🍴Dining City Dinner SetHK$788 p.pMATSUBA CRABtomato. yuzu dressing蕃茄包住咗蟹肉,但係酸酸甜甜蟹肉係好新鮮有蟹味仲有啲清湯啫喱同埋黎麥SCALLOP "En Papillote" mushroom. truffle sauce帶子係都幾鮮甜大隻嘅,煎到半生熟係唔錯嘅,但個黑松露味唔出,個菇正常,仲有啲西芹添!LOBSTERdaikon. grape龍蝦有驚喜,鮮甜爽彈,牛油汁好香,個大根係好甜,浸咗酒嘅提子係好香!LOBSTER CAPPUCCINOmelon. preserved lemon個龍蝦湯超級香濃,非常重鹹鮮味,香濃蝦膏又有少少爽龍蝦肉同埋哈密瓜粒粒,帶左口感同一絲甜味!SPANISH RED PRAWN PASTAlobster sauce紅蝦意粉係招牌菜,佢煎到半生熟,個肉好嫩滑鮮甜,個蝦膏好香,個意粉係吸晒蝦嘅味道同埋高,超級香幾好食!M8 WAGYU BEEF SIRLOINbordelaise sauce or牛煎得剛好,有少少煙熏味,脂肪分佈平均唔會太油膩,都有啲肉香!OOLONG TEA ICE

MATSUBA CRAB

SPANISH RED PRAWN PASTA
lobster sauce

M8 WAGYU BEEF SIRLOIN
bordelaise sauce or

OOLONG TEA ICE-CREAM salty caramel, sesame . hazelnut
烏龍茶味好濃郁,個口感有少少自然雪花應該似係自家製焦糖cream,都幾鹹香唔會好啲

推薦指數: 8/10
真心好食,每一道菜都精緻用心,服務都好好👍🏻略厭係貴左少少,試返普通500個套餐會抵食啲,但慶祝冇咩所謂啦!
💸 震驚價: 「基本Dinner Set $580+10%=$638 在中環竟然食到咁高質,真係跌破眼鏡!」 (試過$1500+餐廳都無咁好味👅) ✨ 點解咁抵食? ✔️ 前五星酒店主廚坐鎮 ✔️ 每月更新menu保持新鮮 ✔️ 28個座位私密感爆棚 ———【5月限定菜單全公開】——— 🍤 頭盤四選一: 1️⃣ 和牛韃靼+鵪鶉蛋(配脆薯片超邪惡) 2️⃣ 北海道帶子(煎到金黃超香口) 3️⃣ 輕煎吞拿魚(配墨西哥辣椒醬) 4️⃣ +$60升級香煎法國鴨肝(抵到笑!) 🦞 招牌湯品: ▪️ 龍蝦卡布奇諾(蜜瓜粒中和膩感) ▪️ 龍蝦蘿蔔葡(白酒汁蘸麵包絕配) 🥩 主菜六選一: 1️⃣ +$180 澳洲M8和牛(紅酒杯煙燻超有戲) 2️⃣ 西班牙紅蝦意粉(蝦膏多到漏) 3️⃣ 澳洲羊架(橄欖汁超搭) 4️⃣ 伊比利豬鞍(煙燻香氣超正) 5️⃣ 本地三黃雞腿(配松露汁) 6️⃣ 紐西蘭安康魚(松露醬點睛) 🍨 甜品二選一: ▪️ 提拉米蘇+咖啡雪糕(+$20超值) ▪️ 伯爵茶奶凍(爆漿藍莓醬) 💡 溫馨提示: ▪️ 建議提前3日預約(週末特別full) ▪️ 每月Menu都會更新,記得試晒
💸 震驚價:
「基本Dinner Set $580+10%=$638
在中環竟然食到咁高質,真係跌破眼鏡!」
(試過$1500+餐廳都無咁好味👅)

✨ 點解咁抵食?
✔️ 前五星酒店主廚坐鎮
✔️ 每月更新menu保持新鮮
✔️ 28個座位私密感爆棚

———【5月限定菜單全公開】———

🍤 頭盤四選一:
1️⃣ 和牛韃靼+鵪鶉蛋(配脆薯片超邪惡)
2️⃣ 北海道帶子(煎到金黃超香口)
3️⃣ 輕煎吞拿魚(配墨西哥辣椒醬)
4️⃣ +$60升級香煎法國鴨肝(抵到笑!)

