2023-02-12 1183 瀏覽
最多人中六合彩嘅史丹利街馬會中間有兩間餐廳Lady M同tic tac room 都係揀依度穩陣可以同時睇兩場波嘅大mon直播緊英超裝修同坐位幾好離得較遠嘅卡位仲有專屬嘅細mon用QR code落單等咗陣職員先埋嚟講qr code落完要去櫃枱俾錢先會出餐 😧漢堡扒蛋包飯配紅酒汁 味道合格芝士焗新豬肉雜菌通粉個汁係豉油嚟芒果雪糕有啲啫喱雪糕都有果肉 唔係hea焙茶布丁燒整體食物都ok以百零蚊個餐 依個味道有埋直播睇 好ok喎
最多人中六合彩嘅史丹利街馬會

整體食物都ok
以百零蚊個餐 依個味道
有埋直播睇 好ok喎
2022-12-11 1204 瀏覽
轉眼之間四年一度的世界盃接近尾聲了,趁機會介紹埋呢間餐廳先,同上次介紹嘅中環賽馬會 Lady M 响同一個位置,都係士丹利街投注站,上次係二樓,今次係三樓,上次 Lady M 主要甜品及素食主菜,而呢間就有甚他口味,而且設計上亦都比較男性化,幾個兄弟去睇波似乎呢度啱啲,雖然世界盃就完,但過咗世界盃之後,都可以繼續睇其他足球賽事同賽馬嘅。今次點咗吉列豬扒配日式咖喱蛋包飯套餐($168)有湯有甜品,咖外又叫咗一個煙吞拿魚沙律($78),如果平時Book枱睇波都係百幾,賽馬日就係二百幾,邊食邊可以去隔離櫃枱投注。
2022-11-29
2022-10-14 1242 瀏覽
路過著名「最幸運投注站」,當然要入去買條六合彩啦😉,發現投注站竟然變為餐飲與投注融為一體。餐廳內安裝了電視螢幕,在用餐同時亦可觀賞賽馬🏇Tic Tac Room主打和洋料理,主要有三文治🥪及蛋包飯🍛。漢堡扒蛋包飯配紅酒汁+是日餐湯+吉士布丁🍮 $168日式蛋包飯以蛋包裹著用茄汁炒過的米飯,漢堡扒非常juicy💦,肉味香濃👍🏻再淋上紅酒汁,賣相出色👏🏻。跟餐的話可選甜品或飲品,我選擇了吉士布丁🍮,香滑帶焦香😋拿破崙意大利粉配太陽蛋🍳+是日餐湯+美式咖啡☕️$128這餐又是一次新體驗哦👍🏻

餐廳內安裝了電視螢幕,在用餐同時亦可觀賞賽馬🏇

Tic Tac Room主打和洋料理,
主要有三文治🥪及蛋包飯🍛。

漢堡扒蛋包飯配紅酒汁+是日餐湯+吉士布丁🍮 $168

跟餐的話可選甜品或飲品,我選擇了吉士布丁🍮,香滑帶焦香😋

拿破崙意大利粉配太陽蛋🍳+是日餐湯+美式咖啡☕️$128

這餐又是一次新體驗哦👍🏻

2022-10-07
🇭🇰投注站唔再係老餅嘅玩意 |中環高質Lunch🇭🇰#foodxxe_中環#foodxxe_中環美食#foodxxe_日式一開始以為去馬會 @hkjc_community 食野 應該會好好好好貴 但原來入投注站食 價錢還可以接受🤣 今次去左@tictacroom_hk /🌟整體🌟✔️好想encore encore再encore 食物高質 仲要有埋甜品食😋✔️環境乾淨 仲有得睇波睇馬✔️無加一🤔非賽馬日冇得book位 如果你食唔到第一輪(12:00pm)就要等第一輪嘅人食完先到你 咁就大約1:15先入得座🥹所以建議大家12:00前就好係門口排定隊🤪🤔出菜速度小慢 如果你趕住番工 記住食第一輪啊‼️🐽吉列豬扒蛋包飯配日式咖喱🐽 + Set(包湯同甜品)$168✔️採用蘭王蛋 蛋味夠曬香濃🔥✔️吉列豬肉係厚切 外皮香脆 有口感 如果多少少肉汁會更好食🥰✔️日式咖喱一如既往嘅高質 撈飯食好夾😝評分:4.7/5🥦西蘭花忌廉湯🥦✔️西蘭花味重 食到西蘭花嘅蓉🤣✔️忌廉香濃 整體配合得唔錯 但因為我本身麻麻西蘭花 所以冇飲曬 但同行朋友個個都話正👍🏻🍮焦糖布丁🍮✔️好好好好嫩滑 蛋味香‼️✔️完全係當日番工嘅快樂泉源♥️評分
🇭🇰投注站唔再係老餅嘅玩意 |中環高質Lunch🇭🇰

