2024-04-09 92 瀏覽
位於旺角朗豪坊的歐陸風西式cafe。旺角一帶找Cafe不難,到處都能找到有特色或好打卡的Cafe。而這間Cafe以歐陸風的田園花園為裝修主題,不論掛畫及擺設等均加入花的元素,很適合閨蜜們來聚會吃飯呢~而餐廳旁更有一間Salon,雖然不知道是不是有人會在吃東西時忽發奇想去剪髮 (至少我不會啦~ 但整間Salon mix Cafe的概念還是頗新鮮的~⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆❅ 白酒煮藍青口 $108❅ 伊比龍蝦汁大蝦蜆意大利粉 $115❅香烤美國肉眼扒(10安士) $295❅香橙湯力特濃咖啡 $44❅芒果熱情果牛角窩芙配芒果雪糕 $78 ___⋆ ⋆ ___ ✿ 白酒煮藍青口與其說是白酒,更像是忌廉汁。富有奶油香的醬汁搭配藍青口超級開胃,而且更附上蒜蓉包,蘸上白酒吃用更是香氣十足。.✿ 伊比龍蝦汁大蝦蜆肉意大利粉 先說價錢,這個價錢有一隻大蝦及一堆蜆肉,已是無法挑剔了。意粉軟硬適中,加入龍蝦汁更是鮮美。 .✿  香烤美國肉眼扒肉眼扒看似不止十安士吧? 一刀切下去可見肉質鮮嫩,肉味算濃郁;另外,也會附上一大桶香脆的粗薯條,口感鬆脆可口!.✿ 芒果熱情果牛角窩夫配芒果雪
⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆
❅ 白酒煮藍青口 $108
❅ 伊比龍蝦汁大蝦蜆意大利粉 $115
❅香烤美國肉眼扒(10安士) $295
❅香橙湯力特濃咖啡 $44
❅芒果熱情果牛角窩芙配芒果雪糕 $78
 ___⋆ ⋆ ___
✿ 白酒煮藍青口
與其說是白酒,更像是忌廉汁。
✿ 伊比龍蝦汁大蝦蜆肉意大利粉
先說價錢,這個價錢有一隻大蝦及一堆蜆肉,已是無法挑剔了。
意粉軟硬適中,加入龍蝦汁更是鮮美。
✿  香烤美國肉眼扒
肉眼扒看似不止十安士吧?
✿ 芒果熱情果牛角窩夫配芒果雪糕
甜品絕對比正餐出色~
牛角窩夫外層金黃酥脆,口感濕潤彈牙。撒上滿滿的糖霜及芒果熱情果奶油,甜蜜又美味。
另外搭配芒果雪糕,濃滑軟綿綿,完美配搭。
✿ 香橙湯力特濃咖啡
本來就很喜歡喝tonic espresso,加入香橙橙汁後,中和了微澀的口感,果香突出,清新怡人。
🎀ᴛʜᴇ ᴘᴏɴᴛ這間餐廳心思思一直都想去很耐清新的園藝植物佈置在商場的角落特別耀眼裏面同樣是充滿大自然氣息白色優雅的椅子配上花草樹木非常典雅在這樣的打卡環境下沒想過食物也是相當有質素絕不是只能用作打卡的餐廳水準這次散點了兩份主食✩‧₊松露忌廉牛肝菌意大利粉($95)ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶未吃意粉已嗅到濃濃的油桿菌和芝士味意粉煮得幾彈牙醬汁不算很多但夠掛汁剛剛好整體水準我和朋友也蠻喜歡✩‧₊香烤美國肉眼扒(10安士)($295)ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶肉眼扒幾厚身點了五成熟烤得粉粉嫩嫩剛剛好不過牛肉有少少筋配菜份量幾多包括有一大桶的香脆薯條和新鮮沙律菜喜歡減肥的朋友也不用擔心落單的選項中可選擇無薯條淨菜非常貼心✩‧₊茉莉花茶($30)ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶微暖的花茶有着淡淡的茉莉花香與餐廳田園風的環境融為一體在這麼優美的環境下用餐且食物也頗有質素很令人滿意ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ味道ᴛᴀsᴛᴇ:💕💕💕 💕 𝟾.𝟻/ 𝟷𝟶 餐廳另收加一服務費*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*
🎀ᴛʜᴇ ᴘᴏɴᴛ

在這樣的打卡環境下
沒想過食物也是相當有質素
絕不是只能用作打卡的餐廳水準

這次散點了兩份主食

✩‧₊松露忌廉牛肝菌意大利粉($95)
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶

未吃意粉已嗅到濃濃的油桿菌和芝士味
意粉煮得幾彈牙
醬汁不算很多
但夠掛汁剛剛好
整體水準我和朋友也蠻喜歡

✩‧₊香烤美國肉眼扒(10安士)($295)
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶

包括有一大桶的香脆薯條和新鮮沙律菜
喜歡減肥的朋友也不用擔心
落單的選項中可選擇無薯條淨菜
非常貼心

✩‧₊茉莉花茶($30)
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶

味道ᴛᴀsᴛᴇ:💕💕💕 💕 𝟾.𝟻/ 𝟷𝟶
餐廳另收加一服務費
*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*

2024-03-14 125 瀏覽
我同朋友兩人叫咗3樣野,一定要從最難食嘅講起:1)白酒藍青口蜆肉意大利飯差到食唔落。 從賣相而言,明白餐牌圖片只供參考,但對比太大,店員上菜時已覺得十分不妙。Risotto望落去好似白飯,而且好水,亦睇得出唔係risotto嘅米。食落一樣咁難食, 飯淡而無味,淋晒冇口感可言,似係平時的白飯加左d清水咁。 青口同蜆肉一樣無味,仲差過普通急凍海鮮。同朋友好辛苦咁食左幾啖都係放棄左。2) 森林沙律 同 3) 芒果熱情果窩夫 味道不過不失。 只係我哋叫左嘅主食難食到放唔落口,就算食完呢兩樣野都係挽救唔到糟糕嘅意大利飯。本來係見到其他食評幾正常先試吓,唔知點解我地嘅體驗會咁差,可能係偶然,反正我唔會再試。
我同朋友兩人叫咗3樣野,一定要從最難食嘅講起:

1)白酒藍青口蜆肉意大利飯

白酒藍青口蜆肉意大利飯

2) 森林沙律 同 3) 芒果熱情果窩夫

2024-03-13 96 瀏覽
今日嚟到呢間旺角朗豪坊嘅咖啡店🙌🏼一入到cafe都覺得好舒適⭐️店內以田園風為主題~都幾打卡able,好岩同朋友傾吓偈食下野💕💕🥰⭐️溫泉蛋凱撒沙津⭐️溫泉蛋和凱撒沙津結合在一起,口感超級豐富🫰仲可以加其他配料🤍🤍溫泉蛋滑嫩,凱撒沙津清新,兩者相互呼應,帶來層次感和滿滿的口味😍⭐️招牌和牛牛油果醬漢堡⭐️個麵包好鬆軟!🥯裡面有絕頂的和牛肉和奶油般滑順的牛油果醬!每一口都能品嚐到牛肉的鮮嫩和牛油果的濃郁,讓人回味無窮🔥🔥超級推薦☺️☺️🔥👅🤍西京燒三文魚⭐️三文魚肉質超鮮嫩多汁,加上西京燒的調味,帶來日式風味!每一口都有著魚的鮮美和燒烤的香氣,超級讚🍣⭐️抹茶鮮奶濃郁的抹茶味和鮮奶的搭配,帶來一種濃厚而爽口的感覺🍵🥛🤤⭐️檸檬茶⭐️清新的檸檬味和茶的結合🍵☀️🇯🇵THE PONT (旺角)🇯🇵旺角亞皆老街8號朗豪坊2樓32、33、35-37號舖

⭐️溫泉蛋凱撒沙津⭐️

⭐️招牌和牛牛油果醬漢堡⭐️

🤍西京燒三文魚⭐️

⭐️抹茶鮮奶
濃郁的抹茶味和鮮奶的搭配,帶來一種濃厚而爽口的感覺🍵🥛🤤

⭐️檸檬茶⭐️
清新的檸檬味和茶的結合🍵☀️

🇯🇵THE PONT (旺角)
🇯🇵旺角亞皆老街8號朗豪坊2樓32、33、35-37號舖
最近同朋友去咗沉浸式田園風格西餐廳,整間店舖都有好多花草牆可以打卡,門口仲有搖籃椅真係好靚❤️餐廳入面仲有髮型屋,做完頭髮即刻就可以食嘢~真係好方便🫶🏻🦐龍蝦汁大蝦蜆意大利粉💰115原隻開邊大蝦吸收晒龍蝦汁嘅精華,只要用叉就可以輕易食到蝦肉同埋蜆肉,超級細心✨意大利粉入口彈牙,每一條都沾滿龍蝦醬汁,每一啖都好惹味🥩香烤美國肉眼扒(10安士)💰310肉眼扒今次叫咗三成熟,牛扒嫩口唔韌,入口充滿肉汁,襯托埋粗薯條絕對係Perfect match🤟🏻加$15可以另外配埋松露醬,松露的香味令薯條帶出更多層次🍫朱古力心太軟配雪糕💰68心太軟嘅主角當然係入面嘅流心朱古力,配埋凍冰冰嘅雲呢拿,食到奶香之餘又有朱古力嘅甜味,簡直係雙重享受🍮焦糖麵包布甸💰68薄薄嘅焦糖覆蓋喺麵包布甸上,布甸唔會太甜,但蛋香味濃郁,慢慢融入麵包入面,啖啖滿足🍎蘋果肉桂茶💰38蘋果仲保留住新鮮甜味,夾雜住淡淡嘅肉桂香味,夠晒滋潤🍺啤酒花龍眼蜜蜂蜜酒💰58呢支本地手工啤酒使用長頸型酒樽加燙金封條,給人一種罕有高貴感覺✨採用本地龍眼蜜與啤酒花釀製,入口一刻散發出香甜龍眼蜜和啤酒花的香味,同時還有青檸、白葡萄微香,整體層次豐富,酒
餐廳入面仲有髮型屋,做完頭髮即刻就可以食嘢~真係好方便🫶🏻

🦐龍蝦汁大蝦蜆意大利粉💰115
🥩香烤美國肉眼扒(10安士)💰310
🍫朱古力心太軟配雪糕💰68
🍮焦糖麵包布甸💰68
🍎蘋果肉桂茶💰38
蘋果仲保留住新鮮甜味,夾雜住淡淡嘅肉桂香味,夠晒滋潤
🍺啤酒花龍眼蜜蜂蜜酒💰58
呢支本地手工啤酒使用長頸型酒樽加燙金封條,給人一種罕有高貴感覺✨採用本地龍眼蜜與啤酒花釀製,入口一刻散發出香甜龍眼蜜和啤酒花的香味,同時還有青檸、白葡萄微香,整體層次豐富,酒精感覺唔會好重,適合任何人士飲用🫶🏻
$325.5 (晚餐)
  • 龍蝦汁大蝦蜆肉意大利粉
  • 焦糖麵包布甸配雪糕
  • 啤酒花龍眼蜜蜂蜜酒
  • 朱古力心太軟配雪糕
1K
🍴是日餐湯/沙律 (7.5/10)羅宋湯都幾香,酸酸地,入邊好足料,有蘿蔔蕃茄洋蔥西芹,幾有心思!沙律正常,入邊有BB菠菜葉,酸酸地都幾清新開胃!🍴薯條配松露醬 +$28 (7.5/10)份量勁多,薯條粗身香脆,食到薯肉有口感,松露醬松露香濃帶微酸!🍴明太子大蝦意大利粉 (8/10)意粉比較幼身,份量都好足嘅,食落去非常重忌廉奶香味, cream,食得有好輕微嘅微辣可能就係明太子醬?蝦肉都爽口嘅,幾好食!🍴菠菜三文魚酥皮卷配牛油汁 (7.5/10)酥皮好香脆做到千層嘅效果入邊係三文魚加播蔡香草,食落去好有香草嘅味道,三文魚都幾嫩滑,食到好香油味!🍮焦糖麵包布甸 (7.5/10)麵包布甸係熱嘅,食落去麵包係好濕潤,雞蛋都好有蛋味,仲要有層焦糖添,雲呢拿雪糕質感係比較偏實食落去唔會好甜!🧇芒果熱情果牛角窩夫 (8/10) 擺盤勁靚,窩夫香脆有口感,芒果熱情果creamy酸酸哋,幾fresh!🥤凍蘋果肉桂烏龍茶 (7/10)有輕微蘋果味,茶味都有,但唔係好覺似水果茶🤔🥤凍士多啤梨鮮奶 (7.5/10)有鮮士多啤梨肉,微酸好fresh,奶味比較出!推薦指數: 8/10Lunch抵食,百零蚊
🍴是日餐湯/沙律 (7.5/10)
沙律正常,入邊有BB菠菜葉,酸酸地都幾清新開胃!

🍴薯條配松露醬 +$28 (7.5/10)

🍴明太子大蝦意大利粉 (8/10)

🍴菠菜三文魚酥皮卷配牛油汁 (7.5/10)

🍮焦糖麵包布甸 (7.5/10)

🧇芒果熱情果牛角窩夫 (8/10)

🥤凍蘋果肉桂烏龍茶 (7/10)
有輕微蘋果味,茶味都有,但唔係好覺似水果茶🤔

🥤凍士多啤梨鮮奶 (7.5/10)
有鮮士多啤梨肉,微酸好fresh,奶味比較出!

推薦指數: 8/10
Lunch抵食,百零蚊幾有質素,打卡一流坐得舒服,仲要勁就腳,真心推薦🫶🏻
🎀旺角。森系綠植佈置精美西餐廳🌱🎀🪄店名* #ThePont🔮地址* 旺角亞皆老街8號朗豪坊2樓32、33、35-37號舖🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$438 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_旺角剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_西餐➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵平時去親旺角朗豪坊食野一定系搭最長電梯上高層 點估到原來系超多化妝品舖頭呢一層竟然有一間超高質既森系打卡西餐廳😍呢間餐廳系連同salon一齊經營 夠曬特別 成間餐廳裝修得超靚 好似去左花園甘 而且超寬敞 每一個角落都充滿心思佈置 完全中曬我喜好😆而檯凳就係白色為主 襯翻綠植 成個環境都係比較舒服 仲好岩打卡tim📷🍽️食物質素🍽️見到裝修甘靚以為好貴 點知比想像中抵食好多 而且種類極豐富 每一樣都份量感滿滿!擺盤都好靚😍我地甘岩去既時候系下午茶時間 所以就更加划算 而且一啲都唔馬虎 超適合約埋女仔朋友黎食😆👀評分💖💖💖💖🪄辣脆雞翼配荔枝醬$58食西餐當然唔少得雞翼 佢系用左單骨雞翼 所以食落更加方便 如果再熱啲就更加好味~不過真係好辣 唔食得辣人士大叫救命🆘
🎀旺角。森系綠植佈置精美西餐廳🌱🎀

🪄店名* #ThePont
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$438 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

🎵餐廳環境🎵

🍽️食物質素🍽️

👀評分💖💖💖💖
🪄辣脆雞翼配荔枝醬$58
食西餐當然唔少得雞翼 佢系用左單骨雞翼 所以食落更加方便 如果再熱啲就更加好味~不過真係好辣 唔食得辣人士大叫救命🆘 荔枝醬都好少見 味道就比較特別 個人更喜歡點黑松露或芝士醬🤣

🪄香烤紐西蘭羊仔柳$215
呢款系主餐牌 所以比較貴 但份量超豐富 佢系羊仔柳而唔係羊架 所以啖啖肉 超級正!而且中意食羊就一定唔可以錯過 佢系騷味好濃 肉又夠淋夠juicy😍點上特調醬汁更好食 會有沙律做配菜 減低油膩感 最贊系竟然配有一大桶即炸粗薯條 香脆可口✨

🪄火腿煙肉芝士蛋堡$87
就甘聽名以為好普通 點知上菜都幾唔錯啵 份量感超滿足 用左軟包 食落好方便 而且火腿,煙肉都好厚身 蛋系炒蛋更香口 食落唔算太過狼狽~仲有都係配上即炸脆卜卜粗薯條 超滿足😍

🪄法式吐司配雪糕$78
最後黎翻個甜品 估唔到好驚喜!賣相超靚 而且吐司好厚身 沾滿酸甜果醬及雲尼拿雪糕 味道都唔錯😍好岩打卡!

👀評分💖💖💖💖
🪄凍朱古力咖啡$20 & 熱朱古力$20(套餐已半價)
下午茶餐加特飲可以半價~飲品可以選擇脫脂奶 比較健康 拉花造型不錯 朱古力 兩款都唔會太甜 入口剛好~

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
⚜️整體評級⚜️
🎈味道評分*😋😋😋😋😋
🎈環境質素*🎇🎇🎇🎇🎇
🎈抵食程度*💰💰💰💰💰
🎈服務態度*💌💌💌💌💌
2024-02-18 74 瀏覽
在人來人往的旺角鬧市中,意外發現滿佈綠色植物擺設的餐廳「The Pont」。餐廳充滿大自然氣息,風格又清新又文藝,有如城市中的小綠洲。野菌忌廉湯野菌味道香濃,口感好Creamy 。西班牙風乾火腿配烤菠蘿西班牙風乾火腿配烤菠蘿一齊食,酸甜味中和了火腿的鹹味,味道恰到好處。小食拼盤好大份,份量適合2-3人享用,拼盤有泰式蜜糖辣肉腸、馬蘇里拉芝士條、辣脆雞翼、泰式辣肉墨西哥脆脆,其中泰式蜜糖辣肉腸好似冬蔭公味道,另外泰式辣肉墨西哥脆脆,唔食得辣都食到,粟米片炸到好脆,加上泰式辣肉勁惹味,馬蘇里拉芝士條外層香脆,中間有滿滿的芝士,有拉絲效果。煎帶子墨汁意大利飯墨汁味道不算太濃,容易接受,意大利飯飯粒入口煙韌有咬口,大大粒帶子令整碟意大利飯加了分。青咖喱雞肉意大利飯雞肉嫩滑,青咖喱味道香濃又唔會太辣,醬汁濃味得宜,配上意大利飯又幾夾。田園蛋糕意大芝士餅賣相吸引,外形和盆栽一樣,但實際上裏面由Triamisu 製作而成的,幼滑的芝士與香醇的咖啡完美結合,中間夾著麵包粒脆脆和果仁,口感更豐富。白咖啡&朱古力奶

野菌忌廉湯
野菌味道香濃,口感好Creamy 。

西班牙風乾火腿配烤菠蘿

小食拼盤

煎帶子墨汁意大利飯

青咖喱雞肉意大利飯

田園蛋糕意大芝士餅

白咖啡&朱古力奶

💐熊妹太耐無同馬騮妹同埋熊貓妹見面喇,咁難得見面梗係揀返間靚靚餐廳食飯啦。其實熊妹嚟過《THE PONT》都有好幾次,就係覺得裝潢好適合港女打卡📸,而且環境超級大,食物價錢又非常親民🤑,地理位置仲要係超級方便嘅旺角朗豪坊,種種因素都無理由唔揀呢一間做今晚嘅落腳點。📌地點就係位於旺角朗豪坊2️⃣樓,簡單啲嚟講,就係以前麥當勞嘅位置,可想而知舖頭有幾大,頂到咁大間舖頭,睇嚟租金都唔惹少,但係食物價錢又冇因為咁而提高個價,都係大路cafe價錢,係咁嘅餐廳環境入面進食絕對物超所值✅!📌餐廳環境真係好大,有好多張四至六人方形枱,又有梳化位🛋,又有藤椅卡位,仲有幾張少人圓枱。餐廳以花草樹木🍀為主題走田園風🌻。📌牆上又掛咗啲藝術嘅畫像🎭,又帶點歐陸嘅味道🎠,真係每一個點都係打卡位🎦。📌門口仲擺咗個港女打卡吊椅,擺喺門口咁吸睛,望到佢都想入嚟餐廳,唔食嘢都要黎打張卡喇。📌餐牌真係大路cafe美食,有多款前菜🥗同小食🍥、漢堡包🍔、全日早餐🍱、牛角窩夫🥐、麵包多士🍞、意粉🍝、意大利飯🍚、主食牛扒🥩、海鮮🦐同特色甜品🍩,飲品就有咖啡同果茶🍵。📌二月開始仲有新年限定Menu,有三款新推出的新年菜式,期間限定梗係要

📌二月開始仲有新年限定Menu,有三款新推出的新年菜式,期間限定梗係要試吓啦🆕!
煙三文魚薯仔沙律, $85
嘩!一上枱擺盤咁靚嘅,煙三文魚砌成一朵金花放喺一堆薯仔沙律上面,側邊仲有啲花瓣同蕃茄仔青瓜片🥒做點綴,成件事就好似一碟綻放咗嘅鮮花一樣🌹,花花綠綠,真係賞心悅目。
煙三文魚薯仔沙律
煙三文魚有兩大一片,肉質頗厚又唔散,冇雪藏味,下面嘅薯仔撈左雞蛋🥚同蛋黃醬,食落好杰身,啖啖薯仔肉🥔好飽肚。再發現原來底部襯托嘅係一片炸脆米片,脆卜卜嘅脆米片上面連埋沙律一齊食,多一重脆口感,薯仔沙律濕潤咗脆米片嘅地方,口感就會變咗好煙韌,呢個配搭幾特別喎!
泰式辣肉墨西哥脆脆
泰式辣肉墨西哥脆脆,$69
熊貓妹好鍾意食nachos,問佢小食想食咩?佢就一定揀咗呢款。

一般坊間nachos都係芝士焗,呢款nachos除咗芝士鋪滿面頭之外,仲加咗啲泰式肉碎。Nachos份量都好多,係香濃芝士味,烤焗過仲香脆,加埋面頭嘅芝士真係Double芝士🧀享受,香辣肉碎唔算好辣,食食吓又會食到啲肉碎粒,餐前食幾片nachos,食食吓飯又食幾片nachos,真係一款好滋味的小食。
帶子牛柳粒燴意大利飯,$128
新年期間梗係試吓新年限定新嘢啦!兩大粒帶子,兩大粒蕃茄仔🍅,仲有五六嚿牛柳粒🐮鋪係一大堆creamy嘅意大利飯上面,側邊仲灑上芝士碎🧀,成碟飯材料好豐富。

帶子表面上下煎烤過,變成金黃色,帶子肉好飽滿,食落去好彈牙好有咬口,簡單咁樣煎烤過,已經可以帶出帶子嘅海水味🌊,唔錯。
帶子牛柳粒燴意大利飯
牛柳粒好大一舊,擺咗少少調味,表面煎香過,已經好出牛肉味🐮,食落肉質都好軟腍,一啲都唔韌,份量又多,真係好抵食。
松露忌廉牛肝菌意大利粉
松露忌廉牛肝菌意大利粉, $95
實不相瞞,熊妹每次嚟《THE PONT》都會叫呢款牛肝菌意大利粉🍝,因為真係好好味。
第一次食,已經俾佢嘅松露牛肝菌味深深吸引住,然後從此就記住左呢個味道。今次一上枱,依然芬香撲鼻👃🏻,香氣四溢,係美食令人增加食慾嘅重要元素⚛️。
蘑菇🍄切成粒狀,份量都好多,仲有啲牛肝菌,意粉係有咬口嘅7️⃣分鐘熟度,係熊妹最愛嘅熟度,最怕係淋身嘅意粉。面頭灑滿芝士碎令到忌廉醬汁更濃稠,醬汁撈滿松碎,食落口好creamy又充滿松露味道,松露愛好者一定對它愛不釋手💕,就即係熊妹,亦都係點解咁多次到訪都成為必點的項目💜。
磯燒牛扒香蔥莎莎三文治, $128
冇諗過又係超大一碟,麵包用上sourdough🍞,面頭鋪咗三大塊磯燒牛扒,淋左啲香蔥莎莎汁,仲有幾片沙律菜🥬同埋蕃茄仔🍅,伴碟有一大堆粗薯條跟蕃茄汁🥫,份量咁多得唔得㗎?
磯燒牛扒香蔥莎莎三文治
磯燒牛扒🥩煎到全熟透,一啲血水都冇,完全沒有根真係啖啖肉。Sourdough中間麵包位超級軟熟,表皮係硬身,就係食呢種強烈對比嘅口感。

薯條🍟多到食極都食唔晒,長粗薯條中間有淋身薯仔蓉🥔,熊妹最鍾意食就係呢款薯條。
THE PONT 法式野莓吐司配雪糕, $79
甜品由馬騮妹揀,一望餐牌就比呢個法式吐司吸引住,賣相真係色彩繽紛🎨。
THE PONT 法式野莓吐司配雪糕
一球雲呢拿雪糕放喺一開二的兩片法式吐司中間🥖,剛煎起嘅法式吐司的熱力令到雪糕溶化🍨,仲淋上草莓醬同埋朱古力醬汁🍫,要食就快啲趁熱食!如果唔係雪糕凍晒啦!側邊仲有好多士多啤梨🍓同藍莓粒🫐,成個甜品變成酸酸甜甜,又有雪糕拼法式多士的冷熱效果,賣相同味道都攞夠分喇!
焙茶鮮奶
焙茶鮮奶, $40
馬嬲妹同熊貓妹要養生,唔食唔飲甜嘢,由熊妹自己叫飲品,正!

晚上唔飲咖啡就改飲焙茶鮮奶啦!焙茶味濃🍃,飲到最後都仲見到杰撻撻嘅焙茶粉喺底,茶味濃得來又會滲少少淡淡的牛奶味🥛,焙茶做拿鐵都係幾好嘅配搭!
📌整體嚟講,《THE PONT》環境舒適,坐得好舒服,餐廳充滿着花花草草又有歐陸風嘅風格,令人感覺好休閒😌。三個妹子食咗六百幾蚊埋單,六款食物再加一杯飲品,喺旺角嘅核心地段仲有咁舒適嘅環境同埋港女打卡地方,食物嘅價錢都無坐地起價,今時今日嘅香港地真係買少見少,絕對值得真心推介👍🏻!
2024-02-07
泰式辣肉墨西哥脆脆
松露忌廉牛肝菌意大利粉
焙茶鮮奶
🌟泰式辣肉墨西哥脆脆 $69份量都幾多,墨西哥脆片上面有滿滿嘅芝士同泰式辣肉,最頂再擠滿海量沙律醬,真係超邪惡😈啖啖惹味又唔會好辣😆🌟松露忌廉牛肝菌意大利粉 $95意粉軟硬適中,但就略嫌醬汁偏少同稀🥹唔太掛汁,食落偏淡同單調🥹少少失望🌟香烤美國肉眼扒(10安士) $295肉眼扒都幾厚,上面淋滿燒汁,可惜我哋叫medium rare,但切開已經係8成熟🥺有肉味但肉質偏韌🙁不過另上超大桶嘅薯條就炸得幾好😛🌟焦糖麵包布甸 $68好少Cafe嘅甜品會有麵包布甸😋麵包布甸呈金黃色,上面仲有一層脆焦糖面,切開好軟熟,食落有蛋香味,不過就有少少偏甜😳配上雲呢拿雪糕一齊食都幾夾🤓螞蟻人會鍾意!🌟抹茶鮮奶🍵 $40抹茶鮮奶都做得幾滑同creamy,茶味唔算好濃,但至少唔會太甜🌟茶酒 $68呢杯係茶味Vodka加檸檬汁🍋嘅組合🤣飲落酒味唔算濃,好似檸檬茶咁好易入口✨

🌟泰式辣肉墨西哥脆脆 $69

🌟松露忌廉牛肝菌意大利粉 $95

🌟香烤美國肉眼扒(10安士) $295

🌟焦糖麵包布甸 $68

🌟抹茶鮮奶🍵 $40

🌟茶酒 $68
用餐優惠
試食活動
狠喜歡餐廳嘅田園風格,舒服自然💕 好適合朋友聚會、約會,打卡一流🤭🎈香烤美國肉眼扒(10安士) $295Grilled U.S. Rib Eye ( 10oz)Medium Rare嘅香烤美國肉眼扒粉嫩、肉汁多厚度剛好份量十足👍🎈香辣蕃茄意式肉腸長通粉 $95Italian Sausage Penne Spicy Cherry Tomato Sauce香辣又酸甜幾惹味開胃長通粉偏軟掛滿香辣蕃茄汁更好味🎈辣脆雞翼配茘枝醬 $58Fried Spicy Chicken Wings with Lychee Dipping雞翼外脆內嫩配清甜嘅荔枝醬口感不油膩🎈THE PONT 法式野莓吐司配雪糕 $79"THE PONT" Berry French Toast with Ice Cream焦香金黃嘅吐司淋上糖漿配搭埋雲呢拿雪糕及新鮮莓果甜而不膩、冰涼清爽🎈焙茶鮮奶 $40Hojicha Latte茶味甘香茶與奶嘅比例恰到好處🎈Snow Motion $68(Vanilla Vodka, Lemon Juice, Yogurt)Cocktail 嘅乳酪味突出清甜不錯!

🎈香烤美國肉眼扒(10安士) $295
Grilled U.S. Rib Eye ( 10oz)

Medium Rare嘅香烤美國肉眼扒

茶與奶嘅比例恰到好處

🎈Snow Motion $68
Cocktail 嘅乳酪味突出
清甜不錯!
估唔到朗豪坊入面都有個神秘後花園🌸🌴呢間Cafe主打西式美食 環境優雅舒適 係鬧市中放鬆好地方✨.➿假日套餐➿包是日餐湯/田園沙律1️⃣南瓜栗子湯 配搭幾特別 有好多栗子粒粒 香甜帶鹹香🎃🌰2️⃣沙律菜新鮮爽脆 柚子醋酸酸甜甜 好開胃🥗.📌意式海鮮比薩多士伴田園沙律 $118以烘過嘅多士取代薄餅底 有驚喜 麵包冇比餡整淋晒 外脆內鬆軟 輕盈又有口感🍕海鮮幾豐富 有蜆肉, 魷魚, 蝦仁仔同原隻蝦🦑🦐加埋芝士一齊焗 面頭微微焦脆 鹹香又拉絲🧀醬汁唔係搭配千島醬 而係蕃茄醬 同海鮮又幾夾 酸酸甜甜 好開胃🥫伴碟仲有柚子醋沙律🥗.📌全日早餐 $128估唔到咁有份量😍酸種麵包搽左牛油烘 超脆口 陣陣麥香同微酸🥖兩隻太陽蛋煎得幾靚 蛋黃流心 蛋白邊焦脆 蛋味濃🍳兩片厚切煙三文魚卷成玫瑰花 肥美肉嫩 但偏鹹🍣牛油果醬好軟滑 酸酸地 夠清新🥑走左煙肉 有好多蘑菇🥓走過油 好乾身 爽脆香口 菌味仲好濃郁🍄脆皮蜜糖腸甜甜地 唔會好重口味 食到豬肉香🐽仲有清新柚子醋沙律 超豐富🥗.📌明太子大蝦意大利粉 $108明太子醬鹹鮮味濃 帶微辣 加埋鹹香芝士碎 好惹味🐟🧀意粉雖然幼身 但唔會好淋 仲更掛汁 相當creamy

➿假日套餐➿
包是日餐湯/田園沙律
2️⃣沙律菜新鮮爽脆 柚子醋酸酸甜甜 好開胃🥗
是日餐湯/田園沙律

📌意式海鮮比薩多士伴田園沙律 $118

📌全日早餐 $128
估唔到咁有份量😍

📌明太子大蝦意大利粉 $108
明太子醬鹹鮮味濃 帶微辣 加埋鹹香芝士碎 好惹味🐟🧀意粉雖然幼身 但唔會好淋 仲更掛汁 相當creamy 仲食到粒粒明太子卜卜咬口🍝 蝦有五隻 都真係幾大隻 肉質爽口唔霉 冇雪藏味🦐
明太子大蝦意大利粉

📌THE PONT法式野莓吐司 配雪糕 $79
吐司賣相好吸引 煎到金黃色 擺盤都好靚🍞味道偏向港式西多重牛油感 唔係法式多士嘅蛋奶香 較油膩🧈雲呢拿雪糕應該係雀巢🍦醬料有: 朱古力醬, 焦糖醬同士多啤梨醬 加埋朱古力珠 都幾甜🙈好彩有香脆杏仁片, 酸甜士多啤梨同藍莓中和吓🍓🫐
THE PONT法式野莓吐司 配雪糕

