真係好耐冇去食了👅前排見到有人po又咁岩係觀塘就上咗去食💕店員仲好nice!!要注意小店網絡較差可以入佢wifi上網🛜🔸烤大啡菇黑松露芝士牛肉漢堡🍔 $118相隔咗咁耐再去食真係充滿驚喜😳漢堡扒超大塊好足料仲要滿滿肉汁,牛味唔會過重😚而大啡菇又係多汁夾埋漢堡扒一齊真係好正🍄‍🟫黑松露醬也頗濃厚的令成個層次更豐富😚漢堡包用牛油烘過微脆,配料還有蕃茄,羽衣甘藍和生洋蔥🧅平時唔太鐘意食羽衣甘藍夾埋漢堡一齊反而可接受🥰成個包真係好大個又好好食忍唔住食哂🤭套餐還包埋了薯條和黑醋汁沙律,就正正常常~🤤好味度 : 8/10🔙回頭率 : 8/10

🔸烤大啡菇黑松露芝士牛肉漢堡🍔 $118

🤤好味度 : 8/10
🔙回頭率 : 8/10
2024-05-31 129 瀏覽
最近行過駱駝漆搵嘢食,見到頂層有間小店有位入去試吓,食完發現幾有驚喜,值得推薦👍🏻環境🏠成間店大概可以坐到二三十人,內部設計非常有特色,有好多好得意嘅掛畫同擺設,仲有一個櫃裝晒唔同年代麥當勞嘅非賣品,童年回憶即刻返晒嚟🤓餐廳有好多有趣嘅設計作品,等嘢食時絕對值得周圍慢慢睇吓🖼️食物🍔Ahi Tuna Salsa Burger烤吞拿魚扒莎莎漢堡漢堡一上枱已經覺得好ig-able,但份量都唔少,絕對夠飽😋呢度嘅漢堡包都有刻上店舖招牌,外觀好有心思💕漢堡包有好多配料,食落去個口味非常夾,微酸嘅莎莎醬中和咗吞拿魚扒嘅油脂,食落非常之開胃😝美中不足嘅係薯條唔夠熱,呢度扣咗少少分🙌🏻Signature 72-hour BBQ Short Rib Burger 招牌72小時安格斯牛小排漢堡呢個漢堡份量都係唔細,最搶眼嘅羽衣甘藍非常新鮮,牛小排嘅牛味都好濃郁,但最impressive反而係作為配角嘅洋蔥🧅好多漢堡都只會放生洋蔥上去,但係呢個漢堡嘅洋蔥係經過處理,食落去甜甜地,唔知係唔係用焦糖煎過?睇得出餐廳就算係配料都放咗心機去處理🫶🏻Tom Yum Noodle Soup with Classic D

環境🏠

食物🍔

Tom Yum Noodle Soup with Classic Duck Confit 香煎法式鴨髀.金邊粉.冬陰功湯

呢個面$88就食到鴨髀同埋冬陰功湯,我覺得係性價比之最🤣份量非常多,如果細食嘅女仔應該會食唔哂😂雖然係冬陰功湯,但係唔係好辣,反而係蕃茄味比較重;配料同樣好多,尤其炸豬皮炸到好香脆再索埋冬陰功湯好香口;鴨髀亦都煎到非常香,啖啖肉好滿足😆呢個面味道比較濃郁,但係酸酸甜甜咁都係幾開胃🍜

💰漢堡餐大概$120-140,午餐送一杯飲品,考慮到食物質素幾好,價錢尚算合理👌🏻值得一提嘅係服務好好,樓面姨姨好盡力安排出面排隊嘅人盡快入座,而且非常熱情😆呢間餐廳值得回頭再試👍🏻
工廈覓食 自從食過一次後 🧑🏽‍🦱一直念念不忘(🧑🏽‍🦱對食物既記憶猶如金魚)星期日中午時段 全場滿座相比附近食店 的確高下立見由於有對比 二訪覺得比上次遜色但我地依然支持觀塘人氣小店 @@thecoolcousinshkLunch menu主食+薯條+指定飲品薯條比以前幼身一如既往走軟稔路線喜歡食脆口薯條會失望啦而且凍凍地 比較失色⍥ 牛油果法式鴨髀布里漢堡用左布里歐漢堡 質感比較軟熟很大一個 要一啖過都唔容易每啖都食到入味又肉質軟稔既鴨髀肉調味甜甜的 夾著布里芝士 紫椰菜 牛油果醬 清新又開胃 第一次見粟米脆片加入burger口感立即被提升 食完飽左九成⍥ 烤吞拿魚扒莎莎漢堡由於史生對佢念念不忘 所以必須要encore包包橫切面相當誘人 可惜今次整體都遜色啲 上次漢堡包烘焙得極致香脆 今次個包濕濕稔稔 少失望吞拿魚扒中間呈粉嫩 黑白芝麻煎封外圍印象上次吞拿魚比較大塊 食到尾都有肉而今次魚扒細啲 而調味一如既往好⍥ 鹹檸梳打⍥ 鹹檸樂食左咁多heavy野 飲啲有氣凍野即刻cool down晒 真心爽
工廈覓食
自從食過一次後 🧑🏽‍🦱一直念念不忘
(🧑🏽‍🦱對食物既記憶猶如金魚)
星期日中午時段 全場滿座

