2017-04-18 292 瀏覽
The food here is good, but they probably won't bring you the food you ordered. Twice in a row I have ordered the vegetarian option only to have them bring me the meat option. The staff seemed rather unapologetic about their mistakes. I would recommend eating here if you have time for them to make your meal twice before you actually get to eat.
20 分鐘 (堂食)
2017-04-16 269 瀏覽
下午茶時段同朋友黎到位於popcorn 嘅simplylife 食tea,下午茶餐除左我所選擇嘅burger set 外仲墨西哥包同農夫包等選擇我所選擇嘅burger set 都幾好食,特別係burger肉厚而多汁,而佢地嘅薯條都好好食,正呀。

2017-04-10 284 瀏覽
星期六, 鬼咁多人等位, 今次食係因為我地OT, 上司請食LUNCH, 入到POPCORN就揀呢間等左成個中, 終於都可以坐低, 我同同事都叫左呢個BURGER食, 好大份, 仲要有個前菜SALAD,食得好飽貴得有道理既, 個BURGER好JUICY, 加埋個太陽蛋, 咬落去果下D蛋汁流哂出黎, 食到LAM LAM 利!

2017-02-25
60 分鐘 (堂食)
2017-03-17 636 瀏覽
白色情人節個日老公話不如出去食simply life 佢話見到平日冇咩人排隊 咁好啦 反正好耐冇食啦 但TKO 呢間就第一次幫襯 老公6:55到 即時入座 唔駛排 一睇餐牌 我好快就決定好食chicken burger 🍔 ice tea 同湯 老公就叫左慢煮紅酒肉碎手制闊條面 同沙律 都係ice tea 湯同餐前包好快送到 湯係雜菌湯 多料 正 但老公話面包太硬 我就覺得都可以接受 但最尾我地都係無食哂 因為要留肚食burger 佢個闊條面先到 份量對一個男人黎講算少 但作個手制面好食 所以到我個burger 到啦 佢即時話要留一份俾佢 薯條依舊好食 burger 既高度好難一口咬 老公就一口咬到 雞肉同大啡菇都好juicy 但第一口咬落去少少燶味 應該係個包底有少少燶左 burger 裡加少少sauce 好d (個人口味姐)Ice tea 可以再少甜dd 更perfect

Ice tea 可以再少甜dd 更perfect
Chicken  burger
2017-03-14
2017-03-11 518 瀏覽
Last week I went there with my parents. I was a bit surprised that they were never fans of western food but were impressed by the food here and wanted to go again. One thing is they may consider to add some new main dishes.
20 分鐘 (堂食)
2017-02-16 947 瀏覽
最近上左muffin癮,周圍食吾同地方既muffin知道Simple life都有出muffin,就特登去買黎食!諗住Simple Life喎,出品既muffin應該吾錯~滿心期待甘走去買有三款口味,分別係香蕉,巧克力,藍苺我對blueberry比較有興趣,然後就付款請店員幫忙焗熱藍苺罌粟籽鬆餅 $18賣相不錯的 但很油也不太好吃唯一能讚的便是藍苺真的很新鮮吃光光後感到很油膩 感覺不太良好食完成手油 個人真的不太喜歡
最近上左muffin癮,周圍食吾同地方既muffin

有三款口味,分別係香蕉,巧克力,藍苺
我對blueberry比較有興趣,然後就付款請店員幫忙焗熱
藍苺罌粟籽鬆餅
藍苺罌粟籽鬆餅 $18
賣相不錯的 但很油也不太好吃
唯一能讚的便是藍苺真的很新鮮
吃光光後感到很油膩 感覺不太良好
食完成手油 個人真的不太喜歡

外賣自取
星期六黎到,等就預左要等~好喇,咁等左個半鐘,唔知係咪因為 design問題,佢出面等位個度係冇牌睇到叫到幾多,係要行去門口度睇塊ipad叫到幾多. 有時佢仲會 lock screen, 咁冇所謂喇,佢會叫 number...中間有段插曲...有個婆婆問左門口個 waiter幾次,咁終於到婆婆張飛,咁個 waiter就串個婆婆,大大聲話:到你喇,你問左咁多次! 門口 d人心諗咩事, 呀婆都串...終於等到....咁叫左個 angus rib eye steak食, $198 正常價,冇講到咁好食,勁燶,味道一般, 但呢個價,算喇...一分錢一分貨食食下見到佢個開分式廚房佬,拎住個夾係都食野,再黎手攞返個夾整牛扒...勁污糟!!!如果 d員工餓就唔好用開放式廚房喇,比人見到晒 ....唔會再食!!

