班房的setting令人懷念以往…🍝冬陰功龍蝦汁意粉酸酸甜甜好開胃,意粉軟硬度恰到好處,每條有吸收到冬陰功的精華。好吃😋🍧焦糖燉蛋抹茶刨冰呢個不得了❤️口感綿密、焦糖燉蛋有畫龍點睛的效果,刨冰係超級綿幼,綠茶味濃郁,仲食到類似花生的味道,層次豐富!令人欲罷不能🫣🍵綠茶雪糕豆腐抹茶呢間餐廳的綠茶食物卓越,雪糕係濃濃綠茶味,豆腐搭配綠茶又幾夾!好味🤤🍹百香果清新解渴❤️📌 Times Coffee觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室
班房的setting令人懷念以往…

🍝冬陰功龍蝦汁意粉

📌 Times Coffee
2024-06-22
午餐
2024-06-23 39 瀏覽
喺觀塘美興工廠大廈入邊,個位置都幾難搵,大家要抬頭望下標示避免迷路。環境模仿校園風,佈置都似讀書時候嗰啲枱。冬陰功龍蝦汁蜆肉意粉 $128等咗半小時才有的主食。蜆肉算多,冬陰功汁味道比較單調呢宇治抹茶鮮奶 $48茶味濃。玄米茶鮮奶 $48幾香,飲得出玄米茶香氣。平日晚上唔介意等候可以考慮下。我同朋友都等候2小時才有齊食物。

環境模仿校園風,佈置都似讀書時候嗰啲枱。

冬陰功龍蝦汁蜆肉意粉 $128
等咗半小時才有的主食。蜆肉算多,冬陰功汁味道比較單調呢

宇治抹茶鮮奶 $48
茶味濃。

玄米茶鮮奶 $48
幾香,飲得出玄米茶香氣。

120 分鐘 (堂食)
2024-06-23 27 瀏覽
小清新台式咖啡店🌟在觀塘有一家人氣的台式咖啡店晚上也是人氣滿滿🥰餐廳有很多打卡位 感覺就在台灣街頭!連桌子和椅子都是校園風 帶有一點懷舊感好多年輕人都約上朋友都過來小聚🥰🌟巴馬臣芝士烤雞扒 $128唔會話太大份 雞扒都好厚身適合下午茶或者小食同朋友share芝士味道都幾濃香 香香脆脆 有蘑菇等等食到入面都好juicy🥰🥰🌟焦糖燉蛋焙茶冰 $128來到呢間一定食下佢啲招牌綿綿冰🍧🥰有好多種口感選擇 我們就選擇了最近佢比較紅嘅焙茶冰用焙茶牛奶製作綿綿冰 果然更濃郁最喜歡就是上面有一層焦糖燉蛋焦糖口感酥脆 好過癮🥰冰入面仲搭配了穀粒 脆片等等🌟芒果冰茶 $40🌟荔枝玫瑰冰茶 $40
小清新台式咖啡店

🌟在觀塘有一家人氣的台式咖啡店
晚上也是人氣滿滿🥰
餐廳有很多打卡位 感覺就在台灣街頭!
連桌子和椅子都是校園風 帶有一點懷舊感

冰入面仲搭配了穀粒 脆片等等

🌟芒果冰茶 $40
🌟荔枝玫瑰冰茶 $40
2024-06-22 35 瀏覽
近來天氣咁熱,最啱食個刨冰消暑觀塘呢間𝘛𝘪𝘮𝘦𝘴 𝘊𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 𝘋冰好大杯仲有校園風佈置打卡一流˚✧₊巴馬臣芝士烤雞扒大大塊雞扒沉浸喺海量芝士入面🧀仲有D菇同南瓜蓉點綴不錯˚✧₊芋泥鮮奶芋泥入面有粒粒芋頭幾有咬口˚✧₊朱古力鮮奶幾香滑,如果朱古力味更濃就正啦 🎵如果太多牛奶味 朱古力味無掟企🎵˚✧₊焦糖燉蛋焙茶冰甜甜焦糖燉蛋🍮+清幽茶香冰底+酸甜雜莓又幾特別喎冰下面仲有𝘋脆脆花生粒🥜今次貪門口𝘋佈置靚坐近門口位唔夠涼臨走行入裡面埋單先發現入面涼好多溫馨提示怕熱人士可以的話坐埋邊!!!!📍𝐓𝐢𝐦𝐞𝐬 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室

