2021-04-04 276 瀏覽
觀塘工業區有一間我好喜歡的咖啡店, 趁這天下班後有點空間,和先生兩口子一同吃晚飯。除了供應各式咖啡,還提供不同食物選擇, 簡單飲一杯咖啡也可,亦可吃得飽。 餐廳樓底高的設計,增強了空間感。點了兩款食物。這是hunter breakfast, 當中有黑松露炒蛋、煙肉、燒菠蘿、 大啡菇、香腸和巴馬火腿。 首先值得一讚是那很有特色的擺盤, 麵包是 垂直擺放, 讓整個早餐看起來更有立體感。 配料經過細心配搭,顏色鮮豔,提升食慾。 沙律菜加入紅莓粒, 酸酸的味道非常開胃。 巴馬火腿咸度適中, 越食越開心。 燒菠蘿選用新鮮菠蘿, 零舍鮮甜。 麵包香腸和煙肉均經過烘焙或煎香, 香脆口感 一試難忘。 炒蛋香滑可口,加入黑松露,香味更勝一籌。 炒蛋下的大啡菇 經過燒香之後味道令人垂涎三尺。另一款食物是black country。 墨魚汁意大利粉口感上乘, 非常有嚼勁, 黑芝麻碳忌廉汁坊間少見, 味道不會太濃烈,容易入口。 配上香脆火腿片令口感更加豐富。 巨大北海道帶子煮得恰到好處,軟滑彈牙, 絲絲肉質值得細味。飲品是熱的蜜糖咖啡, 兩者組合起來非常有趣, 蜜糖香甜和濃沃咖啡 配合得很好。

餐廳樓底高的設計,增強了空間感。

2K
2021-03-22 2250 瀏覽
行過呢間The Hunt好多次,次次都係lunch time經過,勁多人等一位難求。是日下午兩點經過見人潮已散,橫掂約左人未夠鐘,入去嘆個靚lunch都好喎。點了Hunt breakfast & Hot latte,賣相勁正,唔係唔打卡呀!?點午餐加latte有優惠價,唔轉嘅話平日午餐都有餐飲送,不過唔係款款午餐都有噃。講番杯啡,當然係完全無失望啦,啡味香濃,不加糖都無問題,厚厚的奶泡,仲有個靚靚拉花添。招牌全日早餐,好豐富嘛~沙律菜,炒蛋,火腿片,菠蘿,腸仔,蕃茄,麵包,下面仲有被遮住嘅茄汁豆。顏色勁吸引,圓形擺盤,唔知點解好有聖誕花圈嘅感覺,可能紅紅綠綠啦。沙律菜新鮮爽脆,除了一般生菜,還有火箭菜同綠荳芽等,味道更清新豐富。醬汁有兩種,黃黃的帶甜味,唔……芒果?橙?熱情果?不太食得出來。另一種是紅色的雜莓醬,這個非常酸,正好刺激味蕾。蛋非常嫩滑,少許黑松露醬提升香氣,豬肉腸皮脆,麵包有香草香,仲有鹹香嘅巴馬火腿勁正呀。欣賞完個早餐,再點份Hunt signature tiramisu。賣相超靚,上次經過見人食已經想試㗎啦~開頭以為包著手指餅,但切落去係淋的,口感似蛋糕,軟綿綿空氣感
賣相超靚,上次經過見人食已經想試㗎啦~
開頭以為包著手指餅,但切落去係淋的,口感似蛋糕,軟綿綿空氣感十足。上面的cream極綿滑,咖啡粉同酒香十分平衡,一點都不膩,微微甜恰到好處,新穎的外觀卻又完全是提拉米蘇的感覺,不會喧賓奪主,而且高檔甜品而然呢個份量算大了呢。

早餐,咖啡,甜品都攞滿分,非常滿意的一餐,價錢是有點貴,但食材同味道屬物超所值的。
2021-03-17
1K
2021-03-11 2288 瀏覽
這次再去觀塘找尋咖啡店,這裡有家藍色大門裝修的小店,裡面的裝修型格時尚,是歐美工業風格,環境不嘈吵🙈。平日下午來人流不多,可以享受悠閒的下午茶時光☕🍵。💥Hunt 招牌提拉米蘇 HKD$68,這個甜品賣相吸引😍,還有乾燈片/朱古力碎片作為點綴。手指餅浸過咖啡酒,口感濕潤味道濃郁🤤。Marscapone Cheese的口感很滑身,與可可粉是挻配合的。整體味道不會很甜,可以跟朋友分享來吃☺。💥雙重朱古力慕絲 HKD$58,用朱古力包圍著朱古力慕絲,一次過吃到雙重口感挻特別😎。味道帶點甜,朱古力慕絲口感滑身😆。另有荔枝玫瑰雪糕拌著焦糖脆脆,這個口感較清新,可中和朱古力的甜膩感。💥熱泡沫咖啡 / 熱澳白咖啡 HKD$38,咖啡杯跟店舖門面顏色一樣,面頭有美美的拉花😍。而咖啡豆是自家烘焙和炒,所以可保持水準穩定。咖啡味道濃郁,口感不酸易入口,拌著甜品吃更佳😚。食物質素不錯,價錢一般。環境寧靜不嘈吵,可以跟朋友慢慢地享受下午茶時光☺,坐在窗邊梳化位別有一番風味💕。