🦞 招牌湯品:
▪️ 龍蝦卡布奇諾(蜜瓜粒中和膩感)
▪️ 龍蝦蘿蔔葡(白酒汁蘸麵包絕配)

🥩 主菜六選一:

1️⃣ +$180 澳洲M8和牛(紅酒杯煙燻超有戲)

2️⃣ 西班牙紅蝦意粉(蝦膏多到漏)
3️⃣ 澳洲羊架(橄欖汁超搭)
4️⃣ 伊比利豬鞍(煙燻香氣超正)

5️⃣ 本地三黃雞腿(配松露汁)
6️⃣ 紐西蘭安康魚(松露醬點睛)

🍨 甜品二選一:

▪️ 提拉米蘇+咖啡雪糕(+$20超值)
▪️ 伯爵茶奶凍(爆漿藍莓醬)

💡 溫馨提示:
▪️ 建議提前3日預約(週末特別full)
▪️ 每月Menu都會更新,記得試晒

👇 食評:
「$600幾在中環食到米芝蓮級水準,
仲要每道菜都咁有heart,真心推介!」
2025-05-15
─ ⊹ ⊱ starters ⊰ ⊹ ─ᡣ𐭩 SENTI crab cake - 4 / 5香煎蟹餅真材實料 每一啖都係蟹肉!!!配上清新嘅芒果粒 口感清新可解膩ᡣ𐭩 lobster cappuccino - 4 / 5雖然份量比較少 foam較多但一飲落去就飲得出係用好足料嘅龍蝦頭熬製 唔會有味精龍蝦味味道未去到好濃郁 但絕對好夠鮮味─ ⊹ ⊱ mains ⊰ ⊹ ─ᡣ𐭩 Spanish red prawn pasta - 4.5 / 5喺呢度最出名嘅西班牙紅蝦意粉 喜出望外地濃郁!!!!將蝦膏擠埋出黎撈個意粉 好濃蝦油蝦膏味大大隻紅蝦非常鮮 煮到啱啱好雖然唔係手工意粉但係煮到al denteᡣ𐭩 red wine braised wagyu beef cheek - 4 / 5相比之下 冇紅蝦意粉咁出色牛面頰肉軟嫩 松露薯蓉滑身creamy─ ⊹ ⊱ dolci ⊰ ⊹ ─ᡣ𐭩 SENTI Tiramisu - 4 / 5與其話tiramisu 更加似咖啡味雪糕+mascarpone 未食過咁濃咖啡味嘅雪糕 出色ᡣ𐭩 panna cotta - 4.5 / 5奶凍採用新鮮嘅雲呢

─ ⊹ ⊱ starters ⊰ ⊹ ─

ᡣ𐭩 SENTI crab cake - 4 / 5
香煎蟹餅真材實料 每一啖都係蟹肉!!!
配上清新嘅芒果粒 口感清新可解膩

ᡣ𐭩 lobster cappuccino - 4 / 5
雖然份量比較少 foam較多
但一飲落去就飲得出係用好足料嘅龍蝦頭熬製 唔會有味精龍蝦味
味道未去到好濃郁 但絕對好夠鮮味

─ ⊹ ⊱ mains ⊰ ⊹ ─
喺呢度最出名嘅西班牙紅蝦意粉
喜出望外地濃郁!!!!
將蝦膏擠埋出黎撈個意粉 好濃蝦油蝦膏味
大大隻紅蝦非常鮮 煮到啱啱好
雖然唔係手工意粉但係煮到al dente

