2024-04-19 8 瀏覽
入社會入得耐差啲唔記得自己係邊個難得有個地方可以令小社畜我覺得自己係個小仙女店舖裝飾認真花花居然係用鮮花枱枱都唔同架奶昔最令我開心每杯裝飾toppings 都唔一樣杯杯唔同好有驚喜仲有特別嘅紫米露味wo朱古力奶昔好濃有朱古力碎碎喺底仲識回甘大大粒造型棉花糖放面果然落重本有漢堡包、鵝等等嘅造型來一個傳統泰式前菜濃濃肉味香草味賣相全新演繹咖哩飯拌埋流心水牛芝士一齊食菇質地實在好多汁係唔錯嘅素食選擇意粉用咗食得嘅米紙蝴蝶幾creative 扁意粉creamy帶子好甜
入社會入得耐

有朱古力碎碎喺底
仲識回甘
大大粒造型棉花糖放面
果然落重本
有漢堡包、鵝等等嘅造型

來一個傳統泰式前菜

意粉用咗食得嘅米紙蝴蝶
幾creative

扁意粉creamy
帶子好甜
最近碌社交平台發現到呢間位於銅鑼灣樓上超有少女心cafe❤️ 主打新派fusion東南亞菜 同充滿蝴蝶同花花嘅花園佈置🌸 所以呢一日就約埋friend 順便影吓靚相 估唔到呢間打卡cafe啲食物都幾有水準 仲好大份添 啱晒三五知己一齊share🤤-🐚Pad Thai煙肉小貝殼粉 $135呢道係以Pad Thai嘅醬汁作藍本 煮出西式意粉嘅味道-🦐紫醉金迷忌廉意大利飯配大蝦及青口 $238意大利飯用咗紅菜頭同忌廉加少少椰醬煮成 食落有啲熱帶feel之餘口感係難得正宗煮法嘅硬度-🥭芒果糯米飯班戟 $158係由兩塊相當有份量嘅buttermilk班戟 夾住糯米飯而成-🍪肥肥曲奇奶昔 $79🍫繽紛樂朱古力奶昔 $79奶昔厚杰度適中 而且好足料-📍Wanderlust (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道508號聯成商業中心7樓701室
🐚Pad Thai煙肉小貝殼粉 $135
呢道係以Pad Thai嘅醬汁作藍本 煮出西式意粉嘅味道
🦐紫醉金迷忌廉意大利飯配大蝦及青口 $238
🥭芒果糯米飯班戟 $158
🍪肥肥曲奇奶昔 $79
🍫繽紛樂朱古力奶昔 $79
奶昔厚杰度適中 而且好足料
📍Wanderlust (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道508號聯成商業中心7樓701室
  • 芒果糯米飯班戟
  • 奶昔
  • 紫醉金迷忌廉意大利飯配大蝦及青口
2024-04-18 30 瀏覽
去咗一間打咭餐廳,環境同埋飲品都超吸睛 😍😍😍 好似去咗個花園入面食晚餐咁🌸🌻🌺🌼🌷🦋🦋🦋食物都幾唔錯~ 首先兩杯嘢飲一上真係好震撼、好少女、青春即刻返晒嚟😍😍😍1.)芋香紫米露奶昔 : 感覺都係健康材料,減低罪惡感😂😂😂有淡淡嘅芋頭紫米味,唔會漏👍👍👍2.)肥肥曲奇奶昔 : 飲落去好多粒粒杏仁,幾好咬口,味道偏奶 🥛🥛🥛 前菜 : Signature Pani Puri 🍃🍃🍃 好特別嘅一道菜,碎肉有陣陣嘅印度香料加上微辣,放入香脆無比嘅脆波波一齊食,十分之惹味,而且碎肉炒得啱啱好會乾仲有啲Juicy正餐有以下2道菜 :1.)Tom Yum Ravioli 🔥🔥🔥 冇諗過意大利雲吞可以配上冬陰功,但又出奇地夾,雲吞煮得啱啱好會唔會過硬,而且芝士味濃2.)SAKURA 😋😋😋紅菜頭忌廉藍青口帶子闊條麵呢道菜係我全晚最喜歡嘅,帶子厚身有咬感配上creamy 嘅忌廉醬真係食唔停口 🥛

