2023-08-19 514 瀏覽
觀塘區著名地標駱駝漆工業大廈入面有好多美食😋今次就去試試呢間主打泰式fushion嘅餐廳✨🍽The Cool Cousins Cafe & Noodle Bar 🇹🇭呢間餐廳最出名嘅係漢堡包🍔🍔 72-hour BBQ Angus Short Rib Burger🍔招牌72小時安格斯牛小排漢堡(配薯條🍟 +沙津🥗) (HK$121)安格斯牛小排七八成熟, 又嫩又多汁, burger外皮烘到外脆內軟, 配左爽脆嘅羽衣甘藍, 炒洋蔥🧅同特製芝士醬🧀, 整個漢堡層次好豐富, 配埋嘅薯條係粗身薯條黎! 新鮮熱辣辣🍟 🍟💡小知識: 🥬羽衣甘藍嘅升糖指數非常低. 近年受眾多明星, 營養師, 健身人士推崇, 被譽為增肌減脂必備的超級食物...而且膳食纖維豐富, 可促進腸道蠕動👍🏻🍽 The Cool Cousins Cafe & Noodle Bar📍觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三期11樓J室

呢間餐廳最出名嘅係漢堡包🍔

📍觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三期11樓J室
2023-08-18 441 瀏覽
你話佢係一間Burger店,佢又有好好食嘅粉,所以佢係一間有品質保證嘅fusion工廈餐廳🤤成間餐廳都掛咗好多唔同風格嘅畫作,暗暗燈光幾有feel呢👍🏼🍔烤大啡菇黑松露芝士牛肉漢堡$118所有材料都有精心處理過,大啡菇鮮甜多汁、生洋蔥份量啱啱好味道又唔會太辣、塊菜同番茄中和所有食材嘅油膩感!有一塊紙包住唔會食到成嘴都係!重點要畀大家睇吓個牛,帶點粉紅嘅medium 🥩有尊重過塊牛扒嘅Burger店唔係咁多🤌🏻食到尾段每啖都仲有肉汁咇出嚟🤣但個包仲keep住乾身。好食嘅Burger 就係要外乾內濕,佢完美符合要求,真係整得好食!🫶🏼🍟粗薯條ok,鍾意佢連埋皮🤤連伴碟嘅沙律都用心處理過,撈埋沙律醋,中和油膩感🥰🐟烤吞拿魚扒莎莎漢堡隻色夠吸引,雖然唔係我食嘅,但個樣睇落相當不錯🤤不過有少少辣~💡老闆有分享過凍茶用生果浸10幾個鐘,所以有淡淡果香🍅香煎法式鴨脾金邊粉冬陰茄湯隻鴨脾不得了呢!入味又腍,個湯都好鮮味,酸酸甜甜又帶點咸香🫶🏼已經番兜過,都keep到質素,值得一試👍🏼

🍔烤大啡菇黑松露芝士牛肉漢堡$118

🐟烤吞拿魚扒莎莎漢堡

💡老闆有分享過凍茶用生果浸10幾個鐘,所以有淡淡果香

🍅香煎法式鴨脾金邊粉冬陰茄湯

已經番兜過,都keep到質素,值得一試👍🏼
  • 烤大啡菇黑松露芝士牛肉漢堡
2023-08-11 355 瀏覽
之前係YouTube見到KOL介紹話觀塘駱駝漆有好食嘅特色漢堡包🍔今日就諗住專登去試吓⋯好地地一間專門做Burger店,一座底又賣米線又泰式蝦餅,就已經心知不妙⋯⋯呢個有雪糕既Burger味道一般,其實都係九吾搭八又咸又甜,反而我覺得D辣拉麵加雪糕食就幾好,sorry呢個配搭真係唔好食真心,Mos Burger好食好多薯條都係唔好食,冇味又淋呢個安格斯牛肉漢堡⋯⋯返M記真係仲好食仲有西餐有米線食真心膠⋯⋯呢棟工廈其實都仲發現一樣野,我上個禮拜先去完吾知幾樓食一間耶子雞花膠米線又係D KOL介紹,都係好伏。叫做普通都算,直頭係難食!對呢坐工廈的食品徹底失望!

