2020-03-18 159 瀏覽
12/7/2020 Sonder 呢間其實係一間酒吧嚟嘅,不過佢入邊係提供好多食物。最大嘅特點就係佢係一個商業大廈嘅頂樓啦,咁佢有分室外和室內。 先講咗室內,係平時酒吧佢大枱配梳化。另外仲有兩張玩bearpong房嘅枱,仲有幾部飛鏢機,另外仲有一間係私人嘅房,可以一班朋友嚟開生日party。 而外面呢系有幾張大枱,出面都有好大嘅空間,係坐得好舒服嘅。特別係而家呢個天氣啦,唔會太凍又唔會太熱。而且因為佢係頂樓關係,你就唔會驚上面會有有嘢掉落黎。係一個好平靜嘅環境可以同你嘅情人約會。 飲品方面,係d好傳統嘅cocktail mocktail draftbeer, 味道正常,價錢合理。 食物方面,佢哋有意粉啦,有炸物小食。仲有個豬頸肉幾吸引,我見每一枱都有order。味道係ok嘅,咁而且份量大,所以都抵食。 最令我surprise 嘅係,呢到d員工好有禮貌,服務好好,呢個係我會再黎嘅一大原因
同班朋友出黎gathering諗住去酒吧飲下酒傾下計見到訂位有折就揀左呢間,地方係好方便地鐵站一出幾步就到,易搵👍🏻去到個場都大,裝潢正常可以揀室內外,不過室外主要食水煙我地揀左室內,一張大梳化都坐得幾舒服酒吧黎講食物種類算多,我地係當埋dinner所以叫左好多野食 同埋 每人一杯酒🍸🍹🍸🍹我叫左Snow ball幾大杯幾抵飲既,但味道麻麻雞蛋酒飲落唔香,而且淡淡地仲要加左好多冰,飲到最後無味咁滯其他朋友都話酒精類飲落偏淡,味道無咩,冰就多🍢🧆🍢🍗炸原隻豬手如果佢唔係寫原隻都無咁嬲未見過咁細份既豬手,加埋得7-8舊仲要唔大舊,每舊1-2啖都食完唔知係咪因為我地訂位有折所以份量都折左啦如果唔係原價$168咁既份量真係幾嚇人豬手味道就正常,幾脆,但硬左少少咸度適中,配既芥末醬落啲蜜糖會好啲-炸薯角份量幾多,而且新鮮炸起,熱辣辣外脆內糯,幾好食👍🏻-黑松露菠菜雞肉闊條麵完全零黑松露味雞肉薄痴痴得幾塊仔味道就唔錯既 creamy 菠菜加芝士幾香但意粉overcooked-白酒蜆肉意粉味道正常,夠咸但唔夠香而且蜆肉又係得少少幾粒,好似食緊蒜蓉炒意粉咁-燒豬頸肉超級燶,每一舊啲邊邊位都係黑晒燶到咁
同班朋友出黎gathering諗住去酒吧飲下酒傾下計
見到訂位有折就揀左呢間,地方係好方便
地鐵站一出幾步就到,易搵👍🏻

去到個場都大,裝潢正常
可以揀室內外,不過室外主要食水煙
我地揀左室內,一張大梳化都坐得幾舒服
酒吧黎講食物種類算多,我地係當埋dinner
所以叫左好多野食 同埋 每人一杯酒

🍸🍹🍸🍹
我叫左Snow ball
幾大杯幾抵飲既,但味道麻麻
雞蛋酒飲落唔香,而且淡淡地
仲要加左好多冰,飲到最後無味咁滯
其他朋友都話酒精類飲落偏淡,味道無咩,冰就多
🍢🧆🍢🍗
炸原隻豬手
如果佢唔係寫原隻都無咁嬲
未見過咁細份既豬手,加埋得7-8舊
仲要唔大舊,每舊1-2啖都食完
唔知係咪因為我地訂位有折所以份量都折左啦
如果唔係原價$168咁既份量真係幾嚇人
豬手味道就正常,幾脆,但硬左少少
咸度適中,配既芥末醬落啲蜜糖會好啲
炸薯角份量幾多,而且新鮮炸起,熱辣辣
外脆內糯,幾好食👍🏻
黑松露菠菜雞肉闊條麵完全零黑松露味
雞肉薄痴痴得幾塊仔
味道就唔錯既 creamy 菠菜加芝士幾香
但意粉overcooked
白酒蜆肉意粉味道正常,夠咸但唔夠香
而且蜆肉又係得少少幾粒,好似食緊蒜蓉炒意粉咁
燒豬頸肉超級燶,每一舊啲邊邊位都係黑晒
燶到咁都可以照上菜😵想就住咬唔燶既位,肉質又韌,香道就正常香口既
避風塘雞軟骨超級多炸蒜,但雞軟骨份量幾少
炸蒜炸太耐苦既,雞軟骨味道okay
燒雞扒係第2 round叫,等左好耐,黎到竟然唔熟
不過Staff好好 即刻換 仲不停道歉
再上既雞扒味道唔錯,微甜既醬汁幾好食
雞扒算係嫩滑多汁

總結有折呢個價錢係唔貴既
但食物質素真係有待改善,俾完折又要減份量咪即係無折😂
酒精類正常係淡左啲,服務除左最後結帳位經理誠懇有禮,其他都係叫極都唔黎,或者面無表情
無折既話尖沙咀大把更好既酒吧選擇
2020-03-01 157 瀏覽
位於尖沙咀樓上Bar Sonder最近推出左最新避風塘系列小食,一於Happy hour去試下先橋底避風塘系列中點選咗避風塘軟殻蟹,惹味香口小小辣,以蒜蓉辣椒炒香調味精髓在於蒜蓉的獨特風味,蒜蓉甘口焦香,脆而不煳, 香蒜與辣味、豉味結合於一身。簡直食到停唔到口👍🏻👍🏻 Bartender又會推介適合不同味道的cocktail,總有一款啱你口味lychee martini 清新嘅荔枝味,調酒師調偏甜十分容易入口,適合怕濃烈酒味嘅人士飲。充滿夏威夷顏色blue nawaiian第一啖飲落有榴槤味,30秒後帶點菠蘿的味道,十分特別,值得一嘗。另外特設包場服務:公司/私人/商會聚會酒會,after party 可包大廳、露台、全場、房間(自由配搭)💃🏻 .——————————————————————————Sonde

——————————————————————————
Sonde
2019-05-14
2020-02-28 122 瀏覽
一直足不出戶,今天難得找個地方舒緩壓力呢間酒吧有户外位置,有蓋嘅露台岩晒宜家咁需要新鮮空氣嘅時刻!另外都有獨立房間,不錯!吃喝玩樂於一身嘅地方,有得玩遊戲舒緩壓力同緊張嘅情緒!把酒論戰,刺激嘅飲酒游戲!經曲嘅吧枱,擺放的位置十分整齊!酥炸去骨原隻豬手 $168上枱速度快,熱辣辣嘅豬手,外皮香脆可口,仲有啲彈牙嘅骨膠原,食落十分惹味,豬手唔太咸,調味剛好,再沾上少許芥末醬,更添風味!碳燒羊架$138賣相十足嘅羊架,份量十足,咬落多汁,肉質鮮嫩無比,配上甜甜地嘅燒烤醬更惹味,羊味十足!不得了!正!Snow ball $78十分驚喜嘅酒!飲落甜甜哋,有少少檸檬香氣同薄荷味,再飲就有種乳酸梳打嘅感覺!唔會有酒嘅苦味,正!岩曬我嘅口味!
一直足不出戶,今天難得找個地方舒緩壓力

吃喝玩樂於一身嘅地方,有得玩遊戲舒緩壓力同緊張嘅情緒!