首先兩杯嘢飲一上真係好震撼、好少女、青春即刻返晒嚟😍😍😍

前菜 : Signature Pani Puri 🍃🍃🍃

正餐有以下2道菜 :
1.)Tom Yum Ravioli 🔥🔥🔥

2.)SAKURA 😋😋😋
紅菜頭忌廉藍青口帶子闊條麵

• 芋頭紫米奶昔
  • Sakura
踏入小吃貨的生日月,食神話帶我去探索新餐廳慶祝生日🥳🥳估唔到响銅鑼灣鬧市之中的商業大廈隱藏着一個充滿驚喜的美食花園,一踏入門口我便被這個小巧而精緻的空間所吸引😍😍😍餐廳以花園為主題,四周擺放著各式各樣花花和蝴蝶🦋作裝飾,每一個角落都透露出店家的細心與用心🫶🏻🫶🏻🔸Tom Yum Ravioli將傳統意大利雲吞與泰國風味完美融合,新月形🌙的器皿中,盛載著酸辣惹味的湯汁和滿滿的里科塔芝士與菠菜。每一口都是對味覺的挑戰,酸辣的湯汁與濃郁的芝士相互碰撞,好美味😋🔸VELVET GOLDMINE 紫醉金迷,粉紫色的意大利飯,夢幻至極,有大蝦、青口再加上食用花和金箔粉飾,每一口都令人口味無窮😇🔸PURPLE GLUTINOUS RICE & TARO MILKSHAKE以芋頭和紫米的組合帶來濃郁的口感和甜美的香氣,配上珠片波波、波棒糖🍭和🩷心形馬卡龍襯托,靚到我爭D唔捨得飲🤣🤣不過真係好好味!🔸FATTIE COOKIE CHIP MILKSHAKE曲奇愛好者的天堂,濃厚的奶昔中帶有曲奇碎片的香脆,還有肥啫啫既Duck Duck 和雪糕筒做點綴,未見過咁可愛既奶昔🤭🔸The Fallen Ange
踏入小吃貨的生日月,食神話帶我去探索新餐廳慶祝生日🥳🥳

🔸FATTIE COOKIE CHIP MILKSHAKE

🔸The Fallen Angel✨✨食神知我鍾意打卡卡📸
今次特登揀左個打卡超美的慶生甜品
用半月形白色羽毛盛載着戴著皇冠👑的士多啤梨班戟,
店員還送上小花束💐和Happy Birthday 汽球🎈超sweet !!!

呢度每一份食物、飲品和甜品都像藝術品一樣精心製作,不僅美味,更是一場視覺和味覺的雙重享受,就這樣我和食神過了一個相當夢幻的下午🌈🌈

📍Wanderlust (銅鑼灣)
📍銅鑼灣謝斐道508號聯成商業中心7樓701室
2024-04-12
午餐
慶祝紀念
生日
2024-04-16 46 瀏覽
餐廳位於聯成商業中心, 環境色彩繽紛, 周圍充滿乾花及蝴蝶裝飾, 每個角落都用心佈置, 非常多打卡位✨我們點了ᴛᴏᴍ ʏᴜᴍ ʀᴀᴠɪᴏʟɪ ᴡɪᴛʜ ʀɪᴄᴏᴛᴛᴀ ᴀɴᴅ sᴘɪɴᴀᴄʜ🥟 大月亮的吊鍋盛載著方方正正的意大利雲吞, 濃濃的芝士菠菜味, 再配搭香滑惹味的泰式冬蔭公湯底, 非常特別、有驚喜👍🏻ᴠᴇʟᴠᴇᴛ ɢᴏʟᴅᴍɪɴᴇ 🌸 是店內的招牌之一, 賣相非常華麗, 絕對是紫醉金迷, 用了不同鮮花、金箔作裝飾, 配上新鮮爽口的大蝦及鮮甜的青口, 紅捲心菜混合奶油的意大利飯, 煮得軟硬適中, 非常ᴄʀᴇᴀᴍʏ甜品ᴛʜᴇ ғᴀʟʟᴇɴ ᴀɴɢᴇʟ🍓🥞 白色月亮羽毛蛋糕架的士多啤梨三層班戟, 賣相非常精緻吸引, 公主的皇冠作裝飾, 充滿少女心💕, 灑上糖霜的班戟口感厚實綿密、香氣十足, 新鮮的士多啤梨及店家自家製的草莓醬、滿滿香滑忌廉, 甜而不膩, 人氣之選😍飲品ғᴀᴛᴛɪᴇ ᴄᴏᴏᴋɪᴇ ᴄʜɪᴘ ᴍɪʟᴋsʜᴀᴋᴇ🍪 ᴋɪɴᴅᴇʀ ʙᴜᴇɴᴏ ᴍɪʟᴋsʜᴀᴋᴇ🍫 每杯都很特別, 奶昔造型是隨機的, 所以每杯客人都不一樣, 曲奇及朱古力口味奶昔、奶香幼滑、甜度適中, 味道不錯

