2019-07-21 134 瀏覽
今次3人行去左中環ifc 潮聖~美國大人氣既“shake shack"漢堡店第一次去係商場都搵左一段時間先找到店鋪位於係L4平台位置可以係健身店隔離有lift搭1層上去一出lift就可以見到店舖門口了點餐要用英語 但菜單有中文的所以不用怕溝通不了餐廳位子數量不算太多 但對出空地有休息坐椅可以一同使用不過就熱一點戶外坐位亦可以看到維多利亞港景色令到這裡又另一番美感我們叫了double shake shack burger原味同芝士薯條還點了1杯lemonade麵包是非常鬆軟跟一般港式食到既麵包口感唔同漢堡咬入口好juicy芝士溶入有拉絲超級好吃~ 而芝士薯條就無想像中咁好吃有少許失望不過友人發現將原味薯條再加上鹽,pepper好食lemonade好飲 唔太酸 很解渴值得一試~唯一不足就係香港分店無app無得外國咁有得預先order
今次3人行去左中環ifc 潮聖~
美國大人氣既“shake shack"漢堡店

芝士溶入有拉絲
超級好吃~

而芝士薯條就無想像中咁好吃
有少許失望
不過友人發現將原味薯條再加上鹽,pepper好食
lemonade
好飲 唔太酸 很解渴
值得一試~

唯一不足就係香港分店無app
無得外國咁有得預先order
2019-07-13
25 分鐘 (堂食)
  • lemonade
  • ShackBurger
2019-07-21 137 瀏覽
開左都一段時間了,香港得兩間店,我就好中意ifc分店環境。本身想食牛舌漢堡,佢話賣晒,咁食其他啦。Flat-Top Dog熱狗雖然配料好豐富,賣相都好靚,可惜主角條腸麻麻好食,換johnson field仲好食過佢。ShackBurger double牛肉,超正,牛味濃郁咬落淡淡肉汁,諗起都流口水。漢堡排有誠意,唔似老麥咁用差牛肉,成個包好有美國風味!Chick’n Shack炸雞包太厚粉啦,肉厚,但係粗糙肉雞胸。今次老麥個脆弱雞腿都好味過佢,唔值得晒錢食!Cheese Fries都值得叫,幾脆口下。Shroom只係大磨菇有芝士,不太特別。

Shack Budget 👍🏻 食落好有驚喜,肉質好新鮮、好有牛味,獨家秘製醬好正,HKD50真係好抵食👍🏻而且仲可以揀Double牛肉芝士波浪薯條🍟芝士醬好濃、好有口感,薯條好新鮮熱辣辣👍🏻唔會係翻炸Lemonade 🍋好夠酸好啱我口味🤤👍🏻總括嚟講,環境氣氛係唔錯,係IMC mall garden ,可以望住維多利亞港嘅景色👍🏻係自助點餐拎餐,無加一服務費。價錢中等,食物性價比高👍🏻👍🏻

Lemonade 🍋好夠酸好啱我口味🤤👍🏻

2019-07-19 41 瀏覽
Always wondered why people loved Shake Shack so much. So I gave it a try. Well, it's all right to me. Maybe I'm not a burger person after all. Haha... It's okay, but it wouldn't make me go back again. Fries were good though.It's located on the podium of IFC mall, overlooking the beautiful Victoria Harbour, if you get the window seat or sit outdoor. Otherwise it's just another fast food place to me.

Burger有試過Chick’n Shack($56)和Shroom Burger($66)。前者的話是不會有下一次,雞肉非常乾;後者非常美味,很juice,回頭之選。Cheese Fries($36)就普通了點,太軟,不香口。不得不說!Classic Hand-Spun Shakes的coffee味真的非常不錯,試過一次以後經常都掛念著!
Shroom Burger

Coffee Shake
Shroom Burger
Coffee Shake
2019-07-18 94 瀏覽
一年多冇來、食物依靠然高質、景觀依然靚絕中環!今次食了Smoke Shake, 比普通的招牌漢堡多了塊蘋果木煙燻煙肉。雖然包偏軟(似漢堡包計),油份多了一點但漢堡扒和醬汁絕對可以彌補這少少的缺點。由於是一個人的午餐、沒有點人人必叫的芝士薯條、希望下次有機會。個人認為此店的飲品偏貴、大部份要$30-$40起、上次試過奶茶奶昔、不妨一試;今次點了檸檬汁、味道不錯、但唔夠凍、又唔夠冰。簡單來講係在中環食漢堡包嘅好地方!
一年多冇來、食物依靠然高質、景觀依然靚絕中環!