相比之下 冇紅蝦意粉咁出色
牛面頰肉軟嫩 松露薯蓉滑身creamy

─ ⊹ ⊱ dolci ⊰ ⊹ ─

ᡣ𐭩 SENTI Tiramisu - 4 / 5

ᡣ𐭩 panna cotta - 4.5 / 5
奶凍採用新鮮嘅雲呢拿籽 第一啖已經好香雲呢拿味 唔會死甜 而且好軟滑🤍🤍

─ ⊹ ⊱ tldr ⊰ ⊹ ─
每一道菜都有花心思 一定要加錢食佢哋嘅紅蝦意粉!!! 真係數一數二嘅濃郁🧡

味道: 4.5 / 5
價錢: $ 400-500 pp
服務: 4 / 5
環境: 4 / 5
cp value: 4 / 5
re-visit: yess
Restaurant Week Spring試左11間餐廳 心目中既no.1 一定係Senti!!🥰今次朋友生日 又咁岩有Winners' Edition 毫不猶豫就揀左係到慶祝🥳Dinner Menu $498/pp (餐廳本身做緊$980/pp)𝗪𝗔𝗚𝗬𝗨 𝗕𝗘𝗘𝗙 𝗧𝗔𝗥𝗧𝗘🥩我覺得第一次好食啲 佢既自製炸薯片配埋一齊食好正😆𝗦𝗘𝗔𝗥𝗘𝗗 𝗙𝗢𝗜𝗘 𝗚𝗥𝗔𝗦🦆 (+$𝟲𝟬)大推!! 入口即溶 texture超滑 外脆內軟🥹🤍𝗚𝗥𝗜𝗟𝗟𝗘𝗗 𝗢𝗖𝗧𝗢𝗣𝗨𝗦🐙上次食完推薦左朋友去食 佢話覺得八爪魚好好食 所以今次額外加左錢(+$100)試埋😆好香炭燒味 亦都煮到岩岩好 唔會太韌~𝗟𝗢𝗕𝗦𝗧𝗘𝗥🦞平時唔係龍蝦控既我 都必須要大讚呢個dish🥹煎到岩岩好 非常彈牙 而且佢個汁真係好加分 凸顯左龍蝦既鮮甜味🥰食完仲會有個包比你點埋剩低既汁 (個碟比我點到一乾二淨🤣)𝗟𝗢𝗕𝗦𝗧𝗘𝗥 𝗖𝗔𝗣𝗣𝗜𝗖𝗖𝗜𝗡𝗢🦞☕️用龍蝦頭煮既湯 好濃滑!好中意佢上面既foam真係好似cappuccino咁厚咁滑✨𝗦𝗣𝗔𝗡𝗜𝗦𝗛 𝗥𝗘𝗗 𝗣𝗥𝗔𝗪𝗡 𝗣𝗔𝗦𝗧𝗔🦐 (+$𝟭𝟴𝟬)成餐飯我最愛🥳一定要食既紅蝦意粉❣️將蝦頭

𝗪𝗔𝗚𝗬𝗨 𝗕𝗘𝗘𝗙 𝗧𝗔𝗥𝗧𝗘🥩
我覺得第一次好食啲 佢既自製炸薯片配埋一齊食好正😆

𝗦𝗘𝗔𝗥𝗘𝗗 𝗙𝗢𝗜𝗘 𝗚𝗥𝗔𝗦🦆 (+$𝟲𝟬)
大推!! 入口即溶 texture超滑 外脆內軟🥹🤍

𝗚𝗥𝗜𝗟𝗟𝗘𝗗 𝗢𝗖𝗧𝗢𝗣𝗨𝗦🐙
好香炭燒味 亦都煮到岩岩好 唔會太韌~

𝗟𝗢𝗕𝗦𝗧𝗘𝗥🦞
平時唔係龍蝦控既我 都必須要大讚呢個dish🥹
食完仲會有個包比你點埋剩低既汁 (個碟比我點到一乾二淨🤣)

𝗟𝗢𝗕𝗦𝗧𝗘𝗥 𝗖𝗔𝗣𝗣𝗜𝗖𝗖𝗜𝗡𝗢🦞☕️

成餐飯我最愛🥳一定要食既紅蝦意粉❣️
將蝦頭既蝦膏擠埋出黎撈個意粉一齊食~
隻紅蝦非常鮮甜仲要好大隻 意粉同蝦都係煮到岩岩好🥹🥹🤍

𝗟𝗢𝗖𝗔𝗟 𝗬𝗘𝗟𝗟𝗢𝗪 𝗖𝗛𝗜𝗖𝗞𝗘𝗡🐓
黃油雞非常滑 配埋個汁都好正!
(上次我係食黑毛豬鞍 如果雞同豬要二選一 我會推薦豬 好香炭燒味!)

