呢間海港城嘅新𝗰𝗮𝗳𝗲源於韓國仁川🇰🇷 提供紫菜包飯、炸雞、年糕、刨冰、窩夫同蛋糕 今次完全因為見到個打卡甜品而嚟😆✌🏻! . 📍牛肉紫菜包飯($88) 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗚𝗶𝗺𝗯𝗮𝗽 𝗚𝗶𝗺𝗯𝗮𝗽大大件,中間包咗大量餡料 有牛肉,魚糕、青瓜🥒、醃蘿蔔、紅蘿蔔絲🥕、甜蛋同牛蒡 入口清爽,份量唔少🌿 .📍初雪芝士炸雞($108/一人份) 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗦𝗽𝗿𝗶𝗻𝗸𝗹𝗲 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 炸雞有多款口味,最終揀咗芝士🧀 外皮香脆沾滿鹹鹹甜甜嘅芝士粉好開胃 中間嫩滑有肉汁,點埋芝士醬真係好好食😆 薯條做到外脆內軟,調味岩岩好🍟 .📍焦糖芝士牛角包窩夫($98) 𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗖𝗿𝗼𝗳𝗳𝗹𝗲 呢個甜品超好食🤤又夠大堆頭❤️‍🔥 𝗰𝗿𝗼𝗳𝗳𝗹𝗲上放咗一大球雪糕同芝士蛋糕😍 口感軟滑🧀加埋大量鹹鹹甜甜嘅焦糖芝士碎勁香濃🧡必食! .📍釜山粒粒粟米刨冰($92) 𝗦𝘄𝗲𝗲𝘁 𝗖𝗼𝗿𝗻 𝗕𝗶𝗻𝗴𝗦𝘂 粟米味刨冰都係第一次見! 刨冰幼細🍧,淋上粟米醬、脆脆粟米片同燒粟米🌽 食到中間仲有煙韌嘅黃豆粉麻糬🤎 唔會過甜係幾過癮😆 .📍甜蜜桃桃伯爵冰茶($38) 📍怦然心動熱情果梳打($42) 味

呢間海港城嘅新𝗰𝗮𝗳𝗲源於韓國仁川🇰🇷
提供紫菜包飯、炸雞、年糕、刨冰、窩夫同蛋糕
今次完全因為見到個打卡甜品而嚟😆✌🏻!
📍牛肉紫菜包飯($88)
𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗚𝗶𝗺𝗯𝗮𝗽
𝗚𝗶𝗺𝗯𝗮𝗽大大件,中間包咗大量餡料
有牛肉,魚糕、青瓜🥒、醃蘿蔔、紅蘿蔔絲🥕、甜蛋同牛蒡
入口清爽,份量唔少🌿

📍初雪芝士炸雞($108/一人份)
𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗦𝗽𝗿𝗶𝗻𝗸𝗹𝗲 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻
炸雞有多款口味,最終揀咗芝士🧀
外皮香脆沾滿鹹鹹甜甜嘅芝士粉好開胃
中間嫩滑有肉汁,點埋芝士醬真係好好食😆
薯條做到外脆內軟,調味岩岩好🍟

📍焦糖芝士牛角包窩夫($98)
𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗖𝗿𝗼𝗳𝗳𝗹𝗲
呢個甜品超好食🤤又夠大堆頭❤️‍🔥
𝗰𝗿𝗼𝗳𝗳𝗹𝗲上放咗一大球雪糕同芝士蛋糕😍
口感軟滑🧀加埋大量鹹鹹甜甜嘅焦糖芝士碎勁香濃🧡必食!

📍釜山粒粒粟米刨冰($92)
𝗦𝘄𝗲𝗲𝘁 𝗖𝗼𝗿𝗻 𝗕𝗶𝗻𝗴𝗦𝘂
粟米味刨冰都係第一次見!
刨冰幼細🍧,淋上粟米醬、脆脆粟米片同燒粟米🌽
食到中間仲有煙韌嘅黃豆粉麻糬🤎
唔會過甜係幾過癮😆

