2021-12-01 245 瀏覽
平時成日去海之戀商場食lunch都唔覺➡️同事話原來海之戀商場(麥當勞對面)開咗間以黃豆類食物➕飲料為主嘅小食店🤩今日lunch我哋就一齊行過去睇吓🥳去到睇一睇佢哋menu,原來除咗飲品、甜品之外,仲有Bagel 、粢飯食😲咁啱我哋今日lunch又唔係特別肚餓,就一齊喺呢度食d野順便飲埋豆乳飲品當一個輕lunch😬🥤🥤🥤開喺呢個「唔算好大,又唔係話細嘅」商場入面,配埋光猛、新淨、乾淨兼靚靚哋嘅環境,收呢個價格 — 好合理丫😌見到啲豆係旁邊嘅機器入面上上下下咁係咁自己郁嚟郁去,我哋兩個都睇到好自癒🤣企埋cashier 落單嗰陣,仲好明顯聞到勁香濃嘅豆味😍經過一番掙扎之後,我哋終於可以落單喇🙈🥛🥛🥛我哋今日點咗➡️狂人粢飯 $32同普通嘅粢飯嘅餡料差唔多~入面有:油炸鬼、肉鬆、榨菜❗️油炸鬼好夠脆,肉鬆➕榨菜嘅分量都控制得好好,令成件事唔會太咸👍🏻亦中和到粢飯嘅飽滯☺️不過一個女仔食晒一份都幾飽,建議女仔可以share一人一半再另外加啲小食😉🍴拉絲炸蛋粢飯 $38外型好得意☺️十足兩個咖喱包咁😆其實係炸粢飯來~表面仲有一層胡椒粉,令食落更加香口😋炸粢飯入面同狂人粢飯一樣有肉鬆、榨菜,另外仲加入咗芝士
平時成日去海之戀商場食lunch都唔覺➡️
今日lunch我哋就一齊行過去睇吓🥳

去到睇一睇佢哋menu,
原來除咗飲品、甜品之外,
仲有Bagel 、粢飯食😲
咁啱我哋今日lunch又唔係特別肚餓,
就一齊喺呢度食d野順便飲埋豆乳飲品當一個輕lunch😬
🥤🥤🥤
開喺呢個「唔算好大,又唔係話細嘅」商場入面,
配埋光猛、新淨、乾淨兼靚靚哋嘅環境,
收呢個價格 — 好合理丫😌

見到啲豆係旁邊嘅機器入面
上上下下咁係咁自己郁嚟郁去,
我哋兩個都睇到好自癒🤣

企埋cashier 落單嗰陣,
仲好明顯聞到勁香濃嘅豆味😍
經過一番掙扎之後,我哋終於可以落單喇🙈
🥛🥛🥛
我哋今日點咗➡️

狂人粢飯 $32

同普通嘅粢飯嘅餡料差唔多~
入面有:油炸鬼、肉鬆、榨菜❗️
油炸鬼好夠脆,
肉鬆➕榨菜嘅分量都控制得好好,
令成件事唔會太咸👍🏻
亦中和到粢飯嘅飽滯☺️
不過一個女仔食晒一份都幾飽,
建議女仔可以share一人一半再另外加啲小食😉
🍴
拉絲炸蛋粢飯 $38

外型好得意☺️
十足兩個咖喱包咁😆
其實係炸粢飯來~
表面仲有一層胡椒粉,
令食落更加香口😋
炸粢飯入面同狂人粢飯一樣有肉鬆、榨菜,
另外仲加入咗芝士、甜蛋😌
係一個好特別又非常新穎嘅口味💗

奶蓋豆乳茶 $45

奶蓋係芝士奶蓋嚟㗎😍
茶底係➡️店家皇牌特濃豆乳➕烏龍茶❗️
入面嘅toppings有➡️ 豆乳布丁、珍珠、西米❗️咩都有啲,非常豐富💕
另外仲有一小串白玉🍡➕一小盒仔嘅芝士奶蓋另上🤩
到手果下好驚喜☺️
有得飲又有得食真係開心🥳
而且質素仲一啲都唔差,
白玉粒粒都咁煙韌軟糯☺️
蘸埋淡淡芝士香嘅芝士奶蓋做伴醬😍😍😍
絕對滿足到芝士控嘅慾望🤟🏻
值得試呀💗
而杯飲品亦一飲就知真材實料❗️❗️❗️
濃香得來味道適中🤓
芝士奶蓋唔會太濃味,
同時飲到淡香芝士味☺️
豆乳布丁飲落好似豆腐花咁,
薄薄地咁融入杯飲品入面,唔滯的👍🏻👍🏻
另外珍珠都好新鮮彈牙,
一定冇浸隔過夜🙅🏻‍♀️
🍴
奶蓋布丁燒仙草 $36