𝗢𝗢𝗟𝗢𝗡𝗚 𝗧𝗘𝗔 𝗜𝗖𝗘-𝗖𝗥𝗘𝗔𝗠🍨 (+$𝟮𝟬)
𝗩𝗔𝗡𝗜𝗟𝗟𝗔 𝗣𝗔𝗡𝗡𝗔 𝗖𝗢𝗧𝗧𝗔🍮
甜品係成餐飯最普通的🫣

另外如果有朋友生日 book台既時候可以講定 會可以幫手寫甜品碟送的!🥳
成餐飯既service都好好~ 我會為左個紅蝦意粉再黎的🥰
Dining City Winners' Edition去到25/4 有興趣快d去試😆😆

〰〰️〰️〰️〰️
💰770/pp (restaurant week dinner menu)
💖8.9/10
🏠中環雲咸街63號巴力大廈3樓

2025-04-13
慶祝紀念
生日
  • Lobster
  • Spanish  Red  Prawn  Pasta
2025-03-28 2038 瀏覽
位於中環雲咸街樓上店SENTI,對住大館建築群,開揚舒服。SENTI 嘅料理手法風格和澳洲墨爾本名廚Donovan Cook同出一轍。 我哋各自叫咗一個二百幾元嘅lunch set 試試。✨Focaccia 意大利香草包🍞🍞麵包外脆內軟,陣陣嘅迷迭香,沾上橄欖油,簡簡單單,好好味😋😋。✨Lobster Cappuccino 龍蝦湯🦞🦞非一般龍蝦湯,龍蝦湯倒入杯中,打成泡沫,再心思地放上兩隻剝了殼嘅鮮蝦在杯面上,十分吸睛!啜啖龍蝦泡湯,咬口蝦肉,不禁地拍手叫好👏👏,龍蝦湯鮮味濃郁,蝦肉彈牙爽口,加上綿密輕盛嘅泡泡,相當有趣。✨Daily Soup 南瓜湯🎃🎃色澤金黃,香氣濃郁,味道香甜可口,一道暖胃湯水🥣🥣。✨Iberico Pork Rack 西班牙黑毛豬鞍厚度十足,煎至七成熟,中間保留粉紅色,肉質鬆軟,多汁兼冇筋,且有碳香味。豬味濃郁帶有油脂但不油膩, 十分惹味👍👍。✨Australian Lamb Soup 香煎澳洲羊柳🐏🐏羊柳肉質細膩軟嫩,肉和脂肪比例均勻,而且多汁肉香,配上紅酒汁,互相融合,為味蕾帶來豐富口感🥳🥳。✨SENTI Tiramisu 意大利提米拉一口吃下帶點微苦可可

✨Focaccia 意大利香草包🍞🍞

✨Lobster Cappuccino 龍蝦湯🦞🦞

✨Daily Soup 南瓜湯🎃🎃
色澤金黃,香氣濃郁,味道香甜可口,一道暖胃湯水🥣🥣。

✨Iberico Pork Rack 西班牙黑毛豬鞍

✨SENTI Tiramisu 意大利提米拉
一口吃下帶點微苦可可粉餡料,同時間酒香和咖啡香慢慢微微滲出,口感黏滑,讓人不禁一口接一口, 讓人沉醉於Tiramisu嘅魔力中😍😍。

✨Oolong Ice-Cream 烏龍茶雪糕🍨🍨
雪糕細膩幼滑,散發出清幽烏龍茶香,入口味甜,後勁有點回甘味,配上自家製作嘅黑芝麻薄脆和香滑忌廉,令人有一種幸福和滿足感。

✨ Cappuccino
濃郁而不苦澀,泡沫豐盈,灑上玉桂粉更添風味。

總括來說,價錢合理、食物質素、服務態度和環境都不錯,值得一試。
2025-03-14
  • Lobster Cappuccino 龍蝦湯
  • Oolong Ice-Cream 烏龍茶雪糕
  • Iberico Pork Rack 西班牙黑毛豬鞍
2025-03-04 2415 瀏覽
西班牙红虾意面西班牙红虾意面采用新鲜的红虾,鲜甜的海味与意面的韧性完美结合。意面吸附了虾的鲜美汁液,带有微微的海盐味和橄榄油的香气。整体口感滑润,虾肉嫩滑。煎鹅肝煎鹅肝外皮金黄酥脆,内部则柔软细腻,入口即化。鹅肝的丰富油脂带来浓郁的奶香与坚果味。法国鹌鹑法国鹌鹑肉质鲜嫩,肉汁丰富,口感柔和,带有淡淡的香草和香料味。它的肉质比鸡肉更加细腻,常常被烹制得外焦里嫩,搭配美味的酱汁,增添了复杂的风味。澳洲羊rump steak澳洲羊rump steak肉质结实,带有淡淡的羊肉香味。肉质多汁且富有嚼劲,外层被烤制得微微焦脆,内部则保持鲜嫩。🍦乌龙茶雪糕(有榛子、奶油)乌龙茶雪糕口感丝滑,茶香浓郁,带有清新的花香和微微的苦涩。与榛子的坚果香和奶油的顺滑相结合,形成了丰富的口感层次。每一口都能感受到茶香与坚果的完美平衡,清爽又不腻。

西班牙红虾意面

煎鹅肝
法国鹌鹑

澳洲羊rump steak

🍦乌龙茶雪糕(有榛子、奶油)
2025-03-03 1858 瀏覽
係Restaurant Week 嘅清單 揀咗Senti 這間雲咸街樓上餐廳lunch頭盤揀咗:蟹餅,yummy yummy 😋吞拿魚沙律,okay 既朋友戒食牛 所以今次主菜揀咗豬鞍同埋三文魚恰如其份的感覺 穩打穩扎 令人食得開心的 🫶🏻是日甜品係奶凍另外加錢叫咗Tiramisu跟餐送埋野飲Overall lunch 來講正常發揮,唔錯的選擇 🫶🏻
係Restaurant Week 嘅清單
揀咗Senti 這間雲咸街樓上餐廳lunch

頭盤揀咗:
蟹餅,yummy yummy 😋
吞拿魚沙律,okay 既

朋友戒食牛

是日甜品係奶凍
另外加錢叫咗Tiramisu
跟餐送埋野飲

Overall lunch 來講
正常發揮,唔錯的選擇 🫶🏻
2025-02-28 1560 瀏覽
(this a not a sponsored review, I paid the full price and didn’t receive any benefit from the restaurant)The view is good, can see the good view of Tai Kwun of central. Services were great, the staff will recommend the food to you. There was an open kitchen for you to enjoy seeing the chef preparing the food.Food were excellent from the appetiser to dessert. Good price value! Although you had to add additional cost for the Red Prawn Paste, I suggest you to try if you haven’t tried it before. The

Food were excellent from the appetiser to dessert. Good price value! Although you had to add additional cost for the Red Prawn Paste, I suggest you to try if you haven’t tried it before. The taste of it will surprise you.

I will come back again!
2025-02-17 1910 瀏覽
思念上次的用餐體驗良好,這次二訪Senti,再來試試其他菜式。平日午市套餐包前菜和餐飲,按不同主菜價錢不一。餐包是focaccia ,上次也是這款包,應該是餐廳的招牌之一。麵包面頭灑上香草和海鹽,上枱時熱烘烘的,外皮非常香脆,內裡軟綿綿的,兩重口感再配上香味濃郁的橄欖油,非常好吃。生牛肉他他前菜選了生牛肉他他,配上自家炸的薯片。擺盤像幅畫一樣漂亮。生牛肉切成粗粒,預先混合了紫洋蔥碎和酸瓜,拌上正中央的鵪鶉蛋,放在脆薯片上吃,酸爽開胃。之後可添上畫在碟面的辣芥末,令味道多一重變化。可惜牛肉較多筋位,影響了牛肉他他滑溜的口感。香煎澳洲羊柳 $268羊柳是在餐廳比較少見的部位,表面沾上漆黑的菇醬,煎至8成熟,中間保有少許粉紅色。羊柳肉嫩而偏瘦,主要是享受羊肉味而非羊架那種油脂香。羊羶味不重 (喜歡羊的我覺得羊羶味可更濃),若肉煎得更生一點應該會更嫩滑。醬汁中有牛油混合了酒,和肉汁融為一體,非常香。配菜也不馬虎,椰菜、翠玉瓜和紅蘿蔔都煎得香甜可口。不過可惜處仍在肉的筋位,四件中有三件羊柳都帶不少難咬的筋,雖然不影響味道,不過對比之下,唯一沒有筋的那件就又嫩又多汁,好吃多了。西班牙黑毛豬鞍 $2
Focaccia
生牛肉他他
生牛肉他他

香煎澳洲羊柳
香煎澳洲羊柳 $268

西班牙黑毛豬鞍 $268

豬鞍差不多有2cm厚,份量十足。帶骨豬鞍煎得帶炭火香,不是全熟,中間還保有少許粉紅色,肉汁豐盈又有油脂香,比羊柳更有驚喜。不過和羊柳一樣,豬鞍也有些難咬的筋位。
Senti tiramisu
Senti tiramisu

Mascarpone cream 打得輕盈,中間有咖啡香而濕潤的手指餅,沒什麼酒香,屬於調味較輕的tiramisu 。個人偏好更濃郁、有custard和酒香的版本(如Pici 和Grissini 的),不過這種味道應該較合大部分人口味 (畢竟不是很多人喜歡濃酒味)。

餐點的溫度、擺盤和各種細節都看得出餐廳的用心(熱菜的餐盤都是溫熱的;侍應在放下餐盤時,會把餐點的正面轉向食客),服務優質。當然價錢會反映在食材上(Grissini的牛肉他他和羊柳都沒有筋,tiramisu的極致就更不用說了),但在Senti能以人均約$300的價錢吃到和Grissini差不多的菜式(自家製好吃的餐包、生牛肉他他、羊柳和tiramisu),性價比很高,值得再訪。
Focaccia
香煎澳洲羊柳
2024-12-10 2942 瀏覽
Senti的主理人Chef Alex在回港開始自己的餐廳之前, 曾經與墨爾本名廚Donovan Cooke 一起在名店Rhye工作, 所以吃他處理的法式料理的時候, 有一種熟悉的感覺, 就像之前在澳洲吃過的風格, 比較當代而且食材同樣因地際宜. 就像烤本地的黃油雞, 用上本身的雞汁和黃酒結合作為醬汁, 鮮香不會過鹹, 黃酒獨有的甘甜也會這道菜提供畫龍點睛的效果. 雞胸和脾位的火候同樣合理, 吃起來熟度和口感剛剛好.其他菜式最印象深刻的是大蝦, 不只是因為其忌廉醬汁的酸度, 而是大根的收汁, 軟溶以及無渣, 將醬汁和鮮蝦的精華吸收在內. 龍蝦Cappuccino用上檸檬葉中和其濃香, 微和甘香作為主菜前的湯品, 味道算是恰到好處. 相比起來鵝肝刞是大路但不會輸的組合, 就是配以梨醬, 如果再厚身一點就更吸引. 說起來Chef Donovan在結束墨爾本的生意之後, 也到香港開始以自己名字命名的餐廳, 有機會也想品嚐一下.Chef Alex of Senti, who previously worked with renowned chef Donovan Cooke at Rhye in

