2025-04-27 90 瀏覽
雖然冇得入去睇演唱會,去Airside呢間炸魚薯條店,都有得活著Viva吓呢間嘅炸魚薯條,大胃認為絕對好食過喺倫敦食,8安士嘅炸魚非常大塊而且好厚肉,外皮脆卜卜,裡皮好彈,魚肉好鮮香好嫩滑薯條份量非常之多,質感唔錯,點他他醬同茄汁食好滿足單條solo就聽唔到喇,單骨雞翼都仲食到,雞翼炸得好好,肉質唔知點解可以咁有彈性咁有肉汁雞翼可以配意粉,海膽汁意粉真係勁香海膽味,條條意粉上晒色入晒味,麵條煮得好彈牙呢間連雞蛋仔都有賣,更有雙皮奶餡料𠻹,真係聞所未聞一底勁聚手,粒粒都有足料雙皮奶,啖啖蛋香奶香好足食炸嘢一定會頸渴,點都要嗌杯檸檬汁送吓餐,西柚味嘅檸汁格外清新,可以少冰少甜熱情果金橘味有果肉可以食吓,過吓口癮

英倫炸魚(8oz)配自家製粒粒他他醬

而且好厚肉,外皮脆卜卜,裡皮好彈,魚肉好鮮香好嫩滑

薯條份量非常之多,質感唔錯,點他他醬同茄汁食好滿足

炸雞翼意粉海膽汁

雙皮奶雞蛋仔

呢間連雞蛋仔都有賣,更有雙皮奶餡料𠻹,真係聞所未聞

一底勁聚手,粒粒都有足料雙皮奶,啖啖蛋香奶香好足

金橘熱情果原個檸檬果汁

熱情果金橘味有果肉可以食吓,過吓口癮
2025-04-27
英倫炸魚(8oz)配自家製粒粒他他醬
炸雞翼意粉海膽汁
金橘熱情果原個檸檬果汁
之前行Airside 商場,已經好想試下呢間餐廳。因為成日都見到好多人排隊點餐,而且有啲啲出嚟嗰陣手都拎住雞蛋仔,搞到我都好想試下~近排終於去咗~點咗佢哋嘅西式item同雞蛋仔。雞蛋仔嘅味道原來係雙皮奶,都幾好味幾特別。成餐味道都唔錯~雙皮奶雞蛋仔外皮質感相對柔軟,雙皮奶香氣馥郁,甜度亦恰好,幾好味,令人想一口接一口。英倫炸魚(4OZ)配薯條 炸魚外脆內嫩,香氣撲鼻,搭配濃郁的蕃茄汁與自家製嘅他他醬,口感豐富,而份量十足,好夠食!招牌單骨雞翼配香草番茄意粉 6隻蒜香風沙雞翼炸至金黃酥脆,肉質鮮嫩,肉味香醇而蒜香誘人;而意粉彈牙,蕃茄味道相對柔和,唔會太濃郁同酸,恰到好處。奇異果原個檸檬果汁清新,味道酸酸甜甜,奇異果同檸檬味嘅互補,飲完好神清氣爽哈~玫瑰西柚原個檸檬果汁西柚香氣濃郁,伴隨檸檬的清爽。呢杯野尤其口感冰涼!

奇異果原個檸檬果汁

玫瑰西柚原個檸檬果汁
西柚香氣濃郁,伴隨檸檬的清爽。呢杯野尤其口感冰涼!

2025-04-18
2025-04-24 49 瀏覽
啟德小食探險記!全港首創! ✨雙皮奶雞蛋仔,一啖咬落去,外脆內軟嘅雞蛋仔即刻爆出滑溜雙皮奶餡,奶香濃到似飲緊燉奶,熱辣辣食仲有流心效果,甜而不膩,簡直係甜品控福音! 🐟巨大船長炸魚4oz配香草蕃茄意粉真·巨無霸!塊炸魚大過手掌心,炸粉薄脆,裡面魚肉嫩到似豆腐,配埋酸酸甜甜嘅蕃茄意粉,開胃到秒清碟! 🔥船長燒賣派對,玩晒蒸炸兩食!炸蟲草花雞肉燒賣,外脆內juicy,蘸明太子沙律醬帶微辣;香菇素肉燒賣素食友好,配自家製靈魂辣汁,辣到過癮
啟德小食探險記!

