2018-06-04 52 瀏覽
位於蘭桂坊 總有不少送酒餐廳林立, 炸雞當然系其中熱門之一. Happy Hour 完, 約了朋友便黎jor 呢間, 試下新野, 餐廳位置不大, 真的比較cozy , 而二樓也有一個水吧臺, 隔住玻璃望落去, 邊會看到大街人來人往.3個人食, 見到一個2人套餐咁抵! 就嗌jor 一個套餐再之後散嗌其他嘢食! 2人套餐 $398 有一份炸雞 薯條 同魚串湯!  抵食! 芝士薯條~ 薯條厚切, 上滿撒上滿滿芝士粉! 陪啤酒一流! 韓國經典街頭小食魚串湯! 有兩串魚串啦! 下面就係辣湯同配菜, 因為湯底小小辣! 更加惹味! 之後到今日主角啦! 就係呢個新出既黃金鹹蛋炸雞! 咬落去時候, 感受到那股鹹蛋香味,  而且不覺得油膩,  冇平時食炸雞那種 油膩感.再之後就系呢個辣辣炸雞!! 真係好辣!! 辣度十足! 唔好睇小佢! 真係好辣!  中意食辣既 可以挑戰下! 肉質系唔錯, 不過每一淡 對於我黎講都系挑戰!  我frd 就好中意, 一個人食jor 半份!最後嗌多一個辣豆腐湯, 呢個就系bb level , 微辣~  食完咁多肉, 食返多d 菜balance! 份量就唔算多. 總括黎講 算不錯

2人套餐 $398 有一份炸雞 薯條 同魚串湯!  抵食!
芝士薯條~ 薯條厚切, 上滿撒上滿滿芝士粉! 陪啤酒一流!

之後到今日主角啦! 就係呢個新出既黃金鹹蛋炸雞!

食完咁多肉, 食返多d 菜balance!
份量就唔算多.

總括黎講 算不錯, 系老蘭度, 可以多一個選擇.
2018-06-04 326 瀏覽
自從新加坡的鹹蛋魚皮登陸香港,鹹蛋黃已經搖身一變,成為近年的美食新貴,由薯片、雞蛋仔、格仔餅、以至蛋撻都見其蹤影。友人知我鍾意食香口野,又愛吃炸雞,提議我試下「Sodam Chicken」新推出嘅黃金鹹蛋炸雞,說雞件唔單止卜卜脆,入口仲有濃郁嘅鹹蛋黃香,好食到唔停得口。講到咁吸引,一於趁假日,拉埋老公過嚟中環店一嘗。餐廳座落於雲咸街 31 號,地點雖然唔算好方便,但環境唔錯,開揚光猛,氣氛悠閒輕鬆,跟三五知己來個短聚,相當合適。店子佔地兩層,而這天我倆就被安排坐在樓上一個靠牆嘅座位,自成一角,感覺挺舒服。安坐後,店員先遞上菜牌,揭開一看,除了有主打嘅炸雞同焗雞外,仲有沙律、燒豬仔骨、芝士炒年糕、冷麵、鍋物、薄餅及不少韓式小食,例如芝士薯條、雞軟骨餃子、煙肉年糕串,另外亦有一系列韓式啤酒及無酒精飲品等供應。咦,點解無「黃金鹹蛋炸雞」嘅?原來據店員稱,鹹蛋炸雞係套餐限定,無得散叫。既然一心嚟食鹹蛋炸雞,就一於點個「2人滋味套餐」 ($398),再加一客三色薯餅。套餐可以揀無骨黃金鹹蛋炸雞或無骨雙併炸雞,原味炸薯條/芝士薯條或紫菜薯條,水冷麵/魚串湯或凱撒沙律,另包飲品 2 杯。飲品可以加錢

