小編一向都幾鍾意食豬🐷,所以就再翻黎呢到食,尤其要食我一路都心掛掛既ribs🐷🍖😍 難得既係無失水準,一如既往咁香口咁正👍🏻 裝修依然有風味同特色,有好多好cute、同豬🐷有關既擺設同餐具🍴,搞鬼😈又應景🤪 例如講豬腩肉🐷係really really good😂 亦有寫低唔同豬🐷既煮法,值得再翻兜👍🏻(5 😍 係滿分,🤩係半分)慢煮醬燒豬肋骨、椰菜沙律、粟米、薯條 🔥🐷🍖🥬🥗🌽🍟 - $288 (好味指數:😍😍😍😍😍)每次黎到都會食過翻尋味叫呢個ribs🍖,暫時係小編試過最好食既😋 除左普通燒烤醬🔥酸酸甜甜既味道之外,感覺會清香啲,同埋食完個嘴有餘韻😌 可能其中一個原因係落左啤酒🍺呢個天然鬆肉劑去醃肉,所以味道會特別啲,而且肉質特別鬆軟👍🏻 個豬肋骨🍖肥瘦適中,表皮燒到🔥有啲焦香,肉質軟嫩juicy,有幾香濃既豬味🐷,而且燒過🔥油香更加突出🤤旁邊仲有一個由紫椰菜絲🟣🥬同紅蘿蔔絲🥕撈成既沙律🥗,可以解下肉既油膩~ 另外有兩舊超大既烤超甜粟米🔥🌽,味道香甜多汁,無渣都唔錯~ 同時有啲金黃香脆又質感綿密既粗薯條🍟,食晒成碟真係超飽😎牛油帶子番紅花意大利飯、菠菜、巴馬臣芝士 🧈⚪️🌺🥘🥬🧀 -

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
慢煮醬燒豬肋骨、椰菜沙律、粟米、薯條

牛油帶子番紅花意大利飯、菠菜、巴馬臣芝士

牛油帶子番紅花意大利飯、菠菜、巴馬臣芝士 🧈⚪️🌺🥘🥬🧀 - $188 (好味指數:😍😍😍😍)
另外仲叫左個意大利飯🥘試下😜 加左巴馬臣芝士🧀同牛油🧈之後鹹香更加突出,令到個飯🥘creamy啲又有啲拉絲,個飯🍚唔會煮到太爛,有啲咬口~ 而個帶子⚪️係用左刺身帶子⚪️,顏色雪白,煎到半生熟咁,出面有少少焦脆,裡面質地軟嫩,味道鮮甜,配埋嫩滑清新既菠菜🥬幾唔錯~
香蒜煙肉碎伴椰菜仔

香蒜煙肉碎伴椰菜仔 🧄🥓🥬 - $68 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
個椰菜仔🥬唔會硬,炒得幾脆口,裡面就腍腍地,咬落又幾多汁,配埋有鹹香既煙肉🥓同埋惹味既香蒜🧄,炒得好香口,亦都突顯到椰菜仔🥬獨有既回甘~ 啲煙肉🥓幾油潤,唔會柴同過油,亦有肉味🐷 好快就清晒成碟😌

