梅窩𝘾𝙝𝙞𝙡𝙡爆咖啡店好有旅行嘅感覺記得預早訂位2小時嘅用餐時間,夠鐘會有店員致電提醒最好就朝早黎,影相食野嘆下都好夠時間▫️The Hideout Breakfast🍳早餐包括炒蛋﹑炒蘑菇﹑腸仔parma ham同多士炒蛋夠嫩滑腸仔蘑菇幾香口麵包口感不錯價錢偏貴少少,但勝在打卡▫️Banana Chocolate Toast用咗丹麥千層吐司,口感外脆內軟配上香蕉片、朱古力榛子醬同香濃鮮忌廉賣相邪惡又吸引甜甜嘅味道,好滿足~▫️Ice Latte & Ice Mocha🧊咖啡味都好香濃咖啡豆揀咗Ben & Jerry,堅果味濃啲口感順滑,味道不錯
梅窩𝘾𝙝𝙞𝙡𝙡爆咖啡店
好有旅行嘅感覺
記得預早訂位
2小時嘅用餐時間,夠鐘會有店員致電提醒
最好就朝早黎,影相食野嘆下都好夠時間

The Hideout Breakfast

▫️The Hideout Breakfast🍳
早餐包括炒蛋﹑炒蘑菇﹑腸仔
parma ham同多士
炒蛋夠嫩滑
腸仔蘑菇幾香口
麵包口感不錯
價錢偏貴少少,但勝在打卡

Banana Chocolate Toast

▫️Banana Chocolate Toast
用咗丹麥千層吐司,口感外脆內軟
配上香蕉片、朱古力榛子醬同香濃鮮忌廉
賣相邪惡又吸引
甜甜嘅味道,好滿足~

Ice Latte & Ice Mocha

▫️Ice Latte & Ice Mocha🧊
咖啡味都好香濃
咖啡豆揀咗Ben & Jerry,堅果味濃啲
口感順滑,味道不錯

2022-08-13
早餐
Banana Chocolate Toast
Ice Latte & Ice Mocha
2022-08-12 86 瀏覽
最近IG被這家店的絕美湖景洗版,當天有幸遇上好天氣,不管怎麼拍也很美❤️📌有興趣的朋友記得提早預約,不設預留特定位置,想坐湖邊的朋友可能要碰運氣或者多一點耐心等候‼️📌除了湖景外,還有黃色貨櫃位置可以打卡,整家店都予人渡假之感😍📌食物方面味道尚算可以,當中比較推薦Chocolate mousse cake,朱古力味香濃,mousse細滑!📌雖然affagato味道也不錯,但是夏日炎炎加上整間餐廳也沒有空調,雪糕類不適合拍照,很快便會溶化🥲📌雖然食物定價偏高,但單看環境也值回票價❣️affogato❣️chocolate mousse cake❣️lime soda❣️iced chocolate 📍 The Hideout (大嶼山)大嶼山梅窩銀礦灣路

📌雖然食物定價偏高,但單看環境也值回票價
❣️affogato
❣️chocolate mousse cake
❣️lime soda
❣️iced chocolate

📍 The Hideout (大嶼山)
大嶼山梅窩銀礦灣路
2022-08-10 109 瀏覽
《世外桃源》🌴遠離城市既繁囂 ,享受一個寧靜既下午,欣賞魚糖邊的山景與咖啡,chill 一chill 😎🥗Organic Caesar Salad ($110)大蝦甜,米通脆卜卜,新鮮橙肉,加一大堆雜菜,青青草園既感覺,so fresh。🍫Daily Cake - Fondant au Chocolat with Gelato ($95)一上枱經已成個朱古力雪糕溶左一半,因為天氣真係太熱,不怪得它,心太軟做得十分好,濃濃流心朱古力,唔苦唔燶,甜度剛好,Good。🍹Lime Mint Soda($60)勁消暑,夏日凍飲首選。🍵Whisk Matcha Latte ($60)調得非常好,搽茶控必點。想放低生活中的心煩意亂,來冷靜地點滴一下心靈吧!P.s: 提提大家,享用店舖前必須網上預約左先黎呀,同埋湖邊位都係先到先得,全場自助式落單任坐,湖邊等人走左就可以埋位。
《世外桃源》

🥗Organic Caesar Salad ($110)

🍹Lime Mint Soda($60)
勁消暑,夏日凍飲首選。

🍵Whisk Matcha Latte ($60)
調得非常好,搽茶控必點。

想放低生活中的心煩意亂,來冷靜地點滴一下心靈吧!

