牛油果一向以佢嘅營養價值見稱,只不過係多數餐廳嘅餐牌上只會以配角嘅形式出現,今次嚟到西營盤一試呢間以牛油果為主題嘅墨西哥餐廳Verde Mar,估唔到又幾有驚喜喎 Verde Mar其實係西班牙文,意思係green sea,改呢個月名嘅原因大概應該係餐廳想以墨西哥菜為主題,為食客帶嚟健康自然嘅食物。另外餐廳亦都提倡farm to table,我哋見到餐廳入面嘅花園種咗好多可食用仙人掌,而餐廳就會利用佢哋黎製作餐廳嘅特色飲品。 Avocado Smoothie 🥤今次我哋就冇叫到仙人掌特飲,而係叫咗佢哋嘅招牌飲品。Avocado Smoothie既口感好綿密,帶有牛油果嘅甘香!大推! Melt-in-your-mouth slow cooked beef cheek barbacoa 🍲呢個牛面肉真係冇得輸!牛面肉嫩滑嘅程度係我哋只需要用匙羹輕輕將佢壓一壓,佢就成成嚿散開咗。除咗入口嫩滑之外,佢嘅牛肉味都好濃,好似食緊一嚿好腍好入味嘅牛腱咁。而湯頭方面,對比起墨西哥菜,我覺得佢比較偏向似韓國嗰種雪濃湯,係牛骨加埋牛肉一齊熬湯既個種純粹嘅牛肉香,我哋最後係飲到一啖都冇剩!大推x2! Sea

Avocado Smoothie 🥤

Seafood Paella 🥘
呢個西班牙海鮮飯個份量真係嚇親人,基本兩個人嚟只需要嗌一個小食,再加呢個飯就夠曬… 海鮮用料好足,有帶子八爪魚蝦同埋青口。唔知係唔係墨西哥版本嘅海鮮飯同西班牙有少少唔同,我哋食過嘅西班牙嘅通常比較偏乾身,會有飯焦,但今次呢嗰啲飯會比較濕潤,而且有青椒做炒飯嘅配料,都幾好食。
在寧靜的西營盤水街,經過這間畫有大大隻樹懶壁畫的墨西哥餐廳,引起了好奇心。室內裝修走溫馨休閑路線,也有不少餐廳團隊的手工彩繪和畫作,很有心思。Quesadilla (2pcs) $99墨西哥芝士餡餅是其中一樣最喜歡的墨西哥菜。即叫即製,熱辣辣,非常新鮮!薄脆的墨西哥薄餅包住半溶的拉絲芝士、洋蔥粒、蕃茄粒、生菜、香料葉、雞肉和牛油果醬,爆餡又Juicy,吃得也方便,倆口子一人一件作為Appetizer很不錯! Super Nacho $159陣容鼎盛,的確有Super的份量,以熱鍋上菜,很夠熱度。多層Nachos上有很多材料,不少得大量芝士、洋蔥粒、蕃茄粒、還有自選的豬肉絲,值得一讚Nachos沒有被材料浸軟,吃到最後也是同樣的脆度。除了豬肉絲外,也可以自選牛肉餡、素菜餡和菇菇餡。Birria Beef Stew $189初嚐這道傳統墨西哥菜,很有驚喜啊!超嫩滑的慢煮燉牛肉浸煮在濃郁的牛肉湯中,初時看到深褐色的湯頭以為很重口味,怎料就很好入口和入味的牛肉鮮甜味。店員提示,這道菜的精華就在湯頭裡,搭配米飯或墨西哥玉米餅,並加上芫茜、洋蔥粒拌著一起吃,就是最佳的食法。Mexican Rice

Quesadilla (2pcs) $99

Super Nacho $159

Birria Beef Stew $189

Mexican Rice Pudding $78
用肉桂、提子乾和牛奶製成Rice Pudding,賣相像早餐麥皮,味道卻是甜品般令人一試愛上。米香、肉桂香突出,整體口感綿滑,甜度也適中。

