2021-09-11 243 瀏覽
呢間位於順寧道嘅漢堡包小店個名叫做Thaiger,從店名已經可以理解得到佢係泰式嘅漢堡包。小店規模不大,主要係做外賣生意。雖然只係一間唔太顯眼嘅小店,但店主喺裝修佈局都花咗唔少心思,一路同店主傾開嘅時候,知道原來店嘅裝修一磚一瓦都係由佢自己製作,我就更加之欣賞同埋感受到店主喺經營方面有幾用心。小店亦有準備幾個座位喺室外,方便一啲希望堂食嘅食客。依家香港多咗好多呢一類嘅漢堡包店,一般都動輒近$100 ,但Thaiger呢間小店嘅定價相對地就便宜得多,漢堡包只需要$58起,而且加$20/$28仲有combo set。始終都鍾意試吓比較傳統嘅口味,我就揀咗經典牛肉漢堡。漢堡包係有新鮮烘烤過,然後入面有煙肉、芝士、牛肉、生菜、蕃茄同醬汁,漢堡牛肉相當厚身而且充滿肉汁,配合埋醬汁真係一個好唔錯嘅選擇!原隻軟殼蟹漢堡嘅軟殼蟹好大隻,完全外露於漢堡包之外。呢個漢堡同樣有生菜、蕃茄、同芝士,而最特別嘅係佢嘅咖喱醬汁,醬汁香而不辣,配合軟殼蟹嘅味道,真係食過返尋味!加咗Combo set,揀咗洋蔥圈,份量夠哂多,而且係即叫即炸,保證新鮮。佢嘅飲品都相當有風味,包裝完全係模仿緊泰國街頭嘅飲品包裝,攞住呢個
小店亦有準備幾個座位喺室外,方便一啲希望堂食嘅食客。
始終都鍾意試吓比較傳統嘅口味,我就揀咗經典牛肉漢堡
經典牛肉漢堡
原隻軟殼蟹漢堡嘅軟殼蟹好大隻,完全外露於漢堡包之外。
洋蔥圈
佢嘅飲品都相當有風味,包裝完全係模仿緊泰國街頭嘅飲品包裝,攞住呢個泰式奶茶巨峰梳打坐喺店外嘅位置,享受一下涼風,真係有猶豫置身於芭堤雅嘅感覺!
午餐
2021-09-04 40 瀏覽
幸得朋友帶路,原來深水埗長沙灣竟然有良心漢堡小店💛💛 這裡雖然主打外賣,但其充滿泰國風情的裝潢卻一點也不馬虎‼️🇹🇭 有種像去渡假放鬆心靈的感覺‼️💛🧡💚▫️ ❥$𝟱𝟴 泰脆雞漢堡🍔 炸雞塊很厚很厚😻 表層炸得酥脆,裡面的肉質仍然保留著肉汁🤤 配菜有不少的青瓜、京蔥、紫薑、椰菜絲🥒 ꜱᴀᴜᴄᴇ用的是帶甜的芥末醬,配搭清新‼️💛 份量十足脆雞漢堡男生吃完都有飽足感‼️👍🏻 而且很美味‼️👅👅▫️購買任何漢堡+❥$𝟮𝟴 有洋蔥圈&泰式奶茶‼️🧅洋蔥圈經常見,但總覺得太油膩不常吃‼️😅 小店的洋蔥圈炸得很出色,粉漿酥脆乾爽,沒有平時那種油油的感覺‼️👍🏻🍼泰式奶茶用塑膠飲料袋裝著,很有泰國風味‼️😗 甜度雖然是固定的,但不會過甜‼️👅▫️❥$𝟯𝟱 ᴛʜᴀɪ炸雞丸(9粒) 賣相跟泰式炸魚餅相似‼️ 蘸點著泰式甜辣醬,一口一顆很快就吃完‼️👅 可口的小吃‼️💋▫️ 很想試軟殼蟹漢堡,下次要再來‼️😻