📍甜蜜桃桃伯爵冰茶($38)
📍怦然心動熱情果梳打($42)
味道甜甜地幾有水果香,夠晒清爽❣️
2024-02-15 39 瀏覽
韓國過江龍餐廳黎到海港城呀😍即刻約最鍾意食韓國菜既朋友地食💕玫瑰醬八爪魚年糕 🐙係韓國大熱玫瑰醬係由牛奶,茄汁,韓式辣醬結而成😍 顏色好夢幻似玫瑰色第一次食比佢奶味香濃甜辣開胃既味道吸引左💕好鍾意佢個年糕 好煙韌 幼身 包晒醬汁 好優秀橡果黑毛豬卡邦尼意粉🐖卡邦尼意粉好Creamy 煙肉比較大粒同厚身食落油香同肉香都特別重🫶🏻北海道粟米蛋糕🌽好少會食到粟米味既甜品好特別 似日式粟米湯咁 蛋糕既部分好鬆軟 加上有啲粟米味既醬 更加濕潤餅底好鬆脆 另外仲有啲脆曲奇碎口感好好黃豆粉紅豆甜心刨冰好鍾意黃豆粉同紅豆既配搭面有啲花生味既醬 入面仲有韓式年糕 煙韌控必試呀💕甜蜜桃桃伯爵冰茶(凍) 蜜桃味好香甜 好清新 配伯爵茶好夾🍑怦然心動熱情果梳打(凍) 係檸檬熱情果梳打 酸酸甜甜 好清爽🍋
韓國過江龍餐廳黎到海港城呀😍

餅底好鬆脆 另外仲有啲脆曲奇碎口感好好

黃豆粉紅豆甜心刨冰
好鍾意黃豆粉同紅豆既配搭
面有啲花生味既醬 入面仲有韓式年糕 煙韌控必試呀💕

甜蜜桃桃伯爵冰茶(凍)
蜜桃味好香甜 好清新 配伯爵茶好夾🍑
怦然心動熱情果梳打(凍)
係檸檬熱情果梳打 酸酸甜甜 好清爽🍋
2024-02-15 95 瀏覽
呢日因工作關係同男友去咗海港城,一場嚟到食飯當然要搵下有無咩新餐廳啦! 估唔到又真係俾我哋搵到呢間新開嘅Cafe,佢門面新潮靚靚之餘,最特別嘅係見佢嘅菜式係有滿滿韓系元素,並非一般Cafe咁簡單,咁當然唔可以錯過啦! 🧡玫瑰醬八爪魚年糕($89)年糕係麵條形狀,同平時食開嘅韓國年糕唔同,口感好好,個玫瑰醬亦香味濃郁但食完又唔會覺得膩,再加埋隻彈牙八爪魚,絕對係出色!🧡橡果黑毛豬卡邦尼意粉($108)卡邦尼醬汁Creamy,味道濃厚,意粉彈牙入味,配埋肉味香濃嘅黑毛豬,就係滿足!🧡香濃花生夢幻沙冰($95)鍾意花生嘅朋友一定唔可以錯過,呢個沙冰嘅花生醬味道濃郁,花生味重,沙冰入面仲暗藏麻糬,配埋頂頂嘅紅豆口感一流!仲有配埋個米通俾你食完清清個味蕾,正!🧡軟綿綿粟米蛋糕($58)栗米蛋糕都係第一次食,感覺非常特別,好似食緊栗米湯咁。甜度嚟講啱啱好,食完好舒服,值得一試!🧡甜蜜桃桃伯爵冰茶(跟餐$Free)桃味特出,甜度剛好,入口舒服!🧡怦然心動熱情果梳打($42)酸甜解渴,爽口涼快,係幾refreshing!

🧡玫瑰醬八爪魚年糕($89)

🧡橡果黑毛豬卡邦尼意粉($108)

🧡香濃花生夢幻沙冰($95)

🧡軟綿綿粟米蛋糕($58)

🧡甜蜜桃桃伯爵冰茶(跟餐$Free)
桃味特出,甜度剛好,入口舒服!

