2020-05-25 0 瀏覽
呢日同友人係銅鑼灣,想食個下午茶,周圍去行,就見到呢間via Tokyo。作為抹茶控,又點可以唔嚟呢間Via Tokyo試吓呢,所以我就二話不說,排隊入去人試吓呢個甜品!呢個抹茶蛋捲甜甜的,啲cream係甘甜而唔係死甜,食落係厚身忌廉,個蛋捲鬆軟香甜,配上呢種甘甘地嘅cream好好味😋焙茶雪糕配白玉,雪糕好好味,濃郁嘅茶味陪上兩粒煙韌嘅白玉,認真好似去咗日本一樣呀😍食完呢個甜品再配上一杯焙茶,真係好似去咗日本食下午茶一樣呀!

2020-05-05 172 瀏覽
Cake set $86.有茶 有cake 有雪糕 雖然感覺貴左少少 不過哩間小店食物既質素真心哩幾年黎都維持得唔錯.個茶係可以不斷refill 岩晒想坐耐d吹下水既朋友 cake都係個幾款 揀返一個你想食既就得 雖然menu可能冇寫出黎☺️.個雪糕就細杯左少少 有d失望😹2啖就食完🥺得2粒白玉 下次我會叫我個剩雪糕😙 佢個抹茶雪糕茶味係重d 入口幾甘 如果想食牛奶味重d我覺得應該試另一間 哩間真心岩matcha lover去😋.其實灣仔碼頭都有一間 不過應該因為疫情有限聚令之後佢冇開過 有時行過坐船去tst我都好想買杯野飲😅😅😅
Cake set $86
  • 宇治抹茶芝士蛋糕
  • 抹茶雪糕
2020-05-03 92 瀏覽
最近天氣十分熱,在銅鑼灣行街行到熱熱地,於是嚟Via Tokyo食番杯雪糕。叫咗一杯朱古力新地,上枱幾有驚喜,個新地整得好高,朱古力醬係杯邊做到虎紋效果,賣相十分吸引,朱古力味亦不會死甜,恰到好處。上面灑左一些脆片,口感有點像早餐個D粟米片,但吃下去味道不同,甜甜地,不知道是什麼。雪糕除了凍,亦非常細滑,感覺也不油膩,比麥當勞的新地軟綿得多。雖然只是叫了一杯雪糕,但侍應態度仍然幾好,沒有趕人走或黑面,可能是疫情原因?這就要留待疫情後再來才知道了。

2020-04-22 180 瀏覽
喺銅鑼灣食完飯緊係要歎返個甜品啦呢間野都幾多人食 喺門口等咗陣先入得堂食限時半個鐘 不過都夠慢慢食完杯雪糕叫咗個白玉抹茶牛奶雪糕 個雪糕好厚身 唔係個啲好水既 好重綠茶味 唔會太甜 啱啱好 $58都算少少貴 但間唔中食下都ok佢仲有檸檬水提供
喺銅鑼灣食完飯緊係要歎返個甜品
呢間野都幾多人食 喺門口等咗陣先入得
堂食限時半個鐘 不過都夠慢慢食完杯雪糕

佢仲有檸檬水提供
2020-04-08 287 瀏覽
雪糕控出沒😈69% 黑朱古力雪糕Rating: 9/10HK$ 31見到Via Tokyo竟然出咗綠茶以外嘅味道,當然要即刻試吓啦!拎上手已經好重手🤩估唔到佢嘅朱古力味又真係好濃郁,好似食緊朱古力醬咁,🍫但黑朱古力味所以唔會太甜。不過比起綠茶雪糕就熔得好快啦。 😈白玉抹茶焙茶雪糕Rating: 10/10HK$ 49呢度所有雪糕都可以轉做Mix,當想食多一種口味都可以咁做!😃 我個人來講就最鍾意呢度嘅焙茶味,茶味夠香濃,比綠茶味多咗一份韻味、餘香。白玉口感煙韌,配雪糕非常好食😋雪糕質感熔得慢,結實又滑嘅口感,真材實料。呢間雪糕舖真係差唔多每次經過都會買來食,不斷覆桌覆桌再覆桌😇 大概係我食過最好食嘅綠茶雪糕🍦
雪糕控出沒😈69% 黑朱古力雪糕
Rating: 9/10
HK$ 31
69%黑朱古力雪糕