Chef Alex of Senti, who previously worked with renowned chef Donovan Cooke at Rhye in Melbourne, brings a contemporary Australian-influenced French cuisine to Hong Kong. His dishes showcase locally-sourced ingredients, exemplified by the roasted butter chicken with a yellow wine jus. Standout dishes include a large prawn with cream sauce and tender daikon, and a well-balanced lobster Cappuccino soup. The foie gras terrine paired with pear sauce is a classic combination. Chef Alex’s cooking style reflects his international experience, offering familiar yet innovative flavors that highlight the quality of local produce while maintaining the essence of French culinary techniques.
2024-11-23 2443 瀏覽
一開始見openrice 沒有太多評分時就有小小擔心,結果去到試左dinner set(580 per each),發現每個dish 都好好吃,咁ge價錢係中環可以吃到咁高質的dinner,真係令人驚喜。非常推薦:深海龍蝦,牛肉他他。龍蝦湯就有d苦。安排左靠窗位置,景色唔錯。
非常推薦:深海龍蝦,牛肉他他。龍蝦湯就有d苦。
安排左靠窗位置,景色唔錯。
2024-11-22 2524 瀏覽
星期五晚同朋友去左中環Senti食飯,慶祝朋友生日。之前朋友講過呢間好食,所以趁Chill Eat有優惠$498+1,仲搶到Chill Eat減$50張券,book左7:00食。帶子天婦羅帶子軟腍,外面夠脆,呢個好好食。松葉蟹肉塔蟹肉絲好多,有啲魚籽,係冷盤黎既。深海龍蝦伴提子白酒牛油汁龍蝦幾彈牙,龍蝦下面有舊白蘿蔔,幾好食。仲有麵包可以送。招牌龍蝦湯龍蝦湯整到好似一杯cappuccino咁,又有龍蝦肉同哈密瓜,幾濃味。西班牙紅蝦意粉 (+$180)意粉索晒啲蝦汁,夠濃味,紅蝦正常。西班牙黑毛豬鞍黑毛豬鞍油脂感十足。法國深海牙魚魚肉好嫩滑,而且夠厚身。烏龍茶雪糕伴海鹽焦糖泡沫烏龍茶雪糕茶味好出,正。之前講左要寫字。法式蘋果塔伴自家製雲呢拿雪糕蘋果批幾脆,都唔錯。
星期五晚同朋友去左中環Senti食飯,慶祝朋友生日。
帶子天婦羅
帶子軟腍,外面夠脆,呢個好好食。
松葉蟹肉塔
蟹肉絲好多,有啲魚籽,係冷盤黎既。
松葉蟹肉塔
深海龍蝦伴提子白酒牛油汁
龍蝦幾彈牙,龍蝦下面有舊白蘿蔔,幾好食。
深海龍蝦伴提子白酒牛油汁

仲有麵包可以送。
招牌龍蝦湯
西班牙紅蝦意粉 (+$180)
意粉索晒啲蝦汁,夠濃味,紅蝦正常。
西班牙紅蝦意粉
西班牙黑毛豬鞍
黑毛豬鞍油脂感十足。
法國深海牙魚
魚肉好嫩滑,而且夠厚身。
烏龍茶雪糕伴海鹽焦糖泡沫
烏龍茶雪糕茶味好出,正。之前講左要寫字。
烏龍茶雪糕伴海鹽焦糖泡沫
法式蘋果塔伴自家製雲呢拿雪糕
蘋果批幾脆,都唔錯。
法式蘋果塔伴自家製雲呢拿雪糕
2024-11-22
慶祝紀念
生日
西班牙紅蝦意粉
2024-11-03 2845 瀏覽
香港餐廳周Winner的Senti,真係實至名歸。食物質素絕佳,每一道菜都展現出令人驚艷的美味。他他牛肉,肉質鮮多汁;北海道帶子,新鮮帶子甜味令人回味無窮;還有彈牙龍蝦,我特別推薦帶有驚喜味道的龍蝦泡沫咖啡,用上一道龍蝦菜式剩下來嘅部份配製成。再嚐嚐他們家的西班牙紅蝦義大利麵,絕對會讓您愛不釋手。環境氣氛極佳,尤其鄰近大館,是與朋友聚餐或約會的絕佳場所。最後,以雲呢拿奶凍配椰子雪糕結束美好的一餐,清新甜蜜,是絕美的結尾。
香港餐廳周Winner的Senti,真係實至名歸。

2024-09-28
用餐優惠
信用卡優惠
  • Lobster Cappuccino
  • beef tartare
  • spanish red prawn pasta
  • vanilla pannacotta
已經係呢個大廈食過3間餐廳,都係睇到同一個景🤣Restaurant Week又揾到間令我surprise既餐廳•無記錯好似係$498/ppStarter揀咗Beef Tartare,薯片比牛肉好食🙈Hokkaido Scallop都幾彈牙,又大粒👍🏼•Lobster 係佢哋攞獎既一道菜真係好好架食!龍蝦新鮮彈牙,唔需要自己拆殼,食落啖啖肉🤤下面有塊大根,配埋佢個汁架架食,仲有d提子係呀,真係提子黎架得意,但又幾夾wor😋由於個汁太好食,所以佢哋有配埋包比你可以食埋d汁,又係好好☺️☺️呢個Lobster Cappuccino都好出色佢勁濃仲有d龍蝦肉,使唔使咁好味先,加埋入面既Melon and preserve lemon,甜甜地唔會有酸味,都幾balance💛•Main就叫咗Honey Glazed Yellow Chicken好滑wor,係雞胸位都滑,好岩我呢d唔鍾意食擦子膠雞既人🤣不過真係好飽,完全食唔晒!另外加喊$180轉M9 Wagyu Rib Eye (8oz)睇落覺得勁大塊!Wagyu一定好夠肥美,無得輸•DessertVanilla Panna Cotta 唔知點解覺得佢
已經係呢個大廈食過3間餐廳,都係睇到同一個景🤣

無記錯好似係$498/pp
Starter揀咗
Beef Tartare,薯片比牛肉好食🙈

Hokkaido Scallop
都幾彈牙,又大粒👍🏼

係佢哋攞獎既一道菜
真係好好架食!
龍蝦新鮮彈牙,唔需要自己拆殼,食落啖啖肉🤤
下面有塊大根,配埋佢個汁架架食,仲有d提子
係呀,真係提子黎架得意,但又幾夾wor😋

呢個Lobster Cappuccino都好出色
Lobster Cappuccino

Main就叫咗
Honey Glazed Yellow Chicken
好滑wor,係雞胸位都滑,好岩我呢d唔鍾意食擦子膠雞既人🤣
不過真係好飽,完全食唔晒!

另外加喊$180轉
M9 Wagyu Rib Eye (8oz)
睇落覺得勁大塊!
Wagyu一定好夠肥美,無得輸

Dessert
Vanilla Panna Cotta
唔知點解覺得佢有杏霜味🤣不過佢有勁多白桃,好味既不過都係太飽🙈

Coconut Sorbet
椰子味好重,好好味
Sorbet無咁飽 下面d芒果夾sorbet食好正,反而烤菠蘿就麻麻地🤔

其實個餐都真係好多野食,不過就無包飲品
推介👍🏼

所以我哋加咗1位wine pairing ,不過唔記得價錢🙈
2024-09-30
Lobster Cappuccino
2024-10-18 2775 瀏覽
這次的生日飯吃得讓人食指大動!❤️首先,松葉蟹配上番茄醬等….既清爽又有層次。接著,龍蝦肉爽甜彈牙,完美融合了海鮮的鮮美與果香。再來一杯Lobster Cappuccino ,真是別出心裁。接著是法國乳鴿鵝肝派,外層酥酥脆脆再配上松露醬汁,真的是口感豐富。鹿兒島A5和牛配紅酒醬,選取部位非常好👍肉質鮮嫩得令人回味無窮。還有烤澳洲羊排,肉質鮮嫩冇臊味同時搭配特別醬汁💯甜點也讓人無法抗拒:Yoghurt sorbet混合莓果,酸甜適中❤️ 焙茶雪糕再加啲海鹽脆脆。口感豐富…就算前面已經食到飽飽地都要清曬佢😂另外個芒果奶凍,唔好見個賣相普通,佢個奶凍質地真係滑到黐咗線。要比個credit 甜品師傅🫡甜品絕對要試!!!
這次的生日飯吃得讓人食指大動!❤️
首先,松葉蟹配上番茄醬等….既清爽又有層次。

要比個credit 甜品師傅🫡
甜品絕對要試!!!