勁污糟!!!

如果 d員工餓就唔好用開放式廚房喇,比人見到晒 ....

唔會再食!!
2017-02-09 849 瀏覽
1:00左右來到,先拎飛,見到都好多人排曬隊於是到附近行下,1:30返黎岩岩好入得南瓜忌廉湯一般般 沒有南瓜味麥法棍包?依個反而幾好味 好香麥味 雖然個皮好硬 但連埋入面食就幾好沙律菜新鮮 上面有炸蒜令個沙律無甘dry 食落好香口 醬係配香醋汁 fresh d吾會甘溜煎鱸魚、烤薯、烤意大利黃瓜、香草牛油汁 $88鱸魚:好重黑椒味 煎得好香口 個皮脆卜卜意大利黃瓜:兩條仔 好油好油 黃色個半條好食 另半條綠色既馬馬地烤薯:又係兩舊 好辣~但幾好味燒鴨胸、炒雜菜、意大利黑醋汁 $88鴨胸:隻色好似半生不熟,但食落又幾好食,覺得好似食緊豬潤甘黑醋汁好開胃 very good!烤薯都係兩舊~整體而言不錯,但價錢較貴另外一提,這分店的員工態度比較差,這樣即使食物美味,都會令人感到不愉快如能改善,這餐午餐就完美了~
1:00左右來到,先拎飛,見到都好多人排曬隊
於是到附近行下,1:30返黎岩岩好入得
南瓜忌廉湯
一般般 沒有南瓜味
煎鱸魚、烤薯、烤意大利黃瓜、香草牛油汁 $88
鱸魚:好重黑椒味 煎得好香口 個皮脆卜卜
烤薯:又係兩舊 好辣~但幾好味
燒鴨胸、炒雜菜、意大利黑醋汁 $88
鴨胸:隻色好似半生不熟,但食落又幾好食,覺得好似食緊豬潤甘

黑醋汁好開胃 very good!烤薯都係兩舊~
整體而言不錯,但價錢較貴
如能改善,這餐午餐就完美了~
30 分鐘 (堂食)
2017-02-05 688 瀏覽
睇完戲都差唔多10點,見間餐廳難得無人排隊,所以入咗去試吓。餐廳侍應服務都幾有禮貌,環境都幾好,都係一個放工後,吹吓水食吓飯嘅好地方。每個主菜加咗$30就變咗有湯,有麵包同埋一杯飲品。餐湯係南瓜湯,湯好濃味,好好味,不過個包就硬咗d,唔夠脆。主菜方面,牛扒叫咗5成熟,但係都係韌咗d,不過燒得好香,好入味,唔錯。英式早餐就無乜特別,個份量都好多。最後杯餐飲都幾特別係杯凍橙茶,係鮮榨橙,都幾特別,不妨一試。

