2019-07-12 80 瀏覽
黎銅鑼灣上堂,係附近食個quick lunch Seoulmate Cafe 環境幾舒服牆壁充滿文藝風,望住呢壁畫食野又幾好feel bor牆角小擺設感覺好warm, 好有家既感覺睇下menu先~ 本身好想試烏卒卒火山飯,勁cute不過Quick lunch 就唔食d太複雜既野住啦直接點炸軟殻蟹海鮮意大利粉吧未夠晏晝一點,餐廳唔算太多人,意大利粉好快到,意粉賣相幾靚上面有一大舊炸軟殼蟹,食落幾香脆其他海鮮主要有大蝦同魷魚,意粉mix咗白汁,份量足夠,夠飽肚
黎銅鑼灣上堂,係附近食個quick lunch

Seoulmate Cafe 環境幾舒服

牆壁充滿文藝風,望住呢壁畫食野又幾好feel bor

牆角小擺設感覺好warm, 好有家既感覺

睇下menu先~

本身好想試烏卒卒火山飯,勁cute

不過Quick lunch 就唔食d太複雜既野住啦

直接點炸軟殻蟹海鮮意大利粉吧

未夠晏晝一點,餐廳唔算太多人,意大利粉好快到,意粉賣相幾靚
上面有一大舊炸軟殼蟹,食落幾香脆

2019-07-07
2019-07-11 88 瀏覽
之前喺IG度見到朋友影咗一個飯 個樣勁得意 於是今日咁啱約咗朋友喺銅鑼灣食飯 見近近就一於去試吓🙈餐廳喺京都廣場樓上 都幾易搵👍🏻一上到去就見到好多唔同嘅小擺設 啲公仔同擺設幾得意入到去見到餐廳都幾闊落 之後我哋一坐低就當然睇下有冇個個火山飯啦!而當然 我地一搵到就即刻叫嚟試下😂個飯拎出嚟新鮮滾熱辣!餐廳好有心機咁幫個飯返整咗個樣 勁搞笑😂原來面頭灰色嘅係蛋白嚟 🙈之後個飯嘅頭上邊仲有個蛋黃 我哋一督穿佢就流曬啲蛋黃 好似流汗咁😂😂欣賞完一輪我哋終於開餐啦!原來入邊係滿滿嘅鰻魚飯!另外灰白色嘅蛋白令到個飯好creamy👍🏻👍🏻而且個醬汁調配得啱啱好!之後食韓國菜又點少得泡菜煎餅!個泡菜煎餅表面煎得好脆 雖然有少少焦 但口感唔錯👍🏻👍🏻而且入邊都有唔少泡菜 冇偷工減料🙈之後食完正餐又點少得甜品阿!🤤我哋就叫左呢個焦糖朱古力醬窩夫share一齊食個香蕉面頭沾滿左焦糖 咬落去面頭係好脆 口感唔錯👍🏻另外個窩夫同埋朱古力醬都幾出色 窩夫唔會太甜同埋太多粉 份量啱啱好 配埋個朱古力醬一齊食好match🙈最後整體來講餐廳食物質素同賣相都唔錯 而且位置闊落幾適合朋友喺度傾計食嘢👍🏻
餐廳喺京都廣場樓上 都幾易搵👍🏻
一上到去就見到好多唔同嘅小擺設

啲公仔同擺設幾得意

入到去見到餐廳都幾闊落

個飯拎出嚟新鮮滾熱辣!
餐廳好有心機咁幫個飯返整咗個樣 勁搞笑😂
原來面頭灰色嘅係蛋白嚟 🙈

欣賞完一輪我哋終於開餐啦!

原來入邊係滿滿嘅鰻魚飯!
另外灰白色嘅蛋白令到個飯好creamy👍🏻👍🏻
而且個醬汁調配得啱啱好!

之後食韓國菜又點少得泡菜煎餅!