⍥ 鹹檸梳打
⍥ 鹹檸樂
食左咁多heavy野 飲啲有氣凍野
即刻cool down晒 真心爽

📍位於觀塘工廈,有次咁岩經過bookmark左,今次終於試到!我係雪糕炸雞漢堡包同吞拿魚莎莎漢堡之間掙扎左好耐,最後驚太肥揀左後面🐠而同行者就揀左期間限定既牛肉漢堡包🍔佢一上盤,個份量澎湃到大家都哇一聲!吞拿魚扒有我幾個手掌咁厚🤤再配搭埋莎莎醬,入口成件事好清新✨而且外面層包係有烘過,口感好脆,又食到有牛油味,就算就咁食一塊包都超好食😻😻我同朋友未食完成個包,都已經講緊下次要再黎食🤣價錢百幾蚊,都夠飽足成日又好滿足🥰
2024-04-20
$150 (早餐)
  • 烤吞拿魚扒莎莎漢堡
2024-03-30 582 瀏覽
餐廳都幾多款揀,最後眼花繚亂之中揀咗呢一款安格斯牛小排漢堡塊肉又好有誠意,唔係啲薄薄一塊,所以成啖咬落去都啖啖肉加上醬汁的加成,連埋炒洋蔥,成個漢堡都唔算好油膩,值得一試!
72小時安格斯牛小排漢堡
72小時安格斯牛小排漢堡
駱駝漆有好多特色小店,嚟到觀塘周不時都會喺呢度覓食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 今次呢間Fusion菜,舖頭細細坐位唔多,不過每樣菜式都非常有創意,係精心設計嘅搭配🍽️╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴❀ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴舖頭除漢堡之外,仲有泰式船麵同米線。今次試下佢地嘅招牌Burger。▶ 烤吞拿魚扒莎莎漢堡真材實料,吞拿魚扒超級厚!食到啖啖肉🤤漢堡入面其他配菜都唔輸蝕,特別搭配咗炸洋蔥圈,同埋搽咗蛋黃醬嘅紫椰菜,令成個包有唔同嘅口感😋不過最surprise係個包!搽咗牛油烘到脆卜卜,非常香👍🏻▶ “IC”水牛城炸雞漢堡賣相非常打卡able📸雪糕加炸雞聽落打個突,但見唔少人都推介,一於就試試佢!食落兩樣嘢又出奇地夾,係而家韓國好興嘅鹹甜鹹甜,相輔相成🤟🏻唔好俾佢嚇親,我覺得絕對係值得一試。不過一路食,雪糕一路溶,有啲論盡,建議準備多幾張濕紙巾🫢╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴❀ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴呢餐我同朋友都食得開心又驚喜,下次都會再想試吓佢其他特色Burger🍔

▶ 烤吞拿魚扒莎莎漢堡

▶ “IC”水牛城炸雞漢堡
“IC”水牛城炸雞漢堡

不過一路食,雪糕一路溶,有啲論盡,建議準備多幾張濕紙巾🫢

“IC”水牛城炸雞漢堡
小編今日來到觀塘一間特色漢堡包店「The Cool Cousins Café & Noodle Bar」,位於觀塘工廈的餐廳裝修走水泥工業風 🪨 主打多款特色手工漢堡,包括厚切吞拿魚漢堡🐟、雪糕炸雞漢堡🍔、BBQ手撕豬肉及芝士薯條等,各位漢堡包控必試之選✅「烤吞拿魚扒莎莎漢堡」份量足料,手掌般厚肉的夏威夷吞拿魚扒,視覺效果一流🧡 上碟時切半的厚切吞拿魚扒鮮嫩紅色,外層添加芝麻輕煎,香口微脆,魚肉鮮嫩帶魚肉香,加上菠蘿甜椒莎莎的醬料和紫椰菜🍍,與一般常見的的炸魚柳漢堡相比,整體味道清新而不膩,味道鮮香惹味 🐟 另升級配菜薯條,手撕BBQ豬肋肉薯條,特製烤醬香濃,墨西哥辣椒加辣更惹味,薯條加上燒烤手撕豬肋肉,還原經典的美式搭配🙌🏻「招牌72小時安格斯牛小排漢堡」軟嫩的安格斯牛小排經慢煮,加上特製手工芝士醬、與配料焦糖洋蔥🧅、烤菇、羽衣甘藍、墨西哥辣椒味相配🌶️,麵包中間軟熟外層以牛油烘出香味,啖啖滿足滋味✨ 升級黑松露薯條,淡淡鹽香中散發著松露風味,與香濃薯條配搭一流🍟🍽 :烤吞拿魚扒莎莎漢堡;招牌72小時安格斯牛小排漢堡👅好味指數:8.0/10;7.75/10💰消費:HK$136;HK$1

🍽 :烤吞拿魚扒莎莎漢堡;招牌72小時安格斯牛小排漢堡
👅好味指數:8.0/10;7.75/10
💰消費:HK$136;HK$129 (黑松露薯條+HK$16;BBQ手撕豬肋肉薯條 +HK$25)
📍 地址:The Cool Cousins Cafe & Noodle Bar (觀塘)
觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓J室
🈹推介優惠:N/A
觀塘搵🍽️朋友介紹必試漢堡店夠哂創意吞拿魚扒莎莎Burger上枱個樣好鬼靚仔搭配左香脆洋蔥圈,蛋黃醬、紫椰菜超鐘意牛油香漢堡,有烘脆脆本身鐘意食魚嘅我,好鍾意跟餐有沙律薯條,女仔嚟講超級飽!!PPB鮮菠蘿花生醬牛肉漢堡一啖咬落去,多種層次充滿咸香嘅Parma hamJuicy嘅漢堡扒同埋菠蘿仲有粒粒花生醬,另一半表示超級正,大滿足另外仲有羽衣甘藍,洋蔥🧅邪惡得嚟,又有啲蔬菜配搭平衡一下滿足嘅一餐!
觀塘搵🍽️

朋友介紹必試漢堡店
夠哂創意
吞拿魚扒莎莎Burger

上枱個樣好鬼靚仔
搭配左香脆洋蔥圈,蛋黃醬、紫椰菜
超鐘意牛油香漢堡,有烘脆脆

本身鐘意食魚嘅我,好鍾意

跟餐有沙律薯條,女仔嚟講超級飽!!

PPB鮮菠蘿花生醬牛肉漢堡

一啖咬落去,多種層次

充滿咸香嘅Parma ham
Juicy嘅漢堡扒同埋菠蘿
仲有粒粒花生醬,另一半表示超級正,大滿足

另外仲有羽衣甘藍,洋蔥🧅
邪惡得嚟,又有啲蔬菜配搭平衡一下

滿足嘅一餐!

2024-01-26 385 瀏覽
店舖提供多款創意特色手工漢堡,同時亦有泰式麵食,每款都質素高,岩晒番工Lunch time去嘗鮮。🏝️- 烤吞拿魚扒莎莎漢堡 HK$136 🍔🐟厚厚吞拿魚扒佈滿芝麻煎得焦香脆口,魚扒中心保持半熟鮮味,口感外酥內嫩。配上微酸菠蘿甜椒莎莎醬,蛋黃醬及紫椰菜絲,帶出甜美又清新的口感,風味獨特,非常打卡!!- 經典美式Mac'n Cheese牛肉漢堡 HK$142 🍔🧀使用美國安格斯牛肉漢堡扒,肉質鮮嫩多汁。通心粉與濃郁Modernist車打芝士醬完美結合,充滿濃郁芝士香氣。意大利脆煙腩煎得香脆,入口酥化,口感豐富,咸香突出。焦糖洋蔥煎至焦糖化,洋蔥香甜減少了漢堡的油膩感,超好味!!- 慢煮鹵水豬腩肉﹒泰式扎肉﹒金邊粉﹒冬蔭茄湯 HK$78 🐷🍜

- 烤吞拿魚扒莎莎漢堡 HK$136 🍔🐟

經典美式Mac'n Cheese牛肉漢堡

慢煮鹵水豬腩肉﹒泰式扎肉﹒金邊粉﹒冬蔭茄湯

經典美式Mac'n Cheese牛肉漢堡
慢煮鹵水豬腩肉﹒泰式扎肉﹒金邊粉﹒冬蔭茄湯
今次去咗間有嘢食有料嘅食肆,開始嘆住佢哋嘅經典ICA咖啡飲品,幾得意,玩味十足,咖啡味濃郁得嚟又唔錯飲。🍹主角登場,拎起個「烤大啡菇黑松露芝士牛肉漢堡」嘅時候,個包厚實又彈牙,中間夾住嘅牛肉就真係正到彈晒出嚟,medium做得啱啱哋。每一啖咬落去都係滿足感爆棚,肉汁同黑松露嘅香味夾埋一齊,味道層次豐富,真係不得了!😍至於隔離枱個「香煎法式鴨脾金邊粉冬陰茄湯」,望落都足料足味。聽身邊嘅朋友講,鴨脾嘅鮮嫩同湯頭嘅酸辣完美匹配,一丁點都唔膩,頂!完場前再點咗個水牛城漢堡配沙律薯條,都算係當紅炸子雞。沙律新鮮爽口,薯條夠香脆,但呢個漢堡其實星星之火可以燎原,因為啲醬汁做得好,幫手提升整體感受。上來個啱啱嘅飲品PPB菠蘿花生醬牛堡唔錯,係特別款,飲一啖都覺得開懷,有啲古怪但又相得益彰嘅組合。總結落嚟,呢度稱得上係香港好嘅食堂啦。想要享受一餐美味又有創意嘅飯局,絕對係個唔錯選擇!👌🏼

2024-01-11 235 瀏覽
估唔到食個包可以食到我崩牙,呑拿魚扒莎莎呢個漢堡包,食第一啖我聽到我個牙齒好大聲卡左一聲,發現食到個硬物,望落似係晶狀物,搵店員反映番,佢就話可能係芝麻,換個份新比我,但芝麻邊可能咁硬,同埋個硬物比芝麻大好多,但我冇理咁多繼續食,埋單時店員先解釋話個硬物係巴馬火腿風乾左,唔小心跌左落去我個漢堡包,平時會整碎左再比客人,但問題係整碎左都咁硬,可以食到牙齒好大聲卡一聲,後尾我先發現原來搞到我牙齒崩左少少,會唔會太誇張!!!

2024-01-03 389 瀏覽
駱駝漆工廈多野行,又多野食。依間係特色小店,門面唔大,賣Fusion 食物,食物獨特而且有心思,一定要試下。- 香煎法式鴨脾 * 金邊粉 * 冬蔭茄湯 * 泰式魚餅法式鴨脾 配 泰式粉麵,配搭好創新,但原來又好夾。原件鴨脾經過醃製慢煮後,再煎封至金黃色,肉質嫩滑。味道啱啱好。冬蔭蕃茄湯底,味道好濃郁,加上微微嘅酸辣,配埋多種泰式配菜,有炸豬皮,芽菜等,好有泰式風味。- 烤大啡菇黑松露芝士牛肉漢堡漢堡超正,好足料,同埋好巨型。個包係熱既,又烘到脆脆哋,有美國安格斯漢堡扒,烘烤大啡菇,黑松露芝士醬,紫紅洋蔥,蕃茄,羽衣业藍。漢堡扒煎得啱啱好,唔會過熟,食落仲有好多肉汁。大啡菇都好juicy,配菜新鮮,總體非常好,不過要好大個口先可以一次食曬所有食材。
駱駝漆工廈多野行,又多野食。
- 香煎法式鴨脾 * 金邊粉 * 冬蔭茄湯 * 泰式魚餅
法式鴨脾 配 泰式粉麵,配搭好創新,但原來又好夾。