好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩
慢煮醬燒豬肋骨、椰菜沙律、粟米、薯條
牛油帶子番紅花意大利飯、菠菜、巴馬臣芝士
香蒜煙肉碎伴椰菜仔
1K
2024-08-29 0 瀏覽
下班後走到蘇豪東的海景餐廳晚膳,挑了一家豬門店就在鯉景灣碼頭對面,環境清幽,裝潢走傳統英式農舍風格設有用餐區及戶外酒吧區,天氣不熱的話可望著大海小酌幾杯主打英式及歐陸式菜系,以豬的不同部分為主題!配合新鮮的當造食材及不同烹調方式處理海陸滋味12安士燒肉眼牛扒配薯條,可選擇阿根廷青醬!五成熟的粉紅色肉質軟嫩西班牙海鮮飯內有蝦、大蜆、青口、魷魚、魚柳、辣肉腸及煙雞肉份量十足!飯粒軟硬程度及味道都拿捏得剛剛好
下班後走到蘇豪東的海景餐廳晚膳,挑了一家豬門店
就在鯉景灣碼頭對面,環境清幽,裝潢走傳統英式農舍風格
設有用餐區及戶外酒吧區,天氣不熱的話可望著大海小酌幾杯
燒肉眼牛扒
西班牙海鮮飯內有蝦、大蜆、青口、魷魚、魚柳、辣肉腸及煙雞肉
西班牙海鮮飯
份量十足!飯粒軟硬程度及味道都拿捏得剛剛好
2024-08-29
燒肉眼牛扒
西班牙海鮮飯
2024-08-26 0 瀏覽
今天訂了7:30pm, 到店7:35pm親眼見到將預留给我的枱给了其它人,我馬上上前理論,服務員態度極級不友善,還罵我沒有致電通知他們,我反問句只是遲了5分鐘,當他把檯给別人時不是應該先致電我???哪預約來做什麼??
餐廳環境舒適,座位同座位之間都幾闊落☺️當日係weekend,落緊雨,所以餐廳唔多人🔸碎牛肉芝士肉汁薯條🧀🍟前菜份量非常足,可供5-6位分享薯條炸得外酥內軟,配上味道濃郁的厚芝士醬,配搭非命匹配再加上入口即化既香濃牛汁同碎牛肉,令美味同滿足感提升😋🔸招牌手撕燒烤豬肉三文治、薯條作為鎮店之寶😍外層麥包鬆軟可口,夾上手撕烤豬肉同香滑沙律菜,味道配搭得宜而且有特色當中內餡既烤豬肉更是多汁惹味,帶有一陣陣煙燻燒烤香氣🤤整個套餐分量十足,非常值得一試🔸英式早餐🍳🥓🍞🍅🥔英式早餐同樣大份🤤有兩隻雞蛋、英式香腸、煙肉、黑布丁、炒雜菌、烤薯、蕃茄、多士每樣食物質素都好好,尤其英式香腸,肉味濃厚,可見餐廳由選擇食材到製作都非常認真😀總結: 👉地方環境舒適,用餐氣氛良好👉食物好食又份量十足,適合一家大細或朋友三五知己一同用餐😀
餐廳環境舒適,座位同座位之間都幾闊落☺️
當日係weekend,落緊雨,所以餐廳唔多人

🔸碎牛肉芝士肉汁薯條🧀🍟
前菜份量非常足,可供5-6位分享
薯條炸得外酥內軟,配上味道濃郁的厚芝士醬,配搭非命匹配
再加上入口即化既香濃牛汁同碎牛肉,令美味同滿足感提升😋

🔸招牌手撕燒烤豬肉三文治、薯條
作為鎮店之寶😍
當中內餡既烤豬肉更是多汁惹味,帶有一陣陣煙燻燒烤香氣🤤
整個套餐分量十足,非常值得一試

🔸英式早餐🍳🥓🍞🍅🥔
英式早餐同樣大份🤤

總結:
👉地方環境舒適,用餐氣氛良好
👉食物好食又份量十足,適合一家大細或朋友三五知己一同用餐😀
2024-08-23 0 瀏覽
朋友帶左狗仔出黎,去左Soho 東食weekend lunch. Random 揀左間比較多人的餐廳,十分chill! Skinny Pig Salad -大量菠菜,仲有super food 藜麥&紅菜頭-面頭灑滿烤過的杏仁片,十分健康👍🏻Brown butter Scallops risotto -帶子有4大粒,煎得好出色入面仲好juicy -risotto 有大量菠菜同芝士,個汁做得好出色,creamy 得黎完全唔膩Slow cook crackling pork belly -見menu 圖好靚就叫左,實物同照片一樣!-pork belly 肥瘦balance, 因為慢煮的關係肉質好嫩-外皮十分脆口,整啖食好有層次

Skinny Pig Salad
-大量菠菜,仲有super food 藜麥&紅菜頭
-面頭灑滿烤過的杏仁片,十分健康👍🏻

Brown butter Scallops risotto
-帶子有4大粒,煎得好出色入面仲好juicy

-見menu 圖好靚就叫左,實物同照片一樣!
-外皮十分脆口,整啖食好有層次

2024-08-12 71 瀏覽
Chicken Fajitas $178都幾大份,雞肉同三色甜椒⼀齊炒,份量好多,食落去惹味鮮甜。配料有沙律醬,牛油果醬,蕃茄碎同芝士,自己想落幾多醬幾多料就落幾多,唔夠再問佢攞😬Dungeness Crab Cake $165未食過咁厚身咁大份嘅蟹餅。新鮮炸起熱辣辣,切落去仲出緊煙,入面啖啖蟹肉同少少嘅洋蔥同青葱。就咁食會有啲乾,點埋佢個醬一齊食就Perfect了。Pan-Seared Whole Sea Bass Fillet $198 for half望落去非常豐富嘅海鮮拼盤,半份嘅魚已經足夠三個人share嚟食,個底汁有少少辣,有好香濃嘅黑椒味。

Chicken Fajitas $178

Dungeness Crab Cake $165

2024-08-08 49 瀏覽
西灣河鯉景灣碼頭出名有好多好食嘅西餐廳!😍😋今晚收工就同朋友揀咗 「The Salted Pig 」一邊欣賞海景;一邊chill 住食晚飯!🙌😀😊💃店內裝修充滿英式風格,座位有室外或室內可供選擇!環境非常舒適闊落!👍😎1. Grilled Double Pork Chops ,香烤豬扒大大碟,肉質juicy又鮮嫩,啖啖肉,配上西班牙辣椒,車厘茄,蘑菇,鷹嘴豆,雜菌等等配菜,口感豐富!😁😄2. 另外叫了一個套餐,有沙律、主菜及甜品!⭐️Italian Caprese Salad 🥗, 意大利蕃茄水牛芝士沙律,有水牛芝士,車厘茄,青醬,黑醋,橄欖油,味道清新又開胃!😍⭐️Sailyo Yaki Miso Grilled Halibut, 西京燒比目魚,魚皮煎得香脆,下面d湯幾甜幾好味,仲有蘆筍,白蘿蔔,韭蔥,芝蔴等配料,令人回味!🙌⭐️Homemade Watermelon 🍉 Sorbet, 消暑解渴、正呀!The Salted Pig: 西灣河鯉景灣太康街45號蘇豪東B期地下GB8-10號舖 #thesaltedpig #西灣河美食 #西灣河鯉景灣 #西灣河打卡餐廳 #鯉景灣美食 #西餐 #

2. 另外叫了一個套餐,有沙律、主菜及甜品

#thesaltedpig #西灣河美食 #西灣河鯉景灣 #西灣河打卡餐廳 #鯉景灣美食 #西餐 #普洱日記 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkyummyfood
2024-08-07 83 瀏覽
The salted pig - 歐陸式風情今日嚟到西灣河一間西餐廳,位於SOHO東,對住海岸線,仲有特色嘅建築設計,帶有歐陸式風情嘅餐廳。意大利雞肉麵包粒青瓜沙律套餐包咗嘅沙律,非常清新。水牛芝士配西班牙蕃茄香蒜多士 +$28加配既多士前菜,健康又美味。意大利牛頰肉醬蕃茄會闊條麵 $138以火箭菜、車厘茄、巴馬臣芝士、蕃茄加上濃郁既牛頰肉醬。烤大蒜香草羊架$238三枝香煎羊架,配上幼滑軟綿薯蓉、惹味烤雜菜同清新滿滿橄欖油配上奧勒岡草香料既阿根廷青醬。薯條 $78是日甜品 $+28
The salted pig - 歐陸式風情

意大利雞肉麵包粒青瓜沙律
套餐包咗嘅沙律,非常清新。

水牛芝士配西班牙蕃茄香蒜多士 +$28
加配既多士前菜,健康又美味。

意大利牛頰肉醬蕃茄會闊條麵 $138
以火箭菜、車厘茄、巴馬臣芝士、蕃茄加上濃郁既牛頰肉醬。

烤大蒜香草羊架$238

薯條 $78

是日甜品 $+28
2024-07-21 102 瀏覽
星期日就係要美美地瞓到自然醒,然後去海邊食一餐早午餐~發現咗一間好正嘅德式早午餐餐廳,真係好好味!但佢嘅一盤肉拼真係好勁😆🍽️菜品評價叫咗一份適合兩個人嘅套餐叫做"FAT PIG" Breakfast for two,份量超大,兩個人絕對食得夠🍳一上嚟就有四個流心蛋配全麥包,好震撼,再加埋茄汁焗豆好好食🥓烤牛骨髓好香,不過真係有啲油,所以我冇怎樣食🤣德式香腸好正!入口鹹香多汁,肉食動物絕對大滿足🥰整個餐廳靠海邊,空間好大好啱屋企聚餐。我地去嘅時候有好幾枱都係6個人以上,整个環境好唔錯~

🍽️菜品評價

2024-07-21
2024-07-14 110 瀏覽
收你+1服務費,但係完全冇服務可言,人手嚴重不足,個個侍應生好似趕住去死咁,叫佢都唔多想應你,叫佢喺個甜品上寫happy birthday,之後想去再加多個2字喺上面,因為我個仔兩歲生日,個侍應生已經話唔改得,已經入咗廚房了,唔會幫你改,我都算,之後想叫佢哋執一執張枱先至上甜品,等咗好耐都冇人執枱,最後個甜品心太軟個雪糕溶晒先至拎過嚟俾我哋,(有圖),總之呢間垃圾餐廳一定唔會再去,又貴服務又差,一家三口其中一個係兩歲小朋友,價錢不是便宜但服務真係超差
2024-07-13
慶祝紀念
生日
2024-06-28 113 瀏覽
老友約了在西灣河嘅The Salted Pig晚餐,餐廳環境好有feel,比人有relex嘅感覺,食物種類多亦很有質素,我們點了食物一併分享。迷你牛肉漢堡🍔(有3個),細細個容易食,外形精緻的漢堡包,味道亦相當唔錯。 晚餐~ 香烤肉眼牛扒🥩(12oz)包前菜、薯條同埋沙律🥗菜,前菜要了意大利番茄仔配水牛芝士,配合青醬、黑醋同橄欖油一併食,健康又有益。香烤肉眼牛扒內的沙律菜超新鮮,即炸薯條份量亦好多,牛扒🥩點了5成熟度,容易切開肉質軟淋,牛味香濃,點埋附上的醬汁更好吃😋。Happy hours 時段500ml 只需要$68,愛飲啤酒的我們,當然會叫番2杯暢飲啦。食飽後再慢慢逛下海皮,散步吹吹風,真係過左個happy Friday ☺️。

2024-06-28
2024-06-27 84 瀏覽
鯉景灣呢邊真係一個好chill ge地方,餐廳嘅位置靜靜地可以望住海邊,如果係仲有陽光嘅時候時,例如傍晚,可以欣賞埋日落嘅景色同埋晚黑浪漫嘅燈光😍😍 放工嚟或者假日嚟relax吓真係一個非常之好嘅選擇我哋叫咗一個豬手,同埋一個意大利飯,其實食物嘅份量超級足夠,好足料啊,兩個人其實真係食唔晒,適合三四個人食,豬手好脆好惹味,點埋餐廳提供既醬更加好食,意大利飯都整得好入味,特別喺個汁😍推介大家得閒過嚟試吓,或者過嚟happy hour都係一個非常之好嘅選擇😃😃

2024-06-21 106 瀏覽
西灣河鯉景灣有soho東之稱,而且餐廳種類繁多,今次就選了The Salted Pig 美國西式菜餐廳為主,餐廳裝修別緻,座位舒服,而且很時尚的風格👍🏻二人世界、一班朋友一齊也適合,餐廳有多款酒類飲品,傾談暢飲就好不過🤭餐廳主菜以豬為主,但可惜今晚遲了,未能品嚐豬手😭已售完🥲推介美食:💛碎牛肉芝士肉汁薯條:薯條非常香脆,配上滿滿芝士及肉汁,配搭十分夾,非常好食😋💛脆辣雞柳條:雞柳條肉質嫩,沾上蛋黃醬,口感豐富👍🏻💛酥脆魷魚圈:味道香濃新鮮脆魷魚,非常香口彈牙👍🏻💛雜菌松露意大利飯:濃濃的黑松露香味,配上煙煙韌韌的意大利飯👍🏻十分滿足😌

餐廳主菜以豬為主,但可惜今晚遲了,未能品嚐豬手😭已售完🥲

推介美食:

💛脆辣雞柳條:雞柳條肉質嫩,沾上蛋黃醬,口感豐富👍🏻

💛酥脆魷魚圈:味道香濃新鮮脆魷魚,非常香口彈牙👍🏻

2024-06-08