2024-03-13 36 瀏覽
Via Tokyo🍵今次嚟到銅鑼灣行街,行到攰攰地,見到呢間甜品舖,就決定入去試吓!😆😆店內環境非常舒服,裝修好日系,今次試嘅所有飲品甜品都做得唔錯,鍾意抹茶、焙茶口味甜品嘅朋友,千祈唔好錯過🫶🏻🫶🏻佢哋有唔同嘅套餐,我哋今次就揀咗set 3,一個set就已經包咗宇治抹茶卷🧁、軟雪糕🍨、宇治焙茶 🫖,價錢都好合理,只要$105就有三樣嘢啦!😜😜我自己就發現咗個新食法,佢哋嘅抹茶卷 mix 軟雪糕令到抹茶卷味道更加濃郁,而且口感更加濕潤!🥰🥰佢哋呢度嘅焙茶我都好推介,飲完之後可以再叫店員幫你加熱水,大約可以沖到三至四次㗎😝😝另外我哋仲加咗一件宇治抹茶芝士蛋糕🍰 $59 、一杯茶拂焙茶拿鐵 ☕️$49同埋 脆米白玉宇治抹茶&宇治焙茶雪糕🍦$60,杯拿鐵仲有龍貓拉花添,超可愛啊!佢哋嘅雪糕總共有五款唔同嘅口味,試咗幾款口味之後,我覺得最好食嘅都係抹茶味🍵,第二就係抹茶mix牛奶!🥰🥰
Via Tokyo🍵

2024-03-08 46 瀏覽
本人不嬲係個抹茶控,以前想飲抹茶或者食抹茶做嘅食物好難,宜家真係好一街都有抹茶產品食到。呢間Via Tokyo第一次嚟差唔多十年前,以前當然係專登過嚟飲抹茶喇。其實最鍾意食佢哋嘅軟雪糕,佢哋啲軟雪糕好香牛奶味,而且非常之滑,係香港最滑嘅軟雪糕,有原味、抹茶味、焙茶味三款。今期居然有我係東京食到嘅Mont Blanc ,但係佢比東京嗰更加好食,東京版本只有栗子蓉、蛋糕同埋忌廉,香港呢度個版本因為入面有大量軟雪糕,濕潤好多,入邊仲有蕨餅、蛋糕、脆餅、豐富個口感。嚟到梗係要飲抹茶啦,抹茶latte必點,鍾意抹茶嘅一定要試吓,佢仲有加咗黑糖嘅版本,味道更上一層樓。

2024-03-08 26 瀏覽
😍💖來香港銅鑼灣Tokyo,盡情享受日式美味抹茶盛宴!🍵🇯🇵🍵抹茶雪糕:綿密細膩的口感,搭配微苦的抹茶粉,彷彿置身於京都的茶屋之中。😋☕️焙茶拿鐵:焙茶的香氣撲鼻而來,咖啡的醇厚與抹茶的清新完美融合,一口下去,彷彿時間都靜止了。😍🍰焙茶芝士蛋糕:濃郁的焙茶香與醇厚的芝士完美結合,入口即化,甜而不膩,讓人回味無窮。😋😋最令人驚艷的是他們的宇治抹茶卷,外層的抹茶粉與內層的鮮奶油完美結合,口感細膩,甜度適中,絕對值得一試!👍銅鑼灣Tokyo,一家藏在繁華都市中的日式美食天堂。快來這裡,享受一場日式美食之旅吧!💖💕#銅鑼灣 #日式美食 #抹茶雪糕 #焙茶拿鐵 #宇治抹茶卷#銅鑼灣小店 #日式小店 #焙茶香 #甜度適中 #微苦

