Three on Canton

2021-01-13 1715 瀏覽
同好姊妹補祝生日,說説笑笑又一個下午,開心🥰.這間的下午茶jo覺得質素還可以,不過我期望係更好食,又無左棉花糖主題有點失望呢.整來講,如果鹹點可以多d就好,得三款,最好食係漢堡都幾juicy,但慕絲蛋糕太多了大肚婆好無奈呢🥺好多都唔食得☹️環境係最加分,喜歡有個大梳化,坐得超舒服,嘆住甜品hea一個下午就岩哂
同好姊妹補祝生日,說説笑笑又一個下午,開心🥰

2021-01-12 1841 瀏覽
港威Three on Canton 午餐🥂其實正價唔會食,因為有飛行里數夠期要換,免費食,所以冇乜要求🙈因為而家二百幾嘅午餐,其實已經好多間可以選擇,好多嘢食🤔而E間我覺得熱盤比較多選擇,其它方面就一般啦🙊甜品算多味道還好,同埋呢度係咖啡奶茶任飲。冷盤方面有長腳蟹,翡翠磥,青口,凍蝦,小龍蝦。長腳蟹有個問題就係第一輪啲蟹係靚嘅之後再補級嘅已經好瘦同好細隻🙃。刺身方面嘅品質亦都一般試咗幾嚿就冇再食了。服務還好,坐位安排算寬敞😊
港威Three on Canton 午餐🥂
服務還好,坐位安排算寬敞😊
2021-01-09 3107 瀏覽
成年無食過buffet, 今日同老公特登去食。讚:1.可以用海港城dining B coupons, 實價仲有九折,兩位成人都係$520, 抵!2. 長腳蟹鮮甜,一d都唔咸,食咗幾轉,可惜冇生蠔3. 座位有距離,隔得都ok,唔算多人4.咖啡茶任飲5.HD 雪糕有五款口味彈:1. 附近有枱客可能係熟客,不停有厨師侍應同佢地傾計,有d嘈2. 厠所如果清潔d會更好
成年無食過buffet, 今日同老公特登去食。
讚:

2. 厠所如果清潔d會更好
lunch buffet
lunch buffet
2021-01-03 1559 瀏覽
鹹點🍄香焗蘑菇酥外皮酥脆,內餡蘑菇有著黑松露的香味。🍔 芝士植物肉漢堡上層麵包皮很特別,有種淡淡的甜味類似菠蘿油的感覺,肉的口感扎實。甜點🥭 芒果蜜柑塔外型可愛,草莓意外的不會很酸,蜜柑跟芒果配合的剛剛好,擠上牛奶醬讓整體不會太乾。🍍 波羅熱情果圓圓的外表,外層Q軟類似果凍,不會太甜味道香濃~🍇 提子英式鬆餅真的非常好吃,以往吃到的都偏乾,吃太大口有時會噎到,但這家的不會,裡面是比較濕潤的,糕體起司味很香,配上店家附贈的奶油忌廉&草莓果醬很搭~🍓😷服務人員很有禮貌,感覺隔著口罩都能感受到他們的笑容~💰套餐兩人份是HK568
鹹點

🍄香焗蘑菇酥
外皮酥脆,內餡蘑菇有著黑松露的香味。
🍔 芝士植物肉漢堡

甜點

🥭 芒果蜜柑塔
🍇 提子英式鬆餅

😷服務人員很有禮貌,感覺隔著口罩都能感受到他們的笑容~

💰套餐兩人份是HK568
1月2號食,原本book左夜晚但林鄭勒令唔准食,唯有試下lunch。食物算ok,冷盤海鮮算多,螺夠大但冇鮮味,蝦ok冇梅,青口算最ok;但沙律吧選擇少,失望;熱食一般樣樣試啲,留意角落有鵝肝意大利飯,冇鵝肝多士食個飯頂住先。最重要埋單用左海港城coupon,仲比多個九折我,五百幾兩個人,正常價食到假期buffet,算開心了。詳情可睇片:2021試尖沙咀酒店自助餐,人均260蚊?
詳情可睇片:
2021試尖沙咀酒店自助餐,人均260蚊?
2021-01-02
好滿意呢個下午茶!呢個三層盒好特別,好易打卡易到靚相!幸好外賣甜品食物都唔差呀!嘩今年疫情受影響,周圍都出賣下午茶吸客,實在太邪惡太吸引。今次去野餐玩,云云中最後揀左Three on Canton 外賣下午茶。價錢吸引,我有會員75折,折後$426扣埋會員現金劵補$176 補百幾蚊食個下午茶所以係好開心既另外,我特別推薦買完可以搭的士去最近既西九個邊野餐。因為近近地坐下草地打下卡,享受睇日落特別寫意,不過在場間唔時有職員提示戴好口罩保持社交距離,大家除低口罩食完野,記得一停口就好戴番好口罩傾計喇。

嘩今年疫情受影響,周圍都出賣下午茶吸客,實在太邪惡太吸引。

價錢吸引,我有會員75折,折後$426
扣埋會員現金劵補$176
補百幾蚊食個下午茶
所以係好開心既

2020-12-23
15 分鐘 (外賣自取)
下午茶
  • Afternoon tea set
2020-12-29 913 瀏覽
推出了一段時間的特式 High tea set。星期六、日及公眾假期一定無位,平日又要等自己放假,加上限聚,座位少了又要延後,終於在過年前可以品嘗了。第一次看到tea set不是用三層架,而是放在信封上的。有鹹有甜 色彩繽紛,連果醬也放上了。食品不差,impossible meat的漢堡是鹹襯甜包,不致於難吃但感覺怪怪的。它旁邊的炸雲吞反而不錯。朱古力控的我,當然要大大力捧場。其次薑餅、小果撻、草莓mousse也很好入口。鬆餅夠鬆,切的時候很易散落一碟,要小心處理。雖則是一人份量,吃著吃著也是挺飽的。加上熱水無限添,可以多喝幾杯茶清新一下。最後,吃飽後,便可以把茶包信封到郵筒裡寄出了~~
夏日雜莓綠茶

下午茶在信封上

最後,吃飽後,便可以把茶包信封到郵筒裡寄出了~~

2020-12-28
$368.6
夏日雜莓綠茶
下午茶在信封上
2020-11-27 2178 瀏覽
真的好耐無食下午茶了~~因為要用埋海港城的飲食卷,同茶蜜約左在Three on Canton 食川寧品茗寄意下午茶因為太多人要用埋海港城的飲食卷,真的差不多可以食到下午茶的餐廳都滿曬,幸好仲可以食到川寧品茗寄意下午茶~~下午茶有6款甜品及4款鹹點,大部份都會用到加上不同口味的川寧茶~另外都會有埋茶包送,鹹點特別的系以「Impossible Meat」植物肉炮製的漢堡~~味道都同真的牛肉無分別,吞拿魚都唔錯,其他鹹點就真的一般~~甜點方面英式早餐紅茶的慕絲及咖啡泡沫最得我心,唔會太甜,其他甜點伯爵紅茶朱古力芝士慕絲蛋糕,仕女伯爵紅茶菠蘿熱情果蛋糕都唔差,只系整體感覺都一般,由其鬆餅有少少過火的味道~~幸好用優惠卷,價錢平DD,又可以坐好耐,另外我點左無酒精雞尾酒,GENTLE ROSY,都好容易入口,好重的士多啤梨味~~整體來說,用埋優惠卷,一百多鬆D就可以食TEA,都OK!
真的好耐無食下午茶了~~
因為要用埋海港城的飲食卷,
因為太多人要用埋海港城的飲食卷,
真的差不多可以食到下午茶的餐廳
都滿曬,幸好仲可以食到川寧品茗寄意下午茶~~
下午茶有6款甜品及4款鹹點,
大部份都會用到加上不同口味的川寧茶~
另外都會有埋茶包送,
味道都同真的牛肉無分別,吞拿魚都唔錯,
其他鹹點就真的一般~~
甜點方面英式早餐紅茶的慕絲及咖啡泡沫最得我心,
唔會太甜,其他甜點伯爵紅茶朱古力芝士慕絲蛋糕,
仕女伯爵紅茶菠蘿熱情果蛋糕
都唔差,只系整體感覺都一般,由其鬆餅有少少過火的味道~~
幸好用優惠卷,價錢平DD,又可以坐好耐,
另外我點左無酒精雞尾酒,GENTLE ROSY,
都好容易入口,好重的士多啤梨味~~
整體來說,用埋優惠卷,一百多鬆D就可以食TEA,都OK!
2020-11-21
下午茶
2020-11-27 1945 瀏覽
#double👧🏽👧🏻吃在尖沙咀#double_酒店餐廳【自助餐系列| 𝒢𝒶𝓉𝑒𝓌𝒶𝓎 ℋ𝑜𝓉𝑒𝓁】..#🥭👧🏻今次揀咗同樣位於尖沙咀嘅港威酒店試吓佢哋嘅Dinner buffet😆 呢度嘅食材都幾高級✨食物款式算多(比起上次中伏嗰間🤫)..海鮮有生蠔 龍蝦 同蟹腳 生蠔都新鮮嘅~冇人排隊會俾三隻 人多就得兩隻🙈 另外有鵝肝多士🤩 不過件多士唔香脆 似方包多啲 有點失色 羊架嘅羶味可以接受粉麵檔就有泰式船麵😋 有兩款湯底揀 旁邊仲有冬蔭公 👧🏻叫咗個麵底再自己加冬蔭公湯 又幾好食🤤啲料好足(最後食咗兩碗🤣) 比較特別係呢度有片皮鴨🤣 生果就有少見嘅西柚同熱情果🙈 甜品亦都唔錯 款式幾多👍🏼 窩夫整得好香脆 超好食!! 仲可以自己整pancake同朱古力噴泉🤣---------
#double👧🏽👧🏻吃在尖沙咀

• dessert
  • 羊架
  • 龍蝦
2020-11-22 1607 瀏覽
今日第一次嚟到呢間酒店試吓佢嘅下午茶係因為比佢嘅棉花糖吸引住,你都果然好大一盤,上面仲有好多小蛋糕,和喊點冇諗過原來個棉花糖會着燈🤩兩個人嘅下午茶都好多多到食唔晒,好抵食😍😍😍
今日第一次嚟到呢間酒店試吓佢嘅下午茶
冇諗過原來個棉花糖會着燈🤩
兩個人嘅下午茶都好多
多到食唔晒,好抵食😍😍😍
2020-11-21 1694 瀏覽
燒牛肉非常之美味牛扒還可以加熱到你適應的成熟度其他酒店buffet不能提供一個熱辣辣的燒牛肉這裡的燒牛肉旁邊有鐵板可找廚師加熱及配合你的口味,幾成熟的口味奶茶咖啡凍飲任飲非常之爽意海鮮種類雖然不多但比較新鮮心太軟我們添食了好多個配雪糕簡直無法抗拒甜品方面芒果芝士蛋糕津津有味賣相非常好我們一家大細總共四個人頭收費兩個大人的價錢感覺美食已經非常開心及滿足況且況且我是walk in入去非常之幸運有位給我我老婆更大讚我冇得頂好x醒因為佢估計沒有位置給我們帶我堅持要要嘗試一下walk-in有否位置畀我拼營了我食得非常開心亦由頭笠到落腳very good
燒牛肉非常之美味

甜品方面芒果芝士蛋糕津津有味賣相非常好

況且況且我是walk in入去非常之幸運有位給我
我老婆更大讚我冇得頂好x醒
2020-11-17
2 分鐘 (堂食)
用餐優惠
信用卡優惠、優惠券
  • 燒牛肉
  • 海鮮拼盤
近月寫自助餐,都喜歡先抽起回本位講講,而上星期跟太太入住Gateway Hotel Hong Kong Staycation,本身只包早餐Buffet,但難得放鬆一晚,無可能走出街四圍搵餐廳吧?由於限聚令下,餐桌間要保持一定距離,所以感覺更加寛敞闊落。期間最值得欣賞是餐廳特設一位專員,每隔半小時便會由頭到尾把所有食具包括食物夾及碟都更換,現場所見,真係無停過手,而且服務員清理檯面,收拾碗碟好快手,客人出入又會提醒戴上口罩,值得一讚。即劏原條35kg黃鰭吞拿魚食 Buffet 當然要先找亮點,Three on Canton暫時每星期都會即劏原條菲律賓黃鰭吞拿魚,係疫情下依然咁大手筆,而且係即食,試問又點會唔吸睛吖!大家要記住,大約7點左右,師傅會推條魚出場,10分鐘後會即劏,同埋即時切開比大家享用。另一個亮點係西班牙海鮮飯,仲要係豪華版,因為除了有海蝦、魷魚、青口基本海鮮外,更有半開龍蝦,夠矜貴了吧?至於係邊度?就要大家去搵下啦!香煎鵝肝即煎即食,滿口都是油香,因為細細件,食多幾舊都不怕膽固醇超標。生蠔說起來,已經好耐無係自助餐見到即開生蠔,Three on Canton 提供法國Fin

由於限聚令下,餐桌間要保持一定距離,所以感覺更加寛敞闊落。

即劏原條35kg黃鰭吞拿魚

生蠔

說起來,已經好耐無係自助餐見到即開生蠔,Three on Canton 提供法國Fine De Claire生蠔,仲要係即開貨色保證新鮮衛生,雖然每次只限拎兩隻,但開蠔師傅好快手,無須等好耐。

蠔肉真係好鮮甜,邊位有少許爽口,又有些少海水味,好正。

海鮮區

首選當然係半開波士頓龍蝦,由於太受歡迎,偶爾都要等一陣,不過真係好多膏,同樣肉質不會死實,隔離檯位少女可以一次過鯨吞兩隻,我都自嘆不如。
另一款較受歡迎係麵包蟹,不過蟹膏比較結實同埋蟹殼都幾硬淨,想食都要花點功夫。
其他仲有青口、翡翠螺、鱈場蟹腳及藍貝,講真吖,海鮮陣容真係幾強。

刺身

甜蝦、八爪魚、三文魚及日式捲蛋,其實淨食拖羅都夠啦,不過幾款刺身都毫無雪味,肉質柔軟,不錯。
其實餐廳將不同食物分成不同區間,太太比較鍾意食東南亞菜,尤其是必食海南雞飯

雞肉真係好嫩滑,而雞油飯粒顆分明,有水準。
湯品有西湯海鮮週打湯同埋中湯係青紅蘿蔔牛尾湯,喜歡飲湯的朋友仲有草花紅棗圓肉唐排燉湯,火喉十足,自己係懶人一族,係屋企煲湯仲勉強可以,燉湯就咪攪,有機會梗係飲多兩碗。

同一個Station,有印尼沙律、泰式鳳爪、泰式牛肉沙律、泰式海鮮沙律同雜菜沙律,清清地來點輕食也不錯。
泰式紅咖哩雞、泰式蒸烏頭、泰式黃咖哩炒蟹及冬陰功,味道好正宗,因為大廚係泰籍師傅嘛!
泰式船麵湯底好香,麵條可以自行配搭,加少少辣魚露仲正,就連銀針粉都有,真開心,當然,同樣有辣辣地既喇沙湯及鮮甜既清雞湯底,總之各適其適啦!
去到餐廳另一邊,就係Carving Station,第一當然係法式海鮮湯 (Bouillabaisse)足6kg三文魚放湯,真的誇張,湯底仲有龍蝦鉗、青口及海蝦,難怪味道濃郁。
海鮮食得太多,都要食下其他菜色,烤羊架大約七成熟,羶味偏重,但好啱我,再蘸點mint jelly同芥末,正。

烤肉眼正好切到中間帶血絲位置,鬆軟有嚼口。
加埋蒜香牛油焗海鮮、乳酪海鮮咖哩、黑松露汁煎鱒魚、日式照燒雞、約瑟布甸、燒豬肋骨、紅酒燴牛肉、side dish既車厘茄、炒雜菌及香草薯仔,都幾無可能食得晒。

咖喱專區

整個區份特意沒有豬肉,而咖喱菜色有印度咖哩羊肉、雜菜咖哩、印度烤雞、印度咖哩雞、印度飯、印式脆餅及蒜蓉烤餅,種類夠多,而且由印籍大廚主理,力求味道正宗。

芝士及沙律區

芝士比較簡單,只有Emmenthal、Brie及Gouda三款口味。

想清清地,不妨食下沙律,因為有煙三文魚、韓式海鮮沙律、西班牙凍湯、八爪魚薯仔沙律及田園沙律

熱葷

主要以中式為主。
重心推介片皮鴨,「麼麼皮」用蒸籠保溫,加些少京蔥、青瓜絲同海鮮醬卷起食,滿有油香。
其他仲有椒鹽蝦、薑蔥蒸魚、鹹蛋黃軟殼蟹、翠玉瓜炒牛肉及海鮮炒飯

甜品

甜品區屬於另一個遭人圍剿的area,哈根大師雪糕專櫃香檸雪葩、雲呢拿、咖啡、士多啤梨及比利時朱古力口味,太太用窩夫加球香草雪糕,然後澆上朱古力醬,加少少toppings,正。
哈根大師雪糕批有Strawberry and Cream、Cookies and Cream 與及Peanut butter crunch三款口味,係超市閒閒地都三幾十蚊一條啦,家陣可以任食,真好。
至於整個360度環迴甜品區,放滿了中西式甜品
先講下西式甜品,有美式芝士蛋糕、Oreo朱古力芝士蛋糕、栗子黑莓慕斯、朱古力cupcake、芒果熱情果慕斯蛋糕、芝士瑪德蓮貝殼蛋糕、紅桑莓朱古力慕絲蛋糕、藍莓芝士蛋糕、黑朱古力松露蛋糕、開心果士多啤梨慕絲蛋糕、雲呢拿焦糖燉蛋、意大利芝士蛋糕、自助班戟機同埋麵包布甸配雲呢拿汁

當然會有中式甜品椰汁糕、豆腐花、涼粉及雜果

甜品凍櫃則有北海道3.6牛乳布甸、黑加侖子杏桃慕絲及櫻桃黑森林慕絲

畢竟是酒店自家出品,賣相同質素有保證,其實單係食甜品放題都夠玩。
食得實在太飽,好彩仲有水果幫助消化,菠蘿、西瓜、蜜瓜、熱情果、西柚及青紅蘋果,既新鮮又甜美。

好欣賞朱古力噴泉位,特意調較至低位,正好讓小朋友可以自行用棉花糖蘸點朱古力漿。

2020-11-16 2166 瀏覽
Lucky‼Gateway Hotel 星期日Tea time 好full, 星期四打去book,竟然俾我執雞訂到last一張枱,本身訂左兩位,後來加位都要搞左一陣先成功。Tea buffet來講,海鮮唔係重點,叫做有幾款冷盤可以食吓,我都無特別去食。沙律Bar,擺盤就擺得靚,亦都只係擺得靚,無乜選擇喜出望外嘅係熱盤,竟然有切出來嘅燒火腿,通常lunch or dinner先有。個黑松露芝士醬點炸物腸仔幾獨特,個芝士味幾香濃。意粉檔個意粉食左白汁螺絲粉同茄汁腸仔意粉,質素正常。另外仲有炒飯,幾款中式點心,印度咖喱,不過就無特別去試。甜品幾精緻,係味覺上嘅享受,蛋糕款式選擇OK,唔算太甜,同埋要試吓個麵包布丁,熱熱地幾好食。一開場個好靚果個朱古力蛋糕無再出,幾驚唔再出,即刻問服務員,好彩後來出散件裝。呢度唔算太迫,環境唔算太嘈,幾舒服。想食就最好早D訂位,今次食左$286連埋加一,用左openrice coupon。
Lucky‼

沙律Bar,擺盤就擺得靚,亦都只係擺得靚,無乜選擇

另外仲有炒飯,幾款中式點心,印度咖喱,不過就無特別去試。

甜品幾精緻,係味覺上嘅享受

2020-11-15
用餐優惠
優惠券
2020-11-02 3986 瀏覽
馬可波羅港威酒店自助餐Three on Canton (尖沙咀)📍地址:尖沙咀廣東道13號海港城港威酒店3樓⏰營業時間:07:00-22:00🍱食物:同朋友一齊去尖沙咀食午餐自助餐,朋友仔係酒店會員,食自助餐有折,所以黎試下呢間。自助餐好多選擇,其中我最愛小龍蝦,食左有十幾二十隻😆😆😆,真心俾面架。仲有魚生,甜品水果,牛扒雞扒乜都有。食到我打橫走。🤗🤗🤗👩🏻人均:$200🌃環境:餐廳內設施好靚,有異國風情,係打卡既好地方👍👍👍😆👩🏻‍🍳服務:酒店員工好禮貌,問咩問題都好耐心回答。推薦大家一試☺️
馬可波羅港威酒店自助餐
Three on Canton (尖沙咀)
📍地址:尖沙咀廣東道13號海港城港威酒店3樓
⏰營業時間:07:00-22:00
👩🏻人均:$200
🌃環境:餐廳內設施好靚,有異國風情,係打卡既好地方👍👍👍😆
  • 心太軟
  • 自助餐
  • 鵝肝
  • 海鮮拼盤
  • 龍蝦
2020-10-30 3183 瀏覽
星期五晚同屋企人食buffet, 七點左右竟然有條超大吞拿魚擺上台俾客人影相同即劏,吾講以為去左日本,幾有feel幾捨得俾客食,另外仲有個面檔個喇沙湯底真係超級濃好入味,雖然好飽但好有驚喜,廚師好主動打招呼有禮,現場睇好多客都拎野食會帶口罩,整體不差。