套餐可以揀無骨黃金鹹蛋炸雞或無骨雙併炸雞,原味炸薯條/芝士薯條或紫菜薯條,水冷麵/魚串湯或凱撒沙律,另包飲品 2 杯。飲品可以加錢升級轉做特飲,揀左提子特飲 (+$10)  同蘋果特飲 (+$10)  各一。兩杯飲品都勁大杯,杯面配有不同形狀的糖果串,前者味道有點似有氣利賓納,而後者就帶青蘋果的氣味,入口酸中帶甜,清香怡人。筆者雖然並非糖果控,但對兩串色彩繽紛的軟糖亦很受落。
接著上桌的魚串湯,用料唔多,只有兩串魚肉片、金菇同娃娃菜,說不上豐富。湯鍋用上清湯底,入口微暖,味道帶甜,頗順喉。魚肉片夠曬腍身,加上吸收左湯的精華,食落非常入味,夾上大蔥吃更加香口。 至於金菇同娃娃菜,兩者皆鮮甜爽口,絕對是健康之選。
加點嘅三色薯餅 ($58),一客有齊三款口味,包括栗米、咖哩同紫薯。筆者是紫薯控,最愛當然係紫薯味啦!一搣開已經即刻見到一片紫色湧出嚟,紫薯蓉爆滿,入口綿滑,而且仲食到淡淡紫薯香,正,不過物以罕為貴,原來 5 塊薯餅入面,只得一件係紫薯架咋!
接著是一客紫菜薯條,薯條以籃子盛上,外形非常粗身,氣辣辣,香噴噴,面頭灑滿紫菜碎,賣相超吸引。也顧不得儀態,馬上用手拿起一條往嘴裡送,入口外脆內軟,不帶油膉味、極富薯香,夾雜著面頭的紫菜碎吃,夠曬惹味!
接著輪到吃主角炸雞,由於一心一意來吃黃金鹹蛋炸雞,所以決定唔揀雙併,一於嗒真啲。炸雞一共有 10 件,上桌時伴有墨西哥脆片。雞件炸得色澤金黃,面頭沾滿鹹蛋黃醬,咬下脆卜卜,入口鮮嫩多汁,富雞味,而且帶濃郁嘅鹹蛋黃香氣,既香口又惹味,雖然極之邪惡,但亦不得不讚一句,超正。

很期待餐廳再推出其他新口味的炸雞,下次有時間會約埋班豬朋狗友嚟吹下水,啤一啤兼歎炸雞
2018-06-03
2018-06-03 29 瀏覽
同朋友三人行嚟到中環覓食,決定走入哩間主打韓式炸雞嘅Sodam chicken食晚餐,店仔細細分上下兩層,酒巴格局型型格格咁,第一次嚟唔知試咩好,見到門口大大張menu介紹3至4人套餐好似幾豐富,就決定叫哩個餐啦!上菜喇!凱撒沙侓,選用嘅蔬菜夠晒新鮮翠綠。👍熱帶風情薄餅,哩款係薄批,熱辣辣上枱想唔好食都幾難!個批邊最正!因為夠晒香脆!魚串湯,啖湯好清甜,飲落好舒服,魚蛋亦彈牙。芝士薯條,炸得又脆又乾身冇乜油,灑响上面嘅芝士粉超正!香濃惹味,令人食唔停囗。輪到主角出塲喇!哩個套餐可以選擇一款焗雞&兩款炸雞,焗雞方面我哋揀咗"蜜糖蒜香焗雞",金黄色賣相好靚!咬落啖啖香甜蜜糖味,不過蒜味就唔係太出,但整體依然美味!炸雞方面揀咗黄金鹹蛋炸雞&檸檬柚子炸雞,前者係依家好興嘅鹹蛋口味,好濃郁,鍾意重口味嘅朋友一定收貨;後者蘸上檸檬柚子醬味道好清新,兩款口味各有特色,而且全部雞嘅炸皮都脆卜卜,配酒精飲品一絶!此店確有唔少酒精飲品供選擇,今次我哋就揀咗非酒精類嘅飮品,分别係薑味汽水、菠蘿汁同埋凍蜂蜜檸檬綠茶,我對菠蘿汁有個小意見,好好飲但係太細杯。後話,3個人食哩個套餐會食唔晒,所以我哋每人打包咗幾件