個泡菜煎餅表面煎得好脆 雖然有少少焦 但口感唔錯👍🏻👍🏻
而且入邊都有唔少泡菜 冇偷工減料🙈

之後食完正餐又點少得甜品阿!🤤

我哋就叫左呢個焦糖朱古力醬窩夫share一齊食

個香蕉面頭沾滿左焦糖 咬落去面頭係好脆 口感唔錯👍🏻
2019-07-09 94 瀏覽
Openrice上搜尋到這間韓式餐廳,被佢一白一灰的雲所吸引。所謂的雲其實係被用蛋白所造成的雲所包圍著的鰻魚炒飯,白色的叫"一舊Seoulmate雲下的鰻魚飯",灰色的叫"烏卒卒火山鰻魚樱花蝦飯",名字又長但頗特別,外型更是非常討好。而我今次點了的正是烏卒卒的雲,火山頭頂上有著像正在火山爆發的蛋黃,當切開火山時,橙黃色蛋汁流下的感覺正正就像熔岩在向下滾,非常有趣,而且鰻魚炒飯的味道也不錯,賣相與味道俱全。另外我亦點了一份卡邦尼炒韓式年糕,碟上的份量好像好小,但食下才發現非常有份量,卡邦尼的味道還與年糕很配合,味道好好。最後我還點了一杯柚子椰沫飄雪,底下的柚子汁味道極清新,而上層的椰香味極重,兩者配合起來不但沒有衝突,而且感覺還很新鮮,這杯飲品真的好棒! 這樣三樣東西加起來都只是$300左右,價錢很合理,值得再去番尋味。
  • 烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯
  • 卡邦尼炒韓式年糕
  • 柚子椰沫飄雪
2019-07-08 84 瀏覽
好多人介紹seoulmate, 所以一於去試一試!上到去,好多人!我同朋友叫了一个双拼炸物,蝦餅及泡菜炸物;一個pizza, 一個甜品!Wah,無得弹,蝦餅香甜可口,pizza , 好 好有料完全冇hea做 皮薄餡靚嚿芝士 至於甜品朋友讚到不得了 , 唔會太甜 , 生果很新鮮 , 窩夫新鮮,真的過咗一個很開心的晚膳!
2019-07-08 76 瀏覽
想在銅鑼灣鬧市搵到寧情的室外空間係咪無可能?原本我都以為係,但去完seoulmate cafe就知原來真係有啦!呢間cafe係樓上舖,主韓式和cutie食品,啱晒一班閨蜜黎影相打卡。最正係,食物除左睇得,味道仲好好!我最鐘意佢個一舊雲泡菜炒飯,個賣相真係100分,勁kawaii, 可愛到食緊都有一絲絲罪惡感,哈哈!舊雲係用旦白打泡整,軟綿綿,真係一舊雲咁,裡面泡菜炒飯,唔太辣,好香泡菜味,仲有流心旦添!韓國炸雞有甜醬油同芝士味,一咸一甜,好特別,而且炸雞啖啖肉,又炸得脆,好正!柚子橄欖海鮮沙律有海蝦、魷魚等海鮮,大大碟,性價比高,值得一試。

2019-07-07 105 瀏覽
朋友生日,搵左呢間韓國餐廳,裝修幾別緻,但環境比較擠迫,仲比較嘈吵,如果要傾下計就要大聲d先聽得清楚。1)煙三文魚沙律-蔬菜新鮮,好多芝士粉在蔬菜面,好好味!2)韓式炸雞(芝士同柚子味)-柚子酸酸甜甜雞又炸到脆卜卜,好好味,芝士好香濃。3)卡邦尼年糕-年糕炒得剛剛好,夠彈牙4)烏卒卒火山飯-呢個一定要叫,做型好得意,灰色做型是蛋白做的,頂有一個蛋黃,內裡是鰻魚粒櫻花蝦炒飯,炒飯炒得香濃惹味。5)榛子忌廉窩夫-因爲切蛋糕要比$100切餅費,所以就唔買蛋糕上來,就叫個甜唔當蛋糕,窩夫一般,比較乾硬,但個榛子醬就好好味,提一提大家如要寫生日快樂字在甜品上是要加$10的。這間餐廳食物都不錯,但服務只是一般。

1)煙三文魚沙律-蔬菜新鮮,好多芝士粉在蔬菜面,好好味!

