2022-11-01 133 瀏覽
WEST ⇦ 西 feature: @thehideouthk farm to table 🏡🥄The Hideout gets all their ingredients from their garden. yes - you best believe we dragged our butts to Mui Wo just to indulge in a mini getaway from the city ft. Softie. A+ for food / environment aesthetics 🌴Price: HK$100-200ppQuality: 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳Recommend: 💖💖💖💖Service: 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️(Ratings out of 5)OVERALL: the space looks bigger in pics than it really is, went on a quieter day so it was quite homey but can imagine it to be totally pack

Price: HK$100-200pp
Quality: 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳
Recommend: 💖💖💖💖
Service: 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
(Ratings out of 5)

OVERALL: the space looks bigger in pics than it really is, went on a quieter day so it was quite homey but can imagine it to be totally packed on a sunny / breezy day. great space to spend a few hours at, mostly covered but also room to be out in the sun as well ☀️🕶️

🥑avo toast - b/c who doesn't pay for overpriced avo toast? jokes aside, portion makes up for the amount charged and tomatoes fresh af

🍳brunch platter - all your proteins on one dish, fluffy scrambed eggs and kale served w/ mushrooms and pork sausages

🍫pain au chocolate - several pastries to choose from, this looked the most compelling, flakey layers but could use a bit more chocolate

☕coffee - every order comes w/ a mini index card and lists its origin, process, roast level and tasting notes - the more you know about your coffee the more you appreciate it!
2022-10-26 121 瀏覽
The Hideout非常受歡迎,非常難book 既cafe 之一。山長水遠入到梅窩,呢間cafe 超級隱世,入到去好似去咗旅行咁。環境真係好優美,有個靚靚既湖景,吸引咗好多人嚟打卡📸📸🍌Banana Chocolate Toast (Danish Toast with Banana, top with Chocolate Sauce & Fresh Whipped Crème)-好好食!丹麥酥香脆-香蕉朱古力呢個組合無敵,再加埋鮮忌廉好正Avocado Toast(Avocado, Tomato Salsa, Ricotta Cheese,Coriander, Red Onion, Toast)-擺得好靚呀-牛油果醬浸到包淋左d-d 配料唔係好夾限時兩個鐘分秒必爭,真係好準時,唔係計入座開始,而係計你book 既時段內,夠鐘佢就會打俾你,提提你就離開啦。所以預返時間影相啦。📸另外呢度好多蚊,好貼心提供大蚊怕水,唔洗擔心👍

The Hideout

🍌Banana Chocolate Toast
-好好食!丹麥酥香脆
-香蕉朱古力呢個組合無敵,再加埋鮮忌廉好正

Avocado Toast
Coriander, Red Onion, Toast)
-擺得好靚呀
-牛油果醬浸到包淋左d
-d 配料唔係好夾

下午茶
2022-10-22 104 瀏覽
唔係日日開 想去要早啲book 定 上網睇相好靚 入去完全冇失望 對住個湖 好靚好開陽舒暢成個設計都好似去左泰國啲resort 甘 特別個廁所位 我冇影相不過我like個地方係self service 自己搵位坐 落完order 自己拎etc 早去先可以揀到湖邊位 不過如果冇人遮住 坐椅對住成個湖景食野反而最正 野食就normal coffee shop options 正常發揮 價錢合理 係有個甘靚既view 尼計係抵Tim 食完出去外面行個山 可惜後尾落雨 Btw 間餐廳係有 有蓋既地方 所以落雨可以照去 可能個feel 又唔同如果我住得近 係個可以時時去既地方
唔係日日開 想去要早啲book 定

正常發揮 價錢合理 係有個甘靚既view 尼計係抵Tim

食完出去外面行個山 可惜後尾落雨

如果我住得近 係個可以時時去既地方

2022-10-12 102 瀏覽
【Gelato@hideout】*唔使介紹.呢度應該俾人打卡打到.無人不知無人不曉*地方正之餘・啲同事又好有禮貌・由打電話去問路.到安排位置.到點餐.都非常之親切有禮貼心*搞到我冒着爆錶危險・都整咗杯 gelato※ 相幾鏡頭 ip12proMax#祝大家亂流下平安【Gelato@hideout】*不解釋.唔使我介紹.呢度應該俾人打卡打到.無人不知無人不曉*地方正之餘・啲同事又好有禮貌・由打電話去問路.到安排位置.到點餐.都非常之親切有禮貼心*搞到我冒着爆錶危險・都整咗杯 gelato※ 相幾鏡頭 ip12proMax #gelato #icecream #food #gelatoartigianale #dessert #gelateria #foodporn #instafood #coconut #gelatoitaliano #vanilla #icecreamlover #sweet #yummy #delicious #love #italy #gelatolovers #instagood #foodblogger #foodphotography #cioccolat
【Gelato@hideout】