➿套餐包括咖啡或茶(凍或熱)
1️⃣跟餐茶-香橙檸檬茶
揀左烏龍茶底 茶味夠濃 加入香橙乾同鮮橙片 橙味都幾出🍊
2️⃣跟餐咖啡
咖啡濃醇甘苦 唔錯☕️
咖啡/香橙檸檬茶

3️⃣凍蘋果肉桂茶 +$19
跟餐可以半價轉配非酒精飲品 揀左烏龍茶底 飲落唔太覺有肉桂味 茶嘅甘苦較突出 蘋果同橙片上面都沾左肉桂粉 水果幾香甜🍎🍊
凍蘋果肉桂茶
THE PONT法式野莓吐司 配雪糕
咖啡/香橙檸檬茶
凍蘋果肉桂茶
2024-01-29 52 瀏覽
想教班前搵間靚餐廳食lunch,揀左位於朗豪坊嘅The Pont ,估唔到呢間位於鬧市嘅後花園,食物水準都唔錯。主食叫咗香辣蕃茄意式肉腸長通炒同煙三文魚牛油果牛角窩夫,長通炒同肉腸等配料份量好足,每啖都有好多芝士碎,長通粉亦夠彈牙,煙三文魚同牛油果都新鮮,調味相對較濃,可惜牛角窩夫略為稔身唔夠鬆化。飲品係一上枱就好香嘅Baileys coffee同幸福花園,即士多啤梨杏仁乳酪沙冰,粉紅色士多啤梨沙冰配奇異果片,味道唔會太甜,顏色非常夢幻。特登留肚食甜品,因為甜品就幫呢餐加到好多分喇♡係我最鍾意嘅超creamy Tiramisu!表層Tiramisu 細滑香甜,底層係脆脆麵包粒同杏仁片,撈埋一齊食可以享受到另一種口感,外型仲係好適合打卡嘅可愛小盆栽🌱用Openrice網上訂Tea time有75折,所以好抵食。

次次約親朋友食飯,去得最多都係旺角,因為食完飯仲可以行下街。不過旺角都係都人來人往,想搵個安靜嘅地方食吓飯都好難。喺朗豪坊行完街,發現原來2樓有一個秘密花園設計嘅餐廳,餐廳用咗好多木造嘅家具和綠化嘅植物,喺呢度用餐有一種好似喺戶外花園嘅感覺,令人可以暫時忘卻煩惱。煙三文魚薯仔沙律 $85淡黃色嘅薯仔蓉,外層軟身又有爽脆嘅口感,配搭煙花味十足嘅三文魚片,咸中又開胃。蕃茄水牛芝士沙律 $85鍾意食草嘅我一於唔好俾佢停,試埋第二款水牛芝士沙律。用咗好多新鮮嘅蕃茄切粒,蕃茄酸中帶微甜,配搭幼滑嘅水牛芝士就芝味無窮。青咖喱雞肉意大利飯 $98意大利飯硬中帶軟,夠哂嚼勁。而雞肉預先醃製過,吸收晒青咖喱嘅味道,內層肉質都唔會乾身。泰式烤黃油雞 $175依款黃油雞會即時烤製,所以要預留最少30分鐘。可以見到雞皮充滿油光,食落極之香脆又多肉汁。飲品方面不妨可以試吓幸福花園和神秘果園,兩款都好適合喺花園度享用㗎。THE PONT (旺角)旺角亞皆老街8號朗豪坊2樓32、33、35-37號舖

煙三文魚薯仔沙律 $85

蕃茄水牛芝士沙律 $85

青咖喱雞肉意大利飯 $98

泰式烤黃油雞 $175

THE PONT (旺角)
旺角亞皆老街8號朗豪坊2樓32、33、35-37號舖

2024-01-16 69 瀏覽
旺角朗豪坊有很多食店,午市時段大多都要排隊入座,這間餐廳也不例外。餐廳門口放了午市套餐的餐牌,我朋友都覺得相當吸引,便排隊等候入座。飲品方面,我們隨餐半價轉特定非酒精飲品,分別是抹茶鮮奶和鮮奶咖啡。抹茶鮮奶方面,奶香較茶味突出,不會過於苦澀。鮮奶咖啡方面,雖然是朋友點的飲品,我也淺嘗了一口,也是鮮奶的味道較咖啡突出。朋友點了鮮茄意大利雲吞,旁邊配有沙律。我最期待的便是特級豬扒牛肝菌汁配薯蓉!豬扒肉質較淋身,不會太乾身肉質豐富,薯蓉非常棉密,吃個精光。甜品方面,我們點了意大利芝士牛角窩夫配雲呢拿雪糕,賣相相當精緻!

飲品方面,我們隨餐半價轉特定非酒精飲品,
分別是抹茶鮮奶和鮮奶咖啡。

抹茶鮮奶方面,奶香較茶味突出,不會過於苦澀。

朋友點了鮮茄意大利雲吞,旁邊配有沙律。