簡單來講係在中環食漢堡包嘅好地方!
2019-07-18
2 分鐘 (堂食)
Cheese Fries 🧀🍟芝士怪想再多啲?唔怕,店員會再另上芝士醬比你最鐘意呢啲粗薯條🤤再點埋芝士醬無得頂呀🤩🤩🤩Double Shake Burger 🍔 個包好特別,肉又juice,又唔太膩真心 正😋😋😋重點係價錢又唔算貴👍🏻
Cheese Fries 🧀🍟
芝士怪想再多啲?
唔怕,店員會再另上芝士醬比你[得意]
最鐘意呢啲粗薯條🤤再點埋芝士醬
無得頂呀🤩🤩🤩
Double Shake Burger 🍔
個包好特別,肉又juice,又唔太膩
真心 正😋😋😋

重點係價錢又唔算貴👍🏻
本身不是第一次試Shake Shack,不過並非在香港而是在日本,可是朋友說試過香港的,覺得比日本好,因此這次有機會便到IFC試試,我去的時間是星期六晚上,本身很怕要等很久,畢竟上網看見過曾經要排隊排上整個小時。去到很驚訝,也太多座位了吧。只是Outdoor的已經一大片座位,裡面也只有幾十個座位,全都是坐座無虛席,不過相信等一會兒便有位了,我先去下單付錢,這裡同樣是只到收銀處下單及付款,提取一個小儀器,到餐時小儀器會響起通知,再到取餐處取餐即可。員工收銀的速度非常快,即使我前面有10多個人在排隊也很快便到我了。排隊時會有員工派餐單給你看,不用擔心付款時花多眼亂耽誤很久。我和男友2人,點了Double Shack Burger, Single Smoke Shack, Fries, Cheese Fries, Lemonade& Cola, 埋單200多,是正式高級漢堡的價,雖然它們的餐具以及服務標準都是快餐級的,可是就它這個高知名度來說,價錢也算是合理。大概等了10分鐘左右就有餐了,建議進食前到自動洗手機清潔雙手,挺好玩的。雖然我點的是Smoke Shack, 可是我走了pepper,

大概等了10分鐘左右就有餐了,建議進食前到自動洗手機清潔雙手,挺好玩的。雖然我點的是Smoke Shack, 可是我走了pepper,漢堡小了點,男友的Classic看起來豐富多了,因為他的有芝士/菜/蕃茄跟兩塊肉扒。我的只有一塊肉扒/芝士跟煙肉。一咬下去,是很多醬汁很juicy的。肉扒的牛味也很突出,煙肉剛好是我最喜歡的,又脆又軟,口感多層次。不過最不討喜是兩片夾包,雖然我喜歡沒芝麻跟沒粉的,可是他們的包濕度太高了,不知道本來是這樣,還是醬汁太多,都浸得軟軟的,連外面的包裝紙都是濕的,要另外拿紙巾包著來吃,但包裝紙顯得就有點多餘了。不過撇開來說,漢堡的品質還是高的,份量對我來說也非常足夠,男生的話可能要double才夠單。

至於著條的部分,男朋友一直不太喜歡芝士口味的,所以我原味跟芝士的都點了,可是份量太多了,我們吃剩的合起來跟一客完整的量差不多吧,有點不好意思太浪費了。不過芝士醬很濃,跟薯條很配,很喜歡。

另外男朋友有吐嘈它家的lemonade不夠氣,所以把我的可樂飲光了……...
整體來說,這家不論是漢堡還是薯條的品質都對得起價錢,也同意朋友所說了,香港的分店比日本的好,更有味有Juicy!
2019-07-13
10 分鐘 (堂食)
2019-07-11 312 瀏覽
星期六晚上去食,雖然人流好多,不過出餐都好快手👍🏻 有戶外座位 吹住風咁 感覺都幾chill幾舒服~🍔 ShackBurger (Single $50)第一次食就叫左個招牌款先啦!有安格斯漢堡扒、芝士、生菜、蕃茄、ShackSauce🥫 食落好Juicy!! Juicy到個包有啲濕身感😅 麵包軟淋淋,不過味道係正既!漢堡扒都厚身,唔乾有肉汁!車打芝士已經熱溶緊😋 生菜可以多少少,用嚟中和番大量嘅醬汁🍟 Cheese Fries ($36)薯條係波浪紋、粗身嗰隻😍 好喜歡啖啖薯嘅口感👍🏻 芝士醬一般,唔係特別出色🥤Classic Hand-Spun Shakes ($42): 揀左雲尼拿朱古力味🤤 飲落好rich, 好滑!唔算太甜,好好飲👍🏻 超有驚喜!!!

