2022-05-18 123 瀏覽
聽聞這家冰屋人氣爆燈✨成日都要排隊 有天見到剛好有位唔洗等 終於有機會試試個刨冰🍧果然名不虛傳♡︎刨冰同芝士蛋糕都超級好食呀( ˶ˆ꒳ˆ˵ )焙茶黃豆粉忌廉$95⭐️10/10🧊刨冰每口都充滿焙茶香 好似飲緊焙茶咁 🍵超驚喜係刨冰頂頂果層個黃豆粉忌廉❁︎忌廉綿密細滑 非常濃郁既黃豆粉味 亦食到碎粒既黃豆粉 一口刨冰跟上一小口的忌廉簡直是絕配 💛 蘋果金寶芝士蛋糕$+45⭐️8/10若買了任何刨冰加$45 就可以多個甜品 🫶🏻🧀芝士味香濃 蘋果粒粒又中和些少的膩感 很好吃呀 ヾ(*´∇︎`*)ノ

焙茶黃豆粉忌廉$95⭐️10/10

蘋果金寶芝士蛋糕$+45⭐️8/10
2022-05-18 129 瀏覽
抹茶味勝出呢場賽事!🫡兩個茶味配料一樣嘅,中間有啲類似麥維他餅碎,再食落啲會有一嚿牛乳布甸😋兩者比較,抹茶味會比較甜dd,但係茶味出啲,伯爵茶味就真係好似奶茶咁。所以伯爵茶比抹茶易膩d總結,鍾意抹茶味多啲😛😛😛-<抹茶味>回頭率:🍵🍵🍵🍵🍵/5幸福感:🍵🍵🍵🍵/5飽肚感:🍵🍵🍵/5性價比:🍵🍵🍵🍵/5不專業評分:8.5/10👉🏻簡而精咁形容:抹茶味唔苦<伯爵茶味>回頭率:☕️☕️☕️☕️/5幸福感:☕️☕️☕️☕️/5飽肚感:☕️☕️☕️/5性價比:☕️☕️☕️☕️/5不專業評分:8/10👉🏻簡而精咁形容:好似飲緊一杯好大杯嘅凍奶茶-Btw建議兩人share一個,除咗冇咁膩之外,最緊要係喺佢溶之前可以消滅左佢!《氷屋》💗銅鑼灣加路連山道13號💗💗中環士丹頓街47號💗-Follow@dunnoeatwtho
抹茶味勝出呢場賽事!🫡
總結,鍾意抹茶味多啲😛😛😛
<抹茶味>

💗銅鑼灣加路連山道13號💗
💗中環士丹頓街47號💗
Follow@dunnoeatwtho
2022-05-12
20 分鐘 (堂食)
  • 抹茶忌廉焦糖味
  • Earl Grey Milk Tea
2022-05-16 118 瀏覽
📍「Shari Shari Kakigori House 氷屋」- 中環今次食食食之旅黎到中環😌呢個日式刨冰超級出名🤩👧🏻次次經過銅鑼灣分店都排長🐉想試好耐但一直未有機會,今次難得嚟到中環,一於去試試佢🤩❤️📷甜品店嘅佈置比較簡約舒服,座位唔算多,但係都幾闊落🤗落單個陣要俾💰,大家記住要預備好💵😇😂🍴焙茶黃豆粉忌廉味刨冰💰HK$95✨推薦指數:10/10呢份刨冰賣相好靚🤩💯刨冰最頂有幾件黃豆味蕨餅,中間都夾雜咗啲,下面鋪滿焙茶味黃豆粉忌廉,再加埋滿滿嘅刨冰超吸引,打卡💯📸📸📸我哋由頂食落去,蕨餅煙煙韌韌超好食,唔會太甜,黃豆味好出🤤🤤🤤中間嘅忌廉醬勁香濃,焙茶味好出,而且口感creamy,黃豆粉亦都好香,連埋刨冰食超夾🤩😋主角刨冰真係超有驚喜‼️‼️‼️口感超級綿密,唔會食到一粒粒碎冰,而且好鬆軟,入口即融😍😍😍一路食到底都keep住有焙茶味,唔會冇味🤗整體來講真係好好味,焙茶味夠濃,岩哂茶控🤤🥰而且層次豐富,口感一流💯💯💯呢個份量兩個人share岩岩好,夏天熱辣辣食最岩🤗😚(餐廳溫馨提示:📸打卡係2️⃣0️⃣秒內好啦,唔係會融架🤣‼️)

今次食食食之旅黎到中環😌
呢個日式刨冰超級出名🤩👧🏻次次經過銅鑼灣分店都排長🐉

🍴焙茶黃豆粉忌廉味刨冰
💰HK$95
✨推薦指數:10/10
呢份刨冰賣相好靚🤩💯
呢個份量兩個人share岩岩好,夏天熱辣辣食最岩🤗😚
  • 焙茶黃豆粉忌廉味
2022-05-15 103 瀏覽
係中環行到攰攰地,又有少少熱,一於就食個🍧喇🥰最重要係竟然唔使等位,真係好好彩☺️今次試左中環限定口味-番石榴椰子番石榴味嘅🍧好fresh好解暑,唔會好甜,刨冰入面有椰子cream同椰子脆皮,cream好重奶味,如果單食嘅話會有d漏,但撈埋d冰一齊食就啱啱好,好食啊🤤另外,仲試左嗰得中環先有嘅焦糖燉蛋,員工送上黎仲好貼心咁提醒我地食左刨冰先,因為好快溶😂焦糖燉蛋面層嘅焦糖係薄脆脆,至於燉蛋算好creamy嘅,但係蛋味唔算好重,好cream嘅感覺,都幾甜下,食下食下都幾漏下🫢

今次試左中環限定口味-番石榴椰子

2022-04-30
2022-05-06 257 瀏覽
❅ Japanese Tofu & Kinako $95早排同咗 @jenny.findsfood去cafe hooping☕ 因為太熱就順便去埋食冰🤣 今次試咗期間限定既日式豆腐黃豆味🤍 個冰食落係一如既往既高質✨ 豆腐味亦夠濃 每啖帶住黃豆粉既既香氣😚 絕對係夏天消暑既最佳選擇🥰Seasonal special “Japanese Tofu & Kinako” is now available at Shari Shari🍧 It didn’t fail my expectation as the tofu taste was strong with an aromatic kinako flavour🤤 It paired with the kuromitsu syrup that had a perfect amount of sweetness to it😋 Shiratama Mochi was chewy and levelled up the whole taste🤩 It’s the best choice in the summer and satisfying d
❅ Japanese Tofu & Kinako $95
Seasonal special “Japanese Tofu & Kinako” is now available at Shari Shari🍧 It didn’t fail my expectation as the tofu taste was strong with an aromatic kinako flavour🤤 It paired with the kuromitsu syrup that had a perfect amount of sweetness to it😋 Shiratama Mochi was chewy and levelled up the whole taste🤩 It’s the best choice in the summer and satisfying dessert with a good blend of flavours✨
評分: 9.5/10🌟
—————————————————————————————

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiff推介
𓍼 #foodietiff中環
𓍼 #foodietiff甜品

#hongkong #hkcafe #cafehopping #hkcafehopping #hongkongfood #hkfoodie #hkfoodblogger #central #sharishari #tofuandkinako #香港美食 #美食推介 #中環美食 #中環甜品 #打卡甜品 #豆腐甜品 #香港好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활
Japanese Tofu & Kinako
大家對shari shari一定不陌生~這次吃完晚餐到中環分店吃冰 店內滿座 在外面等了一會兒就有位了 可能是因為客人多的關係 店員簡單介紹餐單後 我們就選了季節限定的清酒蜜柑味 店員示意我們不能加單 並需要先付錢 友人在拿錢出來的同時 店員又過來催我們要付錢(明明已經放下盤子示意 我們也在準備錢了 為何要再三提點呢…) ▪️清酒蜜柑anyways 冰本人是挺有驚喜的 之前吃過他們的冰也是有品質保證 第一口吃酒味挺重 吃下去酒的醇香便淡 反而是奶味更出 還有黃豆粉在中間 蠻特別的🥰題外話 餐廳吵得像酒樓一樣 幾乎聽不到對面位說什麼 位與位之間十分擠迫 友人表示銅鑼灣分店較佳

