2019-07-07 1095 瀏覽
$45一杯,買既時候我話要少冰。店員話:「少冰份量都會少d架喎。」我話好,因為叫少冰唔係貪佢比多d,只係唔想飲咁凍。份量少左都明白既,但係都唔係得1/2杯呀嗎?圖中呢杯野我買完未飲過。
我話好,因為叫少冰唔係貪佢比多d,只係唔想飲咁凍。
份量少左都明白既,但係都唔係得1/2杯呀嗎?

圖中呢杯野我買完未飲過。
外賣自取
2019-06-08 781 瀏覽
上星期喺大坑食完Lunch,朋友話有一間好正嘅Coffee Shop一定要去試,所以就嚟咗。舖面唔算話好大,得幾個位,所以都等咗一陣先有位坐。我個人就覺得呢度唔算係一個啱同朋友坐低慢慢傾計嘅地方。我叫咗一杯Iced Cappuccino,咖啡味好濃好香,飲落去好滑,又唔會話好甜。朋友就叫咗Irish Cream Caffe Latte,都幾好飲!呢度嘅咖啡全部都係即沖,暫時真係我喺香港飲過最好飲嘅咖啡,一定會再返嚟!

Iced Cappuccino
2019-06-01
Iced Cappuccino
2019-03-19 788 瀏覽
平日嘅大坑真係比較靜🧐🧐 去完production house就嚟到呢間文青cafe hea hea😛😛 Cafe雖小,但乜嘢都有咁濟😘 coffee or tea or even chocolate!!! 價錢唔貴,買完坐外面吹水影相非常正🤓🤓🤓 FLAT WHITE SINGLE SHOT WITH DKIM MILK😇 ☕️☕️飲落順滑,咖啡同奶比例剛好,咖啡味十分香醇,奶泡亦足夠😍 下次再到呢頭一定要再飲杯😗😗

跟住朋友黎到大坑搵食,佢知道我鐘意飲咖啡,特意帶我捐窿捐罅搵到好裡面嘅cafe,呢度除咗咖啡好飲之外,花茶都唔錯。Flat White Double shot $40見到Menu咖啡類大部分都可以double shot,我當然係要試下啦。佢最正嘅係連奶都可以選擇脫脂奶,真係好貼心嘅服務!咖啡沖好離幾呎遠都聞到好香濃嘅咖啡味,真係好厲害!Double shot嘅flat white絕對係我杯茶,因為苦度夠,提神之餘可以品嚐更醇嘅咖啡味!調配份量剛剛好,唔會太多奶亦唔會喧賓奪主,可以話係銅鑼灣區best 3!美中不足就係太細杯,好想再round 2!如果唔係趕住返工我應該會坐喺度坐一個下晝,裡面雖然唔係好大,但每一個角落都好有feel,走之前仲發現我最愛嘅豆腐人作者之前都嚟過仲親自題畫!真係小確幸呀~~

Flat White Double shot $40

2018-07-23 1088 瀏覽
一向很喜歡大坑這個地方,很適合鐘意chill得來安靜、鬧市中又有人情味的地方,星期六下午茶時間,去完銅鑼灣好想靜靜地坐底飲杯咖啡☕️,所以近近地過左大坑Unar coffee,店面其實很細,得張沙發仔(二人座)同2-3個企位,門外亦只有幾個坐梯級位置,不過一直很喜歡這裡的咖啡底,所以都來試下有無運仔,無咪買外賣囉。結果入邊果然滿,好彩出邊有對情侶陪狗仔飲咖啡,意外地狗仔🐶極痴人,起勢同我玩,咁癡纏唯一又坐地下同佢玩一陣!玩到好熱,平時咖啡鐘意熱飲☕️但今日都要試下凍!1) Ice cappuccino $35-40(中/大)