近來天氣咁熱,最啱食個刨冰消暑
觀塘呢間𝘛𝘪𝘮𝘦𝘴 𝘊𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 𝘋冰好大杯
仲有校園風佈置打卡一流

˚✧₊巴馬臣芝士烤雞扒
大大塊雞扒沉浸喺海量芝士入面🧀
仲有D菇同南瓜蓉點綴不錯

˚✧₊芋泥鮮奶
芋泥入面有粒粒芋頭幾有咬口

˚✧₊朱古力鮮奶
幾香滑,如果朱古力味更濃就正啦 🎵
如果太多牛奶味 朱古力味無掟企🎵

˚✧₊焦糖燉蛋焙茶冰
甜甜焦糖燉蛋🍮+清幽茶香冰底+酸甜雜莓又幾特別喎
冰下面仲有𝘋脆脆花生粒🥜

今次貪門口𝘋佈置靚坐近門口位唔夠涼
臨走行入裡面埋單先發現入面涼好多
溫馨提示怕熱人士可以的話坐埋邊!!!!

📍𝐓𝐢𝐦𝐞𝐬 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞

2024-06-19 49 瀏覽
🍽️.觀塘有很多樓上餐廳,大家都眾所週知,而這家餐廳聽得多,因為用的桌椅都是香港中小學時會用到的,但還是沒去過,而這次終於有機會到這家餐廳內用了!.🍗 巴馬臣芝士雞扒雞肉很嫩,芝士加上南瓜的質感及味道很好吃!會回頭!.🍧 焦糖燉蛋培茶冰培茶味很濃,刨冰很有層次感,冰頂有甜甜的焦糖燉蛋、裡面有焦糖脆脆,還有其他小堅果😋 有意嚐嚐其他口味🤣.🍹 荔枝玫瑰冰茶香香的四季烏龍茶味,口感清新.☕️ 桂花拿鐵咖啡淡淡的桂花味,咖啡還是很濃,不知道下次再光顧時能否要求多桂花🫢.畢竟是工廠區,去洗手間還是要到工廠大廈內的公共衛生間,剛好用膳當日下大雨,洗手間都是水、沒廁板、空氣也不流通。拋開公共衛生間外,餐廳整體衛生環境都很多👍🏻⭐️十分推薦⭐️
🍽️
🍗 巴馬臣芝士雞扒
雞肉很嫩,芝士加上南瓜的質感及味道很好吃!會回頭!
🍧 焦糖燉蛋培茶冰
🍹 荔枝玫瑰冰茶
香香的四季烏龍茶味,口感清新
☕️ 桂花拿鐵咖啡

⭐️十分推薦⭐️
2024-06-15
  • 焦糖燉蛋培茶冰
  • 巴馬臣芝士雞扒
2024-06-19 74 瀏覽
觀塘 times coffee 💛巴馬臣芝士雞扒💕💕巴馬臣芝士雞扒的魅力,無論是芝士的醇厚口感,還是鸡肉的嫩滑质地,都讓人回味無窮。每一口都能感受到芝士與鸡肉的完美融合,讓人陶醉其中。伯爵拿鐵咖啡😋咖啡口感醇厚,帶有淡淡的伯爵茶香氣,再搭配上那滑順的奶泡,一口下去,就能感受到它帶來的無限魅力。焦糖燉蛋抹茶𣲙💦口感綿密且香醇。燉蛋的口感滑嫩,配上抹茶粉的清新味道,再搭配上焦糖的甜蜜,一口下去,就能感受到它帶來的無限幸福感。
觀塘 times coffee 💛