🧡怦然心動熱情果梳打($42)
酸甜解渴,爽口涼快,係幾refreshing!
2024-02-15 93 瀏覽
The name Sips;;IbanIs originated from the Korean slang SIPSILBAN aka 10 spoonful of rice is equal to one bowlexplaining the idea of how easy it is to help one person , as long as everyone is willing to put in a tiny effortThis new Korean cafe is situated in the ocean terminalNicely furnished with cozy and spacious seatings Value for money a la carte menuWe ordered 6 items for just below $500Highlights:-Tteokbokki with octopus in Korean Rose SauceLoaded with octopus, topped with a non spicy rose
The name Sips;;Iban

Highlights:

Loaded with octopus, topped with a non spicy rose sauce
I love the texture of the tteokbokki
Which is long and chewy
Very interesting to have

-Black Iberian Pork Carbonara
What makes this carbonara different is the pork
Rather than the bacon you can find in a normal carbonara
It’s replaced with the Black Iberian Pork
Which gives you more in depth and layering flavours

-sweet corn cake
I’m always a fan of corn
And this sweet corn cake is definitely a heaven
With corn flavour being found not just in the cream but also in the fluffy cake , tart base and the biscuit toppings

-bingsu
Different seasonal bingsu can also be found
I tried this red bean x końsko which is not too sweet and perfect to share among fds
🚇交通:近尖沙咀站L5出口,在CHANEL店旁邊的電梯下到地牢一層,Tea Moment 店對面。🏠環境:波浪形的門面,半邊是大玻璃窗,室內面積不大,座位擺設很疏落有致,左右兩邊是卡位,中間是二人座位,天花掛有圓形波波燈,有節慶的裝飾,色調備糖果系撞色,但不會過於艷麗,是令人感到舒適而開心。🤵🏻服務:人手下單,收取加一。🍽️午市:提供韓式主食,甜品主打泡冰、窩夫和蛋糕,只可惜天氣太冷,不太想吃泡冰。🐮牛肉紫菜包飯🍙 $88份量和配料都很豐盛,配料除了🐮牛肉,有醃黃瓜🥒、青瓜🥒、蘿蔔、蛋絲和牛蒡,很喜歡壽司卷加了很多蔬菜,入口是很清新不膩,而且色彩鮮明,賣相和味道都高質😉。🐔柑橘🍊炸雞🍗 $108/一人份六粒外脆內軟的炸雞配薯條🍟和芝士醬,炸雞外層淋上了柑橘醬,帶微酸甜,🤤雞肉軟嫩有肉汁,是炸得很完美熟度,👍推介!🍰軟綿綿🌽粟米蛋糕🍰 $58以🌽粟米為主題,😙層次豐富,兩層由🌽粟米製作的忌廉,兩層鬆軟蛋糕,再加餅底,淋上粟米醬和燒粟米塊,粟米味道非常突出😆,但會愈吃愈甜,建議可加其他較酸水果中和。🧇伯爵茶牛角包🥐窩夫🧇 $125🥰窩夫賣相猶如一個迷你小花園,有雲呢拿雪糕山、伯爵茶布丁伴朱古
🏠環境:波浪形的門面,
半邊是大玻璃窗,室內面積不大,
座位擺設很疏落有致,
左右兩邊是卡位,
中間是二人座位,
天花掛有圓形波波燈,有節慶的裝飾,
色調備糖果系撞色,但不會過於艷麗,是令人感到舒適而開心。
🤵🏻服務:人手下單,收取加一。
🍽️午市:
提供韓式主食,
甜品主打泡冰、窩夫和蛋糕,
只可惜天氣太冷,
不太想吃泡冰。
🐮牛肉紫菜包飯🍙 $88
🐔柑橘🍊炸雞🍗 $108/一人份
柑橘🍊炸雞
🤤雞肉軟嫩有肉汁,是炸得很完美熟度,👍推介!
🍰軟綿綿🌽粟米蛋糕🍰 $58
🧇伯爵茶牛角包🥐窩夫🧇 $125
🥰窩夫賣相猶如一個迷你小花園,有雲呢拿雪糕山、
伯爵茶牛角包🥐窩夫
伯爵茶布丁伴朱古力餅、
伯爵茶牛角包🥐窩夫
軟糯的黃豆粉厥餅、有嚼口的兩塊牛角包窩夫夾雜了厚忌廉和伯爵茶醬,整體豐富😚,伯爵茶味道很濃而有肋減膩滯感,布丁的茶味最突出🤩,很出色,必吃推介👍!
招牌芝士忌廉咖啡
🧀招牌芝士忌廉咖啡☕️ (跟餐)
☺️其實是芝士奶蓋咖啡,😋而奶蓋的芝士味道濃郁又綿密,跟咖啡很配搭!
花生忌廉咖啡☕️
🥜花生忌廉咖啡☕️ $52
🥰三分之杯是花生🥜忌廉,😋厚滑綿密,濃郁花生味,配搭微澀的咖啡,😙不錯!
2024-02-08
招牌芝士忌廉咖啡
花生忌廉咖啡☕️
  • 花生忌廉咖啡
2024-02-12 100 瀏覽
上一篇介紹過日本過江龍,這次到韓國過江龍 - 主打韓式甜品的咖啡店Sips;;lban這天吃過晚飯才經過,看見裝修不錯menu又吸引,於是一心想進去吃甜品之後看見鄰桌點的炸雞飯卷等主食也很吸引呢等進店之後已經9pm了,本來想點一個刨冰一個croffle的, 但店員說croffle已經賣完了刨冰的話其實很多都好吸引,最後點了最特別的🌽釜山粒粒粟米刨冰($92)實物份量頗大而且賣相吸引,還附上一小瓶刨冰醬及一份韓國傳統米菓最上面灑上了脆脆的粟米片,然後刨冰醬一吃就覺得很熟悉 - 是粟米湯的香濃味道!周邊大大片原塊粟米是輕輕烤過的,略帶點焦香;吃到刨冰裡面還有黃豆粉及Q彈的麻糬想不到整體配搭鹹甜得宜,口感豐富,確是不錯但想說說一點,這份刨冰由下單起足足等了45分鐘才上桌…不知是否前面太多客人點刨冰,所以等得比較久;但如果店員在下單的時候可以溫馨提示一下製作需時,感覺會比較好呢🥃甜蜜桃桃伯爵冰茶 ($38) 也很好喝,喝到最後還吃到幾片真的🍑桃肉呢!
之後看見鄰桌點的炸雞飯卷等主食也很吸引呢
釜山粒粒粟米刨冰

