2020-11-24 41 瀏覽
Urban Cafe城市人放鬆好地方☺️🌬吸貓有助身心健康💕每次去完都覺得解千愁,見到貓貓就唔記得曬d苦惱😂我本身好驚貓,見到貓會逃跑同尖叫💨🤣去貓cafe真係人生一大挑戰!😂(挑戰成功)私心推薦觀塘分店,貓貓得意d😆(尤其係糯米糕🥺🥺🥺🥺),地方大d👏🏻旺角分店逼少少。整體野食都ok👍🏻價錢都合理。不過嘢飲就真係麻麻地啦,多數都偏甜,可以改善一下😋😋😋😋😋🥰
Urban Cafe
城市人放鬆好地方☺️🌬
吸貓有助身心健康💕
每次去完都覺得解千愁,見到貓貓就唔記得曬d苦惱😂

2020-11-20 82 瀏覽
不知道大家是貓派還是狗派?選擇困難的小莎表示兩種都很可愛,一看見心都軟化了💕這次為大家介紹位於觀塘的貓cafe,店裡所有貓咪都各有特色,因為餐廳空間比較大,貓咪可以隨意走動,客人要主動走到貓咪身邊才有機會跟它們玩耍哦~為了保持衛生,每個客人進店前都需要到正門套上鞋套和消毒雙手,就不會將細菌帶到貓咪去了。雖然貓咪才是重點,但食物質素也很不錯哦👍🏻🐷煙燻燒烤風味豬腩肉荷葉包🐷其實就是手撕豬刈包~份量十足的手撕豬加上芝士、蕃茄和生菜,整體感覺清新不會膩🌱伴碟的薯條鮮炸而且很大片,還有附送咖喱角,大滿足😋 就是手撕豬的調味有點過鹹⋯⋯🐟挪威煙三文魚班尼迪拼盤🐟賣相已經非常吸引!一切開egg benedict,半熟的流心蛋黃就傾瀉而出,用來沾麵包很不錯哦~🐂煎牛扒🐂🎃南瓜湯🎃

雖然貓咪才是重點,但食物質素也很不錯哦👍🏻

🐷煙燻燒烤風味豬腩肉荷葉包🐷

2020-06-04
煙燻燒烤風味豬腩肉荷葉包
挪威煙三文魚班尼迪拼盤
2020-11-19 52 瀏覽
呢一間比起旺角嗰間既空間大好多,應該有三倍左右,但呢邊既貓量感覺上就比旺角嗰邊少好多,唔知係因為啲貓匿埋晒貓咪休息室,定係因為真係少貓同埋小朋友客都好多,亦有人強行扯起貓咪,貓咪反抗都無員工阻止,搞到我地都好擔心貓咪既安危😭❤︎食物方面,我地叫左個炸物拼盤、三文魚pizza、炒飯,味道無咩特別,最出色係400次薄荷朱古力,果層朱古力泡沫好濃郁好好飲400次薄荷朱古力訓緊教既小貓,佢個鼻鼻好可愛匿埋既貓咪爬到好高既貓咪

❤︎

400次薄荷朱古力

訓緊教既小貓,佢個鼻鼻好可愛

匿埋既貓咪

爬到好高既貓咪
2020-09-20
2020-11-18 41 瀏覽
自從上次去完urban cafe, 寶貝女成日話好掛住啲貓咪, 想同佢哋玩遊戲。今日咁乖, 做曬功課溫完書。好啦、好啦, 就同你去食嘢, 探下佢哋拉!滋味小食拼盤包括有炸雞翼、薯片、魚寶、雞波波。炸雞翼一層薄薄炸粉炸粉, 甘香爽脆內裏肉質嫩滑。魚寶似麥樂雞, 入面係魚肉, 醮沙律醬嚟食就啱曬。炸薯片 厚切香口鬆脆!極濃厚原隻蟹蓋蟹肉忌廉意大利飯芝士和忌廉味道濃郁, 稠口杰身沾滿每粒意大利飯, 米飯質感煙韌軟熟, 中間混合了蟹肉碎, 香甜鮮味!法式焦糖燉蛋香脆薄薄焦糖面層, 火炙微微燒焦, 香甜撲鼻, 燉蛋輕盈軟嫩又滑有蛋香!藍糖乳酸雲朵冰沙藍色糖漿加入乳酸飲品做成沙冰, 顏色鮮豔味道似益力多, 酸酸甜甜幫助消化健康之選!特濃鮮奶朱古力(熱)朱古力味道非常濃郁, 加入鮮奶絲絲幼滑, 甜甜地好溫暖, 飲咗成個人暖笠笠!

