2022-03-03 353 瀏覽
近期疫情嚴重,食lunch外賣已經係常態,喺OpenRice 見到呢間漢堡包店以泰式口味作招徠,與傳統漢堡包店不同,今日特登去試吓佢。一去到就俾佢門口嘅裝飾給引住,好靚好特別,重有張凳俾人打下卡。 小店只做外賣,收銀姨姨同另一個店主/店員都似係泰國人。我今次叫咗招牌五花腩漢堡,加$20跟combo set 炸洋蔥圈+可樂。 五花腩份量都多,有6至7塊,烤得唔會好乾亦食到五花腩油香,再加上秘製泰式辣醬汁,酸瓜,生菜非常惹味,口感豐富。 另外炸洋蔥圈好脆,炸漿唔厚,食得出入面洋蔥嘅質感,佢跟配茄汁,不過如果有sour cream 會更加好。整體來講,以$88可以食到呢個質素嘅漢堡已經算係不錯,下次可以再試埋佢個黑松露牛肉漢堡。

招牌五花腩漢堡

2022-03-03
招牌五花腩漢堡
2021-12-07 182 瀏覽
同事話上次我帶佢去食煲仔飯,今次帶返我去食好野,泊低架車,行幾步就有間門面幾有feel既食店,原來係外賣店,同事打算買返上車食既,店主係一家人經營, 媽媽係泰國人, 非常熱情, 另外仲有爸爸同囝囝,睇menu食物款式唔多,但都幾有特式,係泰式風味漢堡包同小食,見佢地開左張枱整野,借位黎影幾張相先.不得不試豬腩肉漢堡,揭開個包滿滿腩肉,腩肉鹹鹹地,有焦香,同事食果個魚餅堡好有泰國風味,下次我都想試下,薯條炸外脆內軟, 泰式炸雞粒非常香脆,配埋雞醬酸酸甜甜.影完拿拿聲跑返上車食,我已經忍唔到口啦,哩度食物好食,價錢合理,同事今次實在係好介紹啊.
同事話上次我帶佢去食煲仔飯,
今次帶返我去食好野,泊低架車,
行幾步就有間門面幾有feel既食店,
原來係外賣店,同事打算買返上車食既,
店主係一家人經營, 媽媽係泰國人,
非常熱情, 另外仲有爸爸同囝囝,
睇menu食物款式唔多,
但都幾有特式,係泰式風味漢堡包同小食,

見佢地開左張枱整野,借位黎影幾張相先.

不得不試豬腩肉漢堡,

揭開個包滿滿腩肉,腩肉鹹鹹地,有焦香,

同事食果個魚餅堡好有泰國風味,

下次我都想試下,

薯條炸外脆內軟,

泰式炸雞粒非常香脆,配埋雞醬酸酸甜甜.

影完拿拿聲跑返上車食,我已經忍唔到口啦,
哩度食物好食,價錢合理,
同事今次實在係好介紹啊.
2021-11-26
2021-10-14 480 瀏覽
深水埗給人的印象都是熱鬧和繁忙,但其實有一個很寧靜和舒服的地方,就是嘉頓後面,順寧道這裡。是很多人放狗和偷閒的地方。今天天氣有點涼,又不曬,沒塞車早了回到深水埗,有點時間就沒去平時吃的餐廳來這邊散下步。還發現了不錯的食店。主要是賣漢堡的,有些新鮮的搭配如軟殼蟹和五花腩。沒有堂食但走一小段路就到了風景明媚而且有座位的公園。買了一個套餐,有漢堡和汽水。現在這個時間途人也很少,正好享受悠閒的下午茶。公園步道的兩旁有石凳,還有剛好可以擺放食物的扶手位,在開揚寧靜的地方吃東西比在室內吃舒暢多了。既然人少少,又是吃漢堡,當然就用手拿了。漢堡的Size很好,厚度是剛好能一口咬下,又份量十足。我選的是牛肉漢堡,牛肉很多汁,牛味充滿整個包。麵包的部分也很香。牛肉沒有用上很多調味料,保留原汁原味,芝士的鹹香剛好能把牛肉味道提升。其他配料也很豐富,有生菜、番茄和較少見的洋蔥。須知洋蔥和牛肉真是絕配,很驚喜的配搭。還有清涼的可樂。雖然是肥宅餐,但這邊很適合散步,應該能平衡不少。吃得開心就好。

