2015-10-29 1421 瀏覽
由於在灣仔上班, 所以平日和同事都會周圍覓食, 灣仔好多餐廳我們都已經光顧過了, 近日發現了離office 10分鐘不到的路程, 開了一家專食蠔的餐廳, 看到星期一二有推廣, 這晚7時多, 我們一行四人便走到在灣仔地鐵站附近(通往會展那條橋底附近)的Oyster House。由於是平日而且仍然是較早的時間, 店裡只有兩三枱食客。餐廳燈光教昏暗, 帶點情調, 就算來happy hour也很適合, 空間感也是不錯的, 雖然近街, 但一點也不嘈雜。不會放過任何優惠的我們, 一早已看上了$99 seafood platter, 由於我們四個人, 於是我們叫了兩份。當然不少得叫杯house wine 啦, 我自己偏好white wine, 這次選了比較fruity的。先講賣相, 一看便知道很新鮮, 蠔不算是很大隻很肥, 但也不算細, 口感不錯。帶子非常鮮甜爽口; 海膽配上青瓜, 海膽甘香青瓜清澈; 鮑魚很大只,而且很清甜, 個人覺得最好食!再來海膽紅蝦, 除了蠔, 這道菜應該是這家餐廳的招牌吧? 看到openrice上的食評都大讚, 一定要試試囉!價錢是不便宜的, 每只要$88, 所以我們都期望
Seafood Platter
海膽紅蝦
價錢是不便宜的, 每只要$88, 所以我們都期望很高。
賣相一流, 我已急不及待一整隻放進口裡, 阿根廷紅蝦非常鮮味又彈牙, 配上加拿大海膽和粒粒晶瑩剔透的蟹子, 層次口感都非常出色, 果然沒有令我失望。
焗蠔
生蠔吃不夠可以叫焗蠔, 其實我對焗蠔有種情意結, 每次看到都會忍不住叫, 今次都不例外。這個焗蠔不算大隻, 但顏色剛剛好, 即是焗的時間預得不錯, 煙肉加芝士是必勝配搭, 這次都不例外, 但由於蠔不算大, 有點兒蓋過了蠔的味道, 但整體是不錯的。
法國黃金螺
法國黃金螺,配上自家醬料,用了蕃茄汁和泡菜和七味粉的醬,跟清甜爽口的螺肉出奇的相襯, 呷一口青瓜更是另一種味覺享受。
Banoffee Pie
這個甜品叫拖肥香蕉批, 是自家設計的甜品款式, 本人非常喜歡呢! 說老實點, 我絕不喜歡太甜的甜品, 這個不會! 在餅底加一層拖肥,面頭放上香蕉和忌廉。拖肥入口非常香滑,配上新鮮清甜的香蕉,味道一絕, encore 之選!

這家餐廳非常適合在灣仔上班的人, 但如果要專程來也是非常的方便, 基本上就是地鐵站行出來便是。
2015-10-27
Seafood Platter
焗蠔
  • 拖肥香蕉批
2015-10-27 1173 瀏覽
辛勞了一星期,假日就想找美食慰勞一吓,朋友的朋友介紹此店説海鮮好正 ,餐廳裝修十分舒適,入口開放式譲人有種relax的没有拘束的感覺。麵包包身濕潤綿身夠彈性,有點像香蕉蛋糕, 點黑醋橄欖油超正👍 麵包相信是自家製。美國蠔Bay water, 体積小巧,我覺得海水味道比較咸入口很鮮味,不用其它醬汁只用少許檸檬汁就能突出蠔的鮮,西班牙 Spanish rock,體積龐大,肉質非常鮮甜,少許creamy及海水的鹹味, 一口兩啖滿嘴是蠔的美妙味道,鮮味歷久不退😋 👍。法國Schaller,比起前兩隻蠔這隻creamy很多及蠔味濃,真是一頓好的開始。上碟時螺肉巳離殼,吃的時候很方便,螺肉本身帶有海水的咸鮮味,配上辣味的蕃茄醬,惹味非常,螺肉本身比較靱,要好好咀嚼,但在咀嚼同時螺肉本身的鮮甜味充滿口腔内 。大匙羹—隻,賣相像一條金魚,生紅蝦上鋪滿加拿大海膽,及幾顆三文魚子。紅蝦晶瑩剔透,鮮甜帶微黏, 海膽和紅蝦之間夾着—種creamy的醬有点像芝士似的嫩滑,蝦肉配上甘美海膽三文魚子油的鹹中帶鮮香,一下子在口腔内爆發,真是不能用筆墨形容。😊😋👍用巴馬火腿卷着青瓜片,蠔,蕃茄,沙律菜,紫洋蔥,蠔是經過

用巴馬火腿卷着青瓜片,蠔,蕃茄,沙律菜,紫洋蔥,蠔是經過烹調, 火腿的鹹香青瓜约爽脆清新,鮮美的蠔肉,建議一口—個,塞滿了—嘴複雜妙不可言的味道。😋👏

豬鞍頗為厚肉,整塊烤得金黄微焦,另伴上香草蕃茄醬汁。此豬吃的是天然食量,原全沒有豬肉的騷味,只有豬肉的香味, 微焦的外表内鬆軟,咬時還有肉汁,沾上微酸的sauce又是另一風味。

蜆多及蜆肉新鮮及沒有沙,最怕食食吓咬到沙,這完全沒有這問題☺,意粉吸收哂蜆肉和蒜片香及鮮味加上微辣,所以非常惹味!