想不到整體配搭鹹甜得宜,口感豐富,確是不錯
但想說說一點,這份刨冰由下單起足足等了45分鐘才上桌…
甜蜜桃桃伯爵冰茶

2023-12-26
20 分鐘 (堂食)
甜蜜桃桃伯爵冰茶
尖沙嘴有間新開既韓國過江龍cafe !! 依家見到海運越黎越多新開既餐廳,所以大家得閒可以去睇下👀我地今日就食左依間韓國cafe🥳聽講佢個粟米蛋糕好出名!同埋都好新奇🤣所以去左試試佢玫瑰醬八爪魚年糕🐙同平時食既年糕好唔一樣,今次係一條條既。食落去口感一流!🤩雖然話玫瑰醬啦但係唔會有玫瑰味🤣所以唔洗驚唔夾🙈個味唔會好濃,所以唔會好鹹(真係好怕啲野太鹹😮‍💨)橡果黑毛豬卡邦尼意粉🍝份量啱啱好夠兩個人食👍🏻唔會太多醬,所以食完都唔會好濟。自己本身都好鍾意食卡邦尼意粉,所以overall 都覺得依個唔錯👍🏻甜品我地叫左兩個招牌甜品!😍黃豆粉紅豆甜心刨冰🍧同埋佢地出名既北海道粟米蛋糕🍰🌽 個蛋糕超有驚喜🤩🙈粟米味既甜品真係第一次食,所以好新奇🤣野飲我地叫左甜蜜桃桃伯爵冰茶同埋熱情果蘇打😆兩杯野飲都唔會好甜👍🏻人均$200sips;;lban (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G61號舖
尖沙嘴有間新開既韓國過江龍cafe !!
依家見到海運越黎越多新開既餐廳,所以大家得閒可以去睇下👀

