2023-12-19 25 瀏覽
來自仁川的過江龍cafe sips;;lban 最近登陸海港城!除了有輕食之外當然仲有最出名的粟米蛋糕和刨冰!未有時間飛韓國就來感受下韓系咖啡店的氣氛吧 🇰🇷 坐得舒服,啱哂同好朋友黎嘆下!海港城又方便大家shopping完去chill下嘆杯啡小店主打輕食和甜品!主要點了以下的食物!玫瑰醬八爪魚年糕 ($89)橡果黑毛豬卡邦尼意粉 ($108)北海道粟米蛋糕 ($58)香濃花生夢幻冰沙 ($95)卡邦尼意粉入口滿滿的忌廉香,黑毛豬煙肉的油脂融入意粉當中!八爪魚年糕幼身又掛汁,八爪魚又彈牙!粟米蛋糕好驚喜!粟米的香甜充滿味蕾,無論蛋糕體還是粟米忌廉都好特別,上面的燒粟米🌽更十分上鏡!而冰沙就用左花生醬,淡淡的花生香,中間夾雜了麻糬!飲品的五穀鮮奶都係小店的signature,飲落又暖胃感覺好養生啊!📍 sips;;lban (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G61號舖

小店主打輕食和甜品!主要點了以下的食物!
玫瑰醬八爪魚年糕 ($89)
橡果黑毛豬卡邦尼意粉 ($108)
北海道粟米蛋糕 ($58)
香濃花生夢幻冰沙 ($95)

卡邦尼意粉入口滿滿的忌廉香,黑毛豬煙肉的油脂融入意粉當中!
八爪魚年糕幼身又掛汁,八爪魚又彈牙!

而冰沙就用左花生醬,淡淡的花生香,中間夾雜了麻糬!

📍 sips;;lban (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G61號舖
Harbour city 內新開幕的韓式cafe🇰🇷裝潢色彩鮮明 充滿玩味除了主食外 還有邪惡的韓式甜品🍰價錢親民 十分適🈴️打卡啊📸🍧香濃花生夢幻冰沙冰的質感幼細🧊花生味道濃郁🥜內裡有奶油及麻薯🍡還可在外層加入煉奶🥛味道充滿層次感🍰軟綿綿粟米蛋糕招牌蛋糕猶如極度香濃的日本罐頭粟米忌廉湯的味道🌽十分香甜 口感軟滑配搭粟米粒及粟米片像真度十分高✨✨創意滿分💯
🐙玫瑰醬八爪魚年糕口感煙韌醬汁酸甜開胃剛好減輕年糕的飽肚感🍝橡果黑毛豬卡邦尼意粉濃郁的蛋香🥚芝士味🧀黑毛豬經過香煎後口感更香脆 鹹香味突出🐖🍹甜蜜桃桃伯爵冰茶蜜桃味香甜味道顯著🍑冰涼解渴🍹怦然心動熱情果梳打酸甜開胃底下滿滿我最愛的熱情果籽養顏同時去除食物的油膩感
Harbour city 內新開幕的韓式cafe🇰🇷

底下滿滿我最愛的熱情果籽
養顏同時去除食物的油膩感
2023-12-10
2023-12-18 33 瀏覽
近排想去海港城影相…聖誕做節打卡🥳影到肚餓又腳攰,真係好想去醫肚🤨嚟到地下一層有間韓國餐廳😍見到Menu都好特別原來有啲刨冰甜品🍮真係流口水要入去😋😋😋🤍玫瑰醬八爪魚年糕 呢個八爪魚嘅年糕,佢嘅年糕比較幼身,現場咬落去煙靭配上泡菜玫瑰嘅醬料帶出一種酸辣香味,而八爪魚原隻上碟食落去個口感好彈牙又好鮮甜😚🤍橡果黑毛豬卡邦尼意粉 初頭我以為煙肉🥓原來佢厚切咗嘅黑毛豬考落去好重嘅鹹香味道,卡邦尼意粉裏面鹹鹹哋好味,最鍾意就係意粉比較粗身口感好煙韌,從來未食過咁好味意粉😍🤍北海道粟米蛋糕 就咁睇佢嘅外表已經好吸引用咗一半嘅粟米,燒到佢結焦香再配上吉士同埋餅乾碎非常之有層次感,果然好鬆化裏邊好Creamy,而且佢個味道都好夾,我就覺得佢個味道可以唔使咁甜,咁就Perfect啦😛🤍黃豆粉紅豆甜心刨冰 本人勁鍾意刨冰,而佢今次嘅特製左個紅豆,原來用咗北海道紅豆,紅豆咬落去好棉密好香豆味,上面加咗黃豆粉,唔會太甜,整體刨冰味道好夾,呢個真係有驚喜😚🤍甜蜜桃桃伯爵冰茶(凍) 而我就鍾意飲伯爵茶聞落去浸茶味好甘香,而且冇苦澀味,加上蜜桃嘅果肉好Juicy,清涼得來好適合唔係太凍嘅天氣飲😆🤍怦然心動熱情果梳打

