2020-12-25 619 瀏覽
今日與好朋友聚一聚行街食飯,順便一起品嚐Seoulmate Cafe,是一間韓國Fusion菜餐廳, 位於銅鑼灣駱克道京都廣場4樓,交通非常便利,鄰近有很多大型商場。呢間韓國Fusion餐廳, 不是傳統啤酒炸雞, 沒有韓燒, 是間新創意既韓國菜,菜式很有驚喜和新鮮感。店內裝修簡樸, 分有室內和室外座位。室內氣氛舒適柔和,更有很可愛雲狀吊燈, 配合餐廳主打”舊Seoulmate泡菜炒飯"。室外綠林很大自然風格。餐單推介美食招牌菜係外型可愛的一舊Seoulmate雲下的泡菜炒飯及蛋白梳乎厘包着泡菜流心蛋炒飯。我食過兩次,今次改食其他菜。黃金鹹蛋炸雞HKD168 👍一盤大約8-9塊無骨雞,外皮沾滿鹹蛋黃,鹹香味重可口,內裡雞肉多汁嫩滑,真係好食又誘人。泡菜豬肉餃子HKD58醃製的辣白菜配上豬肉,吃在嘴裡味道淡淡的爽口開胃。年糕魚旦卷VS煙肉芝士卷HKD68有點失望年糕好硬,咬起來不軟糯Q彈。草莓芝士奶蓋HKD48👍👍奶味特濃口感香滑, 士多啤梨味淡淡的清香,面層芝士打成泡沫口感絲滑細膩,味道醇厚飽滿非常之好渴。

黃金鹹蛋炸雞HKD168 👍
黃金鹹蛋炸雞

泡菜豬肉餃子HKD58
醃製的辣白菜配上豬肉,吃在嘴裡味道淡淡的爽口開胃。
泡菜豬肉餃子

年糕魚旦卷VS煙肉芝士卷HKD68
有點失望年糕好硬,咬起來不軟糯Q彈。
年糕魚旦卷VS煙肉芝士卷

草莓芝士奶蓋HKD48👍👍
草莓芝士奶蓋
黃金鹹蛋炸雞
泡菜豬肉餃子
草莓芝士奶蓋
5天前 0 瀏覽
火山飯 唔好食 得個樣 打卡ok的但如果食就唔太好食炸雞都係正常的 但有d味道唔係太夾 有待改善飲品方面 朱古力味係好假既朱古力 除非你鐘意假朱古力粉味就可以叫下環境係坐係幾舒服的 但有人手不足既問題
火山飯 唔好食 得個樣 打卡ok的但如果食就唔太好食
炸雞都係正常的 但有d味道唔係太夾 有待改善

環境係坐係幾舒服的 但有人手不足既問題
6天前 0 瀏覽
朋友介紹呢間韓式cafe (?)又係好彩有book位好多人呀!其實呢啲相已經沉到落底,本來想delete 㗎但係見到又想起唔開心事唔post唔得點解人哋d食評成日都讚我就⋯⋯就係呢碟炸雞換咗兩次都未熟透🥴本來想再叫人換但係朋友話呢度唔係食炸雞再換都未必炸得好所以我哋放棄咗d雞炸醬伴麵不過不失呢個炒飯係幾特色幾特別但係都幾失望泡菜煎餅正常嘅食物仲有呢個年糕,大家都爭住食,因為辣🌶Tiramisu 係咪太多米酒呢,好濕😶
朋友介紹呢間韓式cafe (?)
又係好彩有book位
好多人呀!

其實呢啲相已經沉到落底,本來想delete 㗎
但係見到又想起唔開心事

但係都幾失望
烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯

泡菜煎餅正常嘅食物
泡菜麵餅

仲有呢個年糕,大家都爭住食,因為辣🌶
甜辣將韓式魚蛋炒年糕

Tiramisu 係咪太多米酒呢,好濕😶
韓國米酒意式芝士蛋糕
泡菜麵餅
甜辣將韓式魚蛋炒年糕
2021-01-04 0 瀏覽
第一次來,見網上食評都吾錯,今次提早同男友慶祝生日,來試吓。我們叫了韓式炸雞🍗兩款味道(芝士口味同甜辣味道)再點一份男友愛的卡邦尼炒年糕、甜品有好多款暫停,好少選擇,勉強叫了Oreo年糕多士、飲品我叫了我自己愛的芒果芝士奶蓋同青梅薄荷梳打。第一份上枱的是卡邦尼炒年糕,份量偏少,味道一般、而炸雞就好正好好味呀,食吾停口,不過吾夠熱,偏凍了少少,而Oreo多士就硬咗D,麻麻地,不過兩杯飲品都好好飲。

