2019-05-06 50 瀏覽
週日下班已經八點半了,那就訂個位去吃韓國餐吧,這段時間沈迷於火鍋不能自拔,好久沒有吃炸雞,這家炸雞不能算是最好吃,但是也不難吃,份量十足,飲料點了奧利奧 milk shake,頂上的cream好好吃,薯條是蕃薯喔;好甜,pizza一般般是薄底不喜歡,但是食材挺新鮮
1️⃣ 卡邦尼炒韓式年糕 |$88 (😋3.6/5)卡邦尼汁醬好濃厚,配料好足!🧀除左年糕仲食到🥓煙肉絲、芝士、洋蔥粒、香草🌱的香味和質感色、香、味 都平衡得唔錯😛箍牙妹無乜牙力🤭 雖然年糕已經熟透如果年糕能夠再煮淋身少少,就無得彈啦😆.2️⃣ 韓式炸雞 |$158/兩款口味 (😋3.7/5)選擇了甜辣醬和柚子蜜醬的炸雞每款口味各有6塊,全部都是雞肶肉啖啖肉又無骨❗️大啖咬都唔洗怕😆好適合我呢d箍牙無乜力,又怕有骨的懶鬼👻味道上柚子蜜味較岀色!🍯甜度夠,有小清新的感覺🌿🌶甜辣醬味相對比較淡要沾上更多醬汁味道更濃郁質地方面,兩款都炸至鬆脆可口🔥份量比預期中大份,適合2-3人分享食用.3️⃣ 烏卒卒火山饅魚櫻花蝦飯 |$148 (😋3.9/5)熱辣辣的灰黑火山🌋即叫即做!!可愛的小火山係 📸打卡吸like 的首選❤️一切開~ 火山頂的蛋黃慢慢流入饅魚飯常中🍳外層灰黑的火山其實係焗蛋白❕質感綿滑,味道微甜與內裡的饅魚飯混合後整體質感是黏黏的,飯充滿著饅魚汁的香味😋加上淡淡的櫻花蝦香氣‼️每日限量供應‼️ 大家不妨一試
1️⃣ 卡邦尼炒韓式年糕 |$88 (😋3.6/5)
卡邦尼汁醬好濃厚,配料好足!🧀
除左年糕仲食到🥓煙肉絲、芝士、洋蔥粒、香草🌱的香味和質感
色、香、味 都平衡得唔錯😛
箍牙妹無乜牙力🤭 雖然年糕已經熟透
如果年糕能夠再煮淋身少少,就無得彈啦😆
2️⃣ 韓式炸雞 |$158/兩款口味 (😋3.7/5)
選擇了甜辣醬和柚子蜜醬的炸雞
每款口味各有6塊,全部都是雞肶肉
啖啖肉又無骨❗️大啖咬都唔洗怕😆
好適合我呢d箍牙無乜力,又怕有骨的懶鬼👻
味道上柚子蜜味較岀色!🍯
甜度夠,有小清新的感覺🌿
🌶甜辣醬味相對比較淡
要沾上更多醬汁味道更濃郁
質地方面,兩款都炸至鬆脆可口🔥
份量比預期中大份,適合2-3人分享食用
熱辣辣的灰黑火山🌋即叫即做!!
可愛的小火山係 📸打卡吸like 的首選❤️
一切開~ 火山頂的蛋黃慢慢流入饅魚飯常中🍳
外層灰黑的火山其實係焗蛋白❕
質感綿滑,味道微甜
與內裡的饅魚飯混合後
整體質感是黏黏的,飯充滿著饅魚汁的香味😋
加上淡淡的櫻花蝦香氣
‼️每日限量供應‼️ 大家不妨一試
卡邦尼炒韓式年糕
韓式炸雞
韓式炸雞
  • 烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯
2019-05-03 104 瀏覽
2019年5月3日夜晚 2人前 食左3個菜式Overall: 味道差劣,只有外觀,食物溫度偏冷。1. 軟殼蟹扁意粉軟殼蟹外脆內軟,味道不錯。可惜意粉醬汁欠濃,意粉味道極淡。 2/10 fail2. 火山飯內裡係鰻魚飯,外面是一層糖衣包裝。味道其差 0.5/10 fail(0.5為外觀分)3.年糕味道可以,可惜食物溫度偏冷。 5/10 pass價錢偏貴,以這樣的味道收這樣的價錢,實在是過份。一個非常不滿的用餐經歷,希望餐廳能夠改善。
2019年5月3日夜晚 2人前 食左3個菜式

