2021-04-01 56 瀏覽
咁啱過咗嚟西灣河覓食,經過西灣河碼頭見到有The Salted Pig 呢間餐廳👀 之前都想試㗎啦~ 原來西灣河都有分店😙睇店面都知個舖位幾大,今日食客唔多,就咁walk-in 都有好多位可以坐💁🏻‍♀️  喺餐廳內都有唔少豬嘅裝飾,好趣緻!由於餐廳靠近碼頭,感受到陣陣涼風,成個感覺好chill又寧靜空曠~😌🍃呢度嘅侍應都係外籍人士,落單時要講英文~呢間餐廳主打豬肉🐷,亦有牛肉、海鮮提供!最正嘅係飲品選擇好多,有成4頁俾你揀!由於唔係特別肚餓,所以就叫咗二人分量嘅Crispy Pork Knuckle!逢星期一晚餐主菜有買一送一優惠!😳❤️ 招牌德國鹹豬手 Crispy Pork Knuckle $298豬手超大份!有啲擔心兩個人會食唔晒😂官方話呢個豬手係經過三日三夜鹽水沉漬、低溫慢煮及高溫油炸而成。一上枱個豬手已經切好一塊塊,外皮格外香脆,脆皮好薄,口感似乳豬皮!🤤 雖然浸過三日三夜鹽水,但都唔會過鹹👌🏻 肉質呈粉紅色,超柔軟嫩滑,無咩豬騷味!個芥末籽忌廉汁同平時食開嘅芥末醬唔同,係有特別去調味,食到少少楓糖味,醬汁偏甜同豬手好夾😉豬手配上酸菜減低咗油膩感,配菜有烤薯&烤紅蘿蔔,食完真係

喺餐廳內都有唔少豬嘅裝飾,好趣緻!

呢度嘅侍應都係外籍人士,落單時要講英文~
呢間餐廳主打豬肉🐷,亦有牛肉、海鮮提供!

逢星期一晚餐主菜有買一送一優惠!😳

豬手超大份!有啲擔心兩個人會食唔晒😂
豬手配上酸菜減低咗油膩感,配菜有烤薯&烤紅蘿蔔,食完真係好飽🤭
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)
環境幾舒適,食物質素幾唔錯,得閒可以過嚟坐低慢慢歎返杯啤酒,過一個格外寧靜嘅下午!
2021-04-04 0 瀏覽
又想食豬手,今次就去豬門店!相比平時食既德式皮粗脆硬,這個豬手皮比較軟身,有d似港式乳豬皮。其實各有特色!伴碟甘筍甜又淋,超好味。反而舊薯乾爭爭,失敗了!酸菜不酸易入囗,去油膩感剛剛好。另外叫左芝士椰菜花,太肚餓,食左大半先記得影相。呢個真係超級好食!一定一定要食。雖然芝士肥,但椰菜瘦呀嘛 食多d都冇罪惡感。好食到我想返屋企研究下 diy加左 side dish 炸薯條,粗身外脆內軟,sauce 先係重點,又係肥野!雖然外面係 Victoria harbor,但係個 view比碼頭擋住左,有d可惜🤦‍♀️。
。反而舊薯乾爭爭
,失敗了!酸菜不酸易入囗,去油膩感剛剛好。

食多d都冇罪惡感。好食到我想返屋企研究下 diy

豬手
芝士椰菜花
雞粉薯條
2021-04-03
豬手
芝士椰菜花
雞粉薯條
  • Pork Knuckle
一心同屋企人個來食飯,見到餐廳D 食物相好似幾好食,就一心試吓。點知啲嘢嚟到之後,第一個字,就係差。點左一個Fish and chips,個炸魚皮成尺後,完全係麵粉皮,薯條有益未勁重,完全唔新鮮。幫小朋友嗌左個熱香餅,煎完出嚟硬到咬都咬唔入,忍唔住要叫佢重新再整多一份。再有嗌咗個手撕豬肉三文治,呢個叫正常啲,但係啲薯條都係唔得。之前荃灣食過冇問題,但係西灣河呢間質素完全比唔上。好失望。以呢個價錢,去第二間食好過。

2021-04-02
2021-03-01 629 瀏覽
今早在此店所在區内上體健課,下課後發現這沒有中文招牌名的餐館,侍應該為菲籍溝通要全英語,但服務態度殷勤,座位寬敞更有海景。早鳥顧客於中午十二時四十五分结帳離座更可享七折優惠。我和太座選了燒豬手(roasted pork knuckle)二人餐, 頭盤我取是日餐湯(sweet corn soup),太座試了吞拿魚沙律,湯玉米味濃,吞拿魚頗新鮮。主角燒豬手完全沒有一般過咸的弊病,肉味足而皮脆,值得一讚。更有免費餐茶及甜品芝士餅,不得不說一句物超所值。

早鳥顧客於中午十二時四十五分结帳離座更可享七折優惠。

主角燒豬手完全沒有一般過咸的弊病,肉味足而皮脆,值得一讚。

更有免費餐茶及甜品芝士餅,不得不說一句物超所值。

2021-03-01
2021-02-22 416 瀏覽
迷你蛋糕同大蛋糕一齊接小蛋糕放工,去咗一直都好想帶大蛋糕去既鯉景灣,平時見到超多狗狗,今次就可以我們仨一齊享受天倫之樂Skinny pig salad 瘦瘦豬菠菜藜麥西柚菜頭烤杏仁沙律,菠菜唔鞋口,初時仲搵豬喺邊,睇清楚原來無豬Big boss piggy platter 由左至右豬手:脆脆脆,唔算乾唔肥Sausage :皮衣好脆脆皮豬腩:一層肉一層油好邪惡既送酒好物豬肋骨:一切離骨,帶煙薰香味乳豬件:光滑外皮肉汁豐盛,皮肉脂肪平均

Skinny pig salad

Big boss piggy platter 由左至右
豬手:脆脆脆,唔算乾唔肥
Sausage :皮衣好脆
脆皮豬腩:一層肉一層油好邪惡既送酒好物
豬肋骨:一切離骨,帶煙薰香味
乳豬件:光滑外皮肉汁豐盛,皮肉脂肪平均

2021-02-13 506 瀏覽
放假想遊吓車河,諗住呢度附近有咪錶位,就去咗西灣河呢邊食下野。點知假期全街都拍滿晒車,一位難求,最後都只係泊咗喺街邊,仲好遠下,如果諗住揸車嚟都係平日好啲。放低車之後周圍望吓,就揀咗呢間「鹹豬」餐廳。環境係有啲酒吧嘅格局,有種身在赤柱或者淺水灣嘅感覺。叫咗一個乳豬,一碟沙律,同埋兩罐啤酒做我哋嘅下午茶。沙律啲汁好甜,同埋太多汁,除此之外,食材係新鮮,蝦煎過,香口,有蝦味,啲菜同埋牛油果都好企理。不過甜到好似甜品咁,啲沙律汁有啲似泰式甜辣醬(麥當勞食雞翼嗰啲)。呢個乳豬仔就真心好好味,值得等待(等咗20-30分鐘)豬肉嫩滑,唔會鞋,皮脆,調味適中,連伴碟嗰啲菜都係炒得好好味。呢兩個啤酒係買一送一,不過佢標價根本都貴,買一送一之後都係正常價錢,但係就好....淡,又怪,西瓜嗰個特別唔好飲,香茅嗰個都好少少。
放低車之後周圍望吓,就揀咗呢間「鹹豬」餐廳。

環境係有啲酒吧嘅格局,有種身在赤柱或者淺水灣嘅感覺。

叫咗一個乳豬,一碟沙律,同埋兩罐啤酒做我哋嘅下午茶。

2020-11-19 1004 瀏覽
星期六想去啲chill 既地方輕鬆一下行行下就黎到呢間位於鯉景灣近海旁既餐廳呢邊既餐廳望落都坐得好舒服,好開揚,半開放,秋天坐近門口影下相就最岩了。故名思意,呢間餐廳係食 🐷,豬手由其出名。入得黎食,10居其9 都一定會叫一份德國豬手。一份豬手,2個人食。除左豬手,仲有薯仔,焗得好好味。結賬既時候有個小驚喜,原來疫情期間佢地做緊優惠,填小小資料做會員就即時開到張discount card,一年內係佢旗下既餐廳叫a la cart 食物就會有85折,呢餐無啦啦就85折左。折左之後好抵呀,好吸引,想快啲再黎。
故名思意,呢間餐廳係食 🐷,豬手由其出名。
入得黎食,10居其9 都一定會叫一份德國豬手。
一份豬手,2個人食。除左豬手,仲有薯仔,焗得好好味。

2020-10-03
2020-11-10 618 瀏覽
由於天氣清涼, 今晚揀咗坐外面, 雖然餐廳入面環境都唔錯, 留待下次吧😂由於好肚餓, 叫咗個full嘅sea bass, 再order一個三人份量嘅豬手, 由於好好食, 兩個人都清得晒, 強烈推介Sea bass!!!

2020-11-06 535 瀏覽
星期日訓到自然醒,揸車過黎鯉景灣的salted pig (ps.容易泊車) 食個早午餐🥣 叫左份Salmon Avocado Toast with poached eggs 🥚 & long black coffee☕️ 賣相OK但唔算非常打卡able! 份量就好足,食到好飽👍🏻 呢度可以帶寵物,秋天將至又可以吹住海風🌀呢度咁chill的環境已經好值得坐一個下午😌
2020-10-03 672 瀏覽
Summary: Great lunch deal, although I think food could be better. Great atmosphere.The Goods: As above, the lunch deal is pretty decent, and reasonably priced.The Bads: I think food could be better, at this price point (see below).Damage: We (2 persons) paid HK$329 (including SC) for lunch set. There are other options for lunch set ranging from low HK$110 to 180 plus 10% SC. What we ordered: As mentioned above, we went with the lunch deal (weekday - I think they don't have the same deal for week
What we ordered: As mentioned above, we went with the lunch deal (weekday - I think they don't have the same deal for weekend). I always wanted to try out their German style pork knuckle, so we ordered that for 2 persons (only that option so we can't do any other mains). We picked Parma ham & cantaloupe, and beetroot salad for appetizers. The set also comes with dessert, and tea or coffee (we ordered black coffee and iced tea).

Before I go into dish-by-dish review. I will make a note that looking around, this place is very crowded on Wednesday lunch. Perhaps it's the Wednesday before long weekend (Thu - Sun) so that's almost like a Friday. The place is spacious, and having sit next to the sea, it's quite breezy. Looking at my neighbours, I see quite a few people also ordered pork knuckle (and they left out a few potato, read below to see why), some burger, and some steak. The steak also looks nice, but burger not so much.

The Parma ham & cantaloupe is alright, although I think it's a bit underwhelming. The Parma is not tasty, however at their defence it's pretty good for the pricing. Cantaloupe is a bit too ripe in my opinion.
Parma & Cantaloupe

Beetroot salad is surprisingly the recommended dish here. Not that it's super good but I normally don't like both salad and beetroot. However, I think the dressing is quite well done here. Nice salad mix too, not just cheap filler (there are some, but good enough).
Appetizer (Beetroot salad)

Our main is the German style pork knuckle. I think it's overall good, but could be better. The good points are 1) pork is well seasoned (very tasty), 2) carrot is very well made too - sweet and nicely charred, and 3) they pre-cut the meat for us, which is a nice touch really. Things that can be improved (note that I didn't say it's "bad") are 1) skin can be crispier; to be completely clear it's not tough, just not as crispy as I hope, 2) although pork and carrot are very nicely seasoned, potato is quite disappointing; it's too dry and a bit tasteless (was expect a bit of sweetness or saltiness but not really), and 3) my personal view is that the "creamy" mustard seed sauce is a bit much; pork knuckle is already fatty and adding cream (if I have to guess it's either gravy or just butter) makes it too rich - we ended up asking for ketchup. All in all really, it's still ok. I would go back, with the lunch deal though.
German styled pork knuckle
2020-09-30
Appetizer (Beetroot salad)
純粹路經沙田,在考慮回家的路程上,於新城市廣場找間有酒飲的西餐廳...那就是「the salted pig」在疫情下,樓面的職員少了,而她就是唯一的full time職員,或者老闆真的是有眼光獨到,只留她在。 雖然她有點吃力要顧全場..樓面/吧枱都要做...但卻教我這個無心插柳路過的食客,忍不住公開讚揚,我們感受到她在冷酷的疫情,給我們的一點暖。先來個抱歉,我並非相機食先的人,簡單地點了1)前菜:白酒煮青口配薯條,雖然較細隻,但它的嫩滑感,暗暗稱讚2)主菜:脆皮乳豬,薄皮脆口質感,配肉汁一流的豬身,一試...想再試3)甜品:朱古力心太軟配雲尼拿雪糕4)酒鬼的我們:draft beer及一支白酒她的窩心,是服務性行業能令客人再次返來的最大動力:例如她說:「半隻乳豬太多了」、「幫你們先上青口,乳豬後上」「支白酒雪唔切,為你們加鹽在冰水,可加快冰凍效果」或者這只是微不足道的,卻令我們兩口子,吃了一餐滿意暖心的晚餐。真的多謝你....Sonia我忍不住離開前問你什麼名字,希望你的老闆能賞識你吧