2020-12-24 192 瀏覽
環境好又好味既cafe,烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯係最經典,賣相好,味道更好,好香好好味,下次食一定會再叫翻呢個,另外pizza都唔錯,不過有少少偏乾,下次都係叫翻飯或意粉,餐廳既環境氛圍亦唔錯。
2020-12-17 408 瀏覽
之前上網已經睇到有呢間野.. 所以特登走去試下.. 食物黎講未算太好食.. 不過都Ok la.. 打開個menu見到有座火山樣嘅鰻魚飯好得意.. 即叫.. 黎到個店員都好貼心咁同你講小心隻碟超級熱.. 但到最後我都係比佢熱到我兩次.. 講返味道先.... 不過不失普通嘅一個冇味鰻魚飯..而甜品就係 tiramisu嘅餅。本身鍾意甜品嘅我就當然覺得佢好食啦.. 如果屋企有小朋友都可以帶去佢地去試下個飯.. 幾得意.. 小朋友會鐘意
2020-12-08 437 瀏覽
由於疫情關係好耐冇得返家鄉---首爾係香港都要食下韓國野頂下癮先得2個女仔去食#1 炸雞雙拼(芝士+甜辣)啖啖肉,熱熱地,咬落去個皮脆卜卜肉都有味,不過吾夠juicy芝士真係好溜,又芝士粉又芝士醬佢既芝士係頗啖偏鹹甜辣就齋甜吾辣同埋個醬吾夠勻循吾係每一個位都要醬#2 卡邦尼粉年糕一上台見到佢隻生蛋黃已經好興奮撈埋一齊食可以中和到忌廉既溜同埋佢都幾多煙肉碎#3 Bailey朱古力Waffle個雪糕有D似意大利雪糕痴牙,不過可可味吾夠濃個waffle吾係格仔餅,有D似酥不過係好食既友人就覺得太甜,又繽紛樂又蜜糖又朱古力醬但由於我係「螞蟻」我就吾覺得太甜
由於疫情關係好耐冇得返家鄉---首爾
係香港都要食下韓國野頂下癮先得

2個女仔去食
#1 炸雞雙拼(芝士+甜辣)

啖啖肉,熱熱地,咬落去個皮脆卜卜

肉都有味,不過吾夠juicy
芝士真係好溜,又芝士粉又芝士醬
佢既芝士係頗啖偏鹹

撈埋一齊食可以中和到忌廉既溜
同埋佢都幾多煙肉碎
#3 Bailey朱古力Waffle

個雪糕有D似意大利雪糕
痴牙,不過可可味吾夠濃

個waffle吾係格仔餅,有D似酥
不過係好食既
友人就覺得太甜,又繽紛樂又蜜糖又朱古力醬
但由於我係「螞蟻」
我就吾覺得太甜
2020-11-29 429 瀏覽
Drinks and dessert were very good. Food was good too. Restaurant atmosphere was nice and service was good. Staff there were nice and courteous. Atmosphere is very good, they have a big outdoor space - there are nice wooden swings too (might be a nice choice if you're on a date!) They have small decoration to nice paintings here and there - I'd like to have a different seat next time to see more details. We had pork cutlet with egg, volcano rice, kimchi pancake, appetiser platter and some dessert. They were all good. Volcano was really cute and Melting Cheese Soufflé Pancake was very tasty (a must try!!)!
2020-11-27
  • 小食拼盤
  • 草莓芝士奶蓋
  • Melting Cheese Souffle Pancake
2020-11-25 328 瀏覽
突然好想食韓國野,上Openrice搵到呢間好啱打卡嘅Cafe,就即刻Book位。餐廳有得揀坐室外定室內,我地就揀左室內坐無咁熱,而且佢地嘅佈置都好得意☁️☁️見到個餐牌,好多野都想嗌黎試下所以都叫左幾多野食,分別有:1️⃣ 小食大拼盤叫呢個拼盤就可以咩都試啲啦😁入面有餃子,炸蝦球,炸雞,豬腩肉,炸甜薯條同埋沙律。炸雞個汁辣辣地,唔會炸得好乾,Juicy嘅甜薯條都幾多,香脆唔會好油但係個豬腩肉就麻麻啦,好淡無味嘅😶2️⃣泡菜蕃茄忌廉芝士烏冬配煎三文魚三文魚煎得好香,唔會好嚡,幾多泡菜,但係就唔係好食到番茄嘅味道3️⃣ 烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯呢個好可愛嘅火山飯....佢外面灰色嗰啲係蛋白嚟嘅, 上邊嘅熔岩就係蛋黃,入面就係主角鰻魚飯。 食落甜甜地,鰻魚都幾大粒都幾足料,而飯嘅口感有啲似糯米飯4️⃣ 熱朱古力奶烤自家制棉花糖棉花糖燒到好靚,高高嘅,甜甜地,夾埋朱古力奶,正呀5️⃣ Oreo 芝士奶蓋好濃嘅Oreo味,而且芝士奶蓋好厚好好味6️⃣ 韓國米酒意式芝士蛋糕呢個Tiramisu佢同平時嘅有啲唔同,佢用咗米酒,手指餅浸滿米酒,啲Cream幾滑唔會好甜,係幾好味嘅最後埋單每人$250,lunch黎講都幾貴,但係啱

見到個餐牌,好多野都想嗌黎試下
所以都叫左幾多野食,分別有:

1️⃣ 小食大拼盤

甜薯條都幾多,香脆唔會好油
但係個豬腩肉就麻麻啦,好淡無味嘅😶

2️⃣泡菜蕃茄忌廉芝士烏冬配煎三文魚

3️⃣ 烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯

4️⃣ 熱朱古力奶烤自家制棉花糖

棉花糖燒到好靚,高高嘅,甜甜地,夾埋朱古力奶,正呀

5️⃣ Oreo 芝士奶蓋

好濃嘅Oreo味,而且芝士奶蓋好厚好好味

6️⃣ 韓國米酒意式芝士蛋糕

最後埋單每人$250,lunch黎講都幾貴,但係啱晒啲人黎打卡
2020-11-21
  • 熱朱古力奶烤自家製棉花糖
2020-11-25 249 瀏覽
今次黎到銅鑼灣搵食😋呢間餐廳主打韓式fushion菜而且賣相精美可愛絕對係閨蜜情侶嚟嘅好地方☺️1️⃣烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯超可愛既火山飯😍外面係香甜既蛋白🌋入面有鮮甜嘅鰻魚同櫻花蝦🦐食落非常特別🥰而且味道好夾🤤2️⃣焗蕃茄泡菜芝士豆腐酸酸甜甜嘅蕃茄配上少少辣嘅泡菜非常醒胃😝而且豆腐非常之滑,入口即溶🤤必食推介👍🏻3️⃣泡菜煎餅每塊都煎到到好香好脆口😝入邊有好多韭菜絲同泡菜🤩非常滋味😋
今次黎到銅鑼灣搵食😋

而且味道好夾🤤
2️⃣焗蕃茄泡菜芝士豆腐
酸酸甜甜嘅蕃茄配上少少辣嘅泡菜
非常醒胃😝
而且豆腐非常之滑,入口即溶🤤
必食推介👍🏻
3️⃣泡菜煎餅
每塊都煎到到好香好脆口😝
入邊有好多韭菜絲同泡菜🤩
非常滋味😋
2020-11-21 247 瀏覽
訂了8:30pm, 去到是滿座, 坐outdoor, 叫了烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯, 造型好特別好得意呀🥰, 味道都不錯, 另外叫了香蕉pancake,都好好食。另外, 服務員態度都非常有禮貌,強烈推薦👍🏻👍🏻👍🏻
2020-11-20
2020-11-17 347 瀏覽
想食啲小食,所以黎到餐廳食個卡邦尼年糕,通常韓式年糕都配韓式辣醬,第一次食卡邦尼年糕,西式韓式混合版,試完之後個人都係鐘意配韓式辣醬既年糕多啲,卡邦尼同年糕唔多夾。飲左杯草莓芝士奶蓋,士多啤梨好香,奶蓋好飲好滑
2020-11-07 964 瀏覽
放假同朋友去CWB行完Donki,見到呢間Cafe新推出Menu,仲有我最愛嘅甜品Suoffle Pancake,梗係即刻拉埋朋友一齊試,分擔下罪惡感🤣點左個佢地招牌一嚿白雲飯好!打!意!😍😍😍雪白外層其實係蛋白入面係鰻魚炒飯鰻魚數量都多,唔錯唔錯仲叫左個好邪惡咸蛋炸雞😈金黃色外層充滿咸蛋香味食落脆卜卜夠Juicy,但實在太大份我地兩個女仔最終都食唔曬要打包😂最後當然唔小得重頭戲甜品🥞Pancake 一上檯真係好大份入面係芝心餡另外配上糖漿,焦糖脆脆 及 生果好滿足呀🤪飲品叫左杯Oreo芝士奶蓋Oreo味道夠濃奶蓋可以一啖一啖咁用羹食太邪惡啦😱食完呢餐又要忍口不停做運動啦

放假同朋友去CWB行完Donki,
見到呢間Cafe新推出Menu,
仲有我最愛嘅甜品Suoffle Pancake,
梗係即刻拉埋朋友一齊試,
分擔下罪惡感🤣

點左個佢地招牌一嚿白雲飯
好!打!意!😍😍😍
雪白外層其實係蛋白
入面係鰻魚炒飯
鰻魚數量都多,唔錯唔錯

仲叫左個好邪惡咸蛋炸雞😈
金黃色外層充滿咸蛋香味
食落脆卜卜夠Juicy,
但實在太大份
我地兩個女仔最終都食唔曬要打包😂

最後當然唔小得重頭戲甜品🥞
Pancake 一上檯真係好大份
入面係芝心餡
另外配上糖漿,焦糖脆脆 及 生果
好滿足呀🤪

飲品叫左杯Oreo芝士奶蓋
Oreo味道夠濃
奶蓋可以一啖一啖咁用羹食
太邪惡啦😱

食完呢餐又要忍口不停做運動啦
2020-11-04
2020-11-04 821 瀏覽
兩個女仔去, 所以唔叫得多野食, 主要就叫左以下。自家製棉花糖綠茶烤拿鐵: 綠茶烤拿鐵本身已經甜, 加埋佢頂頭上既棉花糖就一定飲前之攪勻先好飲~不過都係第一次有飲品會配棉花糖, 幾特別的。烏卒卒火山鰻魚飯: 係幾可愛既一個火山~ 一黎見到佢既粗眉嬲嬲樣真係唔捨得切爛佢。佢既烏卒卒外型其實係蛋白黎既, 食個陣要連頭頂既蛋撈勻佢。而鰻魚係梅花間竹分層夾係飯入面, 接近10塊左右, 都算足料既。韓國班戟:班戟呢.. 佢上菜時連埋個煎PAN 上保住個熱度, 令到個雪糕可以慢慢溶化, 配埋咸蛋黃個配料揸勻, 其實成個班戟 都唔會好甜, 又有陣蛋黃香味。
兩個女仔去, 所以唔叫得多野食, 主要就叫左以下。
2020-11-03 670 瀏覽
Seoulmate cafe @ causeway bay - adorable baby volcano💛👧🏻 ate...🌋 meringue eel & butggot (Sakura) shrimp rice Bulgogi beef stir-fly with glass noodle 👧🏻 wants to say...首先想讚下佢個火山飯真係好出色😻個火山頂有個半熟蛋黃 一吉穿佢就可以扮熔岩漿流落黎 好可愛🥰 上網睇返先知原來係要趁熱吉村先可以有火山爆發嘅感覺🙌🏻 建議員工可以善意提醒一下😹起初以為佢都係得個樣 點知食落去入面個鰻魚飯又幾好食喎衰鬼 鰻魚芝士櫻花蝦同理蛋白造嘅火山 幾樣嘢加埋個口味好特別同好濃味 但上網睇個火山造型都幾參次 有啲都整得幾崩壞 個人認為我嗰日食嗰個算幾可愛😹至於個炒粉絲就好一般喇 唔係好夠熱同可以落多啲調味 哩個就唔係好建議試🙌🏻下次黎會想試下佢嚿白雲💛

👧🏻 ate...

👧🏻 wants to say...

下次黎會想試下佢嚿白雲💛