上菜喇!凱撒沙侓,選用嘅蔬菜夠晒新鮮翠綠。👍

魚串湯,啖湯好清甜,飲落好舒服,魚蛋亦彈牙。

後話,3個人食哩個套餐會食唔晒,所以我哋每人打包咗幾件炸雞拎走,隔日响雪櫃攞返出嚟,懶得加熱就咁食,居然依然仲有少少脆,而且美味不減,勁!👍👍
2018-06-02
突然好想食炸雞,平時食開劉在錫炸雞,見有朋友介紹sodam chicken就試下,佢地話世界級,哈哈哈哈哈.我唯獨鐘情於芝士炸雞,劉在錫炸雞個初雪d芝士粉真係好好食,好想單買之後攞嚟撈麵食lol 所以嚟到sodam chicken我都係揀返雙重芝士炸雞 $148.大約有6件雞,件件都大件夠飽嘅。但係我覺得芝士味唔係好出,但又係咸嘅... 有d普通我諗太陽芝士炸雞個芝士味應該會重d 下次可以試下,今次就有d失望.眾所週知,炸雞當然配啤酒啦,但光日白無乜mood飲酒,又唔想飲藥水味嘅mocktail (成日中伏,因為d名好好聽) 所以叫咗兩杯特飲.先講下朋友飲個杯檸檬梳打,甜多過酸,係呢個天氣又係完炸雞都幾解渴架,所以都唔會嫌太甜.其次係我個杯柚子梳打,平時我好少飲甜野,但一枝水要幾廿蚊,所以我都係叫返杯貌似養生d嘅柚子。甜度對於我嚟講係接受到,主要係來自柚子嘅甜度。而行到身水身汗先上到蘭桂芳,飲有汽野可以鋸返下,所以我會鐘意杯梳打多過炸雞。.Lunch hour我覺得都幾少人,定係過咗我唔知啦,總之坐2樓d毒L位,可以望下街景,同朋友傾下計都唔錯,個格局幾似間bar,夜晚應該會好feel
雙重芝士炸雞

檸檬梳打

柚子梳打
Lunch hour我覺得都幾少人,定係過咗我唔知啦,總之坐2樓d毒L位,可以望下街景,同朋友傾下計都唔錯,個格局幾似間bar,夜晚應該會好feel d!可能Sodam chicken真係鹹蛋味出色d啦,但我又麻麻地鹹蛋,而芝士就無乜芝士味,希望下次試其他味都係好食!
2018-06-03 193 瀏覽
中上環半山一帶,可以說是香港繞富魅力的一個地方。這兒,是中西文化的匯聚,是過去與未來的結合。 星期六早上,與久未見面的她,相約一聚,去雲咸街的「Sodam Chicken」,吃韓雞去! 2人滋味套餐$398,可選季節限定的黃金鹹蛋無骨炸雞或雙併無骨炸雞(雙拼可選口味除黃金鹹蛋外,還有韓式、檸檬柚子、蜜糖芥末、甜酸、辣味、和雪花芝士),薯條一款(原味、芝士或紫菜),小食一款(水冷麵、魚串湯或凱撒沙律),以及兩杯飲品。 餐廳佔地下及一樓地方,樓上可望向街景,應該更舒適和開揚,可惜已被其他人預訂了,我們只能坐在樓下。 兩人套餐包兩杯飲品,膚淺的中女,相機食先,故點來具視覺效果的fusion 特飲 - 菊花蜜特飲(+$10)。這杯特飲,呷一口,盡是清爽微甜富菊花香氣的蜜糖水,冰凍透心涼,且滋潤無比。最重要,是夠凍夠大杯,一啖特飲,一口炸雞,最佳拍檔也! 她的柚子梳打(+$6),相比下,賣相顯得黯然失色了。當然,味道也是清爽怡人,滋潤甜美。 因為揀了雙拼炸雞,故先來一客鮮爽輕盈的凱撒沙律,稍減熱氣之餘,也讓自己的罪惡感稍減! 炸雞,要了蜜糖芥末與黃金鹹蛋無骨炸雞,配芝士薯條。看似份量不多,然

炸雞,要了蜜糖芥末與黃金鹹蛋無骨炸雞,配芝士薯條。看似份量不多,然而,吃一半,已舉腳投降了!
據說,廚師把原隻雞熱炸或烤焗,以便鎖緊肉汁。即使經過高溫烹調,炸雞或焗雞的肉質仍能保持嫩滑多汁。
蜜糖芥末炸雞,因有蜜糖的滋潤,外層相對較為濕潤,幸毫不影響香脆的口感。蜜糖芥末醬味道香而不辣,內裏雞肉嫩滑多汁,且夾雜一份甜蜜,感覺不太油膩。
鹹蛋近期大熱,繼鹹蛋薯片、鹹蛋魚皮和鹹蛋爆谷後,黃金鹹蛋炸雞又掀起一股熱潮!金黃色的炸雞面層鋪滿鹹蛋碎,入口濃郁鹹蛋黃香,炸雞外皮卜卜脆,雞肉嫩滑多汁,鹹香惹味,還伴著脆卜卜的墨西哥脆片一起吃,滋味無窮!
芝士味薯條,芝味濃厚,炸物香香脆脆,越吃越起勁。
枱上,放有GP出品的「爽身粉5號」小禮物。
2018-06-02
2018-06-03 174 瀏覽
知道這家Sodam Chicken在中環開了分店很久,晚上工作完和很久沒見的朋友想吃炸雞又不想走太遠便去試試這家店。餐廳座落在中環蘭桂坊,Hard Rock Cafe旁邊的拐角處。餐廳有兩層,每一層都不大,大概樓下可以坐三桌樓上可以坐五桌的樣子。裝潢走工業風的韓國酒吧路線。我們晚上7點半到,店員已經要安排我們坐在吧台區域,這邊可以看著人來人往的雲咸街街景也不錯。我們點了一份二人套餐($398)來個女人的浪漫,另外再點了一份小食,吃完要捧著肚子離開哈哈!我們點了一半黃金鹹蛋炸雞和一半蜜糖芥末炸雞。黃金鹹蛋口味是季節限定,我們都超期待的!我們點了去骨的炸雞,每一款口味大概5到6塊,啖啖都是肉(笑)!吃黃金鹹蛋炸雞的感覺就像去了中餐廳叫了一份黃金蝦球,鹹蛋味濃,很邪惡!味道很好,如果炸得沒那麼濕會更好。吃這個口味的不好處是吃一兩塊就有點飽滯。另外蜜糖芥末甜甜的一點點芥末味但不辣,我更喜歡蜜糖味哈哈,即使是雞胸肉也很嫩滑多汁呢!套餐裡面的薯條我們選了芝士薯條。薯條上面灑滿芝士粉,就是韓式的那種甜甜的芝士粉。薯條香脆,和芝士粉是好拍檔!另外在套餐裡我們還選了一份魚串湯。這個是用石鍋上的,一共兩串

芝士薯條
另外在套餐裡我們還選了一份魚串湯。這個是用石鍋上的,一共兩串,每一串有兩塊魚糕。湯裡面還有點蔬菜,味道不錯。

魚串湯
我們另外還點了一份套餐以外的小吃 - 炸紫菜卷串($60)。裡面是用紫菜包著的粉絲,外面用酥粉炸,外脆內濕潤。我還是第一次吃這道韓國小吃,贊贊贊!
炸紫菜卷串($60)

炸紫菜卷串($60)
飲品我點了提子特飲,朋友點了菠羅汁。我的梯子特飲很大一杯,就是提子味汽水,上面擺放了一串軟糖,炎炎夏日很解渴。
提子特飲
愛吃炸雞的朋友們在中環又有另外一個選擇咯ʕ•ᴥ•ʔ
2018-05-29
提子特飲
2018-06-02 41 瀏覽
There are too many options for KFC these days so competition is fierce.I was attracted to this one because of the fried chicken coated in salted egg yolk and the location being in LKF.The only draw back is that it is very cramped inside even for a thin person, so imagine how you would feel being any bigger!Unfortunately, I had to get the set because you can't order the salted egg yolk chicken a la carte and the set comes with fries, salad and two drinks.The chicken was good and the salted egg yo

The chicken was good and the salted egg yolk coating was not too salty while the chicken was soft and springy.