把酒論戰,刺激嘅飲酒游戲!

經曲嘅吧枱,擺放的位置十分整齊!

酥炸去骨原隻豬手 $168

碳燒羊架$138

Snow ball $78

2020-02-27 93 瀏覽
因為上網睇見環境好chill私隱度又高 所以一於嚟試下上到去真係幾有feel !有私人獨立房 又有擲鏢區🤤我地見今晚天氣唔錯就揀咗有蓋露台位坐望天空時真係睇到星星😱仲不時有飛機飛過我幾時都話酒吧啲嘢特別好食唔知係咪因為環境影響心情😂😂我同朋友兩個人嗌咗個白汁酒蜆肉意粉☺蜜汁燒豬頸肉同Fish and chips好鬼正意粉個汁完美醮晒每一條意粉 香氣十足豬頸肉份量估唔到咁多仲要好煙韌 配埋泰式辣醬真係好啱送酒炸魚手指同薯條更加係必嗌食到舔舔脷👅朋友試新嘢嗌咗Tequila Sunset佢回憶起飲shot嗰鐘滋味😂😂甜甜地 個回韻好正我就嗌咗杯Mocktail我見Pussy Foot有奶幾得意飲落有菠蘿我就最鍾意☺集玩樂,消遣,美食於一身嘅bar下次約frd嚟尖嘴一定會再嚟!
因為上網睇見環境好chill
私隱度又高 所以一於嚟試下

上到去真係幾有feel !
有私人獨立房 又有擲鏢區🤤

甜甜地 個回韻好正
我就嗌咗杯Mocktail
我見Pussy Foot有奶幾得意
飲落有菠蘿我就最鍾意☺

集玩樂,消遣,美食於一身嘅bar
下次約frd嚟尖嘴一定會再嚟!

2020-02-26 78 瀏覽
收工之後約朋友食飯吹水,簡左呢間位於尖沙咀,幾近大家既位置。黎到見到大廳位置有曬電視、飛鏢果啲,都係岩一大班人玩、睇波咁。兩個人傾下計既我會簡坐出面有蓋露台。露台位置氣氛良好,播住音樂~ 見到仲有燒烤爐可以BBQ Tim!我地簡左炸魚薯條、黑松露菠菜忌廉雞肉闊條面。炸魚薯條炸得香脆~闊條面較為淋身,味道濃郁。仲有無酒精/酒精飲品選擇~總括黎講,呢到環境氣氛唔錯,食野、玩、消遣都得!好岩朋友上黎吹水飲野,食物ok又唔貴。如果大班啲人仲可以有私人獨立房,都有個露台可以BBQ!

兩個人傾下計既我會簡坐出面有蓋露台。

我地簡左炸魚薯條、黑松露菠菜忌廉雞肉闊條面。
炸魚薯條炸得香脆~

闊條面較為淋身,味道濃郁。

仲有無酒精/酒精飲品選擇~

2020-02-23 73 瀏覽
在朋友的介紹下,得知這一間酒吧最近,去到每一間餐廳都更著重餐飲的衛生與通風。這裡有露天outdoor位置,就更加岩我地。能輕鬆地放鬆一下是最重要,餐廳位於大樓頂樓,本身就可以睇到尖沙咀其他大廈,好舒服地嘆一杯。而且座位相當舒服,通風又開揚。更有燒烤食物提供。即叫即燒在室內,則有私人房,岩曬朋友在自己空間聚一聚,而且有飛鏢等。餐牌選擇多多,意粉,主菜到絆酒小食一樣有,可以說集飲野,食野,娛樂於一身。今日叫了杯snow ball 朋友則簡單叫了fruit punch 能夠吹住風,食好野,實在是爽。再慢慢傾計•食物方面,絕對比一般酒吧食物更好食。種類十分多,一般西餐廳食物你都可以搵到。卡邦尼意粉,配少少煙肉,十分creamy。炸魚薯條🍟送酒一流,而且全是新鮮炸起的,魚柳十分脆,飲番杯邊食邊傾。而且有齊沙律醬同茄汁。十分正。最重要是新鮮,全部都新鮮熱辣辣。醬燒茄子,想吾到咁大份,真係份量好多,而且燒得超好食。醬汁與茄子好夾,茄子本身有水份,燒完之後仍然保持完好,吾會因為本身的水而令醬汁變稀,整得相當不錯在drink方面,其實選擇真係好多
在朋友的介紹下,得知這一間酒吧
能輕鬆地放鬆一下是最重要,