先來個抱歉,我並非相機食先的人,簡單地點了
3)甜品:朱古力心太軟配雲尼拿雪糕
4)酒鬼的我們:draft beer及一支白酒
真的多謝你....Sonia
我忍不住離開前問你什麼名字,希望你的老闆能賞識你吧

2020-07-12 954 瀏覽
有日放假想去放鬆下,女朋友想試依間好耐,就即興去lunch~叫左一個set lunch share試下先,甘前菜ok既,煙三文魚加火箭菜芝士,之後食個pizza 你有睇相就見到流出黎好似蜜糖既其實係滿滿既油,依種油膩甘真係一試難忘,仲有上面既芝士,一咬佢成塊走左出黎完全同個pizza分離,之後就係杯orea沙冰,不過不失,最後有個芝士餅,佢額外再送多件比我地,感恩🙈 (本身以為佢出錯比多左,專登叫個姐姐返黎話比多左,佢話比你地食嫁)覺得服務態度好,仲會時不時為我地加水,係食物偏油,希望可改善啦

2020-07-07
2020-07-10 653 瀏覽
天氣晴朗,揸車去鯉景灣轉轉,先在海邊食過午餐,然後坐船去對岸走走。以前在the Salted Pig 食過,見有位,特來試試。餐牌選擇多,我們要了一客歐式脆皮乳豬($258)丶蒜辣欖油大蜆意粉($168)及礦泉水。這個意粉外貎普通,擺放有點凌亂。但食落卻美味無比,蜆雖然不算很大,但數量足夠。蜆肉尤其很新鮮,肉質鮮甜並有少少海水咸味。加埋蒜片丶蒜蓉同香草,有一陣清新鮮味的感覺。意粉亦做得好彈牙,完全係水準之作。😋😋😋脆皮乳豬等了很久(起過半小時),上枱時已經聞到陣陣豬肉香。夾一件入口,嘩!不得了,外皮十分之鬆脆,「sort sort」聲! 豬肉亦好滑溜,啖啖肉,肥美無比。伴菜亦精采,香滑嘅薯蓉加上新鮮嘅雜菇及青豆角,就算等超過半小時也覺值得。👍🏻👍🏻👍🏻醫飽肚便坐船去鯉魚門行街,絕對是假日好飯目。

醫飽肚便坐船去鯉魚門行街,絕對是假日好飯目。
2020-07-05
  • 歐式脆皮乳豬
2020-07-06 506 瀏覽
放假與友人找地方來個悠閑午餐,她提議到位於西灣河的小SOHO,說總有一間合心水。我們見此餐廳無論裝修、食物都非常合心,就決定在此「搵食」。我們大約中午1:00到達,餐廳差不多已滿坐,幸好還有坐位。我們選了「燒安格斯牛肉芝士漢堡、薯條」及「蒜辣欖油大蜆意粉」。個「燒安格斯牛肉芝士漢堡、薯條」,我比滿分💯!好好食!👍🏼👍🏼👍🏼「蒜辣欖油大蜆意粉」正常水準最後嘆埋杯咖啡,滿足地離開。值得推介的餐廳!👍🏼

我們大約中午1:00到達,餐廳差不多已滿坐,幸好還有坐位。

燒安格斯牛肉漢堡、薯條

蒜辣欖油大蜆意粉

「蒜辣欖油大蜆意粉」正常水準

最後嘆埋杯咖啡,滿足地離開。

值得推介的餐廳!👍🏼
2020-07-01
燒安格斯牛肉漢堡、薯條
蒜辣欖油大蜆意粉
  • 燒安格斯牛肉芝士漢堡、薯條
2020-07-04 328 瀏覽
鯉景灣海旁成排都係dog friendly既餐廳,The Salted Pig既戶外座位都唔例外:假日黎到食個brunch非常之悠閒今次3個人叫左 “Fat Pig” - Breakfast for Two ($298) 同 Spaghetti Vongole:非常非常豐盛既breakfast for two, 包括:烤牛骨髓、豬腩肉、煙肉、香腸、4隻雞蛋、蘇格蘭溏心炸雞蛋、番茄、炒雜菇、茄汁焗豆、多士餐牌上註明意粉有少少辣,但係程度係唔食得辣既我都覺得可以接受

假日黎到食個brunch非常之悠閒

非常非常豐盛既breakfast for two, 包括: