2021-10-13 51 瀏覽
行開南豐紗廠,發覺這個位置的餐廳轉了名,出面望入去的裝潢都好整潔美觀,在門口看了一看餐牌便試一試吧……中伏了……在門口看餐牌時及等入去的時候,看見一職員都不願做嘢的動作,絲絲然的行埋去啲枱度收拾餐具,而且將枱面的垃圾是撥去地下的☹以日式為主,看相片美觀入座後好耐才有人拎水及餐具來😒鰻魚丼,賣相非常簡單,似小型快餐店,只用竹兜盛着。鰻魚算厚身但份量偏少,鰻魚汁ok。用的是珍珠米,飯不熱的,只是微暖,影響食欲滑蛋吉列豬扒丼,簡簡單單,飯一樣是微暖,吉列豬扒亦不太熱,飯的汁非常多,另到個飯比較難食,又偏咸,飯只吃了一半吧杯凍奶茶淡如水☹飲品好耐才有人沖調,取來的時候態度比人感覺亦不完做😑,個丼差不多吃完才到。遠望有班應該是飲食傳媒的人,餐廳不停出餐給她們,及見d職員介紹,又影相、圍着傾計之類……,完全忘記了客人的存在。結論是品質太差了,相片如可靚也沒用,只光顧一次吧。

以日式為主,看相片美觀

入座後好耐才有人拎水及餐具來😒

鰻魚丼

,飯只吃了一半吧

滑蛋吉列豬扒丼

杯凍奶茶淡如水☹
凍奶茶

結論是品質太差了,相片如可靚也沒用,只光顧一次吧。
2021-10-12
鰻魚丼
2021-10-13 80 瀏覽
今日去左南豐紗廠周圍打卡,經過呢間新開嘅日式Cafe,好有園林Feel仲有一張吊椅打卡添📸味噌三文魚綠野菜便當 💰1️⃣1️⃣8️⃣便當嘅顏色好吸引,用咗唔同嘅健康食材配搭,有抗氧化紫色椰菜絲、日本甜南瓜片、西蘭花、紅蘿蔔絲、車厘茄同冬菇味噌三文魚煮得岩岩好唔會過老,上面仲有三文魚籽配埋珍珠米,感覺好日式🍱明太子忌廉烏冬 💰8️⃣8️⃣彈牙嘅稻庭烏冬掛滿明太子醬汁,上當creamy,雖然三文魚籽唔算特別多,但撈埋一齊食好鮮甜南蠻炸雞 💰6️⃣8️⃣炸雞配上咗南蠻醬又幾夾,加上下面仲有沙律菜配碟,食落一啲都唔油膩😋柚子檸檬撻💰4️⃣8️⃣餡料用咗檸檬柚子啫喱,配埋上層蛋白霜好滑,檸檬味道較突出柚子白朱古力蛋糕💰4️⃣8️⃣柚子啫喱夾心好特出,令白朱古力Mousse唔覺得太甜士多啤梨櫻桃特飲 💰4️⃣5️⃣Cherry Blossom 用咗士多啤梨、薄荷、車厘子糖漿、青蘋果汁加Soda自家種植紫蘇特飲 💰4️⃣5️⃣Shiso Cooler 係用咗紫蘇葉、接骨木花、柚子蓉、花茶加Soda溝成,飲落好fresh 好開胃👍🏻🎈The Big Things Party🎈荃灣白田壩街45號南豐紗廠2樓204號舖

味噌三文魚綠野菜便當 💰1️⃣1️⃣8️⃣

明太子忌廉烏冬 💰8️⃣8️⃣

南蠻炸雞 💰6️⃣8️⃣

柚子檸檬撻💰4️⃣8️⃣
餡料用咗檸檬柚子啫喱,配埋上層蛋白霜好滑,檸檬味道較突出
柚子白朱古力蛋糕💰4️⃣8️⃣
柚子啫喱夾心好特出,令白朱古力Mousse唔覺得太甜

