2020-02-11 206 瀏覽
最近真係愛上西貢呢個地方行吓hea吓 好快就一日好好為接下來既工作叉足電🧄蒜蓉包x2🧈蒜蓉牛油雞翼x4🍤吉列大蝦x2🍟松露醬配薯條一個看似普通既拼盤 當中暗藏玄機蒜蓉牛油雞翼好香 唔會太油 唔會有雪藏味 松露醬都好重松露味 店家落足本 加左好多松露相反 蒜蓉包同吉列大蝦就不過不失 係有啲硬姐 略嫌稍為overcook個包真係好軟加埋重蛋味既炒蛋配合埋蟹肉的確好夾 仲有秘製醬汁(好似千島醬)既味道令到個包酸酸甜甜咁 唔會食到好膩好滯不過薯條有啲乾身好在有拼盤既松露醬或者薯條變做沙律菜或者其配菜可能會更好
最近真係愛上西貢呢個地方

Appetizer combo 特色拼盤
蟹肉蛋軟包配秘製醬汁+薯條加
  • 蟹肉蛋軟包配秘製醬汁+薯條
2020-01-03 2696 瀏覽
西貢海傍的「市場街」裡面,有很多主打咖啡飲品,跟類似日本式休閒輕食的西餐店,食客即使只是選擇光顧下午茶茶餐食品,也能讓食客能呆在餐廳裡面,偶然打發一個下午的時間。例如其中一間的日式西餐廳「.TAPS」,「.TAPS」飲品餐牌裡面原來也有很多日式的咖啡飲品,還有紅茶類的水果飲品,當中包括我近期最喜歡的手調飲品「蜜桃紅茶」。進入「.TAPS」的樓面之後,我發現「.TAPS」裡面的檯櫈,大多數都是由木材製作而成,所以這間日式西餐廳「.TAPS」,還隱約有少許文化氣息書卷味。另一方面,我意外發現到原來「.TAPS」裡面的飲品,還有另一個價錢任飲飲品的「飲品放題」套餐,食客只要願意付出港幣七十八元,就可以在指定時間任選指定飲品享用。不過,由於我今次在「.TAPS」裡面的下午茶「煙肉紐倫堡香腸配日本流心蛋湯烏冬」套餐的價錢也不便宜,需要港幣六十二元,所以我最後放棄了選擇「飲品放題」。「.TAPS」下午茶茶餐裡面配的免費飲品,主要以咖啡跟紅茶為主,所以「.TAPS」「水蜜桃紅茶」,就算揀選一些味道比較甜的手調紅茶飲品,例如冰凍的「蜜桃紅茶」飲品也不成問題。於是我選擇了享用「.TAPS」下午茶茶餐裡面

於是我選擇了享用「.TAPS」下午茶茶餐裡面,有少許甜味的湯烏冬食品「煙肉紐倫堡香腸配日本流心蛋湯烏冬」,配凍飲飲品「蜜桃紅茶」。

「煙肉紐倫堡香腸配日本流心蛋烏冬」裡面的湯底在我初初試飲的時候,因為發現湯底味道偏甜,所以曾經一度以為甜味的湯底,是用上了類似魚湯的材料去煮。

但是由於我最後沒有問過「.TAPS」裡面的侍應,所以始終無法深入了解「煙肉紐倫堡香腸配日本流心蛋烏冬」裡面湯底,究竟選用了什麼材料去煮。

至於「.TAPS」下午茶「煙肉紐倫堡香腸配日本流心蛋烏冬」裡面的「流心蛋」,「流心蛋」裡面的蛋黃已經差不多快熟透,所以令「煙肉紐倫堡香腸配日本流心蛋烏冬」裡面流心蛋的實際口感稍為扣了分。

至於「煙肉紐倫堡香腸配日本流心蛋烏冬」裡面餸菜的其他部分,煙肉的實際厚度比我預計來得更厚,但是稍為缺乏被煎過的煙肉,裡面的油煙燻香味。

至於下午茶茶餐裡面的「煙肉紐倫堡香腸配日本流心蛋烏冬」,「煙肉紐倫堡香腸配日本流心蛋烏冬」重點部分食品「紐倫堡腸」雖然只是一條豬肉腸,但是口感卻十分彈牙,成為整碗烏冬裡面口感最有吸引力的食品。

至於「紐倫堡腸」裡面的味道稍為有少許的辣味,不知道是否因為「紐倫堡腸」製作時,疑似加入像「黑椒」的材料,令色澤偏黑的「紐倫堡腸」味道也變辣。

「煙肉紐倫堡香腸配日本流心蛋烏冬」裡面除了有一大塊煙肉、一條由豬肉製作而成的紐倫堡腸,跟一枚被切成兩半的日本流心蛋之外,就沒有其他例如蔬菜的配菜,只有肉食配菜而已。

由於「.TAPS」侍應端着整碗的「煙肉紐倫堡香腸配日本流心蛋烏冬」製成品,送到我的面前。結果我再花時間為烏冬拍攝之後,烏冬實際溫度已經稍為變涼了。

所以我享用「煙肉紐倫堡香腸配日本流心蛋烏冬」,喝了一口味道偏甜的湯底之後,就發現「.TAPS」的「煙肉紐倫堡香腸配日本流心蛋烏冬」,欠缺了熱騰騰的口感。

至於「煙肉紐倫堡香腸日本流心蛋烏冬」裡面的流心蛋,「.TAPS」選擇把本來半熟的流心雞蛋直接切開,結果令流心蛋裡面的蛋黃太早凝固,欠缺蛋黃裡面的半熟感覺,蛋黃的甜味也變得不太明顯。
煙肉紐倫堡香腸配日本流心蛋烏冬

至於「煙肉紐倫堡腸配日本流心蛋烏冬」裡面的烏冬麵條,我覺得烏冬麵條的實際口感稍嫌偏硬,亦未能夠完全吸收烏冬湯底裡面的濃厚甜味。

我享用試喝「煙肉紐倫堡配日本流心蛋烏冬」裡面的甜味湯底之後,終於發現甜味湯底裡面味道的實際來源,不是我最初以為的魚湯,而是像甜味的日本醬油湯底。

至於「.TAPS」下午茶裡面的紅茶飲品,由於「.TAPS」下午茶餐牌沒有註明什麼口味的紅茶飲品,才算是下午茶套餐裡面的指定免費跟餐「紅茶」飲品。

所以我都詢問過「.TAPS」負責寫單的侍應,究竟下午茶茶餐可以免費配什麼口味的「紅茶」飲品後,才能確認「蜜桃紅茶」也屬於免費跟餐的飲品之一。

我選擇「下午茶餐」裡面的「煙肉紐倫堡腸配日本流心蛋烏冬」,以及跟餐飲品「蜜桃紅茶」之後,「蜜桃紅茶」很快已經製作完成,由侍應端着飲品送到我的檯面面前。

「.TAPS」裡面負責製作飲品的水吧店員,選用了一個有耳朵厚身玻璃杯,盛載甜味的「蜜桃紅茶」飲品,飲品裡面的蜜桃紅茶色澤,呈現紅彤彤一片的鮮艷顏色。
(凍)蜜桃紅茶

「蜜桃紅茶」裡面的紅茶味道本來就已經很濃厚,但是加入了甜味蜜桃果汁跟濃郁紅茶飲品之後,蜜桃裡面的濃厚甜味,便直接壓倒了紅茶茶味,變成沒有氣泡的甜味蜜桃果汁紅茶飲品。

由於「.TAPS」擁有有耳朵的玻璃杯,所以整體上享用「蜜桃紅茶」飲品,實際上沒有遇到問題,只是「蜜桃紅茶」裡面的蜜桃甜味太強,強到讓我在飲品裡面找不到新鮮蜜桃而已。