▪️清酒蜜柑

清酒蜜柑

清酒蜜柑
呢間刨冰店喺我最鍾意食嘅甜品店之一 (•ᴥ•)/ 💓喺銅鑼灣同埋中環都有分店🥰雖然一個刨冰嘅價錢唔算平 不過佢嘅份量都幾大 要兩個人先食得晒一個 除翻開二個人share個價錢都OK~ 重點係真係好好食 尤其喺夏天食簡直一流🤤 佢嘅冰同普通嘅刨冰係唔同嘅 入口係比較綿滑 食落唔會剩係得啲冰嘅味咁 而且唔會有啲好硬嘅碎冰🤣 唯一美中不足係成日都要排隊🥹✻ 草莓Special味配北海道奶凍 🍓($103)好香草莓味 佢有好多醬基本上每一啖都有好濃嘅草莓味 而且入面仲有好滑同埋好重奶味嘅奶凍 口感好豐富😚 ✻ 抹茶忌廉焦糖味 ($95)🍵抹茶醬味道超濃 重點係唔會苦 又唔會話太甜😗 又係每一啖都會有抹茶味 唔會食到落底冇味咁~ 配埋啲焦糖同入面啲餅乾碎 食落層次好豐富 幸福感滿滿(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)✻ 日式柚子芝士蛋糕 (+$38)🧀🍰雖然佢嘅芝士味唔算好濃 但係呢個芝士蛋糕好軟滑 配埋清香嘅柚子味 食落好fresh 唔係嗰種一食就好膩嘅芝士蛋糕😛 我覺得刨冰比佢嘅蛋糕好食 但係都唔錯~
呢間刨冰店喺我最鍾意食嘅甜品店之一 (•ᴥ•)/ 💓
喺銅鑼灣同埋中環都有分店🥰
雖然一個刨冰嘅價錢唔算平 不過佢嘅份量都幾大

佢嘅冰同普通嘅刨冰係唔同嘅 入口係比較綿滑
食落唔會剩係得啲冰嘅味咁 而且唔會有啲好硬嘅碎冰🤣
唯一美中不足係成日都要排隊🥹

✻ 草莓Special味配北海道奶凍 🍓($103)
好香草莓味 佢有好多醬基本上每一啖都有好濃嘅草莓味
而且入面仲有好滑同埋好重奶味嘅奶凍 口感好豐富😚

✻ 抹茶忌廉焦糖味 ($95)🍵
抹茶醬味道超濃 重點係唔會苦 又唔會話太甜😗
又係每一啖都會有抹茶味 唔會食到落底冇味咁~
配埋啲焦糖同入面啲餅乾碎 食落層次好豐富
幸福感滿滿(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

✻ 日式柚子芝士蛋糕 (+$38)🧀🍰
雖然佢嘅芝士味唔算好濃 但係呢個芝士蛋糕好軟滑
2022-04-16 217 瀏覽
夏日炎炎最啱食冰!😋佢地嘅menu一直以來都好多選擇,唔同口味都有,啱曬一大班朋友去!-送到上嚟嘅時候會好有心地提下食客影相打卡嘅時間唔好太長🤣要快啲食-無論邊隻味都融入得好好👍🏻-好大份😂真係需要兩個人share先食得曬🤣

-無論邊隻味都融入得好好👍🏻
-好大份😂真係需要兩個人share先食得曬🤣
已經係Shari Shari 嘅忠實fans,無論係咩口味嘅刨冰都係咁好食,無論幾時嚟都係咁多人食🫢新出咗好多唔同嘅味道,一定要試啦!🍧 焙茶黃豆粉忌廉 $95 (9.5/10)從來都冇諗過焙茶黃豆粉蕨餅可以咁完美咁配搭🫢 焙茶超級香濃,就好似飲緊一杯真嘅焙茶咁,一啲都唔會甜,表面係黃豆粉忌廉,用咗黃豆粉同埋焙茶去打,香濃焙茶加粒粒粒黃豆粉,口感係好黏稠,食得到好多黃豆粉嘅碎粉,好香好濃,仲有黑糖蕨餅,香濃嘅黑糖味,甜咗少少,蕨餅好煙韌。感覺好清新好解膩,就好似飲完茶一樣有餘韻,真心鍾意茶味濃同埋黃豆粉蕨餅,一定要試!🍰蘋果金寶芝士蛋糕 叫任何刨冰 +$48 (9/10)蘋果金寶就成日聽,用嚟整芝士蛋糕真係第一次見。蛋糕淡淡都食到蘋果金寶,蘋果酸酸甜甜再加埋玉桂嘅香,好清新!加上軟滑芝士,雖然芝士味未到好濃,但好清香,成個芝士蛋糕唔會好膩!整體係食蘋果嘅清香,蘋果金寶味道比較突出,芝士味就比較淡。冇諗過加埋芝士都好夾,好特別,出乎意料之外好食!推薦指數: 10/10真係香港最好食嘅日式刨冰!見到有限定豆腐刨冰,聽到隔離枱話豆腐味比較淡,食唔到豆腐味 ,賣相都比較清寡。大家有興趣都可以試

