2021-08-30 195 瀏覽
係海邊隔離嘅呢間餐廳一坐低就感受到海風吹來🌊室內外都好通風,環境比較幽暗,適合飲酒把酒談心💗-白酒煮荷蘭藍青口配薯條🍟$178-今次叫左份細嘅有300g,估唔到都幾大份。超級creamy嘅sauce食得到有忌廉同白酒mix埋🥂青口好入味每一粒都超脹卜卜,香草味個sauce好夾🐚招牌德國鹹豬手🐷$308-足足成1kg咁重,個豬手經過三日三夜鹽水浸住先低溫慢煮,煮到個豬手肉質軟稔,咬落完全不會鞋同乾,經過超級高溫油炸嘅豬手皮食落脆而不膩,金黃酥脆,咬落食到滿滿骨膠原,超級惹味👍🏻配料有烤薯🥔、烤紅蘿蔔🥕以及德國酸菜。難怪係招牌菜👍🏻美國特級安格斯肉眼排🥩$328-有成10oz嘅肉眼排今次叫左medium,可見切開後依然粉嫩,咬落個外皮比較焦香,肥肉味好脆身,裡面依舊好juicy,配料嘅烤蘆筍好fresh👍🏻味道本身呢已經好濃牛味,根本唔需用點醬都好夠味😋朱古力心太軟🍫$88-心太軟最重要一定係個心要有流心嘅效果,一切就感受到朱古力醬爆瀉而出🍫心太軟個皮比較薄身,食落一啲唔漏,配上雲尼拿味道嘅雪糕🍦實在係滿足的一夜😚Vodka Punch🍹$68-橙汁🍊、菠蘿汁🍍mix埋熱情果,以及少少vo
白酒煮荷蘭藍青口配薯條🍟$178
今次叫左份細嘅有300g,估唔到都幾大份。超級creamy

招牌德國鹹豬手🐷$308

美國特級安格斯肉眼排🥩$328

朱古力心太軟🍫$88

Vodka Punch🍹$68
橙汁🍊、菠蘿汁🍍mix埋熱情果,以及少少vodka,飲落比較甜少少,似係有酒精嘅橙汁,好適合想飲少少酒嘅女仔🥰

Elderflower Highball🌼$68
相反呢杯就比較有飲酒嘅感覺,個酒精味好濃🥃,飲得出有soda water同elderflower味,伴以檸檬🍋,intense少少因為whiskey味幾濃!

#西灣河美食 #西灣河 #西灣河太安樓 #太安樓 #太安樓美食 #太安樓掃街
2021-04-01 2779 瀏覽
咁啱過咗嚟西灣河覓食,經過西灣河碼頭見到有The Salted Pig 呢間餐廳👀 之前都想試㗎啦~ 原來西灣河都有分店😙睇店面都知個舖位幾大,今日食客唔多,就咁walk-in 都有好多位可以坐💁🏻‍♀️  喺餐廳內都有唔少豬嘅裝飾,好趣緻!由於餐廳靠近碼頭,感受到陣陣涼風,成個感覺好chill又寧靜空曠~😌🍃呢度嘅侍應都係外籍人士,落單時要講英文~呢間餐廳主打豬肉🐷,亦有牛肉、海鮮提供!最正嘅係飲品選擇好多,有成4頁俾你揀!由於唔係特別肚餓,所以就叫咗二人分量嘅Crispy Pork Knuckle!逢星期一晚餐主菜有買一送一優惠!😳❤️ 招牌德國鹹豬手 Crispy Pork Knuckle $298豬手超大份!有啲擔心兩個人會食唔晒😂官方話呢個豬手係經過三日三夜鹽水沉漬、低溫慢煮及高溫油炸而成。一上枱個豬手已經切好一塊塊,外皮格外香脆,脆皮好薄,口感似乳豬皮!🤤 雖然浸過三日三夜鹽水,但都唔會過鹹👌🏻 肉質呈粉紅色,超柔軟嫩滑,無咩豬騷味!個芥末籽忌廉汁同平時食開嘅芥末醬唔同,係有特別去調味,食到少少楓糖味,醬汁偏甜同豬手好夾😉豬手配上酸菜減低咗油膩感,配菜有烤薯&烤紅蘿蔔,食完真係

喺餐廳內都有唔少豬嘅裝飾,好趣緻!

呢度嘅侍應都係外籍人士,落單時要講英文~
呢間餐廳主打豬肉🐷,亦有牛肉、海鮮提供!

逢星期一晚餐主菜有買一送一優惠!😳

豬手超大份!有啲擔心兩個人會食唔晒😂
豬手配上酸菜減低咗油膩感,配菜有烤薯&烤紅蘿蔔,食完真係好飽🤭
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)
環境幾舒適,食物質素幾唔錯,得閒可以過嚟坐低慢慢歎返杯啤酒,過一個格外寧靜嘅下午!
2021-08-06 198 瀏覽
所有野都份量好大,所以建議叫少啲Pork knuckle🌟皮算脆,肉唔嚡,重點係肉唔腥(東歐嗰啲全部都好腥😭)sides 嘅紅蘿蔔又甜又淋😋薯仔就外脆內軟😋Chicken wings🌟炸得好好,同埋調味好過癮,推薦👍👍👍Paella比較一般,以唔係西班牙餐廳黎講我會接受,同埋海鮮質素都ok 嘅Ribs正常水平,但比較少肉粟米好食😋🤣PoutineSacrilegious😢同poutine 無乜關係,但itself 都ok geh🙈
所有野都份量好大,所以建議叫少啲
Pork knuckle🌟
Pork  knuckle

Chicken wings🌟
Wings

炸得好好,同埋調味好過癮,推薦👍👍👍

Paella
Paella

Ribs
Ribs

正常水平,但比較少肉
粟米好食😋🤣

Poutine
Poutine

Pork  knuckle
Wings
  • Pork Knuckle
  • Chicken  wings
2021-06-06 696 瀏覽
做完嘢個朋友話唔想宅在家,所以又跟我去幫人派糭,之後佢仲請我去tea就帶我嚟呢間,我就求其咁指吓門口餐牌話叫個併盤囉,入到去睇完餐牌都係叫併盤。兩條友係食唔晒架。 (P.S. : 我地11點幾食完早餐到4點幾先食呢餐)

小食併盤
橙紅色嘅係blueberry best
小食併盤
橙紅色嘅係blueberry best
2021-05-15 567 瀏覽
// tiramisu // Dessert is the perfect ending to any meal!!! This tiramisu definitely surprised me and is quite unique because it doesn’t have the regular cakey spongey base but a rather puffy pastry base. It wasn’t overly sweet and the cocoa powder wasn’t too much. It had a lot of textures as well. It was still enjoyable, crunchy and flaky🤩
// tiramisu //

2021-05-12 623 瀏覽
路經這間西餐廳,看見內裡的裝飾很可愛,不其然地走進去坐下午膳,我倆撰了二人燒豬手套餐,先來了粟米湯及吞拿魚沙律,相公要了粟米湯而我的吞拿魚沙律有火箭菜及蕃茄菜等再加了沙律汁很野味,燒豬手皮不脆反而很煙韌,有咬感,先試不點汁吃,帶出鹹香味,不錯。餐茶相公撰了熱檸檬水,而我卻點了熱檸檬茶。甜品是一少件芝士餅,不過不失。
餐茶相公撰了熱檸檬水,而我卻點了熱檸檬茶。
甜品是一少件芝士餅,不過不失。
2021-05-11 573 瀏覽
西灣河海邊有好多間西餐廳😚我哋今次就試咗呢間 the salted pig😛我哋首先叫咗一個番茄肉丸意粉😙😙佢嘅肉丸超級大粒🤩🤩🤩我哋食晒啲意粉都仲未食晒啲肉丸😱而且佢嘅肉質比較實淨嘅🤤🤤口感唔似pici嘅肉丸咁鬆😝係我哋好鍾意嘅口感呀😋😋😋如果意粉嘅份量多啲就更好啦🤔另外我哋仲試咗佢嘅安格斯牛肉芝士漢堡🤩佢嘅牛肉真係整得好juicy🤤🤤🤤個包都整得幾脆😋而且仲落咗好多芝士😗配上新鮮嘅洋蔥😚😚成個配搭都好好食😍😍😍不過我哋覺得佢嘅牛肉鹹咗少少🤐如果落少啲鹽會更好味🤭整體嚟講呢間餐廳食物質素好高😋星期一晏晝仲有 main course 買一送一添🤩🤩🤩如果大家都想試下嘅話都可以星期一去😝😋 好味:8.20/10🤑 價錢:7.85/10🤗 服務:7.99/10😝 環境:8.00/10😚 衞生:7.56/10🤩 整體:8.13/10

😋 好味:8.20/10
番茄肉丸意粉
安格斯牛肉芝士漢堡、薯條
番茄肉丸意粉
2021-05-10 239 瀏覽
久違嘅brunch!!因為住東區 揸車過嚟10分鐘內路程拍拖當然嚟哩間食港女最愛ribs!!每逢假日嚟都見到好多狗主帶狗仔散下步 識下狗朋友!今次座位安排坐喺入面,每個座位好寬趟舒適,港女最鍾意影相~嘢食上得好合時,我哋嗌咗buy1get1 cocktail/mocktial同埋相片嗰幾款嘢食!Jeng!
久違嘅brunch!!

因為住東區
揸車過嚟10分鐘內路程
拍拖當然嚟哩間食港女最愛ribs!!

每逢假日嚟都見到好多狗主
帶狗仔散下步 識下狗朋友!

今次座位安排坐喺入面,
每個座位好寬趟舒適,
港女最鍾意影相~
嘢食上得好合時,
同埋相片嗰幾款嘢食!Jeng!
聽個名都知道大部份菜式多數圍繞著豬肉 今次就去咗鯉景灣果間餐廳近海旁邊 位置非常大 三五知己一齊坐應該會好舒服 而且可以簡坐戶外 而且都可以帶貓貓狗狗嚟嫁-🧏🏻‍♀️溫馨提示:侍應都係要用英文溝通 所以落單嘅時候記得用英文 同埋佢哋嘅侍應都招呼周到會同你介紹佢哋啲嘢食-▪️ 慢煮脆皮豬腩 $228▪️ 腸遊世界拼盤 $248▪️ 朱古力心太軟配雲呢拿雪糕 $88▪️ Guava Royale $98▪️ Sea Breeze $78-#慢煮脆皮豬腩 脆皮豬腩食落口好似西式嘅燒肉,外脆內軟,肉質嫩滑,咬落去仲有啲肉汁出嚟,加上香蠟醋汁同燒肉好夾,吾會太鹹,另外薯仔沙律同烤甘筍,索曬啲肉汁,個配菜完全唔差得過個主菜#腸遊世界拼盤 拼盤有唔同國家嘅腸,有德國、南非、斯洛文尼亞、奧地利煙燻芝士腸、煙燻牛肉腸同雞肉芝士腸 ,可以一次過試晒唔同款式嘅腸,不過有啲就覺得好濃味好鹹,對於食清淡嘅人嚟講就可以選擇其他,因為味道上同平時吾一樣#朱古力心太軟配雲呢拿雪糕 甜品緊係一定要叫啦,味道不過不失,吾會太甜,不過就有啲普通,不過餐廳好好生日會幫手寫上Happy birthday嘅字眼同埋有蠟燭提供,朋友生日嚟一定
▪️ 慢煮脆皮豬腩 $228
▪️ 腸遊世界拼盤 $248
▪️ 朱古力心太軟配雲呢拿雪糕 $88
▪️ Guava Royale $98
▪️ Sea Breeze $78
#慢煮脆皮豬腩

#腸遊世界拼盤

#朱古力心太軟配雲呢拿雪糕
甜品緊係一定要叫啦,味道不過不失,吾會太甜,不過就有啲普通,不過餐廳好好生日會幫手寫上Happy birthday嘅字眼同埋有蠟燭提供,朋友生日嚟一定好滿足

#Guava Royale
葡萄氣酒、粉紅色番石榴汁

#Sea Breeze
伏特加、紅莓汁、西柚汁
—————————————-————————-—————-
📍Location
西灣河鯉景灣蘇豪東B期太康街45號地下GB8-10號舖

📍Branch Store
沙田/荔枝角/葵芳

🕙Business hours
星期一至五 11:30am-10:00pm
星期六至日 10:30am-10:00pm(包括公眾假期/公眾假期前夕)
𝖂𝖊𝖑𝖈𝖔𝖒𝖊 𝖘𝖍𝖆𝖗𝖊 𝖞𝖔𝖚𝖗 𝖋𝖊𝖊𝖑𝖎𝖓𝖌𝖘 ✍🏻
2021-04-15 270 瀏覽
今日放假,陳紫萱🐶一早已經約咗幾個EE 一齊食lunch,明明成個星期都好天,到我哋出街先嚟落雨,真係貴人出門招風雨☔️,好彩未落雨我哋已經坐低咗,簷蓬又夠大,所以都無話攪到好狼狽今日餐湯係carrot celery soup,好幾滑幾好味叫咗個蕃茄多士,伴火箭菜加黑醋,酸酸甜甜好開胃😙叫咗個鹹豬手,外脆內軟,好好味😋由於係閒日,可以坐到停雨先走,仲可以喺附近行個圈散吓步先走,雖然用餐時間落緊大雨,但都無影響我哋嘅行程,所以都食得好開心🥳

叫咗個蕃茄多士,伴火箭菜加黑醋,酸酸甜甜好開胃😙

叫咗個鹹豬手,外脆內軟,好好味😋
2021-04-15
優惠券
2021-04-04 323 瀏覽
又想食豬手,今次就去豬門店!相比平時食既德式皮粗脆硬,這個豬手皮比較軟身,有d似港式乳豬皮。其實各有特色!伴碟甘筍甜又淋,超好味。反而舊薯乾爭爭,失敗了!酸菜不酸易入囗,去油膩感剛剛好。另外叫左芝士椰菜花,太肚餓,食左大半先記得影相。呢個真係超級好食!一定一定要食。雖然芝士肥,但椰菜瘦呀嘛 食多d都冇罪惡感。好食到我想返屋企研究下 diy加左 side dish 炸薯條,粗身外脆內軟,sauce 先係重點,又係肥野!雖然外面係 Victoria harbor,但係個 view比碼頭擋住左,有d可惜🤦‍♀️。
。反而舊薯乾爭爭
,失敗了!酸菜不酸易入囗,去油膩感剛剛好。

食多d都冇罪惡感。好食到我想返屋企研究下 diy

豬手
芝士椰菜花
雞粉薯條
  • Pork Knuckle
2021-04-02 286 瀏覽
一心同屋企人個來食飯,見到餐廳D 食物相好似幾好食,就一心試吓。點知啲嘢嚟到之後,第一個字,就係差。點左一個Fish and chips,個炸魚皮成尺後,完全係麵粉皮,薯條有益未勁重,完全唔新鮮。幫小朋友嗌左個熱香餅,煎完出嚟硬到咬都咬唔入,忍唔住要叫佢重新再整多一份。再有嗌咗個手撕豬肉三文治,呢個叫正常啲,但係啲薯條都係唔得。之前荃灣食過冇問題,但係西灣河呢間質素完全比唔上。好失望。以呢個價錢,去第二間食好過。

2021-04-02
2021-03-01 989 瀏覽
今早在此店所在區内上體健課,下課後發現這沒有中文招牌名的餐館,侍應該為菲籍溝通要全英語,但服務態度殷勤,座位寬敞更有海景。早鳥顧客於中午十二時四十五分结帳離座更可享七折優惠。我和太座選了燒豬手(roasted pork knuckle)二人餐, 頭盤我取是日餐湯(sweet corn soup),太座試了吞拿魚沙律,湯玉米味濃,吞拿魚頗新鮮。主角燒豬手完全沒有一般過咸的弊病,肉味足而皮脆,值得一讚。更有免費餐茶及甜品芝士餅,不得不說一句物超所值。

早鳥顧客於中午十二時四十五分结帳離座更可享七折優惠。

主角燒豬手完全沒有一般過咸的弊病,肉味足而皮脆,值得一讚。

更有免費餐茶及甜品芝士餅,不得不說一句物超所值。

2021-03-01
2021-02-22 556 瀏覽
迷你蛋糕同大蛋糕一齊接小蛋糕放工,去咗一直都好想帶大蛋糕去既鯉景灣,平時見到超多狗狗,今次就可以我們仨一齊享受天倫之樂Skinny pig salad 瘦瘦豬菠菜藜麥西柚菜頭烤杏仁沙律,菠菜唔鞋口,初時仲搵豬喺邊,睇清楚原來無豬Big boss piggy platter 由左至右豬手:脆脆脆,唔算乾唔肥Sausage :皮衣好脆脆皮豬腩:一層肉一層油好邪惡既送酒好物豬肋骨:一切離骨,帶煙薰香味乳豬件:光滑外皮肉汁豐盛,皮肉脂肪平均

Skinny pig salad

Big boss piggy platter 由左至右
豬手:脆脆脆,唔算乾唔肥
Sausage :皮衣好脆
脆皮豬腩:一層肉一層油好邪惡既送酒好物
豬肋骨:一切離骨,帶煙薰香味
乳豬件:光滑外皮肉汁豐盛,皮肉脂肪平均

2021-02-13 652 瀏覽
放假想遊吓車河,諗住呢度附近有咪錶位,就去咗西灣河呢邊食下野。點知假期全街都拍滿晒車,一位難求,最後都只係泊咗喺街邊,仲好遠下,如果諗住揸車嚟都係平日好啲。放低車之後周圍望吓,就揀咗呢間「鹹豬」餐廳。環境係有啲酒吧嘅格局,有種身在赤柱或者淺水灣嘅感覺。叫咗一個乳豬,一碟沙律,同埋兩罐啤酒做我哋嘅下午茶。沙律啲汁好甜,同埋太多汁,除此之外,食材係新鮮,蝦煎過,香口,有蝦味,啲菜同埋牛油果都好企理。不過甜到好似甜品咁,啲沙律汁有啲似泰式甜辣醬(麥當勞食雞翼嗰啲)。呢個乳豬仔就真心好好味,值得等待(等咗20-30分鐘)豬肉嫩滑,唔會鞋,皮脆,調味適中,連伴碟嗰啲菜都係炒得好好味。呢兩個啤酒係買一送一,不過佢標價根本都貴,買一送一之後都係正常價錢,但係就好....淡,又怪,西瓜嗰個特別唔好飲,香茅嗰個都好少少。
放低車之後周圍望吓,就揀咗呢間「鹹豬」餐廳。

環境係有啲酒吧嘅格局,有種身在赤柱或者淺水灣嘅感覺。

叫咗一個乳豬,一碟沙律,同埋兩罐啤酒做我哋嘅下午茶。