2024-06-03 28 瀏覽
🔹️進入Times Coffee便感受到濃厚校園風, 頓時感覺年輕了😆 店內設有多座位, 食物有水準👍店員細心有禮🧑‍💼👩🏻‍💼價錢相宜💰🔸️蟹肉蟹棒明太子意粉🦀🍝以啖啖鮮甜蟹肉和厚肉蟹棒, 配鹹香爽口明太子、惹味紫菜絲和軟身意粉So Yummy😋🔸️紫薯芋泥冰🍨香濃紫薯和芋泥, 口感綿密, 甜度適中, 啖啖滋味🍧🔸️抹茶雪糕豆花豆漿🍵以滑嘟嘟豆腐花和香甜豆漿加甘香抹茶雪糕🍵 讚呀👍👍🔸️Dirty☕️以特濃Espresso 和冰凍鮮奶, 香滑美味🤤

🔸️蟹肉蟹棒明太子意粉🦀🍝

🔸️紫薯芋泥冰🍨
香濃紫薯和芋泥, 口感綿密, 甜度適中, 啖啖滋味🍧

🔸️抹茶雪糕豆花豆漿🍵
以滑嘟嘟豆腐花和香甜豆漿加甘香抹茶雪糕🍵 讚呀👍👍

🔸️Dirty☕️
以特濃Espresso 和冰凍鮮奶, 香滑美味🤤

等陣下課一齊去温書📚 新開設的校園風台式餐廳Times Coffee, 以課室為主題背景,非常青春美好。 食物主打西台Fusion菜,亦有多款可愛造型又打卡的綿綿冰及芭菲甜品🍧🦀脆炸軟殼蟹肉燥飯 (Hk$158): 原隻炸軟殼蟹酥脆香惹,肉燥飯口感濕潤,冬菇肉碎夠足料,鹹香十足🍨焦糖布甸草莓冰 (Hk$108): 綿綿冰係店家的招牌甜品! 每啖都散發士多啤梨牛奶忌廉香,配上新鮮草莓和滑溜布丁,少女感Level up💗🍹荔枝玫瑰冰茶(Hk$40) : 幽香的玫瑰中滲透微甜荔枝味,綠茶清爽輕盈、解膩消暑☕️熱焦糖latte(Hk$48):咖啡拉花好靚,口感順滑又不失微甜的焦糖香(All subject to 10% service charge)📍Times Coffee觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室 (港鐵觀塘站 B2 出口, 步行約7分鐘)

📍Times Coffee
  • 焦糖布甸草莓冰
2024-06-02 13 瀏覽
Weekday Dinner 炸軟殼蟹肉燥飯 $158原隻軟殼蟹熱辣辣,香脆可口。下層是味道濃郁又濕潤的肉燥飯。紫薯芋泥冰 $98賣相吸引,上層有香甜的香芋雪糕、紫薯慕絲、粒粒分明的紅豆及增加口感的脆米,中間更有棉滑的芋泥,底層是奶味香濃的牛奶冰,份量適合與朋友一同分享,味道不會過甜,口感豐富,作為飯後甜品很滿足!抹茶雪糕豆花豆漿 $56飲品有漂亮的漸層,豆花與豆漿在飲品底部,加上抹茶雪榚半融化後,茶香更突出。伯爵茶鮮奶 $48伯爵茶配鮮奶,茶濃奶香。餐廳以校園作為主題,學校的椅桌令人有一種回到校園時的感覺。除了校園裝飾,更有不少可愛的打卡位,特別是可愛的雲朵燈!環境闊落,適合與朋友慢慢聚舊。
Weekday Dinner

炸軟殼蟹肉燥飯 $158
原隻軟殼蟹熱辣辣,香脆可口。下層是味道濃郁又濕潤的肉燥飯。

紫薯芋泥冰 $98

抹茶雪糕豆花豆漿 $56

伯爵茶鮮奶 $48
伯爵茶配鮮奶,茶濃奶香。

2024-06-02 831 瀏覽
又再去觀塘工廠大廈食好西😋 今次搵到依間隱世靚裝優質台式cafe🤩 入面採用紅磚牆、木地板配搭大量綠色植物佈置,自然感極高❤️ 最特別嘅係,餐廳部分餐桌椅子,採用小學學生經典桌椅,加上黑板、儲物櫃等元素,讓人彷如置身於校園一般👩🏻‍🎓 令人懷念不已🤭首先㨂咗個青醬帆立貝大蝦意粉😋 全部意粉都完美掛滿濃稠可口嘅青醬😋 食落每一啖充滿羅勒嘅清香🤤 加上淡淡嘅海鮮滋味融入其中,真係好出色勁惹味😍 帆立貝粒粒飽滿又厚肉,食落彈牙又煙韌,鮮甜無比👍 之後當然要試下餐廳極力推薦嘅抹茶紅豆冰😋 棉棉冰堆得山一樣高,內裡都填滿紅豆、脆米、抹茶汁、蕨餅、鮮奶油等配料,頂上再蓋有一球香滑嘅抹茶雪糕,真係勁豐盈超足料👍 食落口感好有層次,既有脆卜卜嘅脆米粒、又有滑溜嘅鮮忌廉、再加上軟糯嘅紅豆粒,好正好出色🥰🤤 飲品就㨂咗一杯勁靚靚嘅玫瑰鮮奶咖啡,表面以雅緻嘅天鵝拉花作飾,再潵上點點玫瑰花瓣作點綴,美觀又吸睛❤️ 咖啡飲落充滿鮮奶嘅醇香,當中浸透淡淡嘅玫瑰清香,令人回味無窮👍 另外點了一杯抹茶雪糕豆花豆漿😋 飲落真係食到片片豆花🫶😚 每一啖都充滿黃豆嘅滋味👍 加上抹茶沈穩嘅茶香,整體不會過甜過膩👍🌟 平衡得好出色

青醬帆立貝大蝦意粉

玫瑰鮮奶咖啡

抹茶雪糕豆花豆漿
另外點了一杯抹茶雪糕豆花豆漿😋 飲落真係食到片片豆花🫶😚 每一啖都充滿黃豆嘅滋味👍 加上抹茶沈穩嘅茶香,整體不會過甜過膩👍🌟 平衡得好出色❤️
下午茶
青醬帆立貝大蝦意粉
玫瑰鮮奶咖啡
抹茶雪糕豆花豆漿
2024-06-02 34 瀏覽
雖然果日都幾滿場,但食物上枱時夠熱而且都好味,如果鍾意食芋泥既朋友可以試吓芋泥麻糬肉鬆吐司個人認為好好味,當然仲有個靚靚焦糖布甸草莓冰,因為好大碗所以我地兩個人一齊食,份量岩岩好食哂!

呢間新開業幾個月嘅樓上cafe ,近期好多人嚟打卡。久違了的課室,讀書時期嘅懷念。大人版既木書枱(都有櫃桶同掛書包🎒)、校園木凳、黑板,啱哂鍾意打卡嘅朋友,著套校服嚟cosplay👩🏻‍🏫。食物方面,主打台式料理,加入fusion菜式,仲有台式小食、芋泥牛奶冰、豆花豆漿、咖啡、四季春茶。🦀🍚炸軟殼蟹肉燥飯 $158~二人份量嘅肉燥飯,不是一般將燥肉淋面,而將材料炒到好似risotto,濕潤而且香濃入味。軟殼蟹好香脆而又大,好滿足。🍓🍮🍧焦糖布甸草莓冰 $108~二人份嘅布甸底,一層牛奶雪花冰、圍滿草莓、一層士多啤梨忌廉,淋上焦糖醬、脆米。整體唔會好甜,好有層次。🌼桂花Latte $48~ 好適合初夏嘅咖啡,咖啡面頭淋上桂花,飲嘆咖啡之餘,亦都聞到桂花嘅香氣。🍵🍨抹茶雪糕豆花豆漿 $56~ 超級飽肚,抹茶雪糕、豆腐花底層,再加入豆漿,飲得到嘅甜品,唔會好甜,抹茶味道香濃。😋😋