Christmas Cookies $20
Festive Season有慈善Cookies義賣,$20一包,賣相頗精美,值得支持一下。
2023-12-15 20 瀏覽
呢間係位於西營盤嘅墨西哥小店❤️ 成間餐廳嘅氣氛俾人感覺好清新好健康🤣餐廳有多款牛油果嘅產品~真係啱晒牛油果控嘅朋友去食🥳Taco💰$99餡料方面~簡左雞肉豬肉同埋蘑菇味😆當中既配料主要係蕃茄粒、洋蔥粒、牛油果醬、芝士🥰另外原來正宗嘅墨西哥餅皮係玉米餅所以係軟身既😳最有驚喜係豬肉味!帶微辣好惹味🤩Mexico Seafood Paella💰$339份量啱啱好 適合兩人食用🫶🏻好足料~有蝦、青口、蜆仔、墨魚仔、帶子等等🤣飯粒食到粒粒分明既口感同埋飯粒吸收晒既精華😝好好味!Lime Soda💰$38 + Avocado smoothie💰$78牛油果控一定要叫黎飲下😍好濃郁既牛油果味加淡淡牛奶味,口感幼滑綿密,唔係死甜落糖個重😋另外檸檬梳打就正正常常 好fresh😏Verde MAR (西環)🌹西環西營盤水街41號地舖
餐廳有多款牛油果嘅產品~真係啱晒牛油果控嘅朋友去食🥳

Taco💰$99
餡料方面~簡左雞肉豬肉同埋蘑菇味😆
最有驚喜係豬肉味!帶微辣好惹味🤩

Mexico Seafood Paella💰$339
份量啱啱好 適合兩人食用🫶🏻
好足料~有蝦、青口、蜆仔、墨魚仔、帶子等等🤣
飯粒食到粒粒分明既口感同埋飯粒吸收晒既精華😝好好味!

牛油果控一定要叫黎飲下😍
好濃郁既牛油果味加淡淡牛奶味,口感幼滑
綿密,唔係死甜落糖個重😋
另外檸檬梳打就正正常常 好fresh😏

Verde MAR (西環)
🌹西環西營盤水街41號地舖
2023-12-13 24 瀏覽
👧🏻西環高質墨西哥小店🌵🥑-去完美國之後 成日都對墨西哥菜念念不忘 比我係西環搵到一間由墨西哥廚師主理既餐廳😍😍餐廳好有墨西哥渡假feel😏餐廳出面仲有好多仙人掌🌵😆🍴Super Nachos $159每次食墨西哥菜都必點Nachos 香口既墨西哥玉米脆片 再配上剛融的芝士同滿滿既牛油果醬同莎莎醬 同自選配料: 雞肉❤️個墨西哥玉米脆片真係好脆 唔會因為大量既配料而變軟身👍🏻🍴Burrito Bowl $169又一個墨西哥好出名的健康食物 餡料方面我地簡左燒汁雞脾肉😆味道微辣 連埋牛油果醬、莎莎醬同豆泥一齊食 口感好豐富👍🏻🍴Steak Arrachera Carne Asada $289我地簡左5成熟 d肉好多汁同鮮嫩 當然亦都會配有墨西哥餐廳必有的牛油果醬同特製的莎莎醬😋充滿墨西哥風味👍🏻🍹Jarrito $78係店內既Signature Cocktail 有少少似飲緊汽水 幾特別🥰🍹Mexican chocolate $38係用牛奶、朱古力同一d特殊香料如肉桂和辣椒整成 好香牛奶味 味道甜而不膩😆📍Verde Mar@西環西營盤水街41號
👧🏻西環高質墨西哥小店🌵🥑

餐廳好有墨西哥渡假feel😏餐廳出面仲有好多仙人掌🌵😆

🍴Super Nachos $159

🍴Burrito Bowl $169

🍹Jarrito $78

🍹Mexican chocolate $38

📍Verde Mar@西環西營盤水街41號
2023-12-11 1174 瀏覽
鍾意睇波關係,當然對南美國家有一定嘅認識,不過,講到食,對南美菜係真喺比較熟嘅就只有墨西哥菜,本身亦都幾鍾意食,因為真喺幾有特色,今晚就同老表嚟到隱身晌西營盤水街嘅「Verde Mar」聚一聚,佢就話喺第一次食墨西哥菜,感覺幾特別。入到嚟唔見有傳統嘅墨西哥闊邊帽,但睇到由鋪面到裡面都有唔少手工彩繪,店員講都喺餐廳自己嘅團隊親手一筆一筆咁畫出嚟,頗有心思。而天花掛有好多特別裝飾,仲有隻樹懶添,窗邊又有好多小盆栽。側面仲有個戶外花園仔,種滿可食用嘅仙人掌同香草,將新鮮農作物帶到餐枱之上,實在有意義。又適逢就快聖誕,所以,加添咗好多燈飾,蠻有節日氣氛。打開餐牌見到好多唔同嘅墨西哥美食,門面一角已寫上牛油果一詞,所以,晌餐牌中有一版以牛油果為主角,特別列出多款牛油果美食,而牛油果一向被譽為超級食物,都當然要試番一兩款。此外,美食仲包括有、特色前菜、海鮮前菜、各類主菜、墨西哥捲餅、配菜及甜品。而飲品方面亦都多選擇,例如雞尾酒、紅白餐酒、烈酒啤酒、特飲、咖啡、果汁、梳打……等等。Avocado Smoothie $78先試番杯牛油果沙冰,咪睇去色澤淡綠,皆因加咗少少牛奶去打,入口口感卻喺綿密柔滑,
。又適逢就快聖誕,所以,加添咗好多燈飾,蠻有節日氣氛。
Avocado Smoothie $78