每個主菜加咗$30就變咗有湯,有麵包同埋一杯飲品。

餐湯係南瓜湯,湯好濃味,好好味
,不過個包就硬咗d,唔夠脆。

英式早餐就無乜特別,個份量都好多。
2017-02-04 434 瀏覽
今日下午去simplylife買麵包做聽朝早餐,見到佢counter上面有一疊摺成心型既紙仔好靚所以攞起黎睇下。店員見到話係情人節既menu,然後加左一句「啱食先好攞(個餐牌)呀」雖然唔知佢係咪特登咁講,但係我覺得後邊個句好冇必要。simplylife我食過好多次,食物真係幾唔錯,但係今日咁令我對佢印象差左。
2017-02-04
外賣自取
其他
2017-01-31 4643 瀏覽
"Simplylife Bakery Cafe" 又係美心集團其中一員,在2007年開業至今,剛好踏入十個年頭。在千變萬化的香港飲食界能夠捱過十個年頭真的不簡單,分店越開越多而且經常門外有條長龍,足以証明它的實力。Simplylife 去年終於在筆者生活的社區出現,非常雀躍。今次已經第二次光顧,但總是要排隊。這個自助擺飛機有些似登機的機器。型!配合餐廳的形象。室內設計充滿當代歐陸式時尚格調,環境寬敞,舒適雅致。將軍澳以小家庭為主,可是餐廳沒有提供BB椅,是不夠細心還是不歡迎小朋友?現在的新派餐廳大多數都是開放式廚房設計,廚房少了油煙又衛生得多。Simplylife Bakery Cafe 更加設有開放式的烘焙間,顧客可近距離觀看製作過程,感覺特別溫馨親切,令食慾大大提升。餐廳備有多款沙律、手製意粉、漢堡包、扒類及麵包蛋糕可供選擇。周末的午市只有Brunch 供應,有17款沙律、手製意粉、漢堡包、或扒類選擇,包括餐湯/沙律及餐飲,一律$128。【蘑菇湯】 蘑菇湯內除了有蘑菇外,更加加入了䉫麥令口感更加豐富。可惜旁邊的法包超級硬,很難想像以Bakery 自居的 Simplylife出品的麵
這個自助擺飛機有些似登機的機器。型!配合餐廳的形象。
可惜旁邊的法包超級硬,很難想像以Bakery 自居的 Simplylife出品的麵包竟然是這個質素,又凍又硬!小女兒最愛食麵包,但這個法包從外到內到硬得驚人,硬到咬不下去。最後只好另點了個【餐肉包$15】,這個包比法包軟,但都是凍的沒有加熱。咬下去裏面的午餐肉竟然有半磚(細罐裝),午餐肉質素是不錯的,表面曾經煎香過,可惜都是凍的。
【烤美國春雞半隻、香草薯角、檸檬迷迭香汁】春雞的表面烤到金黃,雞肉雖然不太嚡口而且肉質尚有肉汁,可是雞肉肉味欠奉之外調味同樣不足。唯有單靠旁邊的醬汁去增加味道。
【車打芝士煙肉煎蛋牛肉漢堡】牛肉漢堡沒有大派頭的材料,就是基本的煙肉、芝士、漢堡及太陽蛋。少了份清新生菜及多汁的蕃茄。這個漢堡沒有醬汁,單靠材料的原味道。沒有大驚喜的材料,又沒有大驚喜的味道,不過不失。
餐飲只包括自家製冰茶或汽水,如果要杯提神㗎啡就要多付$12。幸好Simplylife的自家製冰茶用上新鮮橙即榨汁,配上散發淡淡香味的茶,味道清新。
環境是不錯,但食物質素沒有期待的出衆。在同一商場內的西餐廳比較,筆者會選擇“Beans"
2016-12-04
15 分鐘 (堂食)
2017-01-11 881 瀏覽
同媽咪假日去食下好野就打算去simply life試下啦,呢個brunch set包餐湯、面包🍞同一杯飲品🍹松露忌廉雜菌手製闊條麵 ($128)碟意粉🍝一黎到好香松露味👃🏻個闊條麵口感煙韌👄掛哂d松露忌廉汁上去💕配埋d芝士🧀同磨菇,整體好夾👍🏻不過份量有d少,對於大食的我🐷黎講唔係幾夠飽🙈牛扒三文治•辣根醬•煎蛋農夫包 ($128)個農夫包🍞好香麥味,不過包身好硬,好難咬😣塊牛扒牛味🐮就夠重啦,但係可能煎過龍,有d燶燶地味👃🏻同口感好韌☹️成個三文治普通啦💁🏻
同媽咪假日去食下好野就打算去simply life試下啦,

呢個brunch set包餐湯、面包🍞同一杯飲品🍹

松露忌廉雜菌手製闊條麵 ($128)

牛扒三文治•辣根醬•煎蛋農夫包 ($128)