香煎法式鴨脾 * 金邊粉 * 冬蔭茄湯 * 泰式魚餅
- 烤大啡菇黑松露芝士牛肉漢堡
漢堡超正,好足料,同埋好巨型。

漢堡扒煎得啱啱好,唔會過熟,食落仲有好多肉汁。
烤大啡菇黑松露芝士牛肉漢堡
香煎法式鴨脾 * 金邊粉 * 冬蔭茄湯 * 泰式魚餅
烤大啡菇黑松露芝士牛肉漢堡
2023-11-22 564 瀏覽
唔知食乜好,咁啱經過比呢個雪糕burger吸引到,決定入去試吓!裝修幾靚,野好食,chill~-嗌左水牛城炸雞漢堡配薯條+沙律,再跟餐加配 水牛城雞翼(2pcs) +$28同手工啤酒Big Drop Citrus +$35。嘩,想講呢個burger超大份,我食咗一半已經好飽!佢個炸雞超好食,又大件!雞翼同啤酒就一般~-值得一試嘅餐廳同適合打卡嘅餐廳,而且餐廳內外都有唔少vintage野!環境好chill,安靜!
水牛城炸雞漢堡(配薯條+沙律)
水牛城炸雞漢堡(配薯條+沙律)
🍔漢堡 💮小店 🚹1-8人 🔅適合朋友 💕適合情侶 🐻‍❄️#新奇控 ——————🐻‍❄️掉低🐻自己去happy😆🐻‍❄️:漢堡,I’m coming!第一次嚟,其實好多款都想試,為左留返最新奇嘅雪糕漢堡同🐻分享,就揀左另一款:烤吞拿魚扒莎莎漢堡 (配薯條+沙律)吞拿魚扒做餡外面都比較少見🤔🍔漢堡包上層塗上蒜蓉醬,同吞拿魚扒一齊食,外脆內軟🤤,下層麵包再加左芥末醬,提升左吞拿魚扒嘅味道。所有味道都唔濃,適合唔鍾意重口味嘅朋友👍🏽🐻‍❄️:所以我覺得好好食😋漢堡包勁大個,一口咬唔晒,切開見到吞拿魚扒其實分開左上下兩層,方便食嘅時候一半夾上層、一半夾下層🤣🐻‍❄️:好似我咁嘅櫻桃小嘴👄,當然好like呢啲細節位❤️薯條都唔錯,夠飽滿同新鮮熱辣🔥好味👍🏽店員仲好細心,見我勁傻瓜整污糟手指,但搵極都搵唔到紙巾嘅時候…攞左盒紙巾嚟😭多謝店員您救急扶危呀❤️🤣結論:成個餐份量都大,雖然價錢可能會有精打細算嘅朋友有疑慮,但無論味道、份量、細節位都對得住個價錢💯——————🐻‍❄️:希望大家得閒可以幫襯下小店💛駱駝漆大廈一向好多小店,🐻‍❄️今日就嚟左個:午餐➡️甜品(E.g. Holam bakery嘅千層蛋糕/Cra
——————

🐻‍❄️掉低🐻自己去happy😆
🐻‍❄️:漢堡,I’m coming!

吞拿魚扒做餡外面都比較少見🤔
🐻‍❄️:所以我覺得好好食😋

烤吞拿魚扒莎莎漢堡

薯條都唔錯,夠飽滿同新鮮熱辣🔥好味👍🏽

——————

🐻‍❄️:希望大家得閒可以幫襯下小店💛駱駝漆大廈一向好多小店,🐻‍❄️今日就嚟左個:午餐➡️甜品(E.g. Holam bakery嘅千層蛋糕/Crazy Pie嘅甜品撻 etc.😆) 半日遊

大家仲可以直接外賣,再去觀塘海濱野餐、睇景、Happy😆
2023-10-22
  • 薯條
2023-10-08 516 瀏覽
包高質🤩用牛油烘過又好鬆軟🤩🤩牛肉慢煮得好嫩,但真係好鹹😢好彩有啲caramelised 得好香好甜嘅洋蔥平衡返配羽衣甘藍好有誠意👏👏仲要唔係濕淋薯條就正正常常加左錢轉手撕雞,雞肉偏嚡同有少少雪藏味係幾有心思嘅餐廳,菜式好多選擇仲要出面少見👍同埋有期間限定款幾特別可以一試
包高質🤩用牛油烘過又好鬆軟🤩🤩
牛肉慢煮得好嫩,但真係好鹹😢
好彩有啲caramelised 得好香好甜嘅洋蔥平衡返
配羽衣甘藍好有誠意👏👏仲要唔係濕淋

薯條就正正常常
加左錢轉手撕雞,雞肉偏嚡同有少少雪藏味

可以一試