先試番杯牛油果沙冰,咪睇去色澤淡綠,皆因加咗少少牛奶去打,入口口感卻喺綿密柔滑,唔會太過有冰感,涼涼哋,啱啱好,富牛油果嗰種微甜味,好有真材實料感,最緊要喺夠晒健康嘛。
Avocado Smoothie
Horchata $38

表哥就揀咗呢一杯墨西哥傳統嘢飲,初時我睇餐牌覺得有啲怪,但表哥話飲落其實幾唔錯喎,入口確有少少米香咁,再有陣陣玉桂香味,加上喺凍飲,所以,非常之易入口,唔會太古怪風味獨特。
Horchata
Avocado Fries $79

既然餐廳喺牛油果專門店,咁當然再點一款牛油果美食啦,我哋就睇啱呢個炸牛油果條,因為真喺未試過咁食法。外層嘅炸漿好薄,非常之脆口,又唔油膩,個牛油果本身熟成啱啱好,入口軟滑,所以真真正正嘅外脆內軟,沾上帶有微微辣嘅青檸汁,更有種清爽去膩嘅感覺,食得過癮。
Avocado Fries
Avocado Fries
Chimichanga $99

雖然小弟食墨西哥菜都唔算話好有經驗,但都數數下手指都食過十間八間,墨西哥夾餅(Taco)、捲餅(Burritos)、薄餅(Quesadillas)都食過唔少次,不過,呢一款「炸捲餅」就第一次食,其實佢似係將墨西哥捲餅再炸一炸,所以,我稱佢為「炸捲餅」,食落非常之香口,最正喺一客兩件可以揀唔同口味,我哋揀咗雞肉同手撕豬肉,而裡面仲捲有好多配料,入口口感非常豐富,味道亦有層次,加上外皮炸過,更香口好食。
Chimichanga
Slow Cooked Beef Cheek Barbacoa $189

嚟之前都上網睇過下啲食評,好多人都推介呢一個慢煮牛面肉,亦喺餐廳推介菜式之一,所以,我哋都想一試,此外,仲附有三件墨西哥玉米薄餅。見牛面肉真噄幾大件吓,咬落質感真喺超鬆化,軟腍到完全唔使咬,而且好有肉香,沾少少辣醬,更能夠提升肉嘅香味;此外,我哋又試吓以薄餅夾嚟食,口感亦都唔錯。至於個湯都唔好嘥,味道濃而不濁,再加埋 附送嘅三種配料: 洋蔥粒、芫荽碎、青檸汁,加晒落啲湯度,味道變得更清爽。
店名「Verde Mar」原來喺西班牙文綠色嘅海洋之意,臨走回頭一看,舖面右上角就寫住「綠海」,原來如此。雖然位置有少少偏,但亦見到有唔少區外客專登走過嚟幫襯,一來墨西哥菜有其獨特性,二來啲食物確喺有質素,小店正晌呢片寧靜小社區默默耕耘
2023-12-08 33 瀏覽
🥑牛油果奶昔 $78很滑,入口第一啖就唔小心飲晒🤣可能飲晒先食野,覺得呢餐好飽😅Quesadilla墨西哥餡餅 $99揀左Homemake pork chorizo,入面有醃過嘅豬肉,溶芝士,洋蔥碎,蕃茄碎,香草,小貴特色小食,有啲辣,但很惹味。Mexican Seafood Paella墨西哥海鮮飯 $339飯量很多,2人食勁飽,海鮮量不算少,當然希望更多,鋪滿就最好🤣。飯雖是橙色,但唔係蕃茄味,飯乾身冇汁。🍽️餐牌只有一小部分有中文或英文,其他要自己用翻譯app睇先知係咩😅,或者看圖識菜😆