士多啤梨櫻桃特飲 💰4️⃣5️⃣
自家種植紫蘇特飲 💰4️⃣5️⃣

🎈The Big Things Party🎈
荃灣白田壩街45號南豐紗廠2樓204號舖

2021-10-11
天天長時間戴著口罩,悶住口鼻位置,有時真的感到呼吸困難,快要窒息了!突然很想找間打卡餐廳,吃點精緻美食,影相打卡,紓解悶氣!荃灣南豐紗廠一向是年輕人的打卡熱點,場內的餐廳裝潢精緻,各具特色,好似 BeautySearch 今次揀選的《The Big Things Party Cafe》,裝潢以木系為主調,周圍都佈置了綠油油的植物盆栽,還有繽紛燦爛花朵及精緻的飾品作點綴,清新自然。南蠻炸雞據聞是十六世紀時,由葡萄牙人傳入日本的,將雞肉用南蠻漬法醃漬,之後掛上麵糊後下鍋炸熟。外皮雖然並不脆口,卻十分香口,搭配上酸酸甜甜的魚籽他他醬,還有爽口蔬菜,開胃又美味。玉子燒和吉列豬扒就食得多,想不到以吉列方式打造的玉子三文治同樣好味!吉列層炸至金黃香脆,包著滑溜厚實的玉子,最外層再以薄薄的麵包來夾著餡料,層次更豐富,帶來三重口感!小小的盒子,盛載著精緻味美的菜餚,一向是日式便當給我的深刻印象。而這味噌三文魚六野菜便當亦完全滿足了!大大件的三文魚,以味噌醃製後香煎,上層還添上魚籽作點綴,鮮甜嫩滑。搭配上色彩繽紛的六款野菜:抗氧化紫椰菜、汁煮日本甜南瓜、抗炎抗癌西蘭花、茄紅素爆標紅蘿蔔、自家種植車厘茄,
小小的盒子,盛載著精緻味美的菜餚,一向是日式便當給我的深刻印象。而這味噌三文魚六野菜便當亦完全滿足了!大大件的三文魚,以味噌醃製後香煎,上層還添上魚籽作點綴,鮮甜嫩滑。搭配上色彩繽紛的六款野菜:抗氧化紫椰菜、汁煮日本甜南瓜、抗炎抗癌西蘭花、茄紅素爆標紅蘿蔔、自家種植車厘茄,還是醬油香菇,既健康有益,又精緻味美。
吉列豬扒拉麵的豬扒炸得夠脆唔油膩,切件而上,方便進食,喜歡拉麵與吉列豬扒分開擺放,這樣便不會因為拉麵的湯汁而令吉列豬扒外層變淋,保持香脆口感。拉麵爽口彈牙,食客亦可按個人喜好搭配鳥冬。湯底是以豬骨熬製,並不油膩,還透出啖啖鮮味,令人忍不住多喝了兩口。
飲品方面,專一的蝦子餅依舊選擇他最愛的凍摩卡;而我,則揀選了士多啤梨櫻桃特飲,滿有層次的特飲,外型相當美,充滿朝氣!除了有粒粒士多啤梨,特飲選用了車厘子糖漿,酸酸甜甜的,與士多啤梨非常夾,細味下還透出淡淡蘋果氣息,清新味美。
店子的甜品外型同樣精緻,來到最後,揀選了其中兩款作結,柚子檸檬撻,上層以蛋白霜唧成一朵玫瑰花型,相當美,泡沫口感清淡味道,更能提升柚子檸檬撻部份的清新味美;柚子白朱古力蛋糕,透出淡粉紅色,充滿少女味,白朱古力慕絲入口即溶,中間夾著酸酸甜甜的柚子啫喱,下層配上海綿蛋糕,搭配鬆化餅底,更添層次。
南豐紗廠有好多小店,今次揀左間好岩家庭樂或朋友聚餐嘅小店「The Big Things Party Cafe」,因為呢度食物較健康,唔會過份調味,簡單好味,小店旁邊仲有個收費嘅室內遊樂場地,假日真係好熱鬧。餐廳都夠大,座位寬敞坐得服務,就快萬聖節,餐廳都有好多應節的裝飾,好有氣氛,月尾要帶一家大細來食野玩下輕鬆下。我地點左兩款小食,兩款主食,飲品同甜品,甜品仲好靚好好味。南蠻炸雞 (五件)$68熱辣辣炸起上碟,炸得香口,皮脆雞肉多汁嫩滑,唔會好膩,配埋個三文魚籽南蠻醬,味道微酸開胃消膩,魚籽提鮮帶咸,令炸雞味道提升。吉列玉子三文治 $58好有日式感覺,係超厚身玉子經吉列炸過,玉子口感滿足,鬆軟微彈,加酸甜滋味豬排蛋黃醬,好似食緊厚豬三文治,但實質係玉子黎,感覺更有營健康,麵包烘得平均又脆身。店長推介味噌三文魚六野菜便當 $118三文子用味噌醃製同烹煮,咸度適中,仲有三文魚籽咸鮮味。六款野菜係特別用日式煮法帶出野菜鮮味,汁煮日本甜南瓜,多汁甜味突出質感軟綿;紅蘿蔔絲有豐富茄紅素,味道甘甜;自家種植車厘茄,爆汁清甜;抗炎抗養化西蘭花,翠綠保留爽脆口感;醬油香菇,入味咸鮮多汁;抗養化紫椰菜