🤍玫瑰醬八爪魚年糕

🤍橡果黑毛豬卡邦尼意粉

🤍北海道粟米蛋糕

🤍黃豆粉紅豆甜心刨冰

🤍甜蜜桃桃伯爵冰茶(凍)

🤍怦然心動熱情果梳打(凍)
呢杯好color嘅飲品,熱情果勁多果肉咬落去爆開勁多水份,飲番一杯中和返油膩😊
2023-12-14
5 分鐘 (堂食)
午餐
Sips;;lban.打卡與味道都一流與出差來港的朋友吃飯一定要試新野剛好海港城有了新的韓食店一於去馬這是Sips;;lban,一間來自韓國仁川的特色咖啡店輕鬆舒服的裝修,好有假日FEEL原來是海灘式設計,好適合去躺平先來2杯開心特飲甜蜜桃桃伯爵冰茶輕甜爽口,清新好飲怦然心動熱情果梳打酸甜刺激,令人精神爽爽玫瑰醬八爪魚年糕好中意個玫瑰醬又甜又微辣,又開胃令年糕份外好食八爪魚爽口彈牙呢個配搭又幾好食橡果黑毛豬卡邦尼意粉 香濃卡邦尼汁掛滿意粉,好食黑毛豬有嚼勁,有香氣滿咀的香濃口感唔錯軟綿綿粟米蛋糕口感層次豐富因為有脆有軟最特別之點是粟米味真的很香濃粟米醬極香甜蛋糕內藏的粟米香更是一流濃郁的粟米香氣正是此甜品的靈魂加上好味的餅底既打卡able,又非常好食香濃花生夢幻冰沙確是值得一吃的冰沙口感非常質地綿密加上滿滿的花生香氣紅豆醬非常香甜,是我中意的滋味而且內藏花生香味的年糕再加D煉奶,搶攻內部冰爽滋味口感層次非常多,好好食!sips;;lban 尖沙咀海港城海運大廈地下OT G61號舖電話號碼 23602181
Sips;;lban.打卡與味道都一流

與出差來港的朋友吃飯
一定要試新野
剛好海港城有了新的韓食店
一於去馬

這是Sips;;lban,一間來自韓國仁川的特色咖啡店
輕鬆舒服的裝修,好有假日FEEL
原來是海灘式設計,好適合去躺平
先來2杯開心特飲

甜蜜桃桃伯爵冰茶
輕甜爽口,清新好飲

怦然心動熱情果梳打
酸甜刺激,令人精神爽爽

好中意個玫瑰醬
又甜又微辣,又開胃
令年糕份外好食
八爪魚爽口彈牙
呢個配搭又幾好食

橡果黑毛豬卡邦尼意粉
香濃卡邦尼汁掛滿意粉,好食
黑毛豬有嚼勁,有香氣
滿咀的香濃口感

粟米醬極香甜
蛋糕內藏的粟米香更是一流
濃郁的粟米香氣正是此甜品的靈魂
加上好味的餅底
既打卡able,又非常好食

確是值得一吃的冰沙
口感非常質地綿密
加上滿滿的花生香氣
紅豆醬非常香甜,是我中意的滋味
而且內藏花生香味的年糕
再加D煉奶,搶攻內部冰爽滋味
口感層次非常多,好好食!