巴馬臣芝士雞扒💕💕

伯爵拿鐵咖啡😋

焦糖燉蛋抹茶𣲙💦
今日落雨天,同同事就喺公司附近搵嘢食,估唔到原來呢度有一間好有校園氣息嘅樓上餐廳,落雨天聽住台灣嘅歌就好似返咗一個以前年輕嘅時空咁。佢呢度係用學校嗰種鐵書枱有個櫃桶同埋小學嘅木櫈,好特別。點左蟹子卡邦尼蘑菇意粉,百香冰茶,焙茶鮮奶同大甲芋泥牛奶沙冰意粉煮得非常之Q彈,意粉掛滿醬汁,煙煙靭靭,上面嘅蟹籽同埋蘑菇份量好多,卡邦尼醬汁特別惹味邪惡得嚟又好味,份量亦唔少,正。至於個牛奶沙冰實在非常非常推介,牛奶冰味道濃郁,綿綿冰涼,加上上面嘅芋泥,雪糕同埋紅豆,芋頭味特別香,食起嚟所有嘢都甜但係又唔會覺得好甜溜溜,真係忍唔住一啖一啖接住食,好味道!再飲埋個焙茶同冰茶,味道香濃清新,午飯時間嚟個簡單嘅調適,放輕下心情,慢活時光,讚!

佢呢度係用學校嗰種鐵書枱有個櫃桶同埋小學嘅木櫈,好特別。

2024-06-19 35 瀏覽
食物方面:-帶子意粉真係好好食😋😋😋意粉夠煙韌,掛汁好正,同意粉完美混合👍🏼帶子都大大粒😆-All day都唔錯👍🏼特別係上面既麻糬多士,口感好特別😋地瓜條同腸仔都好食!-甜品係芭菲,兩個人share啱啱好!配料令口感好到位,層次多,重味又帶點清新😋-呢杯抹茶都幾濃味👍🏼-龍眼冰就有小小怪味😛服務方面:唔錯環境方面:舒服,設計有心思性價比方面:正常備註:好似前身係小時光,改頭換面後,好好多,特別係食物味道!如果覺得我寫既食評幫到你既話,記得follow,like,同埋share俾你身邊鍾意食好味嘢既朋友,感謝!😋😋😋😆😆😆
食物方面:

舒服,設計有心思

性價比方面:
正常

備註:
好似前身係小時光,改頭換面後,好好多,特別係食物味道!

2024-06-13
2024-06-18 34 瀏覽
今次嚟左間位於觀塘工業區以校園嘅主題餐廳!餐廳入邊嘅枱全部都係讀書時期會用嘅學生枱😆超級懷念呀!其實留意咗呢間餐廳好耐,近期見有人接手咗!不過留意,餐廳入口比較難搵🥲搵緊嗰時仲俾蚊咬 cry 巴馬臣芝士烤雞扒 $128超大份,上面鋪滿熱熔巴馬臣芝士醬!配上蘑菇片,菇仔同車厘茄,成個配搭好好!雞扒勁大塊又滑!個醬都配得好好, 唔會太滯之餘又好食!焦糖燉蛋焙茶冰 $128超級打卡ableeee🤤綿綿冰上面有焦糖燉蛋!份量都幾多㗎~ 綿綿冰好綿滑,都好重焙茶味🤤而且綿綿冰中間又有木糠、穀類早餐粒粒等!一邊食冰,一邊有啲嘢咬吓咬吓, 口感好豐富😍焙茶鮮奶 $50係一杯好好飲嘅焙茶鮮奶!焙茶味都好濃,沒有過甜!

巴馬臣芝士烤雞扒 $128

焦糖燉蛋焙茶冰 $128

焙茶鮮奶 $50
係一杯好好飲嘅焙茶鮮奶!焙茶味都好濃,沒有過甜!
2024-06-18 110 瀏覽
🏫課室主題cafe🧑🏻‍🏫-好耐冇見中學同學 佢話要嚟呢間cafe 重溫下以前讀書嗰陣嘅青春時光👭🏻 餐廳裝修以課室為主題 嗌杯嘢飲食下甜品好小清新呀😚-🍧焦糖燉蛋焙茶冰 $128作為茶控 好開心見到香港越來越多餐廳有提供焙茶甜品🤎 難得見到焙茶冰緊係要試😍 茶味都幾出 唔係淨係焙茶糖漿嘅甜味🤨 中間仲有啲花生椰絲碎 唔會得冰咁寡 幾推介😉-🍗巴馬臣芝士雞扒 $128煎雞扒都煮得唔錯喎 幾滑唔會嚡😋 芝士醬幾澎湃厚實 個底仲有啲南瓜蓉㖭😯-☕橙香咖啡 $50 / 芋泥鮮奶 $40咖啡加咗橙汁好適合夏天呀☀️ 有少少橙皮嘅澀味 飲落refreshing🍃 芋泥鮮奶有得走甜 芋泥份量都夠 好評喎🍠 嗌主菜加嘢飲仲有優惠㖭架💰-📍Times Coffee觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室-
🏫課室主題cafe🧑🏻‍🏫

🍧焦糖燉蛋焙茶冰 $128

🍗巴馬臣芝士雞扒 $128

☕橙香咖啡 $50 / 芋泥鮮奶 $40

📍Times Coffee
2024-06-18 42 瀏覽
冬陰公蜆肉意粉(upgrade軟殼蟹)新菜式呢,之前好似無見過,酸酸辣辣醬汁較濃郁,冬陰公味好適中,咁樣嘅煮法都幾新穎,update軟殼蟹就更勝一籌,因為掛汁能力出色,每一啖嘅蟹都好juicy。焦糖布丁刨冰(焙茶味)焦糖布丁永遠喺最愛,配上清甜甘爽嘅焙茶棉棉冰,平衡返甜度打卡都好靚,每次喺到食甜品都喺最開心的。另外分別叫咗荔枝玫瑰冰茶同堆桂花白桃冰茶,因為晚上真喺唔敢飲咖啡,真喺驚瞓唔著,其實佢地啲咖啡都好唔錯架,晏晝嚟可以試下。
冬陰公蜆肉意粉(upgrade軟殼蟹)

焦糖布丁刨冰(焙茶味)

2024-06-17
  • 冬陰公蜆肉意粉
2024-06-16 6484 瀏覽
觀塘有間幾特別嘅台式Cafe,入邊好似去咗一個小學嘅課室咁,佢啲餐枱就係以前小學嘅書枱,好懷舊,回想返好多以前小學嘅回憶😛 另外佢keep住都會播台灣音樂,係啲大家都好熟悉嘅歌 🎶 所以食嘢嘅時候都覺得好舒服😌 當然佢啲嘢食都好好食啦,等我推介返幾款必食嘅野食先🤭巴馬臣芝士雞扒 🐥 估唔到雞扒都可以整得咁特別,佢用咗巴馬臣芝士同埋特別嘅醬汁整嘅,本身雞扒都好厚身,食落啖啖肉,加埋調味更加開胃,呢個超推介👍蟹籽卡邦尼忌廉蘑菇意粉 🍝 意粉方面就揀咗傳統嘅卡邦尼意粉,整得比較Creamy,建議可以配埋雞扒食都幾夾㗎🤗焦糖燉蛋焙茶冰 🍨呢個甜品超特別,平時淨係食刨冰,呢個有焙茶同埋抹茶味揀,特別之處係佢上邊會有個焦糖燉蛋,入邊有好多脆脆同埋乾果,所以有唔同嘅口感,可以兩個人一齊分享做飯後甜品😋伯爵茶鮮奶 ☕️飲品方面就叫咗凍伯爵茶鮮奶,伯爵茶味好香口😍Espresso Tonic 🧉如果咖啡飲品嘅話會推介呢個tonic,飲落去甜甜酸酸幾開胃🤤

