2019-08-22 722 瀏覽
兩星期前幫襯過見星期五下午冇乜人,以為係一間值得hea吓嘅餐廳。今日過咗午膳煩忙時間再去,上班一族已經走得778,店內有幾張枱冇人坐,揀咗張四人枱坐低,不久店員話要轉枱到店內一角坐,有新客冇枱而要求轉枱可以理解,但冇人又大把吉枱都話要轉枱就係趕客,結果寧願幫襯第二間食店......喺第二間店坐低睇返食評,原來其他食客都領教過侍應同經理差勁嘅服務態度。香港餐廳何其多,要做到一間值得推介嘅餐廳,個人認為食物質素故然重要,但餐廳服務態度都不能忽視
2019-08-09 2459 瀏覽
閒日中午與朋友相約午餐,天時暑熱又不時來一陣驟雨,當然是留在有蓋之大型商場商比較舒適妥當。其實於觀塘工廠區這些年來開了許多不同的食店,將陳舊過時的工廠大廈化腐朽為神奇。小的對那些甚具地方特色之小店也頗有興趣,只是下雨不怕,猛烈的陽光才是小的之宿敵。敬而遠之,還是留在觀塘地鐵站毗鄰的apm商場用膳。前一陣子剛嚐過這兒的「一杯」和風居酒屋,故今回挑了西餐「Table 18」。相對於新地商場商戶常轉的情況,這家Table 18屹立apm已有好一段日子。在汰弱留強的競爭環境下,到底這家西餐廳有何優勢,可堅持至今?在很久以前,小的也不時有到Table 18享用晚餐。她們的晚餐水準不錯,食物精緻且甚有風味。而餐廳之至勝關鍵則要數其Happy Hour之暢飲時段。在觀塘這舊式工廠區,不似中環灣仔老外雲集,故而想找一家像樣一點的酒吧於忙裡偷閒喝一杯幾乎苦無去處。及至Table 18的出現便為此提供了一方便舒適,兼之又夠格調的處所。莫以為咱們中國人不似老外般喜歡Happy Hour,受西方文化的影響,Table 18由四、五點鐘打後,於餐廳門外開設的一列高排座椅與矮檯子幾乎是座無虛席。辛勞一天想舒一舒,

莫以為咱們中國人不似老外般喜歡Happy Hour,受西方文化的影響,Table 18由四、五點鐘打後,於餐廳門外開設的一列高排座椅與矮檯子幾乎是座無虛席。辛勞一天想舒一舒,又或是有著許多的是非苦水不方便在公司滔滔不絕,不選咖啡,有著酒精咱們可更暢所欲言。

雖然餐廳不乏人流,但在新鴻基之不斷鞭擦下,經過一段日子,Table 18亦要進行裝修翻新,為食客帶來一片新氣象。

小的在這裡享用晚餐便多了,這趟卻為第一次品嚐午餐。甫進餐廳小的已見到列在中間與牆角位置之兩組自助沙律吧。瀏覽餐牌,只要點吃主食便可隨意享用沙律吧,若不要主食則可以較便宜的價錢絕粹選取。不過小的細心看一看自助沙律吧之美食,卻發現不怎麼合脾胃,而且兩組沙律吧實為相同款式的食物,只為坐在不同位置的食客提供方便。於是小的揀了個焗鱸魚,而友人則挑了鑊仔鮮茄豬柳飯。

餐湯並非無限添飲,而是在咱們點餐過後由職員送上。簡單的意大利雜菜湯,酸酸的有助開胃。沙律吧裡有幾款麵包,都是又乾又硬的品種,干是瞧著已令人提不起勁。百多元的午餐當然沒有帕爾馬火腿或煙三文魚,只是普通火腿塊。另有一些醃煮南瓜、小蕃茄、胡蘿蔔絲與及田園蔬菜,居然連小的弄沙拉最愛的芝士粉與煙肉碎也欠奉。最後小的只稍稍地試一點點,並無品地於吞拿魚長通粉裡挑了點零碎的吞拿魚,及在鴨胸沙拉揀了兩塊鴨胸。回到座位對這自助沙律吧非常失望。

沒多久主食出場。小的之焗爐魚份量非常小,再將一部份分給友人。幸好爐魚烤得外皮香脆,肉身仍為軟滑,算是造得不錯。伴碟之三顆西蘭花一貫地又乾又無味,反而另外幾粒薯方塊於醬汁的襯托下提供了稍稍的濕潤,更可幫忙填飽肚子。

