Thai Fire

2025-07-18 180 瀏覽
𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸𝘀🐮 泰牛 (泰式奶茶沙冰)$68🥤百香果沙冰 $58兩杯沙冰都好大杯而且味道都好濃郁!當日食嘅時候都見張張枱都有人嗌,就知一定係好嘢!推薦🌟𝗠𝗮𝗶𝗻🍗 斑蘭炙鳳 (半隻) $188 呢個燒雞好有驚喜!平時都好少嗌燒雞,因為驚會燒到嚡熠熠咁,但呢一個連雞胸都唔會覺得好乾!而且好惹味但又唔會太鹹,唔使點醬汁已經夠晒好食!🌶️ 香辣泰火醬雞粒炒飯 $118 炒飯炒得好乾身,加埋醬汁,辣辣地咁好惹味😋不過唔食得辣嘅朋友就可能要叫定嘢飲,小編平時食開三小辣都係覺得啱啱好😂🥘 青咖喱配薄餅(雞) $138呢個比起頭先兩樣就遜色少少,青咖喱味道偏鹹少少,同埋如果可以有多啲椰漿就更加好𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁🌈 彩虹椰汁糕 $50餐廳整體食物質素都好好,而且價錢都唔算貴,如果套餐嘅嘢啱食嘅話仲抵,啱晒同朋友聚會嘅時候過嚟食😋-味道: 8.5/10服務: 8/10回頭率: 8.5/10總評: 8.5/10
𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸𝘀

服務: 8/10
回頭率: 8.5/10
總評: 8.5/10

2025-07-15 215 瀏覽
最近去咗「Thai Fire」食飯,真係一間唔錯嘅泰菜餐廳🌟 餐廳裝潢有特色,環境舒適,幾有氛圍。炙鳳🍗係全隻泰式燒雞,外脆內嫩,醃製得非常入味,停唔到口😋冬陰公🍲酸辣開胃,蝦肉新鮮,味道濃郁,真係好味😋蝦醬通菜 🥬通菜炒得剛剛好,蝦醬嘅味道突出👍菠蘿冰🍍清新可口,夏天飲啱曬,甜中帶酸,好正🍧泰火特飲🍹色彩繽紛,味道獨特,清涼消暑彩虹甜品🌈哩個甜品非常吸引,七彩顏色,色彩繽紛,口感滑順,令人回味✨Thai Fire 真係一個唔錯嘅選擇,無論係環境、服務定係食物質素都好好,下次會再來試下其他菜式👍🏻

炙鳳🍗
係全隻泰式燒雞,外脆內嫩,醃製得非常入味,停唔到口😋

冬陰公🍲
酸辣開胃,蝦肉新鮮,味道濃郁,真係好味😋

蝦醬通菜 🥬
通菜炒得剛剛好,蝦醬嘅味道突出👍

菠蘿冰🍍
清新可口,夏天飲啱曬,甜中帶酸,好正🍧

泰火特飲🍹
色彩繽紛,味道獨特,清涼消暑

彩虹甜品🌈
哩個甜品非常吸引,七彩顏色,色彩繽紛,口感滑順,令人回味✨

Thai Fire (觀塘)觀塘開源道71號王子大廈9樓A號舖好靚架特飲同甜品,被網上食物圖片吸引而來! 泰國菜幾合我胃口,酸甜辣味道濃,能令人增加食慾。前菜是柚子泰式鳳爪,清新柚子肉,個汁酸酸辣辣開胃冬陰公湯,好喜歡香茅味,同前菜夾返味,一樣是酸酸辣辣咁!重番茄味,有蝦同青口,大量菇,好飲有層次無骨雞,海南雞架,做到皮肉都滑蝦油海鮮炒飯,入面有蝦、青口味。比較特別是蝦油,鮮上鮮架感覺!泰式炒飯會比港式濕潤同多調味,唔油贖好好食!彩虹色千層糕好靚,仲有成4件,qq彈彈好靚,要一層層唔同顏色蒸泰火特飲搶眼架藍紅,仲有bear 做冰,碟豆花來的。 綠色那杯是斑蘭茶#好去處 #igable #假日好去處 #life #foodie #dining #cuisine #instafood #traveller #restaurant #
Thai Fire (觀塘)
觀塘開源道71號王子大廈9樓A號舖