The fries were sprinkled generously with seaweed and seasoning powder which slightly irritates your nose when you eat it but otherwise, they were fantastic.
2018-05-31 32 瀏覽
上網見到呢間炸雞店好多人推介,咁岩我同男朋友都超中意食炸雞,而且我男朋友對炸雞都好咀刁,所以決定黎挑戰下呢間炸雞店啦! 環境方面: 炸雞店位於近蘭桂坊的位置,地點都幾易搵到,基本上出地鐵站後行十分鐘左右的路程就會到達。店鋪樓高兩層,我地被安排坐上層, 玻璃窗望住街道,覺得成個氣氛好chill!單係環境已經覺得好值!食物方面:水冷面:面質入口好有口感,煮得剛剛好,絕對唔會過時! 三重芝士太陽炸雞:岩哂芝士控,芝士可以拉絲,食得好開心!
上網見到呢間炸雞店好多人推介,
咁岩我同男朋友都超中意食炸雞,而且我男朋友對炸雞都好咀刁,
所以決定黎挑戰下呢間炸雞店啦!

環境方面:
炸雞店位於近蘭桂坊的位置,

店鋪樓高兩層,我地被安排坐上層,
玻璃窗望住街道,覺得成個氣氛好chill!

單係環境已經覺得好值!
食物方面:

水冷面:
面質入口好有口感,煮得剛剛好,絕對唔會過時!

三重芝士太陽炸雞
岩哂芝士控,芝士可以拉絲,食得好開心!
2018-05-30 30 瀏覽
朋友想食哩間,我地叫左芝士雞、咸旦黃炸雞,芝士唔漏,好香濃,咸旦黃炸雞好特別,比較咸,但好香,如果鍾意食濃味野就一定要試Pizza都ok,個冷麵就幾特別,好清涼哩度上菜速度好快,唔洗等好耐
朋友想食哩間,我地叫左芝士雞、咸旦黃炸雞
,芝士唔漏,好香濃,
Pizza都ok,個冷麵就幾特別,好清涼

哩度上菜速度好快,唔洗等好耐

2018-05-23
  • 咸旦黃炸雞
  • 芝士雞
2018-05-30 31 瀏覽
炸雞配啤酒,幾時都係無敵組合😎見佢有滋味套餐優惠,梗係即叫!$398就有晒下面既野喇~雙併炸雞:我地揀左甜酸同辣味,點知兩隻味食落有d似😆見佢有隻新既咸蛋味,有機會都可以再黎試原味炸薯條:熱辣辣粗薯條,好味西柚/蜜桃啤酒:又薯條又炸雞,梗係唔少得啤酒!甜甜地,酒味唔重,好易入口水冷麵:凍冷冷,酸酸甜甜好開胃,而且麵質好彈牙朋友同我都係大胃王,另外再加左個凱薩沙律($80),沙律醬分開上,都幾貼心
炸雞配啤酒,幾時都係無敵組合😎

見佢有滋味套餐優惠,梗係即叫!
$398就有晒下面既野喇~

原味炸薯條:熱辣辣粗薯條,好味

水冷麵:凍冷冷,酸酸甜甜好開胃,而且麵質好彈牙

2018-05-24 32 瀏覽
今日放假和朋友出了中環逛逛,行到蘭桂坊,朋友介紹這間韓國餐廳的炸雞不錯,所以今日經過就去食😄入到去環境唔錯帶有酒吧feel的氣氛,都很舒服,聽著音樂嘆晚餐韓式涼拌冷麵$128好正既湯底用料豐富,冷麵食落去的質感煙韌美味可口😋太陽芝士炸雞$198💕食落去香脆美味,即叫即製!有濃郁的芝士配上炸雞,增添滋味😋凱撒沙律$80清清地點左個沙律緩和一下,沙律美味又新鮮可口👍🏻我們分別點左兩杯飲品,熱金桔綠茶$38和士多啤梨燒酒$78。看到餐牌都有好多款式選擇,樣樣都相當吸引。

韓式涼拌冷麵$128
好正既湯底用料豐富,冷麵食落去的質感煙韌美味可口😋

太陽芝士炸雞$198💕
食落去香脆美味,即叫即製!
有濃郁的芝士配上炸雞,增添滋味😋
凱撒沙律$80
清清地點左個沙律緩和一下,沙律美味又新鮮可口👍🏻

我們分別點左兩杯飲品,熱金桔綠茶$38和
士多啤梨燒酒$78。

看到餐牌都有好多款式選擇,樣樣都相當吸引。

2018-05-22
2018-05-20 42 瀏覽
炸雞呀!係鹹蛋炸雞,一有時間就即刻約朋友去食啦。Sodam chicken 位於蘭桂芳,一D 都唔難搵,鍾意飲啤酒同炸雞既朋友一定唔好錯過,因為真係好好食。餐牌上有各式各款既炸雞可以選擇,因為咩都想試,眼闊肚窄既我地,最後點左滋味套餐二人套餐($398)點左雙併炸雞,紫菜薯條,魚串湯,蜂蜜檸檬綠茶。雙併炸雞:黃金鹹蛋炸雞&蜜糖芥末炸雞兩款都係我地既至愛,黃金鹹蛋炸雞係套餐限定,冇得散叫,啖啖都食到鹹蛋碎,超香口,蜜糖芥末炸雞,超多蜜糖芥末醬,甜甜地,唔會愈食愈甜,金黃色既炸雞岩岩炸起,外脆內嫩,肉嫩多汁,忍唔住一件又一件咁食,仲要食咁多都唔油膩。紫菜薯條新鮮炸起,即炸即食,紫菜亦勁多,條條都沾滿勁多紫菜,餐廳亦加了少少椒鹽,所以食落勁惹味,超香口,仲要條條大大條。魚串湯魚串湯有魚串,有魚串,金菇,娃娃菜等等材料,清清地,食咁多炸野,可以中和一下。蜂蜜檸檬綠茶唔太甜,蜂蜜可以清下熱氣。我地亦另點左炸紫菜卷串($60)韓國地道小食,用紫菜包著粉絲炸,沾上甜酸醬,更加開胃。

雙併炸雞:黃金鹹蛋炸雞&蜜糖芥末炸雞

紫菜薯條

蜂蜜檸檬綠茶
唔太甜,蜂蜜可以清下熱氣。

我地亦另點左炸紫菜卷串($60)
韓國地道小食,用紫菜包著粉絲炸,沾上甜酸醬,更加開胃。

2018-05-19
  • 黃金鹹蛋炸雞
  • 蜜糖芥末炸雞
  • 炸紫菜卷串
  • 紫菜薯條
2018-05-19 37 瀏覽
I expected more from the rating I saw here, but the got disappointed. We ordered a set for two so we got to pick two flavors of fried chicken. We took original and salted egg. Salted egg one is ok, tasty, but not that wow.The original one was like normal fried chicken at some canteens. Some canteens can make it even better. We also got french fries that came with the set, but theybwere not hot and crispy. They were mushy and tasteless. How can someone make fries that bad . Ceasar salad we got wa
. Ceasar salad we got was ok maybe because they didnt have to do anything. Honey lemon tea drink was not that good either.
Now let’s talk about the price. So they handed us old menu which priced 298 per set, but when we got the bill, it was 398. Then we asked for the menu, and they just handed us the new menu. So, I dont know if they did that on purpose because we could noy read Chinese or it happened accidentally
. Anyways, won’t recommend anyone to go eat there. I am not sure about the other branch though.
Original /salted  egg  yolk  fried  chicken
Ceasar  salad
2018-05-19
2018-05-19 939 瀏覽
韓劇煲得多, 雖然做不成劇中的女主人但每次出現炸雞的畫面都會挑起我的為食癮心動不如行動, 就趁住朋友約中環消遣時來一塊炸雞吧!!走進店內, 地方不算大, 但分為上下兩層,而且十分有氣氛~看看餐牌, 這裡主打的當然是各式各樣的炸雞/烤雞,有原味, 辣味跟甜酸口味等等, 價錢平均在百多元一份,份量夠3-4人來分.左睇右睇, 都係覺得套餐最抵,所有就點左個滋味2人套餐 HK$398選左最喜愛的紫菜味道, 紫菜粉已經混入了鹽,所以鹹味十分夠剛炸起的粗薯條味道最佳, 入口帶著陣陣的紫菜濃香另外選左個凱撒沙律,整體感覺好新鮮,沙律菜夠晒爽脆,而且又有車厘茄、芝士同煙肉乾,材料相當豐富炸雞組合揀左黃金鹹蛋炸雞和蜜糖芥末炸雞每款炸雞大概有6-7塊, 而且只可以係無骨雞塊, 如果想要有骨落地, 就要單叫啦~黃金鹹蛋炸雞味道無令我失望,鹹蛋味好香,而且唔會死鹹, 有黃金砂的外層不過2塊已經有點膩, 跟朋友Share食就剛剛好蜜糖芥末炸雞就味道偏甜, 蜜糖味比較突出, 而芥末味就相對比較淡, 但整體都好唔錯.但美中不足係,因為係雙拼炸雞,兩款雞同一碟上,所以蜜糖芥末醬會沾到落黃金鹹蛋果邊,有少少撈埋左.菊花
韓劇煲得多, 雖然做不成劇中的女主人
但每次出現炸雞的畫面都會挑起我的為食癮
心動不如行動, 就趁住朋友約中環消遣時來一塊炸雞吧!!
走進店內, 地方不算大, 但分為上下兩層,而且十分有氣氛~