我們點了

ᴠᴇʟᴠᴇᴛ ɢᴏʟᴅᴍɪɴᴇ 🌸

甜品
ᴛʜᴇ ғᴀʟʟᴇɴ ᴀɴɢᴇʟ🍓🥞

飲品
ғᴀᴛᴛɪᴇ ᴄᴏᴏᴋɪᴇ ᴄʜɪᴘ ᴍɪʟᴋsʜᴀᴋᴇ🍪
ᴋɪɴᴅᴇʀ ʙᴜᴇɴᴏ ᴍɪʟᴋsʜᴀᴋᴇ🍫

食物水準高, 每款擺盤非常精緻, 用心製作、非常足料, 打卡一流😍
店員非常親切有禮, 每款鹹甜點都主動提供新餐具, 用餐非常愉快💕
  • VELVET GOLDMINE
  • The Fallen Angel
復活假期無意中在網上看到一開位於銅鑼灣的餐廳,裝備非常有少女風格,以蝴蝶和不同顏色的花朵作主題,一種很令人賞心悅目的感覺。每樣食物和飲品的造型也十分精緻和有心思。APPETIZER🌟Signature volcano mac & Cheese超邪惡的傳統芝士通心粉完全做到拉絲芝士氾濫的效果,喜歡芝士的細佬仔,當然興奮到不得了,吃過不停。味道非常之味濃郁。Dessert 🌟Thai Sticky Rice Pancake一款非常有創意的甜品。泰式芒果糯米飯配以西式班戟,這個配搭非常創新,糯米煙韌加上班戟的鬆軟,再配有新鮮芒果肉及小朋友大愛的棉花糖鋪在上面,不論外型和味道都充滿層次感。SIGNATURE DISH🌟VELVET GOLDMINE紫醉金迷 這個意大利飯的賣相非常美觀吸引,混入紫甘藍製造的意大利飯作食材,令整個飯的色系變成醉人的紫色,藍青口、大海蝦美味可口,加上金箔及食用花的點綴,令整碟食物如藝術品一般漂亮。MILKSHAKE🌟焦糖餅乾奶昔香甜濃郁的焦糖餅乾奶昔非常甜美,杯更有香脆的爆谷及裝飾,打卡一流。🌟香蕉朱古力奶昔朱古力味超香濃,配上香蕉的奶昔十分甜美,飲品更隨機配上波板

APPETIZER

紫醉金迷

MILKSHAKE
🌟焦糖餅乾奶昔

🌟香蕉朱古力奶昔
朱古力味超香濃,配上香蕉的奶昔十分甜美,飲品更隨機配上波板糖,細佬看到十分驚喜和興奮。

2024-04-06
早排大佬為左同我慶祝兒童節,帶我去一個充滿童真而且夢幻的打卡餐廳。餐廳位於銅鑼灣一間樓上小店,門面簡簡單單,一打開門,仿似進入童夢仙境,蝴蝶🦋、花花💐滿佈。位置不多,建議 IG 訂位✨ ⦁Signature volcano mac & Cheese超濃郁的芝士焗通粉,仲要即叫即焗,黎到果陣又熱又香!每啖入口前都見到芝士拉絲,既邪惡又治癒❤️‍🩹 ⦁SAKURA餐廳用上紅菜頭忌廉醬汁,將口感煙韌的麵條🍝塑造成粉紅色,有種少女心。搭配鮮甜多汁的海鮮(帶子、青口),有種獨有的風味。⦁The Fallen Angel用了白色羽毛砌成的半月型蛋糕架,講真!打卡超靚!就算撤走蛋糕架,都一樣可以打卡,因為放了公主王冠👑的士多啤梨班戟🥞,亦可見証住掛住打卡,差d唔記得食😂😂 三層香軟班戟內層夾住士多啤梨片🍓及士多啤梨醬,以糖粉、cream營造白雪❄️的感覺,十分浪漫💕⦁MILKSHAKE兩款奶昔都好silky‼️「香蕉朱古力奶昔」奶香味重,淡淡的香蕉味🍌「繽紛樂朱古力奶昔」雖然飲落分唔出繽紛樂,但每啖都有朱古力碎碎🍫,好有層次感。

⦁SAKURA

⦁The Fallen Angel

⦁MILKSHAKE

2024-04-06
2024-04-13 37 瀏覽
最近IG成日見人post一間環境好靚、食品擺盤超華麗吸睛嘅新開樓上餐廳,打卡一流嘅野無理由唔去試下😳去到餐廳一開門個下已經覺得好夢幻,大大隻嘅蝴蝶裝飾,加上佈滿花嘅環境,就好似入左花花世界咁❤️🔸Signature Volcano Mac & Cheese🔸必試嘅餐廳推介!芝士多到好似熔岩咁滿瀉,每粒通粉都沾滿芝士醬,仲有好多菇同煙肉😋芝士亦唔止得一種,濃郁得嚟又唔會好鹹,整體味道似特濃芝士味卡邦尼~芝士控必選😍🔸Velvet Goldmine🔸花!全部都係花🌹連菜名都透露出華麗感,叫紫醉金迷😳用紫椰菜製成嘅忌廉汁意大利飯,淡紫色好夢幻,再加上玫瑰同金箔點綴,貴氣十足✨食落creamy得嚟有淡淡香草蒜蓉味👍大蝦同藍青口都唔馬虎,大蝦加咗芝士烤焗,上枱已經聞到香噴噴🤤蝦肉爽口有蝦味,食得出材料幾新鮮👍🔸The Fallen Angel🔸超浮誇擺盤🤩我就係要呢啲❣️士多啤梨Pancake,除咗忌廉好軟滑,士多啤梨果醬仲有驚喜😳係用新鮮士多啤梨煮成,甜度調配剛剛好,煮過嘅果醬暖暖地甜入心😋🔸Lotus Biscoff Caramel Milkshake / Purple Glutinous Ri

🔸Velvet Goldmine🔸
花!全部都係花🌹連菜名都透露出華麗感,叫紫醉金迷😳

🔸The Fallen Angel🔸

🔸Lotus Biscoff Caramel Milkshake / Purple Glutinous Rice & Taro Milkshake🔸
不得不提,呢度每杯飲品嘅擺盤都別出心裁,既華麗又可愛,影相都影到手軟😳

面層係帶有淡淡椰子香味嘅忌廉🥥焦糖個杯甜味濃些少,入面有啲果仁同Lotus餅,幾有咬口👍而另一杯香芋紫米相對較淡,但同椰香忌廉perfect match,好有泰式風味😋

呢間餐廳絕對唔係虛有其表,除左望落吸引,味道亦相當有水準👍fusion配搭有新鮮感,加上置身係個咁靚嘅環境食飯,食都食得開心啲,已經bookmark定要再同朋友嚟encore✨
一踏入餐廳,就被佈滿嘅花海吸引💐🌸,牆身有蝴蝶🦋,彷彿進入咗夢幻又浪漫嘅花花世界🥰餐廳環境不大,不過每個角落都怖置到賞心悅目,絕對會忍唔住不停打卡影相~到食物上枱都係一個接一個驚喜,因為賣相實在太華麗太靚啦!😍鮮花、月亮、珍珠、氣球等等,全部係少女心滿滿嘅元素💖而且味道仲要好唔錯添!🌙TOM YUM RAVIOLI WITH RICOTTA AND SPINACH🥘好特別嘅fusion菜,將泰式冬陰公湯底煮成creamy又濃稠嘅醬汁,加入意大利雲吞。醬汁香辣濃郁,配上菇類更爽口,然後再食到意大利雲吞內香濃嘅芝士饀料,整體好入味好食😋🌹VELVET GOLDMINE 紫醉金迷💜賣相極華麗嘅Risotto~紫色意大利飯係混合紫椰菜及奶油醬製成。面層放上芝士焗大蝦🦐及青口🦪,再蓋滿各種鮮花🌹🌼、香草🌿和金箔✨。真係如其名紫醉金迷,令人賞心悅目。🥭THAI STICKY RICE PANCAKE🥞上枱時見到棉花糖☁️pancake加上鮮花,好夢幻嘅感覺🥰中間原來係泰式糯米飯,配上香甜芒果、椰汁、cream,同埋鬆軟嘅pancake,係無諗過嘅組合😂。整體味道唔錯,令人滿足又飽足嘅甜品。🥠LOTU

