2023-07-14 624 瀏覽
終於有機會去呢間超出名的日式刨冰店 平日3點去 等左15 分鐘唔算耐 點左伯爵奶茶口味 冰很綿 口感入口即溶 味道非常濃郁 好好味😋 夠甜 食到最低有d 布丁🍮 味道不會太單調 夏日必吃😋服務態度也不錯 店面好細 會二訪
伯爵奶茶味刨冰
2023-07-13
伯爵奶茶味刨冰
2022-07-30 1052 瀏覽
夏日炎炎最啱就係食刨冰呢間位於蘇豪區嘅人氣刨冰店成日出入該區嘅我都係第一次食係咪講你都唔信呢?刨冰質素非常有保證好香Earl Grey味但又唔會好甜和菓子嘅甜度都一樣恰到好處- 伯爵茶朱古力味刨冰- 和菓子@sharishari_hk中環蘇豪士丹頓街47號地舗
夏日炎炎最啱就係食刨冰
呢間位於蘇豪區嘅人氣刨冰店
成日出入該區嘅我都係第一次食
係咪講你都唔信呢?
刨冰質素非常有保證

伯爵茶朱古力味刨冰
和菓子
伯爵茶朱古力味刨冰
2022-07-29 516 瀏覽
每次食完飯都一定會心思思 嚟呢度食冰💓抹茶控推介必食matcha cream special🍵刨冰面頭淋滿晒抹茶醬🍧食到最後都依然係好濃郁嘅苦澀回甘味 冇比水溝稀到🥰刨冰口感好綿密 入面仲有啲餅碎 口感夠晒豐富 真係好好食😋
每次食完飯都一定會心思思 嚟呢度食冰💓
抹茶控推介必食matcha cream special🍵
2022-07-29 377 瀏覽
夏天食冰is a must🍧揀左草莓special味 賣相好靚pink pink💓幼滑嘅刨冰淋滿士多啤梨牛奶醬 下面底仲有草莓糖漿🍓🥛食落酸酸甜甜 超開胃😋中間仲有軟滿嘅牛乳奶凍 好豐富✨
2022-07-25 318 瀏覽
HK summer is indeed suffocating. Ice cream, milkshakes are the things we need for summer. Thanks to Sharishari, we were able to have a taste of Japan during the covid-era.The shop does not have many seats and it took us around 15 minutes to be seated. Besides the standard menu, the shop also offered something like "Kakigori of the Day". We ordered two kakigoris for three people.1. Hochija Kakigori - This is one of the signatures of the shop. The ice was imported from Japan directly and freshly g

1. Hochija Kakigori
- This is one of the signatures of the shop. The ice was imported from Japan directly and freshly glided into flakes. The hochija tasted really good and it was not too sweet.

2. Sake Kakigori
- This is the "Kakigori of the Day". The kakigori is served with orange slices on the top. The cream/sweet sauce gave the milky color. We were expecting something stronger in terms of the alcohol, but to us it's acceptable.

There are still a lot of flavors and we would definitely visit there again.
Hochija  Kakigori
Sake  Kakigori
Hochija  Kakigori
Sake  Kakigori
  • 伯爵奶茶味配白玉
  • Hojicha & Kinako Cream
2022-07-19 266 瀏覽
呢排又焗又熱,聽好多朋友介紹呢間刨冰店,夜晚食完飯黎食多個甜品消下暑! 好好彩去到未算好多人排隊,等左2-3枱客已經可以入座。侍應都幾friendly,但餐廳policy只可以落一次單,感覺有d rush~Strawberry Special $90見到隔離枱食緊呢一款,有原粒新鮮士多啤梨係頂,粉紅色刨冰加埋d cream,打卡一流🤣 下面d冰唔係死甜既士多啤梨味,淡淡清新甜味好消暑!Matcha Cream Special  配白玉 $105諗住叫左個偏甜既士多啤梨味,就叫返個茶味中和下!綠茶配白玉經典配搭,綠茶味好濃好好食,我覺得如果冰入面可以加d細細粒既麻糬或者白玉的話應該會更加豐富(:雖然每碗冰都大大碗好足料,但價錢確實係偏貴,加上入面環境有d 迫又望住出面條人龍,唔係果種坐得舒服寫意地食甜品的感覺😂。但單純想食個甜品刨冰既話,佢一流既味道+外觀會令人想再專程黎食多次~! (((:

Strawberry Special $90

2022-07-06
$100 (宵夜)
2022-07-12 174 瀏覽
打完風天氣又返去30幾度嘅日子☀️,喺SOHO行咗唔夠10分鐘諗住影下相,已經熱到唔想再行🥵,想搵個地方坐下先再出去行吓。網上邊見到原來附近有一間Shari Shari嘅分店,就諗都唔諗咁衝過去😊呢間甜品店主打用日本純水做嘅加上唔同嘅汁整出嚟嘅刨冰,本身我成日都去銅鑼灣希雲街嗰間分店🏬,而銅鑼灣嗰邊全天候都係咁多人排隊,呢間就比較少啲人排隊,容易啲攞到位🥹我哋今次叫咗兩個刨冰Share黎食:🧊Lime & Cream Cheese ($95)🍋 : 第一口食落去覺得有啲酸🤪,但係喺大熱天時食到咁酸嘅lime味就覺得好refreshing,食得耐酸味反而減少,Cream cheese🧀味就更加出,非常之適合喺大熱天時食嘅一個刨冰,10分好味😋🧊Mixed Barries & Yogurt ($95) : 食落去覺得Barries味好重,我自己個人覺得個味道有啲似麥當勞早晨全餐跟嗰個醬🍇,但係就係就新鮮啲同冇咁artificial🤪。同lime嗰個一樣,識落就覺得好refreshing ,好適合喺熱辣辣嘅夏天食😝總結來講,夏天必去🧊,非常好食😋,十分推薦!

我哋今次叫咗兩個刨冰Share黎食:

Lime & Cream Cheese

Mixed  Barries  & Yogurt

總結來講,夏天必去🧊,非常好食😋,十分推薦!
2022-07-09
Lime & Cream Cheese
Mixed  Barries  & Yogurt
  • Mixed Barries & Yogurt
2022-07-04 838 瀏覽
【超人氣日式刨冰店🍧 Shari Shari Kakigori House 氷屋 】-相信大家對呢間刨冰店都唔陌生😝Shari shari係我食過最好食嘅刨冰🍧沒有之一!我次次去銅鑼灣或者中環都會食🥳有好多口味可以揀😋基本上我試過嘅味都好食👍🏻今日就整合我食過嘅口味做個排名先🥇-雖然口味唔同😙但佢每個刨冰都超巨型(個人覺得中環個間大份啲😝)佢仲用咗日本🇯🇵進口純水製作食落口感綿密🤤入口即溶可能你會覺得$100一個刨冰有啲貴😗但佢嘅分量絕對夠兩至三人分享一齊食🤪除返開就差唔多啦😝不過注意⚠️每人最低消費$40哦~仲有仲有!佢有得儲印仔🤩儲夠八個就可以減$65😤(嗚嗚🥹之前差唔多儲夠張卡比我整唔見咗)💁🏻‍♀️大家記得唔好掛住影相📸啲冰好快溶㗎💁🏻‍♀️仲有要由面頭食起😝唔係會冧架-以下就係我嘅最愛排名🥳(純粹個人意見)其實佢哋嘅差距真係好細好細🥲頭三個都係我嘅最愛🥰🥇抹茶忌廉焦糖味 $95面頭個忌廉好creamy😝仲有啲脆脆焦糖中間有啲抹茶味好香濃😋內有乾坤中間仲有啲餅碎💁🏻‍♀️my favourite😻 🥈草莓Special味 $90呢個都好好食🤩佢隻士多啤梨味絕對唔係藥水味🍓仲有啲奶味😝唔

相信大家對呢間刨冰店都唔陌生😝
Shari shari係我食過最好食嘅刨冰🍧沒有之一!
我次次去銅鑼灣或者中環都會食🥳
有好多口味可以揀😋基本上我試過嘅味都好食👍🏻
今日就整合我食過嘅口味做個排名先🥇