sips;;lban
尖沙咀海港城
海運大廈地下OT G61號舖
電話號碼 23602181
2023-12-15 18 瀏覽
韓國過江龍特色咖啡店,主打特色刨冰,還有美味蛋糕,餐廳風格以簡約為主調 除左特色刨冰,還有好多款式,八爪魚年糕都係推介菜式 ⚘️玫瑰醬八爪魚年糕🐙八爪魚好爽口,配上幼身版年糕,沾上美味玫瑰醬特別好味😋 🍝橡果黑毛豬卡邦尼意粉 🐷橡果黑毛豬好香橡果味,黑毛豬肉比較彈牙,而卡邦尼意粉好吸引,白汁香滑 🌽北海道粟米蛋糕 🍮北海道粟米蛋糕配上粟米醬汁,令人咀嚼不停 🥜香濃花生夢幻刨冰🍨特製刨冰好像飄雪般幼滑冰花,上面有個紅豆蓉,加上一層層花生醬,非常滋味,另外還有韓式米通,充滿特色 甜蜜桃伯爵冰茶🍸清涼伯爵冰茶滲出香甜蜜桃味道 怦然心動熱情果梳打🍹熱情果梳打令人份外精神,好有青春氣息

除左特色刨冰,還有好多款式,八爪魚年糕都係推介菜式

⚘️玫瑰醬八爪魚年糕🐙
八爪魚好爽口,配上幼身版年糕,沾上美味玫瑰醬特別好味😋

🍝橡果黑毛豬卡邦尼意粉 🐷

🌽北海道粟米蛋糕 🍮
北海道粟米蛋糕配上粟米醬汁,令人咀嚼不停

🥜香濃花生夢幻刨冰🍨

甜蜜桃伯爵冰茶🍸
清涼伯爵冰茶滲出香甜蜜桃味道

怦然心動熱情果梳打🍹
熱情果梳打令人份外精神,好有青春氣息
2023-12-15 22 瀏覽
韓國仁川特色咖啡店品牌Sips;;lban📍之前已經聞名已久終於第一間分店開咗嚟香港海港城🤩帶住興奮期待嘅心情去食!環境舒適好適合打卡😳玫瑰醬八爪魚年糕🌟蕃茄味濃郁酸甜適中加上忌廉醬口感creamy,食落帶點辣非常惹味!年糕煙煙韌韌好咬口👍橡果黑毛豬卡邦尼意粉⭐️芝士蛋味十分香濃,意粉口感軟硬適中,黑毛豬肉質鮮爽油脂含量岩好不過太過油膩推介😋軟綿綿粟米蛋糕🌟賣相已經滿分😍第一次食味道好特別,粟米濃湯味加上餅乾碎口感豐富! 香濃花生夢幻沙冰🌟沙冰奶香味重口感幼細,外面係花生醬汁仲有紅豆蓉,入邊餡料仲有花生碎黃豆粉同糖不甩非常足料好滿足!怦然心動熱情果梳打🌟酸酸甜甜十分清爽又不過太甜!甜蜜桃桃伯爵冰茶🌟蜜桃味香濃伯爵茶好配搭!

玫瑰醬八爪魚年糕🌟

橡果黑毛豬卡邦尼意粉⭐️

軟綿綿粟米蛋糕🌟

香濃花生夢幻沙冰🌟

怦然心動熱情果梳打🌟
酸酸甜甜十分清爽又不過太甜!

甜蜜桃桃伯爵冰茶🌟
蜜桃味香濃伯爵茶好配搭!
韓國仁川過江龍人氣咖啡店Sips;;lban 進駐尖沙咀harbour city (玩具反斗城果層),等你好掛住韓國🇰🇷美食都能夠即時品嚐到,人氣食品有韓式甜辣炸雞、玫瑰醬八爪魚年糕、牛肉紫菜包飯、韓式刨冰、手製蛋糕。一於帶埋雨神嚟一齊食好西先由門口到餐廳內以簡約設計為主,並融入沙灘元素,顏色非常和階,令人非常舒適放鬆;非常適合一大班朋友或閨密們靜靜地gathering。—✨玫瑰醬八爪魚年糕 $89年糕係比平時幼身+長較似粗身寬麵,口感軟糯得來帶少少Q彈,配搭玫瑰醬甜甜辣辣,非常開胃!牛奶忌廉中和咗韓式辣醬嘅辛辣,食bb辣嘅你都一定食到!✨橡果黑毛豬卡邦尼意粉 $108橡果黑毛豬,味道甘香。配上了滑溜creamy嘅卡邦尼意粉,鹹香味十足,令人食指大動,越食越滋味!✨軟綿綿栗米蛋糕 $58選用韓國釜山栗米🌽香甜鬆軟蛋糕,配上獨特的粟米汁,隱藏食法是一啖蛋糕沾一點粟米汁,口感又清淡移到濃郁嘅粟米香味散發出來,完全就係喺粟米湯裏面游水嘅感覺Okay⁉️ 蛋糕上面和旁邊都有烤過的粟米,+餅碎作點綴,令口感層次豐富,中意食粟米嘅朋友強烈建議一定要🥹估唔到食粟米都可以推到咁極致~ 下次一定要試埋另一