加上「蜜桃紅茶」實際製成品味道實在太甜,又沒有新鮮蜜桃,所以我一直覺得,覺得「.TAPS」店員可能還有在「蜜桃紅茶」飲品裡面加入甜味糖漿調味。

不過,有甜味的「蜜桃紅茶」飲品,實際甜味味道總比沒有甜味的紅茶飲品味道更濃厚,配合到湯底也有甜味的「煙肉紐倫堡腸配日本流心蛋烏冬」,「.TAPS」下午茶整體的味道尚算一致,配得上港幣六十二元的下午茶價錢。
2019-12-03
煙肉紐倫堡香腸配日本流心蛋烏冬
(凍)蜜桃紅茶
2019-12-18 422 瀏覽
今日去左西貢散心,晚餐既時候經過呢間餐廳比佢既裝修吸引左我入去。驟眼睇唔算貴,大部分食物都$100樓下,我地分別叫左2個兒童餐,一個蝦天婦羅咖哩烏冬,虎蝦蟹肉意粉同黑松露蛋黃醬薯條兒童餐味道唔錯,仲包一杯日本蘋果汁咖哩烏冬有咬口,食得出係日本貨,蝦都好大隻,新鮮炸起啖啖肉意粉係配秘製醬汁,味道好match , 虎蝦同樣爽口彈牙薯條就有d失色,只係普通茶餐廳薯條,個黑松露醬係唔錯既大部分野都好好食,不過最大既缺點係每樣野既份量都太小,完全唔飽,以一個正常成年男人黎講應該要叫2個主食先夠飽小朋友食完都唔夠飽總括而言,其實佢環境,味道同服務都好好,不過由於份量太小,性價比較低
兒童餐味道唔錯,仲包一杯日本蘋果汁
咖哩烏冬有咬口,食得出係日本貨,蝦都好大隻,新鮮炸起啖啖肉
意粉係配秘製醬汁,味道好match , 虎蝦同樣爽口彈牙
薯條就有d失色,只係普通茶餐廳薯條,個黑松露醬係唔錯既
小朋友食完都唔夠飽
2019-12-15
2019-12-11 340 瀏覽
假日就是要和老公去去郊外散散心,拍拖👫在海邊走了一輪,冬日又加快天黑再加上寒流襲地球! 我同我老公的肚子也可速肚餓到不得了🤣行過西貢內街,被一間日式小木屋吸引了,以為是一個只喝下咖啡,沒有什麼食的地方,但看到菜單,發現東西都好想好好食似的。 由於太餓了,也不想走太遠,結果進去啦! 簡單的日式cafe 設計! 木系裝修🌟不過重點是,他們的菜式比什麼都來得吸引😃我老公來了一份🌟All Day Breakfast 🥞 看來簡單,但他們的沙律菜好好食,真的好新鮮! 沒有什麼好重的青草味! 而且配上他們的柚子沙律醬,是提升到另一個層次🤣我説真的,一定要吃一下。 而且份量好多,一個男人吃都覺得飽🤪由於一進餐廳,我和老公肚子餓到不行! 所以狂叫了一輪。 這個是💋特式拼盤💋有薯仔🥔雞翼🧚🏻‍♀️炸大蝦🍤不得不説,三樣之中,雞翼最好食。 雞翼又是看起來沒有什麼特別,但原來暗藏調味。 🥰拼盤還加送蒜蓉脆包,蒜味十足。 重頭戲來了,我叫了的是 🌕鰻魚蛋 .軟包🌕半條鰻魚配上滑蛋再加上熱呼呼的熱狗麵包🥯夾起來食 ,口裏好豐富,味道好滿足! 感覺有點油,再吃回他們旁的沙律菜,你就會好像我一樣給滿分這道菜。 這家真
假日就是要和老公去去郊外散散心,拍拖👫

由於太餓了,也不想走太遠,結果進去啦!

簡單的日式cafe 設計! 木系裝修🌟
不過重點是,他們的菜式比什麼都來得吸引😃

我老公來了一份🌟All Day Breakfast 🥞

我説真的,一定要吃一下。

而且份量好多,一個男人吃都覺得飽🤪

由於一進餐廳,我和老公肚子餓到不行! 所以狂叫了一輪。
這個是💋特式拼盤💋有薯仔🥔雞翼🧚🏻‍♀️炸大蝦🍤

拼盤還加送蒜蓉脆包,蒜味十足。

重頭戲來了,我叫了的是 🌕鰻魚蛋 .軟包🌕

這家真的做到簡單料理 ,滿滿驚喜和滿足!

真的不要忽略這小店🥰
  • 鰻魚蛋軟包
2019-11-28 378 瀏覽
近年開了不少特式CAFÉ 的西貢,每逢週末都擠滿了出海登高的人。星期日近中午時間,大部份的CAFÉ都已經坐滿了享受悠閒週末的客人。經過TAPS 時,剛好有人結帳離開可立刻就座。餐牌提供日式和歐式FUSION,有常見的all day breakfast 外另有日式料理和輕食。All day breakfast有素食可供選擇。精選all day早有多士、雞肉腸、日式漢堡、炒蛋和沙律。沙律的醬汁不是黑醋而是甜酸醬很開胃;日式漢堡加了洋蔥,令口感和味道更豐富。CAFÉ的位子不大,但裝潢有心思,適合與兩三朋友聚餐。