🦀🍚炸軟殼蟹肉燥飯 $158

🍓🍮🍧焦糖布甸草莓冰 $108

🌼桂花Latte $48

🍵🍨抹茶雪糕豆花豆漿 $56
2024-05-28
午餐
  • 炸軟殼蟹肉燥飯
前幾天約朋友收工食𝚌𝚊𝚏𝚎👭🏻發現以前小時光的地方開了一間新𝚌𝚊𝚏𝚎🤩風格與小時光相似都台式風格,不過環境更漂亮,食物更高質有𝙲𝙿值🥳店內外裝修都很有懷舊感,帶一些日式風格,很打卡𝚊𝚋𝚕𝚎📷✨餐廳菜式不算很多不過很有特色,有西式主食也有台式小食,飲品選擇很多✨🦀脆炸軟殼蟹肉燥飯 $𝟷𝟻𝟾第一次見到這個配搭🤣覺得很有趣所以就叫來試試~炸軟殼蟹意外超大隻🤩很酥脆很香,肉燥飯很足,料超級濃郁👍不過一個人吃可能稍微有點膩,建議跟朋友𝚜𝚑𝚊𝚛𝚎🤣🍧焦糖布甸草莓冰 $𝟷𝟶𝟾好像是這裡招牌,看到每一桌都有點🫣綿綿冰超好吃!是小時候吃的牛奶布丁雪糕味道🥰配上草莓忌廉和新鮮草莓,吃起來沒那麼膩,很適合作為飯後甜品💗吃到最裡面還有布丁🍮🍵抹茶雪糕豆花豆漿 $𝟻𝟼超級好喝🫶🏻抹茶本人和雪糕都很濃郁,不會很甜,配上豆腐花一起喝味道很有層次,甜度剛剛好🥰☕️紅柚湯粒力咖啡 $𝟻𝟸味道和外貌都很讚✨比例剛剛好,紅柚喝咖啡味都很香,清涼解渴👍
店內外裝修都很有懷舊感,帶一些日式風格,很打卡𝚊𝚋𝚕𝚎📷✨

🦀脆炸軟殼蟹肉燥飯 $𝟷𝟻𝟾

🍧焦糖布甸草莓冰 $𝟷𝟶𝟾
好像是這裡招牌,看到每一桌都有點🫣

🍵抹茶雪糕豆花豆漿 $𝟻𝟼

☕️紅柚湯粒力咖啡 $𝟻𝟸
2024-05-29 26 瀏覽
最近觀塘工廈新開左一間台式Cafe ,裝修幾靚,有部份枱用咗學生書枱幾特別!.飲品嗌咗Iced mocha同抹茶雪糕豆花豆漿,抹茶雪糕同豆腐花好match,成個配搭唔會好甜,抹茶味又濃郁,整體非常唔錯❤️❤️.食物方面點咗軟殼蟹肉燥飯,肉燥飯嘅做法有啲似西式嘅意大利飯,醬汁已經同飯粒融為一體,呢種食法非常唔錯👍🏻軟殼蟹好大隻,炸得幾鬆脆🥰.最後甜品叫咗芋泥牛奶冰,賣相吸引,芋泥分量十足,芋泥控一定要試吓~.📍 Times Coffee (觀塘)觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室

📍 Times Coffee (觀塘)
觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室
2024-05-29 46 瀏覽
以學校課室set做餐廳主題仲要播住90年代K歌🎤那些年回憶真係番哂黎🤗⭕️ 炸軟殼蟹肉燥飯 ($158)肉燥飯好濕潤 冬菇肉碎配料好多味道調配得好好👍🏻炸軟殼蟹原隻上 香辣惹味 推介👏🏻⭕️ 紫薯芋泥冰 ($98)綿綿冰🍧有幾款口味今次揀左近期大愛既芋泥冰賣相靚之餘 仲非常有內涵最面層係芋頭雪糕同紫薯蓉牛奶冰夾層就有芋泥 連埋紅豆🫘一齊食好幸福☺️⭕️ 芋泥豆漿 ($40)/ 宇治焙茶鮮奶 ($46)飲品選擇左芋泥豆漿 (都係第一次試)🤤同hojicha latte兩杯都好好味🤤 懷緬校園生活嘅各位 可以一try🏫
以學校課室set做餐廳主題
仲要播住90年代K歌🎤
那些年回憶真係番哂黎🤗