Overall:
味道差劣,只有外觀,食物溫度偏冷。

1. 軟殼蟹扁意粉

2. 火山飯
(0.5為外觀分)

3.年糕
味道可以,可惜食物溫度偏冷。 5/10 pass

價錢偏貴,以這樣的味道收這樣的價錢,實在是過份。
一個非常不滿的用餐經歷,希望餐廳能夠改善。
2019-05-02 80 瀏覽
雖然銅鑼灣真的有很多食肆, 但真的太多會令選擇困難症發作。落雨天又有點狼狽, 於是我們走到整幢都是食肆的京都廣場搵食。這晚既然不算太肚餓, 就揀了輕巧一點的CAFE。到過首爾都知當地的CAFE 文化盛行, 每間都裝修得十分有特式, 食物賣相又漂亮。前菜我們點了焗番茄泡菜芝士豆腐, 熱騰騰的焗盤送過來時帶來陣陣芝士香, 加分!加入了芝士的東西基本就是提昇了香味不少, 咸香中帶着豐腴, 邪惡又美味。配上本身味道較淡的豆腐, 融合了茄醬和芝士的惹味, 加上泡菜的韓式醒胃, 很難不好吃。其中一個主食我揀了XO醬乾炒牛韓式粉絲, 來個港韓fusion。牛肉炒得頗嫩, 不會太鞋或過咸。而最好味當然是那些粉絲, 吸收了肉汁和XO醬, 味道豐富, 口感又不會太黏口, 爽彈有質感。再加入了芝麻和蔥段, 那就更香濃了。雖然要等上20分鐘, 但這個電眼雪山鰻魚飯實在賣相滿分, 十分可愛, 忍不住要多拍幾張呃LIKE。本來都有點不忍將"火山劈開", 但看着溶岩"蛋黃"慢慢的流下來, 又幾有趣的。鰻魚炒飯味道不錯, 用上珍珠米飯味更香更甜。切得一口入剛好的鰻魚雖然份量不算太多, 但肉質較厚, 先烤醃再切粒炒飯也

鰻魚炒飯味道不錯, 用上珍珠米飯味更香更甜。切得一口入剛好的鰻魚雖然份量不算太多, 但肉質較厚, 先烤醃再切粒炒飯也可以媲美日式那些。加入蛋黃"溶岩"令炒飯固然更香更好吃。外面那棉花糖蛋白也是鬆鬆軟軟, 吃起來也頗治癒。

這主打韓食的CAFE無論食物或飲品款式都有幾多選擇,  坐得舒服,  是個朋友聚會的好地方。
正所謂:有朋自遠方來,不亦樂乎!朋友從美國回來渡假, 想試一下現在香港最潮、最hit的東西, 我第一時間便想到了這家樓上韓式餐廳, 記得一年半前首次踏足這裏的時候,實在 對這裏的環境和食物都很喜歡,所以今天一於再encore一次 。😁「 我還記得你喎!!亅香港的餐廳多如繁星,能夠在眾多餐廳之中脫穎而出,讓人在有需要的時候還記得起, 應該也是有一定的實力和特色, 或者是至少click中了我對餐廳的某些要求,所以在付需要的時候, 腦海會突然浮現這家餐廳的名字和畫面!闊別一年,餐廳的環境好像沒有什麼大變, 依然是很舒適、很 cozy, 很適合三五知己傾密偈 。。。。 正所謂:有圖有真相!立即再看看我的餐廳環境系列照片吧!至於食物方面, 感覺上它的餐牌比一年半前多了不少特色食品, 直教我們花多眼亂、 難以取捨。以下就是我們今天點的食物,包括:烏卒卒火山飯 ($148)這個飯的外形,是用分子料理的手法打造的! 吃起來像蛋白、也像泡沫的火山外層, 造型十分吸睛。 火山口是一隻流心雞蛋黃, 當我用刀一切下去的時候,蛋黃便會徐徐的流下火山,好像火山爆發後熔岩噴出來的情景!飯裡面包含了很多切粒鰻魚和櫻花
正所謂:有朋自遠方來,不亦樂乎!

😁「 我還記得你喎!!亅

以下就是我們今天點的食物,包括:

烏卒卒火山飯 ($148)

飯裡面包含了很多切粒鰻魚和櫻花蝦做配菜 ,配上鰻魚汁醬料來煮, 吃起來很有吃鰻魚飯便當的風味, 但當然這個單是造型已經 可以攞到額外的分數了!