2022-07-31
10 分鐘 (堂食)
2022-08-04 86 瀏覽
無敵大海景位於梅窩,要搶到靚位唔容易!真係要早d黎!餐廳出品亦很有素質,蛋不會老很嫩滑!麵包的青醬濃烈,新鮮製作般的,配合麵包進食一流,吃不停!麵包不會過分硬,很美滿的午餐!
無敵大海景位於梅窩,要搶到靚位唔容易!真係要早d黎!

2022-08-03 66 瀏覽
網站訂位流程順暢 and user friendly ,留信用卡資料,No show者會扣$50/head,避免人濫訂台,雙贏!地方唔係太大,但可用位置都睇得出店家的用心佈置同設計,加上自然環境優美舒服,實在係唔錯既用餐體驗。當日落左一場雨,又有d風,所以無咁翳焗,坐露天位置尚算OK 舒服。但如果三十幾度再加埋個猛太陽既話,建議都係坐番室內有風扇吹住避免中暑!適逢夏天又近山邊,店主都好貼心地喺reception為客人提供蚊怕水,易比蚊咬既人記得噴定呀~

2022-07-30
(文中有坐打卡位tips)IG人氣梅窩cafe:集交通唔方便﹑地點多蚊蟲﹑好天又太熱唔好天又掃興﹑仲要爭打卡位爭崩頭於一身,依然無阻人潮蜂擁而至!不過除咗打卡,成間cafe完全融入大自然,坐係到望下天﹑望下人地餵魚﹑睇下書⋯的確係值得抽時間黎探店嘅~❝The Hideout Breakfast❞ ($130)〔推介!〕包括炒蛋﹑炒蘑菇﹑parma ham﹑腸仔﹑時蔬﹑多士,味道上係ADB標準黎講算係不錯,價錢上係打卡cafe黎講亦尚算合理偏貴少少咁多。炒蛋夠嫩滑﹑炒蘑菇惹味同時亦保留到濃郁蘑菇香味。❝Avocado Toast❞ ($130)〔推介!〕牛油果份量大方,配合車厘茄解膩,整體味道平衡得不錯,多士相當出色,口感煙韌之餘亦夠厚身。❝Flat White❞ ($48)可以自行選擇咖啡豆,大大加分!今次揀咗偏向nutty嘅豆,啱自己口味最緊要~𓂃𓈒 𓂂𓏸 The Hideout 𓏸𓂂 𓈒𓂃 @thehideouthk 大嶼山梅窩銀礦灣路梅窩碼頭步行約12分鐘抵達(東涌地鐵站至梅窩消防局車費約$120、落車後步行約2分鐘抵達)星期一﹑星期三至日09:00 - 18:00營業星期二全日

❝Avocado Toast❞ ($130)

❝Flat White❞ ($48)

大嶼山梅窩銀礦灣路
星期一﹑星期三至日09:00 - 18:00營業
星期二全日休店
❋ 只接受網上訂座(每日00:00開放14天後預約),不接受walk-in

❋ 由於每組食客用餐時間為2小時(夠鐘會有店員致電提醒)﹑加上魚塘邊嘅位置只得4個,可以想像當有四組食客9am到店,而佢地坐到11am離開,咁10am到店的話就會比較尷尬,甚至有機會用餐時段完結都坐唔到打卡位。

探店當日預約平日10am,到10:30am左右等到正中心嘅魚塘邊位置。到12nn,當我同友人準備動身﹑戴口罩之際,其實已經有兩三個人係附近守候。起身離席個下,其中一個係附近嘅女仔即刻坐低,然後另一個同樣等緊位嘅女仔即刻扁哂嘴( ᵒ̴̷͈‪ᯅᵒ̴̶̷͈)