🍔 ShackBurger (Single $50)
Shack  Burger

🍟 Cheese Fries ($36)
Chesse  Fries

2019-06-15
10 分鐘 (堂食)
Shack  Burger
2019-07-09 177 瀏覽
佢係美國出晒名,名副其實嘅過江龍,餐廳主要售賣漢堡包,熱狗同薯條,每樣食物嘅水準都好高,對食材都非常講究。Shack burger 🍔 算係最入門同埋最signature 既漢堡,有single 同double俾你揀,single for女仔已經夠晒飽肚😄 佢既漢堡包真係好鬆軟,唔會太硬,主角安格斯牛肉🥩就緊係無得輸啦,賣點係100%全天然,無激素同抗生素,絕對放心!有濃郁嘅牛肉味,一啲都唔乾身,仲有好多肉汁添🤤🤤加埋半熔狀態既芝士🧀,索索聲既生菜🥬,同埋清甜嘅新鮮蕃茄🍅,多重口感既享受。Cheese Fries 🍟,正呀!唔需要特別介紹,睇圖,會懂的😋鍾意芝士既朋友,一定要試喲,重點係佢用左波浪薯條,保留住入而既薯仔蓉,加埋芝士,perfect👍Raspberry lemonade 紅桑子美式檸檬水,飲番杯酸味味既凍飲,即係解膩,比汽水更fit哦!

2019-07-05 246 瀏覽
吃遍全港漢堡的我終於來到shake shack!當日雖然是星期六但可以已經開了分店和熱潮退下的關係,排了10分鐘隊就可以了shroom burger-雙層大啡菇中間夾上車打芝士,一咬下去已經有芝士拉絲的效果!沒有漢堡扒一樣咁出色沒有叫到芝士薯條因為覺得會好膩普通薯條就有d失望,不太香脆相比之下five guy的薯條就正好多另外因為小妹坐在户外,留意到竟然有曱甴在地面出現即刻令我坐立不安想快點離開總結是漢堡不錯,薯條麻麻下次會選擇外賣
吃遍全港漢堡的我終於來到shake shack!

沒有叫到芝士薯條因為覺得會好膩
普通薯條就有d失望,不太香脆
相比之下five guy的薯條就正好多

另外因為小妹坐在户外,留意到竟然有曱甴在地面出現
即刻令我坐立不安想快點離開
總結是漢堡不錯,薯條麻麻下次會選擇外賣
2019-07-03 6422 瀏覽
早前吃過Five guys, 結果比預期失望。今天決定再訪IFC的shake shack吃漢堡。雖然已經下午四時,但店內依舊擠滿食客,好不容易才等到座位。今天試下secret menu的PB burgerPeanut butter bacon burger $60花生醬煙肉漢堡:這漢堡的包唔會太厚,質地鬆軟。一啖咬下去,煙肉咸香脆口,漢堡肉質鬆軟有肉香,加埋滑滑稠身的花生醬,正呀!gluey gluely 的花生醬花生味濃郁幼滑,令漢堡倍感豐盈油潤。花生醬和煙肉、漢堡交𣾀一起,味道十分合拍,是十分邪惡的滋味!I love it! 既然邪惡,那就吃埋少少邪惡的Cheese fries $36這薯條炸得香脆,薯味十足又唔太油膩。半溶的芝士令薯條更加濃香惹味,芝味十足,但吃多了的確有點膩,還是沾茄汁好了。吃漢堡少不少凍飲-Shack-made Lemonade $24Lemonade 有著天然的檸檬味,酸酸的,甜度適中,味道清新酸爽,配薯條一流。雖然豁出去,但還是點零系可樂,而我還是點了Small Coke Zero $20消暑解渴又無卡路里的負擔。雖然再次到訪,少了新鮮感,但今天的PB b

雖然已經下午四時,但店內依舊擠滿食客,好不容易才等到座位。

今天試下secret menu的PB burger

既然邪惡,那就吃埋少少邪惡的
Cheese fries $36

吃漢堡少不少凍飲

-Shack-made Lemonade $24

雖然再次到訪,少了新鮮感,但今天的PB burger 和薯條也沒有令我們失望。唔知將來有無更新的secret menu 呢?

