其實Shake Shack未正式開時已經好想試,但上網見到條人龍真係怕怕,等咗成年,等熱潮減退,第二間分店都就嚟開,先嚟試下。去咗露天坐,好feel啲,我去嗰日係halloween正日(拖到而家先寫)嗰日周圍好多人扮鬼扮馬,室內仲有人幫小朋友face painting,好有節日氣氛,嗰刻真係好似去咗旅行咁。搵好位就出去排隊買嘢食,一去排隊就會有人遞個餐牌,人人睇住一張慢慢睇,唔使好似普通快餐店,要瞇晒眼睇收銀後面餐牌。叫咗一個SmokeShack、一個Shack Stack、Cheese Fries同埋一個Shack Attack。等左好耐好耐嚟到快速影咗幅全家幅就即刻開餐。芝士薯條係淋果隻薯條,但我中意脆多啲,佢隻芝士係好似一支支忌廉包裝,支落啲餅乾度食嗰隻芝士嘅味道,我中意。SmokeShack入面有啲燈籠椒碎,食落有啲辣味,但唔食得辣嘅我都食到。Shack Stack係有塊肉,仲有個炸芝士磨菇,成餐最出色就個係炸菇,入面啲芝士係拉絲,拉極都仲有,食得好開心。但三樣熱食都有個致命傷,就係唔夠熱...唔明點解啱啱整出嚟嘅嘢會唔熱,真係扣好多分。最後Shack Attack係個朱古力雪

等左好耐好耐
嚟到快速影咗幅全家幅就即刻開餐。

最後Shack Attack係個朱古力雪糕,入面有啲brownie咁,呢個最唔出色...個雪糕好似半融咁,而且啲brownie勁硬,我仲要因為露天檯係好多窿,食到整污糟咗條裙。

(我見佢咁嘅樣,已經即刻食啖佢先,但已經係半融,所以放棄咗佢,食咗一啖就食包先,費事啲包凍晒,點知都係唔熱嘅...)

環境係好okay嘅,但係咁嘅價錢,對食物自然有啲期望,今次真係幾失望...不過想試好耐,唔試過又唔會心息,當食咗個氣氛啦,今次,下次都係食番麥當勞熱辣辣雞翼餐會滿足感大啲。
2018-12-11 170 瀏覽
住新界區既我難得出開中環,當然要試試人氣爆燈既紐約過江龍《Shake Shack》呢間係美國擁有多間分店,被譽為「紐約第一好味」的漢堡連鎖店終於係5月份正式登陸香港,聽講一開幕就吸引大量香港人及遊客排隊,高峰期更要排兩個鐘,十分誇張!呢間快餐店位於ifc既高層露天位置,而我去到時正值過了晚餐時段,所以人流不多,排了約半個鐘時間點餐。聽講Shake Shack受歡迎既原因除左餐廳得獎無數外,另一特別之處係使用100%全天然,無添加激素同抗生素既安格斯牛肉,所以令人食得安心。今次,我同朋友就點了Shack Stack($86),fries($27)同Shroom Burger($66),而飲品就點了Apple Juice($20)同Iced Tea($24)點餐後我地就揀左一個户外位置坐下,可以一邊食野傾計,一邊欣賞香港美麗既夜景我第一口決定試的就係佢新鮮炸起既薯條,可惜味道有點普通,跟出面食到的分別不大,有機會下次點cheese fries試試。至於Shack Stack係由一塊大啡菇,厚牛肉,芝士,蕃茄同生菜製成。一口咬落去,首先爆出了塊菇既香汁,感覺非常juicy,再加上慢慢拉出既拉

我第一口決定試的就係佢新鮮炸起既薯條,可惜味道有點普通,跟出面食到的分別不大,有機會下次點cheese fries試試。至於Shack Stack係由一塊大啡菇,厚牛肉,芝士,蕃茄同生菜製成。一口咬落去,首先爆出了塊菇既香汁,感覺非常juicy,再加上慢慢拉出既拉絲芝士,令整個漢堡包味道十分豐富,而且漢堡內既生菜同蕃茄調和左芝士同牛肉既咸味,令味道不會過咸,第一次食到呢款漢堡包既我感覺非常新鮮,有意外既驚喜,作為芝士控既我非常滿意,下次一定會再黎試試另外幾款既漢堡包

30 分鐘 (堂食)
  • Shake  Stack
2018-12-09 158 瀏覽
burgerrrrr 自從佢系香港開左之後就變左我最愛嘅漢堡肉 真系好有牛肉味 雖然雞漢堡系好大舊雞胸但都啲肉真系一啲都唔實 佢個cheese fries都好好食 佢亦吾似其他餐廳比少少你就算 就算食到最後都仲有芝士吾好dry 非常之好啊
2018-12-08 286 瀏覽
20181203🌤️Monday🌹冒著肥死危險😅連日食佐3餐🍔漢堡包🍟今日試佐由美國到港SHAKE SHACK, 5月1日第一間在IFC開幕,第二間在金鐘分店,我去佐 IFC間 SHAKE SHACK, 入到門口,有個Waitress揸住Menu 行埋嚟,好有耐性講解 SHAKE SHACK 有咩特色食品,今時今日仲有咁既服務態度,真係要比十萬個👍👍👍Order 佐1個SHACK Burger, 1個Chick'n Shack, 1個Chz Fries, 1杯Cookie Mix,先講Chz Fries, 🍟薯條太淋身,而 Burger🍔 牛肉質感有D D似M 記,不過夠味 D, 而Chicken Burger 意外地好味,雖然係炸,感覺不油膩👍口味係見仁見智😎都係個句,唔需要排隊就嚟試😘😘😘
Chz Fries
SHACK Burger= Single
Chick'n Shack
Cookie Mix
2018-12-03
Chick'n Shack
  • Chick  n  Shack
係美國的味道呀!小編食完更懷念係美國既快樂時光😭😭😭Shake Stack ($86)Shake stack = cheese burger + crisp-fried portobello mushroom with lettuce and tomato 貪心的小編緊係揀個乜餡都有既🙊大菇炸得香脆 每一口都有好多菇汁同肉汁🤤食到中間仲有芝士拉絲😍好邪惡呀!Cheese fries ($36)一堆芝士醬加落熱辣辣既粗薯條😝好邪惡同朋友share剛剛好☺️Ifc分店有室外同室內 望住個海景國慶日仲睇到煙花tim🎆
係美國的味道呀!小編食完更懷念係美國既快樂時光😭😭😭
Shake Stack ($86)

貪心的小編緊係揀個乜餡都有既🙊
Cheese fries ($36)

Ifc分店有室外同室內 望住個海景國慶日仲睇到煙花tim🎆
2018-12-06 137 瀏覽
想試來自美國紐約嘅Shake Shack好耐。因為知道一定大排長龍。所以選擇過左第一、二輪熱潮先去試番。不過原來都仲係keep住好多人。排隊買野食要排15-20分鐘。不過買完好快就有得食。所以尚算ok 。點左Shack Burger 、 fries同cheese fries兩款薯條黎試下。Shack Burger賣相普通。Size亦只係比麥當勞嘅包大少少。兩片麵包係終極薄薄嘅普通漢堡麵包都唔緊要。完全冇鬆化或者一點點嘅香脆感係重點。而且應該只係將麵包略為烘烘。底嗰塊包直頭俾肉汁同溶化左嘅牛油沾染得過濕。令到口感好差。漢堡牛肉味道可以但未算有好濃郁肉香。不過肉汁算係豐富。薯條亦普普通通。紐紋狀。唔夠香脆。芝士醬份量較少。唯一好嘅係唔會過鹹同埋芝士醬汁夠香濃。結論係冇驚喜之餘仲有少少失望。試一次就夠。未試嘅朋友可以唔使試亦都冇損失。

2018-12-04 216 瀏覽
排隊點餐到囉食物大約等半個鐘 ,lunch是極多人,tea time相對好~今次嗌左Shack stack 漢堡包 (炸大啡菇包住芝士 ) 芝士拉絲架正 漢堡多汁好味 ,想食多個 下次想試煙肉雙層漢堡🤤 加埋杯chocolate milkshake 好濃味 反而另一杯vanilla milkshake 太甜了 ,飲水的話自己serveCheese fries都係一般般 無特別贊既地方 Cheese已經令到薯條淋晒 Cheese sauce 又唔係特別好味道呢 (可叫佢cheese sauce另上, 外賣就係咁,fries無咁易淋)室內室外都有位 唔洗點等位裡面仲有洗手機,tissue,洗手液,一嶄性,窩心的😍😍

