餐廳: ULURU
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-01-17 92 瀏覽
今日2點幾去左呢間超少女既餐廳😍主題好特別!全部都係用牆上既畫尼你裝飾餐廳,效果好好!做到好華麗夢幻嘅感覺 視覺上嘅效果做得好好👍🏻餐廳顏色只用黑白為主 用簡單低成本嘅畫風就做到咁華麗嘅效果 比起其他用好誇張道具佈置嘅餐廳特別得多!創意方面要比一百分!可能因為平日晏晝嘅關係 唔係好多人 員工比我自己揀位 幸運嘅我又揀到一個最靚嘅位😍 Corner大位(為什麼我如此幸運☺️) 旁邊有兩幅大窗口既畫 窗口嘅風景好美 係田園風😍比起一入門口嘅華麗感覺呢個corner位顯得很文青🏞 係唔同嘅style👍🏻 至於嘢食, 因為本身食咗少少嘢嘅關係,所以嗌得唔多,只係食咗五成熟嘅牛扒,黑松露嘅薯條,rose tea(cold)佢最出名嘅甜品 花之丘! 全部都好好味! rose tea 一定要叫凍 因為好靚☺️☺️味道都非常之好 好有玫瑰味👍🏻 花之丘比較甜 朱古力慕絲尼 上面嘅裝飾應該係焦糖 要打碎啲焦糖同埋個朱古力一齊食先好味👍🏻成個甜品真係超級超級靚😍😍😍😍我個人都幾鍾意食甜 所以接受到 唔鍾意食甜嘅朋友仔就唯有打下卡就算🤪最重要嘅一樣野係服務超級好😍員工比我自己揀位之餘 仲係我哋食完嘢之後 主動話幫

最重要嘅一樣野係服務超級好😍員工比我自己揀位之餘 仲係我哋食完嘢之後 主動話幫我哋影相 帶我哋喺唔同嘅位影 仲影得好專業 可能佢地呢段時間比較得閒 有空餘時間咁樣幫客人 但唔係間間餐廳嘅員工都會咁做 呢個舉動真係要大讚☺️好貼心❤️

總言之整體來講係好開心,made my day❤️一定會推介俾朋友去試!大家都要去試吓😘
Cold Rose  tea
  • 粉蝶花之丘
  • 炸薯條配黑松露蛋黃醬
  • 炸香脆粗直薯條配黑松露蛋黃醬
  • Uluru Rose Tea
鍾意影相既朋友要bookmark啦~📌成間餐廳都係黑白手繪壁畫🖊好似入咗去漫畫世界咁係由本地大學生畫既👍🏻👍🏻勁靚勁有特色啊❤️店員友善,而且個日去無限時😍最岩同朋友傾下計影相📸咁就過咗個游閒既下午🤭🤭同朋友叫左lunch set-辣肉醬茄肉意粉 -烤豚肉泡菜醬油炒意粉 食物味道正常~好足料..份量都夠👍🏻唔會話去cafe係食唔飽…熱飲既玫瑰花茶無凍飲咁打卡able🙈🤣依度既甜品相對有特色🙈但太飽無試啦😮‍💨
鍾意影相既朋友要bookmark啦~📌

-辣肉醬茄肉意粉
-烤豚肉泡菜醬油炒意粉

熱飲既玫瑰花茶無凍飲咁打卡able🙈🤣
依度既甜品相對有特色🙈但太飽無試啦😮‍💨
呢間餐廳個裝修好得,以黑白色為主,好似置身於2D世界咁,好好適合喺度影相打卡📸️好多位都可以好好咁影相🌟食物方面都好似特登為打卡而整咁,整得好花巧好靚💗唔係淨係得個樣㗎,味道亦都好好食😋佢仲有好多款打卡食物可以試,下次要試埋先🥰
下午茶
2022-01-06 67 瀏覽
👩🏻:請問有冇顏色筆呀?侍應:小姐,你想點呢?👩🏻:我巧技癢😜想幫牆壁填色😍侍應:吓。。。(為難表情)#以上內容純粹虛構#黑白餐廳感覺夢幻喜歡這樣的環境,好型格!喜歡這裏的食物,好豐富!
👩🏻:請問有冇顏色筆呀?
侍應:小姐,你想點呢?
👩🏻:我巧技癢😜想幫牆壁填色😍
侍應:吓。。。(為難表情)
#以上內容純粹虛構
#黑白餐廳感覺夢幻

喜歡這樣的環境,好型格!