🍮焦糖布丁🍮
✔️好好好好嫩滑 蛋味香‼️
✔️完全係當日番工嘅快樂泉源♥️
評分:4.9/5
有時番工都唔一定要 #foodxxe_中環平食 星期五食餐豪啲嘅 獎勵吓自己🥰即刻充滿曬能量😎

回頭指數:4.7/5
多謝您睇到呢道❤️

⚬⚬店鋪資料⚬⚬
地址:中環士丹利街10號香港賽馬會投注處2樓2號舖
電話:3568 2598

#港島美食#中環美食#投注#中環投注站#尖沙咀美食#上環美食#甜品#焦糖布丁#焦糖#蘭王蛋#蛋#吉列豬扒#咖喱#咖喱飯#蛋包飯#日式#炒飯#coffee#咖啡#雪糕#將軍澳美食#沙律#西蘭花#中環
  • 吉列豬扒蛋包飯配日式咖喱
  • 焦糖布丁
Tic Tac Room (中環)好食度: 😋😋😋/5性價比: 😌😌/5回頭率: 🚶🏼🚶🏻/5價錢:HKD168,蛋包飯加套餐位於士丹利街作為全港產出最多六合彩頭獎得主嘅場外投注站,終於在裝修完工後再度開放。裝修完之後有兩個餐廳進駐咗,分別係一樓嘅Lady M同今次介紹二樓嘅Tic Tac Room。餐廳座位不多,跟據網上資料顯示,成個場最多坐到34個客。因為重未開鑼,所以可以walk in入去,但如果日後開咗鑼嘅話,賽馬日就要預先book位先食到啦,同埋必須按人頭來購買特別套餐。坐位就有兩個三人卡位係坐得最舒服㗎啦,但港男今次就坐最普通嘅二人位,就有少少逼夾啦。呢度叫餐係要出去Cashier 落完單再返位坐,之後等送餐的。飯類可以加HKD30變造套餐,套餐可選餐湯/沙律及餐飲/甜品,餐飲可任選menu 內的茶或咖啡項目,甜品則二選一,分別是布丁或雪糕。首先上嘅係湯,是日餐湯係周打湯,普通嘅餐湯,不過不失咁。主菜港男就試咗吉列豬扒蛋包飯,味道中規中矩啦,無太大驚喜,而蛋包飯內嘅飯係西炒飯,算係一個加分位。最後港男見網上不少人話個甜品係挽救成個餐嘅重點,所以就試咗佢個布丁。甜,味道係ok
Tic Tac Room (中環)

好食度: 😋😋😋/5

Iced  Latte
吉列豬扒蛋包飯
漢堡扒蛋包飯

黑糖布丁
最後港男見網上不少人話個甜品係挽救成個餐嘅重點,所以就試咗佢個布丁。甜,味道係okay嘅,但無話去到咩驚天地嘅地步。總括嚟講,呢個價錢同質素加埋係中環地段嚟講,只係可以接受,但並不會特別想再回頭,除非真係想同朋友嚟睇波睇馬嘅話,先有少少誘因,否則的話打過一次咭就夠了。

———-//////————
地址:中環士丹利街10號香港賽馬會投注處2樓2號舖
電話:35682598

~~~~~~~~~
#堂食 #kongerguy #kongercouple #搵食 #中環 #中環美食 #中環搵食 #士丹利街 #投注站 #tictacroom #tictacroomhk #食 #蛋包飯 #西炒飯 #吉列豬扒
2022-09-03
2022-08-30 743 瀏覽
位於中環士丹利街,被視為全港最「幸運」的場外投注站,自1994年以來,合共錄得47位幸運兒中六合彩頭獎,是售出最多頭獎彩票的分店。上址經過11個月升級工程後,已於5/8,以新形象重開,當中有體驗店外,還有兩間餐廳,包括:有型連鎖店Lady M New York丶Tic Tac Room,兩間餐廳,除有賽馬日外,其餘時間也不設電話預約,如果要光顧就要早少少(11:45am)Walk in 排隊,同時,因為餐廳設於投注站內,所以未滿18歲人士,也不得內進,如果大人想帶小朋友進入一齊用餐,就要選擇其他地方投注站樓高三層,每層均設有不同的打卡區,在地下入口旁,有六合彩攪珠機,另邊廂擺放露營車,Lady M New York在1樓位置,餐廳外放了吊搖籃及花海牆,供人拍照Tic Tac Room在二樓,餐廳入口前,放了一個搶眼的座位磅,以及一些騎士服飾,沿路也有一些與賽事有關的歷史介紹,包括:昔日從業員與場外人員,傳達賠率的手勢,由於餐廳地方不算太大,座位也不算多,幸好,我和好姊妹一早到場排隊,很快便安排入場,入到餐廳內,已被一大幅賽馬屏幕所吸引,旁邊也有不少賽馬公仔,以及兩部電子投注機,正值12

Tic Tac Room在二樓,餐廳入口前,放了一個搶眼的座位磅,以及一些騎士服飾,沿路也有一些與賽事有關的歷史介紹,包括:昔日從業員與場外人員,傳達賠率的手勢,由於餐廳地方不算太大,座位也不算多,幸好,我和好姊妹一早到場排隊,很快便安排入場,入到餐廳內,已被一大幅賽馬屏幕所吸引,旁邊也有不少賽馬公仔,以及兩部電子投注機,正值12:00中環午膳時間,不消20分鐘,餐廳已坐滿客人,剛坐下,貼心的侍應,已送上開水和餐牌,我們選擇了兩個套餐:素菜蛋包飯配紅酒雜菌醬汁丶拿破崙意大利粉配太陽蛋,是日餐湯是粟米湯,姊妹選了特濃咖啡,我選了芒果蛋糕,在等餐期間,姊妹感覺冷氣超凍,示意侍應生,他們即調高溫度,過了一會,便送上素菜蛋包飯配紅酒雜菌醬汁,以及特濃咖啡,由於我忙於與食物影特寫,完全察覺不到那杯只有尾指高度的咖啡杯,姊妹飲了兩丶三口,已經飲完(所以未有拍照),咖啡味道丶口感丶香味也是一般,至於粟米湯,份量一般,在碟內見到粟米粒丶粟米蓉,口感卻有點奇怪🤔,素菜蛋包飯配紅酒雜菌醬汁的賣相,非常好,用餐刀把蛋切開,酒紅色的飯團,一分為二,蛋的口感嫩滑,飯的味道較淡,沒有紅酒香味,碟邊的配菜,也要用雜菌醬汁拌來食,整體味道一般,用餐期間有兩個投注站職員前來「推廣登記申請-網上投注服務」,剛巧我們之前沒有申請,原來在此投注站的餐廳內開戶,即送小馬環保袋丶百佳超市現金券$50,恍如「中六合彩」般開心,之後侍應再奉上-拿破崙意大利粉配太陽蛋,食物賣相很好,味道也中規中矩!最後,由我品嚐-芒果雪糕,雪糕質地軟滑,有陣陣果肉清香,在雪糕下面,還有芒果啫喱碎粒,製作認真,很有驚喜!

整體來講,餐廳食物款式不多,價錢略貴(但在中環區,拉近市場價格),食物味道一般,不過,賣相也算吸引,每個侍應生態度友善有禮,經常面帶笑容,主動提出為我們拍照,雖然第一次到訪,很有親切和賓至如歸的感覺!

2022-08-29
1K
2022-08-27 2649 瀏覽
短時間內已經去咗3次 最後食到2次無得book枱 每次都係12:20左右到第一次去到 話馬會system enhancement 唔開第二次排咗成半個鐘第三次就完全直入係咪熱潮已過😂坐咗個好舒服嘅梳化位除咗出面嘅大Mon 仲有個細Mon仔全自助用電話落單+比錢不過無得用Apple pay, 每次都要入信用卡資料 有啲麻煩吉列大蝦三文治 $88吉列豬扒三文治 $88好大份 賣相好吸引面頭鋪滿木魚絲同紫菜碎 兩個嘅醬同汁都差唔多麵包烘到好脆🍞麵包同醬汁嘅配搭都幾好-吉列豬扒 厚切到仲厚過塊包但有啲筋位 同埋有啲乾-吉列大蝦好爽口彈牙蝦今次贏咗豬 好味啲章魚奄列卷蛋 $58好好味🥹厚得嚟好滑好鬆軟 蛋味好香好濃再加啲章魚做點啜 好味特級漢堡扒飯配紅酒汁 $138第一次眼殘落錯單 想要蛋包飯 但嗌咗依個🥲好在都幾好味漢堡扒幾有口感 肉味又濃郁 同個紅酒汁好夾漢堡扒蛋包飯配紅酒汁 $138吉列大蝦蛋包飯配日式咖哩 $138經盡艱辛先食到嘅蛋包飯🫣賣相無失望 用嚟望絕對無問題味道就…..個飯加咗好多茄汁 味道太出同太酸無論配紅酒汁 定係咖喱 都被茄汁蓋過晒🧐面頭嘅蛋蛋就乜味都無賣相比味道出色好多
短時間內已經去咗3次 最後食到2次

經盡艱辛先食到嘅蛋包飯🫣賣相無失望 用嚟望絕對無問題

味道就…..
個飯加咗好多茄汁 味道太出同太酸
賣相比味道出色好多

Menu好似好多選擇 但啲combination嚟嚟去去都差唔多
基本上就係漢堡扒/ 吉列大蝦/ 吉列豬扒 配紅酒汁/咖喱咁樣😂

餐:前菜+甜品 +$30 轉餐好抵食

旁邊仲有啲檸檬味嘅啫喱
酸酸甜甜 哎喲 又幾夾喎

甜品最出色
2022-08-08 1055 瀏覽
本后成為中環儷人幾個月, 係時候為中環餐廳評下分!係IG見到呢間新餐廳, 睇官方照片好似不錯, 約埋個中環飯腳試試佢~ 位於投注站樓上, 餐廳入面有多部電視播住球賽, 應該都幾方便大家隨時落注. 本后唔識賭波賭馬, 專注番食物上面!Lunch set前菜可以揀湯或沙律, 正常水準, 不過不失. 主菜我哋都揀左豬扒, 本后的芝士豬扒只有好少芝士係面, 豬扒炸得有點過頭, 有點乾… 飯腳的豬扒蛋包飯, 本后試了一口, 茄汁味唔夠, 又係不過不失. Lunch Set包左飲品或甜品, 本后係衝住個吉士布甸而來的, 賣相不錯, 質地夠滑, 焦糖亦夠多, 為呢餐飯加番少少分!
本后成為中環儷人幾個月, 係時候為中環餐廳評下分!

吉士布甸
2022-08-04
吉士布甸
2022-08-04 873 瀏覽
中環新開既日式西餐廳 特別之處係位於 #賽馬會投注處 18歲才可進入喔〰️賽馬日亦會有特別Racing day set 可以坐全日欣賞賽事外🏇🏻亦有提供好多board game玩🧩啱晒我怕悶既人🤓!比二百蚊左右就有個位置玩下 抵過party room😜🏇🏻RACING DAY SET $198🏇🏿▪️STARTER前菜Clam Potato Salad 蜆肉薯仔沙律🥗唔係一般既沙律 而係好似薯蓉咁 都幾開胃😚〰️▪️SOUP湯Corn Potage 粟米濃湯🥣粟米湯就遜色了 唔夠濃 比較稀身😣另外有洋蔥湯可以選 ▪️MAIN 主菜Red Wine Beef StewSunny Side-Up Egg, Japanese Rice 日式燉牛肉飯配太陽蛋呢間餐廳所有蛋都選用#蘭王 蛋 望到蛋黃顏色就知分別 紅色既蛋黃 太陽蛋都煮得好好😝平日餐單係有蛋包飯crazy❣️點解賽馬日無架 好想試呀😳燉牛肉就好普通 感覺似茶餐廳既味道 無乜特別▪️DESSERT甜品Custard Pudding 吉士布丁🍮必點❗️甜品可揀布丁/雪糕 我就揀布丁 超。級。好。味💓唔知布丁係咪都用蘭王蛋 蛋味超級香濃 口感好厚實 面

🏇🏻RACING DAY SET $198🏇🏿

▪️STARTER前菜
Clam Potato Salad 蜆肉薯仔沙律🥗
唔係一般既沙律 而係好似薯蓉咁 都幾開胃😚〰️

▪️SOUP湯
Corn Potage 粟米濃湯🥣
粟米湯就遜色了 唔夠濃 比較稀身😣另外有洋蔥湯可以選

▪️MAIN 主菜
Red Wine Beef Stew
日式燉牛肉飯配太陽蛋

▪️DESSERT甜品
Custard Pudding 吉士布丁🍮
必點❗️甜品可揀布丁/雪糕 我就揀布丁 超。級。好。味💓唔知布丁係咪都用蘭王蛋 蛋味超級香濃 口感好厚實 面層焦糖都好濃 超唔捨得食曬佢😋

▪️自選飲品咖啡或茶兩杯
Earl Grey Tea 伯爵茶
Jasmine 茉莉花茶
賽馬日可以叫兩杯飲品 因為餐廳太凍既關係 所以我兩杯都叫咗茶🫖兩款都香濃 特別推薦茉莉花茶 味道香之類都較清新🍃
2022-08-01 637 瀏覽
位處於中環蘭桂坊鬧市在賽馬會內的一間餐廳,先排隊至少45分鐘以上,以為會有什麼驚喜。內裏的裝修是典型的打卡餐廳格局,我們叫了一個拿破崙意大利粉配太陽蛋和一個吉列豬扒蛋包飯配日式咖喱,先說拿破崙意大利粉本來安全的菜式不過不失,醬汁可以再濃郁一點。但說到吉列豬扒蛋包飯便是一切惡夢的開始,一上菜看到燶啡色厚外皮的吉列豬,以為是炸燶了,切開豬扒後從側面看到炸粉居然比肉厚。我心存希望地把它放在口中咬第一口,肉質”嚡”過阿婆,唔知以為自己食緊橡膠。另外,咖喱不夠濃郁,稀如維他奶,無咩咖喱味,不如返屋企自己用咖喱磚整仲好食。炒蛋和蕃茄飯居然可以做到沒有蛋和蕃茄味,味道感覺比素食更健康。最後,我特意用原本應該繼續進食吉列豬的時間寫下這篇文章,並以我多年縱橫食肆的經驗,如同做人道理一樣,奉勸大家切勿以貌取餐廳喔~打卡就另作別論。
2022-08-01
2022-07-30 718 瀏覽
中環馬會翻新後新開和食屋裝修比較似會所貴賓室個人覺得打卡位唔多至於食物整體尚算不過不失但本身幾期待嘅蘭王蛋包飯就幾失望下問題出咗喺個茄汁飯度茄汁飯調味過酸完全蓋過蛋味基本上浪費咗蘭王蛋吉利豬扒就合格啦唔算突出反而個焗通心粉仲好味啲不過意外地咖啡就比想像中好飲- 是日餐湯- 吉列豬扒蘭王蛋包飯配咖喱- 芝士焗新豬肉雜菌通粉- Latte@tictacroom_hk中環士丹利街10號香港賽馬會投注處2樓2號舖
中環馬會翻新後新開和食屋
裝修比較似會所貴賓室