牛油果奶昔

牛油果奶昔
Quesadilla墨西哥餡餅
Mexican Seafood Paella墨西哥海鮮飯
2023-12-07 43 瀏覽
一份Quesadilla,金黃酥脆的外皮包裹著滿滿的芝士和熱辣的配料。一口咬下,芝士在嘴中拉絲,辣味與香味瞬間彌漫開來,讓人忍不住一口接一口。宛如一場味蕾的盛宴,每一口都充滿著濃濃的墨西哥風情。接著是Birria Beef Stew,一碗湯汁濃郁的牛肉湯。慢煮的牛肉入口即化,肉質鮮嫩多汁,每一口都帶著濃郁的香氣。湯汁裡的香料混合在一起,彷彿在口中跳舞,讓人彷彿置身在遙遠的墨西哥小鎮。每一道菜都是廚師對食材的用心,每一口都是對味蕾的犒賞。不禁讓人想再來一次
2023-11-22
午餐
  • Quesadilla
  • Birria Beef Stew
朋友提議想食墨西哥菜,就找來這間由真正的墨西哥大廚主理的小店,店舖充滿住異國風情的藝術色彩,天花懸掛住不同的手工動物布偶,外面還栽種了很多仙人掌。這餐廳主打健康的牛油果菜式,我本身都很喜歡食牛油果,相信這餐一定別具風味🥑🍽️🤩🇲🇽MEXICAN CHOCOLATE ($38),是一杯墨西哥式朱古力飲品,好奇之下點了,與港式茶記相比,朱古力的奶味為重,還有少少特色的香料味道,感覺都不錯。🍫🧉AVOCADO TOSTADA ($89),這個牛油果花絕對是廚師的心機之作,底層是墨西哥粟米脆片,之後將一片片的牛油果砌疊成為盛開的玫瑰,還有一些 cream cheese 作為點綴,一片片軟熟牛油果很清甜香滑,食到底部時混合了一些墨西哥辣椒,由柔和食到香辣香脆,很刺激味蕾的感覺。🥑🌹😋👏🏼QUESADILLA ($99),烤雞配墨西哥酥餅,外皮焗得金黃香脆,咬落都帶點脆口,餡料豐富,烤雞肉、芝士、牛油果蓉、蕃茄、洋蔥等,真的啖啖滋味。🌮🥑🍅🧀🍗SLOW COOKED BEEF CHEEK BARBACOA ($189),這款的慢煮牛面肉,絕對是這店必食之選,牛面肉非常嫩滑,而且牛味很香濃,入口即化。

MEXICAN CHOCOLATE

AVOCADO TOSTADA

QUESADILLA

SLOW COOKED BEEF CHEEK BARBACOA ($189),這款的慢煮牛面肉,絕對是這店必食之選,牛面肉非常嫩滑,而且牛味很香濃,入口即化。清燉牛肉湯每人都可以分到2小碗來飲,牛的精華完全地融入哂湯裡面。天氣開始轉冷,飲完真的感覺有暖笠笠的感覺。☺️👍🏼
AVOCADO ICE-CREAM

AVOCADO ICE-CREAM ($88),這個雪糕食得出是新鮮製作,牛油果和奶味都很清新順滑,但又唔會好甜,又唔會有雪糕那種的假甜,將雪糕釀入牛油果殼裡,同樣也是很有心思的製作,黃色部分是芒果味雪糕,這款牛油果雪糕又有質素又可以打下卡,難怪是幾乎每一台客人都會點的甜品。😋🫶🏻🥑🥭
MEXICAN CHOCOLATE
AVOCADO TOSTADA
QUESADILLA
AVOCADO ICE-CREAM
2023-11-30 29 瀏覽
今日朋友帶我去食正宗墨西哥 Verde mar食午餐餐廳環境闊落 純白風格 加上好多植物擺設,讓人有放鬆、遠離繁囂的感覺食物款式以健康為主,配搭新穎,樣樣都想試Slow cooked beef cheek barbacoa 超嫩入口即溶慢煮牛面肉 $189 配薄餅3片慢煮牛面肉非常鮮嫩肉滑 份量非常足夠 配上香濃牛肉湯 一d都唔油膩 再加上芫茜 青檸汁 洋蔥粒等調味 增加味道層次感 還有三片薄餅Avocado Romaine Salad 牛油果沙律 $149新鮮生菜配原隻牛油果 蕃茄仔 油醋汁 好鐘意呢款沙律汁 酸酸甜甜 既清新又開胃American $38 Cafe latte $40 咖啡香醇 好啱我倆口味
今日朋友帶我去食正宗墨西哥 Verde mar食午餐
食物款式以健康為主,配搭新穎,樣樣都想試

