2021-04-25 0 瀏覽
早幾日收工食飽飯諗住係附近揾間甜品食下 見到Via Tokyo食抹茶為主 唔洗問即刻入去試下 入到餐廳 環境都Okay 睇完餐牌 兩個人商量好Share一份甜品 (岩岩食飽飯諗住過下口引) 行去櫃位落單 個服務員先話最低消費一人一份 咁我地都已經即刻話落住一個先 再商量下要多一個咩款 個服務員竟然話「咁等你地諗埋要咩先一次過」 其實間舖頭本身無寫明有最低消費 而我地亦覺得有都無問題 但態度可以好少少 即使個雪糕幾好食都唔會有下次 更何況個雪糕都只係普通抹茶雪糕 無特別好亦無特別差咁解👎🏻
黃豆粉白玉紅豆抺茶雪糕
2021-04-21 64 瀏覽
好耐冇食Via Tokyo 喇~ 自從尖沙咀分店結業, 九龍人就少左機會食佢。佢最出名係抹茶焙茶甜品,相信好多人都食過! 我地叫左下午茶兩個人分享食, 份量都真係幾多, 幾抵食! 有齊抹茶卷、蕨餅、軟雪糕(可選牛奶/抹茶/焙茶/牛奶mix其中一款茶)、日本煎茶或焙茶。冇食一牌軟雪糕依然保持水準,有香濃茶味又好香滑~ 抹茶卷中間奶油層有少少冰感,同唔會好漏。最正係蕨餅,配有黑糖漿同黃豆粉,質感係超軟超煙靱又唔黏牙! 食完飲返杯隨餐熱煎茶~就夠晒滿足~~

2021-04-03
2021-04-08 191 瀏覽
事緣我哋想食完飯食個簡單嘅甜品,我知道呢度有一間抹茶焙茶好出名嘅甜品舖, 就決定入去試吓我哋坐低見到Menu之後就決定叫一個蛋捲同埋一個雪糕,點知我哋揭到後面見到有一個set ,見到都有雪糕同蛋捲但係多咗其他嘢,以為係一個抵食啲嘅選擇,所以就叫咗佢特登喺OpenRice cap左圖,等大家評下理。。。點知嚟到覺得O晒嘴。。 點解可以差咁遠㗎個雪糕。。。雖然想睇好似都幾大個但係實物睇佢細到不得了。。明明相片係差唔多有四五層嘅雪糕,而且比例上雪糕碟應該同其他嘢食差唔多大,點知實物睇雪糕碟特別細,用舊白玉來比較就知道。。都好意思放張咁嘅相上嚟。。雖然話圖片只供參考,但係已經去到有誤道嘅成份。。雖然朋友都話係咁㗎喇冇辦法,但係我覺得既然放得喺Menu唔應該差得咁遠囉。。已經唔係個樣靚唔靚嘅問題。。而且老實講都好冇誠意個蛋捲都唔係動起俾我哋。。啲相影極都好醜樣。。。唔多唔少都關個份量事。。同埋我想講設計呢個set嘅人到底想點, 冇人想來飲茶囉,整到個雪糕咁細個茶煲咁大。。完全唔可以接受,同埋其實雪糕佢哋都唔使用好多錢唔明點解要咁小家比隻咁細嘅碟。。。。 食四五啖就冇,如果唔係呢張相我一早分開咗叫

特登喺OpenRice cap左圖,等大家評下理。。。

點知嚟到覺得O晒嘴。。 點解可以差咁遠㗎個雪糕。。。

同埋我想講設計呢個set嘅人到底想點, 冇人想來飲茶囉,整到個雪糕咁細個茶煲咁大。。完全唔可以接受,同埋其實雪糕佢哋都唔使用好多錢唔明點解要咁小家比隻咁細嘅碟。。。。 食四五啖就冇,如果唔係呢張相我一早分開咗叫啦(正常雪糕size同蛋捲加埋一樣價錢) 最後飲茶仲多過食雪糕。。。

垃圾下午茶以後都唔食。。

2021-03-24 246 瀏覽
港島吃貨系列🎏 — ViaTokyo✨抹茶控要試試💚#90cp銅鑼灣篇 #90cp甜品篇➖➖➖➖➖銅鑼灣除咗好多食冰店之外 其實亦都有唔少其他甜品舖😎 呢一間Viatokyo n年前已經嚟食過 近排就嚟回味下👅 點知完全唔記得10點完堂食 所以好趕急咁食咗個雪糕就走左佬🤢美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)✨ 白玉抹茶雲呢拿雪糕 $49好彩叫咗兩溝😂 小編過嚟覺得佢嘅抹茶雪糕味道非常濃郁 如果你係抹茶控嘅話應該都會幾鍾意🤤 但係如果你唔鍾意太濃郁 可以好似小編咁叫抹茶牛奶味 有牛奶味中和返 食落都唔會太甜真係好正😍💰Total: $49✅ 整體嚟講如果你未黎過嘅都值得嚟試下😆 小編都唔會想再嚟試埋佢嘅焙茶味😎💡溫馨提示💡店內嘅位置唔算太多 有機會要等位 大家要自己預返時間啦🤣➖➖➖➖➖📍 Via Tokyo (銅鑼灣)銅鑼灣禮頓道106-126號禮信大廈地下1A-1B號舖
港島吃貨系列🎏 — ViaTokyo✨抹茶控要試試💚
#90cp銅鑼灣篇 #90cp甜品
➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