能夠吹住風,食好野,實在是爽。再慢慢傾計•

卡邦尼意粉,配少少煙肉,十分creamy。
卡邦尼意粉

炸魚薯條🍟
最重要是新鮮,全部都新鮮熱辣辣。
炸魚薯條

醬燒茄子,
想吾到咁大份,真係份量好多,而且燒得超好食。
醬燒茄子

在drink方面,其實選擇真係好多
卡邦尼意粉
炸魚薯條
醬燒茄子
2020-02-18 67 瀏覽
又來尖沙咀蒲,今次我哋嚟到一間樓上酒吧。我最鍾意去樓上吧因為可以喺樓上俯瞰成個街景。今次嚟到呢度有私人房又有露台,我就揀咗露台,貪佢可以睇哂成個尖沙咀。果然呢度露台好正呀,就算今日得10幾度,都有兩個暖爐喺度,好睇又好用,暖粒粒。我哋叫咗兩個小食,同埋兩個煮食:避風塘炒魷魚酥,炸魚薯條,黑松露菠菜闊條麵同埋白酒煮蜆意粉。個避風塘炒魷魚酥好正呀,夠晒味,又夠多配料用嚟送酒啱啱好。至於個炸魚薯條熱辣辣炸好送上嚟,配沙律醬又得,或者配茄汁都得,不過我自己就覺得配沙律醬好味好多。至於個黑松露菠菜闊條麵,十分之足料,有好多份量嘅黑松露醬,每一條麵,每一啖都食到啊,實在好滿足呀。不過我今日就想食得清淡啲,所以另一個白酒煮蜆意粉就啱晒我啦,有好多蜆食咖。😆😆
餐廳:Sonder (尖沙咀)地址:尖沙咀加拿分道25-31號國際商業信貸銀行大廈14樓好耐無去過酒吧食飯悠閒下🥂,今晚去左尖沙咀加拿分道嘅樓上酒吧Sonder食飯聽音樂relax下🎼,Sonder有私人獨立房可以唱K,仲有得玩beer pong同掟鏢🎯,鍾意BBQ仲有得叫任食燒物😍,係一個集消遣、美食於一身嘅酒吧酒吧有有蓋的露台位置,不過室內有歌聽咁就緊係坐入面啦😎,咁先夠氣氛架嘛叫左個日式餃子🥟($68)、黑松露菠菜忌廉雞肉闊條麵($98)同特式雜扒拼盤($228),重點介紹一定係呢個雜扒拼盤🤤。話明雜扒,當然雞牛豬都有啦,雞肉除左有雞扒之外仲有雞翼🐔,豬肉係燒豬頸肉🐷,真係燒得好香😋,當然唔少得有豐盛香脆嘅炸薯條啦🍟,食到好飽好滿足呀下次同一大班friend一齊黎要book埋間房唱K先🎤,Sonder絕對係聚會嘅好地方
餐廳:Sonder (尖沙咀)
地址:尖沙咀加拿分道25-31號國際商業信貸銀行大廈14樓

