2018-11-15 1125 瀏覽
總體食物其實我只覺一般,但三文魚的質素實在非常超班,所以我還是讚的。餐廳名字挺有心思,the starred, 而red就是紅色,成為star red, 不錯的idea. 這間餐廳的定位是中檔餐廳,並非同小區的其他茶餐廳。午餐有多個不同價錢的選擇,最推薦的是三文魚,質感非常鮮嫩,十分少有,香港大部分餐廳即使是貴價西餐廳或高級酒店都未必有這水準,好有意外驚喜。好多時三文魚都overcooked令肉質會”鞋”,又或只seared (略煎)表層而內裡仍是生的,而這裡的三文魚一切開已知道不錯,食落口即時好意外那恰到好處的cooking👍👍 還襯了幾塊basil羅勒葉,一般餐廳可能用薄荷葉,basil就更能托出三文魚的香嫩😋😋以這個質素同份量,$120成個午餐就好抵,第二度仲貴啲都未有呢個水準。如果我再去這餐廳,毫無疑問我會叫三文魚,因為呢個質素難求。另一個午餐我叫了雜菜紅酒炆牛尾,味道十分之一般,牛尾一般襯濃味,而這份牛尾略嫌唔夠味,以這水準個餐$93就唔抵,一般餐廳可能會更好味同平啲。所有午餐包餐湯、主菜、蜜糖豆甘筍及以下任一樣(薯蓉、炸薯角、意粉、紅米飯)、餐飲。餐飲有橙茶,即平時檸檬茶但

這間餐廳的定位是中檔餐廳,並非同小區的其他茶餐廳。

所有午餐包餐湯、主菜、蜜糖豆甘筍及以下任一樣(薯蓉、炸薯角、意粉、紅米飯)、餐飲。餐飲有橙茶,即平時檸檬茶但檸檬片換了做橙片。凍熱飲同價。

晚飯餐牌與午餐不論選擇及價錢都一樣。

餐湯有雜菜湯和忌廉湯,配一塊意大利香草麵包。雜菜湯似羅宋湯,有點兒過酸。每枱有一瓶橄欖油及黑醋用來點麵包。

另一次我試了下午茶,價錢相對地比午餐晚餐平好多,我叫了溫泉蛋卡邦尼意粉,$45包湯 (無麵包)或餐飲,二選一,這意粉味道比上述午餐的牛尾好,起碼夠味,同時屬一般。

要收加一。

可能餐廳是新開,加上價錢較附近的小餐廳貴又收加一,所以我一點過少少去都直入有位,全程都唔滿。
餐湯
午餐  (香煎挪威三文魚)
跟餐主菜的紅米飯
午餐  (紅酒牛尾)
餐飲  (橙茶)
下午茶  (溫泉蛋卡邦尼意粉)
2018-11-06
午餐  (香煎挪威三文魚)
餐飲  (橙茶)
  • 香煎挪威三文魚