不過比起綠茶雪糕就熔得好快啦。

😈白玉抹茶焙茶雪糕
Rating: 10/10
HK$ 49

69%黑朱古力雪糕
  • 焙茶雪糕
2020-03-23 342 瀏覽
店入面好細,只有十幾個坐位. 坐滿人幾迫下. 叫左個抺茶牛奶雪糕外賣, 牛奶果邊應該係用牛乳整,好香同夠滑. 綠茶味香濃, 有少少澀但好易入口, 食完會有d回甘. 雪糕都幾快溶,要快D食. $37支雪糕算少貴, 但味道值番咁既價錢.
抺茶牛奶雪糕筒
2020-02-29
外賣自取
抺茶牛奶雪糕筒
2020-03-22 266 瀏覽
呢五年多左好多網店賣各種濃度嘅抹茶甜品,但講起喺香港掀起抹茶熱潮嘅舖頭,相信唔少人會同意Via Tokyo 應佔一席,我係佢抹茶同芝麻刨冰嘅忠實fans,好可惜尖沙咀店早排已經結業。雖然‪銅鑼灣店‬唔賣刨冰,但見佢推出咗新產品都去支持下。.🍽忌廉抹茶戚風蛋糕圖三可以清楚見到忌廉、戚風蛋糕同中間嘅抹茶忌廉共三層,扯起透明膠後頂層滿滿嘅忌廉瞬間傾瀉,畫面好治愈,蛋糕頗鬆軟但較乾身,忌廉綿密有奶香。抹茶忌廉有淡淡嘅回甘,仲有一抹紅豆蓉係蛋糕中間吊味。不過戚風蛋糕始終行輕盈路線較難入味,而且忌廉無論視覺定味道上都係呢款蛋糕嘅主角,想食濃茶味嘅叫返雪糕啦。.🍽宇治抹茶芝士蛋糕雖然望落似綠色嘅NY cheese cake,但實際上蛋糕質感黏軟,抹茶同芝士味一平分秋色,伴碟嘅抹茶醬先係精髓,抹味相濃郁。
🍽忌廉抹茶戚風蛋糕

🍽宇治抹茶芝士蛋糕
宇治抹茶芝士蛋糕
2020-03-20
宵夜
宇治抹茶芝士蛋糕
2020-03-21 158 瀏覽
唔知係咪對綠色嘅嘢特別有興趣💚,個人除咗鍾意牛油果🥑仲好鍾意抹茶🍵應該唔少抹茶控都試過呢間😚唔食雪糕,可以試下抹茶cake😋我覺得香港好少抹茶甜品食😢 (如果有好介紹要話我知😏) •👍🏼雪糕質感真係好滑🤩好多雪糕combinations可以選擇(抹茶、焙茶、烏龍茶、北海道牛乳等雪糕味➕白玉,紅豆,綠茶蕨餅,脆米,黃豆粉等配料)•👎🏼餐廳內座位較少,成日都逼滿人👯‍♀️👯👯‍♂️——🍵脆米白玉抹茶牛奶雪糕 -$54-🤎🤎🤎🤎🤎( 一啖既雪糕真係會係不為意嘅情況下喺口腔內滑黎滑去🤣牛乳味超重超rich! 抹茶味幾重,少甘而不苦🍵雪糕偏甜所以夾埋好煙韌嘅白玉就岩岩好,仲有4粒咁多!就算雪糕擺左一陣,玄米粒依然保持到脆卜卜,玄米味好夾抹茶雪糕☺️全部加埋一齊食會有多從口感,好得意😋)•🍵焙茶雪糕筒 -$58-🤎🤎🤎🤎🤍(呢款雪糕筒好似最抵食😆一個包含白玉、紅豆、綠茶蕨餅三種配料🥰,仲有埋個cone食!!不過由於我哋食得太飽,轉咗做杯裝; 蕨餅軟冧冧,焙茶味都ok重😳,雪糕食落好滑,好少冰粒🧊)

👍🏼
雪糕質感真係好滑🤩

👎🏼
餐廳內座位較少,成日都逼滿人👯‍♀️👯👯‍♂️
——
🍵脆米白玉抹茶牛奶雪糕 -$54-
🤎🤎🤎🤎🤎

🍵焙茶雪糕筒 -$58-
🤎🤎🤎🤎🤍
2020-03-07 211 瀏覽
銅鑼灣店綠茶嘅甜品係難搵到好味嘅, 通常會太甜。 我見到好多人讚呢間就試下,淨係試咗一個綠茶蛋糕卷, 因為我最鍾意蛋糕卷,(以前半島酒店嗰個士多啤梨卷好好味)。 呢一間我就會失望, 入面的綠茶cream唔多而且冇乜味道, 冇乜抹茶味。 不過公道D講, 蛋糕卷係夠綿夠軟的, 亦都唔會乾爭爭。 佢哋呢系有啲餐一個蛋糕一個嘢飲, 因為當日我已經飲咗其他小店嘅飲品, 於是只係食一個蛋糕卷, 店員好似有少少嫌棄。我要繼續去搵另一家好味嘅抹茶蛋糕卷。
銅鑼灣店

我要繼續去搵另一家好味嘅抹茶蛋糕卷。
2020-03-02 164 瀏覽
If Matcha ice cream is too ordinary for you, Houjicha ice cream certainly will be the best choice in Via Tokyo.I have ordered Houjicha Soft Cone $37.  The portion, as usual, was very large and satisfying.  The texture of the soft serve was very creamy and smooth, while the flavour of Houjicha was rich.  I could taste a light milky flavour as well.The cone was full of buttery smell and very crunchy.  Would definitely visit again for desserts later.
2020-03-02 107 瀏覽
係銅鑼灣行街經過Via Tokyo,就忍唔住嘆返杯雪糕。堂食的話,Via Tokyo基本上都要等位,今次唔想等,就揀左外賣。焙茶雪糕筒 (HK$58)焙茶綠茶雪糕筒 (HK$58)今次order 了一焙茶及焙茶加抹茶雙拼的軟雪糕。焙茶及抹茶茶香味重,甘味香濃。雪糕質感十分軟滑。軟雪糕上的toppings 包括了小丸子,紅豆,蕨餅。小丸子及蕨餅煙煙韌韌有咬口,沾上茶味雪糕十分Match 。這兩個雪糕筒份量頗大的,食完整杯雪糕超級飽肚哦!