前菜是柚子泰式鳳爪,清新柚子肉,個汁酸酸辣辣開胃

無骨雞,海南雞架,做到皮肉都滑

2025-07-09 170 瀏覽
一般东南亚菜馆主打便宜份量大,好难找到漂亮精致的,这间带VIP房的高端餐厅主打泰式风味,环境简约。两人用餐,点了六道菜,不算平价但吃得很满意✨泰火特饮 💰48清爽的柠檬🍋‍🟩薄荷味,甜度刚好,适合配重口味的菜。✨椰子沙冰 💰58椰香🥥浓郁,冰沙细腻,甜而不腻,解辣不错。✨酱香蹄膀 💰388招牌硬菜,蹄膀炖得软烂,酱汁偏甜,分量足,3-4人分享也足够✨泰式无骨凤爪 💰78(小份)酸辣开胃,凤爪脆爽,柠檬香突出,但分量较少✨凤尾虾金边粉 💰128虾肉🍤新鲜,粉炒得干爽,调味偏淡,搭配辣椒粉更佳。✨甜品4件 💰50经典的泰式甜点,中规中矩人均💰:300➕📍觀塘開源道71號王子大廈9樓A號舖
✨泰火特饮 💰48
清爽的柠檬🍋‍🟩薄荷味,甜度刚好,适合配重口味的菜。
✨椰子沙冰 💰58
椰香🥥浓郁,冰沙细腻,甜而不腻,解辣不错。
✨酱香蹄膀 💰388
✨泰式无骨凤爪 💰78(小份)
酸辣开胃,凤爪脆爽,柠檬香突出,但分量较少
✨凤尾虾金边粉 💰128
虾肉🍤新鲜,粉炒得干爽,调味偏淡,搭配辣椒粉更佳。
甜品4件 💰50
经典的泰式甜点,中规中矩

人均💰:300➕
📍觀塘開源道71號王子大廈9樓A號舖
2025-07-07 220 瀏覽
今日下午,約咗朋友喺觀塘食飯,進行一年一次嘅敘舊分享聚會,但係一出街,就感到熾熱嘅陽光,超曬,即刻令我諗起想去泰國,飲番杯消暑嘅嘢飲。所以,朋友即刻問AI,睇吓有邊間泰國菜可以食。朋友講咗幾間嘅名,我就負責上OpenRice,睇吓啲評價。第一間睇咗Thai Fire, 覺得唔錯,就揀咗呢間啦。果然,真係幾好食。最重要嘅係,個環境夠正!有音樂,有Figure,仲有梳化位可以坐,仲要本身間餐廳嘅枱同枱之間有一定嘅距離,傾計唔驚嘈到其他枱😆一上枱嘅係飲品,超驚喜!除咗超靚嘅顏色配搭之外,仲要其中一杯有隻熊仔冰喺上面,實在太吸睛了!午餐仲要可以加錢配搭小食,我哋兩個人食兩個小食+兩個主菜+2杯飲品,完全覺得係超級飽。個人覺得可以三個人食都得。