2021-03-10
定位為coffee and roastery,個style 都幾american,有住大大幅七彩graffiti、又用麻包袋做裝飾,感覺都幾潮!內裡有長檯、bar 檯同散張檯,特別鍾意門口幾張梳化連同咕o臣,應該會坐得好舒服~ 但我去到o個陣已經有人坐o左,無計啦……Grilled tuna salad with peach dressing & yogurt ($88 未加一) 係頗大o既一碟,冧到一座小山咁,睇起上o黎非常之colourful,讓人食指大動,係個唔錯o既前菜。三文魚切條,只係好簡單咁火炙過,仍然保持到juicy 鮮嫩;橙色o既蜜桃醬,又令佢甜甜的~ 沙律以火箭菜為主體,伴以多種乾果,並用乳酪代替傳統o既沙律醬,夠晒健康,食起o黎亦無咁酸。US Prime rib eye ($198),由木板盛載,令件事總係特別american。得到Prime 認證,質素自然有保證,而肉眼部位本身都脂肪豐富,油潤多肉汁。叫medium rare 剛好,外面燒得香氣四溢,而裡面仲係紅紅的,更高享受。跟扒已附chips,另外仲有原粒燒蒜,入口即溶,味道帶甜。Forbidden lover

Grilled tuna salad with peach dressing & yogurt ($88)

US Prime rib eye
US Prime rib eye ($198)

Forbidden lover ($68) 賣相非常之靚,share 去ig 絕對會吸晒like~ 佢係一個cheesecake,但十分之軟滑creamy,去到mousse o既程度;menu 提到加入o左baileys 同日本清酒去製作,令到個cake 有種淡淡o既奶酒香,上面再淋上濃濃o既雜莓醬,係令人無法抗拒o既誘惑……
Forbidden lover ($68)
Forbidden lover
US Prime rib eye ($198)
Forbidden lover
2021-03-08 1253 瀏覽
自從冇咗wfh好唔慣,啲時間好似過得慢咗好多咁🤫終於等到weekend同朋友約出嚟飲杯嘢傾下計relax下😗The Hunt樓底高,一旁落地玻璃透入自然光,環境舒適,內裡裝修型格,有不少心機擺設。✨Hunt Signature Tiramisu $68嚟之前做過下功課,Tiramisu係呢到其中一樣必食嘅item。果然賣相極之吸引,最頂層一片糖漬橙片,之後嘅cream幼滑濃厚,手指餅唔會過濕,保持咬口,酒味同咖啡味都非常香濃,而且味道balance。✨The Pink Pyramid $58粉紅色金字㙮,另一打咭甜品!金字撘由apple mouse同rose panna cotta組成,味道清甜,明顯食到玫瑰花香。伴碟嘅lychee & rose ice-cream口感幼滑,加埋crumble一齊食,味道同口感都唔錯。✨Flat White (10oz) $48拉花精緻,口感順滑,奶香十足同時唔會蓋過咖啡香氣。✨Honey Lime (10oz) $48蜜糖濃厚,味道甜甜,好滋潤,青檸酸酸地,令整體好清新!
自從冇咗wfh好唔慣,啲時間好似過得慢咗好多咁🤫