所以如果揀錯時間﹑唔好彩,真係未必可以得償所願。解決方法包括問人借位影兩張相,而我相信大多數人都會願意嘅~但如果好想享受一下坐魚塘邊嘅寫意﹑又覺得自己唔夠人爭位,就建議大家盡量早少少起身﹑揀平日9am到訪。10am都可以接受,11am後應該係腥風血雨level嘅爭位時段了~

𓂃𓈒 𓂂𓏸 𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 𓏸𓂂 𓈒𓂃
推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
適合場景 | Cafe hopping﹑小旅行

更多同區美食 ☞ #17離島
更多同類美食 ☞ #17咖啡店

♥️ 追 蹤 @17feelgood 發 掘 更 多 高 質 感 食 事 / 生 活 提 案 ♥️
2022-07-28 3975 瀏覽
所謂的隱世其實個個都知,因為好多KOL已去打卡,專登請假嚟,但人好多,跟Google 指示行入村行咗20mins 先到,熱到一個點,三十幾度,快中暑🔥,其實另一邊經過新公屋5分鐘就到。預早book 位,online system 幾專業,餐廳自助型式,全場無冷氣,自己搵位,有蓋用餐具無乜人坐, 因為無得打卡📸,檯下有蚊香,幾貼心,郊區嚟講衞生做得非常好,完全無蚊同蝨,幾整潔。食物定價偏高,一個all day breakfast 要150, 無set , 飲品另外order , 打卡位當然係湖邊, 共有四個,當然都full , 見有人走咗咁我地行上前,原來已太遲,因為打卡區同用餐區中間其實有個waiting area , 有傘,有矮檯,可以食住野等。講返啲野食,用料其實高質,西蘭花🥦苗,柑都好食,不過150都係唔太值等咗over 一個鐘終於可以到打卡區,不過waiting area 嘅人望住其實打卡太耐都有少少壓力😅。Book 位時已講明有限時,由於order 時已俾咗錢所以唔會再走嚟叫埋單,亦無人收碟,提你夠鐘嘅方式係打俾你📱😏,所以其實整個過程熱之外仲有啲急促,唔chill 嘅。

食物定價偏高,一個all day breakfast

2022-07-21
2022-07-20 103 瀏覽
今次黎度梅窩既the hideout 山長水遠入到黎差啲冇得入,因為冇book到咁熱天氣等真係好辛苦但我既等待係冇白費,呢度真係好舒服好靚咖啡係精品咖啡好好飲如果大家想黎記得要網上預約:Thehideout.hk
但我既等待係冇白費,呢度真係好舒服好靚
咖啡係精品咖啡好好飲
如果大家想黎記得要網上預約:
Thehideout.hk
2022-07-18 2546 瀏覽
放假又好天,又想有一個渡假旅行 feel 輕鬆過一日,就快閃出走離島一次係梅窩就開左一間超人氣打卡咖啡店,咖啡店環境優美,充滿峇里渡假風用上奶白色貨櫃設計成煮食區,用餐區全部都係室外,分為有蓋用餐區及露天用餐區,空間感十足當中的露天用餐區湖邊座位面對住大魚塘,係咖啡店必定打卡之選叫一杯即製手沖咖啡,一個美味的甜品,慢慢享受大自然景色,Chill 好 Feel由於咖啡店都係比較郊外地方,店主都非常細心,都會提供蚊怕水比大家使用如果大家都擔心餵飽毒蚊,建議自備防蚊神器食物方面 :Salmon Toast : 吐司用上酸種麵包,加上新鮮既沙律菜及煙三文魚,味道一流Banana Chocolate Toast : 外脆內軟的丹麥千層吐司,夾著軟滑香濃鮮忌廉、香蕉片及朱古力榛子醬,好 sweet 好邪惡,必選甜品Iced Latte : 選擇了 Ben & Jerry,非常香堅果味濃,口感順滑Iced Chocolate Milk : 朱古力香滑味濃,用上大大粒冰粒,冰凍得來又唔會變淡Ours Tips : 必需上網預約及每人 $50 按金留位,用膳時間為兩個鐘,而且池邊的用膳位只得四張,先到先

