Three on Canton

2019-02-26 1138 瀏覽
因為突然間好想食自助餐,香港比較難book,咁就上嚟睇吓見到呢間,經open rice book 下午自助旅餐新年都仲有七八折,咁就經系統book 左年初二去,入到去發現好少人,都驚伏伏地地㗎啦,見到啲人主要係食冷盤,又見到蟹鉗,藍青口等等,我食左第一轉,到第二轉再去,但我一夾起藍青口,起碼有10隻蚊滋撲面(一回想起頭先已經食咗幾隻,我非常咁有陰影),咁第二轉我當然冇夾到啦,然後我兜個圈,發現都係冇乜嘢食,咁我就主要食蟹鉗。然後甜品算係可以接受嘅,其他熱食我就完全無食過,埋單$590 左右兩個人,就當係喺繁忙嘅尖沙咀搵個靜靜地地嘅地方坐下囉(完)
2019-02-06
2019-02-15 1185 瀏覽
中午慶祝同事生日過來自助餐,首先安排了靠窗的長型桌,採光不錯,而且我們早到,海鮮基本都一上碟,我們都可以拿到,比較新鮮。熟食有驚喜,牛排和意大利飯可以Encore,甜品的蛋糕拼生日碟很有心思。到期需要加20,最後還是未試完全部就要走了。
2019-01-29 18579 瀏覽
吃自助餐的熱點, 當然要數到港威酒店的Three on Canton. 一直很旺場. 除了地點之外, 更有豐富的選擇. 這晚就來吃生蠔及鵝肝自助晚餐, 實是相當飽足的晚上.兩款即開生蠔分別是Irish Rock以及Normandy, 前者海水味輕柔, 肉質挺爽, 後者入口帶礦物質及甜味. 除此之外, 還有芝士莧菜焗蠔, 芝士味道香濃, 對我來說, 是比即開生蠔更有吸引力. 而炸蠔餅就是自助餐比較少見的項目, 炸得不太油膩, 但很香口.另外一個主打環節是鵝肝. 香煎鵝肝是招牌菜, 肥美的鵝肝, 跟多士同吃, 從來是最佳拍檔. 鵝肝千層酥是特別一點的菜式, 千層酥皮中的是鵝肝慕絲配鴨胸肉, 質感細滑. 鵝肝蘑菇意大利飯就是味道比較濃的risotto, 質感對辦.頭盤的亮點是風生水起, 新春期間吃此品特別合適. 當然少不了的是沙律, 芝士, 壽司, 以及刺身等等.冰鎮海鮮永遠是萬人迷. 這晚供應的包括有波士頓龍蝦, 雪場蟹腳, 翡翠螺, 以及青口等等, 新鮮爽彈的波龍, 鮮甜的雪場蟹腳, 您不會抗拒吧. 燉湯是川貝鱷魚燉唐排, 熱辣辣, 足料, 味道清甜, 很討好.兩款招牌菜繼續令人滿意.
兩款招牌菜繼續令人滿意. 海南雞飯, 雞肉嫩滑, 雞飯入味, 三色醬對辦. 另外, 片皮鴨也是必吃之選, 點上醬汁, 很惹味.
其他主菜就包括有黑松露帶子炒蘭花蚌, 清蒸大海鱸, 烤肉眼扒, 以及烤羊架等等. 愛吃肉眼的我, 當然要主攻這個部份.
最後, 還有甜品. 除了朱古力噴泉, 還有士多啤梨噴泉, 以及黑松露芝士噴泉等等. 黑松露芝士噴泉有點像瑞士的芝士火鍋, 但加入了黑松露, 味道來得更豐富. Mövenpick雪糕, 您懂得的美味, 不解釋了. 意大利芝士蛋糕層次分明, 就是經典.
其他甜品還有雲呢拿焦糖燉蛋, 檸檬撻, 士多啤梨慕絲, 棉花糖蘋果酥餅, 麵包布甸, 瑪德蓮貝殼蛋糕, 士多啤梨拿破侖, 紅桑莓朱古力蛋卷, 維多利亞海綿蛋糕, 以及芒果椰子蛋糕等等. 我就介紹大家試試士多啤梨拿破侖, 酥皮做得挺酥脆的.
Three on Canton的生蠔及鵝肝自助晚餐, 包括一系列豐富的生蠔及鵝肝菜式, 加上不少招牌菜, 這晚, 大滿足.
2019-01-27 1456 瀏覽
之前上OPENRICE 見到好多人介紹呢度嘅黑松露BUFFET,仲有全港唯一一個嘅芝士噴泉,芝士加黑松露兩樣都係我嘅最愛,所以一定要黎食。食咗超多野,同其他BUFFET 唔同,呢度唔太多人,所以唔會有排隊多過食嘅情況,連即開生蠔、龍蝦同小龍蝦都唔駛排長龍,食到一半直頭無人排隊,平時好受歡迎嘅魚生同鵝肝都係唔駛排隊,呢個真係好抵讚﹗野食嘅款式對我黎講都算幾多元化,連片皮鴨都有,不過我已經食咗太多野,無試到,其他大路嘅parma ham、車仔麵、甜品都有唔同選擇,有比較少見嘅oreo cheesecake咁。整體黎講,都算係近年食到比較好嘅BUFFET,時間又有成4個鐘,又唔多人,仲要喺尖咀,價錢都係500幾,物超所值,下次再有黑松露THEME,一定要再黎ENCORE~~