(熱)紫菜飯卷 ($72)

這個飯團送來的時候。。。熱氣騰騰, 是冒煙的, 實在值得一讚! 印像中好像沒有吃過熱的韓式飯糰, 原來溫度超熱的飯團是很好味的, 很令人感動哦 !可能中國人都是喜歡吃熱辣辣的飯啊! 我也不例外 !

紫薯焦糖燉蛋 ($58)

焦糖燉蛋裏面混合了紫薯, 吃起來時每一口 都充滿著紫薯的甜味和香味, 配上煙韌的韓式小丸子, 和冰凍的雪糕,一絕!

以這個特色小品作為我們今餐的飯後甜品,實在是十分合適的。

熱摩卡烤自家製棉花糖 ($52)

我沒有試這個咖啡, 但單看它的賣相已經覺得挺漂亮的, 據朋友所言、味道也不錯, 烤棉花糖的甜味落到咖啡中, 感覺很sweet, 很適合在一個懶洋洋的週末下午享用。

順帶一提, 今天餐廳的song list 揀得很好,很合我心水!! 輕快的韓國的流行曲, 節奏up beat 、 旋律順耳, 能夠橫掃亞洲樂壇,大受歡迎 ,著實是有一定道理的!

雖然今天的天氣不是太好, 但難得好友見面, 我們仍然傾得與高采烈、 樂而忘返!

「好!下次見面再傾吧!到時,我應該還是會記得這家食物造型特別、但性價比卻甚高的餐廳啊!亅

。。。🦉
2019-04-28
慶祝紀念
紀念日
  • 烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯
  • 韓式醬缸中的紫薯焦糖燉蛋
2019-04-28 104 瀏覽
呢度裝修好溫馨,仲播住好多KPop☺️1️⃣一舊seoulmate雲(鰻魚炒飯)$148呢朵雲嘅造型超級可愛🥰🥰😍炒飯有粒粒鰻魚,炒得幾香,原來仲落咗芝士,拉到絲咖!😋食落好綿密,幾唔錯!😉😉2️⃣鹹蛋黃炸雞🍗$168炸得金黃香脆,食落表面鬆脆,炸粉唔會好厚,仲痴住好多鹹蛋黃😋啲雞肉幾嫩滑,啖啖肉!😝🥰值得推介3️⃣金沙蝦炒年糕$92年糕整得幾有咬口,蒜蓉味好重,鹹蛋黃味可以重啲4️⃣紫薯焦糖燉蛋$58瓦缸so cute🥰🥰🥰😍望落明明全部都係紫色嘅紫薯,食落又係好重嘅蛋味😋🤩我覺得質感好有芋蓉feel😋不過係紫薯味🤣上面有層香脆嘅焦糖正,仲有麻薯添😝😝球雪糕加左脆脆,更有口感!超值得推介😚眼闊肚窄叫咗太多嘢食,勁飽,建議兩個人都係食兩個主菜好啦😝😝唔好忘記叫甜品☺️
呢度裝修好溫馨,仲播住好多KPop☺️
1️⃣一舊seoulmate雲(鰻魚炒飯)$148
一舊seoulmate雲

2️⃣鹹蛋黃炸雞🍗$168

3️⃣金沙蝦炒年糕$92
年糕整得幾有咬口,蒜蓉味好重,鹹蛋黃味可以重啲

4️⃣紫薯焦糖燉蛋$58

紫薯焦糖燉蛋

2019-04-28
一舊seoulmate雲
紫薯焦糖燉蛋
🔎銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場4樓*「韓國炸雞醬料濃郁,食過番尋味」- Seoulmate.韓式炸雞($158)嚟得韓國餐廳緊係要食韓國炸雞,我揀咗柚子味同甜豉油,真係好好味呀!佢D醬汁係真係浸哂入去,唔係得表面,而且好大件,大家同朋友嚟一定要一齊叫。意式茄茸脆雞焗飯($68)焗飯未埋口都驛到香味,茄茸唔算勁多,雞球大概3-4個,飯都唔算多,但lunch黎講咩都夠,同埋都唔算貴。韓國嘢食點都有D保證。青梅腩肉串($20)平日我唔食腩肉,但見佢加少少錢就試試!但個青梅味唔出,so far都幾好味。但係午餐特價要有得+$20,如果去食lunch記得試試。🍽7/10
🔎銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場4樓
「韓國炸雞醬料濃郁,食過番尋味」- Seoulmate
韓式炸雞($158)

意式茄茸脆雞焗飯($68)

青梅腩肉串($20)