▫️
很想試軟殼蟹漢堡,下次要再來‼️😻
  • 洋蔥圈
  • ᴛʜᴀɪ炸雞丸
  • 泰脆雞漢堡
2021-09-03 34 瀏覽
今日我哋嚟深水埗尋寶,見到呢一間係一間新開嘅舖頭,我哋一於試一試店舖尺寸唔大,出邊設有吧枱位置,適合兩個人食,真的是有泰國的感覺!冇得去旅行,去食個漢堡包都令人返尋味我哋叫咗兩個牛肉漢堡!可能因為星期五晚上的關係,店主表示已經沒有蕃茄了,他便給我們一份薯條🍟!店主真的是非常好人漢堡包層次非常豐富,絕對是用心之作,肉汁亦都很夠!薯條炸得非常香脆,配上黑椒特別好味本身係叫雞丸,但沒有貨,店主就俾我哋揀可以玩其他小食,我哋叫咗個蝦餅,非常之好味呢個蝦餅比起連鎖快餐店嗰個蝦堡嗰塊餅更加吸引好多!總括來說,這店值得推薦!

漢堡包層次非常豐富

呢個蝦餅比起連鎖快餐店嗰個蝦堡嗰塊餅更加吸引好多!

總括來說,這店值得推薦!

2021-09-03
20 分鐘 (堂食)
👍🏻泰脆雞漢堡 $58 (配薯條 + 特飲 $28)雞扒即叫即炸熱辣辣,外脆內嫩勁juicy🤤!Size超巨型厚肉!大到一上枱嚇親🤣🤣雞扒用黑椒醃製,食落好夠味麵包搽左牛油烘過,外層微脆😍配料有青瓜同椰菜絲,搭配沙律醬食落幾fresh,中和番炸雞扒既油膩😌👍🏻除左雞扒大塊,椰菜絲同沙律醬都好足料女仔食完個Burger應該飽哂,好抵食🤩味道:9/10性價比:9/10-👍🏻經典牛肉漢堡 $58 (配洋蔥圈 + 特飲 $28)牛漢堡扒一樣份量十足!咬落有肉汁🤩中間搽上黑椒汁,再配搭半熔芝士食落勁惹味,停唔到口🤤👍🏻配料有煙肉、蕃茄同沙律菜煙肉煎得好香口,口感好正😝搭配蕃茄醬,中和番肉既油膩感😌味道:9/10性價比:9/10-👍🏻洋蔥圈 (跟餐)先煮熟再炸,洋蔥味溫和啲,份量都唔少😆!即叫即炸熱辣辣,脆卜卜,乾身唔怕好油👍🏻有茄汁跟埋,不過唔點都夠味,好好食🤪味道:8/10性價比:N/A-👍🏻Thai Shake 薯條 (跟餐)薯條幼身微脆,帶少少鹽味😋揀左紫菜味,老闆會Shake好俾你只用紫菜碎無落味粉,所以紫菜味唔算突出食落比M記既健康啲啲🤣味道:7/10性價比:N/A-👍🏻龍眼冰 & 正
👍🏻泰脆雞漢堡 $58 (配薯條 + 特飲 $28)
雞扒即叫即炸熱辣辣,外脆內嫩勁juicy🤤!
Size超巨型厚肉!大到一上枱嚇親🤣🤣
雞扒用黑椒醃製,食落好夠味
麵包搽左牛油烘過,外層微脆😍
配料有青瓜同椰菜絲,搭配沙律醬
食落幾fresh,中和番炸雞扒既油膩😌👍🏻
除左雞扒大塊,椰菜絲同沙律醬都好足料
女仔食完個Burger應該飽哂,好抵食🤩
味道:9/10
性價比:9/10
泰脆雞漢堡

👍🏻經典牛肉漢堡 $58 (配洋蔥圈 + 特飲 $28)
牛漢堡扒一樣份量十足!咬落有肉汁🤩
中間搽上黑椒汁,再配搭半熔芝士
食落勁惹味,停唔到口🤤👍🏻
配料有煙肉、蕃茄同沙律菜
煙肉煎得好香口,口感好正😝
搭配蕃茄醬,中和番肉既油膩感😌
味道:9/10
性價比:9/10
經典牛肉漢堡