1) Ice cappuccino $35-40(中/大)
iced cappuccino
iced cappuccino
2018-07-07 557 瀏覽
Unar 終於返返大坑好耐冇入黎大坑趁星期六黎飲杯咖啡比之前少左啲位啲位大部份都冇得放杯, 要自己揸住隻杯價錢都係一般cafe 價錢多左啲植物, 光猛啲仲有好似以前個啲扮粉筆畫有一排長櫈可以拎出去坐叫左杯iced cucumber latte唔太甜, 但係太多冰, 2啖飲完朋友叫左飲左杯cappuccino, 幾香。因為太熱, 朋友叫一多杯凍既茶, apple and cinnamon, menu 冇show, 店員suggest。都ok
Unar 終於返返大坑
好耐冇入黎大坑

趁星期六黎飲杯咖啡
比之前少左啲位
啲位大部份都冇得放杯, 要自己揸住隻杯

價錢都係一般cafe 價錢

多左啲植物, 光猛啲

仲有好似以前個啲扮粉筆畫

有一排長櫈可以拎出去坐

叫左杯iced cucumber latte
唔太甜, 但係太多冰, 2啖飲完

Iced    Cucumber  caffe  latte

朋友叫左飲左杯cappuccino, 幾香。

Cappuccino

Apple  and  cinnamon  tea
Cappuccino
Apple  and  cinnamon  tea
2017-12-08 723 瀏覽
約左朋友7點半係大坑食飯,自己早到左成個中,知道大坑好多酒bar,初初唸住搵間happy hour的,點知好多都係買一送一,雖然都係好扺,不過一個中真係好難飲到二杯紅酒嘅。。😅行行下都行左好多個街口,唸住平時無乜機會咁慢行,就行左入去街口入啲,點知就見到呢間coffee shop,一眼睇哂,岀面有二,三個位,入到去好簡單的舖頭,但整體黎講配合埋啲音樂真係不錯。。😀我都唸左一陣,選擇了Ice Americano,$35價錢好合理,跟住因為太多時間了,就坐低左係入面一個位。。我飲左第一啖之後,我就知道我無選擇錯誤,呢間咖啡堅唔錯!🤤🤤 冲咖啡比我個女仔仲望住我問我係咪太濃Tim!好細心好留意客人反應(可能得我一個😂) 跟住我就話比佢聽,我係好欣賞佢個濃度,我飲完停左係因為我無唸過咁有咖啡味😳,因為ice americano都係通常2 shot咖啡再架熱水再加冰,所以會變到好淡,所以我平時係S字頭咖啡店都係要3 shot的啊!😅 跟住女仔話我知用左意大利咖啡豆!我又學多樣嘢啦😃😃我坐坐下都坐左45分鐘,我一定會再黎!❤️

我坐坐下都坐左45分鐘,我一定會再黎!❤️
2017-08-23 1747 瀏覽
咖啡店,越文青,就會越吸引。當然,越是處於人氣不旺的地區,那咖啡店就越有味道。是日去了圖書館欣賞了朋友的攝影作品後,我獨個兒來到了大坑,在手機的飲食網站尋找咖啡店的蹤影,我發現有一間名叫《Unar Coffee Company》的咖啡店似乎帶點人氣,於是,我就穿梭於大坑的橫街小巷尋店。而我就在最入的新村街,尋到了。 小店,有少少文藝氣息,也有少少工業風的感覺。而我近來去過不少這樣子的咖啡店,都是水泥牆,簡約裝修,簡單而美,的確,一切從簡,是一個很好,很美妙的生活態度。 小店位於新村街15號,是他們的新店。相比起之前的店更細小,小得連半張檯也容不下。這一個細小而狹長的空間,一直伸延到店的最後方,才有一個可以供兩個人坐下的地方。我看過有評論說,來這兒,是要體驗立飲咖啡的。 我點的咖啡沖好了,是一杯可愛的 Latte,由於此店嚴格上來說是沒有座位的,於是他們就一於以外賣為主,帶給我一杯又美妙又有拉花的紙杯 Latte。味道,就很滑,很順,咖啡的香味同奶香味很均勻,入口帶有咖啡香而不苦澀,這樣的 Latte,可以說是非常好。 在小店的門口,其實有兩個梯級位可供客人悠閒的踎定定係度品味咖啡。當

在小店的門口,其實有兩個梯級位可供客人悠閒的踎定定係度品味咖啡。當日的我就選擇了坐在這孤獨小梯,飲一杯很 Lonely 的咖啡。而這一個是室外位,獨個兒,飲咖啡,抽根煙....整個感覺,很小說㖿....