滋味小食拼盤

極濃厚原隻蟹蓋蟹肉忌廉意大利飯

法式焦糖燉蛋

藍糖乳酸雲朵冰沙

特濃鮮奶朱古力(熱)

2020-11-17 29 瀏覽
週末放假去駱駝漆大廈掃貨, 行完有啲肚餓, 上網睇呢度有間cafe好多貓貓, 係愛貓人士必去嘅餐廳, 一場嚟到就梗係要去朝聖啦!餐廳消毒衛生做得很好, 規定入場人士要著鞋套。夏威夷風情拉絲水牛芝士薄餅材料有火腿、菠蘿、蕃茄仔, 特點是有大量芝士。熱辣辣離遠已經聞到香噴噴, 芝香味濃, 有拉絲效果, 配薄pizza突出香脆口感!西班牙海鮮燉飯原隻大頭蝦極之吸睛, 蝦膏濃郁淳厚, 蝦肉爽口彈牙。海鮮飯有青口和雞肉絲, 加了薑黃粉帶有淡淡咖哩味道。食落又幾惹味!雙層朱古力蜜糖吐司配精選是日雪糕意猶未盡, 朱古力蜜糖甜度十足, 滿足曬我嗜甜嘅慾望!多士外層香脆內裏園戀軟嫩新鮮烘製暖笠笠加上冰凍朱古力雪糕, 一次過感受兩種層次口感。Oreo脆脆朱古力雲朵冰沙oreo朱古力餅打碎加上朱古力粉灑滿又滑輕型鮮忌廉上, 底層為朱古力沙冰, 味道香濃creamy, 朱古力控一定要試!

餐廳消毒衛生做得很好, 規定入場人士要著鞋套。

夏威夷風情拉絲水牛芝士薄餅

西班牙海鮮燉飯

雙層朱古力蜜糖吐司配精選是日雪糕

Oreo脆脆朱古力雲朵冰沙

2020-11-15 91 瀏覽
放工與友人來主題cafe飯聚,是貓貓主題🐱貓貓目測十多隻,他們睡完覺之後會慵懶地走來走去,很可愛!而且每隻還有獨特的名字!另外驚喜嘅係,嘢食質素都非常之高,金沙雞翼——雞翼炸得香口,鹹蛋黃味濃,而且雞肉好嫩滑,推介👍🏻三文魚水煮蛋黃金卡邦尼意粉——雖然水煮蛋並唔係好成功,冇流出黎,但係意粉煮得好好,好軟滑,好creamy400次抹茶,之前好紅嘅呢,要將表面嘅抹茶粉溝勻,抹茶味不算太濃。反而朱古力非常濃厚,好飲!
放工與友人來主題cafe飯聚,是貓貓主題🐱

2020-11-14 58 瀏覽
平時都很喜歡小動物,這間店舖就可以同小動物互動一下,為疫情帶來更多正能量。而且餐廳非常環保,點菜方面有電子菜單,可以用手機直接下單,也有Wi-Fi提供。我們選擇了以下不同套餐,價錢也豐儉由人,有幾十蚊到百多元都一樣有,也可以加錢升級特色飲品。 黑蟹籽櫻花魷魚卡邦尼意粉+是日餐湯+牛油多士條(跟餐)+Oreo脆脆朱古力雲朵冰沙(少甜)百里香牛油伴牛肉眼扒(薯菜)+是日餐湯+牛油多士條(跟餐)+400次朱古力法式芥末籽醬伴香煎豬扒(意粉)+是日餐湯+牛油條(跟餐)百香果蜂蜜梳打(少甜)所有套餐也有免費的牛油多士條,非常香脆又香甜,加上是日餐湯南瓜忌廉湯十分匹配。黑蟹籽櫻花魷魚卡邦尼意粉十分特別,表面有一些比較滑身的魷魚,黑蟹籽也很是鮮味。 百里香牛油伴牛肉眼扒(薯菜)的牛扒size夠大,很是飽肚,Well done熟度也不算太韌,性價比高。法式芥末籽醬伴香煎豬扒非常大件,熱辣辣,意粉份量也很多,加上有法式芥末籽醬增加不少風味。我的Oreo脆脆朱古力雲朵冰沙非常特別,吃到乾脆的Oreo,甜味適中,大大杯十分抵喝!

