2022-06-20 45 瀏覽
和朋友到荃灣南豐紗廠逛街,路經這間餐廳時剛好肚子餓,看到人流不少,於是便進去一試他們有提供套餐加配飲品,可惜我和朋友來的時候是假日只能單點吉列豬扒稻庭烏冬,豬扒炸得爽脆可口,充滿吉列效果,另外稻庭烏冬入口彈牙,湯底香濃,是一道高質素的烏冬日本牛肉薯餅,這間餐廳的炸物的確比較高質素,薯餅香氣十足,入口有薯仔味,內裏的餡料同樣飽滿,令人滿意吉列玉子燒三文治,在網上看到這個是餐廳的主打不能不點,果然沒有介紹錯,玉子燒厚身有香味,配搭薄薄的麵包皮加上日本的大阪燒醬汁,非常惹味,值得推薦

他們有提供套餐加配飲品,可惜我和朋友來的時候是假日只能單點

2022-06-12 924 瀏覽
今天趁放假和太太到荃灣的南豐紗廠逛逛,逛到肚餓,順便在這裡吃個便飯,發現這家The Big Things Party,就來試試水準。餐廳環境裝飾摩登又帶點清新自然的感覺,位置空間感足夠,環境令人放鬆,正好可以舒舒服服地傾計,而座位亦闊落。餐廳提供多款日式主食,亦有不少小食可以選擇。吉列玉子燒三文治 $58先點一客十分特別的吉列玉子燒三文治,飽滿的玉子燒,口感豐盈綿密,滿載雞蛋的香氣,味道香甜可口,加上吉列的香脆外衣,滋味更是豐富,外層的吐司烤得很酥香,整體搭配起來十分得宜。卡邦尼稻庭烏冬 $78以日式稻庭烏冬取代意粉,做出這道經典的Carbonara,先是稻庭烏冬入口外滑內彈,越嚼越香,更有點al dente的感覺,Carbonara醬汁口感柔和,忌廉香氣濃稠軟滑,加上煙肉粒的鹹香,每一啖都滋味豐美。吉列豚肉黑咖哩飯 $78吉列豬扒外層香酥脆口而內裡嫩滑,入口肉味濃郁,肉質軟腍,配以日式的黑咖哩,口味香辛甘口,拌飯同吃一流。烏龍茶 $18最後點了一枝烏龍茶,正好中和一下卡邦尼和吉列豬扒的飽膩感。
餐廳提供多款日式主食,亦有不少小食可以選擇。
吉列玉子燒三文治
吉列玉子燒三文治 $58

卡邦尼稻庭烏冬
卡邦尼稻庭烏冬 $78

吉列豚肉黑咖哩飯
吉列豚肉黑咖哩飯 $78

烏龍茶
烏龍茶 $18
最後點了一枝烏龍茶,正好中和一下卡邦尼和吉列豬扒的飽膩感。
2022-06-12
吉列玉子燒三文治
卡邦尼稻庭烏冬
吉列豚肉黑咖哩飯
烏龍茶
2022-02-18 341 瀏覽
之前唔知係邊度睇到介紹所以嚟到一試。叫咗佢哋嗰個吉列玉子三文治,味道還算不錯,可以接受。 之後嗰個豚肉大阪燒,成舊大阪燒入邊都食唔到豬肉,好多醬汁,但係啲醬汁又唔好食,太酸,底下個薄餅嘅麵粉太厚,好厚實咁樣。之後就再嗌咗個麻辣豚肉沾麵。呢個整體味道都算唔錯,但亦都講唔上超級好食,最後叫咗一個三文魚芝士批,係比狗狗食嘅,個批又唔脆,成舊嘢又係好多麵粉,我試咗一兩啖,食唔到有三文魚肉芝士嘅感覺,但係係聞到有好重嘅三文魚味道⋯⋯但係呢一舊比狗食嘅批要成$58,一啲都唔值囉朋友話杯咖啡還可以,但整體這間餐廳沒有特別,有沒有出色的食品,相信不會再回來
之前唔知係邊度睇到介紹所以嚟到一試。

但係呢一舊比狗食嘅批要成$58,一啲都唔值囉

Eggs  toast    吉列玉子三文治
豚肉大阪燒
麻辣豚肉拉麵
Mocha
Salmon  &  cheese  pie
麻辣豚肉拉麵
2022-01-01 194 瀏覽
都有好一段時間冇嚟過the mills,開咗好多新店,the big things party喺2/f,清新簡潔嘅裝橫,入內亦有多處打卡位玉子三文治食得多,吉列真係第一次食,烘香咗嘅麵包配日式醬汁及沙律醬,夾住厚厚嘅吉列玉子,又係驚喜之作醬油燒飯糰不過不失銀鱈魚西京燒六青便當,煎香嘅銀鱈魚配搭新鮮蔬菜,有蛋絲,紅蘿蔔絲、南瓜、西蘭花、紫椰菜同冬菇,健康之選The big things party食品做得精緻,味道亦唔錯,不設加一,幾抵食,可以再encore
都有好一段時間冇嚟過the mills,
開咗好多新店,

醬油燒飯糰
銀鱈魚西京燒六青便當

玉子三文治食得多,
吉列真係第一次食,
烘香咗嘅麵包配日式醬汁及沙律醬,
夾住厚厚嘅吉列玉子,
又係驚喜之作

醬油燒飯糰不過不失

銀鱈魚西京燒六青便當,
煎香嘅銀鱈魚配搭新鮮蔬菜,
有蛋絲,紅蘿蔔絲、南瓜、西蘭花、紫椰菜同冬菇,
健康之選

The big things party
食品做得精緻,味道亦唔錯,
不設加一,幾抵食,
可以再encore

銀鱈魚西京燒六青便當
2021-12-31 165 瀏覽
南豐紗廠出名寵物friendly🐕 可以俾佢地落地行街街之餘 大部分餐廳都可以帶寵物🐈 一到週末就會見到好多🐶🐶 絕對係比狗狗識朋友嘅好地方🦴位於三樓嘅The Big Things Party 主打日式fushion 美食 仲有幾款比狗狗食嘅批🥧 熱辣辣嘅牛肉紅蘿蔔批酥皮勁香 差啲想食埋一份😂 有啲懷疑狗仔係咪真係食得lol 記得攤涷先好比小毛孩食🦴————————————————————————🐕朱古力冬甩新地($88)🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯比呢杯野吸引黎食😍朱古力沙冰上再加插抹茶冬甩同pocky kitkat等成杯實在fancy兼澎湃至極😍❤️不過味道就一般啦朱古力味比較淡 冬甩比較硬身乾身 用朱古力味會比較夾————————————————————————🐕 吉列玉子三文治($58)🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯雖則係吉列 但其實冇咩分別😂香甜玉子蛋味重 保持到水份 不錯塗上酸甜炸豬扒醬豐富味蕾包身用牛油剪香 好似啲韓國吐司咁只係略厭有少少油膩————————————————————————🐕豚肉大阪燒($88)🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
狗狗食牛肉紅蘿蔔批

味道正常 口感比較實 似嚿粉團
唔係我鐘意嘅大阪燒
狗狗食牛肉紅蘿蔔批
吉列玉子三文治
今日在此家餐厅食饭,真是体会到餐饮业什么是服务至上的道理,举手找服务员10分钟无人搭理,还有亲自去找。点个银鳕鱼,配菜(南瓜、野菜丝等)全是餿的,跟服务员说了隔了起码半小时才换个新的银鳕鱼来,点的寿喜烧…等到凉了都没换新的来…结果换了以后马上把寿喜烧收走了…都说了No…还是收走了。最最最重要的是,换来的新的银鳕鱼同样餿…真是恶心到吐…顶着恶心还是把鱼给吃完了,之前没注意的情况下宝宝吃了半块餿的南瓜…希望会没事。
2021-12-08 158 瀏覽
早排去K11 Musea食左The Big Things Noodles,今次J妹陪朋友湊細路,就嚟到荃灣南豐紗廠嘅The Big Things Party呢個親子Cafe試吓! 南蠻炸雞 $68日式炸雞,炸得香脆唔乾,肉質Juicy!唔un !算嫩滑!味噌三文魚六野菜便當 $118白味噌煎三文魚柳,惹味,仲有三文魚油咇出嚟!煎得岩岩好,唔老!幾厚身!如果有埋魚皮可以煎到脆脆地就更加正! 南瓜應該係用甜醬油煮過,食落甜甜哋😋卡邦尼烏冬 $88唔好食~仲杰撻撻咁~士多啤梨奇遇記 $88都ok!溝得唔算稀!雪糕同奶味都幾重,專登叫嚟影相嘅!嚿Donut又幾好食喎衰鬼!😂紅桑子牛乳朱古力蛋糕 $48食唔出有紅桑子味,得牛奶朱古力嘅甜味,死甜,難食開心果慕絲蛋糕 $48無乜開心果味,呢款無紅桑子牛乳朱古力蛋糕咁甜

南蠻炸雞 $68
日式炸雞,炸得香脆唔乾,肉質Juicy!唔un !算嫩滑!

味噌三文魚六野菜便當 $118

卡邦尼烏冬 $88
唔好食~仲杰撻撻咁~

士多啤梨奇遇記 $88

紅桑子牛乳朱古力蛋糕 $48
食唔出有紅桑子味,得牛奶朱古力嘅甜味,死甜,難食

開心果慕絲蛋糕 $48
無乜開心果味,呢款無紅桑子牛乳朱古力蛋糕咁甜
今次黎到南豐紗廠,本身諗住搵間Cafe打下卡,但係見到呢一間餐廳裝修幾得意,有啲森林feel,所以就揀咗呢一間日式fusion茶餐廳試吓。😆我地叫左南蠻炸雞 (小食) 😋吉烈玉子三文治 (小食) ,味噌三文魚六野菜便當 (主菜) ,三文魚籽明太子忌廉烏冬 (主菜) 同埋柚子檸檬撻 (甜品) 仲有一個party drink😋優質日本雞蛋製成兩吋厚嘅玉子,比一般玉子燒多三倍份量製成,就咁睇都覺得個份量好夠😋😋 用埋吉列方式炸脆玉子蛋~ 真係啖啖玉子,好滿足 ~ 麵包夾住咁足料嘅玉子蛋,再加上日式豬排醬和奇妙醬, 真係非常好味呀👍🏻👍🏻👍🏻即叫即炸嘅南蠻炸雞,非常香脆 ! 吹口得來啲雞肉仲係好嫩😋再配埋自調三文魚籽南蠻醬汁, 充滿日本風味。另外我哋仲叫咗味噌三文魚六野菜便當,😆😆用懷石料理方式烹調,佢哋嘅蔬菜10分新鮮,係自家種植。三文魚用左白味噌烹調非常嫩滑。就咁睇外型已經好吸引,加上蔬菜嘅新鮮同埋醬汁配合,加分加分。最後仲有靚靚嘅甜品同埋冬甩雪糕奶昔可以用嚟打卡我就揀咗朱古力味奶昔,勁大份量,仲有好多餅乾同糖,加上勁大嘅冬甩呢個我真係勁鍾意。

最後仲有靚靚嘅甜品同埋冬甩雪糕奶昔可以用嚟打卡

2021-11-24 77 瀏覽
假日經過南豐紗廠見未食過 就試下the big things party 卡邦尼烏冬 同飯正常 冇乜特別不過飲品加分又可以打卡 又幾好飲Oreo 冬甩$88又飲得又可以做甜品打完卡仲有個碟俾你放上去唔怕食到污糟
假日經過南豐紗廠
Oreo 冬甩

又飲得又可以做甜品
打完卡仲有個碟俾你放上去
唔怕食到污糟
🍴餐廳提倡 #DontEatNothing 飲食概念,以健康嘅方式烹調營養豐富嘅食材。每款菜式都含有優質蛋白、複合式碳水化合物和健康脂肪,餐廳糅合中西烹調技巧,令大家食得有營養之餘,更有視覺、嗅覺和味覺上嘅享受💕🔹超人氣厚切吉列玉子三文治|$58先有視覺上嘅享受😍 兩吋厚嘅玉子燒由優質嘅日本蛋製成,比一般嘅玉子燒多三倍份量!再以吉列方式炸脆玉子餡,一口咬落去先食到牛油麵包嘅香脆,再食到沾上醬汁嘅吉列玉子燒😛必食之選🔹味增三文魚六野菜便當 $118以日式懷石料理方式烹調,見到五彩繽紛嘅食材胃口都好啲!用味增烹調過嘅三文魚,表面灑上新鮮三文魚子,配菜有:日本甜南瓜、紅蘿蔔、西蘭花、香菇、紫椰菜以及自家種植嘅車厘茄,健康零負擔💛🔹Choco-Loco 朱古力冬甩新地|$88朱古力奶昔上鋪滿了令人滿足的甜點:朱古力雪糕、朱古力醬、冬甩、忌廉、Kitkat朱古力和雜錦糖果配料🍫朱古力愛好者不能錯過!非常IG-able 的飲品🔹柚子檸檬撻|$48用上日本柚子和自家種植的香水檸檬製成嘅啫喱,配上表面微燒焦的糖霜玫瑰,酸甜酸甜嘅感覺,非常解膩。🔹柚子白朱古力慕斯蛋糕|$48柚子的酸味中和了白朱古力的甜