當中的露天用餐區湖邊座位面對住大魚塘,係咖啡店必定打卡之選

如果大家都擔心餵飽毒蚊,建議自備防蚊神器

食物方面 :

Ours Tips : 必需上網預約及每人 $50 按金留位,用膳時間為兩個鐘,而且池邊的用膳位只得四張,先到先得,同埋需要一點運氣

• Banana Chocolate Toast
2022-07-11 137 瀏覽
係Bookmark好耐既梅窩打卡cafe🙊場地唔係好大,但聽聞好full,要預早上網book💁🏻‍♀️門口唔算明顯,入到去女主人輕輕介紹,提供埋蚊怕水,講左句「當自己屋企就得」,so sweet💓-大熱天時食戶外,打卡湖邊位雖然靚同打卡able,但食野都係建議揀返有瓦遮頭既位,有大風扇吹住都ok,而且枱大大張,坐得舒服d,食到悶悶地再出去打卡就perfect☀️吖仲有咖啡豆賣~同埋廁所乾淨&涼,用竹特別涼?-🔸 Hideout breakfast $150叫左2個share食😆Nice,特別中意個蛋,好滑😋-🔸 Avocado Toast $130擺盤靚,又係勁打卡able🤭不過味道一般,有股中東味蓋過曬牛油果嘅味🥲-🔸Tiger Prawn Paster $150天氣太熱冇乜胃口,最尾先食佢搞到好滯,但係都有鮮味嘅,但就食唔落雪糕🥲-🔸Ice Matcha Latte $60🔸Ice Chocolate Milk $57呢兩款飲品一般,貴呀-{4人共$810}🍽️ Hideout #sis梅窩 #打卡cafe #梅窩美食 #hkfood #hkfoodie #eat #
🔸 Hideout breakfast $150
叫左2個share食😆Nice,特別中意個蛋,好滑😋
🔸 Avocado Toast $130
🔸Tiger Prawn Paster $150
🔸Ice Matcha Latte $60
🔸Ice Chocolate Milk $57
呢兩款飲品一般,貴呀
{4人共$810}
🍽️ Hideout
#sis梅窩 #打卡cafe #梅窩美食 #hkfood #hkfoodie #eat #food #dessert #美食 #香港美食 #相機食先 #香港 #平民美食 #sisterfoodcourt
2022-07-09 79 瀏覽
期待已久,終於可以係weekend試呢間人氣Cafe。黎之前要online book左先可以入到去食,記住要book咗先,唔好摸門釘!我個陣mon住幾時有opening可以book,book左1分鐘就見到同日嘅time slot full晒。環境💯有度假嘅感覺,因為要book位,所以唔會好多人係度,真係可以好好靜下嘅Cafe牛油果多士🍞菜式簡單,有蕃茄喺牛油果上面,所以感覺都比較清新,啱夏天食All day breakfast🍳正正常常,冇乜特別,熱食嘅部份可以再熱少少,咁就更好啦
期待已久,終於可以係weekend試呢間人氣Cafe。

環境💯

牛油果多士🍞
菜式簡單,有蕃茄喺牛油果上面,所以感覺都比較清新,啱夏天食

All day breakfast🍳
正正常常,冇乜特別,熱食嘅部份可以再熱少少,咁就更好啦

2022-07-03 140 瀏覽
📍梅窩 -# The Hideout —其實過嚟呢度 真係為咗打卡放鬆下 如果你唔鍾意太多人 建議Book第一節 9:00嚟到。 因為我走個陣 11點 成個場都已經full 晒🤣反而我9點嚟 仲可以慢慢影相 揀位坐 個陣都係得3-4枱客人 環境會舒服啲🙈🙈不過留意返 佢有分Morning menu 同 Afternoon menu 如果想食甜品 好似要中午2:00後 先有甜品食 。 我個陣朝早去 就得啲Breakfast、Toast、Scone 等等!—The Hideout Breakfast分別有酸種麵包、炒滑蛋、蘑菇、德國香草腸、風乾火腿、羽衣甘藍。整體嚟講食物味道正常水準 不過不失 但唔可以話好有驚喜因為佢主食款式都唔多 得果兩款 我地就叫晒兩款 感覺會飽肚啲🤣🤣 —Avocado Toast我想講呢個牛油果蕃茄酸種麵包 超多蕃茄仔🤣其實佢牛油果都比得好多 不過相片望落會覺得佢薄薄一層牛油果🙈 味道就係想像到嘅蕃茄加牛油果味🤣 正常配搭😄—Dirty, Matcha Latte反而飲品出色啲 個人覺得Dirty同Matcha Latte都好好飲🥰🥰——
📍梅窩