🌹VELVET GOLDMINE 紫醉金迷💜

🥭THAI STICKY RICE PANCAKE🥞

🥠LOTUS BISCOFF CARAMEL MILKSHAKE🎀
焦糖餅乾奶昔,奶味香濃,餅乾嘅香甜味都好突出。

🍪FATTIE COOKIE CHIP MILKSHAKE💕
肥肥曲奇奶昔,真係好肥肥好邪惡🤭夠甜夠香。
同朋友慶祝生,唔知去邊好,係網上見到呢間令令心心眼既餐廳。一推開餐廳門就被餐廳環境吸引住,滿滿既粉姐色花花,少女的心都出晒來,每個位都係打卡位~職員極力推介呢個前菜pami puri,平時都好鐘意食生菜包,呢個用簿脆球代替生菜,好特別。估唔到冬蔭同意大利雲吞會甘夾,冬蔭功既酸辣,雲吞既芝士,好好味~呢個意粉個名sakura好浪漫,粉紅既闊麵條係用紅菜頭整成,好靚。鮮甜帶子同青口,creamy既闊麵,加上靚靚擺盤,真係賞心悅目。食物出色,連飲品都非常好味亦係打卡重點。焦糖餅干奶昔,kinder朱古力奶昔唔只睇得,仲好好飲,而且味道唔太甜,大推。

⭕話說銅鑼灣新開咗一間極度少女心主題嘅餐廳🦋成個場都係粉紅色仲要好多花花🌹🌺同蝴蝶🦋呀個場靚到真係唔想走所以我都上個星期捉咗大佬同我一齊去打個靚卡📸食過咁多fusion菜式 想又睇得又食得嘅真係唔多如果你哋都想搵間靚靚地嘅cafe影下相但係又要食到下嘢我好推薦你哋過嚟🖖🏻🤪食物環境質素一流唯獨嘅係佢環境就唔算好大嘅如果你哋要去toilet嘅話呢就要落返去銅鑼灣商場先有得去佢場內就暫時未有toilet嘅😛✨整體評分:9/10✨味道:9/10✨服務:9/10✨環境:9.5/10▫️Signature Dish - SAKURA以前食過好多粉紅色嘅嘢都係好驚唔好食嘅佢呢個菜式係用左紅菜頭忌廉藍青口寬帶麵配香煎帶子🤭老實講我係唔食紅菜頭但佢做到係完全食唔出嗰陣紅菜頭嘅古怪味道🤤呢度真心要畀個like佢👍🏻上碟你就會見到好多蝴蝶形狀的花瓣🦋真係嘆為觀止藍青口/ 帶子都非常鮮甜成到菜式就好似係食緊一啲creamy嘅意粉咁樣整體都好fresh嘅💁🏻‍♀️▫️Tom Yum Ravioli with ricotta and spinach👍🏻上碟嘅時候都好架勢 佢係有個月亮型嘅金屬兜好欣賞佢呢度每樣嘢都可以
⭕話說銅鑼灣新開咗一間極度少女心主題嘅餐廳🦋

值得一提嘅係 佢呢度嘅士多啤梨唔會話食落口好酸 反而幾甜喎
仲要有皇冠擺設做點綴
四圍都係羽毛裝飾
女士們都好難抵受到呢個誘惑🤤🤤🤤

平日真係好中意發掘小店最近比我搵到一間超粉色、超吸睛💕女仔一定抵抗唔住嘅新開樓上餐廳主打西泰fusion菜,梗係即刻約閨密去試吓🥰▫️VELVET GOLDMINE$238▫️紫甘藍忌廉汁煮成嘅意大利飯蝦同藍青口加入香草同蒜再舖上金箔,真係夠晒紫醉金迷💛一上枱見到粉紫色嘅意大利飯+大量鮮花+金箔太吸引眼球啦😍意大利飯生熟度煮得啱啱好粒粒煙韌有咬口,再配合忌廉醬汁又香濃又creamy✨海鮮吸收晒醬汁,仲多咗一分香草蒜香味🧄▫️SIGNATURE VOLCANO MAC & CHEESE$142▫️芝士控必試‼️滿到瀉嘅芝士通心粉🧀(即叫即焗,小心辣親🔥)上枱係超級熱,就算打完卡都仲keep到熱📸輕易就做到拉絲效果🧀芝士香濃及充滿鹹香,配合少量煙肉、菇🍄絕對係會食唔停口😋▫️THE FALLEN ANGEL▫️草莓控必試‼️🍓呢款係士多啤梨Pancake🍓鬆軟Pancake即叫即整熱辣辣🔥餡料有新鮮士多啤梨+士多啤梨醬酸酸甜甜完全唔覺太膩😋餐廳連鹹點都咁IGable,點可以唔食埋甜品呀😍呢款甜品用超浮誇羽毛架裝飾🤍未食之前已經瘋狂打卡📸▫️PURPLE GLUTINOUS RICE & TARO MILKS
平日真係好中意發掘小店
最近比我搵到一間超粉色、超吸睛💕
女仔一定抵抗唔住嘅新開樓上餐廳
主打西泰fusion菜,梗係即刻約閨密去試吓🥰