👍🏻洋蔥圈 (跟餐)
先煮熟再炸,洋蔥味溫和啲,份量都唔少😆!
即叫即炸熱辣辣,脆卜卜,乾身唔怕好油👍🏻
有茄汁跟埋,不過唔點都夠味,好好食🤪
味道:8/10
性價比:N/A

👍🏻Thai Shake 薯條 (跟餐)
薯條幼身微脆,帶少少鹽味😋
揀左紫菜味,老闆會Shake好俾你
只用紫菜碎無落味粉,所以紫菜味唔算突出
食落比M記既健康啲啲🤣
味道:7/10
性價比:N/A

👍🏻龍眼冰 & 正宗泰式奶茶 (跟餐)
龍眼冰好消暑!好多龍眼肉好足料🥰
清清甜甜,唔係死甜既糖水😝
泰式奶茶茶味幾香濃,飲落回甘
奶味唔重,甜度岩岩好!幾好味😙
味道:8/10

📍#Thaiger
深水埗順寧道1號松鳴樓地下P1A號舖

泰脆雞漢堡
2021-08-14 146 瀏覽
新開的泰式漢堡店,沒試過這組合,所以找了個機會試了。本來想試魚餅漢堡的,但當晚没有,改了買個脆雞漢堡,薯條,泰式奶茶脆雞漢堡是不錯,但有三大塊厚切青瓜,令到很難整個包一起咬,好易食食下飛左出來,但整體味道算唔錯。薯條算最出色的一部份,即叫即炸,我是如果可以堂食相信會更好食。泰式奶茶味道太淡,希望會有改善。這家店新開的,選址不太好,等外賣時聽到店家說生意不太好,所以想寫文支持一下這小店。會再幫襯試其他特式漢堡。
新開的泰式漢堡店,沒試過這組合,所以找了個機會試了。

泰式奶茶味道太淡,希望會有改善。

2021-08-13
20 分鐘 (外賣自取)
  • 薯條
早幾日大王🤴🏻話好掛住泰國🇹🇭,佢話泰國野係最好食 😋(次次講都唔一樣,真係好難捉摸🤷🏻‍♀️)好啦,咁我點都要做番d野💁🏻‍♀️見大王🤴🏻又鍾意食ᏴᏌᎡᏩᎬᎡ🍔咁我就帶左佢去食泰式漢堡包🇹🇭🍔。順手打下卡📸雖然小店主要係做外賣🥡,但門口有長櫈可以坐低食🪑~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•▪ 小食 ▪▫️Thai炸雞丸 ($35)有9️⃣粒,係圓柱形,又幾特別喎🤓除左雞肉🐔,仲加左粉絲同其他配料食落唔會ᎠᎡY,又唔會齋😝點埋🥢泰式辣醬食,仲惹味😋大王🤴🏻嗌左句,係泰國🇹🇭食到既味道呀😌.▪ Burger ▪▫️原隻軟殼蟹漢堡 ($68) 🦀🍔(軟殼蟹🦀 • 沙律菜🥗 • 蕃茄🍅 • 紫洋蔥💜🧅 • 芝士🧀)軟殼蟹🦀成隻上真係好吸引🤩,不論影相定食落都好正🤤軟殼蟹幾大隻,個包都遮唔晒🤭即炸既脆卜卜💥,仲有塊半溶既芝士🧀溶左係🦀蟹面😳ᏴᏌᎡᏩᎬᎡ配既黃色醬💛包你信唔到係咩😏(3...2...1...開估🎉)係咖喱汁呀🥘,食ᏴᏌᎡᏩᎬᎡ食到好似食緊🥘🦀咖喱蟹咁❣️. ▫️經牛肉典漢堡 ($58) 🐮🍔(美國特級牛肉🇺🇸🥩 • 蕃茄🍅 • 煙肉🥓 • 沙律菜🥗 • 芝
早幾日大王🤴🏻話好掛住泰國🇹🇭,佢話泰國野係最好食 😋
(次次講都唔一樣,真係好難捉摸🤷🏻‍♀️)
好啦,咁我點都要做番d野💁🏻‍♀️
見大王🤴🏻又鍾意食ᏴᏌᎡᏩᎬᎡ🍔
咁我就帶左佢去食泰式漢堡包🇹🇭🍔。順手打下卡📸
雖然小店主要係做外賣🥡,但門口有長櫈可以坐低食🪑

▪ 小食 ▪
▫️Thai炸雞丸 ($35)
有9️⃣粒,係圓柱形,又幾特別喎🤓
除左雞肉🐔,仲加左粉絲同其他配料
食落唔會ᎠᎡY,又唔會齋😝
點埋🥢泰式辣醬食,仲惹味😋
大王🤴🏻嗌左句,係泰國🇹🇭食到既味道呀😌
Thai炸雞丸 ($35)
Thai炸雞丸 ($35)

▪ Burger ▪
▫️原隻軟殼蟹漢堡 ($68) 🦀🍔
軟殼蟹🦀成隻上真係好吸引🤩,不論影相定食落都好正🤤
軟殼蟹幾大隻,個包都遮唔晒🤭
即炸既脆卜卜💥,仲有塊半溶既芝士🧀溶左係🦀蟹面😳
ᏴᏌᎡᏩᎬᎡ配既黃色醬💛包你信唔到係咩😏
(3...2...1...開估🎉)
係咖喱汁呀🥘,食ᏴᏌᎡᏩᎬᎡ食到好似食緊🥘🦀咖喱蟹咁❣️

▫️經牛肉典漢堡 ($58) 🐮🍔
(美國特級牛肉🇺🇸🥩 • 蕃茄🍅 • 煙肉🥓 • 沙律菜🥗 • 芝士🧀)
牛肉🥩唔會煎到乾晒,仲有肉汁💦
雖然加煙肉🥓同芝士🧀,感覺好似重鹹味🤨
但店主👨🏻‍🍳好細心,依款係用茄汁做醬🧃
酸酸甜甜👐🏻中和番個味,都唔錯嫁😜
經牛肉典漢堡 ($58) 🐮🍔
經牛肉典漢堡 ($58) 🐮🍔

💁🏻‍♀️ BURGER2️⃣個都勁厚,係甜包底。
最好既係麵包冇再🙅🏻‍♀️🧈搽多層牛油,但係可以烘到脆✨ (港女心態💭好味又唔肥💃🏻)
除左主要材料,配菜都加左唔少😜
夾左沙律菜🥗 蕃茄🍅 紫洋蔥💜🧅,
所以食落🙅🏻‍♀️唔會好油 / 好滯🤪
▪ Combo (+$20 - $28) ▪
如果只食ᏴᏌᎡᏩᎬᎡ🍔唔夠喉,可以再加配ᏟᎾᎷᏴᎾ ᏚᎬᎢ🍽
有2️⃣款ᏚᎬᎢ可揀,主要係野飲唔同🥤🍹
▪️Set A ($20 - $22)
(ᎢᎻᎪᏆ ᏚᎻᎪKᎬ薯條🇹🇭🍟 / 洋蔥圈🧅💫 & 罐裝汽水 / 梳打)
▫️ᎢᎻᎪᏆ ᏚᎻᎪKᎬ薯條🇹🇭🍟 : 揀左櫻花蝦味🌸🦐,開頭仲諗,係🤏🏻細細隻鋪面,
一食就會掉晒,原來係櫻花蝦🌸🦐磨左粉🧂
之後再ᏚᎻᎪKᎬ🤙🏻,所以係痴住係薯條上面🤌🏻
ᎢᎻᎪᏆ ᏚᎻᎪKᎬ薯條🇹🇭🍟 : 櫻花蝦味🌸🦐