而呢一杯就係純芝士奶蓋➕店家皇牌特濃豆乳飲品,完全冇茶嘅成份~
飲品入面就有➡️ 燒仙草、豆乳布丁、西米🥤
呢一杯雖然冇豆乳茶咁豐富,
但質素一樣一啲都唔差❗️
豆乳好香濃💕💕
加埋清香嘅芝士奶蓋,
其實唔加仙草都已經好好飲😂
咁當然d仙草都令杯成杯飲品更加清涼、更加有口感啦😆

對於食物、環境等整體都非常滿意,
係等嘢食嘅時間會耐少少,
即叫即整嘛❗️食好嘢係要等下😂
一定會同同事再嚟飲飲食食 🥰
午餐
  • 奶蓋豆乳茶
  • 狂人粢飯
2021-12-01 75 瀏覽
去荃灣海之戀行下,發現有間「SOYmart by 豆乳狂人」,好靚嘅店舖呀😍🤩 Menu 同飲品都好吸引🤩 即刻要試吓😍鮮芋泥豆乳 $32店舖有好多款豆乳,我哋揀咗鮮芋泥😋 個樽好靚呀😍 豆乳唔會太甜,芋泥非常綿,好夾好好味😋👏🏻椰汁紅豆桃膠 $38上面係椰汁,下面係紅豆同桃膠,拌勻食,好好味呀🤩😍👍🏻👏🏻 紅豆比較甜,但拌勻其他配料就剛剛好👍🏻狂人粢飯 $32粢飯都有好幾款選擇,「狂人粢飯」係比較似一般粢飯的,味道非常好🤩😍😋 餡料非常豐富,正👍🏻👏🏻🤩吉列豬扒粢蛋飯 $45哩款係入面加左吉列豬扒,更加豐富,味道好好👍🏻😋 非常滿足的一餐☺️ 好味又抵食👍🏻 一定要再去😋

鮮芋泥豆乳 $32

椰汁紅豆桃膠 $38

狂人粢飯 $32

吉列豬扒粢蛋飯 $45
哩款係入面加左吉列豬扒,更加豐富,味道好好👍🏻😋

非常滿足的一餐☺️ 好味又抵食👍🏻 一定要再去😋
2021-11-30 71 瀏覽
之前見飲食KOL介紹源自沙田,荃灣有分店,樂富分店都就嚟開試吓先豆乳雪糕好濃!!😍清新得嚟豆乳味又好出抹茶都好濃但唔算特別驚喜個口感都好厚身,食得出落足料嘅兩者相比之下,豆乳雪糕有d似雪芭口感😋好正蕨餅幾ok,唔係好實扮蕨餅果d,係真蕨餅👍白玉有咬口,唔錯唔錯環境幾開揚,但人多就可能要搭檯了因為現場係幾組檯凳有d檯凳組合係四人檯,有高腳檯,有小圓檯Oh well…雖然好食,但被漏單…呢杯雪糕等咗20分鐘😅好彩係有凳坐嗯,平日5點幾,員工好似好忙咁睇嚟要加返d職員會好d
之前見飲食KOL介紹
源自沙田,荃灣有分店,樂富分店都就嚟開
試吓先
豆乳雪糕好濃!!😍
清新得嚟豆乳味又好出
抹茶都好濃但唔算特別驚喜
個口感都好厚身,食得出落足料嘅
兩者相比之下,豆乳雪糕有d似雪芭口感😋好正