真心,Mos Burger好食好多
薯條都係唔好食,冇味又淋

呢個安格斯牛肉漢堡⋯⋯返M記真係仲好食
仲有西餐有米線食真心膠⋯⋯

2023-07-26 642 瀏覽
▫️“IC” 水牛城炸雞漢堡配沙律薯條 $129▫️PPB 菠蘿花生醬牛堡配沙律薯條 $136(期間限定)▫️冷萃冰茶(無糖)▫️ “IC” 水牛城炸雞漢堡配沙律薯條 $129 第一啖食到水牛城醬汁好似咕嚕肉汁 雞嘅炸粉鬆脆 配上雲呢拿雪糕幾惹味 食到中間小左炸嘅部份 食到嘅雞扒鬆軟 包皮厚得黎又軟綿綿 亦有烘一烘 所以包面係軟 包底係脆脆地 最鍾意依個漢堡嘅地方係面包沾上雲呢拿雪糕同水牛城汁~ 依個包嘅味道係唔錯好有層次 但有啲難處理 (。ŏ_ŏ) 因為雪糕好快溶同跣黎跣去 所以好難拿捏又有雪糕又有醬汁嘅炸雞部分 因此最好食嘅位置只有好短嘅一瞬間 不過味道係唔錯嘅~評分:8/10 ▫️PPB 菠蘿花生醬牛堡配沙律薯條 $136第一啖係食到濃郁嘅花生醬味 而且除左花生醬仲有花生粒 再食就會少左花生醬味 取而代之係牛嘅味道 牛嘅份量唔少 再配上煎香左嘅菠蘿 有唔同嘅層次感 但可能為左中和菠蘿嘅甜配上羽衣甘藍 味道就有啲苦味出左黎(´・_・`) 包皮配上醬汁再烘過 所以都係好好食評分:7.75/10▫️薯條口感上熱食都唔錯 小小脆 偏煙韌 但過左一陣 凍左嘅時候種煙韌感加強 個人唔太喜歡 調味上再重少
▫️“IC” 水牛城炸雞漢堡配沙律薯條 $129
▫️PPB 菠蘿花生醬牛堡配沙律薯條 $136(期間限定)
▫️冷萃冰茶(無糖)
“IC” 水牛城炸雞漢堡配沙律薯條

▫️ “IC” 水牛城炸雞漢堡配沙律薯條 $129
評分:8/10
PPB 菠蘿花生醬牛堡配沙律薯條

▫️PPB 菠蘿花生醬牛堡配沙律薯條 $136
評分:7.75/10

▫️薯條
口感上熱食都唔錯 小小脆 偏煙韌 但過左一陣 凍左嘅時候種煙韌感加強 個人唔太喜歡 調味上再重少少會更惹味

▫️冷萃冰茶(無糖)
冰冰涼涼茶 味道一般 但消暑唔錯

▪️鍾意店舖嘅創新mix & match 漢堡份量亦都幾大 店舖都預備左紙巾同濕紙巾比客人清潔雙手 因為食雪糕漢堡比較容易整污糟
這間觀塘工廈小店主打泰西式fusion菜式的工廈,創新口味漢堡包令人食上癮!水牛城炸雞漢堡一上枱,賣相都已經好吸引!一個大漢堡塞滿了兩球雲尼拿雪糕再加一大塊雞扒,未食落口都覺得好豐富!這種超有心思嘅配搭讓怕辣的朋友也可以輕鬆嘗試到香辣惹味的水牛城炸雞扒,就是靠著甜甜雲呢拿雪糕、楓糖、芝士醬 來中和超辣的自製水牛城醬汁。一甜一辣,一凍一熱,完美將炸雞同雪糕融合。

招牌72 小時安格斯牛小排漢堡 漢堡包用牛油烘烤過,入口外脆內軟。最重要的主角是經72小時慢煮的牛小排肉質,非常軟腍多汁,而且味道濃郁。再加些羽衣甘藍爽脆又能減少肥膩感,最後配上芝士醬、焦糖洋蔥,烤菇,味道一流!另外,伴碟的沙律及薯條也很不錯。薯條些枱時還是十分熱辣辣,而且香氣十足,沙律菜新鮮爽口,配上黑醋汁更加開胃。