2019-06-30
20 分鐘 (堂食)
下午茶
2019-06-28 348 瀏覽
之前shake shack岩岩開張嗰陣等左2-3個月先去嘗鮮,結果去到都係多人到嚇親。今次諗住平日晚餐時間應該少人好多啦啩,又錯了,排隊既人龍要排到出戶外區!不過唔緊要啦,好食吖嘛,加上大西北平民既我都唔太了解附近有d咩平靚正之選終於可以落單,我同朋友分別叫左個Double SmokeShack同Double ShackBurger。先講我既Double SmokeShack,佢嗰個煙肉真係_正,其實可能係overcooked但佢個質感變到好似薯片咁脆仲超香口。不過因為煙肉既關係成個包都變得好油好油,但好彩叫左杯Lemonade,Lemonade夠fresh夠解膩。另外因為朋友未食過所以嗌左個Cheese Fries,我自己就唔太好Cheese Fries因為好快就淋晒,一淋左就一d都唔好食,最後我地只係食左一半就放棄

2019-06-26
15 分鐘 (堂食)
  • Double SmokeShack
  • Lemonade
2019-06-26 280 瀏覽
相信大家都好熟呢間,亦都有好多人已經介紹過。1️⃣Shroom Burger $66佢嘅菇菇🍄外皮炸到好香脆,一咬落去裏面d菇菇🍄汁擁晒出嚟。🙆🏻‍♀️美味指數:7.26/102️⃣Shake Burger (Double) $76麵包🥯嘅質感係比較淋身,芝士半溶狀態係塊牛牛🐮上面,不過芝士🧀就好薄身。牛肉都好有肉汁,似Mcdonald高級板。我就覺得Burger Joys較為優勝。🙆🏻‍♀️美味指數:6.01/103️⃣Cheesy French Fries 🍟 $36波浪形薯條🍟不過就有d淋身,芝士味都幾香濃。🙆🏻‍♀️美味指數:5.63/104️⃣Lemonade $24酸酸地,幾開胃嘅!🙆🏻‍♀️美味指數:5.25/105️⃣Milk Tea Shake $42好甜好奶,甜到膩🤮🙆🏻‍♀️美味指數:4.23/10💡整體來講,shroom burger🍔較為特別,值得一試
相信大家都好熟呢間,亦都有好多人已經介紹過。
1️⃣Shroom Burger $66
佢嘅菇菇🍄外皮炸到好香脆,一咬落去裏面d菇菇🍄汁擁晒出嚟。
🙆🏻‍♀️美味指數:7.26/10
2️⃣Shake Burger (Double) $76
🙆🏻‍♀️美味指數:6.01/10
3️⃣Cheesy French Fries 🍟 $36
波浪形薯條🍟不過就有d淋身,芝士味都幾香濃。
🙆🏻‍♀️美味指數:5.63/10
4️⃣Lemonade $24
酸酸地,幾開胃嘅!
🙆🏻‍♀️美味指數:5.25/10
5️⃣Milk Tea Shake $42
好甜好奶,甜到膩🤮
🙆🏻‍♀️美味指數:4.23/10
💡整體來講,shroom burger🍔較為特別,值得一試
2019-06-26 141 瀏覽
如果有睇開我ig都知食過幾次其實價錢都唔平唔可以成日食.🍄 Shroom Burger HKD$66大啡菇真係好正 入面仲有芝士炸得好香口 又唔會好油嘅感覺.🍔 Single Smoke Shack雖然佢塊漢堡扒,唔係特別厚身,但覺得冇咩需要比多20要多塊,除非你係一個真食肉獸。 😂😂.🧀 Cheese Fries好多芝士 我有芝士就萬事足啦!!.🍫 Chocolate Shake朱古力shake真係甜,但又要飲。超大杯,正常一個人應該飲唔曬。
如果有睇開我ig都知食過幾次
其實價錢都唔平唔可以成日食
🍄 Shroom Burger HKD$66
大啡菇真係好正 入面仲有芝士
炸得好香口 又唔會好油嘅感覺
🍔 Single Smoke Shack
🧀 Cheese Fries
好多芝士 我有芝士就萬事足啦!!
🍫 Chocolate Shake