🐟巨大船長炸魚4oz配香草蕃茄意粉

2025-04-19 46 瀏覽
而家雞蛋仔嘅味道層出不窮,今次發現到啟德竟然有雙皮奶雞蛋仔 & 蛋撻雞蛋仔🤩超有香港特色,小店仲有唔同特色小食🤗✨雙皮奶雞蛋仔 - $38講真算幾抵,每粒包住滿滿雙皮奶,外皮好脆身,內裡充滿香甜奶香,必叫之選🥚 ✨燒賣 - 有得揀蒸/炸,剩係燒賣都有6款味,仲可以自己揀醬/粉,我就叫左炸蟲草花雞肉燒賣同香菇豬肉燒賣,香脆有咬口!✨巨大船長炸魚配明太子白汁意粉 - 個炸魚仲長過我手掌,而且仲好厚身,啖啖嫩滑魚肉,個意粉份量超多,撈明太子汁好惹味🍝 ✨黃金雙皮奶卷 - 炸得乾身唔會油膩👍🏽裡面好幼🥛 ✨六吋長倫敦豬肉腸 - 個皮超脆🧡沾茄汁食好夾✨抹茶雙皮奶茶 - 冇錯,又係雙皮奶🤣用飲管啜有d似奶凍,抹茶latte甘香清甜🍵 ✨Kiwi Lemonade - 奇異果🥝 同檸檬🍋 呢個配搭好清爽,食熱氣野飲一啖好解膩🍹

✨黃金雙皮奶卷 - 炸得乾身唔會油膩👍🏽裡面好幼🥛

✨六吋長倫敦豬肉腸 - 個皮超脆🧡沾茄汁食好夾

要幾早去先食到蛋撻雞蛋仔?😂今日經過AIRSIDE ,見到間賣雞蛋仔嘅小店都幾多人排隊,就諗住去八下啦,見到蛋撻雞蛋仔 好似幾吸引,排隊去買時已經售罄🥲....店員話由於限量發售,所以通常好早就賣哂🥹,之後佢推介我食呢個雙皮奶雞蛋仔, 話同樣都好受歡迎,一於要試下先😍,見佢哋仲有賣燒賣、小食、意粉,順便一次過試埋😂。雙皮奶雞蛋仔 $38 試食價用雙皮奶做餡料,夠哂特別。雞蛋仔現叫現製🔥,外層微脆香軟,內層滑溜香甜,充滿蛋香及奶香味,趁熱食特別香😍。花椒麻辣木耳豬肉燒賣 (10粒)$30燒賣皮薄餡料飽滿,口感軟滑爽脆,惹味香辣😋。日本原宿長薯條 $48薯條🍟好似一條飲管咁長🫢,蘸上粉醬炸至酥脆香口,加上芝士松露醬及紫菜粉,味道濃郁又鹹香,更加惹味😍。單骨雞翼(6隻)配招牌海膽汁意粉 $98單骨雞翼炸得香口惹味,意粉煮得啱啱好,口感軟滑柔韌,海膽醬汁平均鋪滿每條意粉🍝,每食一口,都充滿啖啖海膽香味😋。英倫炸魚(4oz)薯條 $88炸魚塊🐟份量十足,外層炸得非常酥脆,魚肉嫩滑細膩,加上大量薯味十足嘅粗薯仔,包你食得勁滿足。茉莉 $12烏龍 $12
要幾早去先食到蛋撻雞蛋仔?😂

雙皮奶雞蛋仔 $38 試食價

花椒麻辣木耳豬肉燒賣 (10粒)$30
燒賣皮薄餡料飽滿,口感軟滑爽脆,惹味香辣😋。

日本原宿長薯條 $48

單骨雞翼(6隻)配招牌海膽汁意粉 $98

英倫炸魚(4oz)薯條 $88

茉莉 $12
烏龍 $12

2025-04-12 151 瀏覽
見到雙皮奶雞蛋仔好得意咁 就入黎開餐港式燒賣有成六款口味😱😱😱可以蒸可以炸另外仲有美式意粉·炸魚薯條 以及多款小食真係好多選擇😋.🫧雙皮奶雞蛋仔 原價$45 試食價$38必食之選💕雞蛋仔外脆內軟 一咬開啲雙皮奶爆出黎😜好食到一下子清哂😂😂😂.🫧威尼斯「金章石意粉」單骨雞翼6隻配明太子意粉 $88雞翼口味有幾款 蒜香風沙雞翼味道蒜香十足 炸至金黃色 好惹味明太子意粉有驚喜 明太子醬汁超creamy😙😙.🫧香菇豬肉燒賣(10粒)$30 蒸的燒賣配xo醬真係一流 xo醬唔太辣 正!.🫧蟲草花燒賣 $30 呢款就試下炸 炸得岩岩好 唔會炸到乾哂燒賣咬開會見到一條條蟲草花 好足料自家製粒粒他他醬真係要試 酸酸地咁好滋味😋.🫧六吋長倫敦豬肉腸 $38肉腸脆皮 肉香味濃 👍🏻.🫧 奇異果原個檸檬果汁 $28 健康又解渴 甜度適中
見到雙皮奶雞蛋仔好得意咁 就入黎開餐

好食到一下子清哂😂😂😂

🫧威尼斯「金章石意粉」單骨雞翼6隻配明太子意粉 $88
明太子意粉有驚喜 明太子醬汁超creamy😙😙

🫧香菇豬肉燒賣(10粒)$30
蒸的燒賣配xo醬真係一流 xo醬唔太辣 正!

🫧蟲草花燒賣 $30

🫧 奇異果原個檸檬果汁 $28
健康又解渴 甜度適中
外賣自取
2025-04-06 132 瀏覽
今次去Airside 就係想食呢一個雙皮奶雞蛋仔‼️ THE CAPTAIN'S FISH & CHIP BAR睇個名就知係主打炸魚薯條啦,但估唔到會因為雙皮奶雞蛋仔紅起🤣我哋前前後後既客都係過嚟買呢款雞蛋仔。不過既然一場嚟到我哋就試埋炸魚薯條🍟我哋最期待嘅雙皮奶雞蛋仔,真係要趁熱食,熱辣辣咬開中間真係有雙皮奶,外脆內軟,奶味香濃,真係唔錯喎!價錢唔貴經過真係要試吓😝我哋叫咗船長炸魚配招牌海膽汁意粉,炸魚都幾大條,粉漿唔會好厚,魚肉嫩滑🐟至於個海膽汁意粉,雖然個色好鮮艷,但係食落海膽味都幾濃,唔會好腥👌🏻見到佢哋仲有炸燒賣都好吸引,我哋揀咗炸香菇豬肉燒賣,有幾款唔同嘅醬汁,我哋配蜜糖芥末醬,燒賣唔會好粉,都有啲豬肉味、香菇粒。除咗炸燒賣仲有一款蒸燒賣,要咗麻辣木耳豬肉燒賣,再配靈魂辣汁,相當惹味。另外單骨雞翼配明太子沙律醬,個醬都好出色,配香口嘢都唔錯。🔸雙皮奶雞蛋仔🔸炸香菇豬肉燒賣 蜜糖芥末醬🔸蒸麻辣木耳豬肉燒賣 靈魂辣汁🔸單骨雞翼明太子沙律醬🔸船長炸魚配招牌海膽汁意粉🔸金橘熱情果原個檸檬果汁

另外單骨雞翼配明太子沙律醬,個醬都好出色,配香口嘢都唔錯。

🔸雙皮奶雞蛋仔
🔸炸香菇豬肉燒賣 蜜糖芥末醬
🔸蒸麻辣木耳豬肉燒賣 靈魂辣汁
🔸單骨雞翼明太子沙律醬
🔸船長炸魚配招牌海膽汁意粉
🔸金橘熱情果原個檸檬果汁
2025-04-06 98 瀏覽
.今日咁啱去啟德睇Cocomelon 🍉睇完之後去咗airside 食lunch😋 🌊The Captain 🌊 推門即刻見到巨型船長壁畫🫡⚓️!工業風mix海洋元素超有格調~水泥牆掛住航海繩索同救生圈🛟,枱面仲有迷你船燈💡 半開放式廚房見到師傅炸緊雞翼🍗,香到鼻哥窿都識跳舞💃 最正係高腳椅位對住商場大玻璃,睇住人潮食嘢特別好胃口😆 打卡位仲多過海鮮市場📸✨🍝【炸雞翼意粉 | 明太子汁 +$30】🍝 雞翼炸到金黃脆卜卜💥 咬落『咔嚓』聲仲有肉汁bi出嚟💦!明太子汁鹹香帶微辣🌶️,掛滿意粉索到吱吱聲~不過$88+$30略貴,但邪惡度爆燈😈 建議share食,唔係會膩到喊😂🐟炸魚意粉 | 海膽汁 +$30🐟 條魚柳大過我塊面啊!!🤯 外皮酥到似食緊薯片🍟,入面魚肉嫩過BB屁股👶 海膽creamy到癡線🧀,每啖都似吞咗啖海水🌊(係高級嗰隻!)$118+$30食到海膽味,荷包痛但舌頭爽~🍡雙皮奶雞蛋仔 $38🍡 即叫即整超犯規👮♀️ 熱辣辣脆皮包住流心雙皮奶🤤 咬開嗰陣奶餡湧出嚟仲有拉絲效果🧀 甜度剛剛好,食完成個嘴白晒似飲完奶🥛 必點但小心燙親條脷🔥妹妹仲爭住食咗半大真係好好食👍🏻🍓士多啤

🍝【炸雞翼意粉 | 明太子汁 +$30】🍝

🐟炸魚意粉 | 海膽汁 +$30🐟

🍡雙皮奶雞蛋仔 $38🍡

🍓士多啤梨原個檸檬果汁 $28🍓
成個檸檬連皮打勁狂🍋!士多啤梨味被檸檬KO咗😂 酸到皺眉但好解膩~飲完成個人醒神過飲紅牛🐂 怕酸嘅姊妹慎入🚨

🍄香菇豬肉燒賣(10粒) $30🍄
「街邊價錢酒店質素👑 豬肉彈牙唔會粉噠噠,香菇香到似落咗迷魂藥🌫️ 點埋辣椒油食,一秒變身燒賣俠🌶️🔥 抵食到想encore多盒打包🚗💨」

📍THE CAPTAIN'S FISH & CHIP BAR (九龍城)
九龍城啟德協調道2號AIRSIDE G樓G014號舖
2025-03-22 505 瀏覽
香港特式小色—雞蛋仔,相信每個香港人由細到大都會食過,但要做得出色,唔係每一間都做得好。嚟到Airside,見到雙皮奶雞蛋仔海報,深深吸引我去試🤭本身好鍾意食雞蛋仔同雙皮奶,Mix埋一齊真係未食過。果然冇令我失望,雞蛋仔係即叫即製,雙皮奶用義順雙皮奶,甜度適中,奶味突出。每粒雞蛋仔都有滿滿的雙皮奶,絕對冇偷工減料,每啖都食到豐富的餡料😋而家每次去Airside,都會去幫襯,希望店主繼續keep住水準💪
2025-03-06 531 瀏覽
出嚟依邊行街,行到咁上下有點餓,見到呢間舖有雞蛋仔吃仲係雙皮奶味,雙皮奶就食得多雙皮奶雞蛋仔都好似未見過,$38叫咗份嚟吃。大約等咗10分鐘就有得吃,剛整好熱辣辣的,甜味剛好,而且吃落又真係幾有奶味,整體好味道,值得吃吓😋🌟Encore 指數:7.8/10——————————————————————Total $38

🌟Encore 指數:7.8/10
——————————————————————
Total $38

2025-01-27
2025-03-04 452 瀏覽
咖吓好多地方都有有餡雞蛋仔朱古力。芝士。肉鬆都好普通話啦今次有我最愛嘅雙皮奶😍😍😍蛋殼夠脆夠香內餡雙皮奶都好香好滑少少甜熱辣辣超好食星期六日任何時候都好多人今次星期二下晝5分鐘就有啦🤤🤤🤤下次試吓蛋撻雞蛋仔先🤭🤭🤭
咖吓好多地方都有有餡雞蛋仔
朱古力。芝士。肉鬆都好普通話啦
今次有我最愛嘅雙皮奶😍😍😍