水牛城炸雞漢堡

招牌72 小時安格斯牛小排漢堡

2023-05-06 963 瀏覽
最近我們去了位於觀塘的the-cool-cousins-cafe-noodle-bar,享用了他們的特色菜式,其中包括72小時安格斯牛小排漢堡、烤大啡菇黑松露芝士牛肉漢堡等等。這次的用餐體驗真是讓人留下了深刻的印象!一踏進餐廳,我們就被舒適的環境所吸引。裝潢簡約而溫馨,氛圍非常輕鬆。服務人員熱情友善,提供了良好的服務,讓我們感到賓至如歸。讓我們來談談這裡的招牌菜式吧!首先,72小時安格斯牛小排漢堡。這款漢堡肉質鮮嫩多汁,口感絕佳。搭配著酥脆的麵包和新鮮蔬菜,每一口都充滿了美味的滋味。另外一道令人垂涎欲滴的菜式是烤大啡菇黑松露芝士牛肉漢堡。這個結合了芝士和黑松露的漢堡真是太美味了!那香濃的芝士和黑松露的香氣簡直是絕配。每一口都讓人舌尖上的味蕾為之驚艷。除了菜式本身,餐廳的用餐體驗也是令人愉快的。他們提供快速而有效的服務,讓我們不用等待太長時間就能享受美食。此外,價格也相當合理,物超所值。

2023-04-11
午餐
2023-04-15 1055 瀏覽
今次係第二次食呢一間漢堡包店🍔第一次食佢嘅芝士通粉牛肉漢堡👀今次就食佢好出名嘅雪糕漢堡🍦本身都有少少驚會好唔夾,點一知一涷一熱同一鹹一甜都係十分之夾嘅❤️‍🔥我會想再食多次!
2023-04-08 1189 瀏覽
這次去試一家位於觀塘駱駝漆工業大廈的寶藏小店餐廳地方不大,但佈置很溫馨的感覺🥰🍔烤吞拿魚扒莎莎漢堡 $180吞拿魚表面很焦脆,內𥚃嫰滑漢堡內有菠蘿粒,酸酸甜甜很開胃加錢點了bbq手撕豬,香脆而不乾!🍔牛油果法式鴨脾布里漢堡 $161每天限定20個!牛油果醬很順滑,沒有顆粒感漢堡包塗上牛油再烘,一點也不馬虎鴨腿油脂香味濃郁,加在一起吃層次口感豐富另外加錢點了脆炸芝士通粉,把通粉壓成球體去炸,加了芝士有飽腹感,口感還很有趣😍這家店算是目前吃過數一數二品質高的漢堡包店!十分推薦😍

這次去試一家位於觀塘駱駝漆工業大廈的寶藏小店
餐廳地方不大,但佈置很溫馨的感覺🥰

🍔烤吞拿魚扒莎莎漢堡 $180
吞拿魚表面很焦脆,內𥚃嫰滑
漢堡內有菠蘿粒,酸酸甜甜很開胃
加錢點了bbq手撕豬,香脆而不乾!

🍔牛油果法式鴨脾布里漢堡 $161
每天限定20個!牛油果醬很順滑,沒有顆粒感
漢堡包塗上牛油再烘,一點也不馬虎
鴨腿油脂香味濃郁,加在一起吃層次口感豐富

這家店算是目前吃過數一數二品質高的漢堡包店!十分推薦😍
2023-01-21
  • 牛油果法式鴨脾布里漢堡
2023-04-06 716 瀏覽
特登去左食佢既雪糕burgerIC水牛城炸雞漢堡🤤🤤👍🏻真心掂佢個炸雞有少少辣 但個雪糕完全中和左個辣味夾埋一齊食幾正🤤而且成個burger勁大 食一個餐已經好飽性價比唔錯👍🏻
特登去左食佢既雪糕burger
IC水牛城炸雞漢堡🤤🤤👍🏻
真心掂
佢個炸雞有少少辣 但個雪糕完全中和左個辣味
夾埋一齊食幾正🤤
而且成個burger勁大 食一個餐已經好飽
性價比唔錯👍🏻
2023-04-04 536 瀏覽
打開ig問身邊朋友有什麼漢堡店推薦,都會推薦The Cool cousin cafe &noodles bar ,位置觀塘駱駝漆大廈就成為了想試的漢堡之一,其中水牛城炸雞漢堡更加是我首選,當天避開繁忙時段,4時入座,剛好沒有人。“IC”水牛城炸雞漢堡炸雞炸得香脆配埋雲尼拿雪糕雪糕中和了水牛城醬的辣度,整體鹹鹹甜甜,香辣又惹味,以完美將同雪糕融合。 招牌72 小時安格斯牛小排漢堡 包體用牛油烤過,入口外脆內軟,菜用上羽衣甘藍食落口感爽脆,配上芝士醬,有焦糖洋蔥,烤菇、經過72小時慢煮的牛小排肉質,非常腍,似牛肋,而且味道濃郁。薯條味道就正常發揮,但食落不夠熱。