.都非常之親切有禮貼心
*搞到我冒着爆錶危險
・都整咗杯 gelato

※ 相幾鏡頭 ip12proMax

#gelato #icecream #food #gelatoartigianale #dessert #gelateria #foodporn #instafood #coconut #gelatoitaliano #vanilla #icecreamlover #sweet #yummy #delicious #love #italy #gelatolovers #instagood #foodblogger #foodphotography #cioccolato #cafe #delivery #weed #coffee #mobliephotography #foodphotography

的確周圍幾靚,有個人工湖?應該係人工湖,見到有班鬼佬家庭釣下釣下d魚毛仔好high咁,有個小風景都好岩hea時間。嘢食我都直接問staff,都係攞貨嘅,不過不失啦。雖然風景靚但坐個位置岩岩係正後面,超多港女打卡位包抄成個風景,阻住視線。坐足一個鐘,就見足班港女影足一個鐘,真係擔心佢部機會著火架個蛋都炒得幾好,係偏濕潤。蝦包就一般,d蝦唔會霉但又唔係好夠seasoning。現場熱到hihi所以勁快啪咗杯野飲落肚另外既係如果叫雪糕要快食,太熱好快就變左湯
有個小風景都好岩hea時間。

嘢食我都直接問staff,都係攞貨嘅,不過不失啦。
雖然風景靚但坐個位置岩岩係正後面,
超多港女打卡位包抄成個風景,阻住視線。
坐足一個鐘,就見足班港女影足一個鐘,
真係擔心佢部機會著火架

個蛋都炒得幾好,係偏濕潤。
蝦包就一般,d蝦唔會霉但又唔係好夠seasoning。

現場熱到hihi所以勁快啪咗杯野飲落肚
另外既係如果叫雪糕要快食,太熱好快就變左湯
📍 呢間梅窩隱世湖境Cafe 唔少雜誌 Foodie朋友都介紹過由6月開始已經想去 最近終於成行🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️如假日到訪 需要網上預約時間並交上$50/ppl 留位費 Walk-in 基本係不可能的任務😂位置有少少偏僻 由梅窩碼頭步行10-15分鐘👣就會見到一個竹製閘口 推門而入後可以自由入座池塘旁邊既打卡區長期滿座 所以需要等食客離座先有機會影相👀🌀 Chocolate Banana Toast 食物選擇唔多 所以簡簡單單叫咗個甜品本來不抱期望 但反而幾有驚喜 🙊丹麥吐司酥脆中間都塗上厚厚既榛子朱古力醬 配香蕉片上層既忌廉球好邪惡🙈 食完有少少罪惡感😂 口感幼滑但實在 而且凍凍地有d似食緊雪糕 唔錯喎~❤️🌀 Nachos 價格少許進取 Nachos分量好少😥 配有芝士醬 牛油果醬及小蕃茄 好適合食住Nachos飲咖啡 傾下偈 打下卡 咁chill 住過一個下午餐廳不設冷氣 所以夏天黎 預咗會出曬汗 而且始終係戶外地方 蚊蟲比較多 不過餐廳貼心地提供蚊怕水~整體而言 環境有滿滿的渡假氣息 有點遠離煩囂嘅感覺
📍

