608
143
14
等級1
1
0
6天前 0 瀏覽
食完晚飯仲有一個甜品肚🙆🏻‍♀️作為抹茶愛好者🍵😋係銅鑼灣食完晚飯同男朋友經過呢間長長的人龍決定要試一試😋大家一人揀一款👧🏻生果抹茶雪糕白玉餡蜜👦🏻脆米白玉抹茶雪糕賣相好吸引好靚😍見到已經流口水疫情關係無得去日本 就係香港食住呢間日本雪糕店幻想去日本抹茶好香濃,雪糕好滑而且甜道剛剛好🤤食到底白玉味道就mama🤐無味無口感不過主打個雪糕大讚💯🤤下次再過嚟要食一支雪糕🍦會再光顧
更多
食完晚飯仲有一個甜品肚🙆🏻‍♀️

作為抹茶愛好者🍵😋係銅鑼灣食完晚飯

同男朋友經過呢間長長的人龍

決定要試一試😋

大家一人揀一款

👧🏻生果抹茶雪糕白玉餡蜜

👦🏻脆米白玉抹茶雪糕
dv
0 瀏覽
0 讚好
0 留言

賣相好吸引好靚😍見到已經流口水


疫情關係無得去日本 就係香港食住呢間日本雪糕店幻想去日本


抹茶好香濃,雪糕好滑而且甜道剛剛好🤤


食到底白玉味道就mama🤐無味無口感


不過主打個雪糕大讚💯🤤


下次再過嚟要食一支雪糕🍦會再光顧
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級2
24
0
6天前 0 瀏覽
大熱天經過,見到外賣雪糕做緊特價印象中呢間野都好出名的啱啱開張時都好多人嚟排長龍食佢個抹茶雪糕外賣才廿二雞,但要TAKE RISK係街到除口罩邊行邊食WEEKDAY條街都唔算好多人而且都係好快食完,覺得可以一試宇治抹茶牛奶雪糕筒 $22入口口感雪糕口感好幼滑牛奶味好濃郁,牛奶既味道明顯突出過抹茶抹茶既味雖然都香,但就有啲比牛奶味掩蓋咗如果鍾意食濃抹茶味既話,建議都係食返純抹茶雪糕雖然部長認為純抹茶味雪糕,始終係CHA CHA但如果係抹茶+牛奶 MIXED口味既話呢度好似比較優勝而且外賣特價先$22,CP值係高
更多
大熱天經過,見到外賣雪糕做緊特價
印象中呢間野都好出名的

啱啱開張時都好多人嚟排長龍食佢個抹茶雪糕
外賣才廿二雞,但要TAKE RISK係街到除口罩邊行邊食
WEEKDAY條街都唔算好多人
而且都係好快食完,覺得可以一試


宇治抹茶牛奶雪糕筒 $22
入口口感雪糕口感好幼滑

牛奶味好濃郁,牛奶既味道明顯突出過抹茶
抹茶既味雖然都香,但就有啲比牛奶味掩蓋咗
如果鍾意食濃抹茶味既話,建議都係食返純抹茶雪糕
雖然部長認為純抹茶味雪糕,始終係CHA CHA
但如果係抹茶+牛奶 MIXED口味既話
呢度好似比較優勝
而且外賣特價先$22,CP值係高

0 瀏覽
0 讚好
0 留言

(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級2
16
0
2020-07-05 0 瀏覽
叫左一個set,加多一個雪糕,因為想食佢個蛋卷,又想食唔同味既雪糕,仲可以揀焙茶/煎茶,yummy。我自己好鐘意食佢個焙茶雪糕,唔會太甜,又有焙茶味,配埋個mochi ,煙韌度岩岩好,唔會痴牙,又好好咬口。今次個牛奶同綠茶雪糕有啲溶溶地,但個味道都ok,如果冇咁溶會更好。見到個Menu嗰陣好想食個蛋卷,唔失望,但又冇好大驚喜,都係唔會太甜,定係我可能食咗焙茶雪糕先,所以覺得冇乜驚喜。個焙茶(飲)好香,其實都想試吓佢個煎茶。一定會繼續再食。食左$132
更多
叫左一個set,加多一個雪糕,因為想食佢個蛋卷,又想食唔同味既雪糕,仲可以揀焙茶/煎茶,yummy。
我自己好鐘意食佢個焙茶雪糕,唔會太甜,又有焙茶味,配埋個mochi ,煙韌度岩岩好,唔會痴牙,又好好咬口。
今次個牛奶同綠茶雪糕有啲溶溶地,但個味道都ok,如果冇咁溶會更好。
見到個Menu嗰陣好想食個蛋卷,唔失望,但又冇好大驚喜,都係唔會太甜,定係我可能食咗焙茶雪糕先,所以覺得冇乜驚喜。
個焙茶(飲)好香,其實都想試吓佢個煎茶。一定會繼續再食。
食左$132
0 瀏覽
0 讚好
0 留言