CAFÉ的位子不大,但裝潢有心思,適合與兩三朋友聚餐。
2019-11-12 333 瀏覽
平日Hea遊西貢4時許, 想搵間cafe 食D嘢, 好多間餐廳唔係唔開就落場, 走到入黎依間日式cafe, 細細地環境都唔錯, 聽老板講以前可以坐店外, 後來俾人投訴而家冇得坐lu~整體係ok, 但依個可能係我食過咁多既All day breakfast入面最細既漢堡扒(4粒車厘茄都大過佢)整個蒜蓉包既面都布滿曬蒜蓉,足料,但相對地個包就變得冇咁脆, 但個人喜好仍然覺得好出色, 反而個雞翼就略為生左D,4隻裏面都係有D紅, 其中一隻直頭有血, 容易肚痛嘅人士真係要小心D牛油果沙冰要好飲係難做, 因為本身牛油果真係冇乜味, 所以唔係牛油果粉絲就唔好叫勒
特選全日早餐

特色拼盤

牛油果沙冰

黑糖latte
2019-11-07
下午茶
2019-08-02 622 瀏覽
西貢真係一個人寵共融的好地方,今次要介紹的是一間cafe shop感覺的小店炎炎夏日,一坐低店員便為狗狗送來一碗冰水,非常窩心這次點了大蝦鮮蠔白汁意粉,一放上檯已經聞倒濃濃的奶油香氣先說蠔的size不小,不用什麼調味,光是吃蠔的原味已經十分鮮味大蝦卻吃不出鮮味…口感一般…意粉偏淡了一點,除了奶油味重加一點香草味,就吃不到其他味道,好似忘記了落鹽為健康著想也是不過不失的反而這份雜莓芝士凍餅非常好味酸酸甜甜的雜莓令芝士凍餅不會那麼漏,冰凍的芝士餅令味道更加提升,轉眼間就清盤了還有另一樣值得稱讚的是,店員在室外放置了一部座地冷風機,非常貼心

炎炎夏日,一坐低店員便為狗狗送來一碗冰水,非常窩心

這次點了大蝦鮮蠔白汁意粉,一放上檯已經聞倒濃濃的奶油香氣

為健康著想也是不過不失的

反而這份雜莓芝士凍餅非常好味

下午茶
2019-07-16 372 瀏覽
呢排天氣熱到呀媽都唔認得帶住毛孩出街都怕佢地中暑🥵但點都要帶佢地出去行下陪下我食嘢嘅😂上星期去西貢放下電,但太熱了行過見到呢間好似唔錯就諗都唔諗就入去帶住毛孩坐外面都預左係熱架啦但店員姐姐好好,問我小狗有冇自己嘅水杯然後斟酒啲冰水比我小狗 爽YY呀🤪仲開住冷風機比我地涼,咁就舒服好多我地兩個人都未食早餐有啲餓見到好多都好吸引咁😆😆😆特別拼盤芝士法包,喊左少少,但就好香脆的雞翼,大大隻又好入味,雞翼怪至愛炸蝦,呢個就反而冇咩味薯條,新鮮炸起,熱辣辣,正日本蠔豬骨湯烏冬隻流心蛋唔錯,好過出面啲乜乜排隊拉麵店但蠔就可以多一兩隻就更好😅蟹肉蛋軟包賣相已經吸引左我了,食落更喜愛好多好多蟹肉係上面😍但野飲方面就可以再進步啲☺️👍🏻
呢排天氣熱到呀媽都唔認得
帶住毛孩出街都怕佢地中暑🥵
但點都要帶佢地出去行下陪下我食嘢嘅😂
上星期去西貢放下電,但太熱了
行過見到呢間好似唔錯就諗都唔諗就入去

帶住毛孩坐外面都預左係熱架啦
但店員姐姐好好,問我小狗有冇自己嘅水杯
然後斟酒啲冰水比我小狗 爽YY呀🤪
仲開住冷風機比我地涼,咁就舒服好多

我地兩個人都未食早餐有啲餓
見到好多都好吸引咁😆😆😆

特別拼盤
芝士法包,喊左少少,但就好香脆的
雞翼,大大隻又好入味,雞翼怪至愛
炸蝦,呢個就反而冇咩味
薯條,新鮮炸起,熱辣辣,正

日本蠔豬骨湯烏冬
隻流心蛋唔錯,好過出面啲乜乜排隊拉麵店
但蠔就可以多一兩隻就更好😅

蟹肉蛋軟包
賣相已經吸引左我了,食落更喜愛
好多好多蟹肉係上面😍

但野飲方面就可以再進步啲☺️👍🏻
2019-06-30 391 瀏覽
呢幾日真係又熱又焗,去行山同去遊行既朋友們真係要小心身體唔好中暑😈行完山去咗西貢揾好西食,見到呢度既all day breakfast($88) 十分吸引,加上環境都靚決定入黎食!我諗呢度同出邊既all day breakfast 最大嘅分別係呢度嘅沙律菜係好新鮮好爽口,選擇好多~ 新鮮同好食嘅程度係就算唔加任何調味就咁食都好好味🤘🏻 其他都同出邊差唔多,滑蛋炒得幾好,好濕潤。另外一樣覺得驚喜就係呢個牛油果沙冰🥑😻($52) 超滑超濃好高質好好飲!!會為咗呢度嘅沙律菜同牛油果沙冰再去🤤-
2019-06-11 342 瀏覽
山長水遠從沙田去到西貢,好彩喺市場街揾到間好chill嘅cafe。其實上次黎到已經被佢裝潢嘅簡約同和風吸引咗,但事因假期都有唔少人,上次就冇入去,星期六朝早我同兩個frd大概十點就黎到,諗住食個brunch,呢個時間就冇咁多人。入面坐得幾舒服,牆上面嘅畫好jeng,店員都幾nice,成個氣氛幾chill,第一印象係唔錯嘅。野食方面呢,我嗌咗一份蟹肉軟包,avocado millshake,佢地就要咗一份all-day breakfast,咖喱烏冬,一杯果茶同櫻花抹茶。我個frd話個all-day breakfas幾唔錯,個炒日本雞蛋都幾滑同幾香。而我嗰個蟹肉軟包真心係幾好食,唔知佢地嘅秘制醬汁係咩呢?加埋個滑蛋,成個軟包真係好夾,幾豐富又幾特別,覺得冇黎錯。我另一個frd嘅咖喱烏冬佢話係ok嘅,吉列大蝦幾脆,又唔會好油,流心蛋岩岩好,整體ok。avocado millshake好濃郁,啖啖avocado咁,果茶幾清新,櫻花抹茶嘅櫻花味都好特別。老闆最後好好人咁送咗一小碟芥末火箭菜比我地食,好神奇嘅係火箭菜入面本身就有wasabi味,問過先知原來係種嘅時候混合咗wasabi種子喺火箭菜到

老闆最後好好人咁送咗一小碟芥末火箭菜比我地食,好神奇嘅係火箭菜入面本身就有wasabi味,問過先知原來係種嘅時候混合咗wasabi種子喺火箭菜到,慢慢培養出來嘅,因為我地都幾飽,雖然芥末火箭菜好好食,最後我地都冇嗌到個芥末火箭菜沙律,搞到我地有啲唔好意思添,不過我地下次都會再黎試其他野食,呢件係值得再黎嘅,係幾warm嘅一間小店。

「這世上有三樣東西是別人搶不走的:一是吃進胃里的食物,二是藏在心中的夢想,三是讀進大腦的書。」

野食唔錯,環境舒服,又見到有書可以睇,黎一次呢度嘅經歷係人地搶唔走噶。大満足!
2019-06-02 322 瀏覽
放假兩個人去開西貢玩,我哋好鍾意行西貢村裏面嘅街,有一種去咗外國小鎮嘅感覺,嗰日我哋發現咗一間好似幾靚嘅Cafe咁就入去幫襯啦,呢間就係TAPS我哋嗰日叫咗個蛋黃醬蟹肉多士,棉花糖同埋黑糖鮮奶做我哋嘅下午茶。我下環境先呢間餐廳嘅環境都唔錯,有一種日式咖啡廳嘅感覺,環境設計簡單舒適,好襯西貢呢一個悠閒嘅地方。我哋嚟睇吓相啦。嘢食方面,我哋叫咗嗰個蛋黃蟹肉醬多士第一口食落去係幾好味嘅,但係食落左之後就覺得有啲鹹,不過也值得一試嘅燒棉花糖,我哋就覺得有啲太甜啦,或者可能加一啲黑朱古力會比較好食啲至於黑糖鮮奶來講,就係咁多樣嘢最好食嘅一樣啦,佢嘅黑糖味好重,配埋香滑嘅牛奶味道好夾。我覺得要呢一杯野飲來講算係最值得。總結呢間餐廳嘅嘢食尚算OK如果過嚟西貢嘅話冇任何選擇可以買杯嘢飲你坐一坐。

2019-05-26
2019-05-25 263 瀏覽
今日去了這餐廳,價錢貴不重要,圖片十分吸引。叫了一份全日早餐及一份類似熱狗,當食物上枱,薯條未解凍,凍冰冰上枱。全日早餐更差,腸仔冇味,其中有一件黑食物,放入口立即吐出來,問侍應是什麼,她也答不出,後來廚司話是雞肉,但我沒法食出是雞肉。最後也不敢食,總結價錢貴,食物極差,以後都唔幫襯。
2019-04-28 321 瀏覽
假日一早得閒,同朋友入左西貢諗住relax下!太耐無黎過西貢,發現呢到開左好多間好chill嘅cafe!今次試呢間.taps,見到門外有外國人都坐係門口嘅位感受陽光,其實幾chill!不過呢排都幾熱,所以我地都係入去嘆冷氣😂入面得4張4人台,位置都幾少下,所以都唔係幾好意思坐咁耐。今次我揀左signature all day breakfast, 有多士、蕃茄、腸、漢堡扒、炒蛋、沙律菜。多士比較普通,蕃茄反而幾新鮮,炒蛋岩岩好,腸亦不過不失,不過漢堡扒就好一般,肉質好鬆散,沙律菜入面嘅火箭菜好苦呀,所以我都食唔晒。飲品飲左熱嘅黑糖鮮奶,好有驚喜,少少嘅黑糖甜品點綴左鮮奶,唔怕太甜,好岩朝早飲!同場放送朋友食嘅蟹沙律炒蛋包配薯條,包同薯條即叫即製,上台熱辣辣,有誠意,所以製作需時呀!凍嘅黑糖鮮奶比起熱嘅淡,熱好飲d!

All  day  breakfast

熱黑糖鮮奶

蟹蛋沙律包配薯條
凍黑糖鮮奶
熱黑糖鮮奶
2019-04-19 217 瀏覽
每次去西貢都是到大街覓食,這次決定走入一點去市場街看看有沒有hidden gem✨🍽 Smoked Salmon Toast雖然smoked salmon看起來很少可是其實也有3-4塊,煙燻味不太重,三文魚味也不是太過突出,不過不失吧!反而是feta cheese令整道菜生色不少🤤🍽All Day Breakfast🍽Avocado Smoothie男友🐽的all day breakfast也是不過不失,炒蛋不老但是不是香港人喜歡的滑蛋質地🙈本來配上免治雞肉餅可是沒有換成了一塊很少的煙肉,感覺好像有點蝕底...Avocado Smoothie反而最有驚喜,沒有太多的糖漿只有很單純牛奶和濃濃的牛油果味,很好喝!!

🍽 Smoked Salmon Toast

🍽All Day Breakfast
🍽Avocado Smoothie
原本大年初一同老公開開心心黎西貢飲飲食食,開心下。點知就俾呢間店破壞了興緻。其實間店唔係大,得4張4人檯同出面一張4人檯,剛進店時正好有一張4人檯,於是我們就決定坐個張檯,一路坐係度食都好開心。當時全院滿座,中途有對情侶想入黎食,就係呢個時候, 有個男老闆走過黎,叫我們讓開入面既位俾呢對情侶坐,我們當然無問題,立即執開自己既物品讓俾人坐 但與此同時隔離檯有個人埋單走咗 ,跟住對情侶即時要求搬去個張檯坐。跟住個男老闆再次叮囑我們坐緊既係二人檯,驚陣間有人黎無位坐,麻煩分開張檯。期間有一大班人來光顧,唔夠櫈坐,於是老闆娘好有禮貌地問我們可否取走我們身邊既櫈俾其他客人坐 ,我們當然無任歡迎。接著,男老闆就一支箭標過黎,係我們後面剛剛有客人離開的一張檯取一張櫈搬過去填補我們身邊少了的一張櫈位。原來是為了讓店外剛到的2位客人坐我們的旁邊,但其中一個客人向男老闆提到剛才個女老闆應成執好另一張檯俾佢地,如果係要搭檯的話,為什麼要他們在外面等?於是個男老闆指住個張只得3張櫈既4人檯,就話呢張檯係俾4個人坐既!!!!其實,係呢個時候在店外是空無一人,還掂現在都無人等位,點解唔可以俾人坐得舒服一點?雖然我

雖然我明白老闆想多掙一點錢 做多一檯生意,但佢有無諗過咁樣做法會令客人不滿,留下不好的回憶。因為每當想起這間店,就會想起這次不愉快的回憶,從此以後都唔會再光顧這間店。

要知道可以長期良好經營一間餐廳最重要的是回頭客,就算食物再好,態度差都係枉然,最後將會踏上關門大吉之路。