2023-11-14 345 瀏覽
冇諗過一間bar嘅串燒可以咁好味🫡😍今日同朋友有嘢要傾,諗住隨便搵間bar,見佢menu有串燒食,好啱今日開始涼嘅天氣就揀咗呢間🍂一坐低就有新鮮出爐嘅鹹爆谷,好岩坐喺度等嘢食嚟嘅時候送酒!我哋兩個人就叫咗一碟帶子黑松露意粉、同啲串燒,帶子黑松露意粉: 帶子煎得好香,黑松露味都好出,食落唔會好溜。串燒即刻燒,所以上枱嘅時候熱辣辣仲出緊煙。由雞蛋順時針數起有: 雞棒、五花腩、豬頸肉、雞腎、雞皮、牛舌、茄子、大蔥雞。每串肉都燒得岩好,外面香口,裏面唔會乾。私心推介: 🤍雞棒:裏面應該有加到雞軟骨,食落有口感,重點係配上蛋黃,食落令肉質更鮮嫩😋🤍牛舌: 每次出街食牛舌都唔敢嗌得多🥲因為勁好韌。但Vici嘅燒牛舌好有水準,師傅完全將塊牛舌燒到岩岩好熟,一啲老嘅感覺都冇,做到軟脆嘅口感🤩🤍燒茄子: 茄子上面加咗啲木魚碎,本身以為係裝飾,點知食咗又幾夾,味道仲要有層次左。🤍大蔥雞: 大蔥唔老、無渣滓,配合埋滿滿肉汁嘅燒雞,配合得幾好🤩職員好好推介咗佢嘅signature cocktail,同啲串燒都好夾New beginning: 飲落好清新好Fresh,好啱用嚟配串燒,解膩一流Gam Gwat:
冇諗過一間bar嘅串燒可以咁好味🫡😍

一坐低就有新鮮出爐嘅鹹爆谷,好岩坐喺度等嘢食嚟嘅時候送酒!
鹹爆谷

我哋兩個人就叫咗一碟帶子黑松露意粉、同啲串燒,
帶子黑松露意粉

私心推介:

Gam Gwat: 職員話係用咗佢哋自家嘅醃柑桔🍊飲落酸酸地,好開胃

2023-11-13
鹹爆谷
帶子黑松露意粉
2023-09-13 271 瀏覽
今日同好姊妹一齊去Girls Night 🥰我哋揀咗呢間環境好Chill嘅酒吧,食得好飽😋😋我哋叫咗幾個串燒,第一個係鹽燒白鱔串,佢嘅白鱔好新鮮,外脆內軟,好多肉汁😋免治雞肉棒加埋特製嘅醬汁,加日本雞蛋黃,味道好豐富😍燒汁雞心亦都燒得好香口,咬落去好有口感,食內臟嘅朋友可以試吓😆😆叫左個迷你韓國炸雞,佢嘅炸粉好薄,而且入邊都仲有肉汁,雞肉亦都好鮮嫩,加埋特製嘅辣醬,就好香口,好惹味😍😍而主菜方面我哋叫咗一個意大利粉,一個斑馬火腿薄餅。意大利粉份量好足,意粉煙煙韌韌,而蕃茄醬汁亦都好足夠,每一啖都有濃厚嘅蕃茄醬😋😋斑馬火腿薄餅餅底好薄,配上鹹鹹嘅火腿,加上沙律菜,又唔會太飽😚😚飲品方面,我哋叫咗三杯,第一杯嘅welcome drink Shiso Rolling,好濃郁嘅味道,開胃酒來講唔錯。之後叫咗一杯Mocktail ,同埋一個Cocktail,配上佢嘅環境加音樂,傾偈一流😍