✨ 白玉抹茶雲呢拿雪糕 $49

💰Total: $49

➖➖➖➖➖
📍 Via Tokyo (銅鑼灣)
白玉抹茶雲呢拿雪糕
白玉抹茶雲呢拿雪糕
  • 白玉抹茶雪糕
2021-03-17 280 瀏覽
呢度嘅抹茶雪糕聞名、其後出咗芝麻同焙茶味。響幾年前我每個星期都會嚟食一杯,基本上是晒佢哋成個餐牌上多款食物。不過隔咗咁多年,兜兜轉轉試過好多唔同新舖頭,之後再經過幫襯,覺得呢度嘅茶味已經冇以前咁香濃,剩下嘅係一啲好甜同多奶嘅味道,覺得冇以前咁出色。 唔知係我口味變咗,定係舖頭改咗配方。食嘅都只係回憶

食嘅都只係回憶
2021-03-16 169 瀏覽
Set:抹茶卷🍵+抹茶焙茶軟雪糕🍨+日本煎茶🍶$78 (7.5/10)⁣食左野嘅關係,所以我地一齊share左一個細set 💚所有甜品都偏迷你😎⁣⁣🍦🍦軟雪糕可以揀雙茶味/焙茶/抹茶🍵☺️,雪糕超軟滑,充滿奶味之餘帶啱啱好嘅茶味。但就比較易溶,記得要快啲食!⁣⁣🍰抹茶卷嘅蛋糕係偏實質地,整體濕潤而且抹茶忌廉好厚重,唔會食落好似食空氣咁🥰!抹茶味取中間位,帶微回甘亦唔會過濃。⁣⁣煎茶個壺超靚🫖🫖,茶味超甘濃😗。食晒成set野再飲埋依個茶,可以解膩之餘仲可以帶住成口茶香走人🤪🪄⁣⁣

2021-03-08 250 瀏覽
綠茶味既Via Tokyo就食得多!所以今次簡左焙茶味~😉😉大多數茶味雪糕會係甘味比較重既~但依間焙茶味雪糕比較甜,可能係奶比較多,要落到喉嚨果下先有甘味~茶味唔算好出, 所以對於一個茶味雪糕控既人黎講真係唔係好夠喉呀~~不過D白玉就可以中和番雪糕既甜味~所以食咁大杯都還可以~佢最好食既係D紅豆!!!好彩佢比左好多我JAR!!雖然店鋪既座位坐得比較近但又唔會有茶記好迫既感覺~成間店以木為主,感覺都好CHILL 既~
綠茶味既Via Tokyo就食得多!
所以今次簡左焙茶味~😉😉
大多數茶味雪糕會係甘味比較重既~
不過D白玉就可以中和番雪糕既甜味~所以食咁大杯都還可以~
佢最好食既係D紅豆!!!好彩佢比左好多我JAR!!
雖然店鋪既座位坐得比較近但又唔會有茶記好迫既感覺~
成間店以木為主,感覺都好CHILL 既~
2021-02-27
2021-02-17 398 瀏覽
平時淨係食雪糕,今次想試下佢個表參道套餐 (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)咩都有啲咁好似好開心咁哈哈哈🔻表參道套餐7 ($78) 🍵個set有雪糕、卷蛋同埋熱茶,味道可以揀焙茶/抹茶焙茶雪糕夠茶味得嚟又夠creamy,面頭啲玄米脆脆好香🤤仲有兩粒白玉,其實無乜味但勝在有啲煙韌野咬下😂抹茶卷蛋相對之下較失色,好普通的一件卷蛋,無咩特別評價,下次都係食返雪糕就夠🤫我覺得壼熱茶其實幾好😂因為啲雪糕食多幾啖就會凍到條脷無左味覺咁。呢個時候飲返啖熱茶,再食雪糕就有返味啦😂😂

咩都有啲咁好似好開心咁哈哈哈

🔻表參道套餐7 ($78) 🍵
個set有雪糕、卷蛋同埋熱茶,味道可以揀焙茶/抹茶

• 焙茶雪糕
2021-02-13 290 瀏覽
.喺銅鑼灣食完飯之後,有時都會想食吓甜品,氷屋就食過幾次,第二間諗到嘅就係Via Tokyo,所以今次就去依間黃店食下抹茶雪糕!.蕨餅抹茶蛋糕($56)• 小編揀咗嘅係抹茶雪糕配紅豆同蕨餅。雪糕🍦唔知係咪因為多抹茶嘅關係,佢係冇咁容易溶架。不過口感好軟滑,抹茶味好香濃。紅豆蓉配埋雪糕一齊食,可以增加少少甜味同減少抹茶嘅苦澀味,可以話係Perfect match。而蕨餅都整得唔差,口感有少少Q彈,不過唔夠順滑。下次我都係揀返白玉🍡好似會好味啲。.其實焙茶嘅茶香更香甜,但係抹茶輕微嘅澀味又好吸引,你哋會揀焙茶定係抹茶呢?.餐名:以上價錢:$56評分:8.5/10餐廳:Via Tokyo (銅鑼灣)地址:銅鑼灣禮頓道106-126號禮信大廈地下1A-1B號舖
蕨餅抹茶蛋糕