蕨餅幾ok,唔係好實扮蕨餅果d,係真蕨餅👍
白玉有咬口,唔錯唔錯

環境幾開揚,但人多就可能要搭檯了
因為現場係幾組檯凳
有d檯凳組合係四人檯,有高腳檯,有小圓檯

Oh well…雖然好食,但被漏單…呢杯雪糕等咗20分鐘😅
好彩係有凳坐
嗯,平日5點幾,員工好似好忙咁
睇嚟要加返d職員會好d
蕨餅白玉宇治抹茶豆乳雪糕
蕨餅白玉宇治抹茶豆乳雪糕
之前一路都好想試呢間豆乳狂人,但係一路都冇機會入沙田試。最近佢係荃灣新開左分店,行完donki就去買黎試下,冇諗過豆乳產品都可以咁多元化😲除左豆乳飲品之外,仲有一系列既產品都係以豆乳製作,有奶蓋茶、豆腐花、雪糕等等。除左豆乳產品之外,仲有好多其他既小食、甜品可以揀😍好似有芋圓、西米露、粢飯、炸雞翼、bagel、抹茶雪糕等等,好正啊😚  1⃣️鮮芋泥豆乳($32)呢個超級驚喜🤩豆乳味道超級濃厚,如果鍾意飲豆漿既人一定要試下!飲落同一般豆漿比質感偏稠,配埋底下既芋泥一齊飲,成件事勁夾!芋泥係打到好幼好滑既質感,唔會好甜,同埋佢超濃既豆乳一齊飲,令到成個質感更加rich😋  2⃣️蕨餅白玉豆乳雪糕($45) 雪糕豆味都係好香,但係相比起佢既7.6豆乳冇咁驚艷,個人覺得冰感重啲,冇咁滑,但係都係好好味!雪糕唔會太甜,比較著重突出豆味🤤但係當然個豆味同就咁飲佢既豆乳完全冇得比啦。蕨餅同白玉都好好味,煙煙韌韌,配埋雪糕食一流😌

1⃣️鮮芋泥豆乳($32)
鮮芋泥豆乳

2⃣️蕨餅白玉豆乳雪糕($45)

2021-11-28 283 瀏覽
【SOYmart by 豆乳狂人】行完Donki 荃灣西分店,在附近逛逛,最初見到排隊等豆乳狂人既人龍,以為係排隊買台式茶,走近望才知係排隊買豆漿😆😆.豆漿口味眾多,配料如桃膠、芋泥、紅豆小丸子、珍珠仙草、奶蓋等等。店方有四大招牌系列,分別是「7.6 特濃豆乳」、「豆乳茶」、「香濃豆乳雪糕」和「狂人豆花」。筆者今次點選 7.6 特濃豆乳,飲最原味。因為係新開店,只有現金找續,未有其他付款方式。另,收銀員年青人有提及,因7.6特濃豆乳未有加入糖,甜味可能偏淡,故有一小小糖漿包附上,甜味就要自行調節。筆者就覺得,不加糖漿的7.6 特濃豆乳已好好味,採用非基因改造黃豆,每日新鮮即製,不加糖漿都ok。.下次會試桃膠豆乳🙌🏻.店方收銀處另一邊有大玻璃,透視豆乳製造過程,幾特別。有提供坐位供堂食。.❇️7.6 特濃豆乳💰HKD 24..🏠 SOYmart by 豆乳狂人📍荃灣海之戀商場二樓2036 鋪.❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️以鏡頭代筆,讓光影留下時光足跡。❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️
【SOYmart by 豆乳狂人】
筆者今次點選 7.6 特濃豆乳,飲最原味。
下次會試桃膠豆乳🙌🏻
店方收銀處另一邊有大玻璃,透視豆乳製造過程,幾特別。
有提供坐位供堂食。
❇️7.6 特濃豆乳
💰HKD 24
🏠 SOYmart by 豆乳狂人
📍荃灣海之戀商場二樓2036 鋪
❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️
以鏡頭代筆,讓光影留下時光足跡。
❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️❇️
7.6 特濃豆乳
5 分鐘 (堂食)
用餐優惠
現金券
7.6 特濃豆乳
2021-11-26 155 瀏覽
海之戀開左間新野,經過聞到好香豆味,個裝修都好靚,仲有位置比人打卡同坐低,相信之後會吸引好多人來打卡,見到有好多店員係到煮緊豆漿,身為豆漿迷嘅我,即刻買支試試,我呢支叫十勝紅豆豆乳。豆香味好濃,我好中意,飲落口比起豆漿更加濃厚的感覺,唔似一般豆漿咁水狀!但係D紅豆就甜到我怕,真係破壞晒成支飲品呀,而家D人都係中意飲無咁甜,注重健康好多,希望店家會留意返,下次如果過來,可能會揀原味豆乳就算啦,因為怕飲到糖尿病,少甜好重要,開得係商場,都係target 有購買力的客人,因為成$32一支,太甜嘅野好趕客下次會試埋仙草豆乳!

下次會試埋仙草豆乳!
十勝紅豆豆乳
2021-11-25
3 分鐘 (堂食)
🤍黑白芝麻豆乳 $32超稠超稠既豆乳,稠到係我唔鍾意既程度,配上黑芝麻,感覺兩樣野係分開,混合唔到一齊。👍🏻宇治抹茶芭菲 $63抹茶味夠濃,蕨餅同白玉都好味,白玉食落唔同色仲有唔同既味,可惜佢所有材料分得太開,好似全部分開食咁。👍🏻和風七味脆皮木棉豆腐 $32豆腐炸得幾香口,外脆內滑。❤️‍🔥Gold純度鹹蛋黃炸雞翼 $38大驚喜,鹹蛋超入味超濃,而且單骨雞翼方便我呢啲懶人。📍Soy Mart By豆乳狂人荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號舖✨評分:6.5/10💰人均消費:$80
🤍黑白芝麻豆乳 $32

👍🏻宇治抹茶芭菲 $63

👍🏻和風七味脆皮木棉豆腐 $32
豆腐炸得幾香口,外脆內滑。

❤️‍🔥Gold純度鹹蛋黃炸雞翼 $38
大驚喜,鹹蛋超入味超濃,而且單骨雞翼方便我呢啲懶人。

📍Soy Mart By豆乳狂人
荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號舖

✨評分:6.5/10
💰人均消費:$80
很久沒到過海之戀商場,原來多了很多商店,今天無意中發現這間專賣豆漿的店,有位置給客人座,而且環境舒適,於是當休息下買杯豆漿試我點了豆漿抹茶,等侯時間大概15分鐘,有點耐。豆漿是用罐裝盛上,要自己拉罐的,很特別。飲下去不甜,很濃郁的大豆味。環境很舒服,雖然人多但不迫,空間感十足,適合行累時坐下休息。

我點了豆漿抹茶,等侯時間大概15分鐘,有點耐。

豆漿抹茶
豆漿抹茶
2021-11-21 213 瀏覽
專程泥到荃灣西既海之戀商場本來係排緊donki鮮壽司不過太肚餓 忍唔住食左依間係donki 隔離新開既soymark 店外對出有一個open area 係商場提供有幾張枱枱凳凳咁 買完可以坐底食食完就要自己清潔返啦~我地就點左5樣野~1//狂人粢飯2//吉烈豬扒粢蛋飯3//鮮芋泥豆乳4//焙茶珍珠小丸子5//和風七味脆皮木棉豆腐狂人粢飯就係傳統油炸鬼+榨菜+肉鬆非常足料 好大舊 男仔應該都飽佢新鮮整 如果你唔食榨茶仲可以要求唔要咖吉烈豬扒粢蛋飯內涵豐富!有吉列豬+油炸鬼+榨茶+玉子蛋+青瓜沙律+肉鬆太滿足了!成件件好夾好好食!鮮芋泥豆乳原本豆乳已經濃綢 加埋芋泥=太杰啦!好似真係飲緊豆「漿」咁 芋泥無加糖 豆乳本身唔太甜我就麻麻地啦🥶飲一枝都飽哂焙茶珍珠小丸子就是焙茶味豆乳+白玉+珍珠又係一杯飽肚之選不過依杯好好飲 有焙茶味但係唔會遮到豆乳本身 白玉同珍珠都好好食 q彈q彈 推介依杯喔!和風七味脆皮木棉豆腐就是炸豆腐+7味粉~即叫即炸 熱辣辣 唔錯喎!豆腐大小適中 兩口吃光光!不過小心熱啊!總結都係可以再encore 既一間鋪頭包裝好靚 外賣為主
專程泥到荃灣西既海之戀商場
本來係排緊donki鮮壽司

店外對出有一個open area 係商場提供
有幾張枱枱凳凳咁 買完可以坐底食
食完就要自己清潔返啦~

我地就點左5樣野~
1//狂人粢飯

非常足料 好大舊 男仔應該都飽
佢新鮮整 如果你唔食榨茶仲可以要求唔要咖

吉烈豬扒粢蛋飯
內涵豐富!有吉列豬+油炸鬼+榨茶+玉子蛋+青瓜沙律+肉鬆
太滿足了!成件件好夾好好食!

鮮芋泥豆乳
原本豆乳已經濃綢 加埋芋泥=太杰啦!
好似真係飲緊豆「漿」咁
芋泥無加糖 豆乳本身唔太甜
我就麻麻地啦🥶飲一枝都飽哂

焙茶珍珠小丸子
就是焙茶味豆乳+白玉+珍珠
又係一杯飽肚之選
推介依杯喔!

和風七味脆皮木棉豆腐
就是炸豆腐+7味粉~
即叫即炸 熱辣辣 唔錯喎!
豆腐大小適中 兩口吃光光!
不過小心熱啊!

