2018-02-10 582 瀏覽
之前見有周刊推介呢間千層蛋糕,有朋友咁啱想試,約埋一齊食。初初驚星期六下午會好多人,但堂食仲有位。蛋糕款式差不多有10款,花多眼亂,見佢有新春special,桂圓紅棗千層,特別一試,另外叫咗平時都有嘅海鹽千層。桂圓紅棗千層賣相特別,有個銅錢,但入口食唔到桂圓紅棗味,只有微糖味。海鹽千層外貌似tiramisu ,上面有層朱古力粉,入口有䶢味,唔錯。呢度嘅千層整體感覺淋咗啲,個人較喜歡lady M明顯入口食到一層層嘅感覺。
之前見有周刊推介呢間千層蛋糕,有朋友咁啱想試,約埋一齊食。

海鹽千層

2018-02-03
2018-01-24 640 瀏覽
喺以前番學附近愈開愈多好野食!😍呢一間千層蛋糕聽說很久了!一直都想試💕尋日去完婚禮經過,終於有機會食😋 點左最熱門既斑蘭椰子味 $58 同 粉紅色靚靚玫瑰荔枝味 $58 💗💗斑蘭味比較特別,第二度好少食到👍🏼 不過斑蘭味未算重。荔枝味係淡淡的,有少少荔枝肉,都幾清新^^另外,仲叫左杯Hot Mocha 不過如果你問我,我都係鐘意食LadyM多啲🙈 始終佢地啲cream係滑啲,再易入口啲🤔 而$58也不是特別平丫🤔
喺以前番學附近愈開愈多好野食!😍
呢一間千層蛋糕聽說很久了!一直都想試💕

尋日去完婚禮經過,終於有機會食😋

斑蘭味比較特別,第二度好少食到👍🏼 不過斑蘭味未算重。

荔枝味係淡淡的,有少少荔枝肉,都幾清新^^

另外,仲叫左杯Hot Mocha

而$58也不是特別平丫🤔
2018-01-21 814 瀏覽
[ 我要試哂所有味系列 | 好食過LadyM🍰]••上個月已經幫襯過,試左2款口味😋前排同朋友傾起,佢係對面返工👩🏻‍🏫話日日都去食一件,所有味都試過哂👊🏻我唔制呀!我都要試哂所有味😾所以前日同男朋友係附近食完lunch,就算個Set有埋甜品,但之後都要去食👅-🔹玫瑰荔枝千層蛋糕($58)⭐️9.5/10呢隻味係我一直都想試,上次黎到賣哂,今次有啦🎉首先層層crepes都好薄,Cream幼滑都唔再講啦💁🏻‍♀️淡淡玫瑰香氣~~仲有淡淡荔枝味,仲有少量荔枝肉,非常係我杯茶❤️我要強調全部都係淡淡,因為完全唔會過甜,一啲都唔膩,真係要我食多幾件都得😼-🔺上次介紹既斑蘭椰子🥥同呢個玫瑰荔枝🌹我都非常推介!揀唔落手,你地要試哂呢兩款呀😚-📌每個月都有每月限定口味架🍰--
[ 我要試哂所有味系列 | 好食過LadyM🍰]

🔹玫瑰荔枝千層蛋糕($58)⭐️9.5/10

📌每個月都有每月限定口味架🍰
2018-01-17
2018-01-15 634 瀏覽
系娘家附近的Shaz Confections,主打千層蛋糕,她們會系店內即造,感覺很新鮮。這天有點時間,可以偷點時光hea 一下。店內環境光猛整潔,坐落都舒服。可能平日食客不多,亦較為寧靜。 很美的拉花 Flat white。始終鍾情的抹茶味,其它味道也看不到。抹茶千層,忌廉不多,但非常幼滑及軟綿綿,薄皮又不會太乾身,吃下去帶點茶香。雖然$58稍貴了小小,但味道確不錯!一啖蛋糕,一口咖啡,很享受哩!下次要試下人氣的班蘭椰子味。

這天有點時間,可以偷點時光hea 一下。

店內環境光猛整潔,坐落都舒服。
可能平日食客不多,亦較為寧靜。

很美的拉花 Flat white。

始終鍾情的抹茶味,其它味道也看不到。
雖然$58稍貴了小小,但味道確不錯!

一啖蛋糕,一口咖啡,很享受哩!

下次要試下人氣的班蘭椰子味。
2017-12-06
下午茶
2017-12-10 856 瀏覽
我應該算係少數唔太鍾意食甜嘢嘅女仔,唯一例外係千層蛋糕,因為真係好喜歡層層蛋皮夾住cream的特別口感,又唔多甜。Lady M當然係最愛,但總花唔起咁多時間去排隊,價錢又唔平,咁就唯有再發掘下其他地方。西環第一街的Shaz confections係另一間新興的千層蛋糕專門店,鋪面唔算大,只容納到幾張枱,但總算唔駛點等位。佢嘅蛋糕大部分係$58件,只係平過M記少少,固定供應幾款口味,另外每月有限定新款式。我選的兩款都係basic口味,淺粉紅色的係荔枝玫瑰,荔枝味好搶,唔太食得出花香味,整體甜度好輕,食開M記的話可能會嫌佢太淡。呢度的蛋糕大概有十幾層,皮都算薄,製作上算認真,只係餅底用一般海綿蛋糕,我唔太喜歡。另一款係綠茶味,佢有綠茶的甘香,但又唔會苦,相對荔枝玫瑰,佢比較平實同會易d接受。Shaz唔稱得上好出色,但想免排隊,佢都算係另一選擇。下次要挑戰據聞超班的Lamlamli先,不過要同人鬥早去排隊了(訂整個更加唔駛諗,要等幾個月)。
另一款係
2017-12-10 547 瀏覽
[ 搵人同我再去食!好食過LadyM🍰]••呢間一直收藏住都未有機會去試📝因為佢收7pm,就算返工好近但放工去到都關門🤦🏻‍♀️上星期終於抽到一日去食,真係不枉我日夜期待😍有左呢個新歡,以後都唔使食LadyM啦👅-🔹斑蘭椰子千層蛋糕($58)⭐️9.5/10單單係呢個綠色已經深深吸引住我💚16層既餅皮都算薄,斑蘭椰子味濃郁🥥忌廉非常幼滑🤤味道好好(詞窮💀),唔會好甜,清清地食10件都得😍🔹紅桑子忌廉芝士千層蛋糕($58)⭐️8/10呢隻粉紅色又係好靚💗呢款味道比較濃烈少許,紅桑子微微酸味+微微芝士味,好配合🧀但食左呢個再食班蘭,就顯得斑蘭太淡味了🤔所以都係食完一個再一個比較好😛-🔺餅底係海棉蛋糕,感覺有點格格不入🤨不過總括來講,我覺得係非常好食❤️真係要我食10件都唔會覺得膩🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🔺當日我4:30去到,都已經得返4款賣😭我好想試玫瑰荔枝呀!!!🥀我一定要再返去再試呀!!!--
[ 搵人同我再去食!好食過LadyM🍰]

🔹斑蘭椰子千層蛋糕($58)⭐️9.5/10
🔹紅桑子忌廉芝士千層蛋糕($58)⭐️8/10
2017-12-07 496 瀏覽
千層蛋糕最怕皮厚太甜,但而間Shaz 的蛋糕師傅調教得啱啱好。一層層薄皮加軟綿綿既cream簡直perfect。我其實係分開左兩次食,首先係11月時試左知每月special - 蜂蜜甜酒千層 呢款蜂蜜味比較突出但又唔會蓋過哂啲甜酒味喎非常特別👍🏻。而另外一次就試左班蘭椰子同紅莓千層,其實班蘭千層香港好少地方有應該都算幾特別但可惜椰子味太重了完完全全蓋過左班蘭味不過你當食椰子味啦,都唔錯既😅之於紅莓就不過不失啦。總括黎講都叫高水準千層蛋糕,不過我最期待佢會再推出奶茶味,真係好想試牙😍
2017-11-23 691 瀏覽
最近愛上西營盤搵食,喜歡他街坊人來人往的感覺,但又有寧靜的coffee Shop給你慢活的一天。其實很久以前也經過這裏,當時下午五時左右蛋糕已買清光,所以沒有機會品嚐一下。於是今次下午三時已到達,但差點失望而回,因為當我看到蛋糕櫃內只剩下四件千層蛋糕,只有兩款選擇,我立刻點了最後一件的冧酒千層蛋糕及Rose Latte,之後尾隨我的幾位客人,就只能飲咖啡,因為店主說lunch很多人來買,而且老闆亦要做全個千層蛋糕order,所以沽清就沒有補貨了。所以一定要早點來享受。Rose Latte : 玫瑰花味十分濃郁冧酒千層蛋糕:口感十足不會「一陣風」的感覺,忌廉十分香滑店內環境十分整潔,給人舒服的感覺,亦不會嘈吵

Rose Latte : 玫瑰花味十分濃郁
Rose  Latte

冧酒千層蛋糕:口感十足不會「一陣風」的感覺,忌廉十分香滑
Run  &  Raisin

店內環境十分整潔,給人舒服的感覺,亦不會嘈吵
2017-11-22
Rose  Latte
Run  &  Raisin
  • Rum  &  Raisin
2017-11-05 959 瀏覽
西環呢間旺中帶靜嘅千層糕專賣點,原來蛋糕質素都幾高質!😉 有6個口味,包括紅莓,焦糖,海鹽,玫瑰荔枝,抹茶,斑蘭椰子😋下午去到已經賣剩得四款口味,最後就揀左玫瑰荔枝同抹茶!迷人嘅粉紅色玫瑰荔枝💕好香荔枝味,目測有廿幾層,做到層層分明嘅效果,偶爾仲食到荔枝肉🤗都幾足料嫁,好清新!抹茶嘅茶味都算濃🍵食落仲有陣陣草青味的喔,口味就好睇每個人嘅😂而佢嘅忌廉都好滑身,底層配有蛋糕,減少食到膩嘅情況!份量岩岩好排吾到lady M,黎呢度過下口癮都吾錯😉坐得舒服,勝價比亦高😇

2017-10-25 779 瀏覽
今日陪女朋友去西營盤一間賣千層蛋糕嘅新鋪,地方唔難搵,一出地鐵站行最多5分鐘就到,入面有幾張枱,環境睇落乾淨,又夠光猛,比人一重好舒服好chill嘅感覺,聽店員講每個月佢地都會有一種special cake,咁啱嗰日我同女朋友就食到港式奶茶味,除咗呢隻之外,我地仲買咗抹茶同海鹽焦糖。整體嚟講佢嗰到d千層蛋糕幾好食,皮夠薄,cream夠香,3種味都唔會話唔夠味,我自己嚟講幾鐘意海鹽焦糖,2種味都唔會overshadowed咗對方,反而令到成個蛋糕嘅味rich咗。不過可能因為地區同鋪租問題,一件蛋糕需要$58蚊,雖然真心係好食,但係喺比多$10就可以食lady m嘅情況下就可能會貴少少,不過環境同食物都好啱文青去幫襯下😂
2017-10-22
Stumbled across this place by accident. It’s located on a quiet street and therefore a nice and quiet place to enjoy a rainy afternoon. The owner is superfriendly and the tea was delicious. In addition, it seems like the confections are worth a try, so I’ll definitely come back for afternoon tea!
2017-10-15
下午茶
2017-10-08 615 瀏覽
I basically came here for the layered cake only. haha ROSE LYCHEE LAYERED CAKE - Refreshing lychee flavour with a VERY subtle scent of rose aroma. (to be honest I could hardly tell they used rose )- Room for improvement: Would be even better if they could improve the presentation SEA SALT CARAMEL LAYERED CAKE - Surprisingly tasty! They did it just right! Strong caramel flavour, but not too sweet. - Room for improvement: It's slightly too salty.Personally, I don't find it necessary to

ROSE LYCHEE LAYERED CAKE

SEA SALT CARAMEL LAYERED CAKE

Personally, I don't find it necessary to compare this place with Lxxy M, but if I really need to make a choice, I'll certainly choose this place as I don't think Lxxy M is worth my time queuing up

My friend ordered cappuccino. I don't really drink coffee so I have no comments on this. haha

Pretty Spacious. People are friendly.

Probably won't visit again because of its location, but it was definitely an enjoyable experience.

2017-10-08
1K
最近多左好多餐廳、甜品店、網店推出千層蛋糕,呢間一直係我口袋名單,好耐之前已經因為同區另一間cafe得知有好多特別口味嘅千層,知道佢地搵到位置開店後我就一直留意住消息,喺月尾試業時就同男朋友襯放假黎湊湊熱鬧小店嘅位置一啲都唔小,門面亮眼,透過大玻璃可以望到店內環境,簡潔企理,一邊有幾張枱櫈供客人堂食,一邊係陳列多款千層嘅凍櫃、沖咖啡嘅位置,隱約見到廚房,感覺都有點規模,唔講仲以為係連鎖店呢。餐牌除左供應千層蛋糕,仲有少量輕食,例如牛角包、鬆餅等,不過當日我地就已經食過正餐,未有試到熱食,有機會再黎。千層蛋糕定價 $58/件,一共六款固定口味,分別係斑蘭椰子、玫瑰荔枝、抹茶、海鹽、焦糖、紅莓,10月份仲有限定嘅港式奶茶口味,想試嘅記得呢個月去喇。斑蘭椰子千層蛋糕 $58喺坊間未有食過呢隻味道,而且見過之前有朋友分享過照片,淡淡綠色嘅蛋糕賣相好靚,所以一直最期待呢款斑蘭千層小店嘅千層一共16層,餅皮薄身,厚薄平均,以忌廉相隔,最底一層蛋糕,清楚見到層次。斑蘭嘅味道突出,加有椰漿,不甜不膩,忌廉層亦做得軟滑,份量唔多,即使食兩件都冇問題玫瑰荔枝千層蛋糕 $58玫瑰荔枝千層呈粉紅色,面頭唧上忌

斑蘭椰子千層蛋糕 $58

斑蘭椰子千層蛋糕

玫瑰荔枝千層蛋糕 $58
玫瑰荔枝千層呈粉紅色,面頭唧上忌廉花,同樣吸睛。離遠都聞到玫瑰味,食落唔假,搭配淡淡荔枝,都幾清新,裡面仲有少量果肉,口感冇咁單調
玫瑰始終強勢,顯得荔枝味較低調。相對斑蘭口味,甜度稍高,但仍可接受。
玫瑰荔枝千層蛋糕

港式奶茶千層蛋糕 $58
10月份嘅限定口味,我地兩個都覺得呢款好特別,奶茶味都幾明顯,容易入口,比較接近係台式奶茶,奶比例重啲,但整體幾有驚喜,令我更加期待之後推出嘅口味

抹茶拿鐵 $48

不過不失,味道唔夠濃。
抹茶拿鐵

餐牌: