2023-04-08 695 瀏覽
之前試過佢嘅蛋糕同埋食嘢印象中係幾好。嗰日臨時約咗同朋友一齊試下佢嘅tea set。點知太多人,冇得堂食。咁唯有外賣拎走。外賣嘅tea set係唔包嘢飲。不過我朋友真係好想食tea咁都照外賣啦。睇個樣係唔錯嘅,每件一式兩份。但係點知食咗之後覺得好失望😞。每一款嘅味道冇咩特別同埋令人冇驚喜嘅感覺。真係好普通。食完之後對呢個tea set係冇咩記憶點。真係食咗個空虛🥲🥲。所以如果想食tea,堂食可能感覺好啲嘅,外賣就真係唔建議。
外賣自取
2023-03-11 953 瀏覽
simplylife 簡單生活, 在香港是談何容易, 人多地方小, 想靜靜地食餐飯都是 不容易的 。所以 ,只能降低要求 ,當要求低了, 所有的東西都變好了, 質素也變高了。 在這裏用餐的確可以簡單, 而且價錢不貴 。晚餐我只是選了一個肉碎手工闊條麵,加一杯百香冰茶, 再加一個沙律, 簡簡單單, 可以食出滋味,食出健康 ,而且價錢相宜。最特別的地方就是這裏的麵包非常出色, 有法包, 有酸種包, 搽啲牛油 ,香脆的麵包, 既能飽腹,又是非常健康的食物。 而且 如果唔夠可以添,友善人性的餐廳做法。 肉碎闊條手工麵, 份量不大, 但質素高, 手工闊麵又香又韌,十足面香, 再加一個沙律 ,用咗醋同黑椒調味, 有兩塊青瓜 ,一舊橙 ,再加沙律菜,酸酸甜甜 ,清新開胃 。就是這樣, 簡簡單單的一個晚餐, 百五蚊, 可以食得好滿足, 好舒服 ,好健康 ,這就是simplylife 簡單生活的模式。

2023-03-09 638 瀏覽
我叫咗佢哋嘅烤豬鞍同埋牛油果漢堡。我真係好鍾意呢啲菜式,烤豬鞍嘅肉質好嫩,仲加埋烤蔬菜同南瓜蓉,整道菜色同味道都好正。而牛油果漢堡就好有創意,牛油果同芝士令到漢堡嘅味道好香濃,加埋多汁嘅肉質,都算唔錯。唯一美中不足嘅係,明明餐廳好多位,但係唔知點解佢就封咗卡位,四個人都比兩張好細嘅圓台,但係佢哋隻碟呢就鬼死咁大,放咗一隻碟根本就冇位擺其他嘢,所以食得好急,又坐得唔舒服。希望佢哋會改善一下座位安排同埋隻碟嘅大細順帶一提,買咗吞拿魚酥做早餐,好味,會encore🤣💯

順帶一提,買咗吞拿魚酥做早餐,好味,會encore🤣💯
10 分鐘 (堂食)
  • 餐前麵包
  • Beef Burger
2023-03-06 658 瀏覽
閒來無事,去咗又一城行街,順便食個下午茶。呢度嘅下午茶時段好多人等位,不過好彩等咗一陣就可以入座。我嗌咗個墨西哥薄餅配雞肉,同行人嗌咗個burger,望落份量好似唔多,其實非常飽肚,而且味道好好,食完非常滿足!我估大家通常嚟呢度都係嗌果茶?唔知係心理作用定真,我覺得每次果茶嘅味道都唔一樣,有時淡啲,有時濃啲,而呢間嘅味道啱啱好!而且九龍塘分店座位好開揚,我地幸運分到張圓枱,雖然冇得坐陽傘位望住樓下個溜冰場,但總算食得舒服!
閒來無事,去咗又一城行街,順便食個下午茶。

呢度嘅下午茶時段好多人等位,不過好彩等咗一陣就可以入座。

2023-03-04
15 分鐘 (堂食)
2023-02-28 471 瀏覽
Simply Life bakery Cafe@又一城去左又一城行街睇戲食飯🧋搵間好坐既同朋友吹下水裝修完比起之前成間靚左✳️香煎魚柳$115魚就咸左啲但魚肉好滑食完我杯水果茶一口清晒🤣其他食物都好好味😋✳️Allday Breakfast $115食完真係Allday飽😂好彩我朋友食依個如果唔係我得魚食 我唔夠飽🤭✳️南瓜湯🥣好飲,甜甜地嘅湯配塊飽食吓中和啲酸調臨走之前經過店外既飽corner好想食個甜品🍮下次再泥
Simply Life bakery Cafe@又一城

好想食個甜品🍮下次再泥
  • 南瓜湯
  • All day breakfast
2023-02-02 695 瀏覽
無意之中發現左呢間嘅brunch set,一試便愛上🤪打算同朋友試晒呢到嘅menu🤤🍳牛扒配煎蛋開放式三文治 跟餐湯同水果冰茶嘩一黎到發現塊牛扒仲大過我手掌,隻蛋都煎得好完美,切開即刻流晒啲蛋黃出黎,最出色係個包,食前菜個陣已經發現呢度嘅包包又脆又香仲好有咬口🫣加埋牛油/dip落餐湯真係可以超快食晒🤣🤣椰菜沙律都好好食,酸酸甜甜好開胃,好啱配牛扒。✨食物/環境/整體而言都好唔錯,假期唔使等位又可以坐好耐,見隔離枱叫既炸魚柳同漢堡都好大份,一定會再黎食🤭

