2024-07-25 145 瀏覽
🎼又回到最初的起點~記憶中妳青澀的臉~🎶一入嚟個腦就好自然響起呢首歌因為成間餐廳都係學校嘅枱凳每個櫃桶入面仲有一本筆記簿比人寫字畫畫留言簡直係覺得時光倒流到讀書嗰時~唔怪得呢度叫 Times Coffee👍🏻今天吃雞 ($98)佢係一個炸雞burger塊雞扒都幾大塊而且炸得幾好食中間仲有菠蘿同泰式辣醬係好啱夏天食嘅菜式On side仲有沙律同薯條添時令蔬菜沙律 ($68)天氣太熱都唔想食得太heavy所以食個沙律啱晒數蔬菜好fresh配埋黑醋好開胃雙重薄荷朱古力 ($28)超fresh嘅薄荷朱古力碎雪糕配上冰凍嘅朱古力加埋熊仔杯造型真係好可愛Expresso Tonic $48好正~有咖啡嘅香味之餘因為加左有汽又帶甜嘅tonic water令到成杯特飲口感好清爽呢間cafe好舒服~食物質素又唔錯~而且係pet friendly🐶我哋見到隔籬枱有人帶咗兩隻狗仔嚟打卡真係好啱同朋友仔一齊嚟hea下
🎼又回到最初的起點~記憶中妳青澀的臉~🎶
一入嚟個腦就好自然響起呢首歌
因為成間餐廳都係學校嘅枱凳
每個櫃桶入面仲有一本筆記簿比人寫字畫畫留言
簡直係覺得時光倒流到讀書嗰時~
唔怪得呢度叫 Times Coffee👍🏻

今天吃雞 ($98)

佢係一個炸雞burger
塊雞扒都幾大塊而且炸得幾好食
中間仲有菠蘿同泰式辣醬
係好啱夏天食嘅菜式
On side仲有沙律同薯條添

時令蔬菜沙律 ($68)

天氣太熱都唔想食得太heavy
所以食個沙律啱晒數
蔬菜好fresh配埋黑醋好開胃

雙重薄荷朱古力 ($28)

超fresh嘅薄荷朱古力碎雪糕
配上冰凍嘅朱古力
加埋熊仔杯造型真係好可愛

Expresso Tonic $48

好正~有咖啡嘅香味之餘
因為加左有汽又帶甜嘅tonic water
令到成杯特飲口感好清爽

呢間cafe好舒服~食物質素又唔錯~
而且係pet friendly🐶
我哋見到隔籬枱有人帶咗兩隻狗仔嚟打卡
真係好啱同朋友仔一齊嚟hea下
2024-07-25 122 瀏覽
俾我發現觀塘工廈有間特色打卡台式Cafe,裝修走懷舊校園風,看見啲枱凳、黑板,連個餐牌都成本筆記本咁,設計到成個課室咁,好似返回讀書年代。蟹肉蟹棒明太子意粉$138意粉烚得剛好,既不會過軟也不會太硬,咀嚼起來有彈性,醬汁混合了明太子的微辣加埋蟹肉、蟹棒的鮮甜海鮮味,口感層次非常豐富👍炸薯條$48薯條炸得金黃酥脆,配上香氣獨特的黑松露醬,十分滋味😋宇治抹茶鮮奶$48綿密細膩的質地,抹茶的清香,好飲。桂花白桃冰茶$20茶香與果香融合得恰到好處,冰凍清新,最適合夏天飲。同朋友一路食,一路吹吓想當年,都幾過癮㗎😂

蟹肉蟹棒明太子意粉$138
炸薯條$48
薯條炸得金黃酥脆,配上香氣獨特的黑松露醬,十分滋味😋
宇治抹茶鮮奶$48
綿密細膩的質地,抹茶的清香,好飲。
桂花白桃冰茶$20
茶香與果香融合得恰到好處,冰凍清新,最適合夏天飲。
同朋友一路食,一路吹吓想當年,都幾過癮㗎😂
2024-07-24 157 瀏覽
觀塘呢間cafe好特別,入面有一半既台都係用上學時期用既書台做為餐檯,即刻唸起中學時期,仲要一直播住熟悉既台灣歌🎤充滿曬我地童年回憶,氣氛好舒服🌟我愛台味 $98入面既薯條係用番薯整既,好香甜🍠仲要保留左番薯既味道,個腸係煎到好脆,一啖落口好juicy,外脆內軟。而而另外果個我第一次食,但入面既料都好多下,上面有肉鬆,米麻薯,芋頭蓉和麵包🍞米麻薯係好qq彈彈,仲可以拉絲,又嚼勁,芋頭蓉明顯係新鮮製造,勁香既芋頭味,仲要唔係好甜果種,包咪一齊食真係一下有多重口感🌟焦糖布甸草莓冰 $108一見到上面有好多士多啤梨係上面已經好興奮🍓d沙冰係整到好綿密,入口即化,上面仲淋上焦糖醬,入面有士多啤梨乳酪🍹好重奶味既沙冰,食到下面仲有布丁,唔會好甜,好好味仲要打卡一流🌟玄米茶鮮奶 $48好濃既玄米茶味,好清新,得少少鮮奶帶黎既甜度,上面既拉花都整到好靚☕️🌟蜂蜜青檸梳打 $21呢杯梳打係完全唔甜既,青檸味好重🍋飲落去好有氣再加上淡淡既蜜糖味