叫左個日式餃子🥟($68)、
話明雜扒,
當然雞牛豬都有啦,雞肉除左有雞扒之外仲有雞翼🐔,

2020-02-12
10 分鐘 (堂食)
2020-02-11 49 瀏覽
呢間主要黎飲野嘅,不過諗唔到食咩就直接上嚟食埋野。呢到可以喺室外地方bbq,咁啱今日落雨所以無得燒。仲有好多玩樂設施,beerpong、飛鏢都有。黑松露菠菜忌廉雞肉闊條麵,醬汁濃,黑松露醬都算多,上菜時陣陣黑松露味。磯燒雞扒,份量多,juicy,1d都唔乾唔硬,都幾香磯燒味。避風塘墨魚咀,味道帶微辣,好惹味。炸蒜好多,好似係入面尋寶咁!墨魚咀大粒。1990,士多啤梨冧酒。整體來講,食物份量大,不過可以改善嘅地方係上菜時間有d慢。

1990,士多啤梨冧酒。

整體來講,食物份量大,不過可以改善嘅地方係上菜時間有d慢。
2020-02-11 66 瀏覽
呢間酒吧有得食有得玩有獨立嘅房去唱K/燒烤。而我坐嘅位置就係露台有蓋嘅可以集玩樂消遣同美食於一身。我叫咗雜扒跟住仲有羊架同埋墨魚咀。我哋大約等左差唔多九個字先上啲野食,但係隔離枱上左五次野食,所以我哋等到有啲唔耐煩而啲嘢食方面,我哋就覺得ok la not so good but not bad for a pub對於一間酒吧有嘢食都算係咁。呢間野都幾大間入邊有得玩Beer pong 又有得掉標,唱歌等等。而出邊露台位置又有蓋唔使驚落雨都幾啱一班人黎玩既
呢間酒吧有得食有得玩有獨立嘅房去唱K/燒烤。
而我坐嘅位置就係露台有蓋嘅可以集玩樂消遣同美食於一身。
2020-02-10 78 瀏覽
Wow 玩得又食得👻依間餐廳真係好正 有戶外嘅露台BBQ 有室內嘅酒吧餐廳同設施 可以一邊玩一邊聽歌一邊食嘢又設有獨立房 可以同一班朋友私人聚下 真係玩樂美食消遣於一身 🥰好!等我介紹下啲食物先😋同朋友一共叫咗四款食物🍴有黑松露菠菜忌廉雞肉闊條麵 碳燒雞扒 蜜汁燒豬頸肉 日式蝦多士😋黑松露闊條麵食落唔會太油膩 上面有一堆黑松露 將佢撈勻 整個闊條麵都充滿淡淡黑松露😛日式蝦多士整個都脆卜卜 蝦肉一啲都唔結實 有點creamy又香脆 👍而餐廳最出名一定就係燒物啦!個碳燒雞扒同蜜汁豬頸肉真係好正啊 必叫呀~雞扒好淋 燒得均勻又香 份量慷慨☺️食得飽肚 蜜汁豬頸肉厚薄均勻 好入味 又 juicy 有蜜糖甜甜地 真係好惹味😋兩款肉都好好食👍一大班朋友喺度gathering 真係唔錯嘅選擇呀👍
Wow 玩得又食得👻

一大班朋友喺度gathering 真係唔錯嘅選擇呀👍
2020-02-05
相信呢排大家都心情唔好,朋友都少咗見面......正因為咁,更加要珍惜難得見面嘅時間☺️.酒吧有露台位置,氣氛寧靜,又可以呼吸新鮮空氣,仲可以BBQ唔洗怕落雨,因為露台係有蓋ga🌚不過我怕凍,今次就留喺室內啦🙈.室內就比較熱鬧,因為酒吧嘅遊戲應有盡有,beer pong同鏢機都夠玩成晚.鍾意私隱度高d, Sonder設有私人獨立房,成班人大聲唱K又得,靜靜談心講秘密㊙️亦得。每間房都有唔同主題,打咭一流除咗環境好,食物質素都唔錯😍香脆炸雞翼 $78雞翼炸得金黃香脆,肉質仍然好嫩蕃茄肉醬意粉 $78酸甜的蕃茄肉醬非常醒胃Pina Colada $88我最愛的經典cocktail, 菠蘿汁配椰奶的味道香甜清新,酒精濃度不高,容易入口Cinderella $78真的怕醉還可以選mocktail, Cinderella 由檸檬🍋、菠蘿🍍、桃🍑、橙🍊調制,味道酸甜,飲落很fresh集玩樂、消遣、美食於一身的多功能酒吧,真的不能錯過呀

