2019-12-13 321 瀏覽
裝潢設計令人坐落好舒服,可能位於工廠區,餐廳8點就last order,但都唔影響我地😝侍應超nice,見我地望住個餐牌唔知叫咩好,就向我地推介下.🔻Tuna Risotto 吞拿魚三文魚子西班牙燴飯 $158吞拿魚微微煎香,三文魚子配搭香濃波菜汁意大利飯,又幾特別😋.🔻Spicy Chicken Wing 水牛城辣雞翼 $68唔會炸到好乾,個汁酸酸地好開胃,不過朋友就略嫌有dd辣🌶.🔻Hunter Fires 芝士炸薯條 $42睇得出係即叫即炸,炸得好香口,又唔會太過油膩😋仲有芝士鋪面🧀👍🏼.🔻Mocha $52 🔻Cappuccino $48 兩杯個拉花都好靚😍有少少唔捨得飲😆.🔻Tiramisu $58個擺碟非常吸睛,有風乾橙片做點綴,d手指餅有用rum 酒浸過,唔會太甜同太苦,絕對係心機之作😍😍
吞拿魚微微煎香,三文魚子配搭香濃波菜汁意大利飯,又幾特別😋
唔會炸到好乾,個汁酸酸地好開胃,不過朋友就略嫌有dd辣🌶
🔻Hunter Fires 芝士炸薯條 $42
🔻Mocha $52
🔻Cappuccino $48
兩杯個拉花都好靚😍有少少唔捨得飲😆
🔻Tiramisu $58
2019-12-12 6291 瀏覽
WEEKEND 原來好多人黎食.我地冇卜位, 排左個幾鐘先食到.PINEAPPLE OOLONG SHAKEN TEA $58有片菠蘿乾, 用紙飲管~ GOOD FIT!!! HUNTER BREAKFAST $138賣相好吸引, 好豐富, 睇落係會食得好飽既款~值得留意既係竟然有片燒菠蘿!!!! @0@ 我地個個都好想偷左去~PRAWN LINGUINE $158份量好足, 因為朋友起身未食野就落黎, 點知又排左個幾鐘, 已經餓死左..佢見到隔離台點左呢個份量好足所以就叫左喇.我偷左小小黎食. 個汁好好味, 係HOMEMADE LOBSTER SAUCE, 好入味~US BEEF SHANK $168呢個係我叫既, 呢個D肉好淋BOR!又好有牛味. 份量又係一D 都唔細, 可以幾個人一齊分都冇問題! 分完都可以試真D 味既~唔會分得一小啖.佢個粉紅泡泡係RASPBERRY, 然後重有蜜桃汁畀係淋落去D 藜麥同小米度.HUNTER FRIES $42.我地食哂D 野之後見到隔離台叫左個CHIPS, 咁就畀佢地引到我喇..即刻叫返兜相對係較粗既薯條黎,  熱辣辣, 好香口.最後就係呢個係
WEEKEND 原來好多人黎食.我地冇卜位,
排左個幾鐘先食到.

有片菠蘿乾, 用紙飲管~ GOOD FIT!!!

HUNTER BREAKFAST $138
賣相好吸引, 好豐富, 睇落係會食得好飽既款~

PRAWN LINGUINE $158
佢見到隔離台點左呢個份量好足所以就叫左喇.

US BEEF SHANK $168
唔會分得一小啖.

HUNTER FRIES $42.
相對係較粗既薯條黎,  熱辣辣, 好香口.

最後就係呢個係門外見到已超想食既甜品呀!!! 已經話要留肚食GA LA!!!
TIRAMISU $58.
好少可見到咁RAW 咁HOMEMADE 既TIRAMISU, 真係超想食.
我地叫左一件3人分, 試得好少JA!!!! 一人一件先夠喉呀!
面層D 脆脆好好味呀!!! 完左呢餐最掛住就係佢喇...哈哈哈哈~

一定一定一定要試呢個..整體都係好有水準既~
2019-12-12 242 瀏覽
藍色大門超eye catching ! 有外國coffee shop 既氣場~今日食個late lunch 叫左prime rib eye Medium rare 煮得剛好。仍然保持到肉汁 連粗薯條都格外好食室內設計亦十分優雅時尚Flat white 拉花很有心機 ! 咖啡有烤香過既味道坐近窗邊十分寫意甜品上網睇過, 見到tiramisu 極吸引! 沾左酒既手指條同滑滑cheese cream , 配埋橙乾, 加上伴碟裝飾,成件事十分賞心悅目😋還有焦糖燉蛋, 用煲仔上好可愛! 蛋質滑,與焦糖一齊入口,好味, 若有更重雲呢拿籽味更好!
藍色大門超eye catching !
有外國coffee shop 既氣場~

今日食個late lunch
叫左prime rib eye
Medium rare 煮得剛好。

仍然保持到肉汁
連粗薯條都格外好食

室內設計亦十分優雅時尚

Flat white
拉花很有心機 !
咖啡有烤香過既味道
坐近窗邊十分寫意

甜品上網睇過, 見到tiramisu 極吸引!

還有焦糖燉蛋, 用煲仔上好可愛!
蛋質滑,與焦糖一齊入口,好味, 若有更重雲呢拿籽味更好!
2019-12-11 344 瀏覽
工廠區既西餐,可能正正因為位於工廠區,所以比一般既西餐廳早關門8點last order, 9點關門不過店員都好禮貌會主動行埋黎問洗唔洗推介食物同幫手影相都拎準靚角度服務態度一流Tuna Risotto 吞拿魚西班牙飯 $158本身以為吞拿魚會有腥味,食落一D都唔腥又擁有傳統Risotto既口感,D米有少少生得黎,又唔會太硬既口感Turin Spicy Chicken Wing 水牛城辣雞翼 $68有水準既小食,先炸過雞翼之後再有水牛城醬淋面咬落仲有脆卜卜既感覺,好juicy薯條 $42好明顯係即炸,唔會過燶配上少少芝士,簡單得黎又好食Tiramisu $58擺盤擺得好靚,面頭仲有塊風乾橙影相之選而當中既手指餅有用酒浸過明顯係心機之作Mocha & Cappuccino $52&$48咖啡拉花好靚,好適合影相
8點last order, 9點關門
不過店員都好禮貌
會主動行埋黎問洗唔洗推介食物同幫手影相都拎準靚角度

服務態度一流

Tuna Risotto 吞拿魚西班牙飯 $158
本身以為吞拿魚會有腥味,食落一D都唔腥
又擁有傳統Risotto既口感,D米有少少生得黎,
又唔會太硬既口感
Tuna Risotto

有水準既小食,先炸過雞翼
之後再有水牛城醬淋面
咬落仲有脆卜卜既感覺,好juicy
Turin Spicy Chicken Wing

薯條 $42
好明顯係即炸,唔會過燶
配上少少芝士,簡單得黎又好食
Hunter Fires

Tiramisu $58
擺盤擺得好靚,面頭仲有塊風乾橙
影相之選
而當中既手指餅有用酒浸過
明顯係心機之作

Mocha & Cappuccino $52&$48
咖啡拉花好靚,好適合影相
Mocha & Cappuccino
Turin Spicy Chicken Wing
Hunter Fires
Mocha & Cappuccino
2019-12-01 398 瀏覽
其實觀塘真的好多隱世高質cafe,而這家小店亦不例外(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 餐廳裝潢藍色為主調,配上落地大玻璃令環境變得舒服,適合同朋友一起來☺️.🍮 Tiramisu這次來的目的是試這個賣相極吸引的tiramisu❗️這裡的tiramisu有別於平常的,除了外表適合打卡,手指餅還是一條條完整的搭起來,吃起來非常滿足😆 手指餅被浸得濕潤,不過吃起來依然有咬口的,配埋幼滑輕盈的Marscapone cheese,口感富層次感😚 面頭再曬上可可粉,再放了一塊香橙果乾作點綴~ 整體味道濃郁,不過略嫌rum酒味有點太重,蓋過了咖啡香~ .🐟 Grilled sea bass鹹食方面就點了烤鱸魚~ 鱸魚表面煎得香脆,同時保留到魚汁,做到外脆內嫩的效果🤤底部抹上南瓜蓉,質感軟綿,味道清甜😚中間是蜜糖紫薯,經蜜糖烤製過令表面包上了一層薄薄的蜜糖香,很不錯~ 不過味道較單一,感覺整道菜鹹味不足🙈.整體來說,甜品方面較有驚喜,質素不俗😽鹹食方面價錢就略貴,因為同區實在有太多抵食之選呢~
🍮 Tiramisu
🐟 Grilled sea bass
2019-11-24
午餐
  • Tiramisu
2019-10-28 598 瀏覽
係擠迫的觀塘嘅午餐時間,想搵個地方靜靜哋食個晏都難,可以考慮吓呢間藍...色門面嘅西餐廳。午餐時間要比人早少少就易有位,到一點就滿座。今日叫咗個Hunter breakfast,個名有夠勁入面材料豐富,種類繁多夠曬滿足貪心嘅你跟住叫個香煎鱸魚,魚質恰到好處,唔太硬,夠juicy都夠香,魚皮脆,最正係紫薯墊底,加埋南瓜汁甜甜哋,不錯!最後嚟杯啡至不得了,每日一黑啡嘅我都要再嚟一杯,咖啡豆絕不馬虎,味夠濃仲有少少果香,最緊要唔酸就合曬我心水。值得一試!
今日叫咗個Hunter breakfast,個名有夠勁
入面材料豐富,種類繁多
夠曬滿足貪心嘅你

值得一試!
2019-10-12 4487 瀏覽
最近lunch都唔知想食咩,所以索性skip lunch, 直踩到四、五點就去食early dinner, 慳錢慳時間慳埋quota, 一舉三得😏👍。今日我就走左去觀塘, 難得係附近返工嘅朋友可以蛇落嚟陪我tea🤗。估唔到係呢條街竟然有間地方咁寬敞,裝修咁relax嘅coffee shop喎。佢個餐牌都幾多選擇, 我因為lunch都未食, 所以就點左個Tuna risotto。而朋友就要左個「Tea at the Hunt」, 即係German Cheesecake 加 Honey Lime。指定動作,去每間coffee shop嘅第一杯飲品一定係espresso base嘅咖啡, 今日就點左Latte, 平實穩陣。朋友嘅German Cheesecake賣相唔錯噃, 還加配了一小球雲利拿雪糕。cheesecake味道濃郁綿密,但又唔會好似New York cheesecake咁硬。中間夾了cherry餡,果甜撞上酸,令cheesecake更有層次。我嘅Tuna risotto都非常吸晴, 嫩粉紅色的Tuna,滑得嚟入口質感實在,三文魚子能增加鮮味。鮮綠色嘅意大利飯其實係加左菠菜汁用平

我嘅Tuna risotto都非常吸晴, 嫩粉紅色的Tuna,滑得嚟入口質感實在,三文魚子能增加鮮味。鮮綠色嘅意大利飯其實係加左菠菜汁用平底鍋慢煮,味道濃郁,不過我較喜歡吃硬一點的🤗。

我地邊食邊傾, 真係有少少唔捨得走。當然朋友比我更強烈, 事關佢仲要返上樓執埋啲手尾先可以放工囉😆。

2019-10-11
下午茶
  • Tuna Risotto
因為社會運動嘅關係, 呢排好多大商場 星期六日都唔營業, 於是造就咗我去不同嘅小商戶去覓食。 今次就去左近住觀塘碼頭嘅 the hunt Coffees & roastery. 小店位於一座新嘅商業大廈地面, 環境勁大, 感覺摩登闊落, 以海洋藍色為主調, 除咗有廚房之外, 開放式嘅水吧, 可以睇到咖啡師沖咖啡, 重點係 餐廳有自家烘焙機, 每日即場炒豆烘焙, 淨係呢一點都已經有值得光顧嘅理由, 咖啡豆保證新鮮, 現炒現磨, 即係杯咖啡已經比好多連鎖咖啡店好百倍。 Grilled Sea Base烤鱸魚伴南瓜蓉蜜糖紫薯 齋睇賣相就已經覺得十分美麗, 橙色的南瓜蓉配紫色的紫薯再加上白色的鱸魚 , 讓人開胃的顏色 。件鱸魚烤得十分香口, 魚肉鮮味突出, 外脆內嫩。 另外不能夠睇少伴碟的南瓜蓉以及蜜糖紫薯, 南瓜蓉 軟綿清甜, 南瓜味道突出。 而紫薯外脆內軟,加上因為經過蜜糖的烤製, 層次感豐富。 加上咸鮮的三文魚子, 讓整道菜的層次感非常豐富。 Flat White 咖啡豆來自危地馬拉 ,加上熱牛奶的關係,綿滑順香, 口感醇和,拉花靚、花紋細緻更加不在話下。 小店的出品確比更多連

Grilled Sea Base
烤鱸魚伴南瓜蓉蜜糖紫薯

Flat White

咖啡豆來自危地馬拉 ,加上熱牛奶的關係,綿滑順香, 口感醇和,拉花靚、花紋細緻更加不在話下。 小店的出品確比更多連鎖咖啡店出色。
咖啡嘅質素好高咖啡控+甜品控必到!甜品味道好正而且份量都算大份,甜品配咖啡一流~但主食就唔太推介喇~熱飲分別有6oz同10oz既size選擇~好貼心咖啡嘅奶泡讚分別叫左10oz既Mocha(左邊藍色杯)及6oz既Latte(右邊綠色杯)~如果叫凍飲,就冇size分~ 杯形正方形幾特別擺得好靚之外,味道唔錯,但份量偏小~黑松露炒蛋用mushroom裝住,夾埋黎食幾正~另外仲有菠蘿、燈、腸仔、茄汁豆、ham、沙律菜等~呢個risotto軟硬適中,tuna都算新鮮,但整體份量都係偏少~呢個漢堡包真係唔多掂,中間塊肉扒有渣!而且香料味道很重,一般香港人都唔鍾意呢種香料味~個薯條就幾好嘅~Tiramisu $58份量反而幾多,抵食~而且好好味呢個焦糖燉蛋,份量都唔少~而且面層嘅焦糖好夠,甜度都調配得好出色~餐具既setting 冇乜特別~就算坐入面唔近落地玻璃,感覺都唔會好侷促,因為勝在樓底夠高~
咖啡嘅質素好高
咖啡控+甜品控必到!
甜品味道好正而且份量都算大份,甜品配咖啡一流~
但主食就唔太推介喇~

熱飲分別有6oz同10oz既size選擇~好貼心
Mocha

咖啡嘅奶泡

Mocha  既奶泡飲極都唔會散

如果叫凍飲,就冇size分~
杯形正方形幾特別
Iced Latte

擺得好靚之外,味道唔錯,但份量偏小~
黑松露炒蛋用mushroom裝住,夾埋黎食幾正~
Hunter  Breakfast

另外仲有菠蘿、燈、腸仔、茄汁豆、ham、沙律菜等~
Hunter  Breakfast

Tuna risotto

Hail  to  the  King  Burger

Tiramisu $58份量反而幾多,抵食~而且好好味

Crème brûlée

餐具既setting 冇乜特別~

Mocha
Mocha  既奶泡飲極都唔會散
Iced Latte
Tuna risotto
Crème brûlée
2019-10-08 518 瀏覽
週日又到工廈區遊走,下午茶時間連同午餐一起吃吧。先點了cinnamon apple earl grey tea, 茶味香濃,帶有一點肉桂香味,配上蘋果乾,增添淡淡的酸果味,很醒胃消滯。由於中午飯沒吃,所以來一客比較豐富的主菜,Spanish Pork Belly。腩肉半肥瘦的,配上似甜帶酸的配菜,加上乳酪醬汁,吃下也不太油膩,但要一個女生吃掉整份卻有點heavy, share 來吃是不錯。配菜及醬汁很好,唯獨豬味不太突出老公點了Flat White, 看到咖啡師的天鵝畫花,真賞心悅目。他不好太濃的咖啡,故選了flat White, 難得咖啡濃淡剛好,讚主菜點了rib-eye, 五成熟,可能牛扒比較薄身,故在控制五成熟有點過火,幸好牛扒質素好,還是好吃的。配菜是薯條,稍稍調味,不用茄汁也好吃整體而言:食物: 飲品質素很好,主菜食物也不錯,看到鄰坐的甜品,下次必要試試服務:友善也快速環境:每個座位也很舒適,空間感十足,坐在窗邊可消磨一個下午
週日又到工廈區遊走,下午茶時間連同午餐一起吃吧。

Cinnamon    Apple Earl  grey  tea

Spanish  Pork  Belly

Flat    White

Rib-eye

整體而言:
服務:友善也快速
環境:每個座位也很舒適,空間感十足,坐在窗邊可消磨一個下午
2019-10-06
2019-10-07 2698 瀏覽
吾好以為觀塘係工業區就冇咩嘅好餐廳好COFFEE SHOP呀其實盡在窿窿罅罅中.位於觀塘近海濱公園有間THE HUNT COFFEE裝修以藍色為主,懷舊嘅木系枱凳極高嘅樓底,輕快嘅音樂,配上落地玻璃窗環境舒服,令人RELAX近窗位仲可以望住人來人往悠閒咁歎杯COFFEE,好寫意.皮製嘅MENU,特別得黎又靚呀PRAWN LINGUINE $158以鮮蕃茄同奶油製成嘅醬汁同意粉攪拌後,條條都沾滿左醬汁微微酸甜又帶點奶油香,令人胃口大開大大隻嘅虎蝦兩面都煎得好香咬落爽口又彈牙.ROSE LETTE $44夢幻藍嘅咖啡瓷杯真係都好靚呀咖啡上嘅天鵝拉花線條清晰形狀優美,令人賞心悅目~LATTE味道香濃每口都散發著牛奶香又帶陣陣玫瑰甜香泡沫豐盈綿密,口感柔滑.GREEN TEA LATTE $42心形拉花真係靚到不得了以抹茶嘅翠綠色襯底,影相真係一流濃郁嘅抹茶味,陣陣沈穩嘅茶香落到口腔仲有回甘添!

吾好以為觀塘係工業區
就冇咩嘅好餐廳好COFFEE SHOP呀

其實盡在窿窿罅罅中

位於觀塘近海濱公園有間THE HUNT COFFEE
裝修以藍色為主,懷舊嘅木系枱凳
極高嘅樓底,輕快嘅音樂,配上落地玻璃窗
環境舒服,令人RELAX

近窗位仲可以望住人來人往
悠閒咁歎杯COFFEE,好寫意

皮製嘅MENU,特別得黎又靚呀

PRAWN LINGUINE $158
以鮮蕃茄同奶油製成嘅醬汁
同意粉攪拌後,條條都沾滿左醬汁

微微酸甜又帶點奶油香,令人胃口大開

大大隻嘅虎蝦兩面都煎得好香
咬落爽口又彈牙

ROSE LETTE $44
夢幻藍嘅咖啡瓷杯真係都好靚呀

咖啡上嘅天鵝拉花線條清晰
形狀優美,令人賞心悅目~
LATTE味道香濃
每口都散發著牛奶香又帶陣陣玫瑰甜香
泡沫豐盈綿密,口感柔滑

GREEN TEA LATTE $42
心形拉花真係靚到不得了

以抹茶嘅翠綠色襯底,影相真係一流

濃郁嘅抹茶味,陣陣沈穩嘅茶香
落到口腔仲有回甘添!
2019-10-06
2019-10-07 353 瀏覽
今日同朋友去左觀塘食街,lunch time特登走入工廈區,試一試朋友推介cafe。一入到工廈區,已經比餐廳藍藍的門口吸引住。環境好寬敞好舒服,而且空間感都幾大,唔會太逼太焗悶。店員即刻介紹menu,服務好好啊。我地一人叫左一個main,傾下計坐左2/3個鐘。我叫左prawn linguine,原來餐廳用左自家製龍蝦醬汁,炒香意粉。意粉好彈牙,掛上濃濃龍蝦醬汁,入口鮮甜好惹味。兩隻大虎蝦煎得香口好靚。朋友叫左pork belly,即叫即煎。豬腩肉嫩好多汁!超正!
2019-10-07 315 瀏覽
今日一個人去左觀塘食飯,放假訓到晏一晏,決定走去觀塘搵間cafe休息下,食個飯。The Hunt係其中一間我最愛既餐廳。藍色門口座落於觀塘工廈,特別吸睛。入到去樓底高,環境好舒服,店員服務又好好。我睇左menu,選擇好多,我叫左我最愛既意粉。Prawn Linguine,自家製龍蝦汁,兩隻香煎大虎蝦。意粉炒得香口,掛汁力高。賣相仲好靚。我叫左一杯latte,咖啡味濃好香口,甘香不失奶香,幼滑,而且拉花好靚。
2019-10-04 867 瀏覽
US Prime Rib Eye優質高質素牛扒,無需要任何醬汁,亦無需要任何調味,只需要配上一點點岩鹽就足夠。Medium 做到剛剛好。肉味、油香皆充足,相對西冷牛扒比較軟諗。如果用 Chargrill 代替 Panfry, 肯定更加出色。Prawn Linguine with Lobster Sauce意粉做到 Al Dente, 蝦肉沒有 Overcooked, 極級彈牙。配合香濃龍蝦醬汁,無得輸 !Tiramisu並非一般港式加入魚膠嘅 Tiramisu Cake, 做法相對比較傳統。很濃郁 Mascarpone 香味,可惜略嫌 Rum 酒味未見突出。Crème Brûlée即叫即燒的焦糖燉蛋叫人興奮。香脆的焦糖糖衣,配上軟滑的Custard…… 點解食極都唔夠架??

2019-10-03
2019-10-04 313 瀏覽
今晚喺觀塘開完會, 入左去呢間位於鴻圖道街尾較寧靜嘅 Coffee Shop, 靜靜咁享受我嘅一人晚餐Coffee Shop 樓底非常高, 空間感較大, 牆壁上仲有手繪畫, 俾人好舒適嘅感覺餐廳上食物嘅款式雖然唔算好多, 但每款都好吸引Prawn Linguine呢款大蝦扁意粉用左 Homemade 龍蝦汁煮成, 扁意粉做到 Al Dente 嘅口感, 每條都可以薄薄掛上龍蝦汁, 好有咬口。 每碟有兩隻大蝦, 大蝦微微煎香, 肉質鮮甜爽彈, 啖啖肉Hunt Signature Tiramisu裝飾得非常靚嘅 Tiramisu, Lady Finger 同 Cream 一層一層鋪上,  Lady Finger 完全索滿香醇濃厚嘅咖啡, 配上用 Mascarpone Cheese & 可可粉整成嘅 Cream, 味道香甜軟滑, 大滿足

餐廳上食物嘅款式雖然唔算好多, 但每款都好吸引

Prawn Linguine

Hunt Signature Tiramisu