2021-10-07
5 分鐘 (堂食)
新開隱世黃店Burger外賣自取小店🎉 店主係好nice 90後年輕人💛 店主同屋企人一齊創立嘅生意✨ 媽媽係泰國人,所以就想用自己拿手廚藝,開間泰式風味burger店👍【招牌五花腩漢堡】 $68【經典牛肉漢堡】 $58.先要大讃一下招牌五花腩漢堡!漢堡即叫即整,五花腩煎得好香,相當厚同肥美,油香感重🤤 有種入口即溶嘅感覺!加埋特製泰式辣醬非常加分!泰式辣醬係多到有啲誇張😂 其實唔算好辣,但加咗醬汁就相當惹味同更有泰式風味!食完好想encore! (不過據我所知👦就覺得麻麻地個醬汁,口味嘅嘢人人不同👷‍♀️) 另一個經典牛肉漢堡夾有煙肉、芝士、牛肉、生菜、蕃茄同醬汁,牛肉都好厚,食得出有少量肉汁,CP值都好高!不過個人都係更鍾意佢嘅招牌五花腩漢堡多啲😋 每款漢堡嘅麵包皮都搽有牛油,軟熟熱辣辣,烘得好脆!呢啲細節都睇得出小店嘅用心,下次會想試吓其他口味漢堡同小食!

【招牌五花腩漢堡】 $68
【經典牛肉漢堡】 $58

2021-10-10 128 瀏覽
⭐️Thaiger⭐️📍:深水埗順寧道松鳴樓地下P1A號舖⏰:12:00pm-21:30pm(星期日休息)💰:人均$50-$100⭕️:現金、Alipay-經典牛肉漢堡- 💰58🌜漢堡有烘烤過 入面係美國特級牛肉 再加上蕃茄、煙肉同芝士等配料 牛肉好厚身又唔會乾 咬落去仲好juicy!!! 配料都豐富 由其係搭配左煙肉 煎得好香 口 但係成個包唔會好油膩 食落去啖啖肉 食完超級滿足😚推薦🙈-泰脆雞漢堡- 💰58🌜雞扒即叫即炸熱辣辣 外脆內嫩 超厚肉 配料都比到好足 睇相都見到啲沙律醬多到跌晒出黎🤣 重有青瓜同椰菜絲 中和反雞堡既油膩感 個漢堡大到完全夠兩個人食 性價比極高😚😚❤️-Thai炸雞丸- 💰35🌜雞丸外面係一塊腐皮 炸左好香口 好似魚餅 唔會太油 一份有9粒 好抵食既都💁🏻‍♀️🌟店舖充滿左泰式既裝修風格 主打賣泰式漢堡 位置都算偏僻 係寶血醫院後面 地鐵站落左都要行一段路先搵到🥲🥲佢地主要做外賣店 即叫即做 大約預10分鐘就拎到 舖頭外邊有張長凳可以坐下🙈不過夏天就預左好似火爐咁熱架啦🙈
⭐️Thaiger⭐️
📍:深水埗順寧道松鳴樓地下P1A號舖
⏰:12:00pm-21:30pm(星期日休息)
💰:人均$50-$100
⭕️:現金、Alipay