🌟我愛台味 $98

🌟焦糖布甸草莓冰 $108

🌟玄米茶鮮奶 $48

🌟蜂蜜青檸梳打 $21

2024-07-24 190 瀏覽
🍽️ Times Coffee~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~今日黎左一間校園風嘅打卡Cafe,有啲重返校園嘅感覺。餐廳大部分枱都係學生時嘅櫃桶木枱配木椅子。無論係餐廳內定外都有唔少打卡位📸🔴 黑松露雜菌意粉 ($98)👉 面層有一個大大嘅黑松露醬,撈勻一齊食有香濃嘅黑松露味👉 意粉軟硬度適中,煮得啱啱好👉 雜菌方面有好多菇,份量十足☺️🔴 雙重薄荷朱古力 (跟餐飲品半價 - $28)👉 朱古力再加上一球薄荷朱古力雪糕,雪糕入邊再有朱古力碎👉 朱古力味濃郁而且唔會過甜,好fresh😁🔴 芒果小丸子刨冰 ($138)🍧👉 應該係二人份量,一個人真係比較難食得晒👉 上面側邊有幾粒丸子,煙煙韌韌幾有咬口👉 底層係芒果沙冰,沙冰夠綿,入口即溶👉 除此之外,仲有啲芒果肉,椰果蒟蒻,有啲類似吉士醬,再加個芒果雪糕 👍🏻~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🍽️ 餐廳:Times Coffee @timescoffee.hk📌 地址:觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室📍 位置:觀塘
🍽️ Times Coffee

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

🔴 黑松露雜菌意粉 ($98)
👉 面層有一個大大嘅黑松露醬,撈勻一齊食有香濃嘅黑松露味
👉 意粉軟硬度適中,煮得啱啱好
👉 雜菌方面有好多菇,份量十足☺️

🔴 雙重薄荷朱古力 (跟餐飲品半價 - $28)
👉 朱古力再加上一球薄荷朱古力雪糕,雪糕入邊再有朱古力碎
👉 朱古力味濃郁而且唔會過甜,好fresh😁

🔴 芒果小丸子刨冰 ($138)🍧
👉 應該係二人份量,一個人真係比較難食得晒
👉 上面側邊有幾粒丸子,煙煙韌韌幾有咬口
👉 底層係芒果沙冰,沙冰夠綿,入口即溶

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
📌 地址:觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室
📍 位置:觀塘
2024-07-16
  • 芒果小丸子刨冰
2024-07-21 142 瀏覽
觀塘呢家工廈有唔少文青小店,下午茶想搵地方抖抖,期間見到美興工廈有間,就入去坐下。一嚟就叫左杯白桃烏龍茶同Mocha。白桃烏龍唔太甜,凍冰冰啱哂呢家嘅天氣。mocha拉花好打卡able,咖啡唔算濃味,令到奶味幾出,我朋友就覺得淡身,但我就覺得入口好滑幾舒服。我地叫左兩個tea set,勝在可以share。首先明太子甜不辣有少少辣😂,但個汁同薯條就好夾,酸酸甜甜可以解油膩。另外個炸雞好抵讚,炸到有肉汁得嚟又唔會死實實,配味合適。至於炸番薯甜度適中,無炸到好硬,中間仲有軟身,幾好。呢間餐廳下午茶嚟講都幾好,環境舒適,小食飲品同朋友吹下水就個幾鐘,我仲見到有人帶寵物嚟影相,應該都係🐶狗主人嘅集中地,推介大家過開嚟想搵地方休息下嘅話,可以嚟試下。