雖然口味唔同😙
但佢每個刨冰都超巨型
(個人覺得中環個間大份啲😝)
佢仲用咗日本🇯🇵進口純水製作
食落口感綿密🤤入口即溶

可能你會覺得$100一個刨冰有啲貴😗
但佢嘅分量絕對夠兩至三人分享一齊食🤪
除返開就差唔多啦😝
不過注意⚠️每人最低消費$40哦~
仲有仲有!佢有得儲印仔🤩
儲夠八個就可以減$65😤
(嗚嗚🥹之前差唔多儲夠張卡比我整唔見咗)

💁🏻‍♀️大家記得唔好掛住影相📸啲冰好快溶㗎
💁🏻‍♀️仲有要由面頭食起😝唔係會冧架

以下就係我嘅最愛排名🥳(純粹個人意見)
其實佢哋嘅差距真係好細好細🥲頭三個都係我嘅最愛🥰

抹茶忌廉焦糖味

🥇抹茶忌廉焦糖味 $95
面頭個忌廉好creamy😝仲有啲脆脆焦糖
中間有啲
草莓Special

🥈草莓Special味 $90
呢個都好好食🤩佢隻士多啤梨味絕對唔係藥水味🍓仲有啲奶味😝唔會話太酸
伯爵奶茶味配白玉

好重芒果味🥭仲有啲新鮮芒果肉
中間嘅冰有椰奶嘅味道🥥
酸味味好開胃😆啱晒夏天
草莓乳酪

⑥草莓乳酪 (唔記得咗幾多錢(´・_・`)
冇草莓Special咁好味😗比較酸
(搵唔到佢嘅獨照🥲大家將就吓)
雜莓乳酪味配北海道牛乳奶凍

草莓乳酪
雜莓乳酪味配北海道牛乳奶凍
日本柚子芝士蛋糕
2022-07-03 222 瀏覽
Ok上次食完驚艷之作嘅甜姨姨 所以抱住好高嘅期望去食呢間日本過江龍 但……無論服務定係食物 都係一般唔知係公司制度定係店員問題 淨係俾人落一次單!但你唔係澳牛啊!仲收咁貴添…1. 同朋友們驚食唔晒,所以諗住落住兩個甜品先,咁店員幫我哋落完嘅時候我哋就話:「落住咁多先!」然後佢話:「要落而家要落埋,因為我哋淨係可以落一次單。」🌚🌚🌚???呢個係咩policy??2. 我地4個人,要我哋坐張好細嘅2人枱。我哋一入去嘅時候佢哋有叫隔離嗰pair人坐去另外一張枱,我以為吉左嗰張枱係俾我哋……點知 唔知點解佢會建議我哋坐張高枱會鬆動啲 但張高枱仲迫…然後隔離吉左張枱就繼續係吉嘅…我地依舊迫埋一齊…★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★-.,_,.-*到食物了….🍧日式刨冰 - 日式豆腐黃豆粉味 $95巨大嘅刨冰🍧4個人食都ok! 中間黃豆粉味係濃嘅 豆腐味就好淡 但係都還可以接受嘅 因為豆腐本身都淡淡地…不過!!佢好多位都係得啲冰味架咋!即係真係得舊冰🧊!呢個就係刨冰嘅最差之處!!豆腐味淡再加埋食冰味嘅冰🧊即係冇味🫠仲要咁_貴🍰日本柚子芝士蛋糕
無論服務定係食物 都係一般

到食物了….