🍽7/10
2019-04-27 38 瀏覽
露天位置幾好!可以坐喺度chill 下,地方又大!可以望到樓下街外景色。傾計吹水絕對合適!不過入邊啲嘢食就麻麻,雖然佢整個Menu好似幾特別,食物造型都有諗頭,不過味道方面就真係......
2019-04-27 36 瀏覽
大家估下係咩黎❓❓係飯黎嫁 呢間餐廳最適合鍾意韓星嘅你去 今次我地上去 佢地做梗王嘉爾 Jackson Wong 嘅活動 成間餐廳都癡晒佢嘅相同埋poster 🥰-👉🏻害羞粉紅雪山櫻花蝦鰻魚飯 $168 上面嘅粉紅色嘅泡泡真係好得意 雖然食落係冇咩味 但係最重要嘅係佢個飯呀 呢個鰻魚飯餡料真係好足 鰻魚Max埋上面嘅芝士 個味真係好夾 味道真係唔差 但係食唔到有櫻花蝦 唔知去咗邊 不過整體上真係俾🤩🤩🤩🤩 (4/5)分啦-

2019-04-26 52 瀏覽
🍽呢間餐廳最出名係佢個甜品,今次就試咗佢啲主食先,質素都唔錯😽🤤🤤🥂🍗惹味炸雞呢度嘅炸雞有四種口味可以搭配,今次試做芝士同甜辣,整體幾好食,而且158就咁大碟,抵過出面嘅韓式餐廳。但芝士味有d鹹,可以再改善下🧀🧀下次黎再食下柚子味,應該會幾fresh🦀軟殼蟹味增味意粉呢個配搭都幾新鮮,日系crossover西式🎏軟殼蟹真係原隻蟹咁上,意粉又係大大碟 好抵食🤤味增味無想像中咁鹹,所以食落唔會話要成日飲水🤣希望下次黎再試下甜品啦🍮🍧

🥂🍗惹味炸雞

🦀軟殼蟹味增味意粉

希望下次黎再試下甜品啦🍮🍧

2019-04-26 42 瀏覽
上星期日返完教會,教友A小姐好像有些心事似的~ 帶了她來這裡食個韓式Tea 希望她能放鬆一下自己! 這餐廳的環境很舒服,是三五知己,情侶談心的好地方。食物賣相超萌,睇到都開心了一刻。我們點了炸魚薯條,炸魚很滑但好多油…令賣相差了一點點。柚子芒果爆米,感覺清新3款食物加在一起是絕配

食物賣相超萌,睇到都開心了一刻。

我們點了炸魚薯條,炸魚很滑但好多油…令賣相差了一點點。

柚子芒果爆米,感覺清新3款食物加在一起是絕配

• K爆米餅配柚子芒果煙三文魚
2019-04-25 66 瀏覽
係小店開係西營盤既時候 小編已經成日幫襯 畢業之後無乜機會再去食😣之後原來開左係銅鑼灣一段時間lu ~ 今次再食發現menu選擇多左好多呀😳-雙味韓式炸雞 ($158)如果要揀三款味,就$178😆分別有甜醬油、甜辣、芝士、柚子蜜 小編就揀左芝士同柚子蜜 兩款都好好食喔!炸雞係無骨個種 岩哂啲懶人😚炸得外脆 雞肉嫩滑無雪味👍🏻芝士醬淋滿炸雞 🍗 淡淡芝士香吾會好漏,而柚子蜜酸酸甜甜好開胃 底下仲有堆沙律菜好match柚子蜜🤗-阿珠媽年糕多士同焦糖雪糕大戰黃金流沙 ($68)個名真係好長好似好勁咁😆兩塊薄多士中間夾著少許奶黃流沙,小編覺得吾好對奶黃有期望就會比較好🙈因爲就咁焦糖花生醬同焦糖雪糕配年糕多士已經好好食😌❤️ 年糕好煙韌 再配上雪糕,入面有啲花生脆脆 好味😚 如果係兩塊脆脆厚多士相信會更正👍🏻😍-綠茶拿鐵烤自製棉花糖($54)依杯係外貌協會必選的飲品😆🥰上面個層棉花糖好靚 入口即溶 不過真係超級甜🙈 好彩Green tea latte甜度吾高 可以互相中和一下 抹茶味好濃郁 兩者加埋都好Match 😚🥰

雙味韓式炸雞 ($158)

阿珠媽年糕多士同焦糖雪糕大戰黃金流沙 ($68)

綠茶拿鐵烤自製棉花糖($54)