一於帶埋雨神嚟一齊食好西先

由門口到餐廳內以簡約設計為主,並融入沙灘元素,

✨玫瑰醬八爪魚年糕 $89

✨橡果黑毛豬卡邦尼意粉 $108

軟綿綿栗米蛋糕
✨軟綿綿栗米蛋糕 $58
選用韓國釜山栗米🌽香甜鬆軟蛋糕,配上獨特的粟米汁,隱藏食法是一啖蛋糕沾一點粟米汁,口感又清淡移到濃郁嘅粟米香味散發出來,完全就係喺粟米湯裏面游水嘅感覺Okay⁉️ 蛋糕上面和旁邊都有烤過的粟米,+餅碎作點綴,令口感層次豐富,中意食粟米嘅朋友強烈建議一定要🥹估唔到食粟米都可以推到咁極致~ 下次一定要試埋另一款「釜山粒粒粟米刨冰」🧡

✨香濃花生夢幻冰沙 $95
外層是黃豆粉醬,上面有甜甜的紅豆蓉,
香濃花生夢幻冰沙
食到中層會有麻糬+濃稠花生醬。
香濃花生夢幻冰沙
如果覺得想再口感濃稠可以再加上煉奶,完全是沉浸在奶醬多之間,超幸福。味道一樣由淡至濃,設計有心思~

✨甜蜜桃桃伯爵冰茶(凍) $38
✨怦然心動熱情果梳打(凍) $42

Overall 嚟講人均$200左右,而且地點在海港城,以晚餐來說是相宜。
獨突粟米汁
軟綿綿栗米蛋糕 當我哋想要再多D粟米汁,店員都非常樂意。下次要試粟米刨冰,想試吓係咪想像中💭咁係粟米湯中𣈱泳~~~ 大家值得一試🧡
如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼~
🌽Sips;;lban (尖沙咀)
🧡尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G61號舖

2023-12-14
軟綿綿栗米蛋糕
獨突粟米汁
2023-12-13 23 瀏覽
🍊比我喺Ocean Terminal發現咗一間未食過嘅韓式Cafe。玫瑰醬八爪魚年糕$89原本諗住唔過$100 ,八爪魚我就唔奢望啦!點知佢真係有成條八爪魚喺上面,我數過㗎喇真係有八隻腳,呢間Cafe非常有誠意!喺度嘅年糕,縱容入咗香噴噴玫瑰醬汁,中和左少少辣味,令到整體味道更加有層次!年糕嘅口感亦都好好Q Q彈彈,好好食呀!。橡果黑毛豬卡邦尼意粉$108不愧係餐廳推介嘅意粉,我見到每台都有叫㗎👀。呢個醬汁非常之特別,好creamy而且芝士味道好足,而且入面採用嘅都係高級橡果黑毛豬,真係好良心呀!相比起年糕,我更加鍾意呢個卡邦尼意粉!。軟綿綿粟米蛋糕$58蛋糕嚟嚟去去咪又係朱古力芒果草莓味...竟然俾我搵到我從來未食過嘅粟米味蛋糕?咁特別,我梗係要試吓啦!呢個蛋糕好巧妙咁融入咗粟米嘅香甜,同時亦都用脆皮底同埋曲奇增添左豐富嘅口感層次。上面嘅粟米忌廉醬好絲滑,同時亦都保留咗少少粟米嘅顆粒感。個人覺得粟米味嘅蛋糕比較清新同埋冇咁甜,更加符合香港人嘅胃口!令我一試難忘。。香濃花生夢幻冰沙$95估唔到喺呢度都可以食到正宗韓式bingsu,拎到上嚟我哋真係「嘩」一聲!真係超級靚呀!花生奶油仲要多
🍊

。玫瑰醬八爪魚年糕$89

。橡果黑毛豬卡邦尼意粉$108

。軟綿綿粟米蛋糕$58

。香濃花生夢幻冰沙$95
估唔到喺呢度都可以食到正宗韓式bingsu,拎到上嚟我哋真係「嘩」一聲!真係超級靚呀!花生奶油仲要多到滿寫❤️配埋甜蜜蜜嘅紅豆真係一絕!冰沙應該係用牛奶製成㗎,食落去有好香濃嘅牛奶味。食到中間仲有好多驚喜㗎!竟然有我最愛嘅mochi,配埋花生碎碎,煙煙韌韌,真係好過癮㗎!