喜歡這裏的食物,好豐富!
2022-01-04 83 瀏覽
之前響社交平台見過呢間黑白打咭嘅餐廳介紹,一路都想試吓!今次因為同閨密慶生所以就諗到呢度,佢響春園街都好易搵到。一上樓梯已經好似去咗黑白世界。門口有打咭位可以瘋狂影相📸️,佢哋有set 或者散叫,我哋就單點叫咗凱撒沙律、卡邦尼意粉、軟殼蟹意大利飯同埋照燒比目魚柳,另外加咗一杯Rose tea.佢哋連墊枱嗰張紙都係有弧度玩錯覺,整體來講佢哋嘅食物都算唔錯,最適合鍾意影相打卡嘅人嚟食飯同埋飲嘢,所以可以坐幾耐都得!

2022-01-04 66 瀏覽
黑白2D主題Cafe距離灣仔地鐵站5分鐘距離,位置好方便門口唔係太顯眼,要小心會行過龍啊Staff帶位經過一條長走廊,估唔到入面好大!士多啤梨焗豬肋排骨有幾片士多啤梨,個汁好味,份量好大,同朋友分岩岩好酥炸軟殼蟹忌廉意大利飯軟殼蟹炸得好好,個粉唔會太厚身花見 (Rose Jelly, Almond Crumble , Lemon Cheesecake)甜品一黎到都哇左一聲,好似藝術品咁!Rose Jelly有玫瑰清香味道,配Lemon Cheesecake都唔會過甜/漏甜品仲要有個故事Staff話係一個玫瑰花盆栽,消化餅係泥土,旁邊有3片小葉,佢叫我地等多陣d葉就會愈來愈大片(笑)有故事既甜品係更加吸引人! 下次約朋友食可以講呢個故事比佢聽蘋果金寶 (Apple, Cinnamon, Dark Rum, Raisin, Vanilla, Crumble, Ice cream)用一個大的Martini杯裝,蘋果有淡淡肉桂香味
黑白2D主題Cafe
距離灣仔地鐵站5分鐘距離,位置好方便
門口唔係太顯眼,要小心會行過龍啊

Staff帶位經過一條長走廊,估唔到入面好大!

士多啤梨焗豬肋排骨
有幾片士多啤梨,個汁好味,份量好大,同朋友分岩岩好

酥炸軟殼蟹忌廉意大利飯
軟殼蟹炸得好好,個粉唔會太厚身

甜品一黎到都哇左一聲,好似藝術品咁!
甜品仲要有個故事

用一個大的Martini杯裝,蘋果有淡淡肉桂香味
2021-12-29
  • 花見
2022-01-02 201 瀏覽
2021.12.31Cafe係用黑白漫畫嘅方式裝修,一入到去已經見到唔少人喺門口位打卡(有聖誕樹),座位都坐得好舒服同夠晒闊😌首先叫個芝士粟米脆片$88小食😉冇諗過呢度啲食物分量咁多🤣味道同墨西哥餐廳食Nachos一樣,啲醬都好足之後叫咗個main course,香煎美國有豬鞍扒伴蘋果燒汁$266,呢個豬煮得好好味,肉質夠冧,幾值得試吓不過飲品就有啲失望,叫咗杯Peach Mojito,飲落去淨係飲到黑人牙膏味😥最後order兩個甜品嚟個完美結束~第一個甜品係Tiramisu$68, 味道同平時出面食嘅差唔多最後一個就係好多人叫嘅打卡甜品,粉蝶花之丘$88,賣相真係好夢幻,啱晒鐘意影相嘅女仔❤️不過食落就一般,感覺係食堆朱古力碎餅,後面嘅糖好厚(應該唔for你食) 同埋下面堆餅碎食得多好乾,但見到有朱古力醬整假蚯蚓,睇到有放心思落去嘅
2021.12.31

