2021-03-17 295 瀏覽
之前喺亞皆老街食咗好多次,難得咸美頓街呢度又開多咗一間,冇咩人排隊,又見好耐冇食過,走入嚟食。雖然最優惠都係莫過於牛肉飯,但去得呢間一定要食啲特別嘢。因為我覺得佢嘅牛肉表現一般,但值得推介佢嘅雙拼系列,尤其是燒肉同烤雞肉,配上他們的燒汁特別好食,七十幾蚊已經食到你飽。再加埋佢嘅特飲,雖然差唔多100蚊,但論價錢上都算值得。你覺得我可能吹到呢set野天衣無縫,但無可否認真係好食過吉野家。P.S. 以我經驗,朝早十一點前過嚟食就一定唔使排隊🤣🤣
P.S. 以我經驗,朝早十一點前過嚟食就一定唔使排隊
🤣🤣
燒肉烤雞雙拼丼(L) + 布甸牛奶士多啤梨特飲
2021-03-16
15 分鐘 (堂食)
燒肉烤雞雙拼丼(L) + 布甸牛奶士多啤梨特飲
  • 布甸宇治牛奶抹茶
  • 布甸牛奶朱古力特飲
  • 布丁牛奶士多啤梨特飲
  • 燒肉烤雞雙拼丼
2021-03-15 250 瀏覽
呢間餐廳,日本食過,早餐平靚正。依家無得去旅行,喺香港都要食下日本野。😆😆😆😆😆早餐去食,揀左個牛肉烤靖魚早餐,$39見到個menu,賣相好得,又好期待。😆一上到個餐,見到條魚。。。賣相已經好唔得。😅😅食落去更唔得!😣😣😣份量少,又凍冰冰,好鞋!牛肉都係凍冰冰,好難食,我知道唔可以同日本比,但我寧願去茶餐廳求其叫個早餐都好食過佢😅回頭指數1/5應該短期內都唔會再幫襯😅😅😅😅😅
呢間餐廳,日本食過,早餐平靚正。
依家無得去旅行,喺香港都要食下日本野。😆😆😆😆😆

早餐去食,揀左個牛肉烤靖魚早餐,$39
見到個menu,賣相好得,又好期待。😆

一上到個餐,見到條魚。。。賣相已經好唔得。😅😅
食落去更唔得!😣😣😣

份量少,又凍冰冰,好鞋!

回頭指數1/5
應該短期內都唔會再幫襯😅😅😅😅😅
2021-03-15 138 瀏覽
一直都想試sukiya,諗住熱潮應該退咁啲🙈 點知人龍仍舊咁長,都仲喺咁多人排隊食🤣當日排咗30-45分鐘左右🙈點餐形式同一般快餐店相類似,到收銀處點餐付款💵後,會有職員為你送餐💁🏻‍♀️。如果有其他服務需要,可以㩒枱面上的鐘仔🛎。🔸香蔥溫泉蛋牛丼 ($38) 7/10🥚溫泉蛋成隻連殼上,自己打落飯到。香蔥帶點微辣,撈埋蛋液牛肉汁一齊食,唔錯😋有需要的話,可以叫「多汁」嚟餸飯~想平平地食餐lunch, sukiya都喺個唔錯的選擇~

🔸香蔥溫泉蛋牛丼 ($38) 7/10

有需要的話,可以叫「多汁」嚟餸飯~
想平平地食餐lunch, sukiya都喺個唔錯的選擇~
45 分鐘 (堂食)
午餐
2021-03-07 322 瀏覽
嗰日咁啱出開油麻地 趁住早早地 而家熱潮又過咗 冇乜人排隊 即刻入去食個靚早餐🙌🏻.📌牛肉元氣早餐 $29呢個寫住係No.1人氣早餐🌟有最主打嘅牛肉 仲要好平🤩牛肉切到好薄一片 所以食落都幾嫩滑 不過就鹹咗少少🤏🏻但係配埋個飯食就唔錯😌呢到嘅飯用咗日本產100%越光米🇯🇵日本米果然唔同啲 好好食 有米香又煙韌🍚最特別係個秋葵同溫泉蛋♨️將秋葵同溫泉蛋撈勻 再加落飯到一齊食 真係好正 滑嘟嘟🥰個醃雜菜麻麻地 味噌湯唔差但如果有多啲料就好🧐.📌烤鯖魚早餐 $32鯖魚大大條 又幾抵食😍可能因為佢好薄身 所以烤完之後肉質都好滑😚味道唔錯 唔會太鹹太淡 最重點係冇腥味😌
📌牛肉元氣早餐 $29