3)卡邦尼年糕-年糕炒得剛剛好,夠彈牙

這間餐廳食物都不錯,但服務只是一般。

2019-07-06 133 瀏覽
話說我成日都見到呢舊雲係網上瘋傳,一直都想去試,但未有機會。今次係銅鑼灣做完Treatment,就同閨蜜去食呢間人氣餐廳。餐廳唔算好大,坐落有少少迫。呢到最人氣的料理一定係「白雲飯」及「火山飯」。兩個都係$148,兩個都係鰻魚飯,只係火山個個多左蝦花蝦。由於兩個都好相似,所以我們只係叫左一份雲下的鰻魚飯。野食好快就到,本身以為個飯要等20分鐘,會最後先到,點知最快上的就係一舊Seoulmate雲(雲下的鰻魚飯)。佢真係太可愛了,真係好唔舍得食(笑)⋯ 呢朵白雲原來係用蛋白打至充滿空氣感,再拎去焗爐焗。蛋白同平時食的甜品唔同,佢係無甜味的,入口只係「一陣風的感覺」。飯內的鰻魚唔算多,不過每粒都幾厚身,唔係「片裝」的鰻魚。個炒飯加上芝士及蛋黃,口感濕濕地。韓國野一般黎講味道較重,但呢個飯的味扁向淡,就算加埋蛋黃都唔可以令佢做到好惹味的效果。我們另外叫左一客海鮮煎餅,佢一客都算幾大份。本身諗緊揀要海鮮定泡菜煎餅,見佢價錢同價,所以就叫左海鮮個款(好似抵食D)。海鮮煎餅的外圍都幾脆口,唯獨佢中間煎得唔夠金黃,而且有少少痴痴的感覺。樓上Cafe一向飲品選擇多,所以我一般要正價計,我都會照叫杯飲品

海鮮煎餅

海鮮煎餅

樓上Cafe一向飲品選擇多,所以我一般要正價計,我都會照叫杯飲品試。係芸芸咁多的飲品中,我就揀左熱朱古力奶烤自家製線花糖。

如果我話綿花糖唔甜都係呃你架啦~ 綿花糖唔只係凸起個位,其實入面都有架。朱古力的味唔算好Rich,不過個朱古力味都香的,有興趣的可以一試。
熱朱古力奶烤自家製線花糖

餐廳整體都有少少貴,加上食物的水準唔係特別出眾,適合想打卡的少女們。不過如果你追求較高質的韓國野,呢幢大廈的其他店會更好食。

鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續吃掉世界,甚至吃掉整個宇宙!(哈哈)
熱朱古力奶烤自家製線花糖
2019-07-05 299 瀏覽
是日銅鑼彎返工,網上見到呢間韓式CAFE感覺唔錯,一於黎試吓。跟一般Cafe相若,有輕食,pizza,漢堡,意粉等。難得韓式CAFE就揀D韓風食物泡菜忌廉豬肉意粉,呢個希望店鋪會加返小小提示。就係原來係好辣嫁!!!!一般的泡菜我都完全接受到,不過呢個意粉完全超呼我想像。有一種五香肉丁的辛辣感覺 亦可能是我問題,友人完全接受到。韓式紫菜卷熱哄哄咁上碟,再加埋芝士拉絲的效果。好邪惡!!第一次食韓卷物會配上一個好似湯咁ge醬汁,甜甜地有點像洋蔥汁。加埋紫菜卷一齊食異常出色!!最後就係甜品,韓式醬缸中的紫薯焦糖燉蛋在Menu內的照片不是太吸引,相信較小客人會order。但我就係比食物內容吸引。 紫薯!焦糖! 雪糕!燉蛋以上配搭有咩可能會令人失望!睇真D,布丁真係紫色嫁!!!好香紫薯味,布丁上有一層薄脆焦糖。上面加上豆腐雪糕同Mochi!!好幸福啊同埋韓式醬缸其實內裡唔細,我同友人都食得好滿足!!小店亦附有室外位置,如果秋天黎呢度high tea應該幾有韓國feel。
跟一般Cafe相若,有輕食,pizza,漢堡,意粉等。

難得韓式CAFE就揀D韓風食物

泡菜忌廉豬肉意粉
泡菜忌廉豬肉意粉,呢個希望店鋪會加返小小提示。
就係原來係好辣嫁!!!!

一般的泡菜我都完全接受到,不過呢個意粉完全超呼我想像。
有一種五香肉丁的辛辣感覺
 亦可能是我問題,友人完全接受到。
韓式紫菜卷

熱哄哄咁上碟,再加埋芝士拉絲的效果。好邪惡!!
加埋紫菜卷一齊食異常出色!!

紫薯焦糖燉蛋
最後就係甜品,韓式醬缸中的紫薯焦糖燉蛋
在Menu內的照片不是太吸引,相信較小客人會order。
但我就係比食物內容吸引。 紫薯!焦糖! 雪糕!燉蛋

以上配搭有咩可能會令人失望!
韓式醬缸中的紫薯焦糖燉蛋
睇真D,布丁真係紫色嫁!!!