✨Hunt Signature Tiramisu $68

✨The Pink Pyramid $58

✨Flat White (10oz) $48
拉花精緻,口感順滑,奶香十足同時唔會蓋過咖啡香氣。

✨Honey Lime (10oz) $48
蜜糖濃厚,味道甜甜,好滋潤,青檸酸酸地,令整體好清新!
🍽𝑇ℎ𝑒 𝐻𝑢𝑛𝑡 𝐶𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 & 𝑅𝑜𝑎𝑠𝑡𝑒𝑟𝑦▫️復活節假最後一日見到呢間藍色外牆,環境幾開明嘅𝙲𝚊𝚏𝚎☕️▫️▪️Tᴜɴᴀ Rɪsᴏᴛᴛᴏ ($𝟷𝟻𝟾)呑拿魚扒煎得好香,好厚,中間呈軟心狀態,望到都留口水🤤食落有淡淡嘅吞拿魚油香,配上三文魚籽,油香滿滿!菠菜汁𝚛𝚒𝚜𝚘𝚝𝚝𝚘好𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢, 𝚜𝚑𝚊𝚛𝚎食岩岩好!▪️Hᴜɴᴛer Bʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ ($𝟷𝟹𝟾)整份𝙰𝚕𝚕 𝚍𝚊𝚢 𝚋𝚛𝚎𝚊𝚔𝚏𝚊𝚜𝚝都俾沙律包圍🥗沙律有好多𝚋𝚊𝚛𝚛𝚒𝚎𝚜,酸酸甜甜好開胃,大啡菇上面鋪咗黑松露炒蛋,整個配搭好完整🤤麵包係酸種麵包,內軟外脆,好鐘意嗰種酵母嘅微酸(唔知有冇人明白呢🤣)▪️ Hᴜɴᴛᴇʀ Fʀɪᴇs🍟 ($𝟺𝟾)一食嘅時候有一種熟悉嘅味道,一開始諗唔到,食食下就覺得係熱浪薯片嘅味道!粗薯條炸得好香炸,$𝟺𝟾好大份,呢個好抵食😌▪️Hᴜɴᴛ Sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ Tɪʀᴀᴍɪsᴜ ($𝟼𝟾)見到好多人讚呢個𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞,所以都叫咗嚟試下!手指餅浸咗滿滿嘅rum好濕潤,一入口酒香滿滿,中間位置更加係酒香最濃,果然唔錯💕▪️Iᴄᴇᴅ Mɪɴᴛ Mᴏᴄʜᴀ & Iᴄᴇᴅ Cᴀғғᴇ̀ Lᴀᴛᴛᴇ ($𝟺𝟾/$
🍽𝑇ℎ𝑒 𝐻𝑢𝑛𝑡 𝐶𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 & 𝑅𝑜𝑎𝑠𝑡𝑒𝑟𝑦
▫️
復活節假最後一日見到呢間藍色外牆,環境幾開明嘅𝙲𝚊𝚏𝚎☕️

▫️

Tuna  risotto

▪️Tᴜɴᴀ Rɪsᴏᴛᴛᴏ ($𝟷𝟻𝟾)

Hunter  breakfast

▪️Hᴜɴᴛer Bʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ ($𝟷𝟹𝟾)

Hunter  fries

▪️ Hᴜɴᴛᴇʀ Fʀɪᴇs🍟 ($𝟺𝟾)

Hunt  Signature  Tiramisu

Iced  mint  mocha,  Iced  caffè  latte

▪️Iᴄᴇᴅ Mɪɴᴛ Mᴏᴄʜᴀ & Iᴄᴇᴅ Cᴀғғᴇ̀ Lᴀᴛᴛᴇ ($𝟺𝟾/$𝟻𝟾)
𝙼𝚒𝚗𝚝 𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊朱古力味好濃,似飲緊朱古力,𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎就相對奶較多,鐘意重奶味嘅朋友可以選擇~
2021-04-06
Hunter  breakfast
  • Hunter  Fries
  • Tuna risotto
2021-04-06 13 瀏覽
💟Hunt Signature Tiramisu [$68]好好食呀🤣🤣🤣😍😍😍- Ladyfinger浸完嘅texture啱啱好 少少蛋糕咁嘅口感- Mascarpone cheese creamy得嚟一啲都唔會太膩 同朱古力粉融合得好好- 成個甜品咖啡同可可味好重好濃 食埋塊dried orange即刻變咗做橙味朱古力味tiramisu🤣🤣- Tiramisu面層鋪左唔少薄朱古力片 好食到我係咁執🤣🤣🤣連點綴嘅材料都做得咁好食 抵讚!💟Caffè Mocha [$52]一嚟到已經聞到好香好濃嘅朱古力味🍫要讚佢個拉花真係勁靚!!!飲落係我最愛嘅nutty咖啡 咖啡味重過朱古力味好多 好濃厚!推薦大家嚟試佢啲甜品同咖啡 好精緻好好味!主食就偏貴一啲 但賣相咁靚 環境夠chill 重要日子我會想嚟呢間encore😚😚
好好食呀🤣🤣🤣😍😍😍