⭕️ 炸軟殼蟹肉燥飯 ($158)
肉燥飯好濕潤 冬菇肉碎配料好多
味道調配得好好👍🏻
炸軟殼蟹原隻上 香辣惹味
推介👏🏻

⭕️ 紫薯芋泥冰 ($98)
綿綿冰🍧有幾款口味
今次揀左近期大愛既芋泥冰
賣相靚之餘 仲非常有內涵
最面層係芋頭雪糕同紫薯蓉
牛奶冰夾層就有芋泥 連埋紅豆🫘一齊食
好幸福☺️

⭕️ 芋泥豆漿 ($40)/ 宇治焙茶鮮奶 ($46)
飲品選擇左芋泥豆漿 (都係第一次試)🤤
同hojicha latte
兩杯都好好味🤤

懷緬校園生活嘅各位 可以一try🏫
2024-05-28 22 瀏覽
放工約左朋友在觀塘附近食飯,無意間找到這間主題café。一入去就見到大黑板和學生枱,真係有種回到學生時代嘅感覺。由於是星期一去,所以唔太多人(無咩人😝)喜歡人少少 i人可以考慮。食物造型都好靚,好適合喜歡打卡的每一位,特別是軟殼蟹肉燥飯。不過款式不算多,個人覺得不太夠特色, 菜式都係一般cafe打卡點常見。 另外叫了一杯桂花水蜜桃冰茶, 有兩種茶底可供選擇, 非常好飲~推介!

2024-05-28 109 瀏覽
推開大門,便穿過時光機回到校園時播著90年代的台灣流行金曲,楊丞琳、梁靜茹、五月天呢啲非常有回憶的歌其實呢度係觀塘工廈入面嘅一間供應台灣菜的校園風cafe好啱相約返中同嚟食飯談天說地裝修別有特式那個佻皮的同學掛了隻膠雞起操場呢?!餐廳是長方形, 落餐用掃QR Code反而方便左: 抹茶雪榚豆花豆漿, 主到好透心涼, 飲到豆花同時又食到雪榚, 雙重口感右: 荔枝玫瑰冰茶 (少甜), 清淡嘅玫瑰, 仲有2粒去咗核嘅荔枝, 大大杯好夠飲, 少甜也真係做到少甜效果, GOOD炸軟殼蟹肉燥飯, 未試過有咁嘅組合原隻軟殼蟹, 有睇頭有賣相, 新鮮熱辣上檯的肉燥飯底係好似炒飯咁, 不是將肉燥淋上面, 而是事先已撈均, 飯底較濕潤, 但又未至於稔爛的那種, 我自己鐘意食軟飯的, 所以都啱我口感雖然肉燥汁看似深色, 但不會過咸, 味道剛好,軟殼蟹都是原隻, 沒有散爛, 酥香正常的口味另外點了一份小食: 鹽酥雞塊, $58份量都幾多, 大約8件都是新鮮即炸, 上檯時熱辣辣, 味道都唔錯, 不過本人覺得用來下白飯會好D, 因為就咁食會覺得有點咸如果淡一點真係Perfect的!見到差不多檯檯都有點的雪花冰,
推開大門,便穿過時光機回到校園時
其實呢度係觀塘工廈入面嘅一間供應台灣菜的校園風cafe
好啱相約返中同嚟食飯談天說地
裝修別有特式
那個佻皮的同學掛了隻膠雞起操場呢?!
餐廳是長方形, 落餐用掃QR Code反而方便
炸軟殼蟹肉燥飯, 未試過有咁嘅組合
原隻軟殼蟹, 有睇頭有賣相, 新鮮熱辣上檯的
炸軟殼蟹肉燥飯
雖然肉燥汁看似深色, 但不會過咸, 味道剛好,
軟殼蟹都是原隻, 沒有散爛, 酥香正常的口味
炸軟殼蟹肉燥飯
如果淡一點真係Perfect的!
鹽酥雞塊
見到差不多檯檯都有點的雪花冰, 也都是讀書時嘅回憶
大大份要2-3個同學仔share先完成到
朋友話想要靚靚紫色嘅紫薯芋泥冰, 打卡又係超靚
好震撼嘅紫色雪山, 深淺紫色配上白雪雪真係好靚, 除咗雪榚, 紫薯慕絲外, 仲加咗粒粒分明嘅紅豆
紫薯芋泥冰
仲有仲有, 藏咗起雪入面嘅芋泥
雪花冰好綿, 成份感覺唔會好甜, 3個人share就啱啱好
大滿足!
題外話/補充資料: 除咗職員送餐會過來之外, 基本上職員都唔會點過來騷擾客人, 所以客人可以盡情地傾談, 我覺得真係有點似以前返學嘅時候, 我呢D唔乖嘅學生都鐘意揀返後少少嘅座位, 怕比老師望住或問問題
2024-05-22
鹽酥雞塊
紫薯芋泥冰
2024-05-27 11 瀏覽
環境好靚,好有校園風格,好啱同朋友過黎打卡,而且座位闊落,多人黎都唔怕,坐得好舒服👍🏻侍應態度好nice添啊😚餐廳選擇唔少,除咗有主食,甜品同野飲選擇都幾豐富~炸軟殼蟹肉燥飯 $158推薦!!😍😍😍軟殼蟹好大隻,炸得好脆,超級好食,肉燥飯啲肉燥超多,好入味,每啖飯都食到滿滿肉燥,勁滿足!抹茶紅豆冰 $108好大份🤤🤤🤤啱曬2至3個朋友一齊share食,底啲冰好綿,食落好smooth ,抹茶同紅豆配搭超正👍🏻推薦!!桂花白桃冰茶 $20茶底揀咗綠茶,然後叫咗少甜同少冰,飲到淡淡桂花香,仲有幾塊白桃可以食😋😋~抹茶雪糕豆花豆漿 $56好大杯🤣🤣雪糕超吸引,豆花好滑,配豆漿超好味!

餐廳選擇唔少,除咗有主食,甜品同野飲選擇都幾豐富~

炸軟殼蟹肉燥飯 $158

抹茶紅豆冰 $108

桂花白桃冰茶 $20

抹茶雪糕豆花豆漿 $56
好大杯🤣🤣雪糕超吸引,豆花好滑,配豆漿超好味!
2024-05-26 35 瀏覽
已告別校園多年的我 ,踏入了一間好有校園感覺的cafe 🤩 校園黑板、餐枱的課室書枱、餐牌筆記🗒️都有校園風,別具文青風格!讓我好好放鬆一下心情打卡及品嚐美食!原條鰻魚燉飯主食絕不馬虎,原條鰻魚嫩口彈牙,燉飯是滿有南瓜🎃香,入口即溶的感覺配以粒粒蘑菇更添口感,食得出的用心枺茶紅豆🫘芭菲甜品是靈魂所在, 餐廳甜品類都一定要點上, 無論刨冰🍧芭菲都外表可愛又少女心,這杯枺茶🍵紅豆🫘芭菲足足三球雪糕, 內有麻薯、紅豆等配料豐富又甜蜜!最後品嚐了最愛的咖啡☕️享受片刻寧靜時光!Times Coffee 📍觀塘興業街16-18號美興工業大廈A座1樓C1室
已告別校園多年的我 ,踏入了一間好有校園感覺的cafe 🤩
讓我好好放鬆一下心情打卡及品嚐美食!

原條鰻魚燉飯

枺茶紅豆🫘芭菲

最後品嚐了最愛的咖啡☕️享受片刻寧靜時光!

Times Coffee
📍觀塘興業街16-18號美興工業大廈A座1樓C1室
個人覺得想要早上來一杯咖啡☕️這𥚃也可以!!!而且是家午餐、拍拖👫、chill chill工作的好地方😆✨原條鰻魚南瓜燉飯 $128有誰想到鰻魚和南瓜燉飯可以這麼配😌甜甜溫柔又綿的南瓜燉飯和原條鰻魚偏軟身 配在一起吃 更中和了鰻魚的偏濃鹹的醬汁一口吃下去相當舒服 真可以暖到心頭一般✨炸番薯條 $58超大一份 吃完燉飯還剩一半 而且冷掉以後還是可以吃!!熱🔥騰騰的吃 超爽 超脆 番薯🍠味又香 外脆內軟 真令人回味✨抹茶紅豆冰 $108他們的綿綿冰 細膩到完全吃不到冰感!!而且抹茶🍵感還超濃郁抹茶的冰淇淋🍦反而比抹茶冰更多了一份奶香 當中的紅豆🫘還不少紅豆的甜度和抹茶🍵冰所帶的微澀感平衡的相當洽好 好吃😋✨Mocha (熱) +$23這杯很可以😌!!咖啡☕️味十足 卻又不失微甜的巧克力🍫感(如果在附近上班💼肯定會 滿常來喝咖啡☕️✨芋泥鮮奶 $40這芋泥完全不甜 甜度從鮮奶而來 芋泥還有顆粒可咬~~~他們家的吃的、甜品、咖啡☕️都好好吃😋!!大家在附近工作的一定要來吃午餐🥣學生朋朋們 可以😌來這tea 一下
(這𥚃的佈置 很學校🏫回憶感MAX 拍拖👫打卡感一流👍
個人覺得想要早上來一杯咖啡☕️這𥚃也可以!!!
而且是家午餐、拍拖👫、chill chill工作的好地方😆

原條鰻魚南瓜燉飯
✨原條鰻魚南瓜燉飯 $128
有誰想到鰻魚和南瓜燉飯可以這麼配😌甜甜溫柔又綿的南瓜燉飯
和原條鰻魚偏軟身 配在一起吃 更中和了鰻魚的偏濃鹹的醬汁
一口吃下去相當舒服 真可以暖到心頭一般

炸番薯條
✨炸番薯條 $58
超大一份 吃完燉飯還剩一半 而且冷掉以後還是可以吃!!

✨抹茶紅豆冰 $108

這杯很可以😌!!咖啡☕️味十足 卻又不失微甜的巧克力🍫感
(如果在附近上班💼肯定會 滿常來喝咖啡☕️

芋泥鮮奶
✨芋泥鮮奶 $40
這芋泥完全不甜 甜度從鮮奶而來 芋泥還有顆粒可咬~~~

他們家的吃的、甜品、咖啡☕️都好好吃😋!!
(這𥚃的佈置 很學校🏫回憶感MAX 拍拖👫打卡感一流👍
2024-05-17
原條鰻魚南瓜燉飯
炸番薯條
Hot  Mocha
芋泥鮮奶
2024-05-25 21 瀏覽
▫️ 芋泥牛奶冰 ($98)👉🏻牛奶冰奶味突出,質地綿密,表層有紫薯泥、紅豆同埋芋頭雪糕,整體唔會過甜💜值得一提係芋頭雪糕芋頭味非常濃郁仲有粒粒口感😍估唔到食到牛奶冰嘅中層有厚厚嘅芋泥,非常驚喜!⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️青醬帆立貝大蝦意粉🍝 ($128)👉🏻意粉硬度適中,咬落爽口帶點煙靭,每一條都沾滿青醬好掛汁!大蝦爽口彈牙,帆立貝鮮甜肉厚,配料仲有蕃茄同埋菇非常豐富☺️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️大甲芋泥鮮奶($40)👉🏻芋泥口感細滑而且有咬口,鮮奶濃濃奶香,兩者真係絕配🥰⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️焙茶鮮奶($48)👉🏻焙茶味非常之濃郁,帶點苦澀嘅口,配埋鮮奶口感順滑🤎⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️—————評分:8/10 .平圴消費:~$160
▫️ 芋泥牛奶冰 ($98)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️青醬帆立貝大蝦意粉🍝 ($128)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️大甲芋泥鮮奶($40)
👉🏻芋泥口感細滑而且有咬口,鮮奶濃濃奶香,兩者真係絕配🥰

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️焙茶鮮奶($48)
👉🏻焙茶味非常之濃郁,帶點苦澀嘅口,配埋鮮奶口感順滑🤎

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

—————