超嫩入口即溶慢煮牛面肉 $189 配薄餅3片

Avocado Romaine Salad
牛油果沙律 $149

American $38
Cafe latte $40
咖啡香醇 好啱我倆口味

2023-11-27
餐廳由墨西哥本土廚師Eligio主理,店內裝修以森林系為主題,吊係天花板既piñata更係親手製作,樹懶🦥好得意,餐廳有個擺滿仙人掌既小花園,成個感覺好清新。⭐️Taco $99♥ Chicken♥ Chorizo♥Mushroom配料主要係蕃茄粒、洋蔥粒、牛油果醬、芝士。餅皮冇烘過所以係軟身而唔係脆,切合番健康主題。餡料可以自己揀,其中一款Chorizo係豬肉,帶微辣,再配埋辣醬汁更惹味,另一款醬汁係重香料味,岩重口味既朋友仔。整體黎講Taco口感豐富。⭐️Mexico Seafood Paella $3392-3人份量,配料有蝦、青口、蜆仔、墨魚仔、帶子。同西斑牙版本唔同既係: 飯粒較長,質地較乾身,食到粒粒分明既口感;味道相對地冇咁濃,但都食到飯粒吸收晒高湯既精華,適合着重健康既朋友仔。⭐️Lime Soda $38⭐️Avocado smoothie $78配合番餐廳既健康主題,飲品方面都要健康。牛油果控必叫🥑🥛濃郁既牛油果味加淡淡牛奶味,口感幼滑綿密,唔甜,真材實料。💬餐廳門外牆身隻樹瀨好得意

⭐️Taco $99
♥ Chicken♥ Chorizo♥Mushroom

⭐️Mexico Seafood Paella $339

⭐️Lime Soda $38
⭐️Avocado smoothie $78
配合番餐廳既健康主題,飲品方面都要健康。

💬餐廳門外牆身隻樹瀨好得意

2023-11-25 20 瀏覽
話說今晚同媽咪食好嘢,帶佢試下正宗墨西哥菜!媽咪表示大滿足😌餐廳佈置好有心思,充滿異國風情🏝️原來呢啲手工藝品係廚師親自手造嘅😳餐廳主打健康,亦有一個種滿仙人掌嘅小花園🌵<Avocado Tostada>餐廳自家製嘅Corn Tostada (粟米脆餅)充滿香濃粟米味,上面佈滿牛油果、牛油果醬,再配Ranchero cheese、辣椒,牛油果fans點可以錯過🫡<Carnitas pork en molcajete>推介!餐廳絕不吝嗇,豬肉份量係好多,肉淨厚實,零肥肉,配墨西哥薄餅Tortilla黎食,成件事好幸福。<Quesadilla-chicken>餡料有雞肉粒、蕃茄、洋蔥,配chilli sauce好開胃🤤<Avocado Icecream>超濃郁嘅牛油果味、入口好creamy,配芒果雪葩,推介!

<Avocado Tostada>

<Carnitas pork en molcajete>

<Quesadilla-chicken>

<Avocado Icecream>
超濃郁嘅牛油果味、入口好creamy,配芒果雪葩,推介!
  • Avocado icecream
  • Carnitas pork en molcajete
  • Avocado Tostada
  • 牛油果雪糕
2023-11-24 28 瀏覽
Kong U附近有間異國風情嘅墨西哥餐廳,入面主打牛油果產品,環境都好多綠植,場上掛飾有少少西部牛仔嘅feel,有啲似迪士尼電影Coco當地嘅感覺👒❥Mexican Seafood Paella $339都幾大盤嘅Paella,份量兩個女仔食絕對夠食👍🏻同西班牙Paella 有啲唔同,西班牙版本會偏濕啲,但墨西哥版本嘅飯會較乾身同埋粒粒分明~入面嘅海鮮種類有帶子、八爪魚、蝦、青口同埋蜆肉🐙蝦仲好貼心剝好殼🦐飯中帶有青椒味,所以會fresh啲😆❥Avocado Ice Cream $88超級推薦佢呢度嘅牛油果產品!牛油果雪糕嘅外型真係同牛油果一模一樣🥑牛油果核係芒果雪葩,口感似芒果味沙冰🥰牛油果肉嘅雪糕簡直可以以假亂真,超級順滑,口感濃郁,好似真係食緊牛油果咁🤤❥Sangria $38非常耳目一新嘅味道🤣感覺有少少似洛神花Mix酸梅湯,但係後勁又有佢啲香料獨特嘅味~整體偏酸,好開胃😽❥Mexican Chocolate $38又係一種非常新嘅感覺🤣比較甜,有少少薑餅人嘅薑粉溝肉桂嘅味再Mix朱古力嘅味越飲越上癮😹