任何時候都好多人
今次星期二下晝5分鐘就有啦🤤🤤🤤

下次試吓蛋撻雞蛋仔先🤭🤭🤭
雙皮奶雞蛋仔
自從啟德呢邊開咗Airside , Sogo, 啟德體育完之後呢區多咗好多嘢食 今次試嘅係特色小食 CAPTAIN嘅雙皮奶雞蛋仔✨雙皮奶雞蛋仔 $38全部都即買即整人龍都好長 都等咗十分鐘左右估唔到雙皮奶配合雞蛋仔軟糯嘅質感都好夾😎小店仲有其他港式小食埋好似炸魚薯條🐟、魚蛋、意粉等等THE CAPTAIN'S FISH & CHIP BAR📍九龍城啟德協調道2號AIRSIDE G樓G014號舖
呢區多咗好多嘢食
今次試嘅係特色小食 CAPTAIN嘅雙皮奶雞蛋仔

✨雙皮奶雞蛋仔 $38
全部都即買即整
人龍都好長 都等咗十分鐘左右
估唔到雙皮奶配合雞蛋仔軟糯嘅質感都好夾😎

小店仲有其他港式小食埋好似炸魚薯條🐟、魚蛋、意粉等等

THE CAPTAIN'S FISH & CHIP BAR
📍九龍城啟德協調道2號AIRSIDE G樓G014號舖
2025-02-07 582 瀏覽
呢間位於airside既小食店,周末下午已經見到超旺人氣,好多人龍排隊買佢最出名既雙皮奶雞蛋仔!店內都有位置堂食,我地就點左一份雙拼炸燒賣、炸魚意粉、單骨雞翼同埋雞蛋仔,仲可以加$12蚊有大大杯茶飲,好開心!雞蛋仔內餡我哋選擇香甜雪白既雙皮奶,令人忍唔住一口接一口,我地堂食留意到差唔多每個入嚟落單既都會點雞蛋仔,證明真係名物嚟。炸燒賣都有好多款,可以揀雙拼同埋配一種醬,我地揀左蟲草雞肉燒賣同花椒麻辣豬肉燒賣,意外地同明太子沙律醬非常夾,大推!
2025-01-29
10 分鐘 (堂食)
炸鱼明太子意粉是一道结合了意大利面与日本风味的创意料理,近年来逐渐受到食客的喜爱。这道菜的最大亮点在于其独特的风味与丰富的口感。首先,炸鱼的外皮酥脆,内里鲜嫩,能够很好地增添意粉的层次感。鱼肉经过炸制,保留了鲜美的海味,搭配明太子酱,形成了一种独特的咸香味。明太子的独特风味与意粉的柔韧相结合,使得整道菜品既有海鲜的鲜香,又带有浓郁的酱香,令人垂涎。其次,意粉的选择也很重要,通常使用的是细长的意大利面,能够很好地吸附明太子的酱汁,使每一口都充满风味。食材的新鲜程度直接影响了整道菜的口感,因此高品质的食材是制作成功的关键。然而,部分食客在品尝后可能会觉得这道菜的味道偏重,明太子的咸味可能会掩盖鱼肉的鲜香。此外,对于不习惯明太子味道的人来说,可能需要时间适应其独特的风味。总体而言,炸鱼明太子意粉是一道新颖且美味的创意菜,适合喜欢尝试新口味的食客。虽然存在一些小问题,但整体上仍然是一道值得推荐的美食。

葡撻雞蛋仔食得多啦~雙皮奶雞蛋仔食過未呀?係Airside 見到一間特色既鋪頭賣啲幾特別既小食除左有雙皮奶雞蛋仔外仲有炸燒賣同超長薯條雙皮奶雞蛋仔 $38即買即整夠哂熱都幾香可惜既係唔夠脆口同入埋無太多雙皮奶如果可以再滿啲就好啦🥹依加仲有得優惠價$12加配烏龍茶一開始以為係一支支既點知原來係一杯杯仲要都幾多冰有啲失望 因為睇 menu個陣係支裝版THE CAPTAIN'S FISH & CHIP BAR九龍城啟德協調道2號AIRSIDE G樓G014號舖#Foodie_aki #yum_yum #foodie_aki啟德#啟德美食 #airside #雙皮奶雞蛋仔 #雞蛋仔#港式小食 #香港小食
葡撻雞蛋仔食得多啦~
雙皮奶雞蛋仔食過未呀?
係Airside 見到一間特色既鋪頭
賣啲幾特別既小食