觀塘真係有好多cafe~今日同朋友試左依間校園風cafe 🏫 一入到去就見到成個餐廳佈置到課室咁~蟹籽卡邦尼忌廉蘑菇意粉好creamy, 好多蘑菇🍄‍🟫~煙肉🥓蟹籽意粉煮得岩岩好~軟硬適中👍🏻👍🏻芒果小丸子刨冰重點就係依個刨冰~ 2個人食岩岩好~綿綿冰🍧勁細滑,入口即溶~幾足料,有芒果雪糕,芒果粒,粒粒都好甜😋無酸🤤椰果,好有咬口。加埋軟糯既小丸子🍡正正~勁滿足😌好消暑另外叫左2杯飲品🥤正常發揮~唔會太甜🤪唔錯唔錯宇治抹茶鮮奶芋泥鮮奶
觀塘真係有好多cafe~今日同朋友試左依間
校園風cafe 🏫 一入到去就見到成個餐廳佈置到課室咁~

蟹籽卡邦尼忌廉蘑菇意粉
好creamy, 好多蘑菇🍄‍🟫~煙肉🥓蟹籽
意粉煮得岩岩好~軟硬適中👍🏻👍🏻

芒果小丸子刨冰
重點就係依個刨冰~ 2個人食岩岩好~
綿綿冰🍧勁細滑,入口即溶~

另外叫左2杯飲品🥤正常發揮~唔會太甜🤪唔錯唔錯
宇治抹茶鮮奶
芋泥鮮奶
2024-07-20 205 瀏覽
🥗高纖健康煙三文魚牛油果醬吐司、時令水果、沙律菜幾豐富嘅full day breakfast咁😋有黑松露🧆炒蛋 沙律菜 煙三文魚牛油果醬吐司 Yogurt 🍵宇治抹茶鮮奶~非咖啡(熱)幾Leng🤗🧊桂花白桃冰茶 台灣綠茶冰涼~明太子甜不辣呢個都幾飽 台式野食🏷️Times Coffee📍觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室#觀塘#台灣菜#igfoodie#hk #food #hkfood #hkfoodie#hkfoodblogger#hkfoodlover #hkeat#instafoodie #foodie#foodblog#foodpics#foodshot

🥗高纖健康
煙三文魚牛油果醬吐司、時令水果、沙律菜

🍵宇治抹茶鮮奶~非咖啡(熱)
幾Leng🤗

#hkfoodlover #hkeat
#instafoodie #foodie
#foodblog#foodpics#foodshot
2024-07-19 209 瀏覽
Time coffee觀塘區係一個購物尋寶💎好地方,喺呢間工廈嘅Cafe餐廳就份外舒適。啱晒姊妹們行完街,坐低歇下腳。入到餐廳裏面即刻有種感覺係返到小時候同少少壽司大|歐陸嘅風。蟹籽卡邦尼忌廉蘑菇意粉以新鮮的海鮮及蔬菜為主角,口感鮮嫩細滑。蟹籽為這道菜添加了一絲鮮甜,忌廉和蘑菇的組合也恰到好處,令這道意粉更添層次感。醬汁濃郁但不會過於膩口✅✅🍵🍵宇治抹茶鮮奶這杯抹茶鮮奶濃郁香醇,濃郁的抹茶味道與牛奶的香滑質感完美融合。不論是作為下午茶的點心或是清涼的飲品。💎💖重點推介: 百香芒果刨冰 2人份量 🥭除咗勁多芒果粒之外仲配搭埋蘆薈粒粒。這道冰品份量很足,可以2人分享。鮮甜多汁的芒果與酸甜的百香果果肉交織,搭配爽口的刨冰,整體口感清新可口,是炎熱天氣的絕佳解渴之選。蜂蜜青檸梳打清爽怡人的碳酸飲,十分解渴,是夏日享用的不二之選。
Time coffee

🍵🍵宇治抹茶鮮奶

💎💖重點推介:
百香芒果刨冰 2人份量 🥭

蜂蜜青檸梳打
清爽怡人的碳酸飲,十分解渴,是夏日享用的不二之選。
2024-07-17 131 瀏覽
【觀塘校園風打卡Cafe】今日係觀塘整開嘢,順便嘆個tea 。嚟咗呢間校園風嘅cafe,餐廳融合大量木質元素和校園主題元素,餐枱餐椅全部都係課室嘅枱枱凳凳,營造出濃厚的校園生活氛圍!除此之外,天花板還有豎吊白色雲朵,仲有彩色玻璃窗,真係周圍都係打卡位!Tea set🔶明太子甜不辣+明太子薯條 $68明太子是一種日本風味的辣醬,加在甜不辣的和薯條上,帶來了鹹香又爽口的口感。🔷 鹽酥雞塊配番薯條 $68鹽酥雞炸得外酥內嫩,搭配香甜軟糯的番薯條,好有滿足感。🔶桂花白桃冰茶(四季烏龍茶) $20將桂花和白桃的清香與烏龍茶的醇厚完美融合,非常適合夏日飲用。🔷蜂蜜青檸梳打 $21酸甜適中,青檸的酸香和蜂蜜的甜味互相平衡,加上梳打水的清爽口感,非常解渴消暑。📍:Times Coffee (觀塘)觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室........#觀塘#觀塘美食#校園風#觀塘cafe#foodiegram#foodie#kwuntongfoodie#美食推介
【觀塘校園風打卡Cafe】

Tea set

🔶明太子甜不辣+明太子薯條 $68

🔷 鹽酥雞塊配番薯條 $68
鹽酥雞炸得外酥內嫩,搭配香甜軟糯的番薯條,好有滿足感。

🔶桂花白桃冰茶(四季烏龍茶) $20

🔷蜂蜜青檸梳打 $21
📍:Times Coffee (觀塘)
觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室
2024-07-13
2024-07-17 131 瀏覽
Times Coffee地址:觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室放工食咩好。原條鰻魚Burger🍔$138呢個「原條鰻魚Burger」真係出乎意料嘅美味😙!鰻魚肉質鮮嫩多汁,加埋炭燒香😏,一啖落口就彷彿置身日本🇯🇵。加埋新鮮蔬菜同特製醬汁,層次感好豐富,真係食到停唔到口啊🤤❤️宇治抹茶鮮奶🍵 $24抹茶控必試嘅「宇治抹茶鮮奶」!呢杯飲品茶香濃郁😏,加上鮮奶嘅綿密口感,一飲而盡🤪。啲抹茶粉完全融入鮮奶入面,每啖都帶嚟滿滿嘅抹茶風味,真係抹茶控嘅最愛😋。荔枝玫瑰冰茶 🍹$40 「荔枝玫瑰冰茶」係一杯清新又芬芳嘅飲品😎!荔枝嘅甜香同玫瑰嘅淡雅花香相融合🥰,一飲落喉,就彷彿置身花海之中。加上清涼嘅冰塊,好解渴又消暑😙,好適合炎炎夏日飲用!百香芒果刨冰 🍧 $128 「百香芒果刨冰」絕對係夏日必試嘅冰涼甜品😎!芒果新鮮多汁,加埋香醇嘅百香果醬🤪,一齊刨成綿密嘅刨冰,每一口都帶來無限清爽嘅感覺。夏日冰品中嘅經典搭配,令人回味無窮!😍#nicefoodie觀塘-—————#food #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodie #foodblogger #goodsta
Times Coffee

荔枝玫瑰冰茶 🍹$40
百香芒果刨冰 🍧 $128
#nicefoodie觀塘

-—————
#food #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #delicious #hk #香港 #旺角美食 #美食 #觀塘美食 #打卡 #觀塘 #香港口味 #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食 #香港好去處 #西菜 #西餐
2024-07-14 155 瀏覽
今日嚟到觀塘工廈嘅呢間Times Coffee,以校園風設計為主,餐廳入面嘅檯凳都同課室嘅書枱櫃桶凳差唔多,加埋牆上面嘅黑板裝置,比人嘅感覺好似返咗學校課室咁🤣餐廳都幾多人食,原本我哋想坐入面,都被通知已經比人book晒了😂我哋今次試咗個蟹籽卡邦尼忌廉蘑菇意粉、黑松露雜菌燉飯、明太子薯條、地瓜球作主食,蟹籽卡邦尼忌廉蘑菇意粉,上面鋪咗一層薄薄哋嘅蟹子,忌廉汁都幾多,黑松露雜菌燉飯都比得好多菇,明太子薯條炸得幾脆,唔錯🫡
今日嚟到觀塘工廈嘅呢間Times Coffee,
以校園風設計為主,
餐廳入面嘅檯凳都同課室嘅書枱櫃桶凳差唔多,
加埋牆上面嘅黑板裝置,
比人嘅感覺好似返咗學校課室咁🤣
餐廳都幾多人食,
原本我哋想坐入面,
都被通知已經比人book晒了😂

蟹籽卡邦尼忌廉蘑菇意粉,
上面鋪咗一層薄薄哋嘅蟹子,
忌廉汁都幾多,
黑松露雜菌燉飯都比得好多菇,
明太子薯條炸得幾脆,唔錯🫡
2024-07-13 96 瀏覽
位於觀塘工業大廈嘅Times Coffee,環境裝修以校園為主題🏫播放以前台灣嘅流行歌曲,有種回到過去嘅感覺😆🍴我愛台味($98)係台式All day breakfast,有芋泥麻糬肉鬆吐司🍞台灣腸,番薯條同沙律🥗台灣腸外皮爽脆,味道鹹香👅番薯條炸到金黃色,番薯香甜。麻糬軟糯有米香,配埋芋泥同肉鬆,鹹鹹甜甜幾好食👍🏻🍴下午茶餐-芋泥肉鬆蛋餅配薯條($78)芋泥同肉鬆真係一個唔錯嘅組合,芋泥軟滑,甜度適中👌🏻配埋肉鬆,鹹甜鹹甜,幾滋味😋薯條夠晒熱辣辣🔥外皮香脆。🍴玄米茶鮮奶(跟餐+$24)玄米茶鮮奶比較少見,鮮奶味🥛同茶味🍵突出,帶微微米香,味道都幾夾。🍴蜂蜜青檸梳打(跟餐+$21)酸酸地嘅青檸配上清甜嘅蜂蜜🍯清爽解渴,夏天飲夠晒解暑😆

🍴我愛台味($98)
係台式All day breakfast,有

🍴下午茶餐-芋泥肉鬆蛋餅配薯條($78)

🍴玄米茶鮮奶(跟餐+$24)

🍴蜂蜜青檸梳打(跟餐+$21)
酸酸地嘅青檸配上清甜嘅蜂蜜🍯清爽解渴,夏天飲夠晒解暑😆

2024-07-12 107 瀏覽
觀塘工廈 . 隱藏着好多高質餐廳今次呢間好有特式除咗係 歡迎狗狗嘅友善餐廳餐桌椅都用上課室嘅佈置.充滿那些年的回憶✨卡邦尼忌廉蘑菇意粉忌廉加入香濃蛋黃.味道特別香加入煙肉.蘑菇等食材醬汁豐富.口感幼滑Creamy✨酸辣醬炸雞扒漢堡Burger份量巨大.夾著厚厚嘅炸雞扒 同 菠蘿配上酸辣醬汁 仲有香脆嘅薯條✨雙重薄荷朱古力朱古力加上 冰凍幼滑嘅薄荷雪糕球裡面粒粒朱古力.口感豐富✨Latte咖啡同奶比較恰好.味道香酵仲有精緻拉花下次一定要帶埋狗狗再嚟

觀塘工廈 . 隱藏着好多高質餐廳

下次一定要帶埋狗狗再嚟

2024-07-10
午餐
2024-07-12 78 瀏覽
❤️巴馬臣芝士雞扒 雞扒烤到好嫩滑,搭配濃郁既巴馬臣芝士,每一啖都有濃濃既芝士,非常邪惡!!🧡焦糖燉蛋抹茶冰 面層有塊焦糖脆脆,可以敲醉同抺茶沙冰一齊食,抹茶冰非常香抹茶味~甜度岩岩好,味道香濃又唔會膩,份量唔會太大碗,唔會太heavy💛朱古力鮮奶 濃厚既朱古力味道配上香滑鮮奶,好順滑,而且仲要有個sweet sweet既拉花💚蜂蜜青檸梳打 酸酸甜甜既青檸味道,加上蜂蜜嘅香甜,再配上梳打水嘅氣泡感,飲落非常清新。好適合夏天飲,既解渴又開胃

Times Coffee (觀塘)💥抹茶紅豆冰 $108份量都算好大份要2個人以上食刨冰嘅質感唔錯 口感綿密 唔會有一粒粒硬嘅碎冰抹茶味都幾濃郁微微甘香 唔會好甜仲有啲granola係面有啲脆脆口感另外仲有蕨餅 偏軟糯抹茶雪糕幾滑奶味較重 帶少少抹茶味整體唔錯 💥Earl Grey Latte伯爵茶咖啡伯爵茶比expect濃有著一陣陣伯爵茶嘅柑橘味口感柔滑順口有驚喜!💥blackccino 面頭有好綿密嘅foam飲落好smooth如果唔想飲奶啡又覺得飲americano太單調推薦飲呢款~Times Coffee (觀塘)觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室
Times Coffee (觀塘)

💥抹茶紅豆冰 $108

飲落好smooth
如果唔想飲奶啡
又覺得飲americano太單調
推薦飲呢款~

Times Coffee (觀塘)
觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室