🍧日式刨冰 - 日式豆腐黃豆粉味 $95

巨大嘅刨冰🍧4個人食都ok!
日式豆腐黃豆粉刨冰
日式豆腐黃豆粉刨冰

🍰日本柚子芝士蛋糕 & 抹茶套餐 $63
清香柚子味 & 濃郁抹茶🍵但都係貴..都係態度差😤

呢間 冇下次。
2022-07-02 117 瀏覽
今日同朋友去上環食晚餐, 食完晚飯當然要食個甜品天氣好熱, 咁就去附近食個刨冰啦朋友話食得有啲飽, 唔想食太重奶味嘅味道, 於是我哋就揀咗個比較輕盈嘅黃豆豆腐口味<日式豆腐黃豆粉味>呢個刨冰真係好難影相, 成個都係白雪雪嘅刨冰份量都幾大, 兩個人食一份就啱啱好啦刨冰裏面加入左豆腐糖漿、黃豆糖漿同黑蜜, 甜度都幾高刨冰口感軟綿綿, 入口即溶, 要影相嘅話就要快手啦因為刨冰溶得好快, 食嘅時候有少少狼狽, 左塌右塌, 仲流到周圍都係, 食冰嘅朋友記住要帶定紙巾上面仲有三粒麻薯, 煙煙韌韌
今日同朋友去上環食晚餐, 食完晚飯當然要食個甜品
天氣好熱, 咁就去附近食個刨冰啦
<日式豆腐黃豆粉味>
呢個刨冰真係好難影相, 成個都係白雪雪嘅
刨冰份量都幾大, 兩個人食一份就啱啱好啦
刨冰裏面加入左豆腐糖漿、黃豆糖漿同黑蜜, 甜度都幾高
刨冰口感軟綿綿, 入口即溶, 要影相嘅話就要快手啦
上面仲有三粒麻薯, 煙煙韌韌

2022-06-30 87 瀏覽
去中環食完飯 如果想食甜品永遠都係去shari shari ( ˶˙ᵕ˙˶ )我張stamp card儲左幾個夏天再下次去就儲滿啦( ˶˙ᵕ˙˶ )今次去係平日夜晚 落緊大雨仍然無阻大家食冰既心都排左一陣隊(;´д`)呢間日式冰屋最大賣點係用由日本進口既冰塊即叫即製聽講香港糖水鋪賣果種綿綿冰全部都係攞貨買番黎已經係較好哂味道既冰塊(´・_・`)Shari shari就收到order先整係原個刨冰上加上相應味道佢地刨冰大大舊軟綿綿 口感好輕盈今次叫左豆腐黃豆粉味同抹茶忌廉焦糖味配白玉就算豆腐係比較淡味既款但我覺得都夠味 起碼去到尾都仲食到而黃豆粉收埋左係中間 係一個我中意既配搭⸜ ෆ ⸝‍另外抹茶款因為加上左焦糖醬就相對濃味啲同甜啲上面既whipped cream好滑 又可以中和番甜味~如果可以會建議食左淡味既先啊✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Follow @lastbitematters for more
去中環食完飯 如果想食甜品
永遠都係去shari shari ( ˶˙ᵕ˙˶ )
我張stamp card儲左幾個夏天
再下次去就儲滿啦( ˶˙ᵕ˙˶ )
今次去係平日夜晚 落緊大雨
仍然無阻大家食冰既心
都排左一陣隊(;´д`)

呢間日式冰屋最大賣點係用由日本進口既冰塊
即叫即製
聽講香港糖水鋪賣果種綿綿冰全部都係攞貨
買番黎已經係較好哂味道既冰塊(´・_・`)

Shari shari就收到order先整
係原個刨冰上加上相應味道
佢地刨冰大大舊軟綿綿 口感好輕盈
今次叫左豆腐黃豆粉味同抹茶忌廉焦糖味配白玉
就算豆腐係比較淡味既款
但我覺得都夠味 起碼去到尾都仲食到
而黃豆粉收埋左係中間 係一個我中意既配搭⸜ ෆ ⸝‍
另外抹茶款因為加上左焦糖醬就相對濃味啲同甜啲
上面既whipped cream好滑 又可以中和番甜味~
如果可以會建議食左淡味既先啊
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
今天跟朋友约在中环,吃了晚餐后突然想到要去附近的网红传统日式刨冰店吃个我最爱的抹茶🍵刨冰🍧差不多晚上9:00去到,门口都排了大概十个人,店内也坐满了,生意真的好,这家店和韩式雪花冰不一样就是用纯冰做的,店内半开放式厨房可以看到店员且现点现做还蛮有趣的!我点了Matcha Cream Special配白玉【HKD100】焦糖抹茶口味的,端上来好大一份,俩个人吃刚刚好✌️上面淋的抹茶液味道很浓郁加了焦糖酱也不会腻,甜味刚刚好😋挖几勺之后就发现刨冰里面放了满满的饼干碎,冰在嘴里入口即化,加上饼干碎俩个口感搭配的简直不要太完美!!真的好好吃😋下次我还要试其他口味!!我还➕了$28一份和果子也好好吃,造型好可爱,里面的馅是红豆,不会太甜,软绵绵的,还不错✌️刨冰口味也有很多选择,草莓🍓芒果🥭牛油果🥑都有哦!現在還有限定椰子口味🥥焦糖布丁