2020-11-14 56 瀏覽
味道:⭐️⭐️⭐️ +⭐️(比可愛嘅🐈🐈)呢間係一間🐈🐈cafe d喵星人好可愛 😚第一次有咁多貓貓同我地一齊食飯🥰之前見Openrice有個訂座感謝祭優惠💰威靈頓牛柳都係$20一份 即刻諗都唔諗就訂咗位啦😍❶威靈頓牛柳配粉紅胡椒荷蘭汁 🐂$20呢個菜式嘅做法比較繁複所以唔係好多餐廳可以食到廚師就係用酥皮包住蘑菇粒、野菌碎粒🍄同埋厚切牛柳🥩製作比較需時 要食就要等啦⏰外層酥皮金黃酥脆但一切開有d失望🤦🏻‍♀️牛柳係近乎全熟狀態 肉質「太老」👴🏻👵🏻都未算好乾 仲係有少少肉汁流出黎火候控制方面有改善既空間🤨❷挪威煙三文魚拉絲水牛芝士手工薄餅 🍕 $108Pizza 係細批size 最岩兩個人share嚟食👫🏻👭🏻👬🏻餅底又薄又脆即叫即焗 上枱依然熱辣辣🔥非常足料 煙三文魚大大塊芝士又有拉絲效果推薦推薦!!👍🏻❸水牛城雞翼🐓 $58估唔到竟然有五隻咁多 😱仲要每隻都係大大隻😱醬汁完完全全沾滿成隻雞翼🐥有d意外地既係雞翼非常香脆 似係炸過 炸完仲保持到肉嫩多汁個醬汁就同平時食到既水牛城雞翼差唔多 都係酸酸辣辣 呢度既就係酸味偏重 正正因為咁非常開胃🤩另外又唔會好辣 唔係太食得辣嘅朋友都可以試吓😚❹
味道:⭐️⭐️⭐️ +⭐️(比可愛嘅🐈🐈)

呢間係一間🐈🐈cafe d喵星人好可愛 😚
第一次有咁多貓貓同我地一齊食飯🥰
之前見Openrice有個訂座感謝祭優惠💰
威靈頓牛柳都係$20一份 即刻諗都唔諗就訂咗位啦😍

❶威靈頓牛柳配粉紅胡椒荷蘭汁 🐂$20
呢個菜式嘅做法比較繁複所以唔係好多餐廳可以食到
廚師就係用酥皮包住蘑菇粒、野菌碎粒🍄同埋厚切牛柳🥩
製作比較需時 要食就要等啦⏰

之前都有諗過係屋企整 但又懶🤭
講返正題~
一睇個貌相就有啲失望 唔係話整得好靚🤣
甜度適中 口感細膩豐盛👻

⚠️注意:餐廳設有最低消費$100 (晚餐時間)用餐時間 90mins

Ps:觀塘、旺角都有分店啊😍
2020-11-12 70 瀏覽
如果你鍾意貓一定要嚟本人非常鍾意貓, 但係由於屋企養唔到, 所以 嚟咗呢間cafe吸猫首先個環境好舒適好乾淨, 可能係新開嘅關係, 目測最少有十隻以上嘅貓, 貓都比較活潑同健康, 相信店主對佢哋都係好既優待。食物比想像之中有驚喜, 尤其係個雞翼, 炸得好脆好多汁。不過嚟得食嘢都係次要, 主要都係玩貓, 下午茶時段店內人比較多, 晚餐應該會更加多人。如果鍾意貓嘅你一定要嚟, 有英短暹羅田園猫, 喺呢度好快就過咗一個開心嘅下午
如果你鍾意貓一定要嚟

食物比想像之中有驚喜, 尤其係個雞翼, 炸得好脆好多汁。
2020-10-13
2020-11-12 58 瀏覽
早排聽友人講,原本在旺角的cafe最近在觀塘開了分店,但因為疫情關係,一直都不敢出外用餐,幸好最近疫情有好轉,終於下定決心約友人去試試在觀塘的分店。cafe 座落在觀塘的工業區,一上到去門口,第一時間要穿上鞋套,量體溫及用搓手液潔淨雙手,之後便會被帶到餐廳內就座。餐廳地方很大很開揚,而枱與枱之間亦有膠板作阻隔,給人感覺潔淨衛生一坐下,店員立即說明是用QR Code落單,非常方便。餐牌入面有好多選擇,但由於我有選擇困難症,最後便與友人選擇了二人套餐,二人套餐已包括餐湯沙律主菜及飲品,我還另加了小食拼盤過過口癮落單後10分鐘左右,餐湯及沙律由店員送上,餐湯係南瓜忌廉湯,一飲落去,充滿淡淡的南瓜味,入面還有些南瓜溶,非常足料,沙律亦好新鮮我們另加了$28 的小食拼盤,當中的脆薯造型特別,食落脆口主菜就要了日式青蟹籽藍青口芥末忌廉扁意粉,通常蟹籽都係橙色既,但依到的蟹籽竟然係青色的,食落去,意粉除左有淡淡忌廉味外,仲有些芥末味,令整碟意粉帶來些清新既感覺,頓時為整碟意粉解膩。之後仲叫左個西班牙烤豬肋骨豬肋骨好易會overcook 導致肉質會太韌太硬,但依到煮得岩岩好,食落軟諗的,配搭燒烤醬一齊

一坐下,店員立即說明是用QR Code落單,非常方便。

我們另加了$28 的小食拼盤,當中的脆薯造型特別,食落脆口

之後仲叫左個西班牙烤豬肋骨

豬肋骨好易會overcook 導致肉質會太韌太硬,但依到煮得岩岩好,食落軟諗的,配搭燒烤醬一齊食非常之夾而且用了薯蓉做底部,同豬肋骨一齊食亦都好夾,好好食

食完啲咁濃味既食物,最好就梗係整番杯花茶解下膩啦,友人叫左杯藍花皇家伯爵荔枝紅茶,茶入面有不少花瓣和其他材料,味道濃郁,整體賣相亦都很好

我就叫左杯蜂蜜柑桔檸檬梳打,而飲品亦沒有加太多的糖,只靠蜂蜜的甜令飲落去好清新,好舒服
2020-11-11 75 瀏覽
之前嚟過觀塘呢間Cafe~感覺幾好食😋今晚再嚟呢度食dinner~上次食咗二人套餐,感覺超級飽🙈今次單點,試吓新野🤣是日餐湯$38忌廉粟米湯~上次飲過覺得好好味😋今次再叫🤣忌廉味好濃郁🥰粟米湯幾香甜👍🏻百香果蜂蜜梳打$42叫咗少甜,唔會好甜☺️幾啱飲👍🏻好濃郁嘅百香果味😋仲有甜甜地嘅蜂蜜味😍好鍾意啲百香果粒子🥰好大粒,一咬落去好甜😊美國安格斯西冷牛扒配黑松露燒汁$168西冷牛扒叫咗10成熟🤣好大塊嘅牛扒😍食落啖啖肉😆仲有好多肉汁流出嚟添😋黑松露燒汁幾香同牛扒幾夾,幾有咬口👍🏻仲有啲薯角,脆卜卜🥰即磨芝士黑松露菠菜大啡菇忌廉意大利飯$98有好香濃嘅黑松露味😋成個飯都好creamy😍有好多忌廉,幾易入口😊仲有好多菇☺️令到個飯好香濃🥰同埋仲有啲菠菜,健康又好味👍🏻

是日餐湯$38

百香果蜂蜜梳打$42

美國安格斯西冷牛扒配黑松露燒汁$168

即磨芝士黑松露菠菜大啡菇忌廉意大利飯$98

2020-11-10
2020-11-11 80 瀏覽
給一面倒的好評無負評吸引了去這間貓cafe, 去完再加上重溫好評語及相片,有些懷疑這些好評的由來.…1. 同朋友一坐低,侍應放下餐牌就講明最低消費係每人起碼要叫一個餐,語調不友善2.員工只顧傾計,客人埋單後未有即時收拾檯面食物,眼見幾次貓貓舔食碗內食物(幸好有食客阻止)3.食物水準偏低,芝士蛋糕實係一團粉餅,跟窩夫上碟的忌廉溶左一半,雪糕沒有給客人選擇口味,局限遞上開始溶掉的朱古力味4.工廈地方雖大但餐檯放得密密麻麻的,因為用貓做招來飼養一些貓咪就叫做貓cafe, 否則只像一間工廈食堂而已,太嘈雜,再其中完全感覺唔到員工對貓貓嘅愛心,完全沒有互動
2020-11-09 227 瀏覽
不少食評也讚好,所以也經app買了20蚊的威靈頓牛柳,點知有期待就...有啲失望了。牛柳都幾鞋口,較乾身且好難咬開,外面係一塊普通pastry皮包住的,入面有細細舊磨菇仔,伴菜有一大舊薯蓉同幾塊切片蔬菜,真係不是我預期了。另外點了慢煮三文魚,伴菜同上面提過嘅一樣,主菜換成三文魚,份量唔多,沒有入口即溶,但好脆同夠晒油,似炸的感覺。最後到煙三文魚沙律,三文魚有兩小塊,主要都係生菜同羅馬菜,個人覺得三文魚多啲會滿足啲。值得一提是餐廳加一收費,但要飲水是每杯2蚊的,可選熱或溫水的,menu都有飲品的。整個過程都是用 QR code落單的。進入餐廳要先穿膠袋包住對鞋我,走時才除下。
呢個cafe同其他嘅貓cafe唔同,通常其他就淨係得野飲,不過呢間就有好多野食。觀塘分店嘅地方好大好舒服,環境唔錯,員工服務都好好。野食水準幾高質,以為前菜會好hea,點知湯同沙律都幾好食,特別係個湯,一d都冇馬虎。至於意粉同其他野都幾好食,值得一試!野飲方面都好多選擇。我地叫左個2人套餐,另外仲加左個小食拼盤,總共300幾,價錢來講唔算平,不過食物質素我覺得係值得呢個價錢。至於最吸引嘅當然就係貓貓🐈,全部都好得意,而且唔抗拒人,絕對係貓奴嘅天堂。你仲可以向店員買罐罐同貓糧俾佢地食,啲貓就會痴住你。本身呢間cafe有限時,但係因為人唔係特別多,店員就冇催你走,可以坐好耐~ 建議想食嘅話可以儘量平日嚟,同埋一定要book位!👍🏻

2020-10-17
2020-11-08 69 瀏覽
中意貓嘅朋友生日飯,就梗係帶佢貓cafe食餐好啦。尼到環境乾淨企理空間感充足之餘,野食都唔錯!👍美國安格斯西冷牛扒配黑松露燒汁($168),牛扒7成熟,唔會un...燒汁味道好香,黑松露味唔係勁濃味果種,同牛扒好夾!👍薯菜好有驚喜,熱辣辣炸出黎嘅厚切薯仔帶小小辣 食到停唔到口😋配菜嘅翠玉瓜都好好味👍金沙雞翼($58)中意咸蛋黃嘅我地真係好滿意尼個小食👍👍👍脆卜卜除左雞翼本身uam左咸蛋黃炸之外仲審上左啲咸蛋黃粉,好香好惹味😋😋😋😋😋極濃厚原隻蟹蓋蟹肉忌廉意大利飯($128),忌廉汁加上香菇甜椒同珍珠米,個飯一上枱就已經香氣撲鼻,蟹蓋釀滿左豐富嘅蟹肉餡,而且成個飯份量唔少,食得好滿足呀🥰涷mocha($58)😍啲貓貓真係好乖好乾淨好得意🥰🥰🥰

涷mocha($58)😍

啲貓貓真係好乖好乾淨好得意🥰🥰🥰