我地就叫晒兩款 感覺會飽肚啲🤣🤣

Avocado Toast

我想講呢個牛油果蕃茄酸種麵包 超多蕃茄仔🤣
味道就係想像到嘅蕃茄加牛油果味🤣 正常配搭😄

Dirty, Matcha Latte

都好好飲🥰🥰
——

如果你問我值唔值得嚟 我會話值得
雖然遠係遠啲 不過難得放假 同好朋友一齊入嚟梅窩 放鬆下放空一下 都係一個唔錯嘅選擇☺️
2022-05-04
早餐
🏞呢間位於梅窩嘅 @thehideouthk係餐廳? Café? 定景點? 我已傻傻分不清😆🫣不過肯定係食景多過食嘢啦講明先🫶🏻全個menu上面最高CP值嘅應該就係個✨𝐴𝑙𝑙 𝐷𝑎𝑦 𝐵𝑟𝑒𝑎𝑘𝑓𝑎𝑠𝑡嘢飲就叫左✨𝐼𝑐𝑒 𝐵𝑙𝑎𝑐𝑘 👌🏻仲有個甜品✨𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 𝑇𝑎𝑟𝑡 🫳🏻 Any肥。食景嚟講我覺得都OK🤭 飲品好過嘢食想坐Bina呢個位嘅話 最好早啲到同上網book定❗️Bina 10點黎到都係得返一兩張枱咋😉 無得指定坐邊所以最好早啲黎‼️ 限時兩個鐘~完。#飲食係一種享受唔淨係為左生存#無論平定貴都一定要花費得明明白白 #eat_withbina #eat_cafe_withbina #eat_梅窩_withbina
🏞呢間位於梅窩嘅 @thehideouthk

嘢飲就叫左✨𝐼𝑐𝑒 𝐵𝑙𝑎𝑐𝑘 👌🏻
Ice  Black

仲有個甜品✨𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 𝑇𝑎𝑟𝑡 🫳🏻
Chocolate  Tart

Any肥。食景嚟講我覺得都OK🤭 飲品好過嘢食
想坐Bina呢個位嘅話 最好早啲到同上網book定❗️
Bina 10點黎到都係得返一兩張枱咋😉
無得指定坐邊所以最好早啲黎‼️ 限時兩個鐘~

完。

#飲食係一種享受唔淨係為左生存
#無論平定貴都一定要花費得明明白白
#eat_withbina
#eat_cafe_withbina
#eat_梅窩_withbina
All  day  breakfast
Ice  Black
【峇里度假風Cafe | The Hideout🏝】難得放假,想體驗下大自然又想chill下,好自然就會諗起去離島歎下嘢飲。今次同朋友於平日前往梅窩,打算去一去網絡熱門打卡Cafe The Hideout relax 下。💆🏻‍♀️The Hideout比人話隱世唔係冇道理,單靠Google Map確係好難搵到位置。我一路睇其他網友嘅路線教學先搵到間Cafe。由碼頭前往,至少要行約15分鐘。呢間Cafe位於一個荒地停車場之中,各位留意嘅係,絕對要book好位先好去❗️因為walk in 嘅話一黎好大機會冇位,二黎由於地點與梅窩商店距離甚遠,要搵地方hea一來一回都要唔少腳骨力。💦我地冇預約情況下4:30去到,店員表示要等20分鐘有位先會打電話通知,而Cafe門外並無座位以供等候之用,所以唯有行返出去。幸運地,我地最後於5點前得到座位。但係last order 係5:00 所以要盡快叫嘢食。今次我地只係簡單叫左幾杯野飲,加一個Cake。🔸Daily Cake - Tiramitsu $60甜度適中,口感綿滑,朱古力味香濃,整體不錯。🔸Ice Mocha, Chocolate Milk, Ma
【峇里度假風Cafe | The Hideout🏝】