同埋韓式醬缸其實內裡唔細,我同友人都食得好滿足!!

2019-07-03
泡菜忌廉豬肉意粉
紫薯焦糖燉蛋
韓式醬缸中的紫薯焦糖燉蛋
2019-07-05 94 瀏覽
銅鑼灣區簡直係遊客必到購物地區,多個大小商場食店又多,所以每處都是人山人海,車水馬龍,行一整天都行不完,遇着朋友是韓劇迷,說要上網找找附近有否韓食,終找到一間韓式cafe樓上舖,剛剛午市至2點半,我倆各人叫了一客卡邦尼意粉及一客香煎肉眼扒配薯菜套餐,配合有蛤蜊豆腐湯,非常有驚喜是配菜原來是炸番薯條,香脆可口👍,串串燒腩肉三大大串,還有沙律菜做伴碟,可清清舌喉,來個韓山什莓窩芙,味道、賣相非常吸引,下次再來一定要Encore。
2019-07-03 91 瀏覽
位於銅鑼灣呢一間Cafe Sogo後面, 地理位置十分方便。 cafe休閒舒適主打文青路線。入到去揀咗一個角落坐低,睇一睇個menu,因為已經食咗午餐,其實主要係想同朋友聚一聚,所以食個high tea,主打就係輕食。餐牌種類繁多好難抉擇最後我同朋友揀咗一個鹹點同一個甜點, 鹹點係蛋黃他他多士, 而甜點就揀咗什莓窩夫。多士烤得好脆再配埋鹹鹹嘅蛋黃同他他醬簡直係一流嘅配搭。至於雜莓窩夫, 我不得不讚賞佢嘅窩夫做得好好食,外脆內軟,咬落去煙煙靭靭, 而且配埋士多啤梨同cream, 令到呢個甜品層次好出。至於人品方面朋友叫做 棉花糖 mocha, 而我就叫咗 baileys特濃朱古力芝士奶蓋, 其實朱古力飲品下面加酒個人覺得係幾特別, 不過可能我飲唔太慣,感覺怪怪地。 棉花糖mocha就好特別, 好好飲。

多士烤得好脆再配埋鹹鹹嘅蛋黃同他他醬簡直係一流嘅配搭。

2019-07-03 67 瀏覽
今日咁岩係銅鑼灣開完會決定去附近既呢間Seoulmate Cafe食下新派韓國菜🤤韓式泡菜豬肉拌飯 ($52) 加 甜辣韓式一口炸雞($24)Lunch set 有韓式泡菜豬肉拌飯 加$8就有得轉雜莓梳打😝而且每order一個lunch set就可以用優惠價叫一個小食, 我地就決定再追加一個甜辣韓式一口炸雞($24)😋 拌飯入面嘅豬肉煮到好冧好入味, 我特別鍾意個飯入面又好多波菜, 泡菜同醃蘿蔔, 加埋啲辣醬非常開胃呢😋😋 炸雞既調味啱啱好, 外皮又夠脆, 而且份量好大, 似一個額外點既菜式多過似一個lunch set外加既小食😳

‪其實銅鑼灣真係好多餐廳選擇,而我同同事都希望一星期都試到2-3間未食過既餐廳! 誓要食哂成個銅鑼灣呀! 今日就試下韓式餐廳啦!‬‪ ‬‪牛肉炒粉絲‪韓國既粉絲較粗身,口感彈牙。而粉絲同菇都吸左醬汁既香濃,牛肉份量亦都足夠,調味岩岩好,非常惹味! 粉絲炒得乾身真係好重要,我好怕食到明明係炒但入口好似湯煮既菜式,呢個完全係滿分呀!‬‪ ‬‪卡邦尼意粉‪估唔到韓國餐廳有卡邦尼食! 多個選擇比客人真係好重要!‬‪入口香濃又重忌廉味,温泉蛋熟成度啱啱好,但廚師應該太忙,一時忘記左落鹽,後來店員亦貼心為我地準備返。‬‪ ‬‪青梅腩肉串‪燒得非常香呀!我地嗅到都流哂口水呀! 青梅提升左腩肉既香口,肉質爽嫩之餘帶點酸甜,簡單又好味!推推推!‬‪ ‬‪黃金炸雞‪去韓國餐廳食炸雞曷必須的。鹹蛋分佈平均,入口濃郁鹹蛋黃香,外皮炸得好脆卜卜,雞肉亦唔會乾身,保持嫩滑! 呢款炸雞果然不付所望!‬‪ ‬‪藍莓芝士奶蓋‪最上層的奶蓋鹹鹹甜甜,飲落去甜度又岩岩好,再加上好浪漫既薰衣草紫色,望落清新賞目既感覺。‬‪ ‬‪綠茶拿鐵烤自家製棉花糖‪好邪惡呀! 天呀! 上層厚厚經烤過既棉花糖,烤出點點焦黃。‬‪然後將半溶既