-經典牛肉漢堡- 💰58

-泰脆雞漢堡- 💰58

-Thai炸雞丸- 💰35

2021-09-30
10 分鐘 (堂食)
  • 經典牛肉漢堡
90s👦🐥情侶吃貨|😚飲食著數|🇭🇰hkfoodie🍽️(👦)自稱三星米芝蓮食評家(🐥)自稱拉麵沾麵專家👉 主打不專業食評🍽️👉 快閃飲食著數🤑____________👉 不專業食評🍽️.【招牌五花腩漢堡】 HK$68【經典牛肉漢堡】 HK$58.(👦) 今次👦主力介紹下深水埗小店,難得過黎呢邊,緊係最好就發掘下d新開既小店,位於深水埗嘉頓後面😂😂 小店係Burger外賣店,Burger選擇本身唔算多,睇Menu就會發現小店會加入泰式風味元素👍👍 .👦比較喜歡招牌五花腩漢堡加入泰式醬汁,味道會帶點酸辣,中意泰菜既朋友應該都會幾喜歡呢個Burger組合。而且睇相都見到五花腩都幾厚,做到啖啖肉既感覺👍👍 值得一提既係呢個漢堡包會用甜包,口感較軟熟😂😂 食落口既時候酸辣之中又會帶點甜味🌟🌟.而經典牛肉漢堡呢個組合,同其他Burger店食既個味差唔多,整體味道都唔錯。如果經過的話都可以一試支持下小店💛💛.👦總分評價:⭐⭐⭐(3/5)--- 食物:⭐⭐⭐(3/5)--- 性價比:⭐⭐⭐(3/5)____________
90s👦🐥情侶吃貨|😚飲食著數|🇭🇰hkfoodie🍽️
____________
👉 不專業食評🍽️
【招牌五花腩漢堡】 HK$68
【經典牛肉漢堡】 HK$58
👦總分評價:⭐⭐⭐(3/5)
--- 食物:⭐⭐⭐(3/5)
--- 性價比:⭐⭐⭐(3/5)
____________
5 分鐘 (堂食)
2021-10-04 34 瀏覽
在深水埗內街、由一對蠻Friendly的泰國母子開的Burger小店,外牆的彩繪霓虹燈設計很有特式,充滿異國風情。以外賣為主,只有一桌給食客坐下來邊Chill邊用餐。Burger價錢最貴的也不到$70,算很平民化,而且質素還不錯,值得一試。泰脆雞漢堡 $58炸雞厚身大大塊,香脆可口,亦保留熱騰騰的肉汁。其他配料包括青瓜、京蔥、紫薑、椰菜絲,混合沙律芥末醬,有點泰式清新感覺,中和炸雞的油膩感。經典牛肉漢堡 $58麵包有微微烤過,味道偏甜。漢堡扒用的是美國特級牛肉,牛味濃,肉汁豐富。除了還有蕃茄、沙律菜和半溶芝士,還有煎香的煙肉,增添一份鹹香,配合自製醬汁,整體Juicy惹味。Thai炸雞丸 $35Size剛好一口一粒,即炸熱辣辣,沾點泰式辣醬一起吃,香口惹味,是邪惡的小食!

泰脆雞漢堡 $58

經典牛肉漢堡 $58

Thai炸雞丸 $35
2021-10-03 30 瀏覽
位於深水埗既民族風泰式漢堡店🍔經過門口見到幾有特色 店舖主要做外賣 亦都可以選擇坐係門外嘅木凳食🍽-✨泰脆雞漢堡 ($58)漢堡有驚喜 配搭沙津醬青瓜 好juicy 中和反炸雞既油膩感 脆雞好大塊 仲有肉汁添 個漢堡包皮應該烘過嚟 食落一啲都吾淋 仲有少少脆口😋-✨經典牛肉漢堡 ($58)內有牛肉蕃茄沙律菜煙肉同芝士 芝士都幾多下 惟煙肉吾夠香口 再煎脆少少會更惹味-✨Thai炸雞丸 ($35)雞丸好大粒 味道幾特別 食落吾太似有雞味🤔
✨泰脆雞漢堡 ($58)
✨經典牛肉漢堡 ($58)
✨Thai炸雞丸 ($35)
雞丸好大粒 味道幾特別 食落吾太似有雞味🤔
2021-09-28 50 瀏覽
放假都要OT 放工梗係要獎勵自己最近屋企附近開左間新嘅漢堡包店💛聽嗰名就知同泰國🇹🇭有關鋪頭賣泰式burger 主要做外賣不過門口都見到有張長凳 可以坐低食今次就買左個burger combo獎勵自己😌🌟原隻軟殼蟹漢堡set($90)🍔🍣漢堡包非常足料😍有成隻手板咁大嘅軟殼蟹好鍾意burger嗰咖哩汁 少少辣但非常香夾埋一齊好似食緊炒咖哩蟹咁非常惹味🌟洋蔥圈粉漿比較厚 但就係因為厚所以更加脆口嗰粉炸得乾爽 唔會咬落去成口油👍🏻🌟巨峰提子梳打梳打用袋裝住🇹🇭好有去東南亞旅行買街邊飲品feel飲吓飲吓又好想去旅行🥲🧳
放假都要OT 放工梗係要獎勵自己
最近屋企附近開左間新嘅漢堡包店💛