玫瑰醬八爪魚年糕🐙

橡果黑毛豬卡邦尼意粉🍝

甜品我地叫左兩個招牌甜品!😍

人均$200
sips;;lban (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G61號舖

✨推✨過江龍韓國Cafe啱啱登陸左海港城,我就搶先去左試喇!性價比係意想不到幾好👍🏻味道唔錯,雖然份量中規中矩,但係價錢亦都算平。平時食完兩個主食,可能再叫多個甜品同朋友share已經好飽,但因為呢度既dish份量唔算太大,變相左可以叫多個甜品黎食,試多幾樣野,幾好🤭我就覺得幾滿意喇💕✦ ⋆ • °‧ ࣪ ☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☆⋆ • ✦ ⋆ • ⋆ ☾ ࣪‧ °• ⋆ ✦💰💲427 (included 10%service charge)✦ ⋆ • °‧ ࣪ ☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☆⋆ • ✦ ⋆ • ⋆ ☾ ࣪‧ °• ⋆ ✦✦ 玫瑰醬八爪魚年糕 $89長條狀既年糕,滑滑地帶少少煙韌,酸酸甜甜勁開胃,轉眼間俾我地食曬😂八爪魚都幾彈牙✦ 橡果黑毛豬卡邦尼意粉 $108橡果黑毛豬有啲似風乾火腿,卡邦尼質地較薄,唔會太濟,意粉都煮得幾好,軟硬適中✦ 北海道粟米蛋糕 $58😳粟米味都幾特別,蛋糕質感軟綿,加埋脆脆,增添口感✦ 黃豆粉紅豆甜心刨冰(配 人參味韓國直送米通 )$95味道幾似花生醬味,入面仲內藏玄機有年糕,刨冰必試✦ 甜蜜桃桃伯爵冰茶(凍) $38✦ 怦然心動熱情果梳打(凍

✦ 玫瑰醬八爪魚年糕 $89

✦ 橡果黑毛豬卡邦尼意粉 $108

✦ 北海道粟米蛋糕 $58
😳粟米味都幾特別,蛋糕質感軟綿,加埋脆脆,增添口感

✦ 黃豆粉紅豆甜心刨冰(配 人參味韓國直送米通 )$95
味道幾似花生醬味,入面仲內藏玄機有年糕,刨冰必試

✦ 甜蜜桃桃伯爵冰茶(凍) $38
✦ 怦然心動熱情果梳打(凍)

2024-02-07 17 瀏覽
這間cafe 新開,是韓國過江龍,cafe 都挺大,裝潢也很美.價錢合理,味道也很高質👍🏻💠香濃花生夢幻冰沙 $95.0有花生的香濃味道,冰沙口感絲滑,有甜味和濃郁堅果味,食落不會太凍,剛剛好🥰💠軟綿綿粟米蛋糕 $58蛋糕很軟身,有粟米的甜味,蛋糕很濕潤,蛋糕面還加了燒了粟米,很可愛😍💠甜蜜桃桃伯爵冰茶(凍)$38有桃子的甜味和清爽的白爵茶香氣,飲落有清新、微酸和微甜的口感🙂
💠玫瑰醬八爪魚年糕 $89.八爪魚很有嚼勁和鮮嫩和彈牙的口感,年糕有彈性,玫瑰醬有香濃的奶油和芝士味的混合味.💠橡果黑毛豬卡邦尼意粉 $108豬肉有豐富的脂肪和嫩肉的口感 ,意粉creamy,但不會漏,很完一口又一口停不了😝😝💠怦然心動熱情果梳打(凍)$42很有酸甜的口感和很清爽.

💠香濃花生夢幻冰沙 $95.0

💠軟綿綿粟米蛋糕 $58

💠甜蜜桃桃伯爵冰茶(凍)$38

💠玫瑰醬八爪魚年糕 $89.

💠橡果黑毛豬卡邦尼意粉 $108

💠怦然心動熱情果梳打(凍)$42
很有酸甜的口感和很清爽.

2024-02-06 561 瀏覽
近排有來自韓國仁川既新cafe進駐海港城❤️ 主打多款特色刨冰及蛋糕,另有提供韓式美食✨ 環境設計悠閒舒適,啱晒約埋朋友打卡聚會🥰❀ 玫瑰醬八爪魚年糕 🐙大大隻八爪魚好吸睛😍 口感軟嫩彈牙,而年糕比平時食既幼身,煙煙韌韌,蘸滿玫瑰醬汁食落少少辣好惹味👍🏻❀ 橡果黑毛豬卡邦尼意粉 🍝卡邦尼意粉味道濃郁又creamy,黑毛豬肉鹹香味突出亦帶油脂香,份量十足☺️❀ 軟綿綿粟米蛋糕 🍰第一次食粟米蛋糕,感覺好特別✨ 表面有炙燒過既粟米,味道好清甜~蛋糕質感鬆軟,配以粟米忌廉、粟米醬、曲奇碎及脆脆餅底增加層次感,甜而不膩😚❀ 香濃花生夢幻冰沙 🍧賣相好吸引❤️ 刨冰表面淋滿花生醬再加入紅豆及黃豆粉,入面更內藏黃豆粉蕨餅,香甜軟糯🥰 醬汁份量慷慨,另外亦可加入煉奶,食得好滿足👍🏻❀ 甜蜜桃桃伯爵冰茶 🍹蜜桃味道香濃,配以伯爵茶好夾❀ 怦然心動熱情果梳打 🍹酸酸甜甜好清爽,唔會太甜膩