依杯係外貌協會必選的飲品😆🥰
2019-04-21 98 瀏覽
其實哩間餐廳聽聞jor好耐~我記得中韓混血兒網紅有介紹過所以一路都想去,但係皆因位置係港島銅鑼灣,所以無乜食都唔會特別去。今次因為佢銅鑼灣工作順便去朝拜!一到場就見到好多人檯面有個小火山,詳問店員就知道原來係佢哋既炒飯,外型係一個火山形。二話不說我就叫jor因為係自己一個,我就加多個菜:焗蕃茄泡菜芝士豆腐,全部都係我最鐘意既元素。首先係烏卒卒火山飯,外面應該係蛋白打成既foam然後包住飯,上層有一個生雞蛋,內部則係櫻花蝦鰻魚炒飯!成個飯口感超級豐富。上層既雞蛋可以搓穿然後淋到飯內,用飯既熱力整熟佢。而外面層蛋白其實無咩味道,但係配以飯一齊食感覺口感有點兒滑,感覺幾有趣,最緊要係影相好睇。其次係焗蕃茄泡菜芝士豆腐,黎到韓國餐廳,泡菜同豆腐都唔少得,菜式酸甜係我既最愛。而且豆腐係滑豆腐,所以每一口都好滑溜溜,正。餐廳大部分都係年輕人,屬於一間西式混合韓式既餐廳。就算唔愛辣都有西式餐點提供。唔錯~
其實哩間餐廳聽聞jor好耐~我記得中韓混血兒網紅有介紹過

今次因為佢銅鑼灣工作順便去朝拜!
二話不說我就叫jor

2019-04-21 69 瀏覽
大家有冇食過呢間韓國🇰🇷cafe 個飯嗰樣真係好吸引好得意🥰☺️ 唔食得都睇得🤣點都會俾佢個樣吸引着.#害羞粉紅雪山櫻花蝦鰻魚飯 $168#電眼雪山鰻魚飯 $148其實兩款咁得意飯 入面都係鰻魚飯嚟😋如果想試下其他嘢 叫一份就可以啦外層係棉花糖😻 口感似打發咗嘅蛋白 甜甜地 入口即溶 好似空氣😆好過癮鰻魚粒同櫻花蝦🦐 撈勻整個飯 一切開上邊嘅蛋黃汁😳流落嚟 令到成個鰻魚飯更加香飯嘅口感都幾煙韌 軟硬度適中👍🏻飯撈左鰻魚汁 但略嫌鰻魚汁唔夠濃 比較淡口不過成個飯都好靚☺️加咗唔少分
大家有冇食過呢間韓國🇰🇷cafe
飯嘅口感都幾煙韌 軟硬度適中👍🏻
飯撈左鰻魚汁 但略嫌鰻魚汁唔夠濃 比較淡口
不過成個飯都好靚☺️加咗唔少分
  • 電眼雪山鰻魚飯
就是被這個可愛賣相吸引左而黎試!午餐跟晚餐的餐牌都是一樣!是一間又韓式加西式既fusion店!餐牌食物好多款式而且好吸引!見到已經覺得好萌!黎到必食這個可愛的雪山飯!佢好似舊雲加左雪山!本身想試粉紅雪山,因為更加可愛,不過本人唔太特別喜好櫻花蝦同埋貴左少少($168),所以叫左呢個沒有櫻花蝦既版本!好喜歡上面既流心蛋黃!蛋黃流落去鰻魚飯入面實在好正😻令鰻魚飯味道更有另一個層次更滑!雪山是蛋白做成,今次食既時候,燒到外面有少少脆,入面既鰻魚炒飯又好濃味的鰻魚加鰻魚汁,配上外面無味既蛋白,蛋白好似梳乎厘既效果,入口即溶,好特別好有創意既煮法。餐廳環境都好大,還有平台外面既座位,有小朋友既話可以出面走走好relaxing! 店內就好可愛既佈置同黑板既畫!仲有招牌既雲雲燈好可愛!因為本人已經食左一餐同埋2個人黎,想試好多野又未試到,而且孜太飽,結果只叫左呢個飯!下次再叫多d人黎幫襯試食!
就是被這個可愛賣相吸引左而黎試!
午餐跟晚餐的餐牌都是一樣!
是一間又韓式加西式既fusion店!

餐牌食物好多款式而且好吸引!
見到已經覺得好萌!
黎到必食這個可愛的雪山飯!佢好似舊雲加左雪山!

店內就好可愛既佈置同黑板既畫!仲有招牌既雲雲燈好可愛!

下次再叫多d人黎幫襯試食!

雪山鰻魚飯
2019-03-30
10 分鐘 (堂食)
雪山鰻魚飯