(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級2
14
0
2020-07-03 0 瀏覽
身為抹茶控 今次嚟食Via Tokyo🍵店內提供多款唔同嘅set俾大家揀 都幾適合同朋友一齊share我哋嗌咗一個抹茶卷配抹茶軟雪糕同焙茶嘅set($78)😝嚟到嘅時候真心覺得好靚抹茶雪糕食落都唔錯 但係抹茶味唔算係好濃 冇苦澀味 如果味道可以再濃郁啲會更好食🙈旁邊嘅兩粒丸子幾高質 食落去好煙韌 紅豆水準都幾高 同綠茶雪糕一齊食果然係perfect match!抹茶蛋糕食落就真係冇咩特別 蛋糕部份唔算濕潤 而且抹茶忌廉味道亦都唔濃郁 冇咩抹茶味 有少少失望 建議大家嚟到主要食雪糕就好了🙈值得一讚係佢嘅焙茶幾好飲😆如果第一次去都幾建議大家可以嗌套餐 咁就可以一次過試到唔同嘅甜品 超級滿足😆
更多
身為抹茶控 今次嚟食Via Tokyo🍵
0 瀏覽
0 讚好
0 留言

店內提供多款唔同嘅set俾大家揀 都幾適合同朋友一齊share
0 瀏覽
0 讚好
0 留言

我哋嗌咗一個抹茶卷配抹茶軟雪糕同焙茶嘅set($78)😝嚟到嘅時候真心覺得好靚
0 瀏覽
0 讚好
0 留言

抹茶雪糕食落都唔錯 但係抹茶味唔算係好濃 冇苦澀味 如果味道可以再濃郁啲會更好食🙈旁邊嘅兩粒丸子幾高質 食落去好煙韌 紅豆水準都幾高 同綠茶雪糕一齊食果然係perfect match!
0 瀏覽
0 讚好
0 留言

抹茶蛋糕食落就真係冇咩特別 蛋糕部份唔算濕潤 而且抹茶忌廉味道亦都唔濃郁 冇咩抹茶味 有少少失望 建議大家嚟到主要食雪糕就好了🙈值得一讚係佢嘅焙茶幾好飲😆
0 瀏覽
0 讚好
0 留言

如果第一次去都幾建議大家可以嗌套餐 咁就可以一次過試到唔同嘅甜品 超級滿足😆
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級2
11
0
2020-07-02 0 瀏覽
◦•●◉✿✿◉●•◦😋: 𝟠/𝟙𝟘💭: 吃過很多款抹茶雪糕,唯獨對Via Tokyo念念不忘。Oswin很怕奶味超重的(假)抹茶雪糕,而Via Tokyo的雪糕是濃濃抹茶味,不會苦澀但甘香,配合超煙韌的白玉波波,滿分💯🥰◦•●◉✿✿◉●•◦
更多
◦•●◉✿✿◉●•◦

😋: 𝟠/𝟙𝟘
💭: 吃過很多款抹茶雪糕,唯獨對Via Tokyo念念不忘。Oswin很怕奶味超重的(假)抹茶雪糕,而Via Tokyo的雪糕是濃濃抹茶味,不會苦澀但甘香,配合超煙韌的白玉波波,滿分💯🥰