▫️VELVET GOLDMINE$238▫️
紫甘藍忌廉汁煮成嘅意大利飯
蝦同藍青口加入香草同蒜
再舖上金箔,真係夠晒紫醉金迷💛
一上枱見到粉紫色嘅意大利飯+大量鮮花+金箔
太吸引眼球啦😍
意大利飯生熟度煮得啱啱好
粒粒煙韌有咬口,再配合忌廉醬汁
又香濃又creamy✨
海鮮吸收晒醬汁,仲多咗一分香草蒜香味🧄

芝士控必試‼️滿到瀉嘅芝士通心粉🧀
(即叫即焗,小心辣親🔥)
上枱係超級熱,就算打完卡都仲keep到熱📸
輕易就做到拉絲效果🧀
芝士香濃及充滿鹹香,配合少量煙肉、菇🍄
絕對係會食唔停口😋

▫️THE FALLEN ANGEL▫️
草莓控必試‼️🍓
呢款係士多啤梨Pancake🍓
鬆軟Pancake即叫即整熱辣辣🔥
餡料有新鮮士多啤梨+士多啤梨醬
酸酸甜甜完全唔覺太膩😋
餐廳連鹹點都咁IGable,點可以唔食埋甜品呀😍
呢款甜品用超浮誇羽毛架裝飾🤍
未食之前已經瘋狂打卡📸

▫️PURPLE GLUTINOUS RICE & TARO MILKSHAKE▫️
飲品嘅裝飾係隨機,超級驚喜‼️
紫米及芋頭奶昔💜
味道唔會太甜,香濃紫米味
仲有粒粒豐富口感,係一杯飲得嘅糖水🥰

▫️FATTIE COOKIE CHIP MILKSHAKE▫️
邪惡嘅粒粒曲奇加入奶昔🖤
嗜甜嘅朋友一定中意!
粒粒口感,夠晒大滿足🥰

㊙️除咗要記得提早預約訂座之外,仲要記得電話/相機叉滿電,因為每個角落都係打卡位呀📸💕
見許多𝐟𝐨𝐨𝐝𝐢𝐞最近也有去這家少女心爆棚,以大量花做裝飾的𝐟𝐮𝐬𝐢𝐨𝐧 𝐜𝐚𝐟𝐞打卡🌹終!於!到!我!了!甫打開門便有被驚艷到,雖然餐廳不算很大,但每個地方都悉心打理和佈置了滿天花朵🌺以及蝴蝶🦋~宛如進入花海的夢幻世界🫧———✤ 𝐒𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞 𝐏𝐚𝐧𝐢 𝐏𝐮𝐫𝐢居然是道偽泰式肉碎生菜包?!店家用上印度脆波𝐩𝐚𝐧𝐢 𝐩𝐮𝐫𝐢充作生菜,口感酥脆無比。泰式碎肉炒得不會太過乾身,味道帶點小辣,用上香茅和香料調味,惹味程度媲美泰國餐廳🐖~✤ 冬陰功里科塔芝士波菜意大利餃子冬陰功的調味相當出色,辛辣酸香,帶有濃烈的薑蒜辣椒等香料的獨特風味,酸辣中帶點微甜𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲,刺激味蕾,想不到𝐑𝐚𝐯𝐢𝐨𝐥𝐢如此𝐦𝐚𝐭𝐜𝐡👏。✤ 紫醉金迷海量花、金箔以及以紫色為主題的意大利飯相當𝐢𝐠𝐚𝐛𝐥𝐞🪻!不得不讚店家調味很合我胃口,𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲的𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞包裹住每口飯,搭配青口、芝士焗蝦作爲點綴鮮味十足。美中不足的是飯粒較為碎身,而非完整飽滿,口感遜色🍚✤ 𝐌𝐢𝐥𝐤𝐬𝐡𝐚𝐤𝐞必定要試試店家們𝐬𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞的𝐦𝐢𝐥𝐤𝐬𝐡𝐚𝐤𝐞~市面上也有其他餐廳提供這個繽紛裝飾的奶昔,但𝐰𝐚𝐧𝐝𝐞𝐫𝐥𝐮𝐬𝐭的味道更勝一籌👍香
———
✤ 𝐒𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞 𝐏𝐚𝐧𝐢 𝐏𝐮𝐫𝐢