總結都係可以再encore 既一間鋪頭
包裝好靚 外賣為主
2021-11-14 519 瀏覽
被濃濃的豆香味吸引,買了一樽香芋豆乳第一口,微微的豆味夾雜強勁的草腥味,是一種令人反胃的味道,以為是還沒把芋蓉跟豆乳搖均勻,但是不然…..只是在強烈的草腥味中,多了一絲芋味,那種無法形容的味道實在受不了,最後還是忍不住,要吐出來🤮🤮🤮從來未喝過這麼難以入口的飲品,只能說,「請我也不喝!」$32的格價的豆乳在市面上有很多選擇⋯⋯如果真的被新裝潢店面吸引,喜歡嚐新的朋友可以避開豆乳,還有其他手調飲品選擇!
被濃濃的豆香味吸引,買了一樽香芋豆乳

$32的格價的豆乳在市面上有很多選擇⋯⋯

香芋豆乳
2021-11-14 366 瀏覽
6-11-2021 (Sat)晏晝同老公食完晏同行完Donki出嚟,見到呢間嘢,睇個名就專賣豆奶製品,行去睇,見到有啲貝果喺喥,而豆漿有多種唔同口味,有桃膠,昆布綠豆,特濃可可,仙草等等,我哋睇埋menu,重有就豆乳雪糕,由於我只想買豆乳,所以再冇留意其他,咁我哋買咗$32.00嘅桃膠豆乳同$28.00嘅特濃可可豆乳.返到屋企,就先飲桃膠豆乳,桃膠份量唔少,但好腍;豆乳味道好濃,質地亦較杰身少少,都算唔錯.抵食:3分到翌日晏晝,我至飲特濃可可豆乳,呢個可可同豆乳味飲到,味道係清淡,質地同樣杰身,不過冇朱古力奶咁heavy,係舒服嘅.抵食:2分
行去睇,見到有啲貝果喺喥,而豆漿有多種唔同口味,
有桃膠,昆布綠豆,特濃可可,仙草等等,我哋睇埋menu,

返到屋企,
左: 桃膠豆乳, 右:特濃可可豆乳

就先飲桃膠豆乳,桃膠份量唔少,
桃膠豆乳
但好腍;豆乳味道好濃,質地亦較杰身少少,都算唔錯.
抵食:3分

到翌日晏晝,我至飲特濃可可豆乳,
特濃可可豆乳
抵食:2分

3 分鐘 (外賣自取)
$30 (其他)
桃膠豆乳
特濃可可豆乳
  • 左: 桃膠豆乳
  • 右:特濃可可豆乳
2021-11-10 263 瀏覽
上次經過沙田無得堂食無幫襯今次荃灣呢間有堂食~ 試左個甜品, 白玉丸子係唔錯, 但個奶蓋好難食, 呢個價錢唔必會再試另外玻璃望到廚房生產豆漿過程, 係啲員工會行出行入既情況下, 希望衛生可能處理得好D最後買多左三支豆乳俾屋企人試, 好失望, 原來全部都無加糖既後尾先知原來豆乳係無另外加糖既, 如果加糖要叫店員加或者拎糖可惜俾錢時無人提醒...1. 桃膠飲落同普通豆漿一樣, 係有啲桃膠粒食下2. 昆布綠豆, 有少少杰, 比較好飲既一支3. 仙草, 味道最怪既一支, 有陣唔知咩味...
上次經過沙田無得堂食無幫襯

可惜俾錢時無人提醒...

1. 桃膠飲落同普通豆漿一樣, 係有啲桃膠粒食下
2. 昆布綠豆, 有少少杰, 比較好飲既一支
3. 仙草, 味道最怪既一支, 有陣唔知咩味...

2021-11-08
5 分鐘 (堂食)
$100 (早餐)
2021-11-07 460 瀏覽
行過呢間見到今日開張,幾多人係到食,裝修又幾chill就走咗入嚟試下喇🤤一睇到個舖頭名就知道係食豆奶,個人都幾鍾意豆味嘅,同朋友一人嗌咗一樣嘢share食~白玉蕨餅宇治抹茶豆乳雪糕唔算好大份,但都有5粒白玉同2舊蕨餅~蕨餅好好食!!夠軟糯唔洗點咬係口入面融化咗🥰白玉就比較實淨,冇咩味🙈雪糕豆味同抹茶味分開食都好出,由其係抹茶味超濃,所以如果兩隻味一齊食會蓋過咗豆味呢點有少少可惜😶‍🌫️同埋佢哋雪糕質地偏向雪葩比較重顆粒感另外試咗十勝紅豆豆乳😍其實我都幾唔鍾意食中式紅豆沙一開頭有少少驚會中伏,但呢個真心驚豔到我,超濃郁嘅豆漿,再加甜蜜又夠綿嘅十勝紅豆真心一流,搖勻成枝豆乳之後每啖口感都好厚實啖啖黃豆香同紅豆嘅甜❤️其實佢哋仲有好多唔同小食同豆乳飲品,連bagel都有賣🤣下次可以過嚟試埋佢其他嘢食
  • 十勝紅豆豆乳