🌀 Nachos

整體而言 環境有滿滿的渡假氣息 有點遠離煩囂嘅感覺
  • Banana Chocolate Toast
2022-10-06 109 瀏覽
建議weekday去,因為5使排隊去打卡湖位。由東涌搭3M巴士,響 銀灣邨站落車,往梅窩消防局行到盡頭 左手邊 有個爛地 閘口行入去 兩分鈡到目的地。歺厅入口有蚊怕水供應(就算幾熱幾曬都會有蚊咬你)食物及飲品都算貴,不過預咗啦!雖然話有2個鐘限時 不過冇乜人流就唔會吹你走。地方算乾淨。如果諗住去完hideout 再去小鎮食其他野 咁就要響4點前,否則小鎮嘅歺廳仔全部收檔。
2022-10-02 116 瀏覽
外賣咖啡 60蚊一杯冰凍朱古力咖啡 30度之下 夠曬凍 可惜凍係唯一亮點 味道與環境相比 環境贏好多咖啡口感非常厚身 黏口 無咩朱古力味 咖啡味都不出 咖啡同奶互相不熟 失望🫠 環境90分 會再黎 不會再買咖啡
外賣咖啡 60蚊一杯冰凍朱古力咖啡 30度之下 夠曬凍
可惜凍係唯一亮點 味道與環境相比 環境贏好多
環境90分 會再黎 不會再買咖啡
外賣自取
一場去到梅窩 當然要去the hideout🥺 當日係平日落預期無book位但唔使等🤫 佢出面湖邊有啲露天位可以坐 不過位置唔多🥴 可惜我去當日落雨 無得坐出面🤦🏻‍♀️ 不過好彩佢入邊有瓦遮頭嘅位 都欣賞到湖邊景色😂😂 -🍞🍌Banana Toast $140 佢有toast, 香蕉, chocolate dressing, 大量rice whipping cream同 夾喺香蕉同個toast中間嘅chocolate gelato (不過唔知係咪我放得太耐 個gelato同普通朱古力醬無咩分別)🫠 個toast用咗danish toast 所以好似牛角包咁好酥香🥹 加上佢都烤得幾脆 所以個toast是不錯的👍🏽 香蕉就無咩特別 不過份量都夠一啖香蕉一啖麵包😂😂 雖然佢得兩塊toast 但for女仔都幾飽😂😂 抵唔抵食就見仁見智啦~ -☕️Espresso with Gelato $85個espresso嘅甘醇味好香 個gelato可以中和返個苦澀味👍🏽 另外個gelato有得揀味 我就揀咗奶茶味 不錯的😂😂- 個人覺得呢間Cafe去過一次打過卡就夠 但都值得試!😂😂
Banana  Toast
🍞🍌Banana Toast $140
Espresso  with  Gelato
☕️Espresso with Gelato $85
個人覺得呢間Cafe去過一次打過卡就夠 但都值得試!😂😂
Banana  Toast
Espresso  with  Gelato
2022-08-30 193 瀏覽
早排呢間梅窩嘅咖啡店成為打卡熱點網上見到環境好清幽就同朋友一行三人走咗去試去嘅時候仲係屬於營運初期 所以網上輕易book位就可以去到餐廳環境闊落 坐位安排都非常舒適但係如果要坐近湖邊就比較困難因為都比較多人等 坐唔坐到就睇你好唔好彩我哋一行三人叫咗三杯咖啡但係我哋一試都覺得咖啡味道令人失望係水準之下所以我哋都冇特別再叫嘢食而且環境雖然闊落但係環境嘈雜我哋一行三人坐咗一陣就走咗整體嘅體驗感覺唔算舒適 覺得餐廳可以喺播放音樂方面放多少少心機播返啲舒服啲嘅音樂令到整體嘅享受好啲整體嘅體驗非常一般所以都未必會再去
早排呢間梅窩嘅咖啡店成為打卡熱點

播返啲舒服啲嘅音樂
令到整體嘅享受好啲

整體嘅體驗非常一般所以都未必會再去
2022-03-30
•梅窩湖景Cafe峇里島風格〽️💕🌴🏝The Hideout ☕️🥗🥪🧡🧡🧡🧡🧡·~~~~~~~~Cafe環境清幽,大家可以係奶油黃色既貨櫃屋內歎咖啡☕️,亦都可以露天湖邊🏝位置邊睇竹欄湖泊靚景邊歎野食😋😋,Chill爆之餘更加有旅行感覺,專登搭船山長水遠入到梅窩⛴,都係為咗有呢種旅行嘅感覺🧡💛💚❤️💜·1️⃣Avocado Toast🥑🥪($130)*材料有Avocado🥑, Tomato Salsa🍅, Ricotta Cheese🧀, Coriander 芫荽, Red Onion🧅, Toast,芝士、芫荽同埋洋蔥嘅味道唔太出,同埋牛油果同蕃茄茄醬嘅味道唔係好夾,所以小編認為顏色豐富,打卡一流,但食落味道真係好一般🤦🏾‍♀️🤦🏾‍♀️🤦🏾‍♀️😮‍💨😮‍💨😮‍💨牛油果應該要配其他sauce會更加夾!🥑🥑同埋toast包底偏腍,如果用酸種包就會更加好😀😀(Score: 2/5)·2️⃣Smoked Salmon Toast($140)*材料有Smoked Salmon🐟, Coleslaw涼拌卷心菜, Tartar Sauce, Onion🧅, Sesame, Dill小茴香, Toast,Smoke

梅窩湖景Cafe
峇里島風格〽️💕🌴🏝
The Hideout ☕️🥗🥪
🧡🧡🧡🧡🧡
~~~~~~~~
1️⃣Avocado Toast🥑🥪($130)
(Score: 2/5)
2️⃣Smoked Salmon Toast($140)
*材料有Smoked Salmon🐟, Coleslaw涼拌卷心菜, Tartar Sauce, Onion🧅, Sesame, Dill小茴香, Toast,Smoked Salmon味道偏鹹,配埋醬汁同香料,味道都夾嘅,但都係岩先包底問題😅😅
(Score: 3/5)
其他:
*10日前要網上book位,入場之後可以自由揀位💁🏾‍♀️💁🏾‍♀️,小編當天平日去, book咗1點鐘,中環搭11:50船入到梅窩,再行埋入去時間就啱啱好!😌😌😉😉😉
*人數偏小,都可以揀到湖泊邊位坐,但係其實都偏曬同熱,睇吓大家點選擇啦😌😌😌
*2點小編準備走嘅時候,就有另一班人入來,而佢哋都係會係湖泊度等位既人!🥹🥹所以小編真係好好彩🍀🍀🍀
Avocado Toast
Smoked Salmon Toast
2022-08-28 146 瀏覽
由於疫情未能出國,打工仔要清清大假!於是朋友便提議到離島遊🤗 搵到一間近期好熱門在梅窩度假風的Cafe,呢間Cafe距離碼頭步行大概12分鐘 屬於一間隱世嘅Cafe、沿途會經過銀礦灣酒店風景都幾靚入到黎好似去咗峇里,cafe比較大有室內同室外,點餐需要到售賣處室內位置其實都唔係話太涼,因為始終呢度係郊外嘅地方Cafe其實有好多位置都可以俾你打卡,難得咁遠嚟到我哋都轉換左唔同位置影吓相😆餐廳係需要預先訂位,Walk in應該就唔接受啦,因為位置有限。訂座只可以坐兩個鐘,兩個鐘之後店員就會預先通知你差唔多就要離開,因為下一輪嘅食客就會到我覺得有限時都幾好因為始終呢度都比較遠,如果冇預約冇限時嘅話,咁好多人呢都會摸門釘

室內位置其實都唔係話太涼,因為始終呢度係郊外嘅地方

♾️The Hideout♾️梅窩♾️Cafe♾️梅窩呢間Cafe超出名,要網上先book位~超有峇里島feel嘅世外桃源~最好就等天氣涼番少少去再影相嘆個景,止止旅行癮!個環境超靚,但係要留意,係冇冷氣㗎 !由碼頭行去小農場,大概行10分鐘,記得帶防曬用品!去到有一個Sheltered 而多風扇嘅用餐區,近湖邊亦多有個靚靚擺設chill 區~係真係好靚!餐廳會提供蚊怕水,但要自己帶防曬~我地怕熱,所以留係風扇區食野,周圍打卡💕食物都有誠意同超好味架!我地叫左一個All day breakfast同Avocado Toast,超fresh嘅嫩莖西蘭花,香草雞肉腸,炒滑蛋,風乾火腿,炒雜菇,煎蕃茄,連埋個超甜小桔仔~加埋toast超滿足!我更鍾意個Avocado Toast,超甜蕃茄仔~同個sourdough,超好食~Avocado個量唔係超多,但平均順滑,好正嘅享受!飲品我地叫左Cold Brew同Matcha Latte~好飲,係靚咖啡~中意郊遊嘅朋友係唔可以錯過!非常推薦~超適合打卡~我同朋友影左超多靚相~仲玩左梅窩一日遊~以下行程參考:11點上船~12點至2點cafe 打卡食野傾計chi
♾️The Hideout♾️梅窩♾️Cafe♾️

11點上船~
12點至2點cafe 打卡食野傾計chill~
2點行梅窩市區:袁氏大屋、梅窩洪聖古廟、梅窩洗衣公司打卡~
3點行好老土農墟、飲手工啤酒、行沙灘
去Village Bakery買麵包
再坐巴士出東涌!