◦•●◉✿✿◉●•◦
白玉抹茶雪糕
$49
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2019-06-02
用餐途徑
堂食
人均消費
$49 (下午茶)
推介美食
白玉抹茶雪糕
$ 49
等級3
30
0
2020-07-01 32 瀏覽
抹茶控出門!我同朋友都好中意食抹茶製嘅甜品,所以出開銅鑼灣,雖然呢一間鋪頭要行一段路,但係花少少腳力都值得,因為呢一間抹茶製嘅甜品鋪頭非常之正宗!其實食完晚餐之後已經有啲飽飽地,但係為左甜品要豁出去啦!我地叫左個套餐分甘同味,有抹茶卷,軟雪糕同日本培茶.先講抹茶卷,不單只大大件,仲要中間嘅抹茶慕絲非常之多,一啲都無偷工減料,食落去每一啖都有好濃濃嘅抹茶香味,令我有一種想快啲去日本既感覺!然後講個雪糕,固然都係非常之滑同埋非常之濃嘅抹茶味,仲有兩粒小丸子同埋少量紅豆蓉,口感方面有軟有硬,有熱有凍,非常非常之惹味!至於個杯培茶,濃度剛剛好,飲完只覺得精神為之一振,鬧市之中人人都咁忙碌,如果每一日都可以食下甜品,飲啖培茶,人生就應該係要咁寫意啦!
更多
抹茶控出門!我同朋友都好中意食抹茶製嘅甜品,所以出開銅鑼灣,雖然呢一間鋪頭要行一段路,但係花少少腳力都值得,因為呢一間抹茶製嘅甜品鋪頭非常之正宗!

其實食完晚餐之後已經有啲飽飽地,但係為左甜品要豁出去啦!我地叫左個套餐分甘同味,有抹茶卷,軟雪糕同日本培茶.

先講抹茶卷,不單只大大件,仲要中間嘅抹茶慕絲非常之多,一啲都無偷工減料,食落去每一啖都有好濃濃嘅抹茶香味,令我有一種想快啲去日本既感覺!

然後講個雪糕,固然都係非常之滑同埋非常之濃嘅抹茶味,仲有兩粒小丸子同埋少量紅豆蓉,口感方面有軟有硬,有熱有凍,非常非常之惹味!

至於個杯培茶,濃度剛剛好,飲完只覺得精神為之一振,鬧市之中人人都咁忙碌,如果每一日都可以食下甜品,飲啖培茶,人生就應該係要咁寫意啦!
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級4
113
0
2020-06-18 219 瀏覽
同朋友去銅鑼灣行街🥺天時暑熱又行到悶(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)想涼一涼就去左最愛食既日本雪糕店(´・Д・)」-📌白玉紅豆雪糕(💰48)雪糕🍦甜而不膩✨又唔會話太甜好重牛奶🥛味‼️🥳係日本🇯🇵雪糕既感覺覺得食到膩/太甜個時又可以食下白玉中和下煙煙韌韌既白玉配紅豆都好好食💕-店鋪內仲有Pepe擺設💛🤤
更多

同朋友去銅鑼灣行街🥺
天時暑熱又行到悶(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
想涼一涼就去左最愛食既日本雪糕店(´・Д・)」
-
📌白玉紅豆雪糕(💰48)
雪糕🍦甜而不膩✨又唔會話太甜
好重牛奶🥛味‼️🥳係日本🇯🇵雪糕既感覺
覺得食到膩/太甜個時又可以食下白玉中和下
煙煙韌韌既白玉配紅豆都好好食💕
4 瀏覽
0 讚好
0 留言

-
店鋪內仲有Pepe擺設💛🤤
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級3
30
0
2020-06-05 328 瀏覽
同朋友逛街路過發現推出了新的set menu價錢前所未有的非常抵心裡馬上很猶豫應否吃下午餐最後當然是按捺不住..店家屬於黃店,極多文宣和pepe公仔絕對值得支持套餐的選擇很多,但忘了拍下照片我們兩人叫了一個Share食抹茶卷、軟雪糕、日本煎茶 - $78可或轉培茶的抹茶卷蛋糕位置很鬆軟,淡淡的抹茶香中間的抹茶忌廉很重抹茶味很creamy好正雪糕同樣要了抹茶味,宇治味道很濃郁很滑份量還很大杯,兩人食用絕對足夠日本煎茶已經準備好兩杯,正好消滯之用
更多
同朋友逛街路過
發現推出了新的set menu
價錢前所未有的非常抵
心裡馬上很猶豫應否吃下午餐
最後當然是按捺不住..

店家屬於黃店,極多文宣和pepe公仔
絕對值得支持
套餐的選擇很多,但忘了拍下照片
我們兩人叫了一個Share食
抹茶卷、軟雪糕、日本煎茶
$78
10 瀏覽
0 讚好
0 留言

抹茶卷、軟雪糕、日本煎茶 - $78
可或轉培茶的
抹茶卷蛋糕位置很鬆軟,淡淡的抹茶香
中間的抹茶忌廉很重抹茶味很creamy好正
雪糕同樣要了抹茶味,宇治味道很濃郁很滑
份量還很大杯,兩人食用絕對足夠
日本煎茶已經準備好兩杯,正好消滯之用
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
用餐時段
下午茶
等級2
17
0
2020-05-25 369 瀏覽
呢日同友人係銅鑼灣,想食個下午茶,周圍去行,就見到呢間via Tokyo。作為抹茶控,又點可以唔嚟呢間Via Tokyo試吓呢,所以我就二話不說,排隊入去人試吓呢個甜品!呢個抹茶蛋捲甜甜的,啲cream係甘甜而唔係死甜,食落係厚身忌廉,個蛋捲鬆軟香甜,配上呢種甘甘地嘅cream好好味😋焙茶雪糕配白玉,雪糕好好味,濃郁嘅茶味陪上兩粒煙韌嘅白玉,認真好似去咗日本一樣呀😍食完呢個甜品再配上一杯焙茶,真係好似去咗日本食下午茶一樣呀!
更多

呢日同友人係銅鑼灣,想食個下午茶,周圍去行,就見到呢間via Tokyo。

作為抹茶控,又點可以唔嚟呢間Via Tokyo試吓呢,所以我就二話不說,排隊入去人試吓呢個甜品

呢個抹茶蛋捲甜甜的,啲cream係甘甜而唔係死甜,食落係厚身忌廉,個蛋捲鬆軟香甜,配上呢種甘甘地嘅cream好好味😋

焙茶雪糕配白玉,雪糕好好味,濃郁嘅茶味陪上兩粒煙韌嘅白玉,認真好似去咗日本一樣呀😍

食完呢個甜品再配上一杯焙茶,真係好似去咗日本食下午茶一樣呀!
10 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級4
427
0
2020-05-05 511 瀏覽
Cake set $86.有茶 有cake 有雪糕 雖然感覺貴左少少 不過哩間小店食物既質素真心哩幾年黎都維持得唔錯.個茶係可以不斷refill 岩晒想坐耐d吹下水既朋友 cake都係個幾款 揀返一個你想食既就得 雖然menu可能冇寫出黎☺️.個雪糕就細杯左少少 有d失望😹2啖就食完🥺得2粒白玉 下次我會叫我個剩雪糕😙 佢個抹茶雪糕茶味係重d 入口幾甘 如果想食牛奶味重d我覺得應該試另一間 哩間真心岩matcha lover去😋.其實灣仔碼頭都有一間 不過應該因為疫情有限聚令之後佢冇開過 有時行過坐船去tst我都好想買杯野飲😅😅😅
更多
Cake set $86
.
有茶 有cake 有雪糕 雖然感覺貴左少少 不過哩間小店食物既質素真心哩幾年黎都維持得唔錯
.
個茶係可以不斷refill 岩晒想坐耐d吹下水既朋友 cake都係個幾款 揀返一個你想食既就得 雖然menu可能冇寫出黎☺️
.
個雪糕就細杯左少少 有d失望😹2啖就食完🥺得2粒白玉 下次我會叫我個剩雪糕😙 佢個抹茶雪糕茶味係重d 入口幾甘 如果想食牛奶味重d我覺得應該試另一間 哩間真心岩matcha lover去😋
.
其實灣仔碼頭都有一間 不過應該因為疫情有限聚令之後佢冇開過 有時行過坐船去tst我都好想買杯野飲😅😅😅
8 瀏覽
0 讚好
0 留言
12 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
推介美食
  • 宇治抹茶芝士蛋糕
  • 抹茶雪糕
等級2
20
0
2020-05-03 299 瀏覽
最近天氣十分熱,在銅鑼灣行街行到熱熱地,於是嚟Via Tokyo食番杯雪糕。叫咗一杯朱古力新地,上枱幾有驚喜,個新地整得好高,朱古力醬係杯邊做到虎紋效果,賣相十分吸引,朱古力味亦不會死甜,恰到好處。上面灑左一些脆片,口感有點像早餐個D粟米片,但吃下去味道不同,甜甜地,不知道是什麼。雪糕除了凍,亦非常細滑,感覺也不油膩,比麥當勞的新地軟綿得多。雖然只是叫了一杯雪糕,但侍應態度仍然幾好,沒有趕人走或黑面,可能是疫情原因?這就要留待疫情後再來才知道了。
更多
最近天氣十分熱,在銅鑼灣行街行到熱熱地,於是嚟Via Tokyo食番杯雪糕。

叫咗一杯朱古力新地,上枱幾有驚喜,個新地整得好高,朱古力醬係杯邊做到虎紋效果,賣相十分吸引,朱古力味亦不會死甜,恰到好處。上面灑左一些脆片,口感有點像早餐個D粟米片,但吃下去味道不同,甜甜地,不知道是什麼。

雪糕除了凍,亦非常細滑,感覺也不油膩,比麥當勞的新地軟綿得多。

雖然只是叫了一杯雪糕,但侍應態度仍然幾好,沒有趕人走或黑面,可能是疫情原因?這就要留待疫情後再來才知道了。
3 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級3
32
0
2020-04-22 301 瀏覽
喺銅鑼灣食完飯緊係要歎返個甜品啦呢間野都幾多人食 喺門口等咗陣先入得堂食限時半個鐘 不過都夠慢慢食完杯雪糕叫咗個白玉抹茶牛奶雪糕 個雪糕好厚身 唔係個啲好水既 好重綠茶味 唔會太甜 啱啱好 $58都算少少貴 但間唔中食下都ok佢仲有檸檬水提供
更多
喺銅鑼灣食完飯緊係要歎返個甜品
呢間野都幾多人食 喺門口等咗陣先入得
堂食限時半個鐘 不過都夠慢慢食完杯雪糕
5 瀏覽
0 讚好
0 留言

叫咗個白玉抹茶牛奶雪糕 個雪糕好厚身 唔係個啲好水既 好重綠茶味 唔會太甜 啱啱好 $58都算少少貴 但間唔中食下都ok

佢仲有檸檬水提供
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級2
18
0
2020-04-08 385 瀏覽
雪糕控出沒😈69% 黑朱古力雪糕Rating: 9/10HK$ 31見到Via Tokyo竟然出咗綠茶以外嘅味道,當然要即刻試吓啦!拎上手已經好重手🤩估唔到佢嘅朱古力味又真係好濃郁,好似食緊朱古力醬咁,🍫但黑朱古力味所以唔會太甜。不過比起綠茶雪糕就熔得好快啦。 😈白玉抹茶焙茶雪糕Rating: 10/10HK$ 49呢度所有雪糕都可以轉做Mix,當想食多一種口味都可以咁做!😃 我個人來講就最鍾意呢度嘅焙茶味,茶味夠香濃,比綠茶味多咗一份韻味、餘香。白玉口感煙韌,配雪糕非常好食😋雪糕質感熔得慢,結實又滑嘅口感,真材實料。呢間雪糕舖真係差唔多每次經過都會買來食,不斷覆桌覆桌再覆桌😇 大概係我食過最好食嘅綠茶雪糕🍦
更多
雪糕控出沒😈69% 黑朱古力雪糕
Rating: 9/10
HK$ 31
69%黑朱古力雪糕
10 瀏覽
0 讚好
0 留言

見到Via Tokyo竟然出咗綠茶以外嘅味道,當然要即刻試吓啦!