至於友人的鑊仔鮮茄豬柳飯上檯時竟甚出意料,份量細小,觀其賣相還以為自己在茶餐廳。大概於大家樂、大快活等快餐店的出品比之也是猶有過之。小的試了一小口飯與一件豬柳,其色、香、味果然一致,是同出一轍地強差人意。醬汁簡單虛浮欠層次,豬柳材質亦屬劣品。廚師沒有運用茶餐廳師夫的技巧,不健康地以鬆肉粉醃製,結果卻是豬肉結實,入口粗糙。

想不到Table 18之午餐如廝地不堪,令小的失望非常。
2019-07-31 905 瀏覽
今日相約舊同事吃午餐,她就在APM附近工作,而且我去也很方便,APM就在觀塘地鐵站樓上,打風落雨都不怕。這裏吃最好預約,因為樓上辦公室午餐時間,全部都在附近搵食,今次吃龍蝦汁海鮮扁意粉及芝士肉丸焗意粉。其實我覺得主菜是其次,我鍾情自助沙律,除了新鮮蔬菜,還有紅菜頭、薯仔沙律及凍肉切片,很美味,下次會再來!
2019-07-25 795 瀏覽
今晚本身同朋友去工廠區覓食,遇上意外之後諗起好耐無黎過呢間,就決定係度食完再睇戲。之前黎過咁多次都係坐出面,今晚外面滿座,都係第一次被安排坐室內,地方寬闊,燈光柔和舒服,枱面已經有兩條香草餅乾條,微鹹脆口幾開胃。Couleur du Sud白酒有伴酒小食又點可以唔點杯白酒,幾鍾意chardonnay 既酸度,易入口,幾岩餐前飲,預備之後食主菜。香脆炸雞炸雞有10件,香口鬆脆而且炸粉唔算好厚,唔會好膩,雞肉口感滑嫩,唔洗加檸檬已經好惹味。雜錦香腸拼盤有五款不同既香腸,圖林根豬肉腸,煙維也納腸,芝士佳拿腸,煙火腿腸及蘑菇雞肉腸,每一款都各具特色又唔會太鹹,醬汁有泰式甜辣醬,沙律同茄醬,鍾意重口味既人可以點醬提升風味,伴碟有酸椰菜同薯餅,薯餅煎得唔油膩,帶少少鹹香,加埋酸度適中既酸椰菜更加將滯膩感降低,完全唔會有一般食香腸拼盤既飽滯感出現。
Couleur du Sud白酒
香脆炸雞
2019-07-24 849 瀏覽
今天隨便到APM找一間餐廳吃晚餐,選擇了吃西餐,見呢間不用排隊就直接入去坐底。首先我哋兩個人叫了一個三文魚蘆筍湯,用料十足內有很多三文魚,味道不過不失。另外亦叫了一個芝士烤蘑菇田螺,田螺不多但鮮味十足,亦非常大隻。芝士加蘑菇加田螺這個配搭本來就10分好,這個很好味推薦。之後我哋叫了一個德國菜必點的腸仔,我們選擇了芝士煙肉腸,味道很好,還配了一塊薯餅。不過薯餅皮不夠脆,味道一般。終於來到主菜德國鹹豬手配酸菜加薯條,有三款醬汁可供選擇,我們選擇了黑松露醬。有侍應會將豬手切開,當時已經聽到皮脆的聲音。豬手肉質非常嫩滑,皮脆得卜卜聲,好味重點這個鹹豬手才$200左右,有這個質素真的非常不錯。