新鮮又厚切嘅三文魚同油甘魚刺身, encore 咗三轉
熱辣辣嘅鵝肝多士,多士煎得又香又脆,鵝肝細細舊唔油膩
即開生蠔,啲蠔偏瘦,鹹水味比較重
全港第一個芝士噴泉,仲加埋黑松露,不過我就唔係好食到黑松露
黑松露帶子,帶子新鮮無雪味,一啖一粒,超爽
呢個黑松露長通粉,我見到超多人推介,現場都好快俾人掃晒,黑松露真係超香,無得頂
野食款式都算幾多元化,連我最鐘意飲嘅冬陰公湯都有,仲要都幾足料,有大大隻蝦
近幾年興倒轉雪糕CONE,佢呢度又跟咗,其實無乜特別,只係用黎俾人呃LIKE
超好味嘅牛奶布甸,無得頂
生日
新鮮又厚切嘅三文魚同油甘魚刺身, encore 咗三轉
熱辣辣嘅鵝肝多士,多士煎得又香又脆,鵝肝細細舊唔油膩
全港第一個芝士噴泉,仲加埋黑松露,不過我就唔係好食到黑松露
黑松露帶子,帶子新鮮無雪味,一啖一粒,超爽
超好味嘅牛奶布甸,無得頂
  • 黑松露長通粉、芝士噴泉、鵝肝多士
2019-01-23 14797 瀏覽
1月之星生日飯,即係小的生日﹐相約Yan放工後一起到TST食Buffet,今次Three on canton,第一次去呢間﹐上網看了簡介﹐出名有生蠔、鵝肝及心大軟等,都是我愛吃的呀,openrice book位仲要有折扣優惠﹐必來一試了。 平日的7:15以好多人,似乎幾受歡迎。 餐廳面積頗大,型格設計。 略微巡下個場先。 鵝肝位置﹐必多人排隊。 雪糕位,是Mövenpick雪糕,必食!心太軟都係呢個位拎呀。 甜品位,好吸引呀。 壽司及刺身位置。 意大利麵位置。 生蠔位置,有法國、愛爾蘭及加拿大3款生蠔﹐但因時間的關係,今次指推出加拿大生蠔。 第一轉﹐竟然品係冷盤先~因見到鵝肝多士太想食即拎了~鵝肝香口油潤,外脆內嫩,好味呀!羊架肉質鮮嫩,冇乜羶味又香口,幾好食~焗蠔夠惹味。 加拿大生蠔,一次否拎3隻,感覺上較瘦,好似冇乜肉食﹐尚算鮮味。 冷盤,長腳蟹蟹肉,鮮甜好味,龍蝦冇乜味。 encore鵝肝多士,太好味了,見有北京填鴨,即食!滿足下好想食北京填鴨的食慾~鴨肉太細件,但幾好味。 蠔餅貌似天婦羅,口感都好香脆呀。 厚切刺身,幾新鮮呀。 䲔魚燉湯
平日的7:15以好多人,似乎幾受歡迎。

餐廳面積頗大,型格設計。

略微巡下個場先。

鵝肝位置﹐必多人排隊。

甜品位,好吸引呀。

壽司刺身位置。

意大利麵位置。

冷盤,長腳蟹蟹肉,鮮甜好味,龍蝦冇乜味。

蠔餅貌似天婦羅,口感都好香脆呀。

厚切刺身,幾新鮮呀。

䲔魚燉湯,好耐冇飲過湯水。

又係甜品時候,松露朱古力蛋糕,黑朱古力味濃厚,口感軟滑,感覺上凡係朱古力系列都幾好味,其他甜品味道正常水準。

心太軟,微熱,黑朱古力味濃郁,有好澎湃的朱古力醬,配上雲呢拿雪糕,一冷一熱,好味呀。

Mövenpick雪糕,必食呀。

Buffet包一杯飲品。

食物味道不俗,鵝肝同朱古力的甜品都好味,thank Yan的生日飯呀。
2018-12-31 2475 瀏覽
公司今年嚟到依度食Christmas lunch buffet,1200左右就可以入座拎野食,唔知係咪因為節日嘅關係所以都幾滿坐。講到食buffet當然是要食刺身同長腳蟹,依度啲牆腳蟹唔算肥,但食落都好鮮甜,如果怕麻煩拆殻,更加推薦大家試下蟹鉗,每隻都啖啖肉,岩我依啲懶人依度啲海鮮都好搶手,但refill速度都好快洗怕冇得食再嚟就係三文魚刺身,比得一啲都唔孤寒一份有四件,而且每件都好厚,冇根位依度有個麵檔,可以自己先揀自己鍾意食嘅食物同份量再比廚師幫手住,面種類同配料款式都好多依度除咗啱大人之外,依到有糖果區好啱小朋友自己揀糖果,而且甜品種類都好多。拎雪糕時廚師仲介紹我哋食剛剛整好嘅心太軟,配左個雪糕球。唔知係唔係人手不足換碟嘅速度有啲慢,但食物同價錢黎講都可以接受。
依度啲海鮮都好搶手,但refill速度都好快洗怕冇得食

2018-12-27 1881 瀏覽
酒店裡的自助餐,地方很大,款式很多,但質素真的一般。幾乎都是普普通通的選擇,沒有生蠔沒有龍蝦沒有高級刺身,聖誕節的午餐,卻是中餐為主,沙拉很普通,點心很難吃,甜品也不夠精緻,都是普通酒店檔次,比起400多一個人的價位,真的有點名不副實。不過地理位置不錯,就在海港城裡面,吃完就可以去逛街。一直有一點我很想不明白,香港茶餐廳的凍奶茶凍檸茶那麼好喝,為什麼一到酒店里就那麼差呢,無論是做法還是味道,都离街邊的差太多,學習一下很難嗎?
2018-12-27 1540 瀏覽
嚟呢度主要係為左食生蠔有三款蠔提供,唔算大粒,但頗新鮮其他海鮮龍蝦,青口,翡翠螺等,都算高質,食物種類夠多,不過熟食方面refill得唔夠快,有幾次走左出去諗住攞都係得返啲殘渣除左呢樣Overall不錯。
嚟呢度主要係為左食生蠔
有三款蠔提供,唔算大粒,但頗新鮮
除左呢樣Overall不錯。
2018-12-26 1398 瀏覽
依3年都選擇係尖沙咀區食聖誕Tea buffet大餐,主要原因係就番女朋友家有老有嫩,出入坐車方便~以往2年都係book~假期inn酒店,一來平啲,二來食物都算不錯,今年想轉吓另一間,加上係網上睇到okibook依個平台成日介紹周圍食嘅優惠,參考完之後,早鳥價有85折,兼比埋全數有優惠,所以就選擇了這間港威酒店啦~酒店門口比較偏少少,入到去,除咗Lobby大堂同3樓Buffet層有少少金色聖誕樹裝飾,基本其他您完全未感受到有聖誕節日氣紛,有點兒失色…聖誕當日Tea buffet由下午3:15-5:15,因為係柯士甸嗰頭塞車加燈位等得耐,所以成3:45先去到入座。目測其實應該都算係8-9成滿入座,餐廳地方算大,食物款式同攞檔比起假期inn都多,(其實本人唔食生嘅食物,例如剌身類…),所以熟食多就至啱我心意~甜品~款式,總類,味道,相當唔錯,牛角酥非常好味,(我自己都係做飲食嘅,係一個鐘意試人哋公司甜品嘅……甜。品。怪。嚟~😂😂)但個朱古力Brownie,可能係迎合聖誕關係,加咗冧酒同提子,可能我唔太鐘意,所以感覺不太良好…個雪糕櫃係我至愛MOVENPICK,有專人幫您畢雪糕,但無我至鐘意

個雪糕櫃係我至愛MOVENPICK,有專人幫您畢雪糕,但無我至鐘意嘅宏哩嗱味,試了個士多啤梨味,可能果肉多,所以味道略帶酸咗……

另外凍甜品櫃有幾款慕士杯,最特別味道係焦糖香蕉~布甸,混合咗嘅味道變咗拖肥,口感質感超新鮮~而Raspberry慕士無帶酸,唔錯。反而咖啡慕士略帶苦了少少……

黑松露芝士噴泉~驟眼望落去何其宏偉,主要比您點點啲炸手指魚,腸仔,同麵包,但唔太覺有黑松露味~😂😂

基本上,節目下午茶連加一,$300鬆啲,這間酒店算非常唔錯,有機會應該要再嚟試吓佢晚餐buffet先得~
2018-12-25
聖誕節
  • 甜品
2018-12-20 1325 瀏覽
公司去食buffet lunch,揀左好幾間但係好多都full Booking,所以簡呢間試吓啦,呢間真係好多嘢食,冷盤有長腳蟹,小龍蝦,八爪魚,青口,凍蝦,熱盆都有好多款,有即煮嘅湯面同埋即炒嘅意粉! 同事話面同食炒意粉都好好食,個人就主攻長腳蟹,牆腳蟹幾新鮮,肉質唔鞋,唔梅,幾好食,令人驚喜嘅係佢嘅甜品竟然有心太軟,仲要即焗嘅,配埋雪糕,味道唔錯,好流心,已經食咗兩件,雪糕就推薦青檸味,酸酸地好開胃!仲有松露芝士噴泉,配炸物, 佢好creamy嘅芝士味,但松露味就唔多覺,仲有推薦佢嘅南瓜忌廉湯,好creamy, 好香!仲有佢嘅直覺蒜蓉牛油扇貝,勁正肉質啱啱好好話牛油味同蒜蓉味好香!食左好多件,餐飲就麻麻哋,個個都話淡茂茂,寧願出去拎橙汁飲!餐廳應該唔係太夠人,啲碟長期都無人收!

餐飲就麻麻哋,個個都話淡茂茂,寧願出去拎橙汁飲!
餐廳應該唔係太夠人,啲碟長期都無人收!
  • 心太軟
  • lunch buffet
我屋企老闆生日,原本book咗上次果間buffet,但因為佢地冇生蠔,老闆又指定要食生蠔、龍蝦,咁就轉咗呢間食,之前食過幾次lunch,都ok,今次就試dinner。一句講晒,「正常buffet」,冇驚嚇,都冇驚喜!係唔太抵食啫!buffet六點半開始食,你book幾點就幾點開始,根據咁多年食buffet經驗,呢種不分時段的,就梗係越早入去越好啦!生蠔:有濃濃咸味(希望係海水味啦,我唔識分呀!),但係好瘦,有幾隻好似得個皮咁⋯不過有三款,過得去啦!但食到8:00左右,得番一款蠔供應!龍蝦:都係好瘦,大部分都冇膏,有啲個身仲細過大蝦。只有第一輪係正常啲⋯有啲失望火腿:巴馬火腿包住哈蜜瓜,焗你食一大舊野⋯羊架:好羶!最唔掂係唔熱!算啦!湯:有忌廉南瓜湯(冇試)、花膠雞湯(ok)、冬陰公湯(好辣)、燉唔知咩鱷魚湯(唔敢試)!片皮鴨:正常鵝肝多士:塊多士可以淨係吸油,唔洗放入口。一樣都係唔熱,就算即刻煎起嘅都唔熱!黑松露巴馬臣芝士意大利粉:值得一試甜品:臨近聖誕,甜品區非常精美!不得不提呢間啲甜品超健康!唔甜!我拎咗幾款,都唔甜,直頭冇乜味!好想知佢地係用咩糖整甜品!心太軟:好食,仲可以加M字
生蠔

波士頓龍蝦

火腿:巴馬火腿包住哈蜜瓜,焗你食一大舊野⋯
巴馬火腿

羊架:好羶!最唔掂係唔熱!算啦!
烤肉

片皮鴨:正常
鵝肝多士

黑松露巴馬臣芝士意大利粉:值得一試
黑松露巴馬臣芝士意大利粉

甜品區
朱古力噴泉
燕窩奶凍

心太軟:好食,仲可以加M字頭雪糕,一齊食,一流!
其他野我就冇乜興趣,尤其係個湯粉麵區,魚旦蟹柳腸仔⋯我做乜要比幾百蚊响酒店食?!
湯粉麵
湯粉麵啲餸

仲有一點就係整潔比較差,客人跌咗食物响枱,係冇人執㗎,仲要啲waiter 見到都唔係好理,可能佢唔係果區就唔理掛!
廁所,好多個水龍頭都有啲紙巾碎,又有好多個都冇洗手液同抺手紙⋯又冇吹手嘅風機⋯想點!真係商場洗手間都不如!
老老實實,短期內都唔會黎多次,之前lunch質素都唔係咁,唔掛得啲人話越黎越差!

芝士噴泉
2018-12-12
生日
鵝肝多士
黑松露巴馬臣芝士意大利粉
2018-12-10 1305 瀏覽
9/12星期日,兩人到達three on canton,環境尚算ok,2人台在一張window side的4人多旁,但台與台之間相距很近!即開生蠔有三款,愛爾蘭,加拿大,另一款唔識(sorry),不用點排隊,但三款蠔皆細,瘦,冇咩蠔味,喊(海水)味為主。龍蝦肉質較林,長腳蟹一般,冇咩鮮味,三文魚,油甘魚剌身一般,甜蝦,北寄貝,好一點,燉湯,片皮鴨,羊架,西瓜,菠蘿movenpick雪糕幾好,其余一般,其實食物款式算多,但質素一般,兩人埋單85折後1380,以此價錢,個人認為有更多較好自助餐選擇。服務方面印象麻麻,電話訂台時,解釋可泊車在海港城156,我問咩係156,服務員dead air,我再問,佢都dead air,我再話唔明咩156,佢話156場,此時我オ明白可泊1,5,6號停車場(可能自己理解力低,及對海港城不熟悉,但156三個數字可代表很多野),服務員給台入席,執台清潔,埋單勤快,唯獨ordet餐飲時漏了,要再次order。

2018-12-09
5 分鐘 (堂食)
  • 片皮鴨
2018-12-05 1462 瀏覽
該餐廳標榜小童免費,但原來小童免費免費後其他人就不能享用85折,小心中伏雖然電話中已確認,但男職員話無人證明到邊個職員係電話咁講幫親前記得問清楚和電話錄音,問清楚職員姓名另外,openrice的價格也是不更新,完全中伏食物方面,選擇頗多,味道不錯,環境也頗寬敞
雖然電話中已確認,但男職員話無人證明到邊個職員係電話咁講
幫親前記得問清楚和電話錄音,問清楚職員姓名

另外,openrice的價格也是不更新,完全中伏

食物方面,選擇頗多,味道不錯,環境也頗寬敞
2018-12-04
午餐
2018-11-30 1126 瀏覽
輕鬆飲杯野正呀食完飯諗起這裡飲野正呀,即刻過來叫左杯rose brut cava佢叫杯生啤。環境一流有情調氣氛Bar tender Henry 笑容親切有禮!陽光又健談每樣事情也很好如果收夜D更好朋友聚會飲野好值得介紹比大家
輕鬆飲杯野
正呀
食完飯諗起這裡飲野正呀,即刻過來
叫左杯rose brut cava
佢叫杯生啤。環境一流有情調氣氛
Bar tender Henry 笑容親切有禮!陽光又健談
每樣事情也很好
如果收夜D更好
朋友聚會飲野好值得介紹比大家

2018-11-27 1151 瀏覽
冬季來臨,Three on Canton 推出以時令栗子、香薑及玉桂炮製十二款精緻鹹甜美點既下午茶。我特別推介薑味鵝肝凍批配香橙薑味果醬、栗子火雞三文治配紅莓醬同薑味法式燉蛋。($488/2位).為慶祝法國嬌蘭190週年紀念,仲推出優雅香氛雞尾酒添。.調酒師巧手打造Mon Guerlain Goddess 雞尾酒。使用Hendricks 顫酒作基礎,添加左薰衣草糖槳、雲呢拿、紅莓和檸檬汁調製。最後調酒師會將Mon Guerlain Eau de Toilette噴落花上,雞尾酒果味香濃而且清新,好岩女士們。.The Imperial 的靈感是來自 Eau de Cologne Imperiale 帝皇之水。調酒師將 Jim beam、 Amaro montenegro、Dom benedictine、Cointreau、苦橙精油和迷迭香混在一起,橙香四溢, 創造賦有力量、壯麗和浪漫的雞尾酒。
為慶祝法國嬌蘭190週年紀念,仲推出優雅香氛雞尾酒添。
黑朱古力百力甜酒松露棒棒糖
紅莓芝士蛋糕