‪牛肉炒粉絲

‪卡邦尼意粉
‪估唔到韓國餐廳有卡邦尼食! 多個選擇比客人真係好重要!‬

‪青梅腩肉串

‪黃金炸雞

‪藍莓芝士奶蓋

‪綠茶拿鐵烤自家製棉花糖
‪然後將半溶既棉花糖加落熱綠茶拿鐵一齊飲,濃郁香甜,係幸福既感覺呀!‬
‪平均每人$110,可以食到咁多野! 真心推薦!‬
‪ ‬
🔹烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯 $148呢個烏卒卒火山造型好可愛!真係突登為佢而嚟♥️ 外表係蛋白表面,一挖開就製造咗「火山爆發」嘅情景出嚟,所謂嘅「火山」其實係蛋黃汁,撈飯一流。鰻魚切粒上,每粒都算厚肉,飯即叫即製,熱辣辣,不錯。🔹甜薯條 $52甜薯條其實係甜蕃薯條,好香蕃薯甜味,而且小食嚟講份量算多,有千島醬同茄汁比你選擇,個人覺得千島醬適合啲。🔹韓山什莓窩夫 $68見到每張枱除咗叫烏卒卒火山飯外,都會叫甜品。眼見餐牌上甜品款都多,今次揀咗窩夫食。窩夫好結實,內裏好軟綿綿,配埋果醬加雪糕,好正!📍Seoulmate Cafe 銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場4樓..環境分數:7.8/10食物分數:8/10

🔹烏卒卒火山鰻魚櫻花蝦飯 $148

🔹甜薯條 $52

🔹韓山什莓窩夫 $68

窩夫好結實,內裏好軟綿綿,配埋果醬加雪糕,好正!

📍Seoulmate Cafe
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場4樓

環境分數:7.8/10
食物分數:8/10

2019-06-28 70 瀏覽
用某個booking app book枱有8折,見佢都幾得意又價錢ok就去試試。當日兩個人叫左唔係好多野牛肉炒粉絲($68)呢個係好味既,牛肉同菇等等既配料都炒得好香口,個汁係重點,唔會太重口味,而粉絲都唔會斷開,又唔會太un,推薦!叫左一杯荔枝柚子梳打($48)有少少甜,中規中矩,都解渴既。對佢好有期望既櫻花蝦饅魚炒飯($148)好失望,飯都係濕濕地既,饅魚份量唔多,而佢既外皮係蛋白,都唔知撈唔撈落d飯好,撈左又好似多左d空氣食落肚咁,成個飯得個樣..

當日兩個人叫左唔係好多野

牛肉炒粉絲

柚子荔枝梳打

櫻花蝦饅魚炒飯

牛肉炒粉絲
2019-06-26 74 瀏覽
呢間Cafe嘅食物造型非常可愛,溶化我的心❤️1️⃣一嚿Seoulmate雲下的饅魚飯☁️ $148呢嚿雲☁️一啲都唔係發緊夢的雲😮佢仲係嚿飯添👻裡面係芝士饅魚飯撈埋d流心蛋,真係好治癒🤤嚿雲好sofuuuu,係由蛋白製成,梳乎厘咁!甜甜地,又唔會好似完全食緊空氣咁。飯就略為有d濕身。整體就幾好嘅。🙆🏻‍♀️美味指數:6.82/10💡整體來講,真係好唔捨得食咗嚿咁可愛的雲☁️性價比不錯,好適合朋友聊天聚會。
呢間Cafe嘅食物造型非常可愛,溶化我的心❤️
1️⃣一嚿Seoulmate雲下的饅魚飯☁️ $148
🙆🏻‍♀️美味指數:6.82/10