✤ 冬陰功里科塔芝士波菜意大利餃子

✤ 紫醉金迷

✤ 𝐌𝐢𝐥𝐤𝐬𝐡𝐚𝐤𝐞
必定要試試店家們𝐬𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞的𝐦𝐢𝐥𝐤𝐬𝐡𝐚𝐤𝐞~市面上也有其他餐廳提供這個繽紛裝飾的奶昔,但𝐰𝐚𝐧𝐝𝐞𝐫𝐥𝐮𝐬𝐭的味道更勝一籌👍香蕉朱古力奶昔味道濃郁,口感綿密濃稠,香蕉和朱古力相互呼應;焦糖餅乾奶昔的𝐥𝐨𝐭𝐮𝐬餅味道香甜可口,大滿足。
  • 冬陰功里科塔芝士波菜意大利餃子
  • 紫醉金迷
  • 𝐒𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞 𝐏𝐚𝐧𝐢 𝐏𝐮𝐫𝐢
「一齊投入充滿少女心的花花🌷🌹世界當中」𝒜 𝓈𝑒𝒸𝓇𝑒𝓉 𝑔𝒶𝓇𝒹𝑒𝓃 𝒻𝑜𝓇 𝒹𝒾𝓃𝒾𝓃𝑔 呢度真係好靚呀,裝修使用粉紅色的牆身、雲石餐枱和綠色植物襯托,雖然地方細細但充滿玫瑰花佈置同蝴蝶嘅裝飾,連吊燈和牆中都是蝴蝶圖案,成個環境都好適合打卡。𝓓𝓲𝓼𝓱𝒮𝒾𝑔𝓃𝒶𝓉𝓊𝓇𝑒 𝓋𝑜𝓁𝒸𝒶𝓃𝑜 𝓂𝒶𝒸 & 𝒞𝒽𝑒𝑒𝓈𝑒超濃郁嘅煙肉芝士通心粉,經過焗製上枱嘅時候香噴噴,入面嘅芝士好香濃,入面仲有蘑菇同少少香草作調味,大家要趁熱食呀!✨𝓜𝓪𝓲𝓷💜𝒱ℰℒ𝒱ℰ𝒯 𝒢𝒪ℒ𝒟ℳℐ𝒩ℰ $238紫醉金迷𝒱𝑒𝓁𝓋𝑒𝓉 • ℛ𝒾𝓈𝑜𝓉𝓉𝑜 𝒸𝑜𝑜𝓀𝑒𝒹 𝓌𝒾𝓉𝒽 𝒷𝓁𝑒𝓃𝒹𝑒𝒹 𝓇𝑒𝒹 𝒸𝒶𝒷𝒷𝒶𝑔𝑒 𝒾𝓃 𝒸𝓇𝑒𝒶𝓂 𝓈𝒶𝓊𝒸𝑒𝒢𝑜𝓁𝒹𝓂𝒾𝓃𝑒 • 𝒫𝓇𝒶𝓌𝓃 𝒶𝓃𝒹 𝒷𝓁𝓊𝑒 𝓂𝓊𝓈𝓈𝑒𝓁𝓈 𝒷𝒶𝓀𝑒𝒹 𝓌𝒾𝓉𝒽 𝒽𝑒𝓇𝒷𝓈 𝒶𝓃𝒹 𝑔𝒶𝓇𝓁𝒾𝒸 𝓌𝒾𝓉𝒽 𝑔𝑜𝓁𝒹 𝓁𝑒𝒶𝒻海鮮意大利飯上面鋪滿裝飾花和金箔,海鮮包括大蝦同青口,味道都不錯,大蝦上面鋪滿芝士經過焗製夠爽口,蝦頭仲有少少蝦膏,青口細細隻大充滿鹹鮮香氣。意大利飯嘅醬汁使用白汁,但加咗紅菜頭混合整,帶少少蔬菜甜味,意大利飯軟硬度剛剛好,不會包含生
「一齊投入充滿少女心的花花🌷🌹世界當中」