侍應會將豬手切開,當時已經聽到皮脆的聲音。
豬手肉質非常嫩滑,皮脆得卜卜聲,好味
重點這個鹹豬手才$200左右,有這個質素真的非常不錯。

2019-07-23
  • 脆皮德國咸豬手
2019-07-18 599 瀏覽
成間餐廳個環境都幾舒服唔會話好嘈,好適合二人世界~一開頭未點菜,侍應就比左兩條麵包比我地,男朋友話勁有美國feel因為美國都係落order之後就上麵包。個兩條麵包棒脆脆地,都幾好食!然後我地叫左牛尾羅宋湯($58),個湯係幾重牛味,不過58蚊加三塊麵包又覺得唔太值哩個價。不過都係好味嘅!之後叫左個蘑菇田螺。本身喺佢同帶子之間掙扎左幾耐,最後揀左田螺。味道方面我expect會有啲蒜香田螺味,不過蘑菇因為太大舊,所以冇乜田螺味。但係都好食嘅最後叫多個豬頸肉飯。個飯汁好好味,不過啲豬就冇乜豬嘅味道,但係整體都好食嘅!但係食完哩度唔太夠,所以就叫左個雜扒(二人份$288),有牛、豬、雞。牛揀左七成熟,但係都係唔太鎖得住肉汁,豬同雞都係冇乜特別,不過都好味比較中意佢係佢真係有心機、有誠意嘅,粒蕃茄仔都有煮過!所以就算食物唔係去到好好好好味,但係都係一間有誠意嘅餐廳,值得一去!
成間餐廳個環境都幾舒服
唔會話好嘈,好適合二人世界~

牛尾羅宋湯

2019-07-15
慶祝紀念
生日
牛尾羅宋湯
2019-07-18 578 瀏覽
今日和同事食生日飯,揀左Table 18食半自助午餐~ 呢間餐廳午餐時間多數都好Full,最好都係前一日Book定位(尤其是人數多🤣🤣) 其實呢間之前都食過幾次,今次覺得佢有進步,決定寫番份食評比佢😝 Set Lunch套餐包括一份主食、自助沙律吧、餐湯及餐飲。自助沙律吧選擇都算多,女士們細食/減肥中可以單選沙律吧+餐湯餐飲 ($90)主食揀左紐西蘭肉眼扒配焗薯黑椒汁($140),肉眼扒我點左5成熟,賣相都唔錯~ 雖然汁就少咗啲,但調味用好簡單嘅黑椒同鹽,食到牛本身既鮮味👍🏻 我欣賞佢今次既牛扒煎得剛剛好,唔會過熟所以肉都好啉!因之前試過佢個扒煎得過咗火,乾身同鞋鞋地😂 所以今次再食覺得有進步!

自助沙律吧

紐西蘭肉眼扒配焗薯黑椒汁

2019-07-18
午餐
2019-07-01 977 瀏覽
1. 電話是打不到的,像是空號一般(非繁忙聲)2. 帶位的侍應當我選擇非他所帶的一張枱時不甚有禮貌3. 叫咗個最貴的安格斯Brunch,但尐冷盤、沙律才剛剛取完準備食,便問都唔問擺上個扒,叫我食乜先好呢?4. 個扒是要求了五成熟,最後,好似咬毛巾一般,食了一半便放棄了!1. The telephone was not working, seemed like a Dead Number (not busy number)2. The waiter who was guiding me to the table was not polite when I chose a table other than his3. I ordered the most expensive Angus Steak Brunch, but when I just fetched the appetiser and salad, then the steak was served without asking me. What should I eat first?4. I wanted the steak
1. 電話是打不到的,像是空號一般(非繁忙聲)
2. 帶位的侍應當我選擇非他所帶的一張枱時不甚有禮貌

4. I wanted the steak medium but when it was made, it seemed that I was chewing a towel, then I ate half of it and gave up!
2019-07-01
平時經過都坐滿客,等位等好耐,難得今日早去到可以早D食晚餐。6pm 去到冇人等位,亦有好多位,不過用餐時間限食1.5小時。一坐低就有麵包條食,脆卜卜好香口。大大件新鮮哈蜜瓜配ham真係絶配,小食併盤裡竟然有西班牙白鳯尾魚,配橄欖食,好開胃,再配番杯啤酒 so match!雜錦香腸拼盤腸份量足,再加份量多的伴菜配搭,好抵食呀!最驚喜係芝士腸,咬開即有芝士流出來,正呀!脆皮德國咸豬手皮脆肉嫰,脆到好食到停唔到口!豬皮燒得非常脆口,好似食薯片咁脆卜卜。豬手不肥,肉質又嫰滑,食完一次好難忘,已經加入咗去我心水餐廳list裡面了。配菜份量亦很足,淨食豬手這碟都好飽。
平時經過都坐滿客,等位等好耐,
難得今日早去到可以早D食晚餐。
6pm 去到冇人等位,亦有好多位,
不過用餐時間限食1.5小時。

一坐低就有麵包條食,
脆卜卜好香口。

大大件新鮮哈蜜瓜配ham真係絶配,
小食併盤裡竟然有西班牙白鳯尾魚,
配橄欖食,好開胃,
再配番杯啤酒 so match!