💟Caffè Mocha [$52]
一嚟到已經聞到好香好濃嘅朱古力味🍫

2021-04-05 17 瀏覽
觀塘都有林林總總嘅餐廳,西餐都有相對多嘅比例,但坐得闊落嘅地舖好似the hunt就少中有少。鴻圖道離開觀塘地鐵站約10分鐘步行時間,但位置在新見嘅辦公樓樓下,吸引唔少返工客。今日想食個舒適既午餐,過嚟飲杯咖啡慢慢嘆下。本身想試lobster burger,但今日冇貨,所以order sea bass and US prime ribeye. 魚嘅份量唔算少,煎得幾香口,有pumpkin sauce 甜甜地幾match。ribeye 薄薄地加上焗好嘅一整個蒜頭,一陣開會唔知會唔會臭親人㗎再配埋個新鮮炸嘅薯條。熱咖啡幾濃郁,咖啡豆冇酸味,加上多奶,好豐富嘅一餐。

2021-04-01 0 瀏覽
揀咗呢間餐廳同好姊妹食晚餐雖然唔係話好近地鐵站 不過啲嘢好食 就唔介意行啦店舖細細間 都坐得好舒服㗎喺觀塘區來講呢間西餐都幾高質 價錢又唔貴由頭盤至到甜品我哋兩個都食得好開心Starter -Grilled tuna salad $88菜都夠新鮮 同埋呢個酸酸地 有士多啤梨乾 好開胃Carrot Soup $48個湯好滑架🥰Main - Black Country $168有兩粒大帶子架🤩呢個意粉俾咗一個類似紅苺嘅嘢就酸酸地 加埋都幾得意 Boston Lobster Linguine $158呢個賣相 好吸引 同埋起晒龍蝦肉唔會食到雪藏味兩個意粉都煮得好好 有咬口Dessert Forbidden Lover $68係baileys cheesecake + berry sauce 甜度適中 我哋都好滿意🥰
揀咗呢間餐廳同好姊妹食晚餐

Dessert
Forbidden Lover $68
甜度適中 我哋都好滿意🥰

2021-03-29 0 瀏覽
晚市堂食放寬到10點,大家都急不及待唔係出嚟見過面食個飯,揀嚟揀去,有啲餐廳直頭因為安心出行唔做晚市,就算開嘅都因為咁而提早咗last order。而今晚我哋揀呢間原來八點就last order九點就閂門😳我哋完全冇預計到,重要啲朋友遲到,約7:30pm,差唔多八點先到,侍應提我八點last order, 唯有即刻影個menu 俾佢睇吓快啲揀!結果落左order d野食都好快送到分別叫咗rib eye /chicken wing/ 薯條/海膽鵝肝扁意粉🍝/仲有我杯latte 同兩個朋友嘅americano Rib eye 要左medium rare! 有小部份都幾肥下,應該偏熟咗少少不過都還ok. 配埋燒🧄同薯條(可以唔使另外叫一份薯條🍟)😜Chicken Wing 係差唔多每次gathering 必叫嘅小食,一定唔會難食 海膽鵝肝扁意粉賣相一流,主要吸引我嘅當然係海膽啦,鵝肝其實麻麻哋🤪,意粉軟硬適中,色香味俱全!🤩咖啡都唔錯,因為我飲唔到black coffee, 兩個朋友怕肥所以揀黑咖啡☕️!(其實識飲都真係要飲Americano 甚至espresso 先真正品味咖啡到差唔多九點侍
結果落左order d野食都好快送到

到差唔多九點侍應已經急不及待送上張單,示意我哋要埋單走人啦!😕

整體感覺係唔錯嘅,只係呢餐飯食得太匆忙,仲慘過返工食lunch !😔

鵝肝海膽意粉
Rib -eye(medium)
2021-03-29 0 瀏覽
這次特地找了觀塘一間💛的餐廳試試,本身都好鍾意食西餐,所以都都幾期待呢個餐廳嘅野食😋果然不失所望!食物除左賣相好靚之餘,仲好好味,staff都好nice,recommend!!🙆🏻兩個人食兩個main dish,加一個甜品,都超級飽!重點係其中一位係相當大食嘅🤣環境都好舒服,唔會好逼😌

環境都好舒服,唔會好逼😌
Hunt Signature  Tiramisu
Sous  Vide  Chicken  Breast
US  Prime  Rib  Eye
  • US prime rib eye
2021-03-28 55 瀏覽
Blue Monday放工約咗朋友去呢間餐廳chill一chill,聚一聚。一坐底就叫咗個Tuna Risotto, Hail to King Burger, Turin Spicy Chicken Wings同埋一杯Sakura Roses。本身仲想叫埋佢呢度個招牌Tiramisu,可惜朋友唔鍾意食甜野,今次就冇叫lu☹️Tuna Risotto 係一道幾特別嘅菜式👀平時係其他餐廳都少見,畫龍點睛嘅係吞拿魚上面有三文魚子,令到成個飯嘅味道更加多層次。Hail to King Burger 我會話係一個不過不失,水準高於水平嘅一個漢堡包,略嫌肉汁比較少,不過勝在夠足料!

Tuna Risotto

Hail to King Burger

2021-03-25 123 瀏覽
🍄🍄又黎到觀塘搵好野食!之前睇過文章介紹呢間餐廳,所以好想黎會一會!就觀塘來說,位於地鋪藍色風格設計,外觀很清新。入到裡面,其實都幾大。座位除左一般既二人、四人枱,還有梳化和長bar 枱位。午飯時間12:30前walk in 還是有位,但前一日打電話預訂就說沒位了!先說環境,無論燈飾、牆身設計、座位、餐具都很有風格!感覺幾relax!餐牌全是英文,因為🍄🍄第一次黎,所以就問下服務員有什麼推介。感覺有部份服務員很cool, 當時應該不太繁忙吧!想吃龍蝦的…但當天沒有龍蝦🤦🏻‍♀️最後揀左Sea Urchin & Foie gras Linguine(海膽和鵝肝的配搭感覺很新鮮)紅色的飛魚子不像日本的有醎味🤔,意粉上來時就感覺很有藝術感。其實味道偏淡,但吃著吃著就全部吃掉了😅免費餐飲選了hot honey lime, 第一口覺得味道好正喎,原來蜜糖和青檸好夾!甜品選了The pink pyramid, 唔會太甜,加埋雪糕,一個人都吃得到!但唔會有太驚喜既感覺。和友人談著身邊既事,應該坐了差不多兩個多小時,沒有叫埋單,服務生就把賬單放在枱面,也不知什麼原因。因為當時還有很多空位,也沒有說明有限

和友人談著身邊既事,應該坐了差不多兩個多小時,沒有叫埋單,服務生就把賬單放在枱面,也不知什麼原因。因為當時還有很多空位,也沒有說明有限時🧐

2021-03-24
2021-03-25 90 瀏覽
假日同朋友去觀塘行街,順便食啲特色嘢,搵到嚟呢間西餐廳,藍黑色門面好易認樓底高空間感大,同埋啲座位唔密都坐得幾舒服Tuna Risotto$158-紅紅哋嘅吞拿配上綠油油菠菜汁飯色彩鮮艷,吞拿冇腥味,而啲飯粒硬度適中Hunt Signature Tiramisu$68-lady finger吸收咗咖啡香,加埋啲cream口感軟綿,甜度啱啱好German Cheese Cake$58-香滑芝士蛋糕入口即溶,配上酸甜dark cherry自家製雪糕中和返個味道,唔錯

樓底高空間感大,同埋啲座位唔密都坐得幾舒服

2021-03-21
  • Tuna risotto
2021-03-24 69 瀏覽
今日LUNCH經開鴻圖道順便試下呢間餐廳, 睇到餐牌LUNCH SET價錢都偏貴, 可能係地舖關係, 比同區工廈區餐廳都貴少少, 不過個人覺得最緊要係食物質素同賣相同價錢合唔合理TUNA RISOTTO (Salmon Rice, Mango, Fresh Spinach Seuce) - 第一次見青色既意大利飯, 味道係酸酸甜甜咁, 可以飯面有芒果粒, 吞拿魚都好新鮮, 兩片感覺好似少咗啲GRILLED SEA BASS (Sweet Potatoes, Pumpkin Puree, Salmon Roe) - 賣相好吸引, 魚皮脆肉質非常嫩口, 值得一讚, 再掂上底層南瓜蓉食一流, 紫薯都好新鮮好甜Cappuccino - 呢款畫花每次飲間間餐廳都係同款, 如果畫啲其他款打卡應該仲靚Honey Lime Soda - 賣相都好靚, 味道係檸檬梳打味總結 : 呢到值得一試, 雖然價錢係偏貴, 仲要收加一服務, LUNCH埋單都要二百, 咁既價其實食夜晚好似抵啲, 但食物質素真係唔差, 間唔中食一次都可以, 加上環境都好舒適又唔嘈, 三五知己傾下偈都可以

2021-03-17