📌烤鯖魚早餐 $32

2021-02-25 226 瀏覽
SUKIYA すき家 油麻地店🍴油麻地彌敦道 560號 譽發廣場地下A舖⛩其他分店:旺角亞皆老街31號黄埔天地時尚坊(第2期)地下G6B號舖.呢間牛丼飯應該唔使點介紹(❍ᴥ❍ʋ)不過都想係到做返個記錄,同埋順便俾多個食評大家參考!(●’◡’●)ノ.溫泉蛋燒肉丼 L size $47 🥩+青菜套餐 $10🥬 (配可樂🥤)燒肉份量幾多,佢冇得添汁,不過份量本身都足夠。肉汁味道偏鹹,但我覺得係可以接受的。飯唔會太濕/糊(諗起之前係牛角次男坊食過一碗漿糊x_x),呢點抵讚。唯一我覺得有待改善嘅係隻溫泉蛋太熟,撈唔到飯:< .總結而言:如果唔使點排隊,又口痕想食下平價牛肉飯,係可以試吓嘅!Menu仲有好多選擇!
SUKIYA すき家 油麻地店🍴
油麻地彌敦道 560號 譽發廣場地下A舖
⛩其他分店:
旺角亞皆老街31號
黄埔天地時尚坊(第2期)地下G6B號舖
2021-01-23 291 瀏覽
吃过旺角的 Sukiya 几次,日式饭的质量很棒。油麻地分店比较新,有几次经过都见到有人龙排队进店。早上差不多十一点多还没到繁忙时段,就提前吃午餐。餐单上的东西没有多大的改变,都是以日式饭为主。但看到他们还有早餐供应,价钱又不贵,选择了一份日式早餐当午饭算了。这份早餐可以选择鲭鱼或三文鱼,基于对后者的热爱,就选了它。餐含米饭和面鼓汤,汤有点咸,个人不大喜欢。但米饭确是好吃,有香味兼带点黏度,可以用筷子夹起来吃。煎熟的三文鱼块很香,鱼皮带点油下饭更好吃。可惜份量有点少,有点意猶未尽。早餐吃米饭是有点多,但刚好临近午饭时间,份量刚刚好。

早上差不多十一点多还没到繁忙时段,就提前吃午餐。

三文鱼早餐

这份早餐可以选择鲭鱼或三文鱼,基于对后者的热爱,就选了它。

早餐吃米饭是有点多,但刚好临近午饭时间,份量刚刚好。
2021-01-23
三文鱼早餐
2021-01-15 250 瀏覽
忍唔住寫食評,叫外賣自取,等左一陣間就俾個職員大叫我number,個職員仲要同我講叫左我number好耐。拎到返去打開,叫左三樣嘢,冇一樣中,識落啲飯仲要係凍嘅,似擺咗好耐,想上黎打電話搵方法解決,又冇聯絡電話...下次食吉野家都好過食佢
2021-01-11 298 瀏覽
雖然都開咗一段時間但係經過都仲係會見到有人龍依家夜晚冇得堂食淨係可以叫外賣就黎試吓種類都算多選擇有牛丼燒肉烤雞同埋日式咖喱而且價錢好平民😋我今次就試咗香蔥溫泉蛋牛丼同埋香蔥溫泉蛋燒肉丼有四個size可以選擇細食或者大食嘅人都啱因為叫外賣嘅關係溫泉蛋係另外上嘅我覺得香蔥嘅份量都算幾多但係食落去又唔會遮住咗個肉味比起牛丼我覺得燒肉丼更加好食可能因為有燒肉汁嘅關係個飯更加濃味雖然味道都唔錯不過如果要排好耐隊食嘅話就未必值得
雖然都開咗一段時間但係經過都仲係會見到有人龍

雖然味道都唔錯
不過如果要排好耐隊食嘅話就未必值得

香蔥溫泉蛋牛丼
2020-12-17 274 瀏覽
疫情下既油尖旺特別冷清 揸車到油麻地隨便都泊到錶位 泊好間車 行出彌敦道 見到Sukiya有新產品睇相好似幾吸引 就入去買外賣 人龍吾算多 而且有職員會係你排隊時幫你落訂去到Counter即刻俾錢後 好快就拎到外賣本來係想買套餐 因為見有炸雞🍗但點知職員話晚市無套餐 最後揀左單點奶油燉菜牛肉飯上到車 滿心歡喜打開個外賣盒 見到個奶油汁...好似嘔吐物🙁一食落去個奶油汁同牛肉汁係完全吾夾❌而且D燉菜既溫度好明顯比牛肉同個飯凍既相信個奶油汁既保溫吾夠...所以下次都吾會亂試新產品🤮
疫情下既油尖旺特別冷清

上到車 滿心歡喜打開個外賣盒
見到個奶油汁...好似嘔吐物🙁

一食落去個奶油汁同牛肉汁係完全吾夾❌
而且D燉菜既溫度好明顯比牛肉同個飯凍既
相信個奶油汁既保溫吾夠...