拎上手已經好重手🤩估唔到佢嘅朱古力味又真係好濃郁,好似食緊朱古力醬咁,🍫但黑朱古力味所以唔會太甜。

不過比起綠茶雪糕就熔得好快啦。


😈白玉抹茶焙茶雪糕
Rating: 10/10
HK$ 49
8 瀏覽
1 讚好
0 留言

呢度所有雪糕都可以轉做Mix,當想食多一種口味都可以咁做!😃 我個人來講就最鍾意呢度嘅焙茶味,茶味夠香濃,比綠茶味多咗一份韻味、餘香。

白玉口感煙韌,配雪糕非常好食😋雪糕質感熔得慢,結實又滑嘅口感,真材實料。

呢間雪糕舖真係差唔多每次經過都會買來食,不斷覆桌覆桌再覆桌😇 大概係我食過最好食嘅綠茶雪糕🍦
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
推介美食
69%黑朱古力雪糕
  • 焙茶雪糕
等級3
31
0
2020-03-23 368 瀏覽
店入面好細,只有十幾個坐位. 坐滿人幾迫下. 叫左個抺茶牛奶雪糕外賣, 牛奶果邊應該係用牛乳整,好香同夠滑. 綠茶味香濃, 有少少澀但好易入口, 食完會有d回甘. 雪糕都幾快溶,要快D食. $37支雪糕算少貴, 但味道值番咁既價錢.
更多
店入面好細,只有十幾個坐位. 坐滿人幾迫下. 叫左個抺茶牛奶雪糕外賣, 牛奶果邊應該係用牛乳整,好香同夠滑. 綠茶味香濃, 有少少澀但好易入口, 食完會有d回甘. 雪糕都幾快溶,要快D食. $37支雪糕算少貴, 但味道值番咁既價錢.
抺茶牛奶雪糕筒
$37
6 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-02-29
用餐途徑
外賣自取
人均消費
$40 (下午茶)
推介美食
抺茶牛奶雪糕筒
$ 37
等級3
48
0
2020-03-22 321 瀏覽
呢五年多左好多網店賣各種濃度嘅抹茶甜品,但講起喺香港掀起抹茶熱潮嘅舖頭,相信唔少人會同意Via Tokyo 應佔一席,我係佢抹茶同芝麻刨冰嘅忠實fans,好可惜尖沙咀店早排已經結業。雖然‪銅鑼灣店‬唔賣刨冰,但見佢推出咗新產品都去支持下。.🍽忌廉抹茶戚風蛋糕圖三可以清楚見到忌廉、戚風蛋糕同中間嘅抹茶忌廉共三層,扯起透明膠後頂層滿滿嘅忌廉瞬間傾瀉,畫面好治愈,蛋糕頗鬆軟但較乾身,忌廉綿密有奶香。抹茶忌廉有淡淡嘅回甘,仲有一抹紅豆蓉係蛋糕中間吊味。不過戚風蛋糕始終行輕盈路線較難入味,而且忌廉無論視覺定味道上都係呢款蛋糕嘅主角,想食濃茶味嘅叫返雪糕啦。.🍽宇治抹茶芝士蛋糕雖然望落似綠色嘅NY cheese cake,但實際上蛋糕質感黏軟,抹茶同芝士味一平分秋色,伴碟嘅抹茶醬先係精髓,抹味相濃郁。
更多
呢五年多左好多網店賣各種濃度嘅抹茶甜品,但講起喺香港掀起抹茶熱潮嘅舖頭,相信唔少人會同意Via Tokyo 應佔一席,我係佢抹茶同芝麻刨冰嘅忠實fans,好可惜尖沙咀店早排已經結業。雖然‪銅鑼灣店‬唔賣刨冰,但見佢推出咗新產品都去支持下。
.
🍽忌廉抹茶戚風蛋糕
圖三可以清楚見到忌廉、戚風蛋糕同中間嘅抹茶忌廉共三層,扯起透明膠後頂層滿滿嘅忌廉瞬間傾瀉,畫面好治愈,蛋糕頗鬆軟但較乾身,忌廉綿密有奶香。抹茶忌廉有淡淡嘅回甘,仲有一抹紅豆蓉係蛋糕中間吊味。不過戚風蛋糕始終行輕盈路線較難入味,而且忌廉無論視覺定味道上都係呢款蛋糕嘅主角,想食濃茶味嘅叫返雪糕啦。
忌廉抹茶戚風蛋糕
$68
18 瀏覽
0 讚好
0 留言
忌廉抹茶戚風蛋糕
$68
11 瀏覽
0 讚好
0 留言
9 瀏覽
0 讚好
0 留言

.
🍽宇治抹茶芝士蛋糕
雖然望落似綠色嘅NY cheese cake,但實際上蛋糕質感黏軟,抹茶同芝士味一平分秋色,伴碟嘅抹茶醬先係精髓,抹味相濃郁。
宇治抹茶芝士蛋糕
$48
9 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2020-03-20
用餐途徑
堂食
用餐時段
宵夜
推介美食
忌廉抹茶戚風蛋糕
$ 68
忌廉抹茶戚風蛋糕
$ 68
宇治抹茶芝士蛋糕
$ 48