🍧 焙茶黃豆粉忌廉 $95 (9.5/10)

🍰蘋果金寶芝士蛋糕 叫任何刨冰 +$48 (9/10)

推薦指數: 10/10
真係香港最好食嘅日式刨冰!見到有限定豆腐刨冰,聽到隔離枱話豆腐味比較淡,食唔到豆腐味 ,賣相都比較清寡。大家有興趣都可以試吓不過其他應該好食啲🫢🫢🫢
𝓢𝓱𝓪𝓻𝓲 𝓢𝓱𝓪𝓻𝓲 @sharishari_hk 🍧@sharishari_hk 其他口味食評👉#sharisharifoodhealsme[黑芝麻刨冰 $98🖤](9/10)內裏有消化餅碎+蜜糖、黃豆粉cream😍🥰口感超豐富!!黑芝麻醬超級濃,感覺比上年更濃!🖤進步了短時間內在兩間分店吃了同一種口味,證實中環、銅鑼灣店都好吃😍🤭🤫㊙️吃到最底,覺得不夠黑芝麻醬,找了店員添醬🤣回頭率:✅✅✅✅✅(最少一個月一次Shari Shari)#中環foodhealsme #中西區foodhealsme #銅鑼灣foodhealsme #港島foodhealsme #甜品foodhealsme📍Shari Shari Kakigori House 氷屋 (銅鑼灣)銅鑼灣加路連山道13號地舖📍Shari Shari Kakigori House 氷屋 (中環)中環蘇豪士丹頓街47號地舗
𝓢𝓱𝓪𝓻𝓲 𝓢𝓱𝓪𝓻𝓲
@sharishari_hk 🍧

[黑芝麻刨冰 $98🖤](9/10)
內裏有消化餅碎+蜜糖、黃豆粉cream😍🥰口感超豐富!!
黑芝麻醬超級濃,感覺比上年更濃!🖤進步了

🤭🤫㊙️吃到最底,覺得不夠黑芝麻醬,找了店員添醬🤣

回頭率:✅✅✅✅✅(最少一個月一次Shari Shari)

#中環foodhealsme

黑芝麻刈冰
黑芝麻刈冰
  • 黑芝麻
2022-03-20 188 瀏覽
✿ earl grey milk tea with shiratama mochi 伯爵奶茶味刨冰(配白玉)$105呢排都開始熱喇☀️係時後去食下刨冰消暑lu🌬 Shari Shari既刨冰好綿密 係間會令人食上癮既刨冰店🍧今次叫咗伯爵奶茶味☕️伯爵茶味好香濃又唔會太甜 頂層有煙煙韌韌既白玉 刨冰入面有啲餅乾碎🍪食到最底原來仲有個牛奶布甸🍮香滑得黎幾重奶味🥛評分ʕ •̀ o •́ ʔ 👅味道:♥♥♥♥/5💰cp值:♥♥♥/5🤟🏻回頭率:♥♥♥♥/5📍Shari Shari Kakigori House 氷屋 中環蘇豪士丹頓街47號地舗銅鑼灣加路連山道13號地舖