已經很飽,但見鄰枱的甜品好吸引,要一份試吓!嘩噢 😍 一朶美麗士多啤梨花, 花下是厚厚的呍喱拿忌廉中間夾新鮮香蕉,批底掃上拖肥醬,忌廉一點也不腻和不甜,夾着香蕉的水果清新拖肥的濃味,多重口感,確是滋味無窮,水準超班。👍
真是又驚喜又滿足的一餐。因為餐牌還有很多菜色想食,已經想着下個月我家大小姐生日,在此慶祝也不錯!😀

星期六日或假日的下午套餐,價錢和内容不成比,假日約同三五知己慢慢摸🍸底,也是一樂事!
2015-10-24
  • 巴馬火腿蠔卷
  • 海膽紅蝦
素來喜食生蠔的我,知道有間主打食蠔,價錢也不會太貴的餐廳,立刻帶同樣愛蠔的妹妹來食~~餐廳位於灣仔的旺區,聽個店名the oyster house就知以食蠔為主啦!滿有氣氛的一個環境,蠻合小情侶約會的好地方。每桌客人都會有餐包一塊,沾olive oil或黑醋任君尊便,不過兩種我都不需要啦,因為帶有草本香氣的麵包本身也很好吃了。來到oyster house豈有不吃生蠔之理?我們點了三款淺嘗~分別是美國的bay water,味道較淡口,而且有帶甜味的after taste~第二隻是南非的Rollex,有較飽滿的身軀,所以食起來亦會較Creamy~第三款是法國蠔Desse blanche,海水味較濃,相對的蠔味亦較重~三款各有千秋,我就較喜歡creamy一些的口感和味道。很合香港人口味的一款Uni Prawn,有阿根廷的厚肉大蝦刺身,來自加拿大的海胆再以配三文魚子,一口吃下,大蝦的甜,海胆的鮮和三文魚子的“辟力卜落“在口中爆發出來!嘩,好食到呢!(≧∇≦)Caprese就是由鮮茄加香葉和芝士奶酪製作的一個菜式,芝士奶酪味道稍稍淡了一點,不過令人驚喜的是那大塊大塊的鮮茄竟然是甜的!那種天然的甜

滿有氣氛的一個環境,蠻合小情侶約會的好地方。

生蠔很鮮甜

三款各有千秋,我就較喜歡creamy一些的口感和味道。

Caprese就是由鮮茄加香葉和芝士奶酪製作的一個菜式,芝士奶酪味道稍稍淡了一點,不過令人驚喜的是那大塊大塊的鮮茄竟然是甜的!那種天然的甜來自本身帶酸的蕃茄實在有點好吃得不可思議!

Angus ribeye

Angus Ribeye
我們選擇了七成熟的安格斯,我們喜歡食牛不見血,色澤自然較深,但無損它嫩滑的肉質,火喉剛好,雖未至於入口即溶,但棉花糖一樣的質感還挺不錯的!

鍾意食angus的人都應該是喜歡它肉味較濃,縱沒有油花四濺,但那纖密的肉質紋理,所帶來的濃味和彈性卻不是和牛可比擬的!底下那個薯蓉也相當滑,沒有多餘的顆粒,幼滑的質感令人如享受着雪糕般寫意~

Spaghetti carbonara
總要來點澱粉質才有飽肚感吧!
這意粉煙煙韌韌的,口感很好呢!老實說我是不喜歡食那種為了保持意粉的質感而刻意縮短烹調的時間,害得那意粉根本是沒有熟透,芯還是生的!可是今晚食到的是全熟的感覺,而質感又能控制在彈性十足的境界,大廚的功力可見一斑呢!個人十分喜歡喔~~

好好味的一款甜品

甜品是好有特色的Banoffee pie,外型有點像木筏的感覺呢!看那消化餅餅底作木板,那兩條橫放的香蕉似大圓木,再看士多啤梨似在木筏上曬得滿臉通紅的乘客(≧∇≦)haha
by the way,甜品其實很好食,忌簾十分幼滑帶着淡淡的芝士味,餅底鬆化湧出那芬芳的焦糖味,和香蕉的果香配合得天衣無縫!一個甜品,三種口感,味道的層次複雜而配合,令人一試愛上♡♡♡(≧∇≦)
2015-10-16
生蠔很鮮甜
Angus ribeye
好好味的一款甜品
  • 香蕉甜品
2015-10-27 894 瀏覽
啱啱無記做"夜宵磨"介紹呢間餐廳響正我公司隔離街,朋友生日即刻呢間試下先生日當然要飲酒慶祝一下!  Order一支Menu上最貴既紅酒, 都只係$499 ,Margaux 出名,真係超抵飲見星期一seafood platter, 做promotion $99 , 咁抵, 當然要試! 四人order 兩份!好新鮮,生蠔好重海水味,最正係鮑魚,好入味, 又抵食節目推介得既應該係必食~海紅蝦一人一隻, 確實係好鮮甜,沒有加任何配汁,所以食出海鮮味巴馬火腿生蠔卷青瓜+ Parma Ham包著煎香過既生蠔, 好香口又清新,點埋個醬汁更加出色墨魚麵炒蜆墨魚麵係廚師手打,一條條孿曲好似公仔麵, 最愛廚師無用墨魚汁,唔使食到成口牙變黑色,失晒儀態香煎鵝肝煎得香口, 甜甜帶酸既汁,一流豬扒恰到好處, 不會太過火甜品點了最出名既香蕉批必吃!成條香蕉,正!最好味個批底餅,加toffee醬,超好味, 十分滿足!

Margaux 出名,真係超抵飲
Margaux
好新鮮,生蠔好重海水味,最正係鮑魚,好入味, 又抵食
seafood platter
節目推介得既應該係必食~

海紅蝦

一人一隻, 確實係好鮮甜
,沒有加任何配汁,所以食出海鮮味

巴馬火腿生蠔卷

青瓜+ Parma Ham包著煎香過既生蠔, 好香口又清新
,點埋個醬汁更加出色

香煎鵝肝
煎得香口, 甜甜帶酸既汁,一流
香煎鵝肝
豬扒恰到好處, 不會太過火
甜品點了最出名既香蕉批

Margaux
seafood platter
香蕉批
  • 生蠔
自從另一半要去灣仔上堂,每個星期就開始在灣仔尋食啦!我們兩個都非常喜愛食生蠔!見灣仔新開了一間餐廳食蠔的,就試試佢啦!餐廳環境幾有情調,燈光調得好暗,令我更注目那台蠟燭,超美的生蠔穀蠟燭座!新開張所以有Promotion做緊!再抵D!Weekend都有Set!Nice~~~店主超熱心的,會向每一台顧客介紹菜式。經店主推介後,我們Order了三款生蠔,分別是美國,南非及西班牙。美國蠔 - 海水味較為淡,而且Size細小D。南非蠔 - 較為Creamy,有咬口。西班牙蠔 - 相比下,海水味較濃,Size幾大隻!個人喜愛南非蠔! 可能外面多吃海水味生蠔吧!南非蠔較為特別及新鮮。這個超喜愛!有我喜愛的海膽及生蝦!好新鮮!上面加左魚子及紫菜,作為天然調味料,咸咸的鮮甜!重點是他們放在一隻匙上,記得要一口吃下,才能感受其味道的層次感。凱撒沙律並不陌生,很多地方都有這道菜式。但這裡的凱撒沙律必定令你印象深刻!何解?特式在於成條鯷魚上!俗稱番鬼佬咸魚的鯷魚,加上芝士粒,令整個沙律Juicy得來加添一份咸味。唔食得咸的你,記緊不要整條鯷魚放入口啦!一向都認為豬扒煮得唔Juicy係正常,因為肉質關係,天生
自從另一半要去灣仔上堂,每個星期就開始在灣仔尋食啦!
我們兩個都非常喜愛食生蠔!見灣仔新開了一間餐廳食蠔的,
就試試佢啦!
餐廳環境幾有情調,燈光調得好暗,
令我更注目那台蠟燭,超美的生蠔穀蠟燭座!
新開張所以有Promotion做緊!再抵D!
Weekend都有Set!Nice~~~
Oyster (America, Africa, Spain)
店主超熱心的,會向每一台顧客介紹菜式。
經店主推介後,我們Order了三款生蠔,
分別是美國,南非及西班牙。
美國蠔 - 海水味較為淡,而且Size細小D。
南非蠔 - 較為Creamy,有咬口。
西班牙蠔 - 相比下,海水味較濃,Size幾大隻!
個人喜愛南非蠔! 可能外面多吃海水味生蠔吧!
南非蠔較為特別及新鮮。
The Oyster House-海膽大蝦
這個超喜愛!有我喜愛的海膽及生蝦!好新鮮!
上面加左魚子及紫菜,作為天然調味料,咸咸的鮮甜!
重點是他們放在一隻匙上,記得要一口吃下,
才能感受其味道的層次感。
The Oyster House-Caeser Salad
凱撒沙律並不陌生,很多地方都有這道菜式。
但這裡的凱撒沙律必定令你印象深刻!
何解?特式在於成條鯷魚上!俗稱番鬼佬咸魚的鯷魚,
加上芝士粒,令整個沙律Juicy得來加添一份咸味。
唔食得咸的你,記緊不要整條鯷魚放入口啦!
美國穀飼豬鞍扒
一向都認為豬扒煮得唔Juicy係正常,因為肉質關係,天生就係差過牛肉及雞肉。
這塊豬鞍扒算是煮得滑身的了!是吃全穀的豬,都幾有豬味。
配菜有椒仔,翠肉瓜,露筍....蔬菜汁夾著豬肉吃幾好味,
我反而無點沾醬吃。
The Oyster House-白酒蜆肉扁意粉
反而這個意粉味道一般,比較清淡,可能我重口味吧!
不過真係放左好多隻蜆啊!
The Oyster House-Banoffee Pie
最後食埋甜品,有驚喜啊!原來裡面包住條香蕉!
我們本身不太喜愛食蕉的,但卻異口同聲說好味道!

個餅底脆脆甜甜地,本身上面的香蕉及餅餅好軟身及味道較涼,
多得這個餅底才帶出味道及口感來。
2015-10-10
The Oyster House-海膽大蝦
The Oyster House-Caeser Salad
美國穀飼豬鞍扒
The Oyster House-Banoffee Pie
  • 海膽大蝦
  • Banoffee Pie
2015-10-26 797 瀏覽
星期六是一星期內最喜歡的一日, 可忘卻繁忙的工作盡情享樂.今天相約友人摸著酒杯底來個慢食….先來杯House White Wine, 芬芳的酒香, 另人陶醉!香車配美人, 白酒配鮮蠔, 最佳配搭來自美國的Bay Water, 型態比較瘦長, 海水味濃另一款Spanish Rock, 跟我手掌一樣大小, 勁肥美, 啖啖肉, 海水和蠔香不段在口腔內翻滾又一款來自法國的Schaller, creamy口感强勁, 餘韻歴久不散清煮翡翠螺整齊排列己拆肉, 實在太窩心. 經常弄至衣服汚穢處處, 今次可輕鬆享用.肉質有嚼勁, 每嚼一口, 那鮮味又出多一點點, 太鮮美黑豚火腿蠔卷鹹香的火腿, 包裹著鮮味的蠔件, 伴以鮮甜的洋葱絲, 椒絲, 層次感非常豐富海胆紅蝦賣相精緻紅蝦白裡透紅, 漿口感强, 海胆味道濃郁, 最搞鬼面上舖了芝士和魚籽, 那複雜的味蕾另人讚嘆!U.S. Pork Chop我本人平常甚少食豬肉, 怕那” 鞋口” 感, 但店主極力推介, 試下又如何?鎖著肉汁的工夫了得, 肉質不但軟腍, 還juicy無比, 另我對食豬扒的觀感改變了蜆肉炒意粉意粉軟硬度適中, 炒得好香, 陣陣樸鼻, 蜆肉亦
星期六是一星期內最喜歡的一日, 可忘卻繁忙的工作盡情享樂.

今天相約友人摸著酒杯底來個慢食….
House White Wine
香車配美人, 白酒配鮮蠔, 最佳配搭
Oysters
來自美國的Bay Water, 型態比較瘦長, 海水味濃
Bay Water
清煮翡翠螺

肉質有嚼勁, 每嚼一口, 那鮮味又出多一點點, 太鮮美

賣相精緻

蜆肉炒意粉

意粉軟硬度適中, 炒得好香, 陣陣樸鼻, 蜆肉亦非常甜美
甜品又怎可缺的一環

Banoffee Pie

綿綿幼滑的口感, 香焦味勁出, 最重要不過甜, 多食又何況…. 呢
Banoffee Pie
飲飽食醉, 好滿足, 好輕鬆自在的一夜!!
2015-10-24
Bay Water
2015-10-21 669 瀏覽
朋友一向好蠔,俾佢發掘到呢間新開既Oyster House,仲唔即刻約我地黎蠔返晚丫?!店內坐位不多,不過頗有情調,適合情侶二人把酒談心,亦可以一班朋友蠔情相聚。首先來個蕃茄多士,完全無肉類無芝士類,唔好以為咁就唔好食呀,呢個組合我都係第一次試,多士同蕃茄異常地夾,而且有少少basil夾雜住,酸酸地又幾香口,做前菜很不錯的說。我地分別嗌左三款都好新鮮既生蠔:美國蠔就細隻啲無咁肥美,但食落口感不錯,唔算好咸但咬落幾爽口。西班牙的就肥少少,但相對再咸啲,肉質就淋啲滑啲。南非的就最大隻最肥美,朋友見到流哂口水,佢好享受蠔在口裡被咬爆既感覺哈哈。我個人就最中意美國蠔既,呢啲好睇口味啦!翡翠螺既賣相好吸引,好大隻,食落超級爽口,配搭少少既辣椒醬食更能吊出螺既鮮味。呢個出面係火腿青瓜,包住入面煎左表面既蠔,幾特別既組合估唔到味道又幾夾喎,火腿雖咸但唔會蓋過蠔既味道!叫左個沙律清一清,但沙律有好咸既沙甸魚,建議可以唔洗落再黎個焗蠔,好怕出面啲焗蠔焗完都仲係好多水,好彩佢呢個唔會,乾身得黎蠔仲係juicy既,芝士份量岩岩好唔會多到食唔出蠔既味道!加拿大黑毛豬鞍,切既時候都感受到佢既爽脆,食落完全唔會覺

叫左個沙律清一清,但沙律有好咸既沙甸魚,建議可以唔洗落

加拿大黑毛豬鞍,切既時候都感受到佢既爽脆,食落完全唔會覺得鞋,反而真係好爽口彈牙,唔落汁都夠哂味。

最後見隔離兩枱都嗌左呢個cake,咁我地都試一試啦!原來呢度既香港拖肥好出名,食落真係好肥但真心好味,好smooth味道好夾。反而呢個tiramisu味道就幾好,但成個cake唔夠硬唔夠挺身,食落口感一般,有待改善啦。
好蠔好滿足既一晚
2015-10-19 615 瀏覽
生日月多謝一班識飲識嘆嘅豬朋狗友約我食好野朋友係灣仔返工推介 California 附近的The Oyster House位置處於內街室內情調很好的一間餐廳氣氛浪漫沙發座位寬敞坐得好舒服如果星期一或者二來訪海鮮拼盆實在超級抵食朋友先order支白酒邊飲邊吹水我最近愛上吃生蠔正在學習中今晚食好蠔特價好抵食一聽個名The Oyster House就知專業賣蠔由經理發板美國蠔Willapa bayBay water兩款美國蠔我覺得海水味道比較淡而入口口感creamy因為好新鮮嘅關係基本上我係唔需要任何cocktails sauce最後食最大隻嘅西班牙Spanish rock肉質好後而且入口爽滑大有點點海水嘅鹹味一啖一隻口腔完全充實到不得了海膽紅蝦大大隻阿根廷紅蝦鮮味非常而且肉質彈牙加拿大海膽豐膄甘香蟹子口感脆嫩粒粒晶瑩剔透一啖放入口一啖滋味三重口感意式香草蕃茄多士 $65Tomato toast去歐洲旅行成日都會食到嘅熱辣辣脆身嘅多士上面鋪上Garlic tomato蕃茄充滿蒜蓉味香翡翠螺 $108法國黃金螺Sources 都俾足心機調教番茄醬辣椒仔汁kimchi 醬上面再灑一啲七味粉Mai
生日月
生日
  • banoffee pie
  • Canadian Pork
2015-10-19 628 瀏覽
難得這兩年在openrice的平台,寫寫食評吃吃飯,最高興的除了食友外,有時候會認識好多做食肆的朋友,特別係為食之友,佢地有時候介紹的,比你係周刊或者網上的平台更可信,更值得推薦。朋友K的朋友,他知道我喜歡食蠔,介紹了朋友D給我認識,他朋友在灣仔的oyster house 有個自己inhouse的活動,可以教開蠔,同埋佢話個度蠔好得,又平又抵,玩完開蠔食埋飯都唔係好貴,於是,星期日的下午五點多,我來到了oyster house,與蠔同行。為今日的蠔行揭開序幕,朋友N還安排了呢個蠔場個負責人去示範怎樣開蠔。我們還學了怎麼開蠔,不過可能人還未從午睡中醒過來,開蠔好像冇人示範咁易。第一隻吃的蠔係來自華盛頓的Bay water,呢隻較為細隻的美國蠔比起同區較為小,不過味道非常突出,海鮮味鮮而猶長,雖然唔大隻唔creamy,但係其個性和味道係好易令人有印象。第二隻willapa bay,樣子精美,我喜歡其小巧的體積和漂亮的紋路,但其味道係我最喜歡的,小小的蠔但藏著的是creamy的世界,我非常欣賞其小小的世界卻藏著細緻的觸感。第三隻的Spanish rock ,來自西班牙,海水味唔算十分重,味道

第三隻的Spanish rock ,來自西班牙,海水味唔算十分重,味道也是fresh而清新 ,不過我喜歡其after taste 好強好強,其體積好大嘅關係,整個口腔都滿佈蠔的口感幸福而滿足。
當然,食蠔一定係配白酒,剛從午睡醒過來,個人還是懶洋洋的,還是不想太多,來杯白酒吧,送蠔又怎能用其他酒呢,不過,有些人說紅酒可以送生蠔,百貨百客,包容別人口味,係尊重,係食友教的。
海膽紅蝦,之前係食評見過好多人食過又寫過,Argentina 紅蝦和加拿大海膽和三文魚籽夾著的一個前菜,類近吃過的東西有鮨文的海膽杯,又有係S2的海膽杯,同呢個雖然有異曲同工之妙,但唔同嘅係主角係紅蝦而非海膽,一匙放入口,美味的混雜絕對係美妙,海膽個味出到不行,而紅蝦刺身絕對係精彩處,記住,要一啖吃。忘記了說,同樣的食材和感受,呢度真係好平好平,老土的形容,性價比高,粗俗啲潮啲形容,底小.....小。
法國黃金螺,如果你喜歡翡翠螺,你一定會喜歡呢個,平常怎樣靚嘅翡翠螺都會好像有一點沙,味道也較淡,主要吃的係其口感和翡翠螺的彈性,呢個係我吃過最精彩的,一粒沙都冇,樣子清純乾淨,配合自家sauce,用了蕃茄汁和泡菜和七味粉的醬,好惹味,那些青瓜也吃得完。
Double chocolate ,飲完house wine 見到呢度有一的craft beer,呢個來自英國的啤酒,入口薄身,朱古力味不算勁重,像淡的齋啡,點點回甘,好爽。
香烤加拿大天然豬鞍,呢個賣相非常討好,不只賣相討好,味道也佳。每舊豬的位置味道也不同,我最喜歡其邊位,juicy有肉汁,佢嘅肉並不是乾旱的豬,反而是充滿水份,味道好好,雖然中間位有點乾,但其層次鮮明,絕對顯出其功架。
Spaghetti Carbonara,呢個絕對是最典範的煙肉意粉,醬汁濃,賣相不錯,意粉texture 隱定,當然沒有豬鞍的大驚喜,但絕對值回票價。
和呢度嘅負責人談多兩句,講起我喜歡現在的潮流手工啤,他見我喜歡黑啤又喜歡手工啤,他介紹了我Old Rasputin,美國的手工啤之一,更強勁的回甘,厚身一點,濃而有性格,其泡沫都有個性,完美今晚的晚飯。
最後,本身想去吃美心的那個cheese tart ,但原來呢度甜品都好好,banaoffee pie,不如看小它,底層的焦糖中間的香蕉和上層的cream給你示範了一個美味的甜品,吃完後,我對cheese tart連小小興趣都沒有了....
這天下午我在灣仔開蠔,由五點多吃到九點,慢慢食的星期日晚上,感覺的確非常悠閒...執筆時,還在想念其海鮮,絕對要找機會再來一下。

放一些開蠔的活動相分享一下吧....
The Oyster House

灣仔謝斐道154號地下C號舖

2015-10-18
  • 香烤加拿大天然豬鞍
  • willapa bay
2015-10-18 519 瀏覽
今晚我想食生蠔,上openrice見附近有間食蠔,就同朋友黎到食晚飯。第一時間我們叫左三種蠔款,第一款係美國baywater(下方),食落蠔味清清淡淡的,蠔身薄薄的,幾清香。第二款係巴西嘅rollex,食落蠔味較重,個蠔肚肥肥的,好好味牙,肥嘟嘟。第三款係法國嘅desse Blanche,食落味道帯甜,海水味較重。依三款我最鐘意食巴西果種蠔,因為蠔身厚,蠔味重,正牙叫左個uni prawn, 面頭見到有幾粒d三文魚子,食落有d沙律醬再加件青瓜仔,我本身對海膽無咩特别興趣,因為如果海膽唔太生鮮海膽可能會有些小小腥,不過食落完全無依種情况,而大大隻生蝦又爽又彈牙又厚身,一口食落味道有兩種層次,軟軟的加爽口,兩者共通點都鮮甜,好味跟手我們叫左個caprese水牛芝士,我本身好鐘意食芝士,由其是又香又濃味嘅芝士,依個水牛芝士同我食開嘅味道有些小不同,清清的,别有一番風味。食西餐點小得牛扒,我們兩個女仔叫左個angus rib eye 300gm, 七成熟,一上枱見到同我想像上差不多,流哂口水安格斯肉眼扒食落好夠淋,好軟,牛肉味重,雖然係七成無見血,但係食落都好嫩口,果然肉質香嫩,好味。跟左個薯

安格斯肉眼扒食落好夠淋,好軟,牛肉味重,雖然
係七成無見血,但係食落都好嫩口,果然肉質香嫩,好味。跟左個薯蓉,味重幾香,有小小牛油味。

個意粉本身食落已經有好香濃嘅芝士味,正中我下懷,好鐘意食依種味,裡面有好多好重味嘅煙肉,再加d芝士粉落去食,感覺芝士味好full,好满足。

叫左個香蕉味嘅cake,面頭好香濃嘅香蕉味moouse ,中間係有兩條原條嘅香蕉,最下面係有我鐘意食嘅消化餅味道,依個甜品幾特别,好小食到原條香蕉嘅蛋糕。
2015-10-16
  • 安格斯肉眼扒
  • 巴西生蠔
2015-10-18 563 瀏覽
最近身邊有些親友為了大閘蟹而頻撲,不吃蟹的我表示輕鬆無壓力。只是他們這樣一來也提醒了我,現在一連多月都是有R的月份。有R又如何?不就是利於大手入正蠔的時節嘛……有得R,難道不R?  The Oyster House,其實只是在網上搜尋Oyster一字而找到的小餐廳。暫時未有大量食評谷上,因此可參考的相片不多。其實只是想碰碰運氣,如果來到看到門面格局四四正正,價位合宜的話就一試。否則……外食,尤其是有未煮熟食物,衛生清潔的考慮一向重要的嘛。  Weekend Oyster Set內有Seafood Platter、湯或沙律、主菜及甜品。午市價 $298,六日公眾假期都有;晚市價 $398,只在星期日及公眾假期供應。也可單點Seafood Platter $99,生蠔、海膽、帶子、鮑魚及熟蝦一網打盡。普通一個Dinner Set $198,湯及沙律、主菜加甜品餐飲也算抵食。然而這些也未完全符合我們的口味,還是單點比較自由自在。  Focaccia切成約1.5厘米厚,但包身濕潤有致,所之其實有點擔心會爛茸茸。結果拿上手又夠綿身夠彈性,不怕易裂,沾點黑醋後也沒有淋爛分離。香草香氣不會太嗆,且一
Focaccia
  Focaccia切成約1.5厘米厚,但包身濕潤有致,所之其實有點擔心會爛茸茸。結果拿上手又夠綿身夠彈性,不怕易裂,沾點黑醋後也沒有淋爛分離。香草香氣不會太嗆,且一問之下發現原來是自家製的,第一印象不錯。
  來到The 'Oyster' House,又怎能不一嚐這兒的蠔呢?剛剛開始一餐,未食熟食,先來生蠔過過口癮。每人點兩杯酒或以上就可享生蠔六折優惠,我們更發現了筍野Mega Oyster Event。原來只要Like及Follow 'The Oyster House Wan Chai'的Facebook專頁。再向店方查詢,就可以獲得Mega Oyster,拍照後上傳打卡則可免費享用。
Baywater Sweet, USA
  Baywater Sweet, USA $46原產地為Thorndyke Bay,蠔殼較深如杯形,有助保留水分。蠔肉紥實微爽,個人認為鹹香及其甜味均較溫和而清新。
Rollex, South Africa
  Rollex, South Africa $42雖然店方介紹時提到會比較豐潤,海水味又未算重。但是入口時只覺突出的海水鹹味及甘甜鮮美,比起之前的Baywater Sweet倒是更濃味。
Arousa, Spain
  喜歡大大隻夠氣勢的,就是我們入手的Mega Oyster,這次是Arousa, Spain。要一口嚐盡也有點難度,飽滿豐盈,甜鮮有如青瓜的香味源源滲出,食得過癮。
Uni Red Shrimp
Uni Red Shrimp 海膽紅蝦 $88
  繼續海鮮,以阿根廷紅蝦作底,舀上橙黃盈亮的海膽,細點三文魚籽而成。單憑賣相,賺兩三百個Likes完全無難度,質感味道也未使多講。店方指最好可以一口一次過吃掉,感受食材配搭之間的微妙作用。一口齊?易到極!加上有小匙幫助,不會凌亂狼狽。紅蝦晶瑩剔透,甜鮮帶微黏,嫩滑稔香的蝦肉配上甘美可口的秒溶海膽。再以鹹中帶鮮,而有爆漿效果的三文魚籽提味,太幸福。
Parma Ham Oyster Rolls
Parma Ham Oyster Rolls 巴馬火腿生蠔卷 $108
  剛才吃過生蠔,現在就來熟蠔,不過當然不是單純煮熟那麼簡單。以巴馬火腿卷起青瓜片及其他蔬菜料,蠔肉置中而成。巴馬火腿非常薄身,鹹香猶在油脂部分沒有削去,只是那份油膩感漸漸消去。蔬菜的爽脆清新去掉火腿的油膩,為著迎來鮮美的蠔肉。蠔肉嫩稔不韌,縱使是熟蠔肉也不怕乾水變硬,還是保有點點水分。想要酸甜潤口一點,可以稍蘸旁邊的三文魚籽醬汁,配上三文魚籽的爆炸鹹鮮,確是不俗。
Ricotta Spinach Ravioli
Ricotta Spinach Ravioli 菠菜芝士意大利雲吞 $118
  意大利雲吞是我媽十分喜歡的一款食物,平時去逛超市看到就總說要買要買。這家的意大利雲吞很可惜不是自家製的,不過也沒所謂,只是要過口癮。醬汁有四款可選:忌廉、青醬、茄醬及黑松露蘑菇醬。我們這碟橙橙紅紅的,不用多解釋都會知道選了蕃茄醬。意大利雲吞煮得剛好,外層仍帶點點嚼感,扁平的造形,沒有餃形那麼濃味易膩。配上點點忌廉芝士羅勒提香,最讓人喜歡的還是基底醬汁。蕃茄醬是店方自家以蕃茄去製作,不是用上大量茄膏茄汁去調成,酸甜中伴自然清香。
Grilled Canadian Natural Pork Rack 香烤加拿大天然豬鞍 $178
  主菜到場,是頗為厚肉足料的烤豬鞍,另有伴菜及醬汁。老實說習慣食物試原味,第一口總不想沾醬點調味,要吃出最原版風味。旁邊配上一小壺Peach Bourbon Sauce,醬汁稠度剛好,鹹味不過火。若說到有沒有桃香……老實說還是香草味濃,其實我也沒有多嚐。
  加拿大天然豬鞍整塊烤得金黃帶焦,沒有太多燶黑位,閃閃的誘人非常。不過食豬肉當然會想煮全熟,但要知道伴隨而來的韌勁可不普通。旁觀切下去時那個力勁,之間的摩擦,想像到這有可能是大伏……咦?不是那回事!豬肉中間保持適到的櫻花嫩紅,亦不滲血水。外層焦得脆口微硬,肉香配上焦香,惹味得很。肉質稔身易嚼,但論肉汁就不算多,幸好沒有乾韌過頭。
Banoffee Pie 香蕉拖肥批 $55
  老早預計這兒的甜品不多,打算續下場外食算了。果真不多,只有寥寥四款,就連雪糕也當成是一款。喜出望外,難得其中一款是我非常熱愛的香蕉甜品,大概是位居檸檬甜品之後。我不喜歡忌廉,但每每為了香蕉拖肥批主體而去食,屢屢中伏。
  長方高身的切餅模樣,中間夾了兩截香蕉段,不是只有薄薄幾毫米的薄片。香蕉綿密甜美,清潤的感覺延續下去,連帶雲尼拿香氣的忌廉都頓時去奶膩。焦糖醬抹上曲奇批底,甜度恰到好處,也不會黏牙漿口。如果一定要說弱點,那就是批底過份鬆散,沒有動過已經可見是碎裂的。
Tiramisu
Tiramisu 意大利芝士蛋糕 $56
  經典一款,但怎樣都比雪糕一球來得有誠意。剛才嚐過忌廉部分不少的香蕉拖肥批,覺得店方發起的忌廉的確無膩。所之再來份奶潤一點的傳統Tiramisu去冒險試試。
  上桌到來,還是切餅的樣子,但可見Mascarpone佔量不算多。帶著輕輕的朱古力粉,濃郁奶厚的Mascarpone芝士香氣明顯。手指餅浸過Espresso Kahlua,不會全然浸爛,只是外頭的輕微酒香咖啡香。這樣製好後,手指餅部分很能去芝士的甜膩,也夠鬆綿可口。整體而言,絲毫不怕會食得甜膩滯口,作為飯後甜品,輕盈多了。
  來到是晚尾聲,飲飽食醉……非也,還不會有醉意,因為沒有單喝酒。店子人流不多,我們在座的時間只有十枱以內,人少少方便閒談。因為在內街,不會嘈嘈吵吵,就算入口是開放式的,也無損寫意氣氛。趁在有R的月份,把握機會一嚐滋美鮮味,不愧為紓壓良方。
Focaccia
Rollex, South Africa
Arousa, Spain
Parma Ham Oyster Rolls
Uni Red Shrimp
Tiramisu
2015-10-18 366 瀏覽
係灣仔估唔到有間食生蠔好抵嘅餐廳都係聽朋友介紹,隧巴一出舊灣仔警署落車,向前行第一個街口轉左入菲林明道,再直行到第一個第十字唔口轉右入謝斐道154號方向便見到,行都唔使幾分鐘便到座位寬敞,燈光昏暗,枱上有生蠔殼去咗而成嘅枱燈好特別!先看餐牌真的你朋友所講生蠔價錢比較優惠店員推介了三款,兩款美國蠔Willapa bay 、Bay water ,一款西班牙 Spanish rock店員話在Facebook like 他們間店舖 Spanish rock就會免費送上,我當然二話不說即刻做生蠔拼盤送上時,看見這麼大出隻的就是Spanish rock心裏不禁充滿喜悅店員細心提示由淡味吃到濃味先吃美國蠔Willapa bay 、Bay water ,最後西班牙 Spanish rock你會感覺到Willapa bay肉質較鮮甜較實,Bay water鹹味較重肉質爽口、Spanish rock偏鹹肉質較creamy 雖然大隻有入口即溶嘅感覺食生蠔當然要配白酒啦!我們叫了一枝店員推介嘅Chablis 味到易入口海膽紅蝦 $176@$88x2賣相一流,一隻大匙羹,紅蝦上鋪滿新鮮海膽,而海膽上亦放咗魚子店