所以下次都吾會亂試新產品🤮
奶油燉菜牛丼
2020-12-16 185 瀏覽
今日去左油麻地,見到Sukiya冇乜人排隊,即刻行咗埋去。 時間大約11點半,喺我前面大約10個人左右,等咗唔洗10分鐘就入左去。 值得一提既係堂食外賣分開排,外賣基本上唔洗等就可以入去。叫咗個 溫泉蛋牛肉烤雞丼,再加一個炸雞套餐。餐飲我就揀咗飲味噌湯。等咗3分鐘左右個餐就黎到。個餐賣相就唔錯, 打完蛋影完相唔講咁多就即刻食。 第一啖就食咗菜先,好q凍,扣分!好彩係個飯夠熱, 撈埋之後可以入到口。牛肉同烤味道好好,好足味, 吉野家完全冇得比。炸雞同味噌湯就好普通,一早整定,不過加20蚊有幾嚿大炸雞同湯飲CP值高。 結論 :環境7/10食物8/10飽肚9/10CP值9/10總括嚟講都算係吉野家既高配版。

結論 :
環境7/10
食物8/10
飽肚9/10
CP值9/10
總括嚟講都算係吉野家既高配版。
溫泉蛋牛肉烤雞丼(炸雞套餐)
溫泉蛋牛肉烤雞丼(炸雞套餐)
2020-12-14 201 瀏覽
旺角第一間分店開咗成年, 每次去旺角都去望下, 但次次都排晒長龍至少十幾人, 又唔想浪費時間排隊, 所以一路未食到.  不過今日發現向油麻地港鐵站附近開左新舖, 睇下如果少D人排都排下.  當日星期日五點半左右經過, 竟然唔使排, 真系好開心, 立刻入去, 望下個餐牌, $25起至$84, 有好多選擇,細細份同大大份都有,由S/ M/ L/ XL可以自己揀, 少飯同加底者可以自己量力而叫, 呢個超讚, 分別有牛丼, 燒肉丼, 日式咖哩, 雙拼丼, 日式烤雞丼同兒童丼, 配料有芝士, 泡菜, 溫泉蛋, 真系好貼心. 我就叫左最基本既牛丼S, 只係$26, 但D飯已經夠我食, 牛肉薄薄地但好有牛肉味亦一D都唔韌, 好林好鬆化, 希望水準能夠保持
2020-12-13
2020-12-13 152 瀏覽
這間牛丼想食很久!!原來現在在油麻地都開了分店喇 可惜疫情關係,晚上6點後只能外賣 ... 不過下單到拿外賣走整個過程10分鐘也不用。香蔥溫泉蛋牛丼 ($49/M) - 溫泉蛋是另外裝開,回到家才自己打蛋 蛋白很嫩滑,蛋黃亦很濃郁~拌飯吃不錯。個醬汁超濃,而且好像落了不少七味粉?! 吃落很辣但又真是幾惹味。另外牛肉是半肥瘦適中吧!蔥的份量看起來很多,但寶際拌勻後感覺有點少 ...相對之下,我反而喜歡 - 燒肉丼 ($40/M)至少沒了那醬汁就沒那麼鹹,會是甜味的。除了牛之外,還有雞 -  烤雞丼 ($49/L)吃落是甜甜的,但雞肉很柴 ... QAQ 果然牛丼店應該只吃牛相關的呢
這間牛丼想食很久!!原來現在在油麻地都開了分店喇
可惜疫情關係,晚上6點後只能外賣 ...
不過下單到拿外賣走整個過程10分鐘也不用。

香蔥溫泉蛋牛丼 ($49/M)
溫泉蛋是另外裝開,回到家才自己打蛋
蛋白很嫩滑,蛋黃亦很濃郁~拌飯吃不錯。
個醬汁超濃,而且好像落了不少七味粉?! 吃落很辣
但又真是幾惹味。另外牛肉是半肥瘦適中吧!
蔥的份量看起來很多,但寶際拌勻後感覺有點少 ...
香蔥溫泉蛋牛丼 (M)

相對之下,我反而喜歡 - 燒肉丼 ($40/M)
至少沒了那醬汁就沒那麼鹹,會是甜味的。
燒肉丼 (M)