2016-12-28 1114 瀏覽
今年有連續4日假真係好爽YY! 臨近尾聲 我同男朋友就去左屋企附近既SIMPLY LIFE到食我想講 SIMPLY LIFE 其實一D都唔SIMPLY.. 呢一間POP CORN分店 其實已經開左2-3個月但係仍然大排長龍我同男朋友平時行過都食都唔想食.. 所以我地已經突登提早食野 6點半已經到餐廳個到拎飛結果 還是要等一小時才能入座其實呢一間餐廳 DINNER 價錢都偏中上DINNER SET 全部都要HKD100以上如果我唔係有美心COUPON 應該都不會去吧..一開始睇個MENU 完全唔知想食咩 我同男友都覺得唔係好岩心水最後 我同男朋友叫左一個「慢煮紅酒肉碎手製闊條麵 Handmade Tagliatelle with Slow Cooked Meat and Red Wine Ragu 」HKD98 同埋 「燉紐西蘭嫩羊膝、薯蓉、燴雜菜 Braised New Zealand Lamb Shank, Mashed Potato, Ratatouille」HKD188 其實呢兩個都唔係我地最好食既野 但係其實都不太咁興趣食完成餐DINNER既感覺就係 反而我覺得個SOUP係最好

食完成餐DINNER既感覺就係 反而我覺得個SOUP係最好味!! 當日既時日餐湯係「蘑茹湯」飲落去 真係好足料 好多蘑茹!! 用麵包沾少少SOUP 連個麵包都變得好味! 哈哈

反而我覺得兩個MAIN都好普通 唔係話唔好味 只係覺得唔值呢個價錢同埋唔值6點幾仲要等一個鐘先有得食..我同男朋友中間真係有諗過轉機LOL 先講慢煮紅酒肉碎手製闊條麵  食落去紅酒味好淡 唔睇返個MENU都唔記得裡面有紅酒..同埋個味道好似同肉醬意粉無咩分別

另外 燉紐西蘭嫩羊膝、薯蓉、燴雜菜 我同男朋支都覺得好一般般羊膝未之於好嫩 味道就好OK既
2016-12-26
60 分鐘 (堂食)
2016-12-17 1210 瀏覽
Simplylife喺Popcorn開張咗一段時間,次次經過都好多人等位,所以一直未有機會試。今晚見時間尚早又唔多人,就入咗去食喇。今日食咗1)哥達芝士蘑菇雞肉漢堡(2)燒黑鱈魚(3)燒安格斯肉眼扒(4)南瓜栗子有機糙米飯點餐後,侍應先送上餐包盤,脆皮法包配牛油,好好味啊。先送上嘅係細佬嘅哥達芝士蘑菇雞肉漢堡,薯條唔錯,但漢堡內嘅雞肉燒得過火,甚至有燶味。之後係爸爸嘅南瓜栗子有機糙米飯,味道不錯,南瓜味好香,食落去有栗子外,好似仲有啲松子。不過除咗溫度上唔夠熱之外,份量上只有薄薄嘅一層,唔太夠食。媽媽嘅燒黑鱈魚賣相一般,底下有薯蓉同意大利青瓜,份量係ok嘅,口感上尚算嫩滑,不過都係唔夠熱。最尾送上係我嘅燒安格斯肉眼扒,有烤蕃茄、薯條、露筍做配角,薯條熱辣辣好好食,蕃茄同露筍都燒到啱啱好,不錯。不過肉眼扒就有點失色,落單時要5成熟,但嚟到嘅時候就已經係7至8成熟,食落口就更加發現一大陣燶味,好失望。有過3間Simplylife ,又一城相對地比較好,雖然同款食物會貴少少。

今日食咗:
(1)哥達芝士蘑菇雞肉漢堡
(2)燒黑鱈魚
(3)燒安格斯肉眼扒
(4)南瓜栗子有機糙米飯

點餐後,侍應先送上餐包盤,脆皮法包配牛油,好好味啊。
哥達芝士蘑菇雞肉漢堡
南瓜栗子有機糙米飯
燒黑鱈魚
燒安格斯肉眼扒

2016-12-17
南瓜栗子有機糙米飯
燒黑鱈魚
2016-12-04 1375 瀏覽
中午飯黎simply life食,真係好享受。早前排隊排到癲左,E家用app就可以攞飛,實在唔錯。店內裝修好舒服休閒,可以好好enjoy個lunch。有時留心D仲可以見到明星架!Lunch set 揀左$88, 包daily soup or salad,今日係mushroom soup,材料切得好細,湯都好rich。優質麵包dip個湯食,好好味。Main course 要了grilled duck breast 炒雜菜配意大利黑醋汁,個presentation都幾artistic。鴨肉好嫩,蔬菜也新鮮,perfect!Drink 西柚homemade iced tea,幾special& fresh,唔係咁普通檸檬茶。