2025-07-05 190 瀏覽
昨日喺觀塘覓食嘅時候喺OpenRice見到觀塘有一間泰國餐廳啲相幾吸引,所以就決定lunch在這裏解決👻「Thai Fire 」裝修環境不錯,而且座位寬敞坐喺度幾舒服😙😙😙泰火特飲……賣相已經很精緻打卡一流,味道也不錯!燒雞蛋飯(椰飯)……雞髀上同埋有隻煎荷包蛋個椰汁飯也不錯雞髀肉質都OK!無骨雞撈檬……個無骨雞撈檬有蘿蔔絲青瓜絲同埋大豆芽菜啲大豆芽菜好爽口! 雞件肉質亦不差椰汁雞湯個椰汁雞湯足料,味道不錯
泰火特飲……賣相已經很精緻打卡一流,味道也不錯!
椰汁雞湯個椰汁雞湯足料,味道不錯
2025-06-27 282 瀏覽
🔖位於觀塘王子工業大廈 隱蔽泰國餐廳即使係樓上舖依然人氣滿滿 建議提前book位主打泰式料理 每一道菜都好出色😋🍴裝修泰式風 環境舒適 座位闊落·`♡·柚子沙律天氣太熱 最鍾意食啲開胃嘢一見到柚子就覺得好啱夏天食🧡大蝦鮮美彈牙 搭配柚子酸酸嘅味道 好清新好甜 超級爽口·`♡· 春卷外層酥酥脆脆 炸得啱啱好 脆而不膩 十分惹味·`♡·斑斕炙鳳火候和調味都很好 十分脆口 整隻雞色澤金黃 皮脆肉嫩 帶有淡淡嘅斑斕香氣 香氣撲鼻 真係一啲都唔失望😉·`♡·泰牛打卡一流😛牛牛造型冰塊好得意 底下係泰式奶茶沙冰 奶茶味夠濃 ·`♡·菠蘿冰好Fresh 清涼可口🆒·`♡·彩虹椰汁膏必食人氣甜品🌈 既吸睛又打卡嘅彩虹椰汁膏 💕口感Q彈 椰味濃郁 甜度適中✔️加一服務費 '͜' ​​​抵食程度:🌕🌕🌕🌕🌑 '͜' ​​Encore程度:🌕🌕🌕🌕🌑
🔖位於觀塘王子工業大廈 隱蔽泰國餐廳

斑斕炙鳳
菠蘿冰&泰牛
彩虹椰汁糕
2025-06-21 393 瀏覽
觀塘大廈泰菜|$461/人歎足7道 $138 豬頸肉炒金邊粉最抵食觀塘工廠區隱藏黃昏泰菜,兩人點齊招牌菜: 🍗 香脆嫩雞($188)→ 雞腿嫩滑不柴 🥩 泰式燒牛沙律 ($168)→ 烤牛肉片配青木瓜絲 → 酸辣汁另上可自調 🍜 豬頸肉炒金邊粉 ($138)→ 鑊氣足→ 豬頸肉炭香突出 →不油膩,蕃茄茄汁底🥣 小冬陰功 ($168)→ 酸辣平衡 兩人份剛好 ,超推薦🍑 水蜜桃沙冰 ($58)→ 果肉打碎 甜度自然 🥥 彩色椰汁西米糕 (4件$50)→ 椰香濃 飯後解辣
觀塘工廠區隱藏黃昏泰菜,兩人點齊招牌菜:
🍗 香脆嫩雞($188)
→ 雞腿嫩滑不柴

🥩 泰式燒牛沙律 ($168)
→ 烤牛肉片配青木瓜絲
→ 酸辣汁另上可自調
🍜 豬頸肉炒金邊粉 ($138)
→ 鑊氣足
→ 豬頸肉炭香突出
→不油膩,蕃茄茄汁底
🥣 小冬陰功 ($168)
→ 酸辣平衡 兩人份剛好 ,超推薦
🍑 水蜜桃沙冰 ($58)
→ 果肉打碎 甜度自然
🥥 彩色椰汁西米糕 (4件$50)
→ 椰香濃 飯後解辣