🔹超人氣厚切吉列玉子三文治|$58

Choco-Loco 朱古力冬甩新地

🔹柚子檸檬撻|$48
柚子檸檬撻

🔹柚子白朱古力慕斯蛋糕|$48
柚子的酸味中和了白朱古力的甜,食落感覺清新,粉紅色嘅造型非常少女💞
柚子白朱古力慕斯蛋糕

超人氣厚切吉列玉子三文治
味增三文魚六野菜便當
Choco-Loco 朱古力冬甩新地
  • 吉列玉子三文治
2021-11-17 81 瀏覽
餐廳位於荃灣,鄰近地鐵站,路程需要十分鐘左右,還算方便快捷,最喜愛這個全因為他是日式的fusion菜,這天我和朋友一同前來,挑選的食物也就是吉列豬扒拉麵和唐揚炸雞。先說說吉列豬扒拉麵,豬扒炸得香脆可口,內裏肉汁豐富,外皮香脆,不油膩,真是做得不錯。另外,拉麵方面,爽口彈牙,絕對是我喜愛的口感,但值得一提的就是湯底,喝起來有點像經過長時間烹調的,果然是驚喜之作。另外,唐揚炸雞方面,雖然聽起來十分普通,但餐廳絕對會是誠意之作,自家製的炸粉,配搭經過醃製的雞,經過高溫烹調,就是這樣的香脆。
2021-11-14 78 瀏覽
上次去南豐紗廠,經過呢間入去諗住輕食。唔知係咪開始入夜,成個晚飯時間都包場🤭認真睇睇個menu其實選擇唔算多,都係黎黎去去都係啲普通日式食品,最後只係order吉列玉子三文治$58同野菜大阪燒$88。賣相正正常常,味道不過不失。但價錢稍貴,相對性價比好一般🤨相信出面好多類似既option,應該再好食啲😥好想順帶一提,雖然餐廳提倡健康烹調方式,但佢既big party shakes真係唔多健康囉🤣

2021-11-12 90 瀏覽
The Big things Party 📍荃灣日系小清新咖啡店🌿🌟- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 🌟位於南豐紗廠新開嘅the big things party,一望入去好多植物,感覺好refreshing,仲有一個小corner 做緊自家種植d herbs 🪴 鐘意佢個三文魚六野菜便當🍱營養價值不錯,有fibres 有protein 有carbs 🤭 調味又唔會太濃三文魚整得都唔錯肉質幾滑配左六款唔同嘅菜顏色好豐富☺️南蠻炸雞保留到肉汁,雞肉都仲幾嫩滑,唔錯🙌🏻好鐘意佢個柚子白朱古力蛋糕 粉紅色充滿少女心嘅外型好吸睛聽到白朱古力以為會好甜? 食落有清新嘅柚子味中和左朱古力嘅甜,仲食到有d cheese 味,呢個dessert 推介🤘🏻🙌🏻餐廳闊落,坐得又舒服,可以試下喔☺️
The Big things Party 📍荃灣
日系小清新咖啡店🌿

鐘意佢個三文魚六野菜便當🍱
調味又唔會太濃
三文魚整得都唔錯肉質幾滑
配左六款唔同嘅菜顏色好豐富☺️

南蠻炸雞保留到肉汁,雞肉都仲幾嫩滑,唔錯🙌🏻

好鐘意佢個柚子白朱古力蛋糕
粉紅色充滿少女心嘅外型好吸睛

餐廳闊落,坐得又舒服,可以試下喔☺️

2021-10-15
2021-11-09 90 瀏覽
間唔中都會去The Mills 行下食下野,因為佢間中有展覽,又夠文青,啱晒我,今晚去行Mills發現佢開咗間新Cafe, 就係喺兒童playground 隔離嘅cafe, 地方都幾大,好似去咗playground 咁,帶小朋友來最啱,因為隔離就係兒童playground☺️睇吓今晚我是食啲乜:(1)南蠻炸雞(即叫即炸好香好脆)(2)味增三文魚綠椰菜便當(呢個最好食好新鮮,我覺得好健康)(3)三文魚籽明太子忌廉烏冬(呢個都唔錯,個忌廉汁加埋三文籽好好食)(4)中華素冷麵(呢個好清新,好似喺日本中華街食嘅中華冷麵)(5)柚子檸檬撻(柚子味好出,好味)(6)柚子白朱古力蛋糕(賣相出色,打卡之選)**我發覺,其實呢間餐廳除咗一家大細或者小朋友啱嚟食之外,大人都好啱, 因為佢啲嘢食真係唔差☺️

睇吓今晚我是食啲乜:

(1)南蠻炸雞(即叫即炸好香好脆)

(5)柚子檸檬撻(柚子味好出,好味)

(6)柚子白朱古力蛋糕(賣相出色,打卡之選)

• 吉列玉子三文治
2021-11-03 83 瀏覽
上次帶三個小寶去南豐紗廠的The Big Things 遊樂場玩樂時,見到對面有一家小清新的日系fusion輕食餐廳,答應了和他們下次去食。今日終於有機會試!最近The Big Things Party佈置的很有萬聖節氣氛🎃到處都是打卡位!食物款式很特別,也好吃!我們最喜歡吃他的炸雞和明太子烏冬!但是最有驚喜的是吉列玉子三文治,非常特別!南蠻炸雞素飯糰吉列玉子三文治味噌三文魚六野菜便當三文魚籽明太子忌廉烏冬中華素冷麵朱古力冬甩新地

南蠻炸雞
素飯糰