酒吧有露台位置,氣氛寧靜,又可以呼吸新鮮空氣,仲可以BBQ
唔洗怕落雨,因為露台係有蓋ga🌚
不過我怕凍,今次就留喺室內啦🙈

每間房都有唔同主題,打咭一流

除咗環境好,食物質素都唔錯😍

香脆炸雞翼 $78
雞翼炸得金黃香脆,肉質仍然好嫩

蕃茄肉醬意粉 $78
酸甜的蕃茄肉醬非常醒胃

Pina Colada $88

Cinderella $78

集玩樂、消遣、美食於一身的多功能酒吧,真的不能錯過呀
2020-02-05 597 瀏覽
約三五知己出去蒲, 朋友揀左尖沙咀一間樓上酒吧, 設有室內同室外平台。室外仲提供BBQ tim~ 而室內有個開放式座位, 播放著大聲既外國歌, 很有酒吧氣氛。而且仲有兩間獨立vip房, 當晚唔少客人都係入面開party唱K, 幾熱鬧。呢度有多款調酒飲品, 同埋幾款小食、主菜供應。【碳燒四式丸】HK$98自選4款丸類, 表面仲曬左少少鹽吊味, 最好食係粟米貢丸, 非常彈牙;龍蝦丸內有大量蟹柳, 甜甜地【避風塘雞軟骨】HK$78份量都幾大碟, 有大量炸蒜, 但少量炸蒜都被炸燶了, 入口有少少焦燶味。每粒雞軟骨都有少少雞肉連帶, 但似乎油左D~ 不過香辣味道, 送酒都幾過癮既...【卡邦尼闊條麵】HK$78沒有想像中既creamy, 闊條麵較為乾身,味道偏淡。【黑松露菠菜忌廉雞肉闊條麵】HK$98黑松露份量多, 撈埋一齊食, 每條闊條麵都有唔少松露黏附, 松露味很突出, 跟菠菜味平均, 還好不帶菠菜澀味, 意粉較油, 所以入口滑身, 但嫌雞肉份量只有兩小片。

呢度有多款調酒飲品, 同埋幾款小食、主菜供應。

【碳燒四式丸】HK$98
碳燒四式丸

【避風塘雞軟骨】HK$78
避風塘雞軟骨

【卡邦尼闊條麵】HK$78
沒有想像中既creamy, 闊條麵較為乾身,味道偏淡。
卡邦尼闊條麵

【黑松露菠菜忌廉雞肉闊條麵】HK$98
黑松露菠菜忌廉雞肉闊條麵
2020-02-03
2020-01-31 134 瀏覽
Carbonara 係 overcook 完再攞油炸的味道,蛋唔夠之下令意粉唔夠濕,點知低處未算低,接下來呢一樣先係大佬。黑松露雞肉闊條麵係得幾片五毫子咁大的雞肉,意粉都可以煮到乾,食落黑松露味係相當人工,我都真係佩服可以難食到咁。Neway 都冇咁差,我覺得我放入口的係物體而唔係食物。明將壽司都叫食物,但今晚食嗰啲唔叫。咁的物體都可以放上枱再叫自己廚師,你羞唔羞家?我屋企整都好食過你啦。使唔使我入廚房教你煮?仲要我等咗40分鐘先有野食,我落樓下Pici食意粉唔好?第一次有餐廳可以難食到我忍唔住手寫食評。

第一次有餐廳可以難食到我忍唔住手寫食評。
2020-01-30
40 分鐘 (堂食)