The Hideout

網址: https://s.openrice.com/QrbS0rtKB00~uZ5MGAA
地址: 大嶼山梅窩銀礦灣路
電話: 96602625
=====================
#梅窩 #梅窩餐廳 #梅窩cafe #梅窩美食 #梅窩一日遊 #梅窩生活 #拍拖好去處 #好去處 #hkfoodie #foodie #foodblogger #cafe #cafehopping
@thehideouthk
2022-08-19 142 瀏覽
嚟到梅窩Staycation 早排已經聽聞開左間隱世Cafe☕️知道好full,一定要預約所以早幾日上網預約埋一心諗住嚟呢度潮聖下位置距離銀礦灣酒店大約10分鐘路程Book左3pm時段今日天氣幾好 又吾曬餐牌選擇吾多,價錢亦算中上我哋坐喺湖邊食野,影下相,放空下眨吓眼坐到5:50pm近黃昏開始有蚊,決定回程整體來講,都幾舒服好悠閑feel,香港亦算小有,值得一試😍Nachos $130配有芝士醬 /牛油果醬/蕃茄仔,好味Banana Toast $140流心朱古力醬,中間仲凍凍地(有驚喜)係味道小小偏甜White Coffee $50咖啡一般,淡味Lime Mint Soda $60梳打好解渴,透心涼📸環境指數🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏼‍♀️服務指數🌕🌕🌕🌕🌑👅味道指數🌕🌕🌕🌑🌑💰抵食指數🌕🌕🌗🌑🌑⭐️推介指數🌕🌕🌕🌕🌗
嚟到梅窩Staycation
早排已經聽聞開左間隱世Cafe☕️
知道好full,一定要預約
所以早幾日上網預約埋

一心諗住嚟呢度潮聖下

位置距離銀礦灣酒店大約10分鐘路程
Book左3pm時段
今日天氣幾好 又吾曬

餐牌選擇吾多,價錢亦算中上

我哋坐喺湖邊食野,影下相,放空下

眨吓眼坐到5:50pm

近黃昏開始有蚊,決定回程

整體來講,都幾舒服

好悠閑feel,香港亦算小有,值得一試😍

Nachos $130
配有芝士醬 /牛油果醬/蕃茄仔,好味

Banana Toast $140
流心朱古力醬,中間仲凍凍地(有驚喜)
係味道小小偏甜

⭐️推介指數🌕🌕🌕🌕🌗
2022-08-19
下午茶
  • Banana Chocolate Toast
今期最Chill 打咭點,必屬此處記得要响官網book咗位先,需要打信用卡資料落訂,以防no shown 扣費之用搭港鐵去東涌轉3M巴士,記得睇schedule, 如果唔係好易遲到,幸好致電改遲一小時都可以😎响銀灣邨落車後,謹記沿消防局靠左直行,約五分鐘便到,千祈唔好信google, 我就係信咗佢行多咗15分鐘🤣入面有四個打卡位,初時都好擔心影唔到靚相,但大家都好Nice, 會問定影完通知聲,然後輪住影叫咗牛油果酸種麵包, Flat white coffeeADB, Lime Mint soda, 食物有水準,價錢略貴一點,有蚊怕水提供,因為冇冷氣關係,所以都幾熱,但望到池邊景色乜嘢辛苦都冇晒🤣👌🏻藍天白雲🥰綠水蕩漾雖然路程遙遠,但見到咁靚嘅景都值得嘅🥰

今期最Chill 打咭點,必屬此處

入面有四個打卡位,初時都好擔心影

叫咗牛油果酸種麵包, Flat white coffee

雖然路程遙遠,但見到咁靚嘅景
都值得嘅🥰
2022-08-15
15 分鐘 (堂食)
  • 牛油果酸種麵包
  • All  day  breakfast