1K
2022-06-25 1352 瀏覽
假日約了友人食LUNCH順便行下,天氣實在太熱,行行下想食凍野順便坐下抖下,揀左氷屋-出名的巨型日式刨冰,據聞刨冰採用純淨日本水而製成,聽落有料到,想去好耐,但幾次放工夜晚去都好多人,今次一於下午4點幾去,估應該唔會咁多人卦,呢個想法實在太天真~刨冰實在太受歡迎(加上夏天),都係要排隊,不過就唔算太多人,等左20分鐘有位。小小的店子,裝潢簡約得來帶點型格。同有個位見到刨冰的製作。餐牌,好吸引呢。青檸忌廉芝士味日式刨冰,$95。日式刨冰十分巨型,職員建議由頂部食先,刨冰由一片幼細的冰片而成,口感幼滑綿密,冰爽易入口,青檸忌廉芝士味道清香,青檸的微酸好醒神,內有少許蒟蒻,清新之選。抹茶忌廉黑蜜味(配白玉)日式刨冰,$105,淡淡的抹茶香味,唔會太甜,忌廉味道香甜,白玉口感煙韌,美味呢。蘋果金寶芝士蛋糕,惠顧任何刨冰+$48,芝士蛋糕口感軟滑,中層夾雜似蘋果肉,食落似蘋果批味道,香玉桂味,底層酥脆,口感有層次。好消暑的甜品,有下次呢。
小小的店子,裝潢簡約得來帶點型格。同有個位見到刨冰的製作。
餐牌,好吸引呢。
青檸忌廉芝士味日式刨冰
青檸忌廉芝士味日式刨冰,$95。
抹茶忌廉黑蜜味(配白玉)日式刨冰
蘋果金寶芝士蛋糕
好消暑的甜品,有下次呢。
下午茶
2022-06-23 99 瀏覽
一講起刨冰就會諗起ShariShari🥹大熱天時食就最爽皮😎刨冰味道都幾多選擇,價錢$100左右,私心抹茶/豆腐味🥰。刨冰🍧內藏乾坤,食到尾唔會淡而無味😛!食完透心涼🥳值得回頭❣️!

刨冰味道都幾多選擇,價錢$100左右,私心抹茶/豆腐味🥰。

今日同朋友去新開中環街市行街 見天氣咁熱想食甜品 都會諗起去呢度食大刨冰🍧今次試佢地signature 推介抹茶味。其實刨冰款式都有好多選擇有焙茶,士多啤梨,豆腐味等等,有時會推出限時口味。 除咗刨冰都有其他甜品選擇 例如焦糖布甸同心太軟都見到好多人食😋👅食評:🌟抺茶忌廉焦糖味💚 配白玉 $105 (8/10) 抹茶味好濃郁,入面有焦糖脆餅粒令成個刨冰食落好有口感好香,再溝埋忌廉再食返抹茶焦糖刨冰又會唔同層次 有驚喜。有3粒白玉 煙韌糯米味好足。如果比多幾粒會更加滿足🥰唔好抹茶嘅朋友唔會覺得好苦,抹茶同焦糖嘅配合都好match。~整體黎講🍽~刨冰食落好綿 ,就算食落低都係好有味唔會淡。而且份量都好十足,下次會再試其他口味。——————————————————💕回頭度:4.5/5💕質素:4/5💕環境:3.5/5💕服務:3.5/5——————————————————📍 Shari Shari Kakigori House 氷屋 (中環)中環蘇豪士丹頓街47號地舗

👅食評:
🌟抺茶忌廉焦糖味💚 配白玉 $105 (8/10)

~整體黎講🍽~

——————————————————