係灣仔估唔到有間食生蠔好抵嘅餐廳

座位寬敞,燈光昏暗,枱上有生蠔殼去咗而成嘅枱燈好特別!

先看餐牌真的你朋友所講生蠔價錢比較優惠

店員細心提示由淡味吃到濃味

海膽紅蝦 $176@$88x2
店員提示一次放入口中,從嘴裏感受海膽紅蝦魚子在口中混合在一起的感覺
海膽鮮甜、紅蝦肉質爽口、加上魚子爆開鹹鹹地
真想再叫多一分吃!

意式香草蕃茄多士 $65
將打碎左茄蕃茄碎加埋香蒜鋪滿鬆脆嘅多事士
番茄酸甜開胃,食得更加醒神

翡翠螺 $108
上枱是發覺廚師以為我們去掉螺殼,大大隻螺肉整齊放在碟上,配上特製嘅辣汁,爽口彈牙鮮甜嘅肉質真的妙不可言

始終都要食返啲肉於是叫了
香烤加拿大天然豬鞍 $178
大大塊,肉質軟熟肥美,不會太乾
廚師將豬骨切走,只剩下最尾一部份,讓你下刀時不會困難

叫多個Ricotta spinach ravioli $118
菠菜芝士雲吞,一口一隻,茄醬芝士酸甜濃郁嘅味覺充滿在口中

最後叫埋甜品banoffee pie $55
士多啤梨玫瑰花,下面放了新鮮香蕉配上忌廉,唔會太甜,餅底鬆脆

不可不提原來星期一二晚仲有海鮮拼盤,價錢相當吸引$99,就啱時間就可以食呢個

周末亦有套餐相當抵食

1K
2015-10-17 347 瀏覽
Oyster House中國古語有云,秋風起,三蛇肥。事實上又點止三蛇,遠在地球另一端的生蠔一樣肥美怡人!>>生蠔拼盤拼盤一上枱,生蠔要由淡到濃,以順時針方向整齊排列好,單是視覺效果已經值得加分,令人躍躍欲試!由右至左起分別為美國、南非及西班牙生蠔,本身到最肥尾的後者最期待,但品嚐後,自己卻比較偏愛口感清淡的美國蠔,爽口而精緻䄂珍;至於第二款南非蠔,同樣爽口但鹽味明顯更出色,最後的西班牙蠔,比較少接觸到,外觀上經已相當肥美,入口蠔味軟濃,海水味重,片順蠔殼讓鮮嫩的生蠔伴著海水滑進口中,實在是一種享受!>>意式香草蕃茄多士As a starter,這個多士最吸引的地方是羅勒、蒜與與橄欖油這個醬汁,辟去蕃茄的草腥味,使它成了一道開胃小品。>>巴馬火腿生蠔卷愛Parma ham,肉的咸香配上生蠔的鹽度,想不到成了一道能勾起味覺層次的佳餚!入口第一層嚐到的是巴馬火腿的口感,然後讓青瓜中和濃烈的咸味,最口嚐到了內藴— 生蠔,鹽份夾雜著蠔的鮮味,並瞬間提昇到另一層次!>>雞脾茹意大利飯對於本人這個意大利飯痴而言,最合我心水的risot

Oyster House

>>生蠔拼盤

>>意式香草蕃茄多士

>>巴馬火腿生蠔卷

>>雞脾茹意大利飯
對於本人這個意大利飯痴而言,最合我心水的risottos ,最重要是飯的軟硬度與醬汁是否配合得且,反觀配料確實不怎麼重要。而這款意大利飯,米粒煮得軟綿,醬汁creamy,奶油味濃令我加分!而雞脾茹的香味亦滲到飯裹頭,香氣四溢,相當吸引!
2015-10-16 250 瀏覽
星期五 跟女子組嘆一個燭光晚餐 傾傾心事選擇了灣仔的Oyster House見它價錢合理 環境都不錯所以就決定一試先來一份前菜意式香草蕃茄多士淡淡的香草伴著酸酸甜甜的蕃茄十分開胃多士都焗得香脆來到期待了一整天的生蠔點了三款第一款是味道較淡的美國蠔第二款南非的較美國的重海水味最後一款是西班牙的是爽口的食完生的 就食一隻焗的用了芝士煙肉焗濃濃的芝士味配上鮮味十足的蠔主菜就點了一份意大利飯十分入味的意大利飯香濃的蘑菇味配上鮮嫩的鮮肉十分creamy 的意大利飯每粒飯都十分入味但又不會太軟身另外都點了一份加大拿豬鞍外皮煎得十分外脆把肉汁鎖在其中肉質被想像中軟腍最後就以店內最岀名的banana cake 作結淡淡的香蕉味配上軟身的蛋糕十分吸引
星期五 跟女子組嘆一個燭光晚餐 傾傾心事

淡淡的香蕉味
配上軟身的蛋糕
十分吸引
2015-10-13 299 瀏覽
朕呢排因為公務所需,所以常常在灣仔一帶,咁啱今日又口淡淡,想揾啲海鮮食吓,而朕既貼身隨從又幫朕Check到灣仔有間食西洋海鮮既餐廳,仲話有個咩野(Special Offer)洋文我就唔識喇,不過有好野食我就知,一於去試佢一試!間餐廳(The Oyster House)喺謝斐道,朕此行既目的係食海鮮,當然一入到去就梗係問個店小二有咩好介紹啦,咁店小二就推介左幾款生蠔俾朕試啦!朕由淡味到濃味,逐一品嚐。首先朕試左美國既Willapa Bay先,呢隻野屬於Pacific Oyster品種,肉質夠爽,味道鮮甜,有淡淡既海水味,用佢做第一隻蠔,係正確既選擇!跟住朕第二隻品嚐既係(南非勞力士蠔)South Africa Rollex,望落佢既肉色偏奶白,鹹甜適中,一口咬落口感更是超Creamy,蠔既鮮甜更是充斥在口腔內,夠夠不散。朕最後試既就係西班牙生蠔,呢隻野件頭夠,咬落無美國既爽,亦無南非既Creamy,但係佢有既係一口都咬唔哂既Size同埋濃濃既海水味!正所謂鹹魚青菜各有所好,但朕就偏愛南非既勞力士喇!!!跟住上枱既係海膽蝦,蝦上面有海膽,海膽上面有三文魚籽,再上面仲有青瓜同埋紫菜,佢係用匙
Willapa Bay
South Africa Rollex
西班牙生蠔
正所謂鹹魚青菜各有所好,但朕就偏愛南非既勞力士喇!!!
跟住上枱既係海膽蝦,蝦上面有海膽,海膽上面有三文魚籽,再上面仲有青瓜同埋紫菜,佢係用匙盛載的,好方便食客一口張所有野放入口,令到食客可以享受到豐富既層次感,有青瓜同紫菜既爽脆,另外又有海膽既Creamy,最後仲有蝦既鮮甜,一次過滿足哂幾個願望。
海膽蝦
跟住就係三文魚Caeser Salad,呢個三文魚有淡淡既煙燻味,另外亦有芝士,多士粒和煙肉碎,令到沙律既味道同埋口感都更加豐富!
跟住到主菜,香煎豬鞍,肉質細嫩,肉味香濃,煎到外脆內嫩,而又保持到豬鞍既肉汁不致流失,而厚切既豬鞍,口感豐盈。
蜆肉意粉,蜆肉鮮甜,意粉幾挺身,又吸收哂蜆肉既鮮味,再加埋蒜片同啲香草,非常惹味!
最後上甜品,香蕉拖肥肶,面頭加左士多啤利,中間有大量香蕉,而肶底亦都非常香脆,再喺肶底加左拖肥醬,一個甜品多重口味。大滿足!!!
-----完-----

Willapa Bay