巴馬臣芝士雞扒 🐥
巴馬臣芝士雞扒

蟹籽卡邦尼忌廉蘑菇意粉 🍝
蟹籽卡邦尼忌廉蘑菇意粉

焦糖燉蛋焙茶冰 🍨
焦糖燉蛋焙茶冰

伯爵茶鮮奶 ☕️
飲品方面就叫咗凍伯爵茶鮮奶,伯爵茶味好香口😍
伯爵茶鮮奶

焦糖燉蛋焙茶冰
伯爵茶鮮奶
Espresso Tonic
2024-06-16 44 瀏覽
上網見到觀塘開左間台式CaféCafe位置都方便。店內環境闊落,坐位都好多,空間感十足,裝修設計都好特別,餐桌櫈仲喺用學生時期的枱櫈添,好有feel食物款式都多,價錢仲好抵食添巴馬臣芝士烤雞巴馬臣芝士烤雞,香濃芝士配上幼嫩香口烤雞,低層仲有南瓜蓉、菇,份量都好夠飽焦糖燉蛋泡冰呢款招牌焦糖燉蛋泡冰相當吸引,賣相又靚,打卡一流。綿綿冰口感夠流,焦糖燉蛋亦相當香滑,抹茶口味吾會太甜,值得推介泡沫咖啡拉花好靚,咖啡口感幼嫩American 香醇咖啡,味道不錯
上網見到觀塘開左間台式Café
食物款式都多,價錢仲好抵食添

巴馬臣芝士烤雞

焦糖燉蛋泡冰

泡沫咖啡
拉花好靚,咖啡口感幼嫩

American
香醇咖啡,味道不錯

2024-06-07
午餐
呢間主打台式料理嘅Cafe開咗喺小時光既舊扯除咗有得食台灣小食 仲加入咗西餐嘅元素餐廳環境都係用課室做主題 配上木枱木凳真係有啲返咗去以前學校嘅感覺我愛台味 $98肉鬆麻糬芋泥吐司 台灣腸 地瓜條 沙律菜呢個完全係兩人份量小食拼盤 有哂我最鍾意既口味 台灣腸 地瓜條係夜巿必食麻糬好Q彈 同芋泥成個配搭勁夾巴馬臣芝士燉雞 $138芝士控必試呢個燉雞扒 面層淋滿芝士醬中間既雞扒嫩滑爆汁 真係估唔到咁好食底層仲有啲南瓜蓉 香甜軟滑焦糖燉蛋刨冰 $128另外呢度嘅刨冰真係每一台都會嗌我哋都唔執輸 嗌咗佢新推出嘅焦糖燉蛋刨冰份量都好大 滿滿一座山咁刨冰底可以揀抹茶或者焙茶個頂仲有一層厚厚嘅燉蛋醬記得要敲碎塊焦糖呀😙如果唔係就會太甜入邊仲有啲脆脆 令刨冰口感更豐富抹茶鮮奶 $50伯爵鮮奶咖啡 $52
呢間主打台式料理嘅Cafe開咗喺小時光既舊扯

入邊仲有啲脆脆 令刨冰口感更豐富

抹茶鮮奶 $50
伯爵鮮奶咖啡 $52
2024-06-12 57 瀏覽
觀塘搵飯食嘅話,不妨嚟呢一間Cafe,我特別推介佢嘅冰,因為個冰真係好正。我今次就叫咗焦糖燉蛋抹茶冰 佢嘅冰超級綿,好滑好正,佢底下仲會有沙粒狀嘅威化餅,同個冰好夾,令到個棉花冰更加有層次,再加上佢係用抹茶,所以唔會太甜,可以一個人食晒都得。同時佢面頭仲會有一個焦糖燉蛋非常之滑,頂部仲有焦糖。食完個冰之後仲想食少少小食嘅話,佢嘅巴馬臣芝士烤雞都唔錯,烤雞唔會太大份,但芝士,而且仲會有唔同嘅菇類,作為小食嚟講就啱啱好,而且佢可以變成套餐加配一杯飲品。飲品我就嗌咗一杯芒果冰茶同埋朱古力鮮奶,朱古力鮮奶嘅面頭仲會有少量嘅拉花,都幾好睇。

我今次就叫咗焦糖燉蛋抹茶冰