聽嗰名就知同泰國🇹🇭有關
鋪頭賣泰式burger 主要做外賣
不過門口都見到有張長凳 可以坐低食
今次就買左個burger combo獎勵自己😌
原隻軟殼蟹漢堡

🌟原隻軟殼蟹漢堡set($90)
🍔🍣漢堡包非常足料😍有成隻手板咁大嘅軟殼蟹

🌟巨峰提子梳打
梳打用袋裝住🇹🇭好有去東南亞旅行買街邊飲品feel
飲吓飲吓又好想去旅行🥲🧳
2021-09-27 51 瀏覽
平時很少會在深水埗閒逛,今次去到位於順寧道松鳴樓的Thaiger。Thaiger裝修具泰國風情,雖然主打外賣,但門口有設一張小桌子供客人現場食用。經典牛肉漢堡 ($58)漢堡超級足料,中間配料有煙肉、芝士、生菜、蕃茄,醬汁分開了黑椒汁和番茄醬,有咬口有肉汁,滋味十足。炸雞丸 ($35/9粒)雞丸外表包裹着腐皮,剛剛炸出嚟香脆可口。

經典牛肉漢堡 ($58)

炸雞丸 ($35/9粒)
雞丸外表包裹着腐皮,剛剛炸出嚟香脆可口。
2021-09-26 45 瀏覽
深水埗新開嘅一間泰式burger店 呢間餐廳主要做外賣生意 平時食開都係美式漢堡第一次食泰式漢堡餐 估唔到都幾好食餐廳位置雖然隱世 但門口裝修都好搶眼門口仲可以打卡 好似去左泰國咁好有泰式風情 另外門口仲有一張長櫈同枱都可以堂食 不過因為今日天氣都好熱所以都係外賣拎返去屋企慢慢食外賣都出得好快 唔洗10分鐘到就有🌟Burger: 原隻軟殼蟹漢堡 $68仲好大隻炸軟殼蟹 蟹肉肉汁鮮甜配上泰國醬汁 濃郁泰式味道餡料份量都唔少 一啖都咬唔晒🌟Sides: 洋蔥圈 :$28洋蔥圈好大條 份量十足好少食有咁大舊既洋蔥圈即叫即炸 食落口仲熱辣辣 而且好香脆 入面仲香洋蔥味🍹Drinks: 巨峰提子梳打 $12特色飲品 好有夢幻效果而且佢包裝好有心思好似以前泰國買個啲街道飲品咁推介指數:7/10
深水埗新開嘅一間泰式burger店 呢間餐廳主要做外賣生意

而且佢包裝好有心思

好似以前泰國買個啲街道飲品咁

推介指數:7/10

2021-09-23 30 瀏覽
今次試一下這間位於深水埗長沙灣一帶的漢堡包小店,是偏向泰式風味的漢堡包店,選擇不多但每也很吸引!漢堡包、小食和飲品也有幾款供選擇。今次選了一個牛肉漢堡、泰式炸雞丸和泰式奶茶試一下。這間鋪面令人有一些去了旅行的感覺❤️座位不多,以外賣為主。❤️經典牛肉漢堡 HKD 58 - 店主即場炮製,十分新鮮,牛味頗濃,肉質鮮嫩有油脂感,加上蕃茄生菜等,中和油膩感,是不錯的漢堡包,性價比也不錯。❤️Thai 炸雞丸 (九粒)HKD 35 - 有驚喜的小食,炸得剛好,不會太油,淡淡雞肉味,很滋味,還有泰式辣醬可以配。❤️正宗泰式奶茶 HKD 28 - 有一些泰式香料味,不錯的選擇。總括來說是不錯的小店,比起很多賣百多元的漢堡包店還好吃!建議配小食雞肉丸,推介!