室內室外都有位 唔洗點等位

裡面仲有洗手機,tissue,洗手液,一嶄性,窩心的😍😍
2018-12-01 306 瀏覽
想當年喺美國第一次食shake shack已經覺得好驚訝,因為個包真係勁juicy勁好味,芝士薯條都有好多芝士,所以喺美國都大排長龍。另外喺日本都食過shake shack,都有美國九成嘅水準,所以香港開咗之後一直都心郁郁想去試吓,點知食完之後都有啲失望😂😂😂Lunch Time一點未夠去到已經好難搵位,不過排隊買嘢食就唔係排好耐,最後等左20分鐘左右就有得食。香港店嘅其中一個特色就係有奶茶味奶昔,同平時啲奶昔一樣都係好rich好heavy既感覺,都係一如既往咁甜,不過味道都幾好,可以一試。另外買咗一個single shack burger,一個shroom,同埋cheese fries。Shack burger 冇美國嘅咁有肉汁,同埋無咁新鮮熱辣既感覺,不過shroom burger就比較好,炸大啡菇好香脆,唔會比d汁浸淋左,芝士都係有流心效果。Cheese fries 既芝士比較少,唔夠點😂😂😂

Cheese fries 既芝士比較少,唔夠點😂😂😂

2018-12-01 169 瀏覽
見d人講到咁好食就一於去試下啦🤣#ShackBurger single$50個包唔算熱 又少少淋淋地 唔算大個 唔似其他餐廳咁整到個包好大個可以一口咬到所有材料牛肉好juicy 其他材料都好fresh🤤評分:7/10#CheeseFries $36炸得幾好 如果多返少少芝士就好食到底有d都係冇芝士唔知係咪食咗包再食薯條 所以有dd膩😕評分:7/10#MilkTeaShake $42中意飲奶茶既飲依個實會好失望😕冇茶味 剩係飲到雲尼拿味 同埋太甜 飲咗半杯就唔想再飲😕評分:5/10
見d人講到咁好食就一於去試下啦🤣

中意飲奶茶既飲依個實會好失望😕
冇茶味 剩係飲到雲尼拿味
同埋太甜 飲咗半杯就唔想再飲😕
評分:5/10
環境: Shake shack都開左一段時間, 除左IFC宜家金鐘都有. 而我食呢間系IFC那間. 個人認為環境十分不錯, Shake Shack位置系IFC 天台位, 雖然是食快餐, 但對住咁靚既維港食成個感覺唔同曬. 佢有室外和室內位, 室內位唔多, 平時中午食都好多人等位, 露天位就好多唔洗等, 宜家天氣涼其實坐出面都好舒服. 我今次坐系室內落地玻璃窗口bar位, 而呢個位個景觀我諗係最靚.食物: 咁多人排既漢堡包果然係有佢低得排既原因. 今次我試左佢個招牌ShackBurger, 佢係一個好傳統美式漢堡包, 有芝士, 蕃茄, 生菜, 漢堡同秘製既shack sauce. 不過佢個size唔多美式, 我覺得細左少少, 可能要迎合香港人需要吧, 或者下次要叫double size. 首先講講佢個漢堡扒, 肉煎得嫩滑多肉汁, 我想佢用既肉品質的確靚d, 塊肉好食到有d會令人上癮. 至於另外一點要讚係塊麵包都很出色, 很軟熟得黎亦煎得好香, 充滿牛油香味. 而其仔配料蔬菜亦都好新鮮. 整體來說個漢堡包係相當有水準.除左漢堡, shake shack個milk shakes都係佢個sig

環境:

食物:

Shackburger

除左漢堡, shake shack個milk shakes都係佢個signature. 我當然都叫左個classic hand-spun shakes試下. 個milk shakes係好飲, 好濃郁既雲呢拿和奶味
, 不過我覺得其實好多餐廳都整到差唔多水準既milk shakes, 所以呢間都唔會話真係好特別.
Classic  hand -spun  shakes

價錢:

價錢都算可以接受, 始終係有名氣的漢堡, 貴少少都預左, burger $60-$80一個, milk shakes $42, 薯條$30, 加加埋埋大約$130成set. 雖然都貴, 但質素同價錢成正比, 值得試試.
Shackburger
Classic  hand -spun  shakes
  • shack burger
  • fries
2018-11-29 145 瀏覽
呢日去ifc行下街,又見到shake shack唔係好多人排隊,就決定係度食lunch lu。🍽佢係平台嗰度,好搞笑既係,佢樓下就pure 。🚴🏼‍♂️😂今次要咗一個single shack burger 同一份cheese fires。其實呢次係第二次黎,同上次一樣個包既底係淋既好soggy,應該係索咗啲汁,當佢又唔係好熱既時候,感覺係有啲差。😣不過佢入面塊肉夠厚都夠肉味好食,啲菜都新鮮。👍🏼而個cheese fires 都係一般般,同覺得啲cheese sauce 偏少。😣

佢係平台嗰度,好搞笑既係,佢樓下就pure 。🚴🏼‍♂️😂

2018-11-28 132 瀏覽
今天終於嘗到一直想吃的漢堡包因為之前很多人排隊,所以決定在平日的下午時段光顧雖然下完單後,仍等了一小段時間,但吃過後就發現是值得等待的我們點了 Shack Burger,配有生菜,番茄,芝士和牛肉蔬菜都很新鮮,好像加了有點酸酸的沙律醬讓整個漢堡包吃起來不會太乾,牛肉比起之前吃過的漢堡濕潤,不會很乾,容易咀嚼聽說是不含雌激素的我最喜歡吃有點甜甜的漢堡包而這裡的漢堡包也是甜甜的,也很鬆軟難怪有這麼多人排隊吃這裡的漢堡包不過覺得芝士薯條的薯條不太特別,有點膩大家還是吃好吃的漢堡包吧
今天終於嘗到一直想吃的漢堡包
因為之前很多人排隊,所以決定在平日的下午時段光顧
雖然下完單後,仍等了一小段時間,但吃過後就發現是值得等待的
蔬菜都很新鮮,好像加了有點酸酸的沙律醬
聽說是不含雌激素的
我最喜歡吃有點甜甜的漢堡包
而這裡的漢堡包也是甜甜的,也很鬆軟
難怪有這麼多人排隊吃這裡的漢堡包
不過覺得芝士薯條的薯條不太特別,有點膩
大家還是吃好吃的漢堡包吧
  • Shack  Burger
2018-11-27 143 瀏覽
Single shack burger 🍔 煙肉口感十分香脆🤤而且加埋肉汁豐富既牛肉🥩仲配埋鬆軟既麵包 令層次十分豐富🤤Cheese Fries 🍟香脆可口既薯條上淋上左一層厚厚既芝士醬🧀🍟口感香脆芝士味濃郁 十分美味👍🏻
Single shack burger 🍔

Cheese Fries 🍟
2018-08-27
20 分鐘 (堂食)
  • Cheese Fries
  • Shack  Burger
2018-11-26 168 瀏覽
位置IFC度,一出香港站都唔會搵唔到,商場入面搵lift上去上到去見到好多人排隊,都唔怕的因為好快散晒!反而最重要搵個位先,室內位置不多,還好有室外位置!買完嘢食可以坐低等個 震蛋🌝 震動先去拎嘢食我同朋友兩個人去,買左兩個漢堡兩杯嘢飲加一個芝士薯條,漢堡入面啲料好fresh,塊肉都好好食好入味,個芝士薯條真係超正,推介咁多位識食嘅巴打去試!價錢方面都唔算貴!以上嘅嘢都唔洗兩舊水仲有找,大部份員工都講英文,不過簡單英文加body language 都嗌到嘅!

買完嘢食可以坐低等個 震蛋🌝 震動先去拎嘢食

• Cheese  fries
  • ShackBurger
2018-11-25 150 瀏覽
晚上黎到IFC知名既Shake Shack食漢堡,知道佢係黎自紐約既過江龍。由於當晚係假日關係人流更加多,所以已經有定心理準備排長龍,依然係覺得等左十分耐,排左差唔多成個鐘,排到出店外打左個圈。點餐選擇了一份Smoke Shack & Shack Burger及Cheese burger with smoked Niman Ranch bacon,加上Cheese fries同汽水同朋友一齊分享。煙肉漢堡的肉汁夠juicy,而我們認為最好食是芝味濃的cheese fries,雖然係排左耐左d但亦唔會話太過失望。