選左最喜愛的紫菜味道, 紫菜粉已經混入了鹽,所以鹹味十分夠
剛炸起的粗薯條味道最佳, 入口帶著陣陣的紫菜濃香
炸雞組合揀左黃金鹹蛋炸雞和蜜糖芥末炸雞
不過2塊已經有點膩, 跟朋友Share食就剛剛好

菊花蜜特飲 HK$58 (套餐可以 特飲+$10升級)
蜜桃燒酒 HK$88 (套餐可以 特飲+$25升級)

套餐已包基本飲品, 冷熱同價, 如果想飲其他特飲就可以好似咁特飲+$10, 酒精飲品+$25
價錢看起來不算貴, 而且份量大多偏大份, 所以都適合三五知己來吃.
加上這裡環境不錯, 人流不算十分多, 晚飯時間也不用等太長時間, 這點在中環晚飯時間來說算是一大優勢吧.
2018-05-07
2018-05-19 28 瀏覽
今晚放工決定去蘭桂芳啤一啤輕鬆下,蘭桂芳酒吧林立,晚上八點左右家家酒店都好熱鬧啤一啤之餘又要醫肚,所以揀咗間可以食得飽嘅都好重要協商後決定去食炸雞,炸雞同啤酒係一隊㗎嘛!沿著蘭桂芳一路上再轉左,就找到這家有得啤又有雞食這家炸雞酒吧有兩層,但上層full晒,只剩下地面兩張order tables檯面有兩個盒,一個放紙巾一個放即棄手套今晚揀咗個二人套餐,套餐包咗沙律、薯條、雙拼炸雞同兩杯基本飲品凱撒沙律 ~ 今晚食炸雞,熱氣前先食沙律清新一下開餐啦!青蘋果啤酒和芒果啤酒紫菜薯條雙拼炸雞(黃金炸雞、檸檬柚子炸雞)好喜歡檸檬柚子炸雞,酸酸甜甜好醒胃;黃金炸雞即係咸蛋黃炸雞,炸雞被咸蛋黃包著,咸咸香香啱晒我依個咸蛋控。另外加點了紫菜卷,內裡原來包著粉絲,幾特別。如果內裡係包著年糕,應該更正。

啤一啤之餘又要醫肚,所以揀咗間可以食得飽嘅都好重要

協商後決定去食炸雞炸雞同啤酒係一隊㗎嘛!

沿著蘭桂芳一路上再轉左,就找到這家有得啤又有雞食

檯面有兩個盒,一個放紙巾一個放即棄手套

凱撒沙律 ~ 今晚食炸雞,熱氣前先食沙律清新一下

開餐啦!

青蘋果啤酒和芒果啤酒

紫菜薯條

雙拼炸雞(黃金炸雞、檸檬柚子炸雞

好喜歡檸檬柚子炸雞,酸酸甜甜好醒胃;黃金炸雞即係咸蛋黃炸雞炸雞被咸蛋黃包著,咸咸香香啱晒我依個咸蛋控。

2018-05-16