❀ 玫瑰醬八爪魚年糕 🐙

❀ 橡果黑毛豬卡邦尼意粉 🍝

❀ 軟綿綿粟米蛋糕 🍰

❀ 香濃花生夢幻冰沙 🍧

❀ 甜蜜桃桃伯爵冰茶 🍹
蜜桃味道香濃,配以伯爵茶好夾

❀ 怦然心動熱情果梳打 🍹
酸酸甜甜好清爽,唔會太甜膩
完全為甜品而黎😍呢間新開嘅cafe 源於仁川 主打韓國特色口味刨冰 蛋糕 croffle! 鹹食都有唔少選擇~CP值高釜山粒粒粟米刨冰 ($92)主打甜品🤩係韓國成日見 但第一次食粟米味刨冰🤩中間有粟米cream syrup 粟米片 同烤過嘅粟米🌽冰粒幼細 純冰無落奶 靠粟米syrup都夠味🥰整體味道清甜 粟米味幾出下😆焦糖芝士牛角包窩夫 ($98)今餐MVP!! 面頭滿滿橙色碎碎 係芝士mix salted caramel!! 甜鹹甜鹹咁 芝士味勁rich金黃色croffle熱辣辣 外脆內煙韌🤤中間仲有球雲呢拿雪糕 最後食到舔碟😂香烤五花肉年糕 ($92)年糕幾煙韌 配微辣嘅肉醬汁 食落幾惹味 有3大舊五花肉 食哂都幾飽下🤣吞拿魚紫菜包飯 ($88)呢款包飯爆餡! 份量足 用吞拿魚醬做餡都夠fresh 甜蜜桃桃伯爵冰茶 ($38)超推呢杯!! 伯爵茶配蜜桃果香 呢個combo好夾🥹柚香氣泡梳打 ($42)————————————————————📍sips;;lban 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G61號舖

釜山粒粒粟米刨冰
釜山粒粒粟米刨冰 ($92)

焦糖芝士牛角包窩夫
焦糖芝士牛角包窩夫 ($98)

香烤五花肉年糕
香烤五花肉年糕 ($92)
吞拿魚紫菜包飯

吞拿魚紫菜包飯 ($88)
呢款包飯爆餡! 份量足 用吞拿魚醬做餡都夠fresh

甜蜜桃桃伯爵冰茶 ($38)
超推呢杯!! 伯爵茶配蜜桃果香 呢個combo好夾🥹

柚香氣泡梳打 ($42)