評分ʕ •̀ o •́ ʔ
👅味道:♥♥♥♥/5
💰cp值:♥♥♥/5
🤟🏻回頭率:♥♥♥♥/5

銅鑼灣加路連山道13號地舖
  • Earl Grey Milk Tea
🍓いちごさんとフレンチバニラ😍💰HKD110(Rating:8.2/10)限定味道 見到有雲呢拿籽 配日本草莓 裏面仲有餅碎 就覺得一定好味🤣😆果然依然高質草莓唔係得表面兩三粒 而係食到裏面都仲有 但又唔會太過多或太大粒 分量好好 性價比比一般款式高 唯一瑕疵係士多啤梨唔係好夠甜 雲呢拿味非常夾 冰都冇冰粒感 無過甜 不過最表面嗰層有少少唔夠sauce覆蓋(即係有少許冇味嘅冰)消化餅碎完全就係畫龍點睛👀不過嫌佢有少少收得太低 要食到較下面先食到 趕喺一款完之前幾日食咗 食呢款仲會送一卷紙膠帶 好有少女心🤣而家十分好奇新嘅季節限定會係咩😛 睇睇下覺得個冰好似雪人🥴
🍓いちごさんとフレンチバニラ😍
💰HKD110(Rating:8.2/10)

草莓唔係得表面兩三粒 而係食到裏面都仲有

2022-03-06 188 瀏覽
又係冬天先嚟食冰🌬初訪中環店,好彩當時唔使排隊😝·<草莓special味> ʜᴋᴅ 90 見到呢個就令我諗起小丸子,好有日本冰屋嘅感覺🍧頂頂嘅忌廉好滑奶香醇厚🍼冰嘅味道係士多啤梨奶,味道都好天然🍓不過食到落尾唔係太夠淋醬,只係剩低冰🥲·<焙茶黃豆粉忌廉味> ʜᴋᴅ 95黃豆粉充分哋喺忌廉上呈現出嚟,用咗唔少黃豆粉,所以忌廉口感雖然唔順滑但味道取勝🤓焙茶味都幾濃,伴隨合適嘅甜味更受大眾喜愛😚除咗表面嘅蕨餅,冰沙中間都蘊藏咗幾粒😜不過同樣哋食到尾有啲無味👀·唔知係咪因為我哋太猴擒無時間比啲醬流到底定真係唔夠醬,兩款食到尾都出現無味嘅情況🥲有少少失望但對佢哋嘅冰嘅評價依然係高😜希望下次再去有更出色表現
又係冬天先嚟食冰🌬初訪中環店,好彩當時唔使排隊😝
<草莓special味> ʜᴋᴅ 90
<焙茶黃豆粉忌廉味> ʜᴋᴅ 95
2022-03-02 98 瀏覽
-🍧【抹茶朱古力味】$95抹茶味都有幾款選擇 配忌廉焦糖/ 白玉/ 朱古力今次同朋友食咗抹茶朱古力味~抹茶味好濃 抹茶控收貨😋 朱古力味都好濃兩者平衡得幾好 唔會話搶味 有啲surprise! 個冰底一如既往超級綿密 仲要好大個!!! 抹茶朱古力醬比多都幾足 白色冰部分唔會好多中間仲有餅碎 豐富返口感同味道~整體來講我鍾意呢個多過上次食嘅伯爵茶朱古力~-

🍧【抹茶朱古力味】$95
抹茶味都有幾款選擇 配忌廉焦糖/ 白玉/ 朱古力
今次同朋友食咗抹茶朱古力味~
抹茶味好濃 抹茶控收貨😋 朱古力味都好濃
兩者平衡得幾好 唔會話搶味 有啲surprise!
個冰底一如既往超級綿密 仲要好大個!!!
抹茶朱古力醬比多都幾足 白色冰部分唔會好多
中間仲有餅碎 豐富返口感同味道~
整體來講我鍾意呢個多過上次食嘅伯爵茶朱古力~
  • 抹茶朱古力味
2022-02-09 203 瀏覽
非常推薦開心果雜莓味!呢款係期間限定,希望可以變恆常供應 ❤️.開心果味好濃郁、純正,用料實在。食落好creamy,口感遠勝市面其他沙冰。淋係最上面係鮮忌廉,好香牛奶味。.每一啖都超滿足,難怪咁多朋友成日話Shari Shari好食~
開心果雜莓味
2021-12-20