#銅鑼灣 #日式美食 #抹茶雪糕 #焙茶拿鐵 #宇治抹茶卷

#銅鑼灣小店 #日式小店 #焙茶香 #甜度適中 #微苦
🚩曾經叱吒一時 味道還是如初? 🚩📍 Via Tokyo在珍珠奶茶、葡撻等等甜品興起以前,香港甚至全球曾經捲起抹茶風,而 Via Tokyo 正是這場風潮下冒起的知名抹茶店。多年過去,想不到位於希雲街轉角的 Via Tokyo 依然存在,於是決定懷緬昔日的味道。🍴焙茶芝士蛋糕 ($59)出奇地芝士蛋糕是三樣中最出色的。焙茶茶香而濃,蛋糕入口亦順滑,份量亦剛好不會太多食不完。唯一挑剔是蛋糕的外皮有點硬。🍴茶拂抹茶濃厚日本豆乳拿鐵 ($61)本來抹茶和豆乳這個組合令人十分期待,可惜豆乳味太重,掩蓋了抹茶本身的味道,整個飲品被豆乳主導。雖然豆乳本身不錯,但兩者無法調和令這杯飲品失色不少。🍴日本栗子 Mont Blanc 雪糕 ($89)這個 Mont Blanc 無論是圖片還是實物都十分吸精,用來拍照一流。栗子蓉量多且帶濃濃的栗子味,底下還有一大球抹茶雪糕。雪糕一如既往滑而充滿抹茶香。不過對我來說,兩者口感上同樣不太夾,好像在吃兩樣分開的甜品。或者始終是抹茶焙茶專門店,還是推薦大家主力吃以抹茶焙茶為基調的甜品吧。
🚩曾經叱吒一時 味道還是如初? 🚩
📍 Via Tokyo

🍴焙茶芝士蛋糕 ($59)

🍴茶拂抹茶濃厚日本豆乳拿鐵 ($61)

🍴日本栗子 Mont Blanc 雪糕 ($89)

2024-02-12
下午茶
  • 焙茶芝士蛋糕
2024-03-04 19 瀏覽
這是我會定期回訪的抹茶店茶品出色,不論軟雪糕定還是飲品,茶味香濃甜度適中,試了抹茶鮮奶和焙茶鮮奶,抹茶較為出色,焙茶水準一般。別是抹茶味軟雪糕,入口順滑奶味香濃!
這是我會定期回訪的抹茶店

別是抹茶味軟雪糕,入口順滑奶味香濃!
餐廳:Via Tokyo地點:銅鑼灣禮頓道菜式:主打日式雪糕同甜品餐牌:五款口味皇牌雪糕筒,唔同配料既雪糕杯,窩夫,芭菲,飲品,蛋糕,仲有套餐同期間限定等。好多選擇。自己去收銀比錢落order,然後店員將所有食物放好一齊上枱。抹茶雪糕芭菲 $89抹茶雪糕芭菲用高身玻璃杯上,明顯見到一大球抹茶硬雪糕,下底有幾粒抹茶蛋糕粒同新鮮紅莓,然後有好多脆米。再下底就係白玉配紅莓醬加少少紅豆蓉。最下底係超滑溜抹茶啫喱同抹茶慕絲。面頭加少少忌廉再灑上香濃抹茶粉。呢杯抹茶雪糕芭菲賣相一流,層次分明!雪糕份量唔算多,不過都夠濕潤,而且抹茶味豐富(有雪糕+啫喱+慕絲+抹茶粉),口感多層次,仲有酸莓可中和甜度。宇治抹茶蒙布朗杯 $89蒙布朗杯呢排好hit,呢度蒙布朗杯係春季限定。滿滿幼身抹茶味蒙布朗,入口即化為抹茶蓉,面頭加上少少金箔。下底原來係軟雪糕,口味可揀三款選一(宇治抹茶,北海道牛奶或者焙茶),我揀左焙茶,食落味道多層次,而且又夾喎,份量夠多。驚喜係最下底有白玉,抹茶蕨餅加紅莓醬,食落冇咁滯。另外有栗子口味揀。3色雪糕窩夫 $763色雪糕窩夫係大大杯窩夫餅底上面有3大份軟雪糕,口味包括宇治抹茶,北海道
餐廳:Via Tokyo
地點:銅鑼灣禮頓道
菜式:主打日式雪糕同甜品

抹茶雪糕芭菲 $89

宇治抹茶蒙布朗杯 $89

3色雪糕窩夫 $76
3色雪糕窩夫
3色雪糕窩夫係大大杯窩夫餅底上面有3大份軟雪糕,口味包括宇治抹茶,北海道牛奶同焙茶。牛奶味濃厚,抹茶同焙茶味都好香濃,而且口感極度滑溜,伴有兩粒白玉同1粒抹茶白玉,口感非常黏口而煙韌,仲有紅豆蓉,伴雪糕食係絕配。個窩夫餅夠脆同夠牛油香,正!
黑芝麻雪糕 $46
黑芝麻雪糕
黑芝麻雪糕係季節限定,有筒同杯揀,杯貴$2。黑芝麻雪糕用透明玻璃杯裝,軟雪糕非常滑溜,質感厚身,黑芝麻味濃,愛好黑芝麻味必試。
總括而言,雪糕的確係整得唔錯,其他食品都幾好,價錢冇加一,又唔貴,可以試吓。
2024-03-01
黑芝麻雪糕
Via Tokyo 絕對係香港食抹茶同焙茶雪糕嘅元祖店,長期人氣爆燈,今日約朋友去銅鑼灣食下午茶,決定去朝聖😝果然平日下晝時間嚟到避開咗人潮,可以好好享受呢間日式甜品店嘅魔力❤️嚟到決定試佢兩個其中兩個嘅人氣甜品,首先揀咗佢一個嘅表參道套餐set,入邊已經有晒佢嘅招牌甜品,我地仲加$12轉焙茶芝士蛋糕,綠茶軟雪糕,蕨餅同日本煎茶👍🏻首先焙茶芝士蛋糕係半熟style,口感非常creamy,仲有龍龍的抹茶味食落非常冶癒♥️佢嘅綠茶軟雪糕綠茶味都好突出,另外有兩粒丸子同紅豆,配合埋佢嘅脆米,口感豐富👍🏻佢嘅綠茶軟雪糕綠茶味都好突出,另外有兩粒丸子同紅豆,配合埋佢嘅脆米,口感豐富🤲🏻日式蕨餅唔會太甜配黑麥一流,最後跟餐飲埋跟餐既日本煎茶,消膩一流朋友叫嘅水果布甸蛋香濃郁,仲配合多款水果,包括蘋果,奇異果,士多啤梨,橙同車厘子,仲有一款得意抹茶曲奇,啱晒鍾意日本布甸嘅朋友👫

下午茶
  • 抹茶雪糕
2024-02-15 39 瀏覽
🍱餐廳:Via Tokyo (銅鑼灣)🍽️類別:日式甜品💯推薦指數:10/10≡※≡※≡※≡※≡※ 🍑桃仔推薦必試菜式🍑 ≡※≡※≡※≡※≡餐廳選用傳統的茶筅來搗茶,並以手工方式攪拌茶,讓客人能體驗到茶道的精髓和其最正宗的味道。小編非常推薦其煎茶,配搭完米粒和弦篇茶葉殼,味道非常香醇。.餐廳全部茶味甜品賣相精緻, 十分適合打卡。尤其是宇治抹茶brownie,餐廳採用頂級宇治抹茶,混合香濃嘅徳島栗子,製作出口感極度綿密的抹茶栗子蓉蛋糕,賣相相當吸睛。.味道方面,小編最喜歡抹茶蛋捲,其口感相當鬆軟綿密,抹茶味濃郁至極,夾雜著的抹茶忌廉甘香清甜且不會很膩,超級好吃!而培茶味雪糕的茶味亦相當出眾,是小編吃過茶味最濃的雪糕之一。
🍱餐廳:Via Tokyo (銅鑼灣)
🍽️類別:日式甜品
💯推薦指數:10/10

2024-02-14 48 瀏覽
🍵宇治抹茶卷 set $126軟雪糕 蕨餅日本"Sayaka"煎茶 / 宇治焙茶一個套餐$126 ,乍看好像定價太高,但兩個女生慢慢吃,一起分享的話倒也合理抹茶卷的抹茶味明顯,但不會太濃烈,也不會有回甘的苦澀,對於喜歡甜味的抹茶控而言可以一試 蛋糕乾濕度控制得剛剛好,配上抹茶cream也不會太過膩,加上套餐配上茶,下午茶必點呀雪糕可以自選口味,我就選了抹茶,味道比起蛋捲更淡了一些,但抹茶味仍然明顯蕨餅比較大,沒有分成小塊,吃起來可能有點麻煩;配上黃豆粉是不會出錯的萬年之選飲完茶之後可以請店員再加一次水也可以把煎茶倒入去再焗一焗🍰宇治抹茶芝士蛋糕 $59味道好好,雖然是芝士蛋糕,但整體不會覺得太膩太heavy🍹茶拂抹茶&草莓梳打超級靚呀,估唔到可以做到分層嘅漸變效果,而且飲落好清甜清新清爽唔鍾意熱茶嘅話,可以揀呢杯梳打🍦芝麻雪糕雪糕有杯裝同筒裝芝麻雪糕嘅芝麻味都幾濃幾好食,而且份量唔會太少

🍵宇治抹茶卷 set $126
軟雪糕
蕨餅
日本"Sayaka"煎茶 /
宇治焙茶

飲完茶之後可以請店員再加一次水
也可以把煎茶倒入去再焗一焗

🍰宇治抹茶芝士蛋糕 $59
味道好好,雖然是芝士蛋糕,但整體不會覺得太膩太heavy

🍹茶拂抹茶&草莓梳打
唔鍾意熱茶嘅話,可以揀呢杯梳打

🍦芝麻雪糕
雪糕有杯裝同筒裝
芝麻雪糕嘅芝麻味都幾濃幾好食,而且份量唔會太少
自從開關去咗日本食好多抹茶甜點之後返到嚟香港好掛住,所以就去咗銅鑼灣嘅【Via Tokyo】食甜品。幾年前都嚟過呢度食,過咗幾年都係覺得全港呢度嘅抹茶甜品最好食。宇治抹茶蒙布朗杯:抹茶栗子蒙布朗、抹茶軟雪糕、mochi 同脆米。抹茶栗子蒙布朗好幼滑、抹茶味同栗子味都非常濃郁。軟雪糕抹茶味香濃、mochi 同脆米增加唔同口感。表參道套餐set 3:包括一個迷你軟雪糕、宇治抹茶蛋捲同一壺熱茶(可以加錢升級做其他飲品)。迷你軟雪糕可自選味道、我就揀咗抹茶同焙茶嘅Mix、軟雪糕包括白玉同紅豆。個人更加鍾意焙茶味,焙茶味香濃,再加少少牛奶味非常好食。宇治抹茶蛋捲唔會好甜,海棉蛋糕鬆軟,而且抹茶cream都好多。熱茶我就揀咗煎茶,另外旁邊會付有玄米,飲完第一輪煎茶之後可自由加入玄米,可以品嚐兩種唔同風味嘅茶。個人更加鍾意加入左玄米嘅煎茶。香味比較多層次。