————————————————————
📍sips;;lban
2024-02-03
焦糖芝士牛角包窩夫
香烤五花肉年糕
吞拿魚紫菜包飯
  • 甜蜜桃桃伯爵冰茶
如果你喜歡韓式風格的餐廳,那你一定要去尖沙咀海港城的Sips;;lban。這間餐廳的裝潢和氛圍都充滿了少女心,從粉白的牆壁到簡潔的裝修,都讓人感覺舒服😌. 🍙牛肉紫菜包飯 這是一個很classic的韓式小吃,用紫菜包著飯和牛肉,餡料豐富,口感鬆軟,每一口都有牛肉的香氣和紫菜的鹹香,非常開胃。 .🍝橡果黑毛豬卡邦尼意粉 這是一個很創新的韓式意粉,用橡果粉和黑毛豬肉做成的卡邦尼醬汁,濃郁香濃,配上彈牙的意粉,讓人一口接一口,停不下來🤤.🍧🌽釜山粒粒粟米刨冰 這是一個很吸引的甜品,有烤香的粟米排,刨冰上面還有粒粒的麻糬,口感豐富,冰涼甜美,冬天食好過癮😂 .🍰🌽軟綿綿粟米蛋糕 這是我第一次吃粟米蛋糕,感覺很特別,蛋糕很軟綿,有烤香的粟米排,吃起來很香甜,不會太膩😋.🥤柚香氣泡梳打 這是一個很清新的飲品,有西柚片,不會太甜,很解渴,也很提神.🍑甜蜜桃桃伯爵冰茶 很香的水蜜桃冰茶,充滿了蜜桃的味道,還有伯爵茶的香
🍙牛肉紫菜包飯
🍝橡果黑毛豬卡邦尼意粉
🍧🌽釜山粒粒粟米刨冰
🍰🌽軟綿綿粟米蛋糕
🥤柚香氣泡梳打
這是一個很清新的飲品,有西柚片,不會太甜,很解渴,也很提神
🍑甜蜜桃桃伯爵冰茶
很香的水蜜桃冰茶,充滿了蜜桃的味道,還有伯爵茶的香
2024-02-01
  • 橡果黑毛豬卡邦尼意粉
  • 北海道粟米蛋糕
2024-02-02 293 瀏覽
難得今日收早,約老公一齊去尖沙咀睇燈飾兼食晚飯🥣上網見海港城新開左一間充滿特色嘅韓國餐廳🍴原來呢間餐廳係韓國好出名🤩 @sipsiilban 餐廳門口流線型嘅設計,裝潢簡約但係充滿時尚感👍入去坐低揀左幾款餐廳招牌推介🤤🤤全部賣相吸引,整到非常精緻🥰絕對會回訪🥰🥰玫瑰醬八爪魚年糕除咗傳統辣炒年糕,第一次食玫瑰醬,估唔到整得幾惹味,對於我呢啲唔係好食得辣嘅人真係開心新發現😋另外想特別提吓佢哋嘅年糕,細細條又非常煙靭,口感一流👍橡果黑毛豬卡邦尼意粉黑毛豬好香肉味,卡邦尼意粉非常creamy🍝充滿奶香味😋最正係佢嘅醬汁,就算凍左都唔會結埋一嚿,仲可以保持juicy狀態🤩北海道粟米蛋糕 粟米🌽蛋糕造型已經吸睛,入口軟綿鬆軟,充滿粟米嘅清甜味道😋就連老公唔係好鍾意食甜品都覺得唔錯👍黃豆粉紅豆甜心刨冰呢個可以令人瘋狂打卡,無論咩角度都影到靚相🤣鍾意佢嘅冰底有好香奶味,而且口感綿滑幼細,入口即溶☺️加埋滿滿紅豆溶,非常推介🥰🥰甜蜜桃桃伯爵冰茶(凍)清甜嘅蜜桃🍑配上伯爵茶嘅清香,簡直係味蕾嘅享受😎怦然心動熱情果梳打(凍) 清爽開胃,而且酸酸地,非常解膩☺️📍sips;;lban (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-2
難得今日收早,約老公一齊去尖沙咀睇燈飾兼食晚飯🥣

玫瑰醬八爪魚年糕

橡果黑毛豬卡邦尼意粉

北海道粟米蛋糕

黃豆粉紅豆甜心刨冰

甜蜜桃桃伯爵冰茶(凍)
清甜嘅蜜桃🍑配上伯爵茶嘅清香,簡直係味蕾嘅享受😎

怦然心動熱情果梳打(凍)
清爽開胃,而且酸酸地,非常解膩☺️

📍sips;;lban (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G61號舖

#sipsiilban #cafe #coffeeshop #tst #cake #bingsu #hkcafe #GrandOpening #igable #尖沙咀café #韓式café #韓式餐廳 #尖沙咀美食 #打卡café #打卡 #蛋糕 #刨冰 #咖啡 #新店 #香港美食 #海港城 #甜品 #尖沙咀美食推介
2024-01-15
  • 玫瑰醬八爪魚年糕
  • 北海道粟米蛋糕
尖沙咀海港城新開咗間韓國過江龍cafe @sipsiilban 😍 佢地嘅粟米刨冰勁人氣!餐廳明光整潔,環境同食物都好打卡able🫶🏻🍭橡果黑毛豬卡邦尼意粉 ($108)卡邦尼醬汁好濃郁,意粉相當掛汁,黑毛豬嫩滑好吃!🍭牛肉紫菜包飯 ($88)份量都幾多嘅紫菜包飯!有青瓜、蘿蔔、蛋、漬物同主角牛肉,一口係咬唔晒!🍭釜山粒粒粟米刨冰 ($92)最想食嘅出場!刨冰超大個一定要2個人食!會附送粟米汁俾你淋落去~ 最特別係有成塊粟米喺上面!口感豐富~ 味道好似粟米濃湯😍🍭軟綿綿粟米蛋糕 ($58)當然要試埋佢地另一款粟米甜品!同樣地淋有粟米汁,有餅乾醉同粟米塊增強口感,甜甜的很特別!🍭柚香氣泡梳打 ($42)🍭甜蜜桃桃伯爵冰茶 ($38)飲品同樣吸睛!柚香梳打有成塊柚子喺入面,透明杯入面見到好多氣泡好靚😳 桃+伯爵茶清香之中帶有桃香~ 好飲~