。甜蜜桃桃伯爵冰茶$38
呢度係嘢飲方面都落咗好多功夫,甜蜜蜜嘅水蜜桃,同埋帶輕微苦澀嘅伯爵茶竟然可以產生咁勁爆嘅碰撞!❤️食完年糕飲芬達冰茶,真係好滿足!

。怦然心動熱情果梳打$42
你有冇怦然心動?反正我就有啦!真係甜到,好似初戀咁🫶🏻熱情果嘅味道真係好refreshing!再加埋氣泡水,令我秒返到夏天😍

2023-12-13 18 瀏覽
🔺sips;;lban(尖沙咀)🔻黃豆粉紅豆甜心刨冰超大碗刨冰,刨冰幼細冇冰粒,黃豆粉香氣,配濃郁花生醬同綿綿既紅豆粒,好有古早味。🔻北海道粟米蛋糕招牌粟米蛋糕,口感豐富,粟米味香濃。🔻橡果黑毛豬卡邦尼意粉濃濃芝士包住每條麵條,咸咸香香既黑毛豬肉乾增加香味。🔻玫瑰醬八爪魚年糕第一次食呢款年糕,口感軟糯,醬汁岩岩好巴住每條年糕,八爪魚岩岩好熟,一d 都唔韌。🔻甜蜜桃桃伯爵冰茶甜度適中,清新又解渴。🔻 怦然心動熱情果梳打熱情果帶酸,酸酸甜甜配埋梳打,夠氣爽。@sipsiilban📍 sips;;lban尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G61號舖
🔺sips;;lban(尖沙咀)

🔻黃豆粉紅豆甜心刨冰

🔻北海道粟米蛋糕
招牌粟米蛋糕,口感豐富,粟米味香濃。

🔻橡果黑毛豬卡邦尼意粉
濃濃芝士包住每條麵條,咸咸香香既黑毛豬肉乾增加香味。

🔻玫瑰醬八爪魚年糕

🔻甜蜜桃桃伯爵冰茶
甜度適中,清新又解渴。

🔻 怦然心動熱情果梳打
熱情果帶酸,酸酸甜甜配埋梳打,夠氣爽。

@sipsiilban

📍 sips;;lban
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G61號舖

橡果黑毛豬卡邦尼意粉,108蚊份💰橡果黑毛豬卡邦尼意粉,意粉以其豐富口味和橡果的香氣同黑毛豬肉鮮美完美融合,每一口都帶來濃郁卡邦尼醬汁的均衡風格🐷玫瑰醬八爪魚年糕,89 蚊份💰玫瑰醬八爪魚年糕,年糕以原隻八爪魚丸仔外觀上碟,八爪魚軟嫩,搭配彈性十足年糕,帶來一種嚼勁十足的口感。而玫瑰醬的韓式淡雅味道,這道菜係韓國餐廳必點☺️軟綿綿粟米蛋糕,58 蚊份💰軟綿綿粟米蛋糕,這款蛋糕蓬鬆輕盈,口感柔軟,每一口都綿密口感,粟米的甜味和蛋糕底的硬餅底襯托,帶來一種獨特味道🌽香濃花生夢幻冰沙,95 蚊份💰花生夢幻刨冰沙,精緻外觀所吸引,這碗刨冰沙以香濃花生為主角,配上豐富的花生醬和紅豆蓉,口感豐富而滑順,每一口都散發著濃郁的花生香氣,刨冰沙在香港炎炎冬天時帶來一絲清涼同甜蜜😂甜蜜桃桃伯爵冰茶,45蚊杯💰蜜桃伯爵冰茶,蜜桃的甜美,清涼口感🧊怦然心動熱情果梳打,42 蚊杯💰熱情果梳打帶來了一種清新的果香和微微的酸度,口感柔和且令人愉悅,消暑絕佳選擇🥤
橡果黑毛豬卡邦尼意粉,108蚊份💰