除了牛之外,還有雞 -  烤雞丼 ($49/L)
吃落是甜甜的,但雞肉很柴 ... QAQ
果然牛丼店應該只吃牛相關的呢
烤雞丼 (L)
題外話/補充資料: 外賣按主食數量~每份會收+$1容器費用。
2020-12-10
5 分鐘 (外賣自取)
下午在「九龍」「油尖旺區」一帶覓食有個最大的好處,就是可以一直徒步,沿着「彌敦道」道路旁邊的行人路一路走,「彌敦道」即使面對疫情和混亂局勢,仍然有不少食店正式營業,等候食客大駕光臨。例如我先在「旺角港鐵站」大堂裡面,外賣自取購買了一客「咖喱牛腩飯」食品,然後我手提着外賣膠袋和「咖喱牛腩飯」,一路沿着「彌敦道」向南走,直到「油麻地港鐵站」近着「咸美頓街」才停下來。我之所以選擇在「油麻地」「咸美頓街」附近停下來,因為可以光顧有名日本「牛肉飯」專門店「すき家」在「油麻地」的分店。在「すき家」享用完「牛肉飯」,再在附近食甜品,之後才乘搭「港鐵」返回「彩虹」也不遲。更重要的是自從「すき家」在「油麻地」「咸美頓街」建立新分店之後,食客想在「咸美頓街」近着「登打士街」一帶地方享用甜品,實際上甜品店的選擇,比以前的「咸美頓街」增加不少。至少食客在「油麻地」分店「すき家」裡面享用完晚餐之後,腳步剛剛踏出離開「油麻地」分店「すき家」大門,走出「彌敦道」行人路之後,立刻附近有不少甜品店可供食客自由選擇。我站在「油麻地」分店「すき家」店外的排隊人龍裡面,等候了大約二三十分鐘之後,「すき家」店員終於走出來,詢問

我站在「油麻地」分店「すき家」店外的排隊人龍裡面,等候了大約二三十分鐘之後,「すき家」店員終於走出來,詢問有沒有食客等候「一人位」,我馬上開口應聲附和。

於是「すき家」侍應帶領着我,進入「油麻地」分店「すき家」食店店內,讓我在樓面附近沒有人的餐檯裡面坐下來,之後很快就已經遞上「すき家」裡面的晚餐餐牌給我自己去參考。

上次我自己一個人在午市期間,光顧在「旺角」「上海街」樓宇樓下的「すき家」分店,主要點了一款混合不同醬油味道牛肉,作為丼飯裡面主要食材的雙併牛肉丼飯食品。

當時我點了「すき家」雙併牛肉丼飯食品作為主菜之後,最後再在「旺角」分店「すき家」選擇了一杯味道有點類似港式茶餐廳「奶茶」,再加入甜味布甸作為餡料「牛奶紅茶」飲品。

後來我再光顧「油麻地」分店「すき家」的時候,發現「すき家」現在的實際飲品陣容,還是跟上次光顧「旺角」分店的情況幾乎一模一樣,所以沒有再選擇飲品,改為選擇享用「唐揚炸雞」食品。

不過我現在再次上門光顧「すき家」,發現排隊的人龍原來也有分為「堂食」,以及「外賣」兩條隊給食客自己選擇,至於我就當然是選擇享用堂食,反正我已經外賣自取購買了「咖喱牛腩飯」,沒有必要再叫外賣自取。

至於今次「油麻地」「すき家」晚餐裡面的主菜食品方面,我選擇了享用,以前在香港日本菜快餐店裡面,都甚少選擇享用的「鰻魚牛肉飯」跟「炸雞」食品。上次我享用「鰻魚飯」,已經是在「坑口」「東港城」裡面了。

另一方面,我發現「油麻地」分店「すき家」廚房製造的「炸雞」食品實際名稱,給我感覺有點直接突兀,因為「すき家」真的把「炸雞」食品稱呼叫做「5件炸雞」,而不是「唐揚炸雞」。

而且「油麻地」分店「すき家」廚房製造的「5件炸雞」實際製成品,真的是名副其實,只有五件無骨炸雞小食,擺放在餐碟上面,「すき家」連最基本的少許調味醬料也都欠奉。

跟著我試食第一口「すき家」的炸雞之後,完全百分百確認炸雞裡面,原來已經預先醃漬「辣味」跟「鹹味」,所以「すき家」由始至終也從未考慮過,為「5件炸雞」附上任何調味醬料。

至於「5件炸雞」的實際口感方面,我仍然能夠憑著牙齒,從炸雞裡面撕出一絲原有雞肉本來應有的紋理,所以我覺得「すき家」還是使用原件雞肉作為食材,去製作「5件」炸雞出來。