“IC”水牛城炸雞漢堡

招牌72 小時安格斯牛小排漢堡
薯條味道就正常發揮,但食落不夠熱。
2023-01-10
2023-03-28 390 瀏覽
大半年前睇完網上既片去咗試呢間嘅水牛城炸雞雲呢拿雪糕漢堡同牛油果鴨髀漢堡🤣🤣呢間位於觀塘工廈入邊嘅Cafe,主打玩味又特別嘅漢堡,簡單來講就係將啲風馬牛不相及嘅組合放埋一齊🍔🤣 本身都有少少懷着試伏嘅心態嚟嘅,但係最尾個雪糕炸雞漢堡又真係比到幾大驚喜我😚1. 水牛城炸雞雲呢拿雪糕漢堡 $129睇相都覺得好震撼😳😳一個巨無霸裏邊有兩大球雪糕再加一大塊雞扒(冇錯,佢啲漢堡全部好似滿瀉出嚟咁,所以講真都幾難咬嘅😅😅)不過講返呢個組合,雖然好似好奇怪咁,但係諗落係有心思嘅。因為佢水牛城嗰個辣汁,係同雪糕嘅Creamy奶味係夾嘅(平時食辣嘢你都會搵牛奶中和啦😂😂)有冰火交融嘅感覺,再加上塊雞扒大大塊,所以食落好滿足!👩🏻‍💻8/102. 牛油果法式布里鴨髀漢堡$135相比之下我覺得呢個就冇炸雞雪糕漢堡咁好食(佢仲要貴少少添)其實個牛油果醬係smooth嘅,但連埋個鴨髀食好似冇乜驚喜咁,至少做唔到嗰種1+1大於二嘅協同效應🥲我唔會話伏,因為食落口係順口,又有墨西哥脆片增加口感,但係就食唔出嗰種玩味漢堡嘅特色😅😅👩🏻‍💻6.5/10如果咁啱喺觀塘附近,又想試吓啲新派特色菜嘅話,呢間都會係幾好嘅選擇!

1. 水牛城炸雞雲呢拿雪糕漢堡 $129

👩🏻‍💻8/10

2. 牛油果法式布里鴨髀漢堡$135

👩🏻‍💻6.5/10

2023-03-19 492 瀏覽
今日係觀塘附近做完自己野,同男朋友係網上看到這間[The cool cousins]吃burger好有名的餐廳,於是就上駱駝漆三座試一下。由於我是該店剛開門就來到,所以並無人龍,而店員一來就編我們兩個人去坐面壁位,我個人覺得有點奇怪,因為我們是第一位客人,點解會咁樣編排座位。我有諗過可能怕之後人多唔夠位,但到我食完,加埋我地都係得3枱客落單都係主要用QR code落單,食物整好就直接送到牆壁上裝飾講返正題,食物首先係烤大啡菇黑松露芝士牛肉漢堡$112我嘅薯條係另外加錢,加$21,要手撕豬肉薯條手撕豬味道係唔錯,有啲bbq醬味,不過薯條就同普通快餐店差唔多,只係粗少少。沙律菜就無咩特別,有啲羽衣甘藍。漢堡都有一堆係入面,其實坦白講,我唔太食到有黑松露味,然後牛肉漢堡好乾,乾到不得了,如果唔係靠大啡菇少少汁,真係食唔到。下一個係 牛油果法式鴨髀布里漢堡$138沙律菜同薯條就同上一個一樣,只係呢個冇另加$21。牛油果醬係香, Nachos脆,但口感整體有點不對。鴨髀好乾,咬落去就好似食緊有鴨味嘅雞胸肉,我真係有懷疑自己係咪食緊鴨髀,冇油又dry。以非繁忙時間嘅製作黎講,真係唔能夠接受。兩碟薯