玫瑰醬八爪魚年糕,89 蚊份💰

軟綿綿粟米蛋糕,58 蚊份💰

香濃花生夢幻冰沙,95 蚊份💰

甜蜜桃桃伯爵冰茶,45蚊杯💰
蜜桃伯爵冰茶,蜜桃的甜美,清涼口感🧊

怦然心動熱情果梳打,42 蚊杯💰

2023-12-09 137 瀏覽
最近得閒就去左海運大廈新開嘅新式韓國菜「Sips;;lban」食左個early dinner。餐廳裝修非常特別、設計感十足,用藍黃莫蘭迪色,非常新潮舒服。橡果黑毛豬卡邦尼意粉:橡果黑毛豬有D似風乾臘肉,味道香濃又唔會好肥、微鹹。搭配香濃creamy卡邦尼意粉、一流。玫瑰醬八爪魚年糕:非常特別嘅一道菜、首先年糕同一般唔同、係長條型、有D似食緊麵。而且有一隻小八爪魚、非常彈牙。而玫瑰醬微辣少少酸。北海道粟米蛋糕:第一次食粟米味嘅蛋糕、粟米味非常濃郁。有少少似粟米濃湯嘅味道。cream又唔會好膩。非常推薦。香濃花生夢幻刨冰:軟綿綿嘅雪花冰、裡面同外面都有好多花生醬,花生醬味濃郁、好特別。裡面仲藏有麻糬、增加口感。而紅豆仲保持口感。之後仲有韓國直送米通清下個味蕾,而且有少少薑味。甜蜜桃桃伯爵冰茶:蜜桃伯爵茶好refreshing、味道唔算太甜。怦然心動熱情果梳打:梳打水加上酸酸甜甜熱情果、非常解渴!

香濃花生夢幻刨冰

怦然心動熱情果梳打:梳打水加上酸酸甜甜熱情果、非常解渴!

香濃花生夢幻刨冰
2023-12-09 79 瀏覽
“The Korean Cafe” has finally arrived at Harbour City! Of course, I won't miss out and try it immediately. 韓國過江龍咖啡店終於黎到海港城!咁我當然唔輸蝕即刻去試吓啦。-Creamy Peanut Fantasy Shaved Ice 香濃花生夢幻冰沙 $95A frozen delight combining soybean flour, red bean and shaved ice, enriched with the lusciousness of peanuts.結合黃豆粉、紅豆和刨冰的冰涼美味,濃郁花生風味。-Soft Corn Cake + Passion Fruit Soda 軟綿綿粟米蛋糕 + 怦然心動熱情果梳打(凍)$58The Soft Corn Cake is a sweet, velvety delight with a rich corn flavour. Topped with a corn piece and paired with a passio

The Soft Corn Cake is a sweet, velvety delight with a rich corn flavour. Topped with a corn piece and paired with a passionfruit soda, it's a refreshing combination. 柔滑的粟米蛋糕帶有豐富的玉米香味。上面有一片玉米🌽作為點綴。配上熱情果梳打,呢個組合好清新。

-Rose Sauce Octopus Rice Cake 玫瑰醬八爪魚年糕 $89
An innovative dish blending the floral essence of rose sauce with the tender goodness of octopus rice cake, resulting in a surprising burst of flavours. 將玫瑰醬的香味融入嫩滑的八爪魚🐙及年糕,帶來意想不到的味道。

-Acorn-Fed Black Pig Carbonara Pasta 橡果黑毛豬卡邦尼意粉 $108
Elevating the classic carbonara, this dish features pasta adorned with a creamy sauce and the rich flavour of acorn-fed black pig, offering a luxurious and indulgent experience. 將經典卡邦尼昇華,意粉配上濃郁奶油醬和橡果黑毛豬,味道更為豐富有層次,帶來奢華的愉悅體驗。

-Sweet Peach Earl Grey Iced Tea 甜蜜桃桃伯爵冰茶(凍)$38
A refreshing blend of sweet peach and subtle Earl Grey undertones in iced tea form, providing a cool and balanced accompaniment to the savoury dishes. 清新的桃子香搭配淡淡的伯爵茶,製成冰茶,為美味的菜肴提供清凉而平衡的搭配。

sips;;lban (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G61號舖

#Harbourcity #hcfoodmenu #sipsiilban #cafe #coffeeshop #tst #cake #bingsu #hkcafe
#GrandOpening #igable #尖沙咀cafe #韓式cafe #韓式餐廳#尖沙咀美食 #打卡cafe #打卡 #蛋糕 #刨冰 #咖啡#新店 #香港美食 #海港城 #甜品
2023-12-08 51 瀏覽
不得了,韓國過江龍,一定要試吓,驚喜地符合香港人口味,視覺享受。玫瑰醬八爪魚年糕 呢個菜式以鮮嫩嘅八爪魚同年糕為主要材料。八爪魚經過烹調後仲保持住佢嘅鮮味同口感,同年糕嘅軟糯結合得恰到好處。配上玫瑰醬,味道更加獨特,帶出一種淡淡嘅花香。整體而言,呢道菜有豐富嘅口感同層次,好適合作為一道開胃菜。橡果黑毛豬卡邦尼意粉 呢款意粉以橡果黑毛豬為主要配料。黑毛豬嘅肉質鮮嫩多汁,配上卡邦尼醬,味道更加濃郁。意粉煮得剛剛好,彈牙又入味。整體而言,呢道菜有豐富嘅口感同層次,帶出一種濃郁嘅肉香,給人一種滿足感。北海道粟米蛋糕 呢個甜品以北海道粟米為主要成分。粟米嘅香甜味道同嘅軟糯口感令呢款蛋糕特別。佢嘅質地鬆軟細緻,入口即化。味道香甜而不膩,好適合作為一份甜品享用。黃豆粉紅豆甜心刨冰 呢個刨冰以黃豆粉同紅豆為主要材料。黃豆粉嘅滑溜口感同紅豆嘅鮮甜味道完美結合,帶出一種豐富嘅口感。刨冰爽口涼爽,好適合喺炎熱嘅天氣食用。呢款甜品清爽又美味,給人帶來一種愉悅嘅享受。甜蜜桃桃伯爵冰茶(凍) 呢杯冰茶以桃桃同伯爵茶為主要成分。桃桃嘅甜味同伯爵茶嘅香氣相互融合,帶出一種清新嘅口感。加上凍爽涼快嘅口感,呢杯冰茶適合喺

黃豆粉紅豆甜心刨冰

甜蜜桃桃伯爵冰茶(凍)
呢杯冰茶以桃桃同伯爵茶為主要成分。桃桃嘅甜味同伯爵茶嘅香氣相互融合,帶出一種清新嘅口感。加上凍爽涼快嘅口感,呢杯冰茶適合喺夏天解渴飲用。味道香甜又爽口,給人一種愉悅嘅感覺。

怦然心動熱情果梳打(凍)
呢杯熱情果梳打以怦然心動為名。熱情果嘅酸甜味道同梳打嘅氣泡相互平衡,帶出一種清新嘅口感。加上凍爽涼快嘅口感,呢杯梳打適合喺夏天飲用,令人心情振奮。味道酸中帶甜,給人一種愉悅之感。
2023-12-08 61 瀏覽
尖沙咀海港城有間全新韓國品牌韓式Cafe,12月7日正式開業就有好多宣傳,睇落啲甜品好吸引,我都急不及待即刻過黎打卡品嚐!香濃花生夢幻沙冰 $95刨冰系列相信係餐廳招牌,每一份都勁高勁大份,兩個人食就啱啱好!頂頂沾上紅豆醬同花生醬,內裡仲藏著麻薯,唔夠味仲可以倒煉奶!軟綿綿粟米蛋糕 $58非常濃郁嘅粟米味,有啲似粟米濃湯球既零食,側邊仲有餅底配襯,多種口感好特別!介紹完甜品,其實餐廳仲有主食提供,品嚐了 #韓式烤牛肉年糕 $86、#橡果黑毛豬卡邦尼意粉 $108,兩款主食醬汁都非常飽滿,勁多汁勁邪惡,鍾意重口味既朋友仔一定要試下!另外仲叫了兩杯凍飲, #甜蜜桃桃伯爵冰茶 $38、#怦然心動熱情果梳打 $42,一杯甜甜蜜蜜、一杯熱情果酸酸甜甜好開胃!

香濃花生夢幻沙冰 $95

軟綿綿粟米蛋糕 $58

介紹完甜品,其實餐廳仲有主食提供,品嚐了

#韓式烤牛肉年糕 $86、

另外仲叫了兩杯凍飲,

#甜蜜桃桃伯爵冰茶 $38、

2023-12-08