至於「すき家」裡面的「鰻魚牛肉丼」,「鰻魚牛肉丼」的售價價錢不便宜,就算只是選擇份量最小版本的「鰻魚牛肉丼」,也需要收港幣八十二元,所以我選擇享用最小版本「M」(估計是「中等」)的「鰻魚牛肉丼」。

由於「鰻魚牛肉丼」在餐牌圖片裡面的份量看來豐盛程度只是一般,「鰻魚」也只有半塊,所以我看完圖片之後,對「鰻魚牛肉丼」實際製成品裡面的份量,也不抱有太大的信心,實際製成品出來的份量也一如我所料。
5件炸雞

「すき家」「鰻魚牛肉丼」裡面的「鰻魚」實際份量,看來只有半條份量而已。「鰻魚牛肉丼」裡面的「鰻魚」,看似曾經以「燒烤」的方式製作而成,所以「鰻魚」肉裡面食到看似理所當然的甜味,還有始料不及的鹹味。

至於「鰻魚牛肉丼」裡面的「牛肉」,「牛肉」至少還連着一些脂肪,證明「すき家」沒有使用肉質太過瘦和太過乾的牛肉,至少也有使用脂肪比例較多的牛肉作為材料去製作「牛肉丼」,牛肉實際口感不算韌,也不難咬。
鰻魚牛肉丼

至於「すき家」「鰻魚牛肉丼」的實際口感方面,「鰻魚」雖然份量不多,但是「鰻魚」實際口感至少仍然算是偏向厚實,沒有食到魚骨的同時,「すき家」廚房處理「鰻魚」裡面肉質紋理也尚算合格。

「鰻魚」裡面的實際魚肉紋理,沒有被「すき家」廚房師傅所破壞到,「鰻魚」魚肉裡面仍然能夠食到「鰻魚醬」醬料的甜味,反而「鰻魚醬」實際滲透到白飯的程度不大,所以白飯味道相對「鰻魚」而言則比較淡薄了一點點。

最後「油麻地」分店「すき家」有一個地方值得一提,就是食客進入「すき家」裡面享用晚餐,不一定需要直接走到收銀櫃檯預先付款購票,可以先向侍應點餐,享用完晚餐後才拿着點餐紀錄和金錢,前往收銀櫃檯結賬。

所以我覺得「油麻地」分店「すき家」的實際收費方式,跟我以往享用日本丼飯專門店的做法,感覺有點兒的不同,食客可以自由選擇先購票,或者食完才結賬,「快餐店」或者「西餐廳」兩種營運付款方式都可行。

至於我就選擇了使用後者,因為我不肯定「油麻地」分店的「すき家」,最後結賬時會否向食客提供正式收據,所以選擇到最後才付款結賬前,先拍下相關照片以資證明。
2020-11-02
22 分鐘 (堂食)
5件炸雞
鰻魚牛肉丼
2020-11-19 223 瀏覽
日本長龍人氣牛肉丼店終於開咗喺附近,緊係要試一試啦!堂食就不了,太長龍啦,叫咗外賣自取拎返公司食牛肉丼同吉野家好相似,不過食落就知道d牛肉新鮮好多,有牛肉味,洋蔥都好入味,價錢都合理燒牛丼啲牛肉加埋燒汁,超級正不過如果有多啲汁就好啦,價錢都合理另外加咗個泡菜同埋秋葵,大滿足!

燒牛丼啲牛肉加埋燒汁,超級正
不過如果有多啲汁就好啦,價錢都合理

另外加咗個泡菜同埋秋葵,大滿足!

10 分鐘 (外賣自取)
  • 燒肉丼
2020-11-16 265 瀏覽
最近想食牛肉飯就首選經常排長龍嘅Sukiya之但係無論同朋友 定係一個人都係會懶得排隊所以放棄堂食.油麻地店已經係香港第三分店 人流仍然絡繹不絕如果唔介意賣外賣 等候時間都真係快好多好多好多.今次試吓燒肉丼香蔥溫泉蛋燒肉丼 M $48日本越光米真係好香甜好食牛肉採用美國產 份量非常足夠燒汁燒過更加惹味滿滿嘅蔥花加隻温泉蛋汁尼個配搭好啱扒飯啦 勁正呀 好開胃 .外賣隻溫泉蛋會原隻分開裝好Menu配搭非常多價錢相宜聽朋友講雞丼都好正我真係要時不時去試唔同嘅丼先!
最近想食牛肉飯

外賣隻溫泉蛋會原隻分開裝好

Menu配搭非常多
價錢相宜
聽朋友講雞丼都好正
我真係要時不時去試唔同嘅丼先!
8 分鐘 (外賣自取)