餐名:以上
價錢:$56
評分:8.5/10
餐廳:Via Tokyo (銅鑼灣)
蕨餅抹茶蛋糕
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5分💛Via Tokyo銅鑼灣禮頓道106-126號禮信大廈地下1A-1B號舖-焙茶卷☕️嗯同想像中差不多都係好重茶味☺️不過整體甜左ddd😊中間舊茶cream都好多😁所以相對都小heavy😆蛋糕都ok鬆軟😄不過都食得出放左一段時間🤣🤣不過最中間個個抹茶cream 巧巧食🤪🍵利申本身叫抹茶唔知點解黎左焙茶🤣🤣🤣-🚽(5🌟滿分)甜品店沒有廁所🚾
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5分
💛Via Tokyo
焙茶卷☕️
🚽(5🌟滿分)
甜品店沒有廁所🚾
2021-02-06 212 瀏覽
然後有一日想食日式甜品又去via Tokyo 食佢個$95 表參道set🙂..表參道set.有蕨餅😆😆煙煙unun好正 要落多d黄豆粉☺️☺️.有雪糕 不過size係略細個隻 但個set咁多野食 都可以接受 佢既白玉個口感真係數一數二.另外加左$5 叫左個抹茶拿破崙 一直未試過 所以都好想試下😚 賣相係幾靚 不過食落除左抹茶味係出d之外 其他都好普通 餅底都唔夠鬆化咁 冇乜特別 建議食返芝士蛋糕.最後仲有個熱茶 我揀左煎茶 仲無限任添熱水!
然後有一日想食日式甜品
又去via Tokyo 食佢個$95 表參道set🙂
表參道set
有蕨餅😆😆煙煙unun好正 要落多d黄豆粉☺️☺️
最後仲有個熱茶 我揀左煎茶 仲無限任添熱水!
2021-02-03 229 瀏覽
家餐廳開嘅速度快到追唔上,但總有幾間你係不斷會再訪😚以甜品店嚟講,Via Tokyo係我間唔中就會去食嘅一間🤭💚 🔻 白玉抹茶雪糕 $49雪糕係唔易溶嘅質地,唔洗趕住食😆抹茶味夠濃同唔係好甜(想食甜啲可以叫有紅豆嘅款😉),不過後勁同回甘唔算強,另外最底食到有啲冰(?)🤔作為配料嘅白玉偏軟身,唔特別推薦😂-👅食後感:由一開店食到家,雪糕水準都一直保持到,而且價錢合理,係抹茶控必食✔-👀個人喜愛度:9/10-🚩Via Tokyo銅鑼灣禮頓道106-126號禮信大廈地下1A-1B號舖

🔻 白玉抹茶雪糕 $49
👀個人喜愛度:9/10
🚩Via Tokyo

白玉抹茶雪糕
白玉抹茶雪糕
2021-01-14 234 瀏覽
好食好食🎶我揀咗焙茶雪糕(struggle between抹茶同焙茶 既然不可兼得我一定會優先揀焙茶www)有紅豆有丸子 覺得佢比起其他更加香滑軟呼!💓⁽⁽◝( •௰• )◜⁾⁾ 紅豆蓉冇乜特別,丸子我覺得白色好食過綠色 都有三四粒架✨同學仔揀咗水果茶 佢好開心下面有菠蘿肉😂佢覺得下面越飲到底就有DD澀味 我平時無飲水果茶,試咗一啖覺得酸酸甜甜。價錢正常 其實地方偏細不過我鍾意坐高枱 佢有高枱所以我都enjoy嘅WWW

2020-12-29 200 瀏覽
It’s been a while since I last visited Via Tokyo. Paid them a visit today at 1:30pm. It was empty to my surprise. The usual items are still on the menu with some additional festive desserts. I ordered my usual and it was very good, as expected. However I could not help but noticed that the place & furniture were looking tired, dusty and untidy. It was never this dirty before. Even the menu booklets were tired-looking.

2020-12-29
  • 白玉紅豆抹茶雪糕
2020-12-14 232 瀏覽
只能講一句尋找到家鄉既味道...!尼d先係我心目中既抹茶味道👍🏻個雪糕.食完都夠晒飽🥰蕨餅...真係多多都唔夠食😍😍😍卷蛋.真材實料好有質感口感🥰😍佢未開門已經有人等緊轉頭再入已坐左人係到速度快好食環境舒服既👍🏻👍🏻👍🏻
只能講一句
尋找到家鄉既味道...!
尼d先係我心目中既抹茶味道👍🏻
個雪糕.食完都夠晒飽🥰