2023-09-05 551 瀏覽
Vici restaurant & bar😋😋😋吃喝玩樂聚一點荃灣鱟地坊、個名由細見到大、冇人不識、隨著時代嘅轉變、已變成美食天堂鳥!集🈴️餐廳、happy hour、酒吧!又食又飲、仲有live band、欣賞music 真係唔錯選擇!餐前送上爆谷(鹹味)廚師推介沖繩縣產豚肉豬之頸肉$58日本原產豬頸肉、半煎烤、灑上曰本葱絲帶點酸汁、開胃小食、豚肉爽囗彈牙🤩醬燒大蔥雞$48雞面層香脆惹味、大蔥清香、配搭一流、夠fresh😁不油膩真免治雞肉棒(70g)$68夠份量(70g)、烤香雞肉捧、肉質堅厚、外層沾🈵️烤香醬汁、內嫩肉質夠juicy、食時沾上鮮蛋漿、帶出肉的鮮甜味、口感豐富、更嫩滑🤣Frist Course美式BBQ豬肋骨(4pcs)$148秘製BBQ醬汁、烤焗上色一流、背骨有嚼口、不韌不油膩、夠惹味、簡單沙律菜、黑醋汁、食🉐️出色!🥳Seafood日式醬油燒扇貝$78扇貝鮮甜、日式醬油烤焗、肉嫩美味!提升海鮮鮮甜!連殻上碟、更顯賣相出色!酎燒物黑椒牛肋條串$48牛肋片、烤香口、灑上黑椒、提升肉鮮味!簡單就是原味🥳徐了食之餘、聽住音樂、唔少🉐️ Vici signature !都🈶️冇酒精成
Vici restaurant & bar
😋😋😋

吃喝玩樂聚一點
餐前送上爆谷(鹹味)
廚師推介
沖繩縣產豚肉豬之頸肉$58
醬燒大蔥雞$48
雞面層香脆惹味、大蔥清香、配搭一流、夠fresh😁不油膩
真免治雞肉棒(70g)$68
Frist Course
美式BBQ豬肋骨(4pcs)$148
Seafood
日式醬油燒扇貝$78
酎燒物
黑椒牛肋條串$48
牛肋片、烤香口、灑上黑椒、提升肉鮮味!簡單就是原味🥳
徐了食之餘、聽住音樂、唔少🉐️ Vici signature !都🈶️冇酒精成分🍷🍸🍹
Vijito$78
西柚味soda、色彩鮮豔、賣相一流、唔會苦澀、添加薄荷葉、帶出新口味!😋
Gum Gwat$78
自家製柑橘果醬、配柚子汁加上薑汁汽水、味道好似中式鹹柑桔🍊、有助舒緩喉嚨、特色又🉑️養生🤣薄荷葉檸檬片鋪面、賣相吸睛🤩
New beginning$68
顏色好清淡、飲落好爽、青瓜fresh、配薄荷葉、青瓜片、充滿夏曰色彩!
飲品賣相色彩鮮明、fresh唔太甜、每杯各🈶️特色!cheers
Vici Restaurant & Bar

• 真免治雞肉棒
  • 沖繩縣產豚肉之頸肉
  • 醬燒大蔥雞
2023-07-24 369 瀏覽
今日放工,同事話帶我去happy Monday 😍就帶左我黎鱟地坊呢間vici bar& restaurant。餐廳環境舒服,雖然入座時都坐左7/8成人,但大家都係靜靜地咁傾計,所以坐得好舒適!吾同其他bar咁,噪音好多,一晚之後聲都沙埋😂餐廳正中間有個stage, 原來定期會有live band show 😍好吸引,下次要再黎!餐廳職員每個都好熱情,會同我地介紹食物同埋 cocktail 。餐廳5-9pm有happy hour同全日食物八折👍🏻我地叫左幾杯vici signature cocktail 加串燒 pizza, 就坐左成晚,把酒談心😆🌟Harmonic Collins $78 (HH) 普洱茶底加slow-cook gin, 加埋菊花,cordial, soda。一飲落去好有菊花的幽香,後勁就有普洱茶的茶香😋好特別,清清甜甜好易入口👍🏻🌟Earl-Tini $78(HH) Earl grey茶底加slow cook gin, Cointreau, 蛋白,檸檬汁,糖醬。呢個超好飲😍!好香grey grey 茶味,仲有清甜的橙味。面頭係earl grey 茶籽,裝飾之餘,令