2025-06-20 343 瀏覽
位於觀塘王子大廈樓上一間泰菜餐廳,整幢商業大廈,只得一家食肆,這裏非常人氣,晚上七點已經滿座,這裏廚師都是泰國人,所以做得泰菜非常正宗👍▪️柚子拼鳳爪無骨鳳爪酸酸辣辣,而且辣勁十足非常惹味,襯托返甜甜酸酸的柚子,就是前菜相當開胃▪️炭燒豬頸肉豬頸肉份量超大好抵食,肉質爽口彈牙又軟腍,沾上泰式甜辣醬,好味道▪️蝦油海鮮炒飯海鮮炒飯非常有鑊氣,飯粒粒粒分明又唔油膩,加了蝦油調味相當香口,海鮮有青口、小帶子和大蝦▪️炸春卷喜歡春卷的皮酥脆又薄身,包住炒得惹味嘅餡料肉碎、紅蘿蔔絲、木耳絲和芹菜,點上最佳拍檔甜酸醬,非常唔錯▪️彩虹椰汁糕自家製椰汁糕,彩虹賣相超靚,口感煙靭充滿椰汁香,作為飯後甜品一流▪️龍眼冰超級清甜又濃郁嘅龍眼味道,非常有泰國傳統風味▪️泰牛店舖最受歡迎的飲品,泰牛就係係泰式奶茶沙冰,而且仲有一隻牛牛冰塊超得意,奶茶味超濃而且唔甜,夏天飲就最啱

▪️柚子拼鳳爪

▪️炭燒豬頸肉

▪️蝦油海鮮炒飯

▪️炸春卷

▪️彩虹椰汁糕

▪️龍眼冰
超級清甜又濃郁嘅龍眼味道,非常有泰國傳統風味

▪️泰牛

• 泰牛沙冰
2025-06-20 313 瀏覽
放工同朋友行完街就搵吓附近有咩食見有間好近APM嘅樓上泰國菜 就去試試位置好方便😎🍹泰火特飲 - 好可愛既熊仔冰, 唔會太甜, 打卡唔錯🍹芒果沙冰 - 超大杯, 好驚喜仲有好多芒果粒粒冰, 超有口感🍤炸蝦餅 - 蝦餅外脆內嫩, 口感實肉, 佢配既醬有小小辣, 唔食得辣嘅我都接受到🍲蝦油海鮮炒飯 - 好有鑊氣, 炒飯粒粒分明, 有大蝦同青口都好新鮮, 飯內仲有菠蘿粒🍖泰式醬香蹄膀 - 估唔到超大份, 肉質超腍一夾就食到, 肉加埋皮包上生菜, 九層塔再加埋兩款酸辣醬汁非常惹味!! 必叫之選! 🍮彩虹椰汁糕 - 淡淡椰香味, 煙煙韌韌, 仲要唔會好甜, 超推!19:00 開始就好多人建議遲放工既朋友仔要book定位好d食到飽飽咁 每人都唔洗$500 落樓😎
放工同朋友行完街就搵吓附近有咩食
見有間好近APM嘅樓上泰國菜 就去試試
位置好方便😎

🍹泰火特飲 - 好可愛既熊仔冰, 唔會太甜, 打卡唔錯

19:00 開始就好多人
建議遲放工既朋友仔要book定位好d

食到飽飽咁 每人都唔洗$500 落樓😎

2025-06-19
  • 彩虹椰汁糕
2025-06-11 581 瀏覽
整體用餐體驗非常好✨,食物質素高🍽️,味道正宗😋,令人回味。🍊🦐 大蝦柚子沙律 清新爽口,柚子多汁微酸,大蝦彈牙,配料豐富,平衡感十足,帶點微辣,令人想追住食🍤🍋 海鮮冬陰功湯 湯底酸辣得宜,香茅、青檸葉味道突出,飲完開胃🥟泰式咖哩角 炸得酥脆,餡料香辣有層次🐥 斑蘭灸鳳外皮微焦帶香,斑蘭葉香氣滲入肉裡,唔會過鹹🍜甜酸鳳尾蝦金邊粉 甜酸適中,炒得乾爽唔黏口,花生碎加分🌈🥥 彩虹椰汁糕 色彩繽紛,椰香濃郁,煙韌中帶滑;🥭🧊 芒果沙冰 同 🍑 水蜜桃沙冰 味道清新自然,消暑一流;🧋🍃 泰式奶茶 茶味濃郁,奶香十足但唔膩,甜度啱啱好。餐廳環境乾淨舒適,職員服務有禮🙏,出餐速度快🚀。整體嚟講係一餐非常滿足嘅泰式晚餐🇹🇭
🍊🦐 大蝦柚子沙律
🍤🍋 海鮮冬陰功湯
湯底酸辣得宜,香茅、青檸葉味道突出,飲完開胃
🥟泰式咖哩角
炸得酥脆,餡料香辣有層次
🐥 斑蘭灸鳳
外皮微焦帶香,斑蘭葉香氣滲入肉裡,唔會過鹹
🍜甜酸鳳尾蝦金邊粉
甜酸適中,炒得乾爽唔黏口,花生碎加分
🌈🥥 彩虹椰汁糕 色彩繽紛,椰香濃郁,煙韌中帶滑;
🥭🧊 芒果沙冰 同 🍑 水蜜桃沙冰
味道清新自然,消暑一流;
🧋🍃 泰式奶茶 茶味濃郁,奶香十足但唔膩,甜度啱啱好。

餐廳環境乾淨舒適,職員服務有禮🙏,出餐速度快🚀。
整體嚟講係一餐非常滿足嘅泰式晚餐🇹🇭

2025-06-05 629 瀏覽
又係官塘,仲要係喺一座寫字樓裡邊的食肆,感覺比較少有,以前來親官塘,除咗APM,鱷魚恤大厦之外,好多時啲食肆都係喺工業大厦裡邊🤪🤪呢間係泰國菜亦都係私房菜餐廳,裝修都幾靚,亦有啲大象的decorate。“炸物拼盤”貪佢乜都有,total有12件,分別有雞翼,咖喱角,魚餅,蝦餅4樣嘢,每樣3件。雞翼香口脆卜卜,魚餅有魚味,蝦餅有蝦味,唔錯唔錯。“斑蘭炙鳳”有特色,味道濃郁,半隻都幾多,食到停唔到手,建議趁熱辣辣時食,味道至佳。“泰火什菜”勁多菜,有椰菜花栗米西蘭花...補番呢幾日少食蔬菜的quota,真係要食多d蔬菜,對身體有益㗎,泰式煮法更加惹味;試過“白牛”、“黑牛”、今次第一次試“綠牛”,感覺特別,綠色的雪糕及黑色的熊仔冰相映成趣,而“菠蘿冰”飲嘅同時亦可以食到菠蘿粒粒都可以好開心,4件彩虹椰汁糕代替了平時食開的芒果糯米飯,有新意,有椰汁,有彩虹,又不會太甜更加開心。

2025-06-04 585 瀏覽
放工想同朋友食餐泰國菜,又唔想同人逼,終於揾到間高質,環境又舒適嘅泰國餐廳Thai Fire位於觀塘工業區,平常最繁忙嘅地帶,以為入到嚟會好逼,但竟然裝修好似西餐廳咁靚平日夜晚+早到,仲未算太多客人,位置又闊落舒適,終於可以安靜地食餐飯有各種泰式小食,但夏天口渴,先叫兩杯嘢飲叫咗杯綠牛同一壺蜂蜜香茅茶,綠牛上面真係有隻牛牛,打卡一流,蜂蜜香茅茶就適合我,少甜加埋香茅嘅香氣,解膩必備泰火什菜好耐冇喺街外食過新鮮脆口嘅雜菜,加上蒜香同微微辣味,覺得係最近食過最好食嘅蔬菜福袋一開始真係唔知咩係福袋,後來先知原來係菜包肉,味道協調得非常好,新鮮蔬菜+香口肉粒,微酸檸檬汁適當地解油膩,非常適合嘅配搭醬香蹄膀好耐無食過豬腳,仲要唔韌唔硬,配各種調味醬汁同蒜粒,加上蔬菜,相當滿意,但真係太大份,兩個人都食唔完甜品真係非常喜歡糕點,仲要係色彩繽紛嘅千層糕,令人非常有食慾,作為修尾,配埋清咧嘅茶剛剛好食到食唔曬,埋單都係每人四百幾,高質嘅一餐泰餐,值得!

有各種泰式小食,但夏天口渴,先叫兩杯嘢飲

泰火什菜

福袋

醬香蹄膀

甜品

食到食唔曬,埋單都係每人四百幾,高質嘅一餐泰餐,值得!

2025-06-04 525 瀏覽
天最適合食泰國菜,最近就同fd去左位於觀塘bookmark左好耐既【Thai Fire】。餐廳位置寬鬆、唔算好多人流。同一班fd聚會一流。青木瓜沙律:爽脆青木瓜絲配番茄、花生、炸蒜同辣椒,酸辣開胃!魚露同青檸汁調味啱啱好,有少少辣、夏天食超refreshing。椰汁鷄湯:湯底香濃滑溜,椰奶味突出但唔會膩,雞肉嫩滑,仲有各種蘑菇同香茅增添風味。飲完成個人都暖笠笠~炸物拼盤:包括咖喱角、魚餅、蝦餅、香茅鷄翼。魚餅彈牙有香茅味,點甜辣醬更惹味、蝦餅真材實料蝦肉,炸到金黃脆身。拼盤份量足,一次過試晒多款泰式小食!泰火醬雞粒炒飯:炒飯鑊氣十足,雞粒嫩滑,泰火特製醬香辣惹味、有少少蝦醬feel。彩虹千層糕:顏色繽紛好吸睛!層層軟糯,椰香濃郁,甜度適中。綠奶:綠奶滑甜度剛好,飲落有淡淡茉莉花花香泰火特飲:打卡必點!蝶豆花天然藍色漸層好夢幻,玫瑰糖漿香甜,小熊冰融化都唔會淡味。味道清新,影相一流~

彩虹千層糕:顏色繽紛好吸睛!層層軟糯,椰香濃郁,甜度適中。

綠奶:綠奶滑甜度剛好,飲落有淡淡茉莉花花香

2025-06-03 536 瀏覽
今日同屋企人嚟食飯,叫咗個四人套餐,加$30轉冬陰功湯,再加多個菜,真係食到超飽!成餐飯由頭到尾都好有水準。先講飲品已經好驚喜,芒果沙冰同水蜜桃沙冰果味超濃,口感順滑,有果肉㗎,完全係消暑神器!泰式奶茶夠香濃,煉奶調味剛剛好,唔會過甜,入口順滑又帶點茶香,飲落真係好滿足。龍眼冰透心涼,冰沙夠細滑,加埋清甜龍眼,甜而不膩,一路飲有蜜糖香味,啱晒飯後解膩。大蝦柚子沙律清新開胃,柚子清甜加埋爽口大蝦,整體感覺好清爽,但真係幾辣,如果怕辣嘅人要留意!不過我屋企都食得辣所以ok!泰式咖喱角外皮香脆,內餡濃郁,有淡淡甜味,好適合做餐前小食。冬陰功湯絕對係升級得值,酸辣味完美平衡,蝦肉爽口彈牙,加埋香茅、南薑啲香料,層次感十足,份量亦都好足夠,多過四碗。薑汁芥蘭清爽又夠鑊氣,雖然無乜薑汁味,但芥蘭爽脆,簡單得嚟超好食。甜酸鳳尾蝦金邊粉酸酸甜甜,蝦又大隻又新鮮,配埋彈牙金邊粉,一啖接一啖停唔到口!班蘭灸鳳其實係一隻燒雞,賣相一百分,同埋好大份,四個人都食唔晒。最後,彩虹椰汁糕色彩繽紛,口感煙韌,椰香濃郁,每層味道都好均衡,完美收尾!今日呢餐絕對係大滿足!成枱菜色樣樣出色,味道層次豐富,材料新鮮,啱晒一

今日呢餐絕對係大滿足!成枱菜色樣樣出色,味道層次豐富,材料新鮮,啱晒一家人一齊開心聚餐,最後四個大人捧住個肚走,好滿意!