落單都係主要用QR code落單,食物整好就直接送到

牆壁上裝飾

講返正題,食物

首先係
烤大啡菇黑松露芝士牛肉漢堡

我嘅薯條係另外加錢,加$21,要手撕豬肉薯條

下一個係
牛油果法式鴨髀布里漢堡

以非繁忙時間嘅製作黎講,真係唔能夠接受。

茄汁

兩碟薯條都係每碟得呢一少沱茄汁,少到見底,這是剛到就拍下來留個記錄給大家看。
可能只是我個人喜好,又或許大部分的人不愛吃,所以店舖只提供這麽少。

兩份餐都均有提供免費的熱茶或冷茶,其他飲料一概加錢。

服務方面,由於點餐都是用手機自己下單,也沒什麼服務可言。而且只有3桌客,都可以把隔壁的麵送到我那邊,算是很大的失誤。如果是繁忙時間,忙到不可開交,我倒是可接受。

價錢以這個素質,我覺得偏貴,真心覺得普通一家快餐店都比它好吃划算。香港現在有很多不同的漢堡快餐店,要吃不一定要選這家,既然要主打漢堡,就要做得有特色,才可以立足。不過沒加一消費

兩人總消費:$271

總括,個人吃了一次就感覺沒下次,因為沒特別好吃。如果想試試的,盡管去試,但別抱太大期望。

2023-03-19
$135.5 (午餐)
2023-02-21 680 瀏覽
.[🇭🇰香港- 觀塘].款款burger都好吸引😍 最後決定左叫…👉🏻 招牌72小時安格斯牛小排漢堡 (圖1)超厚嘅牛小排好夠嫩, 但我覺得粒粒牛肉嘅口感唔夠爽👉🏻 經典美式Mac'n Cheese牛肉漢堡 (圖2) 個人就鐘意呢款多啲, 漢堡排夠juicy, 加上爽口彈牙嘅芝士通心粉同埋caramelized洋蔥, 超惹味又邪惡🤭.🔻🍽 The Cool Cousins Cafe & Noodle Bar📌 地址: 觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三期11樓J室.#tummysreadyatkwuntong #tummysreadyforwestern #tummysreadyforburger

[🇭🇰香港- 觀塘]
款款burger都好吸引😍 最後決定左叫…
👉🏻 招牌72小時安格斯牛小排漢堡 (圖1)
超厚嘅牛小排好夠嫩, 但我覺得粒粒牛肉嘅口感唔夠爽
👉🏻 經典美式Mac'n Cheese牛肉漢堡 (圖2)
🔻
📌 地址: 觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三期11樓J室
通心粉❓雪糕🍦應該好難聯想到夾係漢堡包度食🤯但呢間位於工廈嘅小店,由店面到餐牌都平平無奇,估唔到有咁創新又好味嘅配搭😍Main ✿The Utimate Mac'n Cheese✿ $135經典Mac就梗係唔少得安格斯漢堡扒🍔加埋芝士通心粉,呢個組合冇得輸! 用嘅係焦糖洋蔥,相對會甜身啲🧅醬汁濃味唔太稀,整體好夾好好味👍呢度仲有提供漢堡包轉做生菜包🥬適合生酮飲食Keto diet, 不過wrap paper因為有汁好易爛,食生菜包就有啲論盡😵‍💫Main ✿'IC' Buffalo Chicken Burger✿ $129雞扒配上雲呢拿雪糕🍦加埋香辣水牛城醬汁🌶️又凍又熱但又好harmony, 令人想追往咬多幾啖~不過兩球雪糕夾係個burger度都幾難咬Snack ✿辣肉醬薯條✿ +$18 upgrade正正常常嘅薯條🍟但冇粗薯有啲失望
The Utimate Mac'n Cheese

'IC' Buffalo Chicken Burger

Snack ✿辣肉醬薯條✿ +$18 upgrade
正正常常嘅薯條🍟但冇粗薯有啲失望
The Utimate Mac'n Cheese
'IC' Buffalo Chicken Burger
2023-02-16 640 瀏覽
都係頂唔順要上黎寫食評,身為漢堡包愛好者,上星期食lunch經過見到門口相片賣相幾吸引,就訂位夜晚黎食,點知真心失望!!價錢唔係平,係咁嘅價錢對比下,味道真心一般,份量都唔係多,叫左牛小排漢堡加手撕豬肉,黎到真心驚喜😂仲以為係叫左牛柳粒漢堡得2粒😂,手撕豬好似煲湯豬肉撕開加汁,個份量小到唔識形容(但收$20,歡迎大家叫下,包你有驚喜😆)薯條唔算多,以為味道會好突出,點知又油又乾😂你睇食評講到好正又隱世個d,如果閣下錢多歡迎你去跌下!加埋飲品埋單$180,真正做到燒鵝價錢,蔗渣味道😂

加埋飲品埋單$180,真正做到燒鵝價錢,蔗渣味道😂