🌟Harmonic Collins $78 (HH)
Earl-tini

🌟Earl-Tini $78(HH)
Earl grey茶底加slow cook gin, Cointreau, 蛋白,檸檬汁,糖醬。呢個超好飲😍!好香grey grey 茶味,仲有清甜的橙味。面頭係earl grey 茶籽,裝飾之餘,令到early grey 味道更出更香🤤

🌟’W’ Martini $78 (HH)
呢個超特別,vodka 加西瓜汁加洛神花糖醬。第一次飲西瓜汁的cocktail, 味道好夾,成個感覺好fresh,洛神花糖醬酸酸甜甜,好易入口😋
水牛芝士pizza

🌟水牛芝士薄餅$128
薄餅即叫即整,熱辣辣,水牛芝士超多,仲拉絲嫁😆薄底係薄脆款,好脆口,食完仲吾覺得heavy😍

串燒:
🌟沖繩県豬頸肉
面頭加左沖繩的醬,酸酸地,好夏日feel。豬勁肉都幾厚身,但燒得好juicy 又爽口。

🌟原隻手羽一夜干
原隻雞翼燒到皮脆肉嫩👍🏻

🌟免治雞肉棒
必食!真材實料,淡淡雞肉,夾住小小軟骨,食落好香肉味同有咬口。加埋新鮮玉子蛋汁,令雞肉更滑。

🌟日本黑豚五花腩
肥瘦適中,燒到咸咸香香

🌟厚燒美國牛舌
必食!真係幾厚身!但燒到外脆內嫩

🌟茄子
Juicy多汁

🌟雞腎
超級爽口,送酒一流!

🌟雞皮
吾講都吾知雞皮,燒得好脆,好似薯片咁😋

🌟雞軟骨
咸咸香香,都好適合送酒

總括來說,呢間bar and restaurants 真係朋友聚會好地方,可以放鬆心情談心,cocktail 款式好創新,好多加入茶的元素😋👍🏻仲有好多食物款式選擇,下次會再黎睇band show😆

2023-07-24
Earl-tini
水牛芝士pizza
2023-07-24 177 瀏覽
行完街想搵間有氣氛又坐得舒服既餐廳,路過見到Vici 有live band表演,就決定入去食下野聽下歌日式海鮮薄餅餅底好薄好香脆,上面鋪上大量新鮮海鮮,份量都唔少好夠食選了幾款串燒,包括牛舌,雞皮,雞翼,茄子燒雞皮燒得好香脆,唔會太過油膩鹽燒牛舌 牛舌好軟淋淋,一D都唔鞋口,仲好大塊好厚身牛肉串濃濃牛肉味,而且牛肉燒得好淋,好味道串燒雞翼串燒燒得好香口,雞肉好厚身,肉質嫩滑,沾上蛋液一齊食,更加嫩滑Espresso MartiniPaloma

日式海鮮薄餅
餅底好薄好香脆,上面鋪上大量新鮮海鮮,份量都唔少好夠食

選了幾款串燒,包括牛舌,雞皮,雞翼,茄子

燒雞皮
燒得好香脆,唔會太過油膩

鹽燒牛舌
牛舌好軟淋淋,一D都唔鞋口,仲好大塊好厚身

牛肉串
濃濃牛肉味,而且牛肉燒得好淋,好味道

串燒雞翼

Espresso Martini

Paloma

2023-07-20 83 瀏覽
今晚約了朋友去荃灣的Vici R&B聚會,晚市時間會有駐場live band表演,另外食物方面,有pizza、串燒等,款式甚多,而且cocktail都有很多花款。店員先送上牛油爆谷,送酒一流,還無限添加。先點了杯cocktail,Espresso martini & Shiso rolling,前者用了自家製的vodka,咖啡味香濃又帶酒香;後者用了櫻桃酒及青檸,味道清新。千島醬海鮮薄餅是薄餅底,餅邊焗至香脆,表面舖滿了芝士及青口等,帶點沙律醬甜香。串燒要了大葱雞、豬頸肉、雞翼、雞皮、茄子、雞腎、豬腩肉,雞皮十分香脆惹味;豬頸肉醬汁有特色,厚切更是十分爽彈;豬腩肉不會太肥。雞肉棒沾上照燒汁及蛋汁,入口更嫩滑,中間有些雞軟骨粒粒,略帶咬口。最後食返個香甜的燒菠蘿,非常滿足的一餐。

店員先送上牛油爆谷,送酒一流,還無限添加。

最後食返個香甜的燒菠蘿,非常滿足的一餐。
2023-07-14 72 瀏覽
📍Vici Restaurant & Bar (荃灣)荃灣鱟地坊32-36號地下A號舖約左一位好耐無見朋友食飯,搵左個中間位順便飲杯野吹下吹,依間野個名VICI同埋VIDI,幾有型,咁就試試佢先。 🍕黑松露雜菌pizza $128勁高質Pizza, 勁多黑松露好吸引! 最緊要佢個低係用薄皮,好脆口,好好味! 🐖豚肉頸肉$58好爽口彈牙,加上個汁酸酸地好開胃🐔醬燒大蔥雞$48一啖雞肉一啖蔥,絕配🐥真免治雞肉棒(70g) $68用真。雞肉整成,味道一流🍆燒茄子$18🍍燒菠蘿$28全部小食即叫即燒,新鮮製作🍟炸薯條配松露醬$88份量適中,作為小食絕對合格。提供黑松露醬同埋蕃茄醬🍹一杯酒精飲品,一杯無酒精飲品總結:環境好Chill, 定期有live music 🎶,經理好熱情。絕對是一個傾計好地方。地點⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為最高分)
📍Vici Restaurant & Bar (荃灣)

🍕黑松露雜菌pizza $128

🐖豚肉頸肉$58
好爽口彈牙,加上個汁酸酸地好開胃

🐔醬燒大蔥雞$48
一啖雞肉一啖蔥,絕配

🐥真免治雞肉棒(70g) $68
用真。雞肉整成,味道一流

🍆燒茄子$18
🍍燒菠蘿$28
全部小食即叫即燒,新鮮製作

🍟炸薯條配松露醬$88
份量適中,作為小食絕對合格。提供黑松露醬同埋蕃茄醬

🍹一杯酒精飲品,一杯無酒精飲品

地點⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(5星為最高分)
2023-07-12 55 瀏覽
放工心很累……即刻想去飲杯野gur下~ 坐坐下口痕就叫埋野食~全部都好有驚喜喎~🔹Vijito🔹 落單嗰陣,店員哥哥好細心咁問有冇食緊薄血藥之類~好細心囉,我自己做呢行都無乜為意!西柚味梳打,賣相好靚~好有西柚味,但唔會苦澀~飲到最後都仲係好飲,唔會話得返冰水味~🔹Harmonic Collins🔹普洱茶底梳打,再加菊花~好特別,未試過喺酒吧環境下飲茶嘅特飲~ 仲要唔係伏~呢啲大熱天時真係gur哂~🔹真免治雞肉棒🔹 啖啖肉同有啲軟骨碎,好有咬口,加上個生雞蛋醬,好香好滑,更加好味~🔹原隻手羽一夜干🔹蜜汁燒雞翼不嬲都無得輸~仲要即燒即食,掂!🔹醬燒大蔥雞🔹應該係雞腿肉,彈牙,唔會膩~🔹德國鮮腸拼盤🔹切到細細,當小食一流!有5款腸,款款都啱口水~以前食親啲拼盤都總有啲腸好怪味….其中推介係羊肉腸,出面未試過嫁~🔹卡邦尼意粉🔹唔似出面嗰啲,食落好香蛋味,意粉彈牙又會濟胃~下次會想再黎,因為店員哥哥話夜晚9點會有live band~同啲爆谷係鹹嫁,開正我口味~👍🏻加上佢嘅環境好舒服,好乾淨企理,又無煙味!打破哂我以前去bar飲野嘅印象!
[荃灣 - 西餐酒吧]

放工心很累……
即刻想去飲杯野gur下~
坐坐下口痕就叫埋野食~
全部都好有驚喜喎~

🔹Vijito🔹
落單嗰陣,店員哥哥好細心咁問有冇食緊薄血藥之類~
好細心囉,我自己做呢行都無乜為意!
西柚味梳打,賣相好靚~
好有西柚味,但唔會苦澀~
飲到最後都仲係好飲,
唔會話得返冰水味~

🔹Harmonic Collins🔹
普洱茶底梳打,再加菊花~
好特別,未試過喺酒吧環境下飲茶嘅特飲~ 仲要唔係伏~
呢啲大熱天時真係gur哂~

🔹真免治雞肉棒🔹
啖啖肉同有啲軟骨碎,
好有咬口,
加上個生雞蛋醬,
好香好滑,更加好味~

🔹原隻手羽一夜干🔹
蜜汁燒雞翼不嬲都無得輸~
仲要即燒即食,掂!

🔹醬燒大蔥雞🔹
應該係雞腿肉,
彈牙,唔會膩~

🔹德國鮮腸拼盤🔹
切到細細,當小食一流!
有5款腸,款款都啱口水~
以前食親啲拼盤都總有啲腸好怪味….
其中推介係羊肉腸,
出面未試過嫁~

🔹卡邦尼意粉🔹
唔似出面嗰啲,
食落好香蛋味,
意粉彈牙又會濟胃~

下次會想再黎,
因為店員哥哥話夜晚9點會有live band~
同啲爆谷係鹹嫁,
開正我口味~👍🏻
加上佢嘅環境好舒服,
好乾淨企理,又無煙味!
打破哂我以前去bar飲野嘅印象!

2023-07-12 284 瀏覽
朋友介紹,過佐黎荃灣食個飯,飲番杯,有好多既酒吧都有食物既供應,佐係要搵一間野又好食,飲品又正既Bar Restaurant,實在唔容易,原來仲要有Live Music,下次要weekend過黎試下😃沖繩縣產豚肉之頸肉 $58日本產豬頸肉,加上酸汁夠醒胃,食落爽口彈牙Earl-Tini $78Earl Grey Gin, Cointreau, Egg White, Lemon Juice and Sugar,飲落好smooth,酒精濃度幾高,加佐蛋白,有d飲咖啡既感覺New Beginning $68Cucumber Gin, Rose Syrup, Lemon Juice, Mint and Cucumber and Soda,飲落好清新refreshing,薄荷葉同埋青瓜帶來夏日感免治雞肉棒 $68免治雞肉口感一流,肉質堅厚,燒得香脆,配上鮮蛋漿絕對係重點,更滑更甜鹽燒白鱔串 $78白鱔串加上鮮檸檬汁,鱔肉爽口,外脆內彈,高質德國咸豬手 $188賣相吸引,咸豬手份量十足,啖啖食極滋味Vici Restaurant & Bar (荃灣)荃灣鱟地坊32-36號地下A號舖

沖繩縣產豚肉之頸肉 $58
日本產豬頸肉,加上酸汁夠醒胃,食落爽口彈牙

Earl-Tini $78

New Beginning $68

免治雞肉棒 $68

鹽燒白鱔串 $78
白鱔串加上鮮檸檬汁,鱔肉爽口,外脆內彈,高質

德國咸豬手 $188
賣相吸引,咸豬手份量十足,啖啖食極滋味

Vici Restaurant & Bar (荃灣)
2023-07-10
📍Vici Bar(荃灣)荃灣鱟地坊32-36號地下A號舖Happy Fridy 約個朋友出嚟食嘢傾下偈,就佢揀荃灣呢邊搵食,行到嚟鱟地坊附近見呢間吧坐咗唔小人,就知應該係唔錯,我同朋友今日食咗藥,飲唔到酒就唯有主打食嘢,食完後又真係覺得幾唔錯👉鹽味爆谷 Free😋😋😋😋.3/5佐酒小食,有別於平時食開嘅果仁花生,爆谷係由酒吧自家爆出嚟,夠哂新鮮,小小咸,多多趣,食唔停口👉椒鹽炸豆腐 $78😋😋😋😋.3/5一粒粒正方體整齊排烈,有強迫症嘅我睇佢唔順眼,爭咗一行豆腐仔。幸好豆腐整得好好味,又嫩又白滑,忍唔住錫多兩啖。呀,唔係,係忍唔住食多兩啖,炸到金香可口,食哂就彌補返空虛咗個一行嘅心情👉德國鹹豬手 $188😋😋😋😋.5/5第一次食到隻咁好味嘅豬手,呢個菜都等得好一陣,原因係大廚好用心炮製,豬皮炸到好香好脆,又有厚度,卜卜聲,肉質又夠嫩滑,有小小咸味,唔似得我平時食開個啲又乾又硬,呢隻手真心好隻,送酒一流👉卡邦尼意粉 $128😋😋😋😋.3/5好怕食忌廉意粉嘅我,對呢個卡邦尼一啲都唔抗拒,簡單嘅材料,但造出嚟一啲都唔簡單。一隻令人好想篤穿嘅蛋黃放係每條掛住忌廉汁嘅意粉上,一捧到嚟我就要吉
📍Vici Bar(荃灣)

👉鹽味爆谷
Free

👉椒鹽炸豆腐

👉德國鹹豬手
😋😋😋😋.5/5

👉卡邦尼意粉
😋😋😋😋.3/5
好怕食忌廉意粉嘅我,對呢個卡邦尼一啲都唔抗拒,簡單嘅材料,但造出嚟一啲都唔簡單。一隻令人好想篤穿嘅蛋黃放係每條掛住忌廉汁嘅意粉上,一捧到嚟我就要吉穿佢,蛋汁四處流去意粉上,黏實啲意粉,每一啖放入口都食盡忌廉蛋嘅味道,一啲都唔膩,配埋少量咸香嘅火腿條就係非常夾嘅味道,好食

👉帶子黑松露意粉
😋😋😋😋.8/5
捧到嚟就聞到好濃煤氣味,睇落去成碟都係碳屎,一啲都唔吝嗇,好重手。滿滿嘅黑松露黏住哂啲意粉,聞好香,食落好濃,唔係好大碟,不知不覺食哂成碟。兩粒新鮮帶子煎到面層金黃,唔會過熟,咀嚼到陣鮮味

Vijito
😋😋😋😋.5/5
經典雞尾酒Mojito嘅一個變種,用上新鮮西柚代替青檸,西柚糖漿,薄荷,葡萄柚梳打調配出嚟。飲落好清新,微甜,非常解膩

Gum Gwat
😋😋😋😋.8/5
自家製柑橘果醬配柚子汁加上薑汁汽水,飲落去就似咸柑桔個感覺,有助舒緩喉嚨,養生又好飲

回頭: yesyes ,食物係真心好食😋😋😋好鐘意佢哋用心製作既每一樣野🤍🤍🤍🤍
2023-01-12 521 瀏覽
去開荃灣飲野既話 其實我同朋友黎黎去去得幾間揀果晚咁岩星期 5 其實好fullvici 比我地坐隔離果邊餐廳就算我地無叫野食 都比我地係呢邊所以我地開左支白酒另外都再叫其他酒果晚有live band 我自己覺得太大聲 就算坐隔離餐廳都大聲左少少朋友話live band係咁 其實都係既星期5 有位比我坐下飲杯野已經好幸福除左白酒 另外飲左青瓜cocktail好fresh既感覺 幾好飲♥️
去開荃灣飲野既話 其實我同朋友黎黎去去得幾間揀

星期5 有位比我坐下飲杯野已經好幸福

除左白酒 另外飲左青瓜cocktail
好fresh既感覺 幾好飲♥️
2022-11-09 506 瀏覽
有日路過無意間發現到呢間Vici Restaurant and Bar 自此之後 有時放工想飲杯嘢都會嚟呢度relax下由於餐廳食物美味 職員殷勤有禮令我好想寫返次食評-千島醬海鮮pizza 熱辣辣 好多嘅配料薄脆餅底脆到好似食緊薯片咁 好好食-北海道帶子黑松露闊蛋麵 輕輕煎過嘅帶子 鮮甜內軟 嫰滑又唔乾身Creamy嘅白汁帶出香濃黑松露味道闊蛋麵煙韌配埋蘆筍 好食😋-汁燒天然頂級安格斯封門柳封門柳係牛嘅橫膈肌位置 5成熟 牛肉味濃 配埋碟邊芥末食 一流🍸Cocktail Cosmopolitan🍸Mocktail CinderellaHoegaarden Rosée 唔係度度有得飲😍飲酒一定要叫返啲小食嘅椒鹽雞軟骨走唔甩😋飲飽食醉👍🏾好滿足
自此之後 有時放工想飲杯嘢

千島醬海鮮pizza
北海道帶子黑松露闊蛋麵
汁燒天然頂級安格斯封門柳
Hoegaarden Rosée
事隔4個月,終於可以再次光顧酒吧!於週末光顧的氣氛高漲,大家一齊活躍歡呼慶祝酒吧重開!🍺🎉「Vici Bar」提供各式各樣的食物類別,除了西式漢堡包與意粉,亦有一系列的日本串燒與燒物。初時只是隨心找上一間酒吧感受氣氛,沒有對這裡的食物帶有任何期望,結果反而有意外驚喜😍👍🏼🌟Margarita 🍸零售價:$78作為酒吧重開之小慶祝,點上了人生第一杯Margarita😆以龍舌蘭作為主調的雞尾酒,配上杯口的一點細鹽,味道更易入口!這裡還可以要求加多點細鹽份量🍸🧂順便一提,這裡還有即製鹽味爆谷,比起其他酒吧提供的花生薯片真有心思,而且可以無限refill 😍🍿🌟French 75零售價:$78🌟Mai Tai 零售價:$88🌟Gin & Tonic (Bartender’s Choice) 零售價:$108這杯Gin & Tonic 並非在飲料單上,但可以向Bartender 要求調製自選款式。即使沒有足夠材料製作指定飲料,Bartender 還是會按照客人偏好的味道,為你調製獨一無二的Cocktail🪄🌟免治雞肉棒(附玉子) 零售價:$38雞肉棒的味道不過不失,但欣賞店舖會附送玉子,沾上蛋漿

Margarita

🌟Mai Tai
零售價:$88

零售價:$108

免治雞肉棒

🌟免治雞肉棒(附玉子)
零售價:$38

雞肉棒的味道不過不失,但欣賞店舖會附送玉子,沾上蛋漿口感更滑口!🥚🥚

秋葵/ 大蔥 / 冬菇

🌟秋葵/ 大蔥 / 冬菇
零售價:$18 (每款)
牛肉露荀卷

🌟牛肉露筍卷
零售價:$78

喜歡食牛肉,但怕油膩的人必定一試!肉香四溢,但又帶來半點清爽,濃而不膩,教人一教愛上🥩🍃

日本黑豚五花腩

🌟日本黑豚五花腩
零售價:$58

牛油燒日本南瓜

🌟牛油燒日本南瓜👑
零售價:$28

如此簡單的一道菜式,卻是我的首要推薦之選!或許愈簡單,反而更食得出南瓜本身的香氣與甜味,而且用牛油燒製令外面結下一層焦皮,口感香滑軟嫩。忍不住食完整碟才記得影相📸️🤭
魷魚一夜干

🌟魷魚一夜干👑
零售價:$98

另一個讓人讚不絕口的菜色就是這裡的「魷魚一夜干」。一夜干其實是為了保存鮮魚而「醃漬風乾」的處理方式,吃上口的香氣與口感與普通魷魚乾絕對不同。除了保留了魷魚原有的質感,更令鮮味一度昇華🔝

香煎北海道帶子配牛油檸檬汁

🌟香煎北海道帶子配牛油檸檬汁
零售價:$138

雖然這道菜式價錢頗貴,但選用了優秀品質的北海道帶子,吃得出純淨甘甜的味道。另外,店內亦有部份海鮮菜式是於即日在街市選購,如想品嘗指定海鮮產品,更可致電到分店預先預約!

除了高質食物質素之外,逢星期五六出現的Live Band演出用心,同時具有帶動氣氛能力,更可自選歌曲即場表演。

整體來說,要在香港找到食物與音樂質素兼備的酒吧少之有少,「Vici Bar」值得更多人去欣賞它的現場音樂與日本燒物💯

味道:10/10
牛油燒日本南瓜
魷魚一夜干
香煎北海道帶子配牛油檸檬汁
2022-04-29 712 瀏覽
今日到Vici用晚膳,事前透過openrice預約。進入餐廳後,侍應先放下一盤蝦條為餐前小食,再提供餐牌。但相比以前主打西式食物的菜單,新菜單減少西式餐點選擇,添加了一頁日式/燒物菜單。我哋叫咗水牛芝士薄餅、北海道帶子闊蛋麵 及一杯cocktail。首先上菜嘅係水牛芝士薄餅。上枱時仲冒住煙,即叫即做。薄餅餅底係薄脆餅底,邊緣非常鬆脆,芝士量亦多,口感味道上佳。薄餅食到一半嘅時候,闊蛋麵仍未上檯,於是我們向侍應提出查詢。侍應回覆因為多訂單, 廚房出餐時間較長。但觀乎樓面,絕大部分客人都係叫酒精飲品,甚少見到熱葷。最後闊蛋麵要多等超過20分鐘先上枱,由此可見係廚房漏單,而非訂單過多。闊蛋麵質感軟熟但非常煙韌。麵汁用上黑松露調味,香濃美味。唯一稍為挑剔嘅地方係帶子煎得有點過熟。如烹調時間可稍為縮短,帶子將更加可口。用餐途中我們發現店內有人吸煙,餐廳職員甚至提供煙灰缸,而非作出勸喻。用餐期間 亦見有數隻蚊飛過,頗為滋擾。總括而言餐廳食物美味,但服務環境有改善空間,綜合用膳體驗令人有點失望。
餐前小食

首先上菜嘅係水牛芝士薄餅。

北海道帶子闊蛋麵

北海道帶子闊蛋麵
荃灣掃街多野食唔係新聞,經過門口見到呢間環境唔錯,即管入去試下。我哋嗌左6串串燒,3串蔬菜3串肉,個冬菇令我有驚喜,好入味又夠冧。日式串燒當然要試燒大蔥,燒得啱啱好,咬落多汁,證明師傅功架唔錯。安格斯牛小排燒出黎十分嫩口又juicy,最緊要一啲都唔靭!雞軟骨好大粒,有肉食,好脆。仲有薩摩赤雞翼,雞皮燒得好脆好香,一啲雪味都冇。鯖魚喺魚皮上面𠝹左啲坑紋黎燒,令魚肉香嫩滑得黎又可以鎖住肉汁,燒完唔會乾。除咗無咩魚骨外,亦都唔有魚腥味,作為鯖魚愛好者嘅我,呢間餐廳嘅鯖魚絕對係可以encore😋 至於個豬肉眼呢,肉多滑,唔會𡁻到個口好攰,而且配咗個酸酸甜甜嘅醬好開胃,同個肉好夾。每人叫咗杯cocktail,其中Happy Ending嗰杯嘅百香果味同青檸好出,勁refreshing,真係名副其實happy ending。