❥Mexican Seafood Paella $339

都幾大盤嘅Paella,份量兩個女仔食絕對夠食👍🏻
入面嘅海鮮種類有帶子、八爪魚、蝦、青口同埋蜆肉🐙
蝦仲好貼心剝好殼🦐
飯中帶有青椒味,所以會fresh啲😆

❥Avocado Ice Cream $88

超級推薦佢呢度嘅牛油果產品!
牛油果雪糕嘅外型真係同牛油果一模一樣🥑
牛油果核係芒果雪葩,口感似芒果味沙冰🥰

❥Sangria $38

非常耳目一新嘅味道🤣
整體偏酸,好開胃😽

❥Mexican Chocolate $38

又係一種非常新嘅感覺🤣
比較甜,有少少薑餅人嘅薑粉溝肉桂嘅味再Mix朱古力嘅味
越飲越上癮😹
2023-11-23 24 瀏覽
一直都聽朋友講西環呢間墨西哥餐廳好食,在一個陽光燦爛嘅星期日我哋就過嚟試吓。餐廳好有特色,外牆油咗大大隻樹懶🦥,呢個感覺極襯星期日嘅心情。入到去系白色主調小屋仔,四周都用色彩繽紛嘅墨西哥元素飾品裝扮,小花園仲種咗好多仙人掌,透過玻璃窗嘅自然光,心情都特別好。超嫩入口即溶慢煮牛面肉,配薄餅3片。味道有驚喜,估唔到佢口感咁冧而且冇渣,用匙羹輕輕一襟已經散晒,入口嫩滑即化,將配埋嘅檸檬同芫荽碎加入湯內調味,再用薄餅夾住食,是大大滿足!牛油果蘑菇芝士奄列 奄列嘅蛋香味真係非常突出!上枱已經被佢吸引住,新鮮口感特別鬆軟係即叫即整,牛油果綿密同奄列好夾,蘑菇芝士餡冇令我哋失望,另外配有番茄莎莎,配埋食咬落口感層次豐富。Avocada Tostada 擺成花朵狀嘅牛油果 Tostada 賣相出色,底下用咗粟米脆片,非常有墨西哥特色!口感清新綿密,中間用車厘茄做花蕊,加上芝士點綴,系打卡必食推薦!Avocado Ice-cream呢個牛油果雪糕就係朋友口中大大推薦嘅必食甜品,雖然價錢比較貴,要88蚊,但真係值得一試!佢口感非常特別,系用牛油果殼裝住嘅雪糕,而雪糕系牛油果味,有種分唔出自已食緊雪糕還是牛

超嫩入口即溶慢煮牛面肉,配薄餅3片。

牛油果蘑菇芝士奄列

Avocada Tostada

Avocado Ice-cream
佢口感非常特別,系用牛油果殼裝住嘅雪糕,而雪糕系牛油果味,有種分唔出自已食緊雪糕還是牛油果嘅感覺,冰涼中帶有牛油果嘅綿密,creamy又不失清爽,中間仲有芒果雪葩平衡口感. 賣相非常出色!