焙茶雪糕筒 (HK$58)
焙茶綠茶雪糕筒 (HK$58)

這兩個雪糕筒份量頗大的,食完整杯雪糕超級飽肚哦!

2020-02-22 165 瀏覽
🇭🇰cafe X抺茶控🍵系列‼️所有抺茶產品都一定啱我🤩‼️最重要有苦味🍵▫️餐廳:Via Tokyo▫️地點:全香港有1️⃣間分店📍 銅鑼灣禮頓道106-126號禮信大廈地下1A-1B號舖(港鐵銅鑼灣站 F1 出口, 步行約5分鐘)▫️營業時間⏰:星期一至日 12:00 - 23:00公眾假期 12:00 - 23:00▫️價錢:~$40+—美味:🍵🍵🍵+0.5🍵環境: 🍵🍵🍵+0.5🍵價錢:💰💰💰+0.5💰—👧🏻最鐘意抺茶既野🤩由奇係苦苦地既抺茶🍵平日一日飲一杯🍵依間抺茶店有好多抺茶產品😍今次叫咗「表參道套餐」($95》$85)限時特價🤪有抺茶卷、蕨餅、雪糕同日本煎茶💕👧🏻覺得個抺茶雪糕夠甘味,抺茶卷都唔錯🤩係個蕨餅太軟身😏有待改善🤪食完甜野有杯煎茶消膩都唔錯😍😍平日黎唔太多人,係一個好既傾偈地方—#好西 #打卡 #viatokyo #正餐 #夏天美食 #HongKong #HK #foodie #goodwest #coffee #銅鑼灣美食 #iphoneonly#instagood #bestoftheday #amy_in_cwb #抺茶#matcha #日本抺茶 #蕨餅
🇭🇰cafe X抺茶控🍵系列
‼️所有抺茶產品都一定啱我🤩‼️最重要有苦味🍵
▫️餐廳:Via Tokyo
▫️地點:全香港有1️⃣間分店
📍 銅鑼灣禮頓道106-126號禮信大廈地下1A-1B號舖
(港鐵銅鑼灣站 F1 出口, 步行約5分鐘)
▫️營業時間⏰:
星期一至日 12:00 - 23:00
公眾假期 12:00 - 23:00
▫️價錢:~$40+

美味:🍵🍵🍵+0.5🍵
環境: 🍵🍵🍵+0.5🍵
價錢:💰💰💰+0.5💰

2020-02-07 213 瀏覽
店員態度超差!🤬🤬🤬🤬🤬😡😡😡😡沒有合理原因硬把門開著,吹倒坐在近門位置的我們,我們說很凍想要把門關掉,店員沒有理會照樣開著,一直吹著我們,完全沒有顧及食客的需求!!😡😡😡😡🤬🤬🤬硬要把門開啟,吹倒食客,最基本都要講句唔好意思,或了解食客需求,尋求折衷平衡雙方的方法,而不是一意孤行!😡😡😡😡妄顧食客!🤬🤬🤬這種不禮貌不尊重的態度完全不能夠接受!🤬🤬😡非常差勁的服務態度!😡😡😡要不關門、要不關掉/調細冷氣、要不給予一杯熱水、要不調位,而非鬥氣般,硬把門開著去吹倒食客!這種食店,以後都不會再光顧😡😡😡
2020-01-28 247 瀏覽
哩款白玉脆米抹茶雪糕都係我係via tokyo 食過無數次再encore 😳 以前要排隊 不過宜家就唔使既 等一陣就有位架啦.雪糕真係好滑 除左sweet house cha cha 咁via tokyo 一定係我另一至愛☺️其實佢仲有cremia雪糕賣 唔一定要去零食物語食架 .My all time favourite 抹茶卷蛋 @ via tokyo ❤️.唔講唔知原來tst個間分店已經摺左😬以前入去食雪糕要排長龍 當然宜家就唔使 但我偶爾都會碌入去買個雪糕食😋仲有佢既抹茶蛋糕 上次食左芝士蛋糕 今次食卷蛋 都一樣咁好食😛

• 白玉紅豆抹茶雪糕
  • 三色雪糕窩夫
  • 抹茶卷
2020-01-25 178 瀏覽
綠茶控嘅我,見到新聞話中村藤吉宣布結業,頓時好懷念抹茶香氣和味道。就諗起附近同是以日本綠茶做主打的 Via Tokyo。尤其是有阿寶最愛嘅雪糕。1個set 滿足晒2個願望。雪糕我吃多了,第一次品嚐這裏香濃嘅抹茶芝士蛋糕,簡直超滑超軟熟超好味!