雜錦香腸拼盤

腸份量足,再加份量多的伴菜配搭,好抵食呀!
最驚喜係芝士腸,
咬開即有芝士流出來,正呀!

脆皮德國咸豬手

皮脆肉嫰,脆到好食到停唔到口!
豬皮燒得非常脆口,好似食薯片咁脆卜卜。
豬手不肥,肉質又嫰滑,
食完一次好難忘,已經加入咗去我心水餐廳list裡面了。
配菜份量亦很足,淨食豬手這碟都好飽。
2019-04-29 7590 瀏覽
餐廳正正對著港鐵月台, 人來人往, 車來車往, 與輕鬆用餐的食客, 形成強烈對比。入座時, 店員告知交枱時間, 約有75分鐘。Set Lunch 包沙律吧, 餐湯及餐飲。淨食沙律吧只需$90, 多花最少$20便可享用主食, 感覺很抵食。鄰座食客食得更精明, 問店員要了一個盒, 把主食打包, 只食沙律吧, 變相一個價錢分了兩餐, 下次可自備餐盒更環保。沙律吧食物種類不少, 有麵包, 沙律菜, 煙鴨胸, 紅菜頭, 紅蘿蔔絲, cold cut, 芝士等等。淨食沙律吧也可以很飽。是日餐湯: 菠菜蜆肉忌廉湯菠菜蜆肉忌廉湯吃到一絲絲的, 起初以為是頭髮, 幸好只是菠菜。蜆肉被打得碎碎的, 沒有蜆肉的口感。煙三文魚天使麵伴香草忌廉汁 $110 + 10% 天使麵麵條爽身, 香草忌廉醬汁比較膩, 煙三文魚味濃, 加了松子, 口感不錯, 吃畢已飽了大半。沙律吧食物keep住refill, 不用擔心被搶空。麵包條和煙鴨胸略鹹。橋頭和菠蘿的酸可減天使麵的膩。其他食物味道中規中矩。最後點了凍檸檬茶, 為這豐富的一餐劃上句號。

是日餐湯: 菠菜蜆肉忌廉湯

是日餐湯: 菠菜蜆肉忌廉湯
煙三文魚天使麵伴香草忌廉汁

煙三文魚天使麵伴香草忌廉汁 $110 + 10%

最後點了凍檸檬茶, 為這豐富的一餐劃上句號。
2019-04-24
2019-03-30 3899 瀏覽
今日跟兩個好朋友去食飯,由於各有各忙,我們很久都沒有見面了!我們去了以前我們常常光顧的 Table 18,不知道水準是否依然。我們 7 點多到達,由於是星期二,不會太多人。一坐呀,就有 Biscuits 手指條,雖然鹹,但好喜歡吃我們點了三個菜:半熟吞拿魚配茴香番茄汁意大利粉 - 吞拿魚很鮮,口感軟綿綿 雜錦小食拼盤 - 拼盤有香辣雞中翼,炸蝦丸,吉列炸蝦及薯條,全是煎炸食物,很邪惡呀,但很香口又脆 香辣雞中翼 - 金黃色,好惹味 帶子鮮蝦蘑菇薄餅 - 每一片薄餅都平均分配得到蝦,帶子,蘑菇跟番茄,但是薄餅就有點鹹!整體來說都沒有失去水準呀,可以再 encore!

我們 7 點多到達,由於是星期二,不會太多人。

一坐呀,就有 Biscuits 手指條,雖然鹹,但好喜歡吃

Biscuits 手指條

我們點了三個菜:

半熟吞拿魚配茴香番茄汁意大利粉 - 吞拿魚很鮮,口感軟綿綿

半熟吞拿魚配茴香番茄汁意大利粉

雜錦小食拼盤

香辣雞中翼 - 金黃色,好惹味

香辣雞中翼

帶子鮮蝦蘑菇薄餅

整體來說都沒有失去水準呀,可以再 encore!
Biscuits 手指條
半熟吞拿魚配茴香番茄汁意大利粉
雜錦小食拼盤
香辣雞中翼
2019-03-21 2689 瀏覽
是日工作令我有點不快,同事約我在外用餐讓心情放鬆一下😘餐廳地點方便,在APM內,適合附近工作的朋友!同事向我介紹午餐是半自助形式,有沙律吧任食,可點選1份主菜及飲品😋侍應遞上餐牌,見有6款主菜選擇,亦合心水👍我倆點選了1份芝士白汁焗吞拿魚火腿長通粉、1份雜菌炒羊仔柳伴脆薯餅🤓餐湯是煙肉忌廉湯,非常有水準!甫見沙律吧已口水直流,有酒店沙律吧色彩,凱薩沙律、麵包、多款雜凍火腿,還有我至愛的芝士🤤尤其稱讚的是鴨胸及吞拿魚青瓜沙律,一嚐真是有酒店水準!整個沙律吧實在很多款式,我完成2碟後已半飽😅😅半飽狀態下主菜已到,第1款的是芝士白汁焗吞拿魚火腿長通粉,賣相很好🤩見到大量芝士,幸好長通粉份量不多,否則太飽吃不完👍芝士味濃、吞拿魚、火腿份量充足,味道非常好,熱辣辣,簡單的焗長通粉很有水準😉第2款主菜到,雜菌炒羊仔柳伴脆薯餅🥘見羊仔柳份量都頗多,芡汁賣相雖然一般,但一嚐下,羊仔柳肉質嫩滑,芡汁有菇味,亦感覺好像有一點兒腐乳味?味道其實很匹配😋😋再嚐脆薯餅,薯餅是薯仔絲製成煎香,外皮非常香脆,內裡食到薯仔絲很有口感,整個菜式做得非常出色😎其實都在觀塘區工作了差不多半年,竟然不知道有此類餐廳推出午市半

餐湯是煙肉忌廉湯,非常有水準!

其實都在觀塘區工作了差不多半年,竟然不知道有此類餐廳推出午市半自助餐,實在太浪費了😑日後一定要多發掘此類食物質素高的餐廳🍴🤤
2019-01-16
2019-03-15 1975 瀏覽
食西餐~ table 18還可以令人滿意。座位舒服,服務員都幾有熱忱。 pizzq都夠熱夠嫩芝士都足夠。飯同飯~~小食拼盤炸野都唔錯。沙律汁或者茄汁,都可以有不同的味道。
pizzq都夠熱夠嫩芝士都足夠。

飯同飯~~

小食拼盤炸野都唔錯。
沙律汁或者茄汁,都可以有不同的味道。
2019-03-15 1465 瀏覽
生日當天,同事們預早已訂了位在APM跟我午餐慶祝,這裏有半自助沙律吧,種類亦不少,有蔬菜沙律,芝士,麵包,長通粉沙律,豆類等等。《沙律及餐湯》蔬菜都很新鮮爽甜,餐湯creamy,裏面有很多甘筍粒。《香煎鱸魚柳伴蕃茄燴菜及燒薯仔》魚柳煎香至皮脆肉嫩,分量看似很細,但配燒薯仔,飽腹感馬上提升。《菠菜蝦肉意粉伴南瓜忌廉汁》同事們雙雙都點了這款意粉,有幾隻大蝦(已剝殼),再配少量蔬菜,顏色吸引,意粉香滑有嚼勁。飲料方面我點了檸檬茶,很喜歡這裏的檸檬,一點都不澀,很清新的感覺。

《沙律及餐湯》
蔬菜都很新鮮爽甜,餐湯creamy,裏面有很多甘筍粒。

《香煎鱸魚柳伴蕃茄燴菜及燒薯仔》

沙律及餐湯
香煎鱸魚柳伴蕃茄燴菜及燒薯仔
菠菜蝦肉意粉伴南瓜忌廉汁
2019-03-07 1207 瀏覽
Pizza同奶昔控必定會試哂所有餐廳既pizza同奶昔!呢間既呢兩樣野食都唔錯 pizza上既蛋黃吉爆塗滿成個 睇起好治癒不得不讚係個豬手 好好味 薯仔個人就一般 所以冇咩點食到炸小食普通但作為小食都算好食 好脆口小食拼盤芝士都有兩舊 如果有啲餅乾夾住會好好多 但整體食物係幾好的
不得不讚係個豬手 好好味 薯仔個人就一般 所以冇咩點食到
炸小食普通但作為小食都算好食 好脆口