𝒜 𝓈𝑒𝒸𝓇𝑒𝓉 𝑔𝒶𝓇𝒹𝑒𝓃 𝒻𝑜𝓇 𝒹𝒾𝓃𝒾𝓃𝑔

𝓓𝓲𝓼𝓱

✨𝓜𝓪𝓲𝓷
💜𝒱ℰℒ𝒱ℰ𝒯 𝒢𝒪ℒ𝒟ℳℐ𝒩ℰ $238
紫醉金迷

Velvet  Goldmine  紫醉金迷

意大利飯嘅醬汁使用白汁,但加咗紅菜頭混合整,帶少少蔬菜甜味,意大利飯軟硬度剛剛好,不會包含生米,由於青口海水味濃郁,配合飯食剛好。

🥛🍌飲品

🍪ʟᴏᴛᴜs ʙɪsᴄᴏғғ ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟ ᴍɪʟᴋsʜᴀᴋᴇ
(焦糖餅乾奶昔)

奶昔充滿焦糖味香氣,有少少似食緊木糠布甸,質地打得好幼滑易入口。

🍌ʙᴀɴᴀɴᴀ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ ᴅᴀᴛᴇ ɴɪɢʜᴛ ᴍɪʟᴋsʜᴀᴋᴇ (香蕉朱古力奶昔)

一入口香蕉味好重,朱古力屬於比較甜嘅牛奶朱古力,2者都好ᴍᴀᴛᴄʜ,喜歡香蕉朱古力的朋友一定會喜歡。

兩杯當中我較喜歡焦糖餅乾奶昔,裝飾是隨機的,但一定好好好可愛。

🥞ᴅᴇssᴇʀᴛ
ᴛʜᴀɪ sᴛɪᴄᴋʏ ʀɪᴄᴇ ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ

呢個甜品充滿心思,上面是即製棉花糖,記住影相不要太耐,條棉花糖會溶化!(ノ>ω<)ノ
ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ入面夾住紫米和白色糯米飯,芒果🥭夠晒香甜,配合咗芒果糯米飯嘅椰汁,外圍充滿甜忌廉和花花襯托,擺盤真係好靚!

🦋西餐Cafe略帶少少泰菜元素特色,令我最驚喜嘅擺盤超級靚,味道竟然都好食,價錢方面偏高,但環境好靚食物OK,可以彌補呢個缺點,份量好大份,適合慶生🎉過嚟打卡!

Velvet  Goldmine  紫醉金迷
  • 焦糖餅乾奶昔
  • 紫醉金迷
餐廳好用心佈置 一開門就見到一片鳥語花香 蝴蝶飛舞🌸🦋 估唔到未開始食就可以打卡先 好期待一陣d 食物係咪都咁靚呢 😍💛Padthai style gnocchetti sardi with bacon用左padthai 做法嘅意泰fusion 菜 調味上係padthai 果種甜中帶鹹 加埋多種香料 唔同嘅係佢用左小貝殼麵代替金邊粉 所以比較煙靭有咬口 🌶️💛Velvet Goldmine 紫醉金迷呢個名形容得好貼切 係用咗紅菜頭cream黎做嘅risotto 紫紫地色 加埋金箔夠晒矜貴💜 賣相無得彈 仲有大蝦同藍青口 兩樣都好新鮮彈牙🦐 加上有好多鮮花做配襯 真係靚到唔捨得食 🌹💛The Fallen Angel可以話係今日主角 用浮誇嘅月亮型羽毛座裝住嘅pancake 🌙 🥞 仲有個靚靚嘅皇冠擺設 👑 店員set 靚個位比我地影相 之後佢先拎入面嘅pancake 比我地 非常細心👏🏻 pancake有3層 每層都有好多士多啤梨🍓 夾埋pancake食酸酸甜甜 唔會太漏 呢個甜品都係有好多花花做配襯 少女心爆棚💕💛Milkshake香蕉朱古力奶昔🍌🍫 X芋香紫米露奶昔 🍬每一杯嘅設計都

💛Velvet Goldmine 紫醉金迷

💛The Fallen Angel

💛Milkshake
香蕉朱古力奶昔🍌🍫 X芋香紫米露奶昔 🍬
每一杯嘅設計都唔同 好有驚喜 杯邊圍滿爆谷 仲有個donut🍩 剩係裝飾都好好食 奶昔好濃郁creamy 香蕉朱古力有少少似韓國嗰隻 芋香紫米露就非常推薦 入口舒服 唔會太甜 😎

2024-03-28
  • The Fallen Angel