我地點左兩款小食,兩款主食,飲品同甜品甜品仲好靚好好味。

南蠻炸雞 (五件)$68

吉列玉子三文治 $58

店長推介
味噌三文魚六野菜便當 $118
三文子用味噌醃製同烹煮,咸度適中,仲有三文魚籽咸鮮味。六款野菜係特別用日式煮法帶出野菜鮮味,汁煮日本甜南瓜,多汁甜味突出質感軟綿;紅蘿蔔絲有豐富茄紅素,味道甘甜;自家種植車厘茄,爆汁清甜;抗炎抗養化西蘭花,翠綠保留爽脆口感;醬油香菇,入味咸鮮多汁;抗養化紫椰菜,爽甜顏色靚。六款野菜拌勻珍珠米食,食得健康零負擔。

明太子忌廉烏冬 $88
忌廉奶味濃郁,配同樣香滑烏冬,拌明太子同三文魚籽,鮮味爆發,份量唔會太多,所以食完剛好,唔會過膩。

Cookies & cream 停不了Oreo $88
雲尼拿雪糕、焦糖醬、牛奶、Oreo……打至細滑,奶昔好香滑,而且唔過甜,奶味較重,忌廉、冬甩、Oreo 餅、曲奇……來裝飾,賣相好靚好吸引,大人細路都鍾意。冬甩唔太油,口感鬆化,扎實帶點咬口。

柚子白朱古力蛋糕 $48
柚子朱古力慕絲輕盈,質感細膩軟滑,中間的柚子啫喱酸甜味中和甜度,亦清新到味蕾,柚子味同白朱古力都濃郁,又唔會搶到兩者味道,底層有鬆海綿蛋糕。
2021-10-11
2021-09-25 239 瀏覽
在門口等了6分鐘都無人招呼入座,自己入去找位又被店員阻止。店員又不主動來點餐,自己出去counter點,又被人叫坐番埋位等等。等到有人過來點餐,點完10幾分鐘都未出餐。之後再問多次點什麼。結果再等了差不多20分鐘,出的餐居然是錯的!又要再等出餐!雖然是無加一,但是這間餐廳服務真是欠佳
2021-08-31 314 瀏覽
平日中午人流不多好快有位,亦都好快有得食點左最普遍不花巧既吉列豚肉烏冬同滑蛋豚肉(想叫雞扒點知冇得叫)飯好吧全部都係腩肉點知2款都鹹到飛起🥲個程度係... 食左一啖已經好想放低姑勿論個烏冬係豉油湯底因為連個吉列豚肉都好鹹個滑蛋飯好濕加埋d鹹完全不得了😕日式鹹到呢個地步儘管話係用日本來貨吸引力認真不大
平日中午人流不多
好快有位,亦都好快有得食
好吧全部都係腩肉
日式鹹到呢個地步
儘管話係用日本來貨
吸引力認真不大
2021-08-25 320 瀏覽
因為未到12點就黎到,成個場仲好安靜舒服,計埋我地得兩枱客諗住嗌兩個side dishes 一個main,一陣仲可以食其他野,點知食落有驚喜係好味既,仲好飽肚抵食!特別推介玉子三文治,香脆中,帶點玉子獨有既甜味,加埋mayonnaise,配搭出另一番風味,份量仲大大份好厚身,一啖根本咬唔曬滑蛋吉列豬扒飯同大阪燒就唔太特別,豬扒都仲juicy,但滑蛋偏少,正常餐廳水平;豚肉大阪燒都不錯,但就無咩肉香,主要靠大阪燒醬帶起個味,下次可以試下其他特別啲既三份加埋$240埋單,兩個人仲要食唔曬,整體都係抵食又唔錯
因為未到12點就黎到,成個場仲好安靜舒服,計埋我地得兩枱客

三份加埋$240埋單,兩個人仲要食唔曬,整體都係抵食又唔錯
吉列玉子三文治
吉列玉子三文治
2021-08-20 238 瀏覽
同朋友帶小朋友去隔離the big things 玩,諗住玩之前食個tea補足下體力。點知!三點呢到依經仰「百無」,無哂豬,無哂牛,無哂蛋糕。網上menu輕愛既野,基本都無。最後叫左三文魚便當,可能呢到係走曰系路線,啲野調味真係好好好淡,食食材原味多。岩bb食,大人就真係差啲。飯係珍珠米,食落真係甜甜地。但環境真係舒服,好闊落,帶住小朋友一齊用粲拎幾寫意。希望佢遲啲會改善下個menu ,多啲小食可以同小朋友分享會更好。