▫️巨提子峰梳打🍇🥤 (紫色💜)
唔會好甜,冇藥水味🙅🏻‍♀️💊。大王推介🤴🏻
Soda

▪野飲▪
▫️熱情果梳打❤️‍🔥🥤 (橙色🧡) ($12)
見大王🤴🏻飲得咁爽,忍唔住散叫左包俾自己🙆🏻‍♀️
唔會好甜,我覺得熱情果清d,仲好飲🤭
💁🏻‍♀️ 食住ᏴᏌᎡᏩᎬᎡ🍔,炸野🍤,飲住有汽凍野❄️🥤,
坐係泰國FEEL🏝既打卡位前面,假期應該係要咁👏🏻
🔺可以用ᎠᎬᏞᏆᏙᎬᎡᎾᎾ叫外賣 🛵
🔺Wtsapp / 電話📱落單過去拎又得🥡
🔺店舖裝修幾有泰國🇹🇭FᎬᎬᏞ,掛左泰國風既裝飾🎐
🔺門口仲有個幾岩打卡位📷,背景 • 長櫈 • 咕𠱸都係泰國風🇹🇭,俾大家食野🥢 • 影相📸,真係可以幻想💭下去左泰國✈️🇹🇭。
🔺可以比八達通💳,又可以用消費券💸
2021-08-07 115 瀏覽
⭕️原隻軟殼蟹漢堡 (最有驚喜!!!) ($68)最特別係個醬汁 真係有泰式嘅味道 (雖然食唔出exactly咩味😂 好似有啲似咖哩🤔) 軟殼蟹好食!脆嘅!都算大隻!(由於原先無諗過寫食評 張相係影得衰咗啲😌)⭕️經典牛肉漢堡 ($58)相對無軟殼蟹漢堡咁有驚喜 因為個醬並唔係泰式味 同出面食個味差唔多 個牛都合格 暫時諗到嘅建議係 個煙肉 如果可以整脆塊煙肉/少少燶邊 當有咬感或香脆的話 成個burger會再昇華Burger 整體comment:個包係有烘過 (但係外賣拎到返去屋企食嘅時候就已經林咗少少)啲醬、菜、芝士 全部都好足料 好滿意!⭕️加咗一個Set B ($28) (張相係已經食左一兩舊嘅份量)洋蔥圈炸得都好味 洋蔥唔會太生 (我平時唔鍾意生洋蔥陣味 都覺得整得唔錯) 泰式奶茶算係幾地道 比起出面嘅泰式奶茶 算係有水準 不過可以再濃多少少🤏咁就perfect 另外泰式奶茶唔太甜 岩哂我喱啲平時飲奶茶會走甜嘅人 另外,小店出面有一排凳,等外賣可以坐下,都幾貼心👍🏻 同埋可能新開無耐 老闆特別誠懇有禮 我哋坐喺出面等外賣嘅時候 佢將外賣拎出嚟雙手遞俾我哋 (instead o
原隻軟殼蟹漢堡

⭕️原隻軟殼蟹漢堡 (最有驚喜!!!) ($68)
軟殼蟹好食!脆嘅!都算大隻!
(由於原先無諗過寫食評 張相係影得衰咗啲😌)

經典牛肉漢堡

⭕️經典牛肉漢堡 ($58)

Burger 整體comment:
啲醬、菜、芝士 全部都好足料 好滿意!

泰式奶茶

另外,小店出面有一排凳,等外賣可以坐下,都幾貼心👍🏻 同埋可能新開無耐 老闆特別誠懇有禮 我哋坐喺出面等外賣嘅時候 佢將外賣拎出嚟雙手遞俾我哋 (instead of喺小店入面嗌number ) 行番屋企嘅時候 我hubby都特登讚佢喱一點👍🏻

整體而言 價錢合理 質素有水準 我哋絕對會繼續幫襯 會再試下其他款burger 如果有朋友上黎屋企玩 我哋都一定會推介佢哋試下Thaiger😆

對我哋作為長沙灣街坊黎講 so far算係長沙灣區 數一數二我哋會考慮食嘅burger小店之一! 會繼續支持💪🏼

2021-08-07
10 分鐘 (外賣自取)