🍭橡果黑毛豬卡邦尼意粉 ($108)
卡邦尼醬汁好濃郁,意粉相當掛汁,黑毛豬嫩滑好吃!

🍭牛肉紫菜包飯 ($88)

🍭釜山粒粒粟米刨冰 ($92)

🍭軟綿綿粟米蛋糕 ($58)

🍭柚香氣泡梳打 ($42)
🍭甜蜜桃桃伯爵冰茶 ($38)
2024-01-31 19 瀏覽
放工之後我家皮姐去尖沙咀食嘢帶咗佢嚟海港城食最愛嘅韓國嘢原來呢間舖早幾日先至正式開業遠距離咁望到入面已經心心眼啦成個環境就好似去咗韓國度假呢以白色為主調假日寫意嘅咖啡廳可以打卡之餘仲啱晒情侶拍拖拖一齊享受既寧靜又浪漫嘅夜晚啦-Korean Special-Tteokbokki with Octopus in Korean Rose Sauce ($89)玫瑰醬八爪魚年糕 ($89)賣相好吸引 八爪魚同年糕嘅份量比想像中多呢八爪魚爽口又彈牙 而年糕口感食落好煙煙韌韌配埋濃郁嘅玫瑰醬 食落真係開胃得嚟夠晒邪惡成個感覺真心配搭得好好 我同皮姐嘅強烈推介-Black Iberian Pork Carbonara ($108)橡果黑毛豬卡邦尼意粉 ($108)單睇賣相就已經流晒口水 面上有一絲絲嘅芝士黑毛豬好鮮嫩 意粉配埋卡邦尼嘅醬汁真係絕配-Ade-Passionfruit Ade (Cold) ($42)怦然心動熱情果梳打(凍) ($42)酸酸甜甜好清爽 解渴一流🙌🏻-Tea-Peach Earl Grey (Cold)(Original price : $38)甜蜜桃桃伯爵冰茶(凍) (原
放工之後我家皮姐去尖沙咀食嘢
以白色為主調假日寫意嘅咖啡廳
可以打卡之餘仲啱晒情侶拍拖拖
一齊享受既寧靜又浪漫嘅夜晚啦
Korean Special
玫瑰醬八爪魚年糕 ($89)
賣相好吸引 八爪魚同年糕嘅份量比想像中多呢
八爪魚爽口又彈牙 而年糕口感食落好煙煙韌韌
配埋濃郁嘅玫瑰醬 食落真係開胃得嚟夠晒邪惡
成個感覺真心配搭得好好 我同皮姐嘅強烈推介
橡果黑毛豬卡邦尼意粉 ($108)
單睇賣相就已經流晒口水 面上有一絲絲嘅芝士
黑毛豬好鮮嫩 意粉配埋卡邦尼嘅醬汁真係絕配
Ade
Passionfruit Ade (Cold) ($42)
怦然心動熱情果梳打(凍) ($42)
酸酸甜甜好清爽 解渴一流🙌🏻
Tea
甜蜜桃桃伯爵冰茶(凍) (原價 : $38)
淡淡嘅香桃味 飲落好清新

Handmade Cake Set (Served with One Drink)
Sweet Corn Cake ($58)
北海道粟米蛋糕 ($58)
人生第一次食呢款蛋糕 估唔到口感豐富夠晒特別
蛋糕面上有排燒咗嘅粟米粒 咬落去真係勁多汁唷
濃郁嘅粟米味 令我諗起細個食過嘅濃湯粟米球啊
仲有隔離嘅餅仔同餅底 夾得嚟成個好有層次感喔
Bingsu
Peanut Butter Bingsu ($95)
香濃花生夢幻冰沙 ($95)
估唔到冰沙實物真係咁夢幻 打卡一流
重點係份量好足 面上有紅豆同花生醬