叫thaiger 好似老虎咁好有型!同埋主打賣泰式漢堡o既小店都係第一次見,佢坐落o係深水埗嘉頓麵包行入少少,比較寧靜無咁嘈雜o既一個位置。同好多burger 店一樣,佢都係做外賣為主,但外面有個門口位,人少少可坐o係o個度食。尤其店家用心將o個個位包裝到好靚,本身木造設計已經令人聯想起spa house,佢仲掛上大張鮮艷顏色o既曼陀羅彩繪,配上閃燈,簡直係gimmick,打咭一流呀!叫得自己做泰式,間鋪真係有得叫以泰式炸雞或者魚餅整成o既burger,而小食都有無骨鳳爪同蝦餅揀wo。我試o左一個原隻軟殼蟹漢堡($68),賣相唔錯,隻蟹突晒出o黎大件夾盛惠,食落又十分鹹香鬆脆。o係下面d 蕃茄、生菜同洋蔥部份淋o左一款黃色醬汁,一般實以為係yellow mustard 啦,但係食落反而似咖哩汁,味道幾特別。而且個醬富有顆粒,可能再加o左辣粉都唔出奇,所以個包會有d 辣~解辣最好就係飲番下凍o野喇!d burger 升做combo 加$20 起,視乎你配咩o野drink。泰式奶茶夠風味,龍眼冰或者梳打又夠消暑,叫o左個巨峰提子梳打(共加$22)。包裝好特別,係用膠袋盛載,好有去東南亞旅行

原隻軟殼蟹漢堡 ($68)

食物

解辣最好就係飲番下凍o野喇!d burger 升做combo 加$20 起,視乎你配咩o野drink。泰式奶茶夠風味,龍眼冰或者梳打又夠消暑,叫o左個巨峰提子梳打(共加$22)。包裝好特別,係用膠袋盛載,好有去東南亞旅行o係街邊檔買o野飲o既畫面!
巨峰提子梳打 (連chips 加$22)
巨峰提子梳打

Combo 仲有個chips/洋蔥圈,揀o左後者,都炸得幾香口。其實呢個位都幾近嘉頓山,下次一於買外賣上去野個餐都好~
洋蔥圈
原隻軟殼蟹漢堡 ($68)
食物
巨峰提子梳打 (連chips 加$22)
2021-09-21 38 瀏覽
好味,好啱我胃口,肉質新鮮、原隻軟殼蟹漢堡一流,勁推介,經典牛肉漢堡老公都話唔錯,包好大個,食唔晒,比老公食埋。小小店舖幾有特色,袋裝飲汁好有泰國feel, 魚餅、洋蔥圈都好好味
2021-09-11 49 瀏覽
這間漢堡店是新開的,主要是外賣生意,也有堂食,但留意只有一張枱.位於嘉頓山附近,店舖在車行街那邊,店舖門口好搶眼,以泰式設計,門口是用木牌切成,掛著一塊民族風的布,門口有到張長椅和一張枱,可供客人使用.店鋪名字有泰文的霓虹燈字樣,雖然看不懂,左整個感覺好有泰國風味,打卡一流🙂本身想堂食,但去到都有幾pair 人在等待,可惜只能外賣. 見到附近車行的人也不時會過來外賣,都深受他們的喜愛外賣出得幾快,即叫即做,約10分鐘左右便可取,拿回家也是熱的 😌💠經典牛肉漢堡 🐮🍔$58Classic Beef Burger 試了經典牛肉漢堡,入面有好多餡,有牛肉、蕃茄、煙肉,沙律菜和芝士,所有食材也是十分新鮮👏🏻漢堡包超大個🙀所以餡也是十分足料而多. 一口咬咬不到,還爆餡,超誇張😹麵包皮厚身大塊,好軟腍,煙肉兩大塊,不油膩而且不會太咸,牛排多肉又厚,食落好juicy,肉汁豐富.食完超飽肚💠Thai 炸雞丸 🐔🍢 $35Thai Style Fried Chicken Meatball本身想要薯條,不過當天賣完,所以試了款特色小食炸雞丸,雞丸大粒,入面有餡,所以不會很dry.味道不像雞,反而有些像豬肉

💠經典牛肉漢堡 🐮🍔$58
Classic Beef Burger

💠Thai 炸雞丸 🐔🍢 $35
本身想要薯條,不過當天賣完,所以試了款特色小食炸雞丸,雞丸大粒,入面有餡,所以不會很dry.味道不像雞,反而有些像豬肉味😹😹幾特別

🔹芬達 $8

雖然位置不近地鐵站,但值得一食,而且是良心小企業,會支持,見有賣泰國珍奶 🧋,下次再去會試試. ☺️☺️