牛油果一向被譽為Super Food,蘊藏着超過20多款維生素及礦物質,不過平時在餐桌之上往往只擔任配角,位於西環西營盤的Verde MAR則是主打墨西哥風味的牛油果主題餐廳,值得各牛油果控去朝聖。內裡以綠意盎然的植物作點綴,風格輕鬆隨性,營造出溫馨樸實的用餐環境。所有異國情調和有趣的裝飾品都是手工製作,懸掛在天花板上的墨西哥特色玩偶piñata 由 Eligio 廚師親自手工製作的,就連壁畫都是餐廳團隊的畫作。花園裡種滿了可食用的墨西哥仙人掌和香草,主廚用它們來準備招牌菜餚和特色飲品,將「Farm to Table 農場到餐桌」的概念付諸實踐。餐廳由墨西哥本土廚師 Eligio 掌舵,主打100%地道墨西哥菜,還設有牛油果專屬餐單。Quesadilla $99墨西哥芝士薄餅可以自選兩款口味,餅皮吃起來保留著單純的麵粉香。餡料多得滿瀉,載滿烤雞、番茄、牛油果蓉、洋蔥、芝士等等,鮮明多彩的賣相令人食指大動。另一款則配上炸魚,外皮炸得金黃鬆脆,裡面包著嫩滑雪白的魚肉。Chimichanga $99其實就是Burrito的油炸版本,金黃餅皮炸得像酥皮般焦脆,入口脆卜卜,卻依然保持乾爽不油膩。

Quesadilla $99

Grilled Chicken Quesadilla

Fried Fish Quesadilla

Chimichanga $99

Chimichanga

捲餅包得充實飽滿,內餡裹滿醃得入味的烤豬肉粒和新鮮蔬菜,味覺層次感豐富多變。

Al Pastor Pork Chimichanga

另一款則自選手撕豬肉,經長時間燉煮肉質軟嫩,相比起市面上口味較濃重的墨西哥餐廳,這裡調味比較輕手,呈現食材原味之餘亦老少咸宜。

Carnitas Pork Chimichanga

Avocado Ice-cream $88

一場來到又怎能錯過招牌自家製牛油果雪糕?!牛油果造型非常逼真,以牛油果殻盛載著牛油果雪糕,手工精巧,趣緻又可愛。

Avocado Ice-cream

嚴選優質牛油果配上香滑牛奶製成雪糕,質地濃稠略帶黏性,散發清新原始的牛油果香氣,中間的果核則是芒果雪葩,入口冰涼清爽。

Avocado Ice Cream
Homemade Churro $78
在香港要找到好吃的churros也不是易事,很多時都會炸得過火,令到口感乾硬,但這裡的自家製肉桂脆條就炸得火候剛好,外層鬆軟帶脆,內部柔軟。

Homemade Churro

西班牙油炸鬼即點即炸熱辣辣,表層灑滿香氣馥郁的肉桂糖粉,蘸上濃醇的朱古力醬更加滋味滿分。

Churro

Cactus Apple Juice $78

墨西哥獨有的仙人掌飲品,外型趣怪,打卡一流,淡淡青味混合蘋果汁的酸甜,果香天然又解渴。

Cactus Apple Juice
2023-11-20
Homemade Churro
2023-11-22 25 瀏覽
網上見呢間verde mar由墨西哥人主理的墨西哥菜,地鐵位於香港大學站,步行5分鐘到。店以綠色和白色為主要顏色,有不少植物,仙人掌做擺設,天花也吊住好多小朋友嘅裝飾品。打開餐牌,款式主要以牛油果,蕃茄,青椒,粟米等食材,走健康路線。墨西哥粟米餅QUESADILLA煎過嘅粟米餅配埋牛油果及肉碎整個口感都好軟熟加埋特有嘅秘製醬汁味道充滿異國風情FAJJTA用鐵盤裝住食材的保熱度一流我地食完QUESADILLA先食FAJJTA溫度仲係熱辣辣有三色椒,芝士,豬肉除左鐵盤佢仲配左幾塊薄餅同兩款醬汁可以點牛油果醬和酸忌廉Banana split好好食係出面好少食到,味道好特別粟米片味的雪糕配燒過又軟熟柔軟的熱香蕉,冰火口感。雪芭口感的牛油果雪糕味道和牛油果近乎一樣。咖啡面頭潵左好多肉桂粉。

墨西哥粟米餅QUESADILLA

FAJJTA

用鐵盤裝住食材的保熱度一流
我地食完QUESADILLA先食FAJJTA
溫度仲係熱辣辣
有三色椒,芝士,豬肉
除左鐵盤

佢仲配左幾塊薄餅同兩款醬汁
可以點牛油果醬和酸忌廉

Banana split好好食
係出面好少食到,味道好特別
粟米片味的雪糕配燒過又軟熟柔軟的熱香蕉,冰火口感。

雪芭口感的牛油果雪糕

味道和牛油果近乎一樣。

咖啡面頭潵左好多肉桂粉。