🍳牛扒配煎蛋開放式三文治 跟餐湯同水果冰茶

2023-01-23 672 瀏覽
今日年初二,冇乜嘢做,就去咗又一城Simplylife兩人high個tea,食吓嘢,食吓cake過一個悠閒嘅下晝。人都幾多,等咗10分鐘先入得。我哋揀咗坐出邊,觀景開陽,對住個溜冰場,比較寫意,係幾chill😉佢哋用手機落單,掃描QR code我哋點咗個$168嘅套餐烤美國春雞半隻 車厘番茄 西班牙甜椒 辣肉腸配餐湯,係南瓜湯,同埋嘢飲叫咗白酒,另外加咗$20要一杯鮮奶咖啡(大size)我們share 黎食,輕食夠飽我哋仲叫咗榛子丹麥酥同埋藍莓芝士撻食咗唔使$280,坐左差不多兩個鐘

佢哋用手機落單,掃描QR code

我哋點咗個$168嘅套餐

烤美國春雞半隻 車厘番茄 西班牙甜椒 辣肉腸

飲品-餐白酒、鮮奶咖啡(特大)

我們share 黎食,輕食夠飽

我哋仲叫咗榛子丹麥酥同埋藍莓芝士撻
榛子丹麥酥

食咗唔使$280,坐左差不多兩個鐘
2023-01-23
10 分鐘 (堂食)
烤美國春雞半隻 車厘番茄 西班牙甜椒 辣肉腸
飲品-餐白酒、鮮奶咖啡(特大)
榛子丹麥酥
2023-01-18 515 瀏覽
休閒嘅環境各式各様美味嘅麵包及muffin實在係一個美麗早晨早餐的選擇😊可惜當要求職員翻熱麵包時職員個面色凍過今日嘅天氣11c😌話餐廳不設加熱過去20年未見過Simplylife沒有翻熱服務少少一個toaster oven都會有麵包再好食凍了都是冇用🥲可惜😌
休閒嘅環境
少少一個toaster oven都會有
麵包再好食凍了都是冇用🥲
可惜😌

2023-01-18
2 分鐘 (堂食)
$43 (早餐)
2023-01-05 4979 瀏覽
平日晏晝黎到九龍塘又一城搵食,又一城既餐廳選擇好多😎由平民價到fine dining都有,真係花多眼亂🤩上到去foodcourt果層見到有間鋪賣麵包,原來係simplylife🤭見唔洗等盒位就入左去食🫢餐牌既選擇都好多,有意粉、漢堡、薄餅😌全部價錢都係一樣☺️另加$10可以配埋湯/沙律😉餐廳面積都好大,坐得都幾舒服🥳🍔哥達芝士大蘑菇雞肉漢堡($115)今次試雞肉漢堡,有配薯條🍟薯條好出色,新鮮炸起,夠晒熱同脆👍🏻漢堡都好大個,不過不原來諗住係原隻大蘑菇,點知得幾塊薄片,唔太夠菇味😥雞肉扒加左啲香草,食落都幾香口😛值得讚既係上下兩塊麵包都有加牛油焗脆左,所以好香🤭拌碟仲有啲紫洋蔥,食落小小辣口,夾埋落漢堡夠晒刺激😆🍹本季張限定冰茶冰茶今次應該係奇異果茶,見到有粒粒既奇異果籽🥝飲落唔算好甜,都幾好飲🙉/📌 Simplylife Bakery Cafe (九龍塘)九龍塘達之路80號又一城L2層30號舖/😋食物質素:7.5/10🍽️用餐環境:8/10💰性價比:7.5/10👣回頭率:7.5/10
平日晏晝黎到九龍塘又一城搵食,又一城既餐廳選擇好多😎
由平民價到fine dining都有,真係花多眼亂🤩
見唔洗等盒位就入左去食🫢
餐牌既選擇都好多,有意粉、漢堡、薄餅😌
全部價錢都係一樣☺️
另加$10可以配埋湯/沙律😉
餐廳面積都好大,坐得都幾舒服🥳

🍔哥達芝士大蘑菇雞肉漢堡($115)
今次試雞肉漢堡,有配薯條🍟
薯條好出色,新鮮炸起,夠晒熱同脆👍🏻
雞肉扒加左啲香草,食落都幾香口😛
值得讚既係上下兩塊麵包都有加牛油焗脆左,所以好香🤭
拌碟仲有啲紫洋蔥,食落小小辣口,夾埋落漢堡夠晒刺激😆

🍹本季張限定冰茶
冰茶今次應該係奇異果茶,見到有粒粒既奇異果籽🥝
飲落唔算好甜,都幾好飲🙉
本季張限定冰茶

👣回頭率:7.5/10
2022-12-15
本季張限定冰茶
2023-01-05 649 瀏覽
很久沒有來這間餐廳了,突然好懷念他們的key lime pie, 上面超厚的cream 令人再三回味但原來已經沒有賣了,雪櫃只剩下幾款甜品,每件$48 起。之後看看餐牌,2:45開始有下午茶餐😱,可以選擇手工蛋糕加杯飲品$58,都合理,但原來又唔可以揀拿破崙蛋糕😒。最後我們二人叫了一件香蕉朱古力蛋糕和一份墨西哥薄餅配雞肉。香蕉朱古力蛋糕都唔錯,但我仍是比較喜歡以前的key lime pie 墨西哥薄餅配雞肉,薯條有驚喜,好脆這間餐廳環境優美,但我略嫌張檯太細,想叫多些食物都唔夠位放🙁以前水準很高,門外排滿人,款款食物都很美味,但自從轉餐牌之後水準下降了很多,我也不想再來吃了。今次再來,有些驚喜,下次可以再回來

香蕉朱古力蛋糕
都唔錯,但我仍是比較喜歡以前的key lime pie
香蕉朱古力蛋糕

墨西哥薄餅配雞肉,薯條有驚喜,好脆

墨西哥薄餅配雞肉

今次再來,有些驚喜,下次可以再回來

墨西哥薄餅配雞肉
2022-12-30 526 瀏覽
今晚和朋友來點了兩份dinner set,但兩份都好難食。朋友的意粉更是凍的。唯一比較好的是餐湯和飲品。我們以前都有來過這間simply life。以前水準中上,點解而家會咁?我和朋友都話以後唔會再來。

唯一比較好的是餐湯和飲品。

我和朋友都話以後唔會再來。
2022-12-30 483 瀏覽
好耐無嚟呢間 simplylife, 見唔使點排隊。叫咗黑鱈魚,同蘑菇雞肉扁意粉,跟湯和冰茶中規中矩,餐包硬到咬唔到,算數。煎黑鱈魚:又乾又無味,橄欖醬凍冰冰,完全唔夾,只怪自己唔信之前有人俾1粒星😓扁意粉:蘑菇放面,一口咬落去,竟然冰冷!仲酸的!直情噴咗出嚟😰係咪我唔識食而家時興咁樣嘅蘑菇?!雞肉勁「鞋口」,接近雞肉乾可以一絲絲咁摵出嚟,意粉煮得太淋,糊住個口。最後飲完杯飲品即刻埋單,去第二度食過。絕不建議大家幫襯😡

最後飲完杯飲品即刻埋單,去第二度食過。

絕不建議大家幫襯😡
黑鱈魚,蘑菇雞肉扁意粉
2022-12-30
  • 沒有
2022-12-10 677 瀏覽
港女(其實係港妻)養成日記🤪又係tea time🥰呢間餐廳,無論咩時間永遠都好多人排隊😅可想而知佢嘅質素有幾好食😛值得等嘅🤗環境好舒服好chill🥰high tea首選啊🤗不過如果要食,建議記得早啲到排定隊啦😂❤️墨西哥薄餅唔好睇佢細細份,其實好飽肚,因為全部都係澱粉質🤭個薄餅薄得來好脆,配埋個醬好好食🤤仲有個辣薯條,感覺唔會太膩。❤️牛肉漢堡質素不過不失,個漢堡包唔錯,烘到個包邊邊有少少少脆,所以唔會太dry👍🏻
港女(其實係港妻)養成日記🤪又係tea time🥰

墨西哥薄餅

❤️墨西哥薄餅

牛肉漢堡

❤️牛肉漢堡
下午茶
墨西哥薄餅
2022-11-11 923 瀏覽
下午三點到,話得一個鐘時間,點左一份漢堡,等足一個鐘,問左三次,隔離唔知幾時來都食完走人,我仲係度等,叫我埋單之前唔使望下自己上左嘢未?你地服務真係好到離塞譜。
2022-11-03 1040 瀏覽
今日要去又一城整啲嘢整完後順便搵吓宜家商場有乜嘢餐廳上OpenRice睇吓見到原來Simplylife有下午茶set(大鄉里出城 真係好耐冇出去食嘢😂)見到啲set都好吸引 所以去咗拎飛今日係平日都等咗成10張枱先有位喺等位嘅時候已經睇定想試邊款見到有個牛油果蓉牛肉漢堡配香辣薯條呢個Combination幾吸引 即管試試先 ($68+10%)牛油果蓉夾漢堡都幾Fresh 可以中和牛肉嘅油膩感而牛肉漢堡食落亦都幾Juicy 係唔乾嘅 好食😋伴碟有薯條 雖然話係香辣薯條 但係唔辣既餐茶揀咗招牌冰茶 唔會係死甜既味道 有淡淡果香
今日要去又一城整啲嘢
整完後順便搵吓宜家商場有乜嘢餐廳
(大鄉里出城 真係好耐冇出去食嘢😂)
見到啲set都好吸引 所以去咗拎飛
今日係平日都等咗成10張枱先有位