芝士粟米脆片

香煎美國有豬鞍扒伴蘋果燒汁

最後order兩個甜品嚟個完美結束~
Tiramisu

粉蝶花之丘

2021-12-31
芝士粟米脆片
香煎美國有豬鞍扒伴蘋果燒汁
Tiramisu
2021-12-30 111 瀏覽
門口比較難搵嘅網紅打卡店,餐廳12:00開門,12:00前真係落咗閘,你唔會覺得呢度有間餐廳,但拉開閘門,個感覺完全唔同晒。餐廳裝潢以黑白色為主調,牆壁用上大量手繪風,文青感滿滿。我地一行幾人,大家都叫咗lunch set。一嚟先上南瓜湯+麵包,麵包係普通法包,冇牛油,冇蒜蓉,所以要點落南瓜湯入面一齊食先會更有味道。🍴帆立貝魷魚花青醬忌廉意大利粉 $108青醬煮嘅料理好少餐廳可以食得到,可能因為青醬嗰種獨特味道唔係個個都鍾意,不過我就最鍾意特別😝好合我口味。反而忌廉味唔係好重,青醬已經完全覆蓋咗佢。🍴黑松露鮮蝦薄餅 $128好香黑松露味,其餘就正常發揮,不過不失,通常都係工場交貨😳,到店再加熱。🍴紐西蘭肉眼扒配燒新薯 $148我地叫咗medium,有驚喜,一切開中間係紅色半熟,煮得剛剛好。肉味夠,唔會好韌,推薦👍🏻🍴蘋果金寶 +$15Lunch set可以加$15 叫埋甜品,有朱古力金寶、玫瑰奶凍同蘋果金寶,我揀咗蘋果金寶。上面鋪滿餅碎,食落口感覺有啲似木糠布甸,蘋果味唔明顯,如果唔當佢係蘋果金寶,而係普通甜品,都可以嘅。🍴Cappuccino +$28估唔到都幾大杯,外型望落好吸引
餐廳裝潢以黑白色為主調,牆壁用上大量手繪風,文青感滿滿。

我地一行幾人,大家都叫咗lunch set。

🍴帆立貝魷魚花青醬忌廉意大利粉 $108

🍴黑松露鮮蝦薄餅 $128

🍴紐西蘭肉眼扒配燒新薯 $148

🍴蘋果金寶 +$15

🍴Cappuccino +$28
估唔到都幾大杯,外型望落好吸引,味道可以。

總括嚟講,對於一間網紅打卡店,要求不高,味道尚算可以,價錢亦可接受,經過大家都可以上去試吓。
2021-12-14
  • 紐西蘭肉眼扒配燒新薯
2021-12-20 149 瀏覽
一向中意打卡影靚靚相嘅CACA今次就去咗灣仔一間漫畫式嘅CAFE餐廳,呢度裝潢好特別,令人好似置身係夢幻嘅漫畫世界裡面,影相好有玩味,而食物份量十足,仲有多款SIGNATURE DISH,都係人氣打卡餐點,平日晚上黎到都坐無虛席架,想黎就記得BOOKING喇~👧🏻CACA今次食乜野?🍽黑松露醬伴炸薯條-係CACA偏好嘅粗薯條,沾上香滑黑松露醬,滋味無窮呀!🍽和風照燒汁雞中翼-甜甜地嘅蜜糖醬汁同大大隻雞翼外脆內嫩。🍽卡邦尼意粉-配料豐富,醬汁夠CREAMY,仲可加配肉類更飽滿。🍰TIRAMISU~小小甜點,份量剛好係食完以上足料餐點後。☕️熱朱古力~係好大杯嘅拉花朱古力,兩個人飲都甜蜜蜜架!

👧🏻CACA今次食乜野?
🍽和風照燒汁雞中翼-甜甜地嘅蜜糖醬汁同大大隻雞翼外脆內嫩。
☕️熱朱古力~係好大杯嘅拉花朱古力,兩個人飲都甜蜜蜜架!

2021-12-16
2021-12-18 432 瀏覽
相信見到呢個黑白色嘅背景,一眾鍾意打卡嘅朋友仔都已經知道係邊度😌 冇錯!就係好啱打卡嘅黃店Cafe — ULURU!今次就分享一下之前去佢度食嘅港女打卡下午茶啦😜呢個下午茶set價錢合理,而且食嘅嘢都幾豐富,又靚,打卡一流📸 佢嘅鹹點有泰式炸魚蛋同吉列炸蝦🍤 而甜點就有Uluru嘅自家製朱古力、馬卡龍、柚子蛋糕、mocha蛋糕、藍莓乳酪蛋糕、朱古力牛角包、迷你玫瑰奶凍同埋啱哂打卡嘅迷你朱古力糖果溫室。嘢食方面,各樣都好平均,而最令我impressed係佢竟然將舊brownie放入玻璃球入面,再放上玫瑰花🌹同小草,加埋啲brownie碎碎做泥土,營造咗一個溫室嘅感覺,好精美好有創意,而味道都唔錯,但就一定食唔晒,因為太多「泥土」😆嘢飲我哋嗌咗杯「Lavender Dream」同「Tiramisu Coffee」,兩杯都好大杯,薰衣草茶味道幾出,而我更鍾意Tiramisu Coffee,飲落有啲似latte,但再甜啲嘅。總括而言,呢間靚靚黃店cafe啱哂鍾意打卡嘅女仔朋友,唔單止環境靚,食物賣相仲好吸引😎 最啱一班閨密去食嘢影靚相😌

彩花之里·溫室下午茶

迷你朱古力糖果溫室
Lavender Dream
Tiramisu Coffee
2021-12-14 181 瀏覽
ULURU (灣仔)灣仔區一向都多美食,今次嚟度呢一間秘密花園打下卡先由門口沿樓梯上到一樓,已經充滿打卡位,全間cafe 用簡約的黑白色作為裝修,黑白手繪畫作為牆身,每一個位置都好合適打卡,我哋都忍唔到不停影相店舖好寬敞,店員都好熱情有禮,會主動問我哋意見,都會介紹食物今次正正係下午茶時間,當然要試吓好啱打卡嘅Tea Set啦彩花之里。溫室下午茶 $188 for one $388 for two 我哋係食二人tea set 📌鹹點:🌟泰式炸魚餅🌟吉列炸蝦呢一個tea set 有兩款鹹食,魚餅有微微嘅辣,啱晒我食,而炸蝦脆卜卜又唔會好厚粉,都唔錯呀📌甜點:🌟榛子味馬卡龍🌟檸檬味馬卡龍馬卡龍食按每日餅廚安排味道,而我哋今日係檸檬味及榛子味,檸檬帶少少酸味,好清新,而榛子味甜甜地,口感外脆內鬆軟🌟 松露朱古力朱古力口感香滑,而且非常濃郁又唔會好甜,軟心朱古力真係好好味🌟玫瑰奶凍玫瑰奶凍口感幼滑,有淡淡的奶香,而且粉紅色好靚🌟朱古力牛角包牛角包好酥脆,而且內裡有朱古力,大大提升咗口感🌟朱古力蛋糕🌟藍莓乳酪蛋糕🌟柚子蛋糕三款蛋糕細細件,唔會覺得好甜,味道都唔錯,我自己比較喜歡柚子蛋糕,酸酸甜甜
ULURU (灣仔)

灣仔區一向都多美食,今次嚟度呢一間秘密花園打下卡先
今次正正係下午茶時間,當然要試吓好啱打卡嘅Tea Set啦

我哋係食二人tea set

🌟榛子味馬卡龍
🌟檸檬味馬卡龍

🌟 松露朱古力

🌟玫瑰奶凍
玫瑰奶凍口感幼滑,有淡淡的奶香,而且粉紅色好靚

🌟朱古力牛角包
牛角包好酥脆,而且內裡有朱古力,大大提升咗口感

🌟朱古力蛋糕
🌟藍莓乳酪蛋糕
🌟柚子蛋糕
三款蛋糕細細件,唔會覺得好甜,味道都唔錯,我自己比較喜歡柚子蛋糕,酸酸甜甜,感覺好清新

📌迷你朱古力糖果溫室
呢一個真係好合適打卡又可以吃得嘅盆栽甜品,落枱個時有一刻以為係盆栽,因為內𥚃放了一朵玫瑰花,所以像真度好高,但其實內裡係Brownie +朱古力慕絲+朱古力餅碎

🌟ULURU Rose Tea
有淡淡嘅玫瑰香再配上士多啤梨汁及迷迭香,清甜解渴

🌟Tiramisu coffee
聽到Tiramisu 以為會甜,但呢一杯咖啡一點都唔甜,而且好香濃

2021-12-13
10 分鐘 (堂食)
  • 彩花之里·溫室下午茶
2021-12-13 132 瀏覽
今日食左間灣仔好有藝術感既餐廳, 一入黎就䁷得好特咂, 全部手繪既牆身營造左個3d空間融入2D 感, 真係好靚呀,周圍影相影唔停, 最正係啲店員服務好正, 全部都識幫忙影張好靚既相, 除此之外,啲嘢食仲好好食呀先黎叫左個 #炸香脆薯條 配 #黑松露蛋醬 呢個醬真係好好食, 好香黑松露味又好幼滑, 仲配埋蛋黃醬真係食唔停口🌻🌻🌻🌻🌻主菜叫左 #西班牙香草海鮮薄餅 餅底脆卜卜, 每一件薄餅都好多海鮮料,仲隻隻蝦都好爽口好新鮮, 真係好足料 🌻🌻🌻🌻🌻仲有叫左個 #炸軟殼蟹忌廉意大利飯 軟殼蟹淹得好入味, 粉漿又好薄, 食落一啲都唔油膩, 配埋忌廉意大利飯, 可以互相抵消左個油膩感, 而且份量仲好大份 , 滿滿既意大利飯真係好滿足 🌻🌻🌻🌻甜品必叫左個 #粉碟花之丘 店員教我地要扑爛個糖膠再食, 好得意呀,要黎打卡真係一流, 又睇得又玩得☺️🌻🌻🌻🌻

先黎叫左個 #炸香脆薯條 配 #黑松露蛋醬

仲有叫左個 #炸軟殼蟹忌廉意大利飯

甜品必叫左個 #粉碟花之丘
呢度好靚呀~好多打卡位呀~ 我帶左小朋友黎食呢個二人下午茶Tea Set🥰 Uluru rose tea 同薰衣草茶Lavender Dream 都好靚同好清新。忍唔住要影多幾張相,杯外杯內都用上靚靚既裝飾😍先食泰式炸魚蛋及吉列炸蝦 , 最鍾意香香脆脆既食物,小朋友就食吉列炸蝦,我就食泰式炸魚蛋,小小微辣,所以我食哂,我地都覺得好味另外仲有甜點 : 是日口味馬卡龍、Uluru軟心朱古力、迷你玫瑰奶凍、藍莓乳酪蛋糕、柚子蛋糕 、mocha朱古力蛋糕 、朱古力牛角包 同迷你朱古力糖果溫室。 蛋糕切到方型,容易入口!成set 都賣相精緻,我鍾意Uluru軟心朱古力,小豬腳話佢鍾意馬卡龍、藍莓乳酪蛋糕同柚子蛋糕。馬卡龍好鬆脆既皮,配上軟軟既內層。迷你朱古力糖果溫室俾到我好驚喜既感覺,因為呢個盆栽造型既朱古力甜品,內藏我鍾意既朱古力布朗尼蛋糕係入面架。呢個靚靚下午茶Tea Set 仲有好多花花做既裝飾架

另外仲有甜點 :

馬卡龍好鬆脆既皮,配上軟軟既內層。

呢個靚靚下午茶Tea Set 仲有好多花花做既裝飾架

1K
呢間黑白手繪畫主題cafe已經開業左一段時間,終於有機會黎試試啦😍😍餐廳環境好大好靚,真係好似入左漫畫世界咁🧸🧸周圍都係打卡位,點影都好靚📸📸晚餐菜式選擇好多,每份main course加 ($18)就跟埋餐湯/沙律~~當晚餐湯係粟米忌廉湯,飲落好creamy😋😋啖啖都係粟米蓉🌽,而且調味唔會好重,唔錯~~🍝龍蝦汁帶子意大利飯 $158✨份量好多,足夠2人share~~質地煮得creamy,而且飯粒保留嚼勁🤤🤤龍蝦汁好鮮味,滲透意大利飯中!帶子細細粒但夠厚身,口感彈牙~~配料仲有雜菌、洋蔥,整體幾豐富❤️❤️🥘香煎三文魚柳配檸檬牛油忌廉汁 $198✨擺盤好靚,好有心思~~三文魚柳外皮煎得香脆,內裡肉質粉嫩😋😋厚身得黎無骨,啖啖肉!!薯蓉都好香好滑,牛油忌廉汁好加分👍🏻👍🏻伴碟蔬菜有輕輕烤香過,都唔錯呢~~

餐廳環境好大好靚,真係好似入左漫畫世界咁🧸🧸
周圍都係打卡位,點影都好靚📸📸

當晚餐湯係粟米忌廉湯,飲落好creamy😋😋
啖啖都係粟米蓉🌽,而且調味唔會好重,唔錯~~

🍝龍蝦汁帶子意大利飯 $158✨
份量好多,足夠2人share~~
質地煮得creamy,而且飯粒保留嚼勁🤤🤤
配料仲有雜菌、洋蔥,整體幾豐富❤️❤️

🥘香煎三文魚柳配檸檬牛油忌廉汁 $198✨
擺盤好靚,好有心思~~
三文魚柳外皮煎得香脆,內裡肉質粉嫩😋😋
厚身得黎無骨,啖啖肉!!
薯蓉都好香好滑,牛油忌廉汁好加分👍🏻👍🏻
伴碟蔬菜有輕輕烤香過,都唔錯呢~~
✅ULURU係利東街附近行完街 居然揾到間樓上西餐廳裝修風格係以黑白為主色牆上都有唔同既畫作 幅幅都可以要黎做打卡牆😆😆晚市有唔同既選擇 而且仲可以加唔同既套餐有淨餐湯 餐湯跟餐飲 餐湯沙律同餐飲都有🤣🔆海鮮拿破崙意大利粉 $128一上枱見到超足料 有勁多海鮮🦞有青口 蜆肉 墨魚 大蝦 帶子😝😝除左海鮮仲有唔少雜菇 真係超豐富😀意粉軟硬適中 唔會煮到太腍👍🏻味道以蕃茄醬為主 但佢呢到係食得出有以新鮮蕃茄熬煮個醬汁唔會話好重茄膏或茄汁味👍🏻 感覺比較天然😍味道: 4/5賣相: 3.8/5🔆慢焗美國安格斯牛胸肋骨 $298呢個牛肋骨係店員推薦的😆 聲稱係最好食既牛胸肉就等我試下係咪真係咁好食先🤪黎到就見到有兩大舊牛胸肋骨 連埋個汁個感覺有啲似紅酒燴牛尾個汁唔會太咸 但好夠味好濃郁牛胸肉真係好鬆軟 可以起到一絲絲咁 好似食手撕牛肉咁🤣🤣 個牛肉仲要好香牛羶味 仲有啲牛筋 有骨膠原添!仲有薯仔同紅蘿蔔一齊焗煮 就更加豐富👍🏻😍味道: 3.8/5賣相: 3.5/5🔸跟餐湯 +$18我哋跟左淨餐湯 是日餐湯係忌廉粟米湯粟米味好濃郁 仲有食到好多一粒粒既粟米添 佢配有一塊法包 但就冇烘熱

✅ULURU

連埋個汁個感覺有啲似紅酒燴牛尾
個汁唔會太咸 但好夠味好濃郁
牛胸肉真係好鬆軟 可以起到一絲絲咁
好似食手撕牛肉咁🤣🤣
個牛肉仲要好香牛羶味 仲有啲牛筋 有骨膠原添!
仲有薯仔同紅蘿蔔一齊焗煮 就更加豐富👍🏻😍

味道: 3.8/5
賣相: 3.5/5

🔸跟餐湯 +$18
我哋跟左淨餐湯 是日餐湯係忌廉粟米湯
粟米味好濃郁 仲有食到好多一粒粒既粟米添
佢配有一塊法包 但就冇烘熱比較凍同硬🥲

🔆粉蝶花之丘 $88
呢個係佢哋推介既甜品之一!
打卡超靚😍😍 用左糖黎整左好似玻璃咁
仲要有漸變色 係粉紅同粉藍漸變