今次我地只係簡單叫左幾杯野飲,加一個Cake。

🔸Daily Cake - Tiramitsu $60
甜度適中,口感綿滑,朱古力味香濃,整體不錯。

🔸Ice Mocha, Chocolate Milk, Matcha Latte ($60@1)
飲品可以一個字形容:「淡」。衰啲講,我自己沖都好過佢,比$60買杯得少少味嘅水真係有啲唔高興…可能去得打卡cafe,店家成本都去曬場地管理上。。
———————————————————————
仲有一個不太滿意的地方係,飲品由落單到拎得等左半個鐘嘅時間。。到底係咪等得太耐以致冰溶得太快,導致飲品過稀? 抑或本身飲品本來就係咁淡就真係無從考究..

📷打卡方面,除非你一入去已經霸到水塘邊位置入座,否則係絕對好難隨便打卡。因為其他顧客會一路坐水塘邊食嘢打卡直至離開...所以我地都係臨關門,等其他顧客離去,先sip到位打卡。

另外店員並不會隨著太陽嘅方向移動露天位置嘅大傘。所以就坐時,有遮等於無遮,完全暴露喺陽光之下...
———————————————————————
整體而言,呢間只係一間打卡Cafe,唔好對飲品嘅水平有太多期望.......而且要留意嘅係,由於係戶外Cafe並無冷氣,夏天前往嘅話一定要注意防曬同帶風扇仔!

不過可以稱讚嘅地方係,店家為客人提供蚊怕水。而且洗手間裝橫一樣保持渡假風,就算喺呢啲户外地方都keep到整潔。

📌注意事項:
- 用餐時間1️⃣2️⃣0️⃣分鐘
- 逢星期二休息,記得打電話提早預約
- 沒有加一
2022-05-05
20 分鐘 (堂食)
⊹🌴 𝑇ℎ𝑒 𝐻𝑖𝑑𝑒𝑜𝑢𝑡°゚・ᴍᴜɪ ᴡᴏ//早過返工系列 但好值得一來真的有被治癒到的感覺星期六的早上 雖然無藍天白雲但起碼無落雨 今個六月來說已好不錯除了戶外對魚塘位置亦有有蓋遮掩的座位 食物味道表現正常 好夠份量但定價略貴 再睇返pastry + dessert 都唔平覺得可以有更好選擇兩小時轉眼就過 記得要book 位呀! // 🍵 𝕄𝕒𝕥𝕔𝕙𝕒 𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖 $𝟞𝟘🥤 𝕃𝕚𝕞𝕖 𝕄𝕚𝕟𝕥 𝕊𝕠𝕕𝕒 $𝟞𝟘🥑 𝔸𝕧𝕠𝕔𝕒𝕕𝕠 𝕋𝕠𝕒𝕤𝕥 $𝟙𝟛𝟘🥐 ℙ𝕒𝕚𝕟 𝔸𝕦 ℂ𝕙𝕠𝕔𝕠𝕝𝕒𝕥𝕖 $𝟝𝟘🍫 ℂ𝕙𝕠𝕔𝕠𝕝𝕒𝕥𝕖 𝕋𝕒𝕣𝕥 $𝟟𝟘゚・*:.。. .。.:*・゚・:,。゚・:,。・:,。゚・:,。・*:.。. .。.:*➪#kafehoppinginhk2022➪#kafehopping_muiwo

🌴 𝑇ℎ𝑒 𝐻𝑖𝑑𝑒𝑜𝑢𝑡°゚・ᴍᴜɪ ᴡᴏ

食物味道表現正常 好夠份量
但定價略貴 再睇返pastry + dessert 都唔平
覺得可以有更好選擇

兩小時轉眼就過
記得要book 位呀!

🍵 𝕄𝕒𝕥𝕔𝕙𝕒 𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖 $𝟞𝟘

🥤 𝕃𝕚𝕞𝕖 𝕄𝕚𝕟𝕥 𝕊𝕠𝕕𝕒 $𝟞𝟘