1K
2024-02-13 25 瀏覽
其實香港人都好鍾意食抹茶同焙茶,每次行經銅鑼灣禮頓道就必會經過都見到人頭湧湧,佢主打抹茶同焙茶雪糕,仲有其他以抹茶為主嘅甜品,真係睇到都想食,這店名為「Via Tokyo」。他們裝潢簡潔,但就有著日式的裝潢,就真的來到日本一樣。他們更設有套餐Set,真係一次過就可嚐到多款美食!Matcha Latte抹茶味香濃,再配上美極的龍貓拉花,細滑濃厚馥郁。宇冶抹茶/焙茶軟雪糕一轉又一轉的抹茶/焙茶軟雪糕,望落已感到軟滑口感,茶香味濃郁,茶味頗重,味道帶點回甘,餡料還有彈牙白玉,香甜紅豆,層次豐富,越食越滋味。焙茶芝士蛋糕焙茶蛋糕內裡軟滑,焙茶味濃郁,口感濕潤,甜而不膩。蕨餅蕨餅軟軟糯糯的口感,輕輕攪拌粘滿了黃豆粉,食起來非常滑溜,煙煙韌韌,滑溜而軟糯。焙茶拿鐵再來一杯焙茶拿鐵,茶味香濃,甘甜茶香尾韻,口感滑順。水果布丁蛋香濃郁的布丁加上了多款水果:奇異果、蘋果、橙、士多啤梨、車厘子和兔兔抹茶曲奇,兩者配搭得宜,清甜醒胃。

Matcha Latte
抹茶味香濃,再配上美極的龍貓拉花,細滑濃厚馥郁。

宇冶抹茶/焙茶軟雪糕

焙茶芝士蛋糕
焙茶蛋糕內裡軟滑,焙茶味濃郁,口感濕潤,甜而不膩。

蕨餅

焙茶拿鐵
再來一杯焙茶拿鐵,茶味香濃,甘甜茶香尾韻,口感滑順。

水果布丁
2024-02-09 28 瀏覽
店名: Via Tokyo 地址: 銅鑼灣禮頓道106-126號禮信大廈地下1A-1B號舖銅鑼灣站F1出口,行5分鐘環境: 4.5/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5今次同朋友黎到人氣日系甜品店,抹茶控🍵嘅我地都好期待😚佢哋嘅茶味甜品好濃郁😆超高質😉表参道套餐 Set 4$126軟雪糕❤️❤️❤️❤️❤️抹茶味🍵十分濃郁,茶味好出,唔會話太甜,配上白玉更完美🥰蕨餅❤️❤️❤️❤️❤️黃豆粉蕨餅超煙韌,加上黑糖就100分💯宇治抹茶芝士蛋糕❤️❤️❤️❤️❤️+$12芝士味濃郁,呈軟心狀態,配抹茶兩者十分夾😌茶拂抹茶黑糖拿鐵❤️❤️❤️❤️+$18有抹茶🍵香之外,仲有黑糕嘅甜,甜度適中😆脆米白玉宇治焙茶雪糕$60焙茶味香濃,味道濃郁,焙茶控我哋一定試🥰茶拂焙茶拿鐵❤️❤️❤️❤️❤️$54清逸焙茶香加上香醇奶香,搭配滑Q嫩仙草凍,醇香濃郁😋

店名: Via Tokyo

銅鑼灣站F1出口,行5分鐘

環境: 4.5/5
價錢: 4.5/5
味道: 4.5/5

表参道套餐 Set 4
軟雪糕❤️❤️❤️❤️❤️
抹茶味🍵十分濃郁,茶味好出,唔會話太甜,配上白玉更完美🥰

蕨餅❤️❤️❤️❤️❤️
黃豆粉蕨餅超煙韌,加上黑糖就100分💯

宇治抹茶芝士蛋糕❤️❤️❤️❤️❤️
+$12
芝士味濃郁,呈軟心狀態,配抹茶兩者十分夾😌

茶拂抹茶黑糖拿鐵❤️❤️❤️❤️
+$18
有抹茶🍵香之外,仲有黑糕嘅甜,甜度適中😆

脆米白玉宇治焙茶雪糕
焙茶味香濃,味道濃郁,焙茶控我哋一定試🥰

茶拂焙茶拿鐵❤️❤️❤️❤️❤️
清逸焙茶香加上香醇奶香,搭配滑Q嫩仙草凍,醇香濃郁😋
知道呢間甜品好耐,一直都好想食!今日終於食到,果然無令人失望,非常好食🤤唔知食咩好,仲可以簡Set,岩哂三心兩意既人❤️熱 茶拂抹茶拿鐵 畫左龍貓,勁可愛,好唔捨得飲🤣宇治抹茶芝士蛋糕 口感勁好軟綿,啖啖抹茶香,好好食😋宇治抹茶雪糕配 白玉紅豆雪糕好奶滑,抹茶味都夠濃郁日本栗子🌰蒙布朗杯 栗子既季節,當然要食下栗子既食品,栗子口感勁綿密,栗子味道亦夠濃厚,入面仲可以揀雪糕口味,當然要簡返宇治抹茶凍 茶拂抹茶濃厚日本豆乳拿鐵 豆乳味好出,每一啖都有陣陣既豆香味
知道呢間甜品好耐,一直都好想食!
今日終於食到,果然無令人失望,非常好食🤤

唔知食咩好,仲可以簡Set,岩哂三心兩意既人❤️

熱 茶拂抹茶拿鐵
畫左龍貓,勁可愛,好唔捨得飲🤣

宇治抹茶芝士蛋糕
口感勁好軟綿,啖啖抹茶香,好好食😋

宇治抹茶雪糕配 白玉紅豆
雪糕好奶滑,抹茶味都夠濃郁

日本栗子🌰蒙布朗杯

凍 茶拂抹茶濃厚日本豆乳拿鐵
豆乳味好出,每一啖都有陣陣既豆香味

2024-02-07 20 瀏覽
~ Matcha Parfait ~ Set 1: Uji Matcha Rollcake, Japanese “Sayaka” Sencha~ Set 1: Hojicha Cheesecake, Chasen Matcha & Strawberry Latte •During a recent visit to a dessert shop with my friends, we indulged in a matcha-infused feast 🍵. The matcha parfait, a delightful combination of textures and flavours was a standout 🤩. It had different layers, which made it very visually appealing 🫶🏻! We also ordered two sets - one featuring a hojicha cheesecake, paired with a refreshing Chasen Matcha & Strawberr
~ Matcha Parfait

We also ordered two sets - one featuring a hojicha cheesecake, paired with a refreshing Chasen Matcha & Strawberry Latte 🍵🍓, and the other with a Uji Matcha Rollcake accompanied by a Japanese “Sayaka” Sencha 🫖. Both sets impressed with their authentic matcha essence, and the desserts were pleasingly not overly sweet. The Uji Matcha Rollcake had a rich flavour of matcha with some matcha cream infused with the cake, which was a delightful combination of textures 🤍.

Beyond the taste, the desserts were visually appealing, making them ideal for a photoshoot 📷. The presentation added to the overall enjoyment of the experience 🥰.

2024-02-03
老老實實,原本想去氷屋,但太多人就轉陣到Via Tokyo。睇相以為宇治抹茶蒙布朗杯系類似綿綿冰嗰種,系我誤會左。佢既口感有D似一絲絲既薯蓉,然後系抹茶味,入邊可以揀一款味既雪糕,融入去D一絲絲一齊食,但感覺都唔系太夾。相反,三色雪糕窩夫幾有驚喜。其實佢都只係普通既軟雪糕加3粒小丸子同紅豆,但系佢既黑芝麻、牛奶同埋抹茶雪糕都好濃味。我自己最欣賞佢既黑芝麻同埋牛奶,好好味👍🏻👍🏻👍🏻

宇治抹茶蒙布朗杯($89),三色雪糕窩夫($76)
宇治抹茶蒙布朗杯($89),三色雪糕窩夫($76)
  • 三色雪糕窩夫