對,我是故意沒有影太多的人。其實在店門口的小梯角落,店門口的街道上,算是幾熱鬧的。一人手握一杯咖啡,在寧靜的街道上聊著天,抽薯香煙,很外國,很 relax 的生活寫照。而我所說的 "踎躉" 除了解說可以踎係度飲咖啡之外,我另一用意就是 "摩登",立地而飲,街外談天,一切一切,其實是好 modern 的。
2017-03-28 828 瀏覽
Surprising little gem in the city with outstanding coffee brought in from Italy. One of the best coffee I've had in HK and definitely will return! Had my skim milk latte to go as there were not much seating. In a town where coffee shops can be snobbish, truly enjoyed this simple coffee shop.
這是一種病,是一種城市病。其實這個城市已病得很重。 當小市民為了兩餐出外討飯吃,會發現討回來得吃了不夠供樓交租,供了樓交了租又不夠吃,到底我們香港人是怎樣生存下去?當大家恕樓價太高時,外來因素不斷發酵,每天一百五十人來港搶佔福利公屋,你知道你的福利已被慢慢侵蝕嗎?當不夠土地時發展商一邊推高樓價一邊囤地,當香港人買不到樓時大量來自北方的南下炒樓,要知道做香港人不容易,同樣地做香港人的店舖也非常不容易。 像Unar Coffee這種質素的咖啡店,也可以走到盡頭,這個社會是否病得每天像發惡夢?小店舖生存難,大財團因協同效應及規模經濟而事半功倍,當連買一粒咖啡豆一盒奶都比大集團貴,是否應該要開特效抗生素給這些小店舖?Unar Coffee最近又病得很重,是的筆者認為他們是有一種病,是神經病,他們竟然在大坑的死角位重新開店,這是令人感到興奮之餘,摸不著頭腦,究竟店主是發神經嗎?難道夢想理想可以當飯吃?又來舊事重提,店舖早年的位置是被良心業主收回,不知那一個黑心業主又把他們推到坑裹,說實話,作為咖啡店的支持者開心得不得了,筆者也是一個常去大坑的人,是會被那種熱血及熱誠刺激得要立即衝進去,店舖比以前
這是一種病,是一種城市病。其實這個城市已病得很重。
又來舊事重提,店舖早年的位置是被良心業主收回,不知那一個黑心業主又把他們推到坑裹,說實話,作為咖啡店的支持者開心得不得了,筆者也是一個常去大坑的人,是會被那種熱血及熱誠刺激得要立即衝進去,店舖比以前看似更大,裝潢更像各店員一樣非常形格,筆者想著如果星期五晚上這裡像蘭桂芳你說多好?一群品嚐咖啡的人在邊說廢話邊在研究咖啡甚至人生,討論正經事到非正經事,說起此事,感到稀罕,好店是不應該被結業,是應該發揚光大,下一次大概不用在天星碼頭設分店。
Mocha
來到熟識的店舖,不熟識的位置,當然要點熟識的咖啡,來一杯Mocha ($40) 最好不過,咖啡拉花依然優美,令人回想起幾年前的初遇,熟識的味道入口還是極之順滑,溫度控制非常熟練不熱不冷剛好,咖啡,奶,朱古力從容的結合起來,濃郁得來不太甜但卻不失朱古力的味道,這是回憶的味道而這個回憶是沒有變的。

是有一點誇張,但不得不承認筆者對於它的重開,就如感受到一盤冰水變成熱水一樣,如A運動品牌所說”Impossible is Noting”,店舖也許心裹一直想著N牌的”Just Do It!”,人生嗎?也許很多事情都像買樓一樣是Impossible,但人可以改變的雖不多但還是有,買不到香港樓可以買日本樓,住不到2000尺可以住200尺,就